Moto G7 Dual SIM2019
2019. godina
6.2" LCD, 81.4% body
16% 632, Android 9
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Motorola Moto G7 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto G7 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto G7 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Motorola Moto G7

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Silikonska futrola
  • TurboPower Punjač
  • Type-C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
Specifikacije
dimenzije i masa 157 x 75.3 x 8 mm, masa 172 grama
Materijali kućišta Sjajna plastika
Ekran 6.2 inča, 2270 x 1080 piksela, 19: 9, IPS, Gorilla Glass 3
Operativni sistem Android 9.0
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 LTE Cat.7 Dual VoLTE SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 632
Memorija 4 + 64 GB, tzaseban slot memorijske kartice
Bežični interfejsi Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling, Bluetooth 4.2 LE, NFC
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Skener otisaka prstiju, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, Type-C konektor
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, 1.25 mikrona, PDAF 5 MP, f / 2.2, senzor dubine
Prednja kamera 8 MP
Baterija 3000 mAh, USB PD

Pozicioniranje

Motorola se vraća u Evropu sa novom linijom Moto G7. Pojam vraća nije sasvim u redu, jer formalno kompanija nije otišla nigde, samo nije prodavala svoje nove modele. Generalno Lenovo je pokušao da odluči da li će prodavati pametne telefone u Evropi pod sopstvenim brendom ili će nastaviti da koristi Motorola brend. Kao što vidite, očigledno je da su odlučili da zadrže Motorola brend.

Pametni telefoni kompanije dizajnirani su za lojalne Moto korisnike koji pamte i vole staru kompaniju i spremni su da plate više za omiljeni brend. Pored bolnog osećaja nostalgije zbog dobre stare melodije zvona i Moto oznake u skeneru otisaka prstiju, kupci će ako se odluče za ovaj model dobiti Android 9.0 sa barem jednim velikim ažuriranjem, podršku za Wi-Fi Calling i VoLTE, odvojene slotove za dve SIM kartice, i memorijsku karticu i minijack za slušalice.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Ako posmatrate modele iz perioda kada je dobra stara Motorola bila na vrhuncu svoje popularnosti, ne osećate globalnu promenu u dizajnu u poređenju sa prethodnim godinama. Po našem mišljenju, čak i trenutni modeli izgledaju prilično dobro. Jasno je da ovo nije kultni RAZR, ali današnji Moto opseg ima svoj stil. Posebno nam se dopada rešenje sa okruglim modulom sa dvostrukom kamerom, kao i logo koji je lepo upisan u skener otiska prsta.

Ali sjajni zadnji panel je malo neobičan. Da, izgleda spektakularno i lepo svetluca na svetlosti, ali materijal je potpuno nepraktičan, brzo se prlja, a na crnoj boji otisci su još primetniji.

Sa leve strane nalazi se taster za uključivanje i taster za kontrolu jačine zvuka. Taster je rebrast, lako ga je pronaći na slepo. Sa donje strane možete videti Type-C port, priključak za mini-slušalice i spoljni zvučnik, a na vrhu je ležište za dve nanoSIM i microSD kartice i drugi mikrofon.

Tanak prorez zvučnika je uredno sakriven iznad ekrana i napravljen je poseban rez za kameru. Zanimljivo je da se glavni mikrofon ne nalazi na dnu, već ispod ekrana.

Skener sa logoom je instaliran sa zadnje strane, radi brzo, nije bilo problema sa njim.

Dimenzije pametnog telefona su 157 x 75,3 x 8 mm, težina - 172 grama. Dimenzije su zgodne kada je reč o korišćenju, telefon je umereno tanak i umereno lagan, po našem mišljenju - ono što vam je potrebno. Istina, za relativno malu debljinu cenu je morao da plati kapacitet baterije.

Nismo imali problema sa izradom. Uređaj karakteriše odlično monolitno kućište koje ne proizvodi škriputave zvukove i koje nema nikakvih zazora.

Ekran

Specifikacije Vrednost
Dijagonala ekrana 6.2 inča
Rezolucija ekrana 2270 x 1080 piksela
gustina ekrana 405
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Gorilla Glass 3 Glass
Olefobni premaz da
Automatsko podešavanje osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, do deset istovremenih pritisaka

Moto G7 ima lep ekran, boje su svetle, sočne, slika je sjajna. Ako pogledate šarene pozadinske sike, izgleda kao da to nije ekran, već nalepnica štampana u visokoj rezoluciji. Odsustvo vazdušnog međuprostora može se videti golim okom i odmah se oseti. Uglovi gledanja su dobri, ali ne i maksimalni, pri čemu slika slabi pod jakim uglom.

Uprkos činjenici da je korišćena IPS-matrica, pametni telefon poseduje Always On Display. Kada uzmete pametni telefon u ruke, on prikazuje najnovija obaveštenja, punjenje baterije i vreme. U podešavanjima možete da izaberete koje će se obaveštenja prikazivati i da li ćete ih prikazati u potpunosti.

Ako uporedimo sa iPhone 7 Plus, onda Moto G7 ima hladniju šemu boja, što je savršeno vidljivo na primeru bele boje. Crna, nažalost, ide u sive tonove, što je tipično za IPS-matrice.

Uopšteno govoreći, utisci o ekranu su pozitivni, u pitanju je odličan ekran, što je dovoljno za nezahtevnog korisnika.

Baterija

Specifikacije Vrednost
Kapacitet baterije 3000 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme rada u režimu gledanja HD videa pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim uključen) 12 sati
Pražnjenje u noćnom režimu (12 sati, ekran isključen, Wi-Fi uključen) 2%

Kapacitet baterije pametnog telefona je prilično standardan. Ovde, naravno, neki korisnici mogu da se žale na činjenicu da bi želeli da vide 4000 mAh, ali po našem iskustvu čak 3000 mAh je dovoljno za rad pametnog telefona bez punjenja tokom dana. Moto G7 podržava brzo punjenje Turbo Power (15 V), pa se uređaj napuni za 60% za pola sata i 100 odsto za 85-90 minuta. Pri osvetljenju od 70-80% možete računati na oko 3,5 sata rada ekrana, što uključuje društvene mreže, mobilni internet, Web pretraživač i uključenu sinhronizaciju.

Memorija, čipset, performanse

Specifikacije Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 632
Procesor Osam jezgara (4x1.8 GHz Kryo 250 Gold i 4x1.8 GHz Kryo 250 Silver)
Video akcelerator Adreno 506
Kapacitet RAM-a 4 GB
Interni skladišteni kapacitet 64 GB
Slot memorijske kartice Da, zaseban

Postoje slučajevi kada su proizvođači već koristili SD625 čipset u srednjem segmentu, a sada možemo primetiti kako su se neke kompanije prebacile na snažniji SD660, a neke - na manje produktivne SD632. Nažalost, Moto G7 spada u drugu kategoriju. Ali ne žurite sa negativnim zaključcima. Razliku osim u testovima ili u veoma zahtevnim igrama nećete videti, sa svakodnevnom upotrebom uređaj obavlja odličan posao sa svim rutinskim zadacima kao što je surfovanje internetom, proveravanje e-pošte, instant messengera i društvenih mreža. Kućište pametnog telefona većinu vremena se uopšte ne zagreva, zagrevanje se primeti tek kada pokrenete aplikacije za testiranje performansi.

Opcije povezivanja

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 4.2, A2DP, aptX HD, LDAC, LE
GPS Prvo pokretanje traje oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1700/1900/2100 4G: b3 / b7 / b20 / b38 Dual SIM cards, jedan VoLTE radio modul
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infrared port Ne

Motorola je jedna od malobrojnih kompanija koje sada podržavaju VoLTE i Wi-Fi Calling u Evropi. Shvatamo da je za nekoga to sitnica, ali svaki put se radujemo kada vidimo takve sitnice u modelima srednjeg segmenta. Po našem mišljenju, one ih razlikuju od ostalih. Pored toga, ovaj pametni telefon ima odvojene slotove za memorijsku karticu i dve SIM kartice, što je takođe mali, ali plus.

Kamera

Specifikacije Vrednost
Glavna kamera 12 MP, f / 1.8, 1.25 mikrona, PDAF 5 MP, f / 2.2, senzor dubine
Prednja kamera 8 MP

Na prezentaciji ovog modela bilo je mnogo dobrih reči o kameri u G7 i očekivali smo prilično dobre snimke sa ovog pametnog telefona. Nažalost fotografije su dobre samo u dnevnim uslovima. Prilikom pokušaja snimanja nečeg pristojnog u uslovima nedovoljnog osvetljenja ili noću naišli smo na veoma dugo fokusiranje kamere i, kao rezultat, zamagljene snimke. Nažalost, noćne i večernje fotografije jednostavno neće biti nešto na šta ćete moći da računate sa kamerom ovog uređaja.

Prednja kamera

Iako Moto G7 može da snima 4K video, slika nije sjajna, samo ako nsimate nešto statično snimak izgleda dobro.

Malo pomeranje i slika drastično gubi na kvalitetu.

Interfejs kamere je jednostavan i koncizan, svi važni elementi se nalaze na vrhu, a na dnu su tasteri za navigaciju u video režimu i podešavanja. Ako želite, možete promeniti ekspoziciju pre snimanja.

Multimedijalne karakteristike

Moto G7 ima jedan spoljni zvučnik, koji ima dobru rezervu jačine zvuka, ali ne preporučujemo korišćenje ovog pametnog telefona kao bežičnog zvučnika, kvalitet zvuka je lošiji od zvuka zasebnog uređaja.

Zvuk u slušalicama je standardan, isti kao i u većini drugih uređaja u ovom segmentu.

Kvalitet prenosa glasa tokom razgovora je odličan, vi i vaš sagovornik ćete savršeno čuti jedan drugog. Još jednom vas podsećamo da pametni telefon podržava VoLTE i Wi-Fi Calling, što takođe pozitivno utiče na prenos glasa.

Softverske karakteristike

Pametni telefon pokreće Android 9.0 uz minimalne dodatke kompanije. Ovo nije kompletan interfejs, već jednostavno skup poboljšanja i postavki. Inače, sve su u istoj sekciji. Smart telefon podržava otključavanje skeniranjem lica, postoji podrška za Always On, možete brzo pozvati kameru tako što ćete brzo pomerati uređaj ulevo-udesno, dok je upravljanje jednom rukom omogućeno prevlačenjem iz centra ekrana u donji ugao a blic se poziva korišćenjem dvostrukog pokreta biča (kao u "The Big Bang Theory").

Od minusa vezanih za Moto dodatke, istaći ćemo slabu implementaciju prikazivanja indikatora baterije sa procentima. Brojevi su vrlo mali i teško ih je videti. Nije jasno zašto su napustili standardni procentni prikaz pored ikone.

Podsećamo vas da kompanija obećava barem jedno veliko ažuriranje za Moto G7 liniju, tako da ako kupite ovaj uređaj, možete u potpunosti računati na Android 10.

Utisci

Uopšteno, uređaj je ostavio više pozitivnih utisaka. Sviđa nam se ekran, tanko i lagano kućište, gotovo fabrički android, podrška za VoLTE i Wi-Fi Calling, odvojeni slotovi za memorijsku karticu i dve SIM kartice. Takođe nismo imali nikakvih problema, ako treba navesti nešto negativno pomenućemo sjajno kućište koje je magnet za otiske prstiju, osrednju kameru, i ne najsnažniji SD632 čipset jer konkurenti mogu da ponude efikasnije čipsete. Generalno, Moto G7 nas je podsetio na Xperia XA2 Plus, sa kojim ima mnogo toga zajedničkog, uključujući i konkurente.

Konkurenti

Huawei Mate 20 Lite .Za razliku od G7, ovaj pametni telefon ima odličnu kameru, zanimljiviji dizajn, dok su prisutni i NFC, mini-jack i Type-C port. Na strani Moto G7 su fabrički Android i odvojeni slotovi za memorijske kartice i SIM-kartice.

Pocophone F1. Ovaj model je baziran na produktivnom SD845 čipsetu i ima 6 GB RAM-a. Ali F1 nema NFC, nažalost. Inače, VoLTE iWVi-Fi Calling takođe nisu podržani u okviru Pocophone modela.

Honor Play. Još jedan dostojan konkurent sa velikim ekranom i prostranim skladištenim kapacitetom, Type-C i NFC, takođe sa zasebnom optimizacijom za igre.

Samsung Galaxy A7 2018. Pametni telefon sa tri kamere, dobrim ekranom, svetlim kućištem i NFC podrškom. Dostojan konkurent pristojne cene.

Kao što možete videti, Moto G7 ima mnogo jakih konkurenata među modelima glavnih brendova. Prema tome, čini mi se da je ovaj model više dizajniran za verne Motorola korisnike koji će, u zamenu za malu preplaćenu cenu za brend, dobiti veliki broj malih prednosti kao što su VoLTE, Wi-Fi Calling, poseban slot za memorijsku karticu i fabrički Android. Ali kamera je, ta koja nas je po našem mišljenju izneverila i to je glavni nedostatak ovog pametnog telefona.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024