iPhone 7 256GB2016
2016. godina
4.7" LCD, 65.6% body
18% A10 Fusion, iOS 13
RAM 2 GB, INT 256GB, EXT nema
1960 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Apple iPhone 7 256GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Apple iPhone 7 256GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Apple iPhone 7 256GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Apple iPhone 7

Uvod

Pojavljivanje novog iPhone telefona je uvek izazivalo veliku dozu uzbuđenja. Tako je bilo i ovog puta i korisnici su već počeli da diskutuju o novim bojama, minijack priključku i drugim inovacijama. Odmah su se javili i različiti „stručnjaci“ koji su rekli da ovaj uređaj nije vredan novca koji je potrebno izdvojiti za njega i ljubitelji koji su najavili da su spremni da svoje stare uređaje zamene za novi model.

Oprema

 • Smart telefon
 • Lightning kabl
 • Punjač
 • EarPods slušalice sa Lightning konektorom
 • Lightning-minijack adapter
 • Alat za izvlačenje SIM-kartice

Apple je promenio tehniku prodajnog pakovanja za ovaj model pa je sada da biste uklonili traku za pakovanje potrebno da povučete specijalnu polugu. Gornji poklopac se takođe sada nešto lakše uklanja nego kod prethodnih verzija.

Kada je reč o inovacijama tu su EarPods slušalice sa Lightning portom i 3.5mm adapterom. Napominjemo da je kabl adaptera veoma tanak tako da i dalje preporučujemo da nabavite zasebne slušalice sa podrškom za Lightning ili koristite bubice. Nas EarPods slušalice nisu preterano oduševile jer tokom nošenja imate lažan osećaj da će vam ispasti svakog trenutka. Takođe, negativan detalj ovih slušalica je to što vi slušate čuje dosta daleko pa će svako imati uvid u vaš muzički ukus.

Sa druge strane, videli smo dosta pozitivnih povratnih informacija o ovim slušalicama koje dolaze od strane običnih korisnika. Ako govorimo o zvuku, on je postao nešto snažniji, razlika u odnosu na prethodnu generaciju može jasno da se uvidi.

Poslednja promena odnosi se na promenu kutije za slušalice. Plastično pakovanje je zamenjeno za papirno koje izgleda lakše, ali se teže otvara.

Izgled, materijali kućišta

Novi iPhone donosi i drugačije plastične umetke za antenu pa zahvaljujući njima izgled modela je nešto privlačniji.

U prodaji su dve verzije ovog uređaja i to matirano crna i verzija kućišta visokog sjaja koja nosi naziv Black Onyx (Jet black). Ova druga varijanta je dostupna samo u verzijama sa 128 i 256GB skladištenog kapaciteta. Imali smo je na testiranju i izgleda odlično: praktično, bez ikakvih mana i viškova, dok umeci za antenu su praktično nevidljivi.

Još jedan važan detalj koji je veliki broj korisnika primetio je to što je novi iPhone mnogo manje klizav kada je reč o ispadanju iz ruke što je odlično jer kod verzije šest je taj problem bio mnogo izraženiji i bilo je vrlo rizično nositi uređaj bez zaštite. Dodirni osećaj se takođe promenio, prethodna generacija je vila mnogo više glatka i zbog toga je lako mogla da isklizne iz ruke, dok ova nova je postala nekako grublja. Materijal i osećaj su se promenili pored praktičnosti.

Kada je reč o sočivu kamere malo toga se promenilo, ona izgleda slično kao kod prethodne verzije i svakako nećete imati problema ako nosite uređaj u džepu bez zaštitne maske.

Uređaj je postao otporan na uticaje vode prema IP67 standardu. To znači da ako ga ispustite u vodu to neće ostaviti posledice na uređaj, ali moramo da se složimo sa onima koji kažu da ako je proizvođač obezbedio ovakvu vrstu zaštite to ne znači da treba da svaki dan plivate sa telefonom, potapate ga u Koka Kolu i slično.

Kontrole

Apple je odlučio da odbaci 3.5mm priključak za slušalice. Bilo je dosta priče na tu temu i na internetu svakako postoje članci koji u potpunosti objašnjavaju zašto je kompanija odlučila da primeni takav korak.

Kompanija nije prva u industriji koja je odlučila da promeni davno primenjeni standard u novom uređaju, istorija je prepuna takvih primera, setimo se samo promene standarda SIM kartice, koji je prvo krenuo stidljivo , a sada kartice novog formata vidimo na gotovo svim uređajima. Sasvim smo sigurni da će i ostali proizvođači u okviru svojih glavnih modela krenuti tim putem. Apple ipak nije bio prvi koji je krenuo ovim putem, ali to nije ni važno. Kada je reč o masovnom tržištu ono što je bitno je koliko će takav pristup biti prihvaćen od ostalih nakon što ga je Apple izveo.

Još jedan značajan detalj: prelazak na Home taster osetljiv na dodir sa dodirnom povratnom informacijom. Ovaj taster koristi istu Force Touch tehnologiju kao i novi MacBook modeli kompanije, ali postoje indicije da je implementacija u okviru iPhone modela izvedena nešto lošije.

Kada je reč o našem osećaju moramo reći da je osećaj piritska drugačiji sada, ali ne možemo reći da li je lošiji ili bolji – jednostavno j drugačiji. Sada, kada „kliknete“ na taster, imate osećaj kao da niste pritisnuli samo njega već kompletan zadnji panel. Istovremeno, u zavisnosti od izbora intenziteta ovaj osećaj varira u značajnoj meri. Najprirodnije je prosečni pritisak.

Neznatno je promenjen i način na koji se izbacuje mehanizam SIM kartice. Sada kada ubacite alat za izvlačenje nemate utisak da je on ušao koliko treba, dok je osećaj pri izvlačenju nešto teži. Ovo je usled primene metode otpornosti na praskanje vode obzirom da je kompanija koristila specijalnu metodu koja sprečava ulazak vode u uređaj. Takođe, kada povežete Lightning port takođe imate osećaj da teže ulazi u uređaj.

iPhone 7 je dobio stereo zvučnike, međutim oni su implementirani na nešto neuobičajeniji način. Desni zvučnik se nalazi na svom mestu dok je levi blago izmešten. U smislu jačine zvuka ona je nešto viša, a kvalitet zvuka je bolji, ali i dalje nije na nivou portabl zvučnika.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Apple iPhone 7 138.3 67.1 7.1 138
Apple iPhone 7 Plus 158.2 77.9 7.3 188
Apple iPhone 6s 138.3 67.1 7.1 143
Apple iPhone SE 123.8 58.6 7.6 113

iPhone 6 je bio primarna jedinica u našoj kancelariji dve godine i u potpunosti smo se navikli na njega tako da je veoma neobično preći na uređaj veće dijagonale. Usled veće debljine i širine ovaj model je malo neprijatno držati u ruci. Testirali smo mnogo uređaja u poslednje dve godine, ali iPhone 6 i njegove iteracije su se nametnule kao modeli idealnih dimenzija. On odlično stoji u ruci, lagan je i tanak dok sa druge strane SE verzija je zgodnija za rad sa dve ruke.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 4.7 inča
Rezolucija ekrana 1334 x 750 piksela
Gustina ekrana 326ppi
Tip matriceIPS
Zaštitno staklo Glass
Oleofobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna za do deset istovremenih pritisaka

Uprkos činjenici da se formalne karakteristike iPhone 7 modela nisu promenile želeli bismo da vam skrenemo pažnju na dve važne karakteristike ekrana modela iPhone 7. Prvo, on je dobio proširenu gamu boja, pa slike izgledaju više trodimenzionalne. Drugo, ako poredimo ekran novog i prethodnog modela, boje kod nove varijante su toplije.

Apple odbija da poveća rezoluciju ekrana i to podržavamo. To ne bi imalo mnogo smisla, ali bi izazvalo dosta problema. U svetlu povećanja rezolucije iPhone 6 modela neki programeri su potrošili celu godinu da ažuriraju svoje programe. Treba napomenuti da su fontovi u okviru iOS izabrani tako da mogu da se vide lepo i na najnižim rezolucijama.

Još jedan plus za ekran u okviru iPhone modela je odličan rad sistema za automatsku kontrolu jačine osvetljenosti. Reč je o jedinim uređajima na tržištu koji nude ovu karakteristiku na tako naprednom novu.

Operativni sistem

Smart telefon koristi iOS 10.

Prilikom testiranja samrt telefona utvrdili smo da je nova verzija operativnog sistema postala nešto manje zgodna za korišćenje. Naime, prvo je potrebno da uključite ekran zatim zadržite prst da ga otključate i zatim ponovo pritisnete home taster. Neki komentatori su naveli da bi za lakše otključavanje bilo dovoljno da zadržite prst na skeneru samo pola sekunde duže. To je bilo moguće kod starijih verzija, ali kod sedmice ne ide jer skener radi ogromnom brzinom.

Nova verzija OS je savršeno uparena sa funkcijom Raise to Wake – kada uzmete telefon u ruku ekran se automatski uključuje i dovoljno je da ga samo dodirom prsta otključate.

Neke nove opcije nam nisu baš prirasle srcu. Dok je ranije bilo moguće spustiti prozor na mnogo lakši način sada je potrebno da uđete u notifikacioni bar da biste to uradili.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Apple A10 Fusion
Procesor Quad core
Grafički procesor Jedinica sa šest jezgara
Količina RAM-a 2 GB
Interni skaldišteni kapacitet 32/128/256
Prisustvo memorijske kartice Ne

Prelaskom sa „starog“ iPhone 6 modela na novi iPhone 7 bićete svedoci povećanja performansi novog modela. Prelazak između desktopa je više gladak, otvaranje aplikacija je brže, pretraživač brže radi. Međutim, nakon određenog vremena korišćenja uređaja bićete svesni grešaka u animacijama kada se aplikacija prebacuje sa jedne na drugu ili prilikom minimizovanja. Verujemo da će ovo biti popravljeno u narednim verzijama iOS 10, ali generalno u pogledu softvera modela iPhone 7 sve radi manje više kako treba.

Kada je reč o igrama i testovima, nemamo nikakvih primedbi. Igre su generalno optimizovane za rad sa iPhone uređajima i rade najbrže moguće.

Voleli bismo nešto da kažemo i o memoriji. Uprkos tome što je iPhone 6 bio dostupan sa 16GB interne memorije ona je prilično dobro obavljala posao za korisnike. Kod nove verzije kompanija je odlučila da udvostruči skladišteni kapacitet što je svakako više nego vredno hvale. Video sada može da se snima u 4K rezoluciji dok Live Photos fotografije zauzimaju dosta mesta pa će uvećana količina skladištenog prostora biti više nego dobrodošla.

Problem koji se često pominje odnosi se na to da, ukoliko aparat sa zadnje strane približite uhu dovoljno blizu, čućete nešto kao otkucaje sata. Kada aparat odmaknete od uha na jedno 2 – 3 centimentra, ovaj zvuk više nećete čuti. Može se zaključiti da je čitava stvar prenaduvana.

Trajanje baterije

Aparat je na testiranju tek nekoliko dana ali i to je dovoljno da se zaključi da je iPhone 7 nešto duži u odnosu na prethodne generacije. Shodno tome, možete očekivati tri do četiri sata rada ekrana.

Kamera

Karakteristike vrednost
rezolucija glavne kamere 12 MP
Rezolucija prednje kamere 7 MP
Vrednosti otovra blende 1.8 / 2.2
Rezolucija snimanja videa do 4k
Broj kadrova po sekundi do 240 k / s
Fokus na dodir Prisutan
Stereo zvuk Prisutan

Da bi se opisale mogućnosti kamere, najbolje je uporediti fotografije načinjene modelom iPhone 7 sa onima načinjenim korišćenjem aparata iPhone 6:

Prednja kamera. Usled visoke rezolucije i novog modula, fotografije snimljene u večernjim časovima su u potpunosti različite, u koriste Apple iPhone 7. Ukoliko je osvetljenost nedovoljna, razlika je minimalna pa su tako fotografije snimljene iPhone 6 uređajem slabije po pitanju boja i detalja.

Glavna kamera. iPhone 6 beleži daleko bolje fotografije snimljene u večernjim satima: manje su oštre, boje su vrlo dobre (preciznije i bogate). U uslovima normalnog osvetljenja iPhone 6 i dalje beleži bolje rezultate – što je zaista neobično. Po noći, Apple iPhone 7 je na neprikosnovenom prvom mestu zahvaljujući otvoru blende i optičkom stabilizatoru: moguće je podesiti niže ISO vrednosti i veću ekspoziciju. Pored toga, zamućena pozadina je daleko bolja kod iPhone 7 modela uz f = 1.8. Uopšteno govoreći, rezultat novog Apple proizvoda je donekle razočaravajući u poređenju sa starim, dobrim iPhone 6.

Ove kamere su idealne za one koji ne žele da provode vreme u podešavanju aparata već samo da upere kameru i okinu. Jasno je da je Apple unapredio najslabiju tačku kamere a to je snimanje u mraku, a plus je dodata optička stabilizacija slike i povećana brzina fokusiranja. Što se tiče razlike u fotografijama snimljenih u uslovima odličnog osvetljenja u okviru prethodne generacije, ona nije posebno primetna. Osim toga, neki korisnici vole da uveličaju fotografiju i do četiri puta da bi videli detalje, itd. a nekako se stiče utisak da se obični korisnici neće zamarati ovim već je važno da fotografija dobro izgleda na ekranu pametnog telefona a ne PC ekrana, dok sa iPhone 7 modelom nema takvih problema.

iPhone 6, iPhone 7

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth, Da, verzija 4.2, LE, A2DP
GPS, prvo pokretanje traje oko 2 skeunde
Mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G, LTE
USB On-The-Go Nema
NFC Da, smao za Apple Pay

Set bežičnih interfejsa se nije promenio. najnovije verzije Wi-Fi, Bluetooth, GPS i brzi NFC, rad sa Apple Pay.

Zaključak

Na kvalitet prenosa glasa nemamo nikakvih žalbi, sagovornik će vas čuti savršeno kao i vi njega.

Uređaj je dostupan u Black Onyx boji i verzijama sa 128 i 256GB internog kapaciteta.

Znamo da pojedini čitaoci čitaju samo zaključak pa ćemo preći brzo preko karakteristika novog iPhone 7 modela:

 • minijack adapter je uključen u prodajno pakovanje
 • Nove boje: matirnao crna i black onyx
 • Promena Home tasera, prelazak na novi senzor
 • Unapređeni stereo zvučnici
 • Napredna gama boja
 • Optička stabilizaicja lsiek za kameru
 • Promenjen dizajn umetaka za antenu
 • Standard IP67 za zaštitu od prskanja
 • Dvostruko uvećana količina memorije u svim verzijama.

Pohvalna je činjenica da Apple radi na unapređenju slabih tačaka njihovih pametnih telefona. Možete i sami da prosudite: minimalna količina memorije je udvostručena, dodata je optička stabilizacija slike, za izradu kućišta odabrani su praktičniji materijali, antena je skrivena a dodati su i stereo zvučnici. Odustajanje od 3.5mm priključka sa poslovne tačke jeste veliki napredak a izmene vezane za Home taster vođene su željom da se obezbedi pouzdanija zaštita od vlage.

Sigurno je da ćete primetiti razliku ako sa iPhone 6 modela pređete na 7 a taj prelazak svakako će biti opravdan. Sa druge strane, ovo nije poziv vlasnicima iPhone 6 modela da odmah pređu na sledeću generaciju budući da već poseduju fantastičan uređaj koji će ih služiti još najmanje godinu dana.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024