One (E8) Dual SIM2014
2014. godina
5" LCD, 66.6% body
8% 801, Android 6.0.1 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2600 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon HTC One E8 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC One E8 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC One E8 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona HTC One E8

Da budemo iskreni, prvobitno nismo planirali da pravimo poseban test vezan za ovaj uređaj ali onda smo odlučili da ipak pripremimo poseban pregled, obzirom da je usled krize životni ciklus ovog modela produžen. Pošto je ovo jeftina verzija HTC One M8, u ovom pregledu često ćemo upoređivati ove uređaje.

Karakteristike

  • Klasa: pojednostavljena verzija glavnog modela kompanije
  • Forma: monoblok
  • Materijali: plastika meka na dodir
  • Operatvni sistem: Android 4.4
  • Mreže: dve SIM-kartice, GSM / EDGE, WCDMA, LTE (nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 801
  • Procesor: 2.5 GHz quad
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka:: 16GB memorije, slot microSD kartice (podržava kartice kapaciteta do 128 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n), Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR), microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, DLNA, NFC
  • Ekran: kapacitivni, 5 inča sa rezolucijom 1920x1080 piksela (FullHD), sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja, oleofobski sloj
  • Kamera: 13 MP, Video snimanje pri 1080p (1920x1080 piksela), LED blic
  • Prednja kamera: 5 MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podržava A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, pozicija u prostoru, senzor svetlosti žiroskop
  • Baterija: ukoniva, Li-Pol, kapacitet 2600 mAh

Opcije

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa personalnim rčaunaom (takođe deo prodajnog pakovanja)
  • Slušalice
  • Alat za izvlačenje SIM i memorijske kartice

U prodajno pakovanje su uključene slušalice, ali mislimo da već znate kako da izgledaju one kao i punjač odnosno microUSB kabl kompanije HTC.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Ako se HTC M8 može nazvati jednim od najboljih uređaja u smislu dizajna i materijala kućišta, kod E8 sve je mnogo jeftinije, nema niti metala ni jedinstvenog dizajna. Spolja, to je samo još jedan pametni telefon kao i kod svakog drugog proizvođača, u svakom slučaju, stekli smo takav utisak kada smo koristili E8.

Na prednjoj strani su stereo zvučnici, otvor mikrofona kao i senzor prednje kamere rezolucije 5MP, senzori svetlosti / blizine, kao i LED lampica za obaveštenja. Zvučnici, po našem mišljenju, ni na koji način nisu inferiorni u odnosu na one kod M8 modela – zvuk je glasan i čist zvuk, što je vrlo dobro za smart telefon.

Sa gornje strane postoji taster za uključivanje, ali o njemu bismo rekli nešto detaljnije. Prvo, on je postavljen u centru, zbog čega njegovo pritiskanje nije zgodno kao kod M8. Drugo, taster je uronjen u kućište, što po našem mišljenju pritiskanje čini težim. Međutim, deo problema rešen je mogućnošću otključavanja uređaja povlačenjem prsta nagore (kao kod M8).

Na levoj strani možete videti ležište za dve SIM kartice formata nanoSIM, a desno je - još jedno ležište, ali za memorijsku karticu. Uređaj podržava kartice kapaciteta do 128 GB.

Sa donje strane se nalaze microUSB i 3.5mm priključak za slušalice.

Glavni materijal korišćen za kućište je mat plastika meka na dodir, od koje je napravljena i zadnja strana uređaja. Da naglasi zadnji kameru i blic, proizvođač je napravio malo drugačiju boju okvira. U našoj jedinici je bila kombinacija crne i zlatne boje. Kada se koristi kao kod ovog modela, plastika ima pozitivan efekat na udobnost držanja uređaja u ruci, ali to nije naročito praktično (možete da vidite čak i na fotografijama, prašine se skuplja na takvom materijalu vrlo brzo). I mada kod plastike meke na dodir otisci prsta i dalje ostaju znatno manje nego kod sjajne, brisanje je mnogo teže.

Vraćamo se na boje: Jedinica je dostupna u tri boje - crvenoj, beloj i crnoj.

Na deo izrade modela nema žalbi. Za par nedelja nismo primetili nikakve ogrebotine, zazore, itd

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
HTC One E8 146.42 70.67 9.85 145
HTC One M8 146.36 70.6 9.35 160
Samsung Galaxy S5 142 72.5 8.1 145
Sony Xperia Z3 146 72 7.3 152
Apple iPhone 6 138.1 67 6.9 129

Činjenica je da pre nego što smo dobili da testiramo E8, dugo vremena nam je u rukama bio M8, tako da nam je bilo prilično lako uporediti njihove veličine, ne samo u brojkama. Obratite pažnju u tabeli na debljinu E8, pri čemu je razlika u odnosu na M8 samo 0,5 mm, ali zbog činjenice da su kod kućišta M8 modela ivice zakošene korišćenje uređaja je mnogo udobnije. Kod E8 to nije slučaj. Nažalost, ovaj uređaj u ruci se oseća širok i debeo, pa nismo mogli da se naviknemo na njegovu veličinu. Ali razlika u težini, od 15 grama za nas je bila sasvim nebitna.

Ekran

KArakteristike Vrednost
Veličina ekrana 5 inča
Rezolucija ekrana 1920x1080 piksela
Gustina ekrana 441
Tip matrice IPS (SLCD3)
Zaštitni sloj Staklo
Oleofobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna, do pet istovremenih pritisaka

Kada je reč o ekranu nismo primetili veliku razliku između M8 i E8. Oba uređaja koriste drugačiji ekran sa visokim nivoom maksimalnog osvetljenja i njegovog velikog opsega, uz odlično ponašanje na suncu i sa prirodnim bojama. Sjajno je da proizvođač nije štedeo na ovom parametru. Korišćenje ekrana modela E8 je pravo zadovoljstvo.

Operativni sistem

Uređaj koristi Android 4.4.2 i vlasnički korisnički interfejs HTC Sense 6. U verziji 6 popravljena je većina bugova, izbačen dosadni BlinkFeed i dodata neka poboljšanja. Od očiglednih problema su samo vremenske zone.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 801
Procesor Quad 2.5 GHz
Grafički procesor Adreno 330
Količina RAM-a 2 GB
Interni skladištnei kapacitet 16 GB
Prisustvo memorijske kartice Prisutna, mogućnost zamene bez isključenja

Uređaj koristi veoma efikasan čipset Qualcomm 801, njegovi kapaciteti su dovoljni da zadovolje čak i najzahtevnije igre. Istovremeno, programeri su optimizovali Sense interfejs tako da sve rutinske operacije se takođe izvode brzo i bez ikakvog usporavanja (surfovanje internetom, čitanje e-pošte / Twitter, chat, itd).

Govoreći o zagrevanju, nedavno smo testirali igru King of Thieves kompanije ZeptoLab i igrali je na HTC One M8. Već posle 5-10 minuta uređaj se znatno zagreje, i morali smo da ga pustimo da se ohladi. Kada smo pokrenuli KoT na E8 osećali smo mnogo manje toplote, što je minus aluminijumskog kućišta.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 2600 mAh
Tip baterije Ukoniva, Li-Pol

Kada je reč o trajanju baterije nismo primetili veliku razliku između One M8 i E8, oba uređaja rade dobro ceo radni dan, čak i uz vrlo aktivno korišćenje.

Kamera

Jedna od glavnih razlika između modela M8 i E8 je da koristi modul sa normalnom rezolucijom od 13 MP. I ako ste od kamere očekivati čuda, ono se neće desiti. Da, detalji su kod E8 bolji nego kod M8, ali ipak ne kao kod današnjih glavnih modela. Sa druge strane, manje zahtevnim korisnicima kamera će ponuditi dovoljno mogućnosti.

Na slikama se jasno vidi da kod M8 nema dovoljno detalja, a kod E8 slika izgleda svetlija, ali nebo je napravljena od plave i bele boje.

Maksimalna rezolucija za snimanje video sadržaja je 1080p, za 2K ne postoji podrška. Ispod su primeri istog video klipa snimanog sa M8 i E8.

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n, dual-band, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth Prisutan, verzija 4.0, podržava sve popularne profile uključujući A2DP, aptX
GPS Prvo pokretanje traje oko pet sekundi
Mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G, LTE
USB On-The-Go Prisutan
NFC Prisutan

Za E8 važno je napomenuti da jedna od SIM kartica radi ne samo u 3G, već i u LTE-mrežama, što je još uvek retkost.

Kada je reč o GPS-u nema žalbi, međutim, zasluge za to idu Qualcomm čipu. Usput, prethodno instalirana je aplikacija „wallet“ preko koje možete platiti kupovine na terminalima koji su opremljeni podrškom za MasterCard PayPass.

Zaključak

Na kvalitet prenosa govora nema žalbi, vi i vaš sagovornik se savršeno čujete. Usput, zahvaljujući činjenici da je SIM-kartica za razgovor obično instalirana u slot koji podržava samo 2G, gubite mnogo manje mrežnih resursa nego obično.

Imajući u vidu cenu po kojoj se prodaje E8 model mnogo je malo verovatno da će ovaj model da generiše pristojnu prodaju kada je glavni model kompanije M8 u aluminijumskom kućištu dostupan po ceni koja je tek za dvadesetak odsto viša čak i u konfiguraciji sa dve kartice.

Uzgred, glasine ukazuju da će HTC E9 biti model sa 5.5-inčnim ekranom sa rezolucijom od 2560x1440 piksela što će ga činiti mnogo zanimljivijim.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024