Izbegnite skupe greške sa baterijom mobilnog telefona

Imate novi telefon - blista, sjaji, ima vrhunske performanse i sve je savršeno... ali ne znate da vaše svakodnevne navike mogu skratiti životni vek baterije i nepovratno oštetiti vaš uređaj.

Koristite punjač koji nije originalni, ostavljate telefon da se puni preko noći ili ga koristite dok je na punjaču, sve to može dovesti do oštećenja uređaja. Možda vaše navike izgledaju bezazleno ali dugoročno mogu da vam donesu probleme i finansijsku glavobolju.

Da stvar bude gora, kad se baterija mobilnog telefona nepravilno koristi, ne samo da se skraćuje životni vek uređaja, može se desiti da se uređaj ugasi u nekom kritičnom trenutku i da izgubite pristup važnim informacijama ili aplikacijama.

U ovom članku pročitajte kako da preupredite sve potencijalne probleme.

KLASIFIKACIJA BATERIJA

 • Litijum-polimer (Li-Po) baterije: Ove baterije nude najbolje performanse, veći kapacitet i brže punjenje. Takođe, one su fleksibilne i laganije od drugih vrsta baterija. Ipak, mogu biti skuplje i zahtevaju pažljivo rukovanje zbog osetljivosti na oštećenja.

 • Litijum-jon (Li-Ion) baterije: Li-Ion baterije su najčešće korišćen tip baterija za mobilne telefone. One pružaju dobre performanse, brzo punjenje i pristojan kapacitet. Međutim, mogu biti teže od Li-Po baterija i imaju kraći vek trajanja.

 • Nikl-metal-hidrid (NiMH) baterije: NiMH baterije nude srednje performanse i kapacitet, ali su teže od Li-Ion baterija i imaju duže vreme punjenja. Takođe, podložne su "efektu memorije" koji može smanjiti kapacitet baterije tokom vremena.

 • Nikl-kadmijum (NiCd) baterije: NiCd baterije su starija tehnologija i imaju niži kapacitet, teže su i podložne "efektu memorije". Međutim, one su otporne na ekstremne uslove i imaju duži vek trajanja u odnosu na neke savremenije tipove baterija. Ipak, zbog toksičnosti kadmijuma, njihova upotreba je sve manje zastupljena.

 • Cink-karbon (ZnC) baterije: Ovo je najstariji i najjednostavniji tip baterija, sa slabim performansama, malim kapacitetom i kratkim vekom trajanja. Nisu pogodne za upotrebu u mobilnim telefonima, ali se mogu naći u nekim drugim uređajima.

PREDNOSTI I MANE KVALITETNIH BATERIJA

📈 Prednosti:

 • 🕰️ Duži vek trajanja: Najbolje baterije omogućavaju duže korišćenje telefona bez potrebe za punjenjem.
 • Brže punjenje: Naprednije baterije mogu da se napune za kraće vreme, što ti pruža veću fleksibilnost.
 • 🛡️ Ekstremne varijante: Najbolje baterije su otporne na ekstremne uslove, kao što su visoke temperature, vlažnost i udarci, što ih čini pouzdanijim.
 • 🚀 Bolje performanse: Telefon sa vrhunskom baterijom može da podrži zahtevnije aplikacije i funkcije bez usporavanja.

📉 Mane:

 • 💰 Viša cena: Najbolje baterije obično koštaju više od osnovnih modela, što može biti važan faktor pri odabiru telefona.
 • ⚖️ Težina: Naprednije baterije mogu biti teže od osnovnih, što može uticati na ukupnu težinu telefona i njegovu prenosivost.
 • 🧩 Kompatibilnost: Neki telefoni možda ne podržavaju najnovije i najbolje baterije, što znači da ćeš možda morati da se odlučiš za drugi model telefona.
 • 🔄 Zamena: Ako se baterija pokvari, zamena vrhunske baterije može biti skuplja i teža za pronaći u odnosu na osnovne modele.

Nemojte upropastiti bateriju svog mobilnog telefona

Da li ste ikada pomislili šta sve može da vas zadesi sa mobilnim telefonom? To nije samo gubitak signala ili polomljen ekran. Danas ćemo se pozabaviti punjenjem, pregrevanjem i problemima sa baterijom.

Jeste li primetili da se vaš telefon puni sporije nego što bi trebalo? Ili da se isprazni za čas posla? To su samo neki od problema sa punjenjem koje ćemo razotkriti. Osnovno je da:

 • 🔌 Koristite li originalni punjač? Ako ne, možda ste uhvaćeni u zamku jeftinih imitacija koje mogu oštetiti vašu bateriju. Koristite uvek originalni punjač!

 • 📱 Kako držite telefon dok se puni? Ako ste "vešti" i koristite telefon dok je na punjaču, to može dovesti do bržeg habanja konektora i slabijeg punjenja. Zato, opustite se i pustite telefon da se napuni.

 • 🌡️ Pregrevanje tokom punjenja. Ako ste ikada osetili da vam telefon postaje veoma vruć dok se puni, to može biti znak da nešto nije u redu sa punjačem ili samim telefonom. Pregrevanje može dovesti do trajnih oštećenja baterije.

 • Koliko dugo traje punjenje? Ako vam je potrebno ceo dan da napunite telefon, vreme je da razmislite o zameni baterije ili čak o novom telefonu.

Pregrevanje telefona najveći neprijatelj baterije

Pregrevanje baterije može biti opasno i neprijatno, a dugoročno može izazvati oštećenja na vašem mobilnom telefonu. Da bismo vam pomogli da sprečite ove probleme, evo svih mogućih uzroka pregrevanja baterije i kako da ih rešite:

 • 🎮 Prekomerna upotreba zahtevnih aplikacija: Ako neprestano koristite zahtevne aplikacije poput igara, navigacije ili striminga video sadržaja, baterija će se brže zagrevati. Rešenje: Pauzirajte upotrebu zahtevnih aplikacija, zatvorite ih kada ih ne koristite i dajte telefonu vreme da se ohladi.

 • 🤹 Multitasking: Ako istovremeno koristite mnogo aplikacija, vaš telefon će raditi napornije, što će dovesti do pregrevanja baterije. Rešenje: Zatvorite nepotrebne aplikacije koje se izvršavaju u pozadini i fokusirajte se na jedan zadatak u datom trenutku.

 • 📡 Slaba mrežna pokrivenost: Kada se nalazite u području sa slabim signalom, telefon će trošiti više energije kako bi pokušao da održi vezu, što može dovesti do pregrevanja baterije. Rešenje: Pređite na područje sa jačim signalom ili pređite u airplane mode ako vam veza nije neophodna.

 • 🔄 Starija verzija softvera: Neažuriran softver može uzrokovati probleme sa performansama i pregrevanjem baterije. Rešenje: Redovno ažurirajte softver telefona kako biste ispravili bilo kakve greške ili probleme sa performansama.

 • ⚠️ Oštećena baterija ili punjač: Ako su baterija ili punjač oštećeni, to može dovesti do pregrevanja baterije tokom punjenja. Rešenje: Proverite stanje baterije i punjača i zamenite ih ako su oštećeni.

 • 📱 Korišćenje telefona tokom punjenja: Ako koristite telefon dok se puni, to može dovesti do pregrevanja baterije. Rešenje: Prestanite koristiti telefon dok se puni i pustite ga da se ohladi.

 • ☀️ Punjenje telefona na suncu ili u vrućem okruženju: Ako punite telefon na visokim temperaturama ili direktno na suncu, baterija se može pregrevati. Rešenje: Držite telefon na hladnijem mestu i izbegavajte direktno sunce tokom punjenja.

 • 🔥 Loša termalna regulacija telefona: Neki telefoni imaju bolju termalnu regulaciju od drugih, što znači da se bolje nose sa toplotom. Ako vaš telefon loše upravlja toplotom, to može dovesti do pregrevanja baterije. Rešenje: Razmislite o nabavci telefona sa boljom termalnom regulacijom ili koristite dodatke poput hladnjaka za mobilne telefone.

 • 📱 Neadekvatna zaštita telefona: Debele futrole ili zaštitne maske mogu otežati disanje telefona i sprečiti njegovo hlađenje, što dovodi do pregrevanja baterije. Rešenje: Koristite tanje, prozračne futrole ili izvadite telefon iz futrole ako primetite pregrevanje.

 • 🔌 Korišćenje neoriginalnih punjača ili baterija: Neoriginalni punjači i baterije često ne ispunjavaju standarde kvaliteta, što može dovesti do pregrevanja baterije. Rešenje: Uvek koristite originalne punjače i baterije koje preporučuje proizvođač vašeg telefona.

Kako na hemijskom nivou dolazi do oštećenja baterije?

Maksimalna temperatura koju litijum-jonska baterija, koja se najčešće koristi u mobilnim telefonima, može podneti zavisi od proizvođača i modela baterije. Međutim, generalno, ove baterije najbolje funkcionišu na temperaturama između 20°C i 25°C (68°F i 77°F). Kada temperatura prelazi 30°C (86°F), kapacitet baterije može početi da opada, a na temperaturama iznad 60°C (140°F) mogu nastati ozbiljna oštećenja.

Na hemijskom nivou, pregrevanje baterije može dovesti do nekoliko problema:

 • 🔬 Dezintegracija elektrolita: Litijum-jonske baterije sadrže elektrolit koji omogućava prenos jona između anode i katode. Na visokim temperaturama, elektrolit može početi da se razgrađuje, što smanjuje kapacitet baterije i može dovesti do curenja hemikalija.

 • 🌡️ Termalna propast: Kada se baterija pregreje, toplota može dovesti do lančane reakcije u kojoj se joni i molekuli u bateriji brže kreću. Ova reakcija dovodi do još većeg oslobađanja toplote, što može izazvati dalje oštećenje baterije i smanjenje kapaciteta.

 • 🌳 Litijumski šavovi (dendriti): Na visokim temperaturama, litijumovi joni mogu formirati metalne šavove ili dendrite koji rastu između elektroda. Ovi šavovi mogu kratko spojiti bateriju, što dovodi do naglog gubitka kapaciteta ili čak požara ili eksplozije.

 • 🦠 Oksidacija elektroda: Povećana temperatura može ubrzati oksidaciju elektroda u bateriji, što dovodi do gubitka aktivnog materijala i smanjenja kapaciteta baterije.

Kako ispravno koristiti mobilni da očuvam svoju bateriju?

Da biste sprečili ovakve probleme i očuvali kapacitet baterije, važno je održavati optimalnu temperaturu baterije i izbegavati izlaganje visokim temperaturama. Pratite savete iz prethodnih odgovora kako biste sprečili pregrevanje baterije i produžili njen vek trajanja.

Sledite ovu listu preporuka kako biste sačuvali kapacitet baterije što je duže moguće:

 • 🔋 Delimično punjenje: Umesto potpunog punjenja do 100% i praznjenja do 0%, držite nivo baterije između 20% i 80%. Ovaj opseg omogućava manje stresa na bateriju i pomaže u očuvanju kapaciteta.

 • Koristite originalni punjač: Uvek koristite punjač koji je preporučio proizvođač vašeg telefona kako biste osigurali pravilno punjenje i očuvali kapacitet baterije.

 • 🌡️ Izbegavajte ekstremne temperature: Držite telefon i bateriju na umerenoj temperaturi (20°C - 25°C) kako biste sprečili oštećenje kapaciteta.

 • 📴 Isključite nepotrebne funkcije: Kada ne koristite Wi-Fi, GPS ili Bluetooth, isključite ih kako biste sačuvali energiju i smanjili stres na bateriju.

 • 🔌 Ne koristite telefon dok se puni: Korišćenje telefona tokom punjenja može dovesti do pregrevanja baterije i smanjenja kapaciteta. Pustite telefon da se ohladi i napuni pre nego što ga ponovo koristite.

 • 🌙 Smanjite osvetljenost ekrana: Smanjivanjem osvetljenosti ekrana štedite energiju i smanjujete opterećenje baterije.

 • 📱 Redovno ažurirajte telefon: Ažuriranje softvera može rešiti probleme sa performansama i poboljšati upravljanje energijom, čime se čuva kapacitet baterije.

 • 🔇 Isključite vibracije: Vibracije telefona troše energiju. Isključite ih kada vam nisu potrebne kako biste produžili vek trajanja baterije.

 • 🚫 Ne koristite nepotrebne aplikacije u pozadini: Zatvorite aplikacije koje se izvršavaju u pozadini kako biste smanjili potrošnju energije i stres na bateriju.

 • 🔍 Proverite stanje baterije: Redovno proveravajte stanje baterije i zamenite je ako je oštećena ili starija kako biste očuvali kapacitet.

Sledite ove preporuke kako biste sačuvali kapacitet baterije na što višem nivou što duže! 🌟

Brzo punjenje nije rizik za bateriju

Telefoni sa brzim punjenjem ne moraju nužno imati drastično kraći vek trajanja baterije, ali brzo punjenje može uticati na dugotrajnost baterije tokom dužeg vremenskog perioda.

Brzo punjenje se izvodi tako što se povećava napon ili struja koja se isporučuje bateriji tokom punjenja. Ova povećana energija omogućava brže punjenje, ali takođe može dovesti do većeg zagrevanja baterije.

Da bi se postiglo brzo punjenje uz minimalan rizik po životni vek baterije, proizvođači mobilnih telefona koriste različite tehnologije i dizajnerska rešenja:

 • 💨 Sistem hlađenja: Neki telefoni imaju unapređene sisteme hlađenja koji efikasno odvode toplotu od baterije tokom brzog punjenja. Ovo može uključivati pasivne hladnjake, tečno hlađenje ili čak ventilatore.

 • 🔋🔋 Dve odvojene baterije: Neki telefoni koriste dve manje baterije umesto jedne veće. Ovaj dizajn omogućava svakoj bateriji da se puni na nižem naponu, čime se smanjuje toplota koja se generiše tokom punjenja.

 • 🤖 Inteligentno upravljanje punjenjem: Proizvođači koriste napredne algoritme za upravljanje punjenjem koji optimizuju brzinu punjenja i smanjuju toplotu. Ovi algoritmi mogu prilagoditi napon i struju u zavisnosti od trenutnog stanja baterije i temperature.

 • 👍 Kvalitetne baterije: Korišćenje visokokvalitetnih baterija koje su dizajnirane za brzo punjenje može pomoći u smanjenju negativnih efekata na vek trajanja baterije. Ove baterije su obično izrađene od materijala koji bolje podnose visoke temperature i stres.

Generalno, brzo punjenje može imati neki uticaj na dugotrajnost baterije, ali ovo se može umanjiti kroz pažljiv dizajn i upotrebu naprednih tehnologija. Važno je napomenuti da će brzo punjenje najverovatnije imati manji uticaj na vek trajanja baterije u poređenju sa drugim faktorima, poput povećanja temperature, korišćenja telefona tokom punjenja ili starenja baterije.

Gde najčešće grešimo i čega nismo svesni?

Postoje neke stvari vezane za baterije mobilnih telefona koje nisu intuitivne, ali su važne za korisnike da znaju i razumeju. Razjasnimo neke od tih činjenica i demistifikujemo ih:

 • 🌙 Možda se čini da punjenje telefona preko noći može biti štetno za bateriju, ali savremeni telefoni imaju ugrađene sisteme koji sprečavaju prekomerno punjenje. Kada se baterija napuni do 100%, punjenje se automatski zaustavlja. Ipak, ostavljanje telefona da se puni tokom noći može dovesti do blagog pregrevanja, što može uticati na dugotrajnost baterije.

 • 🔋 Mnogi ljudi misle da je potrebno isprazniti bateriju do 0% pre punjenja kako bi se očuvala njena efikasnost. Ovaj mit potiče iz vremena kada su se koristile nikl-kadmijumske (NiCd) baterije koje su bile podložne "efektu memorije" baterije. Međutim, savremeni telefoni koriste litijum-jonske (Li-ion) baterije, koje nemaju taj efekat. Zapravo, savetuje se da se baterija Li-ion puni kada padne na 20-30% i da se izbegava potpuno pražnjenje.

 • ⚡ Brzo punjenje može biti veoma korisno kada je potrebno brzo napuniti telefon, ali često korišćenje brzog punjenja može smanjiti radni vek baterije. Brzo punjenje stvara više toplote tokom procesa punjenja, što može negativno uticati na bateriju. Preporučljivo je koristiti brzo punjenje samo kada je zaista potrebno, a u ostalim situacijama koristiti standardno punjenje.

 • 📱 Zatvaranje aplikacija koje rade u pozadini može poboljšati trajanje baterije. Iako je tačno da neke aplikacije mogu trošiti bateriju kada rade u pozadini, moderne verzije operativnih sistema pametnih telefona (kao što su Android i iOS) već optimizuju upotrebu baterije i automatski upravljaju aplikacijama u pozadini. Stalno zatvaranje aplikacija može čak imati suprotan efekat, jer se aplikacije moraju ponovo pokrenuti, što troši dodatnu energiju.

 • 🌡️ Temperatura skladištenja: Baterije pametnih telefona mogu biti osetljive na temperaturu čak i kada nisu u upotrebi. Ako čuvate telefon ili rezervnu bateriju na mestu sa visokom ili niskom temperaturom, to može negativno uticati na kapacitet i radni vek baterije. Optimalna temperatura za skladištenje baterije je između 10 i 25 stepeni Celzijusa.

 • 🔌 Optimalan nivo napunjenosti: Iako se preporučuje da se baterija pametnih telefona napuni do 100% pre prvog korišćenja, dugoročno je bolje održavati nivo napunjenosti između 20% i 80%. Ovaj opseg napunjenosti može pomoći u očuvanju kapaciteta baterije tokom dužeg vremenskog perioda.

 • 🔋 Vek trajanja baterije: Baterije pametnih telefona imaju ograničeni broj punjenja i pražnjenja, poznat kao ciklusi punjenja. Većina savremenih baterija ima kapacitet da zadrži 80% svog kapaciteta nakon 300 do 500 punjenja. Kako baterija prolazi kroz više ciklusa punjenja, njen kapacitet se postepeno smanjuje.

 • 🧲 Baterije i magneti: Držanje magneta blizu baterije pametnog telefona može uticati na njen radni vek i performanse. Magneti mogu izazvati kratke spojeve u bateriji i smanjiti njen kapacitet. Držite telefon i rezervne baterije dalje od magneta i magneta koji se koriste u torbicama ili futrolama za telefone.

 • 📱 Uticaj aplikacija na bateriju: Neke aplikacije troše više energije od drugih, čak i kada nisu aktivne. Aplikacije koje koriste GPS, sinhronizaciju podataka ili preuzimaju velike količine podataka mogu brzo iscrpiti bateriju. Redovno ažurirajte aplikacije i proveravajte njihove dozvole, kako bi se smanjila potrošnja baterije.

 • 💧 Baterija i vlažnost: Visoka vlažnost može negativno uticati na bateriju pametnog telefona. Vlažnost može uzrokovati koroziju unutar baterije i smanjiti njen radni vek. Držite telefon i rezervne baterije na suvom mestu i izbegavajte izlaganje visokoj vlažnosti.

 • ✈️ Punjenje u režimu "Airplane" (Avionski režim): Možda nije očigledno, ali punjenje telefona dok je uključen Avionski režim može ubrzati proces punjenja. U ovom režimu, telefon isključuje sve bežične veze, kao što su Wi-Fi, mobilni podaci i Bluetooth, što smanjuje potrošnju energije i omogućava brže punjenje baterije.

 • ❄️ Uticaj hladnih temperatura na bateriju: Iako smo već pomenuli negativan uticaj visokih temperatura na baterije, hladne temperature takođe mogu uticati na njih. Ako se telefon koristi ili čuva na veoma niskim temperaturama, kapacitet baterije može privremeno biti smanjen. Međutim, za razliku od visokih temperatura, ovaj efekat je obično reverzibilan kada se baterija vrati na normalnu temperaturu.

 • 🏔️ Baterija i nadmorska visina: Iako možda zvuči čudno, nadmorska visina može uticati na performanse baterije. Na veoma visokim nadmorskim visinama, smanjeni atmosferski pritisak može negativno uticati na hemijske procese unutar baterije, što rezultira smanjenim kapacitetom i performansama. Ovaj efekat je obično privremen i baterija se vraća u normalno stanje kada se vrati na niže nadmorske visine.

 • 💥 Iznenadna degradacija baterije: U retkim slučajevima, baterija mobilnog telefona može brzo izgubiti kapacitet i prestati da funkcioniše bez ikakvog upozorenja. Ovo može biti rezultat proizvodne greške ili oštećenja baterije usled spoljnih faktora, kao što su padovi ili izlaganje tečnostima. U ovakvim situacijama, neophodno je zameniti bateriju kako bi telefon nastavio da radi normalno.

 • 🔄 Uticaj ažuriranja softvera na trajanje baterije: Ponekad, ažuriranje softvera telefona može promeniti način na koji uređaj upravlja energijom i uticati na trajanje baterije. U nekim slučajevima, ažuriranje može poboljšati trajanje baterije, dok u drugim može smanjiti efikasnost baterije. Ukoliko primetite značajno smanjenje trajanja baterije nakon ažuriranja, preporučuje se da potražite rešenje ili eventualno povratak na prethodnu verziju softvera.

8471
KOMENTARI
Vi pitate, mi odgovaramo na svako vaše pitanje ili ostavite komentar!
Kako sajt filtrira spam sadržaj? Ovaj sajt je zaštićen reCAPTCHA sistemom i Google politika privatnosti and uslovi korišćenja se primenjuju. Zadržavamo pravo da editujemo komentare, kao i da ne objavimo komentar bez provere. Objava komentara i odgovora beleži IP adresu. Kako da upišem tekst? Budite pristojni i konstruktivni. Upišite komentar, pitanje ili iskustvo. Možete ubacivati linkove, smajlije, ćirilicu, latinicu. Pomozite drugima ili zatražite pomoć. Nije dozvoljeno psovanje, vređanje, VELIKA SLOVA, lične poruke, kontakt podaci, reklamiranje, cene u zemlji/inostranstvu, spominjanje admina.Kako da postavim sliku? Idite na imgur.com, podignite slike, pa kopirajte link i stavite link u tekst, koji će biti automatski linkovan.
Svakodnevica
10.maj 2023
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024