Zaboravite novčanik i kartice, platite mobilnim!

Jesi li svestan koliko je zapravo korisno imati mobilni telefon i kreditne kartice sve na jednom mestu? Zamisli da si napolju, a odjednom shvatiš da si zaboravio novčanik. Bez brige! Tvoj mobilni telefon je tu da te spasi, ali samo ako znaš kako sve to funkcioniše.

A šta ako ti neko ukrade telefon? Ne samo da gubiš dragoceni uređaj, već i svoje finansijske podatke. Da li si spreman da se suočiš sa ovakvim situacijama? Ne propusti ovaj članak, koji će ti pružiti sve potrebne informacije i alate za zaštitu svojih podataka.

Ne želiš biti poslednji koji će saznati za najnovije trendove i tehnologije, zar ne? Ne dozvoli da ti promakne ova sjajna prilika da unaprediš svoj način plaćanja i da se osiguraš od nepredviđenih problema. Ovaj članak ti pruža sve što ti treba da budeš u toku sa najnovijim trendovima.

PREDNOSTI I MANE

👍 Prednosti:

 • 🌍 Brzo i jednostavno plaćanje
 • 🛍️ Bez nošenja fizičkih kartica
 • 📲 Plaćanje putem raznih aplikacija
 • 🛡️ Dodatne opcije zaštite podataka

👎 Mane:

 • 🔋 Potreban punjen telefon
 • 📡 Zavisnost od interneta
 • 🚫 Ograničena podrška kod nekih trgovaca
 • 🕵️‍♂️ Rizik od krađe podataka

Zaboravili ste novčanik? Nema problema!

Svi smo mi ponekad zaboravili novčanik kod kuće. Ali, ako imate mobilni telefon sa sobom, to više ne mora biti problem! Dovoljno je da dodate svoje kreditne kartice u telefon i koristite ga za plaćanje. Čak i ako ste zaboravili i dokumenta, neke aplikacije omogućavaju da dodate i ličnu kartu i vozačku dozvolu.

Recimo da ste u prodavnici i shvatite da ste zaboravili novčanik. Umesto da se vratite kući po njega, samo izvadite telefon i platite račun. Ako vam je potrebna i lična karta, možete je pokazati na telefonu.

Platite satom umesto telefonom

Ako mislite da je plaćanje telefonom cool, šta biste rekli za plaćanje pametnim satom? Da, dobro ste pročitali - možete koristiti sat kao novčanik! Sve što treba da uradite je da dodate svoje kreditne kartice u sat, i to je to.

Recimo da ste na trčanju i želite da kupite flašu vode. Umesto da vadite telefon iz džepa, samo prislonite sat na terminal za plaćanje i račun je plaćen. Ako imate pametan sat, možete zaboraviti na novčanik, telefon i sve ostalo - samo sat je dovoljan!

Otvaranje računa za dete

Ako ste roditelj, verovatno želite da vaše dete nauči kako da odgovorno koristi novac. Ali, davanje keša ili kreditne kartice detetu može biti rizično. Šta ako izgubi novac ili karticu?

Rešenje je otvaranje posebnog računa za dete, koji može koristiti preko svog telefona. Dete može da plati račune telefonom, a vi možete da pratite njegove troškove i štedite novac za njega.

Recimo da vaše dete ide u bioskop sa prijateljima. Umesto da mu date keš ili karticu, samo mu pošaljete novac na račun koji koristi preko telefona. Dete može da plati ulaznice i grickalice telefonom, a vi možete da se opustite znajući da je sve pod kontrolom.

Zar nije to bolje rešenje od keša i kartica?

Zainteresovani ste? Evo šta treba da uradite:

1. Proverite da li vaš telefon podržava plaćanje karticama

Većina novijih telefona podržava ovu opciju, ali nije loše proveriti. Takođe, proverite koje aplikacije za plaćanje su dostupne za vaš telefon - neke od popularnih su Google Pay, Apple Pay i Samsung Pay.

2. Dodajte svoje kreditne kartice u telefon

Sledite uputstva za dodavanje kartica u aplikaciju za plaćanje. Obično je dovoljno da skenirate karticu telefonom ili da unesete podatke ručno.

3. Proverite gde možete plaćati telefonom

Plaćanje telefonom je sve popularnije, ali neke prodavnice još uvek ne podržavaju ovu opciju. Proverite koje prodavnice u vašem kraju prihvataju plaćanje telefonom i uživajte u bezgotovinskom životu!

4. Razmislite o otvaranju računa za dete

Ako želite da vaše dete nauči kako da odgovorno koristi novac, razmislite o otvaranju posebnog računa za njega. Tako možete pratiti njegove troškove i štedeti novac za njega, a dete može učiti o finansijama na bezbedan i praktičan način.

Uz ovakav način plaćanja, zaboravite na stres i uživajte u lagodnom životu bez novčanika!

Sa mobilnim telefonom i pametnim satom kao novčanikom, vaš život će biti mnogo lakši, zabavniji i bezbrižniji. A ako ste influenser, to je još jedan cool način da se pokažete pred publikom. Šta čekate? Dodajte svoje kreditne kartice u telefon i uživajte u bezgotovinskom životu!

Problemi i strahovi povezani sa korišćenjem kreditnih kartica na mobilnim telefonima

Jednostavnost korišćenja i sigurnost su ključ

Iako plaćanje telefonom i pametnim satom može značajno olakšati svakodnevni život, postoje i neki problemi i strahovi povezani sa ovom tehnologijom. Evo nekih od njih:

1. Hakerski napadi

Jedan od najvećih strahova korisnika mobilnih telefona je mogućnost hakerskih napada. Ako neko uspe da provali u vaš telefon, može doći do vaših finansijskih podataka i zloupotrebiti ih. Međutim, aplikacije za plaćanje koriste napredne sigurnosne protokole i enkripciju kako bi zaštitile vaše podatke. Takođe, možete preduzeti neke mere predostrožnosti, kao što su:

 • Redovno ažuriranje softvera
 • Korišćenje jakih lozinki i biometrijske zaštite
 • Instaliranje pouzdanih antivirusnih programa

2. Gubitak telefona

Ako izgubite telefon ili vam bude ukraden, možda ćete se brinuti o tome šta će se desiti sa vašim kreditnim karticama. Srećom, većina aplikacija za plaćanje ima opciju blokiranja ili brisanja podataka na daljinu. Takođe, možete koristiti opcije za pronalaženje telefona koje nude neki proizvođači.

3. Tehnički problemi

Ponekad se može desiti da terminal za plaćanje ne radi, ili da vaš telefon ima problema sa konekcijom. U takvim situacijama, dobro je imati rezervni plan, kao što su keš ili kreditna kartica.

4. Prihvatanje plaćanja telefonom

Iako je sve češće, neke prodavnice i dalje ne prihvataju plaćanje telefonom. Pre nego što se potpuno oslonite na ovaj način plaćanja, proverite koje prodavnice u vašem kraju prihvataju ovu opciju.

5. Strah od zavisnosti od tehnologije

Neki ljudi mogu biti zabrinuti da će, ako se previše oslone na svoje telefone, postati zavisni od tehnologije. Ako osećate da vam telefon oduzima previše vremena i pažnje, možda je dobro da povremeno napravite digitalni detoks i isključite se na neko vreme.

6. Privatnost i praćenje podataka

Korišćenjem mobilnih telefona za plaćanje, vaši podaci o kupovinama mogu biti prikupljeni i analizirani. Ako ste zabrinuti za svoju privatnost, pročitajte politike privatnosti aplikacija koje koristite, i odlučite da li vam odgovaraju.

Kako prevazići strahove i probleme?

Da biste prevazišli strahove i probleme povezane sa korišćenjem kreditnih kartica na mobilnim telefonima, možete preduzeti sledeće korake:

 • Informišite se o sigurnosnim protokolima i zaštitnim merama koje nude aplikacije za plaćanje.
 • Preduzmite mere predostrožnosti, kao što su redovno ažuriranje softvera, korišćenje jakih lozinki i biometrijske zaštite, i instaliranje antivirusnih programa.
 • Napravite rezervni plan u slučaju tehničkih problema - uvek nosite malo keša ili kreditnu karticu sa sobom.
 • Proverite koje prodavnice u vašem kraju prihvataju plaćanje telefonom, kako biste znali gde možete koristiti ovu opciju.
 • Balansirajte upotrebu tehnologije tako što ćete povremeno napraviti digitalni detoks i isključiti se na neko vreme.

Uz pravilnu upotrebu i mere predostrožnosti, korišćenje kreditnih kartica na mobilnim telefonima može biti siguran, praktičan i zabavan način plaćanja!

Problemi vezani za korišćenje tehnologije mobilnog plaćanja

1. Da li korišćenje ove tehnologije troši više baterije?

Plaćanje putem mobilnog telefona može uticati na potrošnju baterije, ali u većini slučajeva taj uticaj nije značajan. Ukoliko brinete o trajanju baterije, možete pokušati da optimizujete energetske postavke na telefonu i smanjite osvetljenje ekrana, isključite nepotrebne aplikacije ili koristite štedljivi režim rada.

2. Da li je potrebna internet konekcija za plaćanje telefonom?

Većina aplikacija za plaćanje ne zahteva aktivnu internet konekciju tokom samog procesa plaćanja, jer se podaci o transakciji prenose preko NFC tehnologije. Međutim, potrebna vam je internet konekcija za dodavanje kartica, ažuriranje aplikacija i proveru stanja na računu. Ukoliko nemate stabilnu internet konekciju, možete imati problema sa korišćenjem ove tehnologije.

3. Da li korišćenje mobilnog plaćanja može dovesti do dodatnih troškova?

U većini slučajeva, korišćenje aplikacija za mobilno plaćanje ne podrazumeva dodatne troškove za korisnike. Međutim, neke banke ili aplikacije mogu naplaćivati naknade za određene usluge, kao što su prenos novca između računa ili plaćanje u inostranstvu. Pre nego što počnete da koristite ovu tehnologiju, proverite uslove i naknade koje vaša banka ili aplikacija naplaćuju kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.

4. Da li je telefon podložan oštećenjima prilikom plaćanja?

Plaćanje telefonom ne izlaže vaš uređaj nepotrebnim rizicima ili oštećenjima, jer se transakcija obavlja bežično, bez dodirivanja telefona sa terminalom. Ukoliko vodite računa o zaštiti telefona od padova, vode i drugih opasnosti, ne bi trebalo da imate problema prilikom plaćanja telefonom.

5. Da li će moji podaci biti sigurni kada koristim mobilno plaćanje?

Sigurnost vaših podataka prilikom korišćenja mobilnog plaćanja zavisi od aplikacije koju koristite i mera predostrožnosti koje preduzimate. Aplikacije poput Google Pay, Apple Pay i Samsung Pay koriste napredne sigurnosne protokole i enkripciju kako bi zaštitile vaše podatke. Preporučljivo je da redovno ažurirate softver, koristite jake lozinke i biometrijske zaštite, kao i da instalirate pouzdane antivirusne programe kako biste dodatno zaštitili svoje podatke.

6. Da li će mi banka blokirati račun ako koristim mobilno plaćanje?

Blokiranje računa zbog korišćenja mobilnog plaćanja nije uobičajeno, jer većina banaka podržava ovu tehnologiju i sarađuje sa aplikacijama za plaćanje. Međutim, uvek je dobro proveriti sa svojom bankom da li ona podržava određenu aplikaciju za mobilno plaćanje i dozvoljava korišćenje ove tehnologije bez dodatnih ograničenja ili uslova.

7. Šta ako ne mogu da pronađem prodavnicu koja prihvata mobilno plaćanje?

Iako je sve češće, neke prodavnice i dalje ne prihvataju plaćanje telefonom. Pre nego što se potpuno oslonite na ovaj način plaćanja, proverite koje prodavnice u vašem kraju prihvataju ovu opciju. Ukoliko naiđete na prodavnicu koja ne podržava mobilno plaćanje, uvek je dobro imati rezervni plan, kao što su keš ili kreditna kartica.

8. Da li mogu koristiti mobilno plaćanje u inostranstvu?

Mobilno plaćanje se može koristiti u inostranstvu, ali to zavisi od aplikacije koju koristite i zemlje u kojoj se nalazite. Neke aplikacije za plaćanje možda neće biti podržane u svim zemljama ili prihvaćene u svim prodavnicama. Pre nego što putujete, proverite sa svojom bankom i aplikacijom za plaćanje da li ćete moći da koristite ovu opciju u inostranstvu i kakvi su uslovi plaćanja. Takođe, budite spremni na eventualne dodatne troškove, kao što su konverzija valute ili naknade za međunarodne transakcije.

9. Šta ako mi telefon otkaže poslušnost tokom plaćanja?

Ako vam se telefon "zamrzne" ili otkaže poslušnost tokom plaćanja, prvo pokušajte da ga resetujete i ponovite postupak plaćanja. Ukoliko problem i dalje postoji, možete se obratiti prodavcu ili korisničkoj podršci aplikacije za plaćanje kako biste dobili pomoć. Uvek je dobro imati rezervni plan, kao što su keš ili kreditna kartica, u slučaju tehničkih problema.

10. Da li postoji ograničenje u iznosu koji se može platiti mobilnim telefonom?

Mnoge aplikacije za mobilno plaćanje imaju dnevna ili pojedinačna ograničenja u iznosima koje možete platiti putem telefona. Ova ograničenja mogu varirati u zavisnosti od aplikacije, banke i zemlje u kojoj se nalazite. Pre nego što počnete da koristite mobilno plaćanje, proverite sa svojom bankom i aplikacijom za plaćanje koje su granice za transakcije i kako se one primenjuju na vaše plaćanje.

11. Da li se dodatne funkcije, kao što su popusti ili lojaliti programi, mogu integrisati u mobilno plaćanje?

Mnoge aplikacije za mobilno plaćanje nude dodatne funkcije, kao što su popusti, ponude ili lojaliti programi, koji se mogu integrisati u vaše plaćanje. Na primer, možete dodati lojaliti kartice prodavnice u aplikaciju za plaćanje i koristiti ih prilikom plaćanja putem telefona. Proverite sa aplikacijom za plaćanje koje dodatne funkcije nudi i kako ih možete iskoristiti.

12. Da li je teško podesiti mobilno plaćanje na telefonu?

Podešavanje mobilnog plaćanja na telefonu obično je veoma jednostavno. Potrebno je da instalirate aplikaciju za plaćanje koja je kompatibilna sa vašim telefonom, dodate svoje kreditne kartice u aplikaciju i pratite uputstva za podešavanje. Ako imate poteškoća, možete potražiti pomoć na internetu ili se obratite korisničkoj podršci aplikacije za plaćanje.

13. Da li je moguće koristiti više aplikacija za mobilno plaćanje istovremeno?

Da, moguće je koristiti više aplikacija za mobilno plaćanje istovremeno na jednom uređaju. Na primer, možete imati instalirane Google Pay, Apple Pay i Samsung Pay na istom telefonu. Međutim, moraćete da odaberete koju aplikaciju želite da koristite za plaćanje u određenom trenutku. Ako koristite više aplikacija, obratite pažnju na to koju koristite i kakve uslove i naknade svaka od njih primenjuje.

14. Da li se mobilno plaćanje može koristiti za plaćanje računa i usluga?

Mobilno plaćanje se može koristiti za plaćanje raznih računa i usluga, u zavisnosti od toga da li pružalac usluga podržava ovu opciju. Na primer, možete platiti račune za struju, vodu, telefon, ili čak uplatiti novac za humanitarne svrhe putem aplikacija za mobilno plaćanje. Pre nego što pokušate da platite račune ili usluge ovim putem, proverite sa pružaocem usluga da li prihvataju mobilno plaćanje kao opciju.

15. Šta ako prodavac ne zna kako da prihvati mobilno plaćanje?

Ako naiđete na prodavca koji nije upoznat sa procesom prihvatanja mobilnog plaćanja, pokušajte ljubazno da im objasnite kako funkcioniše. U većini slučajeva, mobilno plaćanje zahteva samo prislanjanje telefona na terminal za plaćanje karticama, a sama transakcija se obavlja slično kao i kod plaćanja karticom. Ako prodavac i dalje ima problema, možete predložiti da potraže pomoć od nadređenih ili kolega, ili da koriste alternativni način plaćanja, kao što su keš ili kreditna kartica.

6464
KOMENTARI
Vi pitate, mi odgovaramo na svako vaše pitanje ili ostavite komentar!
Kako sajt filtrira spam sadržaj? Ovaj sajt je zaštićen reCAPTCHA sistemom i Google politika privatnosti and uslovi korišćenja se primenjuju. Zadržavamo pravo da editujemo komentare, kao i da ne objavimo komentar bez provere. Objava komentara i odgovora beleži IP adresu. Kako da upišem tekst? Budite pristojni i konstruktivni. Upišite komentar, pitanje ili iskustvo. Možete ubacivati linkove, smajlije, ćirilicu, latinicu. Pomozite drugima ili zatražite pomoć. Nije dozvoljeno psovanje, vređanje, VELIKA SLOVA, lične poruke, kontakt podaci, reklamiranje, cene u zemlji/inostranstvu, spominjanje admina.Kako da postavim sliku? Idite na imgur.com, podignite slike, pa kopirajte link i stavite link u tekst, koji će biti automatski linkovan.
Dragan
14.06.2024 09:13h llsv8zw0s4l3lfc
 
Флаша
15.01.2024 21:01h j8zprspsb6ws4bd
 
mirko
31.05.2023 09:10h 65bhrh4yj32hpc5
 
Digitalni nomadi
26.april 2023
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024