K800i 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson K800i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson K800i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson K800i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test Sony Ericsson K790/K800

Paket:

Telefon
BST-33 baterija
Uputstvo z upotrebu
CD sa softverom
USB-kabl
Memorijski stik M2 64mb memorijska kartica, MS Duo Pro adapter

Kompaktna veličina uređaja je oduvek bila najjača karta kompanije Sony Ericsson, proizvođač ne pokušava da predstavi uređaj koji će obuhvatiti sva najnovija dostignuća u jednom kućištu zato što bi to za rezultat dalo neprihvatljivo veliku veličinu. U slučaju modela Sony Ericsson K790/K800, proizvođač je blago odstupio od svog pravila – veličina telefona je 106x47x18mm. Radi poređenja, veličina telefona Sony Ericsson K750i je bila 100x46x20.5mm. Skoro pola santimetra dodatka u visini nije razumno za objavljene modele, dobija se prostor za postavljanje svih elemenata i njihovo kompaktno pozicioniranje. Objašnjenje je drugačije, ovi telefoni će postati osnova za dugoročne platforme, kao i one koje su se iz godine u godinu koristie u prethodnim generacijama modela. Prvi telefoni bazirani na ovoj platformi neće imati maksimalne karakteristike ali u budućnosti će to biti unapređeno. Veličina kućišta dozvoljava instaliranje ekrana sa nestandardnim dijagonalama za osrednja rešenja pre VGA kao i standardnih ekrana sa VGA rezolucijom. Ali pošto se to neće desiti u dogledno vreme, dozvoliće kompaniji da aktivira razvoj različitih telefona u smislu dizajna u prosečnim i višim segmentima.

Nakon uobičajene veličine aparata K750i, bio sam iznenađen veličinom K800i budući da ne može da stane u futrolu, malo je veći od nje. U isto vreme, držanje telefona u ruci pruža osećaj komfornosti budući da odlično staje na dlan. Nisam osetio nikakvu nelagodnost pri nošenju telefona u džepu, u tom smislu, veličina telefona je normalna. Dodatnih 6mm u visini i ne predstavljaju toliki problem naročito kada se ima u vidu da K750i i nije toliko mali telefon.

Veličina K790/K800, video klip (wmv, 7.38 Mb)

Još jedan neuobičajen utisak pri prvom pogledu na telefon sam stekao dok je telefon stajao na stolu, pokrivač sočiva sa zadnje strane je premešten na gore, kao rezultat toga telefon se spušta na sto pod određenim uglom. Kao da inklinira ka vama kada je postavljen na glatku površinu. Minimalni ugao zakrivljena omogućava vam da ne krivite mnogo glavu da biste videli ko vas zove, naizgled nebitna ali veoma prijatna stvar.

Plastika je tamno plave boje koja daje utisak baršunastog i mekana je na dodir. Ovaj telefon je veoma zadovoljavajući kada se radi o dodiru, sam tip plastike određuje njegov kvalitet. Prednji panel je načinjen kao i kućište kod K750i sa malim metalnim okvirom koji štiti telefona od padova. Ukoliko bliže pogledate, ugledaćete neku vrstu metalnog izgleda, to su horizontalne linije. One izgledaju veoma zanimljivo i daju različitost izgledu. Ovo je vrsta podsvesnog elementa koji bi trebalo da ubedi korisnika da je kućište izdržljivo. Ne postoje nikakvi očigledni problemi ali ukoliko jako pritisnete kućište, možete čuti škripanje, a isto važi i za Sony Ericsson K750i. Kvalitet izrade ovih modela je identičan i u slučaju da niste zapazili nikakve probleme kod prethodnog modela, sigurno ih nećete pronaći ni kod ovog aparata. Ukoliko vas škripanje nervira, možete kupili model koji je načinjen od metala, budući da vam plastika ne odgovara. Težina telefona je 115 grama što je dobijeno upotrebom ojačanih konstrukcionih elemenata kao i zatvarača na kameri.

Proizvođač će ispoštovati tradiciju objavljivanja različitih kolornih rešenja, na primer, slobodno možemo očekivatu verziju u beloj boji. Modeli raznih boja izgledaju veoma otmeno ali je problem u tome što samo jedna boja doživi masovnu prodaju.

Za metalni izgled telefona se veruje da je elegantan i prepoznatljiv. To je i razlog zašto se metalna rešetka nalazi na glavnom zvučniku, u slučaju K800, CIF kamera se nalazi takođe unutra i koristi se za video pozive u 3G mrežama dok drugu svrhu nema. Možete videti i dva mala pravougaonika koji su i tasteri i nisu tu samo kao dekorativni detalji. Ovakva ideja preuzeta je od Sony Ericsson W600/W550. Ovi tasteri su nazivani A-B u prvom stadijumu i bili su aktivni samo u igricama kada je slika horizontalno orijentisana. Kod ovih modela, možete koristiti tastere u igrama ali njihova mala veličina predstavlja problem pri upotrebi. Glavna uloga ovih tastera je brza izmena režima u Camera meniju. Ali u suštini isti ergonomski problem i dalje postoji, te je zbog toga zgodnije koristiti standardni meni, iako neki korisnici ove tastere smatraju veoma korisnim i prikladnim za upotrebu.

Izgled ekrana se najbolje može uporediti sa modelom Sony Ericsson K750i. Da li mislite da je pojava ogledalo okvira samo modni detalj? Ovaj put odgovor je negativan. Zima nije najbolje vreme da se Sunce pronađe na nebu, a to je jedini način da saznate zašto se taj okvir tu nalazi. Ovaj model je jedan od prvih sa QVGA rezolucijom načinjen TFT tehnologijom koja obezbeđuje mogućnost očitavanja informacija na ekranu pri direktnim sunčevim zracima. Pre toga, samo telefoni kompanije Siemens su imali ovu karakteristiku ali su oni takođe imali i manju rezoluciju ekrana i bleđe boje. Eksperimenti sa reflektujućim slojem počeli su sa modelom Sony Ericsson W550i a ovde možemo videti njihovu logičnu evoluciju.


Druga strana medalje predstavlja prisustvo odsjaja pri određenim uglovima kao i činjenica da reflektujući sloj možete videti naginjanjem ekrana od sebe. Uglovi vidljivosti ekrana su sličniji sa OLED matricom nego sa TFT-om. To znači da su uglovi oko 175 stepeni, nemoguće je dobiti više zbog toga što je ekran blago zagušen od strane zaštitnog ekrana i postaje jednostavno nevidljiv.

Kvalitet ekrana je dobar ali ne može se uporediti sa onim koji poseduje Motorola ROKR E2, ali se može uporediti sa proizvodima drugih proizvođača, npr. Nokia i Samsung. Radi uporedbe pogledajte slike K800 i W900i, novi modeli ekrana nude paletu zasićenijih boja kao i veću oštrinu usled manje dijagonale. Ekran ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boja a rezolucija mu je 240x320 piksela. To dozvoljava prikaz do osam tekstualnih linija na ekranu i do tri servisne linije za većinu režima, u slučaju pretraživanja interneta dok se veći broj tekstualnih linija za e-mail i poruke može postići smanjenjem veličine slova.


Veliki broj korisnika bio je zabrinut zbog činjenice da je kompanija odlučila da upotrebi D-Pad umesto džojstika. U suštini oba manipulatora će se koristiti u proizvodnoj liniji ali mogućnosti D-Pad-a su mnogo šire nego one koje pruža džojstik, što će u budućnosti predstavljati imperativ. Realizacija džojstika u K800 je blago različita nego kod modela K750i, sada je prikladniji za upotrebu u igrama nego što je to bilo ranije, ali mala navigacija kroz meni nije najbolja tako da može izazvati i manje probleme. Možda je sve stvar navike, nisam siguran. Prema navodima inženjera džojstik je dosta unapređen kod novih modela što povećava njegovu mehaničku pouzdanost. Ova činjenica će se moći proveriti u decembu kada se sakupi veliki broj statističkih podataka.

Tastatura se ne razlikuje mnogo od one koju poseduje K750i, na prvi pogled, tasteri su predstavljeni na isti način samo je plastika drugačija, tj. grublja. Ovo je što se tiče pozitivne strane a kada je reč o negativnoj strani tastature, tu možemo navesti da je nivo ergonomičnosti veoma nizak. To se ogleda u činjenici da rad sa tasterima 1 i 9 nije tako ugodan, naročito ukoliko ste raspoloženi da brzo kucate. Ne znam kako sam došao do ovog saznanja ali i drugi korisnici su mi naglasili istu stvar. Možda se ravnoteža telefona menja i na taj način utiče na celokupno zapažanje vezano za tastaturu? Pozadinsko osvetljenje tastature je ljubičaste boje, veoma je neobično i zanimljivo. Oznake na tasterima su jasno vidljive u različitim okolnostima.

Konektor standardnog Fast Port intefejsa nalazi se sa donje strane, a tu se još mogu priključiti i USB kabl i slušalice. Otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata nalazi se u blizini. Već tradicionalno sa gornje strane telefona videćete taster Power, koristi se za aktiviranje profila u režimu mirovanja.

IrDA utičnica nalazi se sa desne strane, pored spojenih tastera za kontrolu jačine zvuka i kameru. Postavljanje elemenata sa jedne strane objašnjeno je horizontalnim radnim režimom kamere, a to postaje uobičajeno za većinu telefona koji se proizvode pod ovim brendom.

Muzički taster nalazi se sa leve strane, može aktivirati ili radio ili muzički plejer ili poslednju korišćenu aplikaciju. Slot za memorijsku karticu nalazi se malo ispod, ovaj put radi se o MemoryStick M2, ovo su minijaturne kartice koje su veoma slične microSD u smislu veličine. Smanjenje putanje koristi se od strane svih proizvođača i ponekad donosi sopstveni stil u radu sa mobilnim telefonima. Što se tiče ovog modela tačka kontakta za slot memorijske kartice povezana je sa kućištem preko kratke veze, može se lako povezati kada ga zakačite ali proces je daleko od jednostavnog. Činjenica da je veličina kartice mala čini je težom za vađenje iz telefona. Upotreba prigodnih objekata je poželjna. U slučaju da ne menjate često memorijske kartice nećete mnogo obraćati pažnju na ovu činjenicu, ali tu su uvek i slučajevi kada morate zameniti karticu recimo u javnom prevozu, a tada je verovatnoća da je izgubite veoma velika. Mala veličina nije uvek dobro rešenje. Među dodatnim priborom nalazi se adapter za upotrebu kartice u čitaču kartice ili laptop računaru.

Trenutno je rasprostranjenost ove kartice minimalna a postoje verzije od 512Mb i 1Gb. U narednom periodu doći će do proširenja kapaciteta, ali ne tako brzo. Što je kartica manja, kartica većeg kapaciteta će biti skuplja. Trenutno korisnici govore da cena M2 neće preći cenu analogne u smislu kapaciteta MS Duo Pro Cards. U suštini ovo je logička odluka, budući da memorijske kartice mogu postati veliko ograničenje za širenje novih proizvoda tako da proizvođači moraju koristiti lukaviju politiku za određivanje cena u cilju promocije.

Za buduće vlasnike K790/K800 ili bolje da kažem za vlasnike bilo kog telefona iz nove linije, maksimalni kapacitet od 1Gb može postati ozbiljno ograničenje njihovog muzičkog ukusa jer dosta ljudi u današnje vreme preferira da ima 2Gb prostora ili čak i više. Iako vidimo da mnogi proizvođači posežu za microSD karticama (Motorola ili Nokia na primer), možemo reći da će ovi telefoni imati paritet u odnosu na modele kompanije Sony Ericcson. Ali kao prvi reprezenti telefona sa M2 karticom oni će svakako osećati nedostatak izbora memorijske kartice za određena tržišta. Pakovanje telefona sa memorijskom karticom kapaciteta 64Mb je dovoljno za minimalnu interakciju sa telefonom (nekoliko igara, desetak fotografija, nekoliko melodija zvona itd).

Memorijska kartica, video klip (wmv, 5.71 Mb)

Kamera je postavljena sa zadnje strane i pokrivena je zatvaračem. Pored nje možete videti ksenon blic i adapter anatene pokrivene čumenim čepom. Ovde nećemo raspravljati o kameri, već ćemo se na nju vratiti nešto kasnije.


Telefon poseduje Li-Polymer bateriju oznake BST-33 kapaciteta 900mAh, što postaje standard za sve novije modele uključujući i one jeftinije. Prema podacima proizvođača telefon može raditi do 350 časova u režimu mirovanja i do 2.5 časa kada vodite razgovore u UMTS mreži (samo K800) i do 7.5 časova tokom razgovora u GSM mreži.


Upotreba nove platforme, različit tip ekrana, poboljšani tehnički podaci – sve ovo ukazuje da će i potrošnja energije telefona biti povećana. Kompanija je kada je ova oblast u pitanju uložila veliki napor, što za rezultat ima da se telefon ponaša kao model K750i, a u nekim režimima čak i bolje. Na primer potrošnja energije modela sa CMOS kamerom je veoma niska uprkos njegovim specifikacijama, a sa druge strane upotreba ksenonskog blica veoma negativno utiče na životni vek baterije. Za one koji planiraju da dosta fotografišu, slušaju muziku preko bežičnih slušalica i proveravaju poštu svaka dva sata, kao i da im ICQ klijent bude stalno aktivan i minimizovan a uz sve to da odigraju poneku igru neka budu spremni da pune telefon jednom dnevno. Za kompletno punjenje baterije potreban je jedan sat. Istovremeno, uobičajena upotreba telefona, koja uključuje 1 čas razgovora dnevno, 10-12 poruka dnevno i periodčnu proveru elektronske pošte, omogućava približno 2 dana trajanja baterije.

Datum i vreme kao i nivo napunjenosti baterije možete videti pritiskom na bočne tastere u režimu mirovanja. Ovo je karakteristika koja se prvobitno koristila u Sony Ericsson telefonima, veoma je prilagodljiva a brojevi se mogu menjati prema vašim akcijama (nakon 20 minuta razgovora brojevi se mogu restartovati).

Nekoliko napomena vezanih za hardver

Prva stvar koju morate znate jeste da ovom modelu nedostaje 3D akcelerator već koristi samo standardni API. Sintisajzer je 72-tonski ali koristi se samo za reprodukciju midi fajlova. U svim drugim slučajevima možete koristiti MP3 fajlove ili bilo koji drugi tip, npr. eAAC+.

Verzija Bluetooth-a kod ovog modela je 2.0, podržava EDR a u meniju možete podesiti režim očuvanja energije. A2DP model je podržan što dozvoljava korišćenje bežičnih stereo slušalica. Sam modul (Bluetooth) je prerađen, sada ima veće mogućnosti sa uređajima treće strane. Uzimajući u obzir činjenicu da je uobičajena realizacija ove tehnologije od strane kompanije Sony Ericsson dobra (osrednja), ne bi trebalo da dođe do većih problema.

Fotografije

Veliki broj ljudi posmatra Sony Ericsson K750i isključivo kao uređaj sa odličnom kamerom i ne obraća pažnju toliko na druge odlične mogućnosti. Ovo se desilo zbog toga što reklamna kampanja ove kompanije nije bila sveobuhvatna, to jest, korisnici nisu upoznati sa čitavim potencijalom tehnologija koje se nalaze unutar ovog modela. Zamislite kakva bi zbrka bila kada bi drugi proizvođači počeli da ubacuju isti broj tehnologija u svojim proizvodima kao one koje su korišćene u Sony Ericsson K800/K790. Nekoliko tehnologija koje su namenjene za grubi marketing se u stvarnosti i ne poklapaju sa svojim namenjenim funkcijama. Ovo je postalo uobičajeno kada su kamere postale deo telefona i tu nema nikakve razlike među proizvođačima. Pogledajmo mogućnosti kamere modela K800 korak po korak tako da će na kraju svako moći da izvede svoj zaključak.

Kapak zatvarača nalazi se sa zadnje strane, a u blizini su i ogledalo i IR-pozadinsko svetlo. Kapak zatvarača napravljen je od sjajne plastike stilizovane kao metal, otisci prstiju veoma brzo zaprljaju površniu ali to nije ništa značajno o čemu bi trebalo brinuti. Pričvršćen je za najdalju poziciju tako da je slučajno otvaranje dok se telefon nalazi u džepu malo verovatno ali postoji verovatnoća za tako nešto. Kada je kapak zatvarača otvoren, interfejs kamere se automatski aktivira, kao što je slučaj i kod prethodnih modela, orijentacija je horizontalna. To znači da bi se postigla komfornost morate držati telefon onako kako biste držali foto-aparat.

Kamera je 3.2 megapiksela, a izrađena je CMOS tehnologijom. Podržane su samo četiri rezolucije – 3MP, 2MP, 1MP, VGA. Telefon ne pokazuje stvarnu fizičku rezoluciju snimka, već samo skraćenice. Informacije vezane za rezolucije fotografije mogu se dobiti dok ste u režimu pregleda fotografija, samo je potrebno pristupiti kontekstualnom meniju. Rezolucije su sledeće: 2048x1536, 1632x1224, 1280x960, 640x480 piksela. Procesor telefona radi veoma brzo, tako da možete slobodno odabrati visoku rezoluciju čak i za fotografije koje se skladište u kontaktima.

Jedan od razloga što slike dobro izgledaju je i kvalitet ekrana, koji je najsličniji onima koji se mogu videti kod vrhunskih Nokia proizvoda. Rezolucija ne utiče na način na koji se fotografija prikazuje na ekranu tako da je moguće upotrebiti minimalnu ili maksimalnu rezoluciju u zavisnosti od vaših potreba dok kvalitet ostaje isti.

(+) uvećaj, 640x480, JPEG

(+) uvećaj, 1280x960, JPEG

(+) uvećaj, 1632x1224, JPEG

(+) uvećaj, 2048x1536, JPEG

Možete odabrati kvalitet fotografije između Normal i Fine, nije dostupna velika lista podešavanja. Razlika između Normal i Fine fotografija koje su slikane sa najvećom rezolucijom je približno 150-200Kb, na primer, ukoliko je fotografija slikana u Normal režimu ona će zauzeti oko 400-500Kb prostora dok će Fine kvalitet povećati veličinu do 700-750Kb.

Proizvođač navodi prisustvo Autofokus-a kod ovog modela. Kamera telefona je definisana tako da radi za tri različita intervala, kao rezultat veličine matrice i fizičkog ograničenja za veličinu tačke. Modul ima tri dubine polja od 6cm do 40cm, od 40cm do 1m i od 1m do beskonačno. Veoma je interesantno primetiti da odgovarajuća podešanja fokusa kamere odgovaraju opisu – Macro (najkraća distanca, ekvivalentna Supermacro-u kod digitalnih foto-aparata), normalni režim gde je autofokus aktivan. Autofokus može biti vođen centralnom tačkom, kao i višestrukim merenjem. Njegova glavna misija je da izdvoji glavne objekte od pozadine i definiše njihovu razdaljinu od kamere. U zavisnosti od razdaljine, odgovarajuće podešavanje se automatski aktivira. Macro režim dolazi kao posebno podešavanje i najviše je tu kao modni dodatak, možete koristiti normalni režim i dobiti isti tip snimaka, autofokus je veoma precizan kada se radi o izračunavanju odgovarajuće distance od kamere do objekta, kamera se fokusira na njega. To znači da autofokus i dodatna podešavanja za njega daju korisniku dovoljno fleksibilnosti za upotrebu ali u većini slučajeva automatsko podešavanje je sasvim dovoljno. Postoje tri režima – Macro, Infinity i Automatic. Ne postoji mogućnost da isključite autofokus (blokira se automatski u nekim režimima snimanja, na primer, u režimu snimanja nazvanom Document, ovaj modul je neaktivan).

Nažalost, specifikacije modula nisam pronašao, zato je vršen eksperiment. Uzeli smo digitalni foto-aparat sa poznatim tehničkim podacima sočiva i snimali fotografije. Sa iste lokacije slikali smo kamerom Sony Ericsson K800 telefona. Gruba analiza slika pružila nam je podatak da je efektivna razdaljina fokusa 35mm (za sočiva f-5.1 mm, 1:2.8). Preko osnovne proporcije saznali smo da je dužina strane snimka x/36=5,1/35$ x=5,2 mm. Najsličnija matrica ima ?,7’’ dijagonalu i fizičku veličinu 5,27 x 3,96 mm. Ovakva matrica se koristi u većini digitalnih foto-aparata. Dalji obračun parametara matrice je pitanje vremena, a mi smo se odlučili da upotrebimo ovaj sjajni kalkulator koji je specijalizovan u definisanju dubine polja: http://www.rwpbb.ru/test/rezkdl/rezk2d.html

Preliminarni zaključak koji možemo izvući u ovom stadijumu se veoma optimističan, matrica koja se koristi uovom telefonu kao i sočiva dozvoljavaju snimanje fotografija osrednjeg kvaliteta koje se mogu uporediti sa onima snimljenim digitalnim foto-aparatom. Poslednje što je ostalo da se uradi jeste da se to testira u stvarnosti.


Ergonomija kamere može se uporediti sa prethodnim telefonima kompanije Sony Ericsson. Ono što treba pomenuti je prisustvo ne jednog već dva dodatna tastera koji se nalaze iznad displeja. Kada se nalazite u režimu snimanja locirani su sa leve strane. Gornji taster se koristi za promenu režima snimanja (od noćnog režima i snimanja pejzaža do režima snimanja dokumenata). Taster je veoma mali i veoma nezgodan za rad tako da je mnogo lakše odabrati ista podešavanja iz kontekstualnog menija. Kada snimite fotografiju, pritiskom na ovo dugme naći ćete se u režimu pregleda fotografija. Želeo bih da naglasim činjenicu da je automatsko podešavanje kamere u najvećem broju slučajeva odgovarajuće i dovoljno, tako da dodatno podešavanje nije neophodno. Ne treba zaboraviti da je ovo na prvom mestu telefon a ne digitalni foto-aparat. Glavna ideologija ovde je jednostavna: odabir objekta, ciljanje, slikanje.

Brzo podešavanje različitih podešavanja se može izvršiti preko tatature, možete menjati rezoluciju i jednim potezom uključiti ili isključiti blic.

Čitav ekran telefona se koristi za pregled, primenjen je standardni interfejs a prebacivanje iz režima snimanja fotografija u režim snimanja video sadržaja radi se preko džojstika. Ukratko ću objasniti podešavanja kamere ali ukoliko naiđe nešto interesantno navešću više detalja.

Režim snimanja fotografija – Normal (podrazumevano podešavanje). BestPic (Sony-jeva tehnologija), Panorama (tri snimka zajedno, rezolucija nije maksimalna), Framer (odabir različitih okvira za dekoraciju fotografija).

Scene - Auto, Twilight landscape, twilight portrait, Landscape, Portrait, Beach/Snow, Sports, Document. Podešavanja su interesantna u slučaju da telefon ne može da omogući zadovoljavajući kvalitet u automatskom režimu, što se dešava retko, pa će ova podešavanja biti isto tako retko korišćena.

Fokus Dostupna su sledeća podešavanja - auto, macro, infinite. Ne možete onemogućiti autofokus.

Blic – Automatski režim, korekcija crvenih očiju omogućena/onemogućena. Nije moguće koristit blic kada god to želite.

Specijalni efekti – sve je prilično uobičejeno. Dostupni su efekti: crno-belo, crveno smeđa, negativ i sunčano.

Uravnoteženje belog – Dostupna podešavanja - automatski, dnevno, oblačno, fluorescentno, usijano.

Merenje – Normalno merenje, merenje tačkama

Podešavanje ISO nivoa nije prisutno, niti podešavanja koja se koriste za stabilizovanje slika. Stabilizovanje se koristi samo u jednom slučaju, kada ste u režimu Document. Pogledajmo fotografije napravljene ovim modelom i uporedimo ih sa fotografijama napravljenim modelom Sony Ericsson K750i. Model K750i ima najnoviji firmware. Iz razloga što Nokia-in prototip N80 ima loš kvalitet kamere, taj uređaj nismo uključili u ovaj test razvojnog stepena. Na žalost, nemamo mogućnost da prikažemo fotografije nastale modelom Sharp 903 da biste stekli još potpuniji utisak.

SFX je prva stvar koju smo želeli da testiramo i da završimo sa njom, jer ne postoji neki veliki razlog da se koristi isti efekat u dodatnom foto – editoru koji je prisutan.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Sticajem okolnosti u vreme kada je vršen test kamere napolju je padao sneg, tako da smo bili u mogućnosti da slikamo pahulje. U tom slučaju bila je potrebna upotreba macro-a. Možete i sami videti da se pahulje jasno vide na ekranu i da su prikazane zaista detaljno i oštro. U svakom slučaju veoma dobra realizacija macro-a, što treba pohvaliti.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG


U beskrajnom režimu fokusiranja, zid kuće koja se nalazi iza parka bi trebao da se vidi. Takođe trebalo bi da vidite i cigle zasebno. Kamera je ovaj test prošla, što možete videti i sami:

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Ovde se nalaze fotografije koje su prikazane kao primeri. Sve su napravljene u standardnom režimu i porede se sa fotografijama napravljenim modelom Sony Ericsson K750i. Mislim da na osnovu njih možete oceniti ukupan kvalitet kamere:

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

Namerno sam prilikom opisa funkcionalnosti telefona preskočio blic. U pitanju nije obični LED koji se koristi kod većine današnjih modela, već je u pitanju impulsni ksenon blic. Jedna od očiglednih mana je pojavljivanje svetlosne tačke na fotografijama koja nastaje kada se objekti koje fotografišete nalaze blizu telefona prilikom slikanja. Ovo možete jasno videti na primerima ispod. Odlučili smo da prema ovom telefonu ne budemo popustljivi, test snimci su napravljeni u potpunoj tami, ali ćete primetiti da blic radi samo kada pritisnte zatvarač, probno pozadinsko osvetljenje i merenje razdaljine su urađeni uz pomoć IR senzora. Istovremeno, fokusiranje modelom K750i je urađeno sa konstantno omogućenim pozadinskim osvetljenjem.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG


Kvalitet fotografija nastalih upotrebom blica će biti lošiji od kvaliteta fotografija nastalih tokom dana, ali i one imaju lepo zasićene boje i sve u svemu izgledaju sjajno. Ukoliko vam je potrebno da nešto fotografišete u kompletnoj tami, kamera modela K800 će ovaj zadatak izvršiti dobro. U uslovima uličnog osvetljenja automatski blic će izazvati neznatne žute senke na svim fotografijama. U svakom slučaju kako ćete fotografisati je vaš izbor, ali napomenućemo da fotografije istih mesta nastale bez upotrebe blica deluju prirodnije. Ipak, vreme ekspozicije se povećava u slučaju kada je blic isključen i gotovo je nemoguće zadržati telefon nepomično bez stalka jer se ruka neznatno zatrese što za rezultat ima zamućenost snimaka.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG


Jedan od režima Document nije najbolji u smislu kvalteta, rastojanje je približno 25-30cm. Na žalost nakon što sam napravio seriju fotografija postao sam svestan da sam napravio fotografije strogo poverljivih dokumenata pa je to razlog zašto se te fotografije ne nalaze u testu.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Snimanje video klipova podržava isti set efekata kao i za fotografisanje. Postoji samo jedna dostupna rezolucija za snimanje video klipova i to je 176x144 piksela pri 15fps. Ovako niska rezolucija je implemetirana samo zato što Sony Ericsson planira da predstavi drugi brend za dodatni set proizvoda namenjenih pravljenju fotografija visokog kvaliteta kombinovanih sa snimanjem video klipova u HD kvalitetu.

Sveukupan utisak koji se može steći do sada je jednostavan i očigledan. Trenutno ne postoji telefon koji se može porediti sa K800 i koji koristi istu količinu tehnologija kao što koristi ovaj model. Ali tehnologije i njihovi patentirani nazivi su samo fraze za prosečnog korisnika, koji svoju pažnju koncentriše na kvalitet fotografija a ne na proces kojim one nastaju. Kvalitet fotografija ovog modela je prihvatljiv, fotografije napravljene na otvorenom u visokoj rezoluciji tokom sunčanog dana mogu da se koriste kao pozadinske slike za laptop računare. Fotografije izgledaju dosta pristojno na ekranu telefona u većini slučajeva a isto se može reći i kada se gledaju na ekranu desktop računara. Zahvaljujući činjenici da je jedna od osnovnih karakteristika ovog modela kamera, on poseduje unapređenu veziju galerije, ali o tome ćemo govoriti u četvrtom delu testa. Jedna od jasnih mana ovog modela je snimanje video klipova, mogućnosti su siromašne i u slučaju da je funkcija video snimanja jedan od vaših najvažnijih prioriteta bolje je da potražite neki drugi model. Ovaj model neće imati direktnu konkurenciju u po pitanju kvaliteta kamere u narednih nekoliko meseci. Videćemo šta će se desiti kada Sony Ericsson K750i napravi svoj kambek.

Ovde možetevideti dodatne primere fotografija napravljenih ovim telefonom:

Kamera, video klip (wmv, 10,7 Mb)

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Izmene interfejsa

Ovo je kratka verzija glavnih izmena na uređaju u poređenju sa modelom Sony Ericsson W810i – za napredne korisnike i naše stalne čitaoce suština je važnija. U ovom odeljku nećemo sve pomenuti tako da će peti deo ovog testa sadržati neke interesantne informacije.

Proizvođač garantuje da korisnik neće imati manje od 64Mb slobodnog prostora za skladištenje na raspolaganju. U zavisnosti od regiona, verzije firmware-a i prethodno instaliranih aplikacija, količina slobodne memorije će varirati od 68 do 73Mb. Brisanje nekih slika, programa i melodija zvona koje je proizvođač uneo će osloboditi još nešto prostora za skladištenje (u našem slučaju sakupili smo 82mb). Po pitanju softvera ovi telefoni se naravno razlikuju od mlađih modela, tako da se sva unapređenja pre mogu opisati pre kao evolucionarna nego kao revolucionarna.

Verzija interfejsa je update-ovana, kao i neke funkcije, na primer alarm časovnik, planer (u kojem sada možete podesiti ponavljanje događaja), meni Activity, koji karakteriše više mogućnosti, kao i sistem više zadataka koji je poboljšan. Ukoliko bismo nabrojali ne tako bitna podešavanja i izmene, samo bismo gubili vreme; stoga ćemo pokušati da ih pokrijemo dok budemo opisivali funkcionalnost uređaja u celini. Količina unapređenja sada se može uporediti sa njihovim kvalitetom, jer u pitanju nije upgrade starih uređaja već potpuno novi proizvod. U sledećem delu ćemo istaći sve funkcije tako da u ovom testu možete pronaći kratak opsi svih glavnih i primetnih stvari vezanih za ovaj uređaj.

Interfejs modela izgleda poznato, ne razlikuje se preterano od interfejsa koji postoje kod ostalih Sony Ericsson uređaja: glavni meni se pojavljuje u vidu matrice, koja se sastoji od 12 ikona i koje su ostale prilično iste u odnosu na ranije modele – samo nekoliko stavki ima promenjene sličice, na primer kamera. Između modela K790 i K800 možete pronaći samo jednu neznatnu razliku: prvi poseduje u ovom meniju opciju Video pozivi, dok drugi na istom mestu ima opciju Radio. Oba uređaja imaju omogućenu funkciju brze navigacije brojevima – ove funkcije se mogu kreirati za većinu od proizvođača prethodno instaliranih stavki menija. Ova funkcija je onemogućena za personalne fajlove i aplikacije.

Proširenje funkcionalnosti menija Activity je rezultat dodavanja četvrtog tabulatora. Prva tri prikazuju različite događaje kao što su propušteni pozivi, napomene, poruke – sve ovo se odnosi na prvi tabulator. Postoji mogućnost isključivanja menija Activity za ove događaje - u ovom slučaju pop up prozora, podsetnici za određene tipove događaja će vam se pojaviti na ekranu. Treći tabulator karakterišu prečice, koje možete sami podesiti. Dodati četvrti tabulator sadrži linkove ka najviše korišćenim aplikacijama i izvorima – na vrhu ove liste se nalazi Google pretraga.



Drugi tabulator je najinteresantniji, i on je neka vrsta menadžera zadataka, karakteriše ga lista svi pokrenutih aplikacija. Prethodni Sony Ericsson telefoni su podržavali samo nekoliko zadataka – mogli ste da igrate Java igru, slušate radio ili plejer i kucate poruku odjedanput. Ovaj uređaj ide korak dalje, korisnik može da pokrene dve Java aplikacije istovremeno i da se prebacuje sa jedne na drugu. Ovo može biti korisno, ako imate na primer mobilni klijent sličan ICQ-u koji treba da bude konstantno online, a istovremeno želite da igrate Java igru. Što se tiče drugih proizvođača analogija sa ovom funkcijom još nije najavljena. Nokia planira predstavljanje ove funkcije na svojim telefonima krajem 2006-te i početkom 2007-e. Dosadašnji modeli omogućavaju istovremeno izvršavanje samo standardnih aplikacija i jednog programa trećeg lica i u tom slučaju dele isti pristup mreži. Kasnije se planira dodavanje mogućnosti pokretanja dve aplikacije trećih lica odjedanput – ova funkcija bi trebala da bude ugrađena pre komercijalnog lansiranja uređaja i biće veoma atraktivna i bitna.

Unapređena funkcija USB konekcije može da se oceni kao inovativna – odavde možete birati da li želite da pristupite fajlovima na memorijskoj kartici (režim prenosa podataka). Kod ranijih modela, uređaj se gasio, da biste bili u mogućnosti da pretražujete memorijsku karticu, a kasnije su u ponudi bila razna USB podešavanja za pristup mreži – u osnovi pretvaranje uređaja u modem. Koliko se sećam, slična realizacija ove funkcije je bila prisutna samo kod modela Motorola ROKR E2 gde ste mogli da koristite Ethernet.(iako je poenta u oba slučaja ista).

Zbog ranijih problema sa povezivanjem uređaja na računar kada je u nekim slučajevima telefon bio automatski detektovan a u nekim ne (USB Mass Storage) – proizvođač je rešio da igra na sigurno i sada su osnovni driveri za PC već uskladišteni na telefonu i ukoliko je potrebno da se instaliraju, automatski se prebacuju na računar.

Ukoliko promene koje se odnose na intefejs nisu evidentne – to je zato što je proizvođač uspeo da naslednu generaciju ostavi netaknutom. Glavni naglasak je stavljen na uklanjanje menija opcija, tako da od sada na primer, sve radnje u telefonskom imeniku se vrše preko kontekst menija. Ovo znači da nemorate da skrolujete listu od početka da biste izvršili kopiranje podataka na drugi uređaj. Sada je realizacija funkcije jednostavnija što će zadovoljiti većinu korisnika. Istovremeno, telefonski imenik omogućava dodavanje novih kontakata samo sa opšte liste i ova činjenica kvari utisak budući da je u pitanju polovično rešenje. Ipak, ostali meniji su mnogo lakši za navigaciju. Kod modela postoji i funkcija dinamičkog filtriranja po poljima “Prezime” i “Ime”. Potrebno je samo da odaberete željeni tip i uređaj trenutno filtrira listu bez potrebe za daljim brisanjem i rekonstrukcijom. Konačno postoji i opcija za pregled kompletnih podataka određenog unosa, tako da sada možete da vidite sve što vas zanima u vezi određenog kontakta bez da ulazite u meni za editovanje ili nešto slično. Dodatnim informacijama za sva polja se pristupa pritiskanjem džojstika.


Možete odabrati da li će vam se u režimu mirovanja prikazivati trenutno vreme ili ne – proizvođač je odlučio da omogući isključivanje ove funkcije iz razloga čuvanja energije (prethodno je ova opcija bila onemogućena). U režimu mirovanja možete da odaberete prikazivanje vremena na dnu ekrana (uključeno ili isključeno) i veličinu fonta. Ukoliko koristite veliki font časovnik postaje providan.


Teme kod ovog modela su iste kao i kod modela Sony Ericsson W600, Sony Ericsson W810i – one ne samo da menjaju pojavu glavnog menija već i odgovarajuće ikone. Na žalost sve prethodno instalirane teme utiču samo na glavni meni dok podmeniji ostaju isti.


Alarm časovnik je takođe promenjen, tako da sada korisnik može da radi sa 5 alarma, koji se mogu podesiti da se uključuju određenih dana u nedelji. Sem zvuka alarma možete dodati i kratku belešku i sličicu u podsetnik koji će biti prikazani na ekranu.

Planer sada karakteriše mogućnost ponavljanja događaja – možete odabrati nedeljne, dnevne, mesečne i godišnje podsetnike. Na žalost, proizvođač nije implementirao drugi nivo grupisanja tako da je u pitanju najjednostavnija varijanta ponavljanja, što je ipak bolje od nikakve.



Po običaju lista fajlova može da bude sortirana po datumu, tipu i veličini. Album za slike sada karakteriše nova prezentacija pod nazivom Timeline. Ukoliko odaberete ovaj tip na gornjem delu ekrana ćete videti liniju koja se sastoji od naziva meseci sa malim ikonama fotografija koje su nastale u tom vremenskom periodu. Pretragu možete proširiti pritiskom tastera još jedanput – u tom slučaju prikazaće vam se dnevni prikaz svakog meseca i fotografije napravljene određenog datuma. Veoma dobra ideja koja će vam pomoći da se snađete ukoliko u telefonu imate uskladišten veliki broj fotografija.



Ova funkcija se koristi za slanje fotografija na PhotoBlog, što je još jedan servis koji je Sony Ericsson pokrenuo za svoje korisnike, na kojem čuva njihove fotografije.

Media plejer poseduje podršku za sem standardnih MP3 i za AAC, AAC+, eAAC+ fajlove. Interfejs je prekopiran sa modela W800i, ali mu je boja promenjena sa narandžaste na crnu a Walkman logo je uklonjen. Plejer je dobar ali je broj dodatnih funkcija u poređenju sa modelom Sony Ericsson W950i prilično ograničen.

FM Radio izgleda kao bilo koji drugi, dok ne pozovete tabulator Identify Music. Dok slušate određenu radio stanicu sigurno vam se desilo da vam se dopadne pesma ali da ne znate izvođača. Ukoliko se nađete u ovakvoj situacijiu odaberite ovu funkciju i uređaj će automatski snimiti 3-4 sekunde emitovane pesme, konektovati se na specijalan server koji vrši identifikaciju i nakon nekog vremena dobijate povratnu informaciju o numeri u vidu tag-a. Ovaj servis će za Sony Ericsson korisnike biti prvobitno besplatan.

Kada se govori o orjentaciji strana, napomenućemo da telefon čuva poslednje korišćeno podešavanje za NetFront pretraživač i primenjuje ga po sledećem pokretanju. Tako da ukoliko ste pretraživali stranice u režimu landscape one će se na isti način pojaviti u svim drugim aplikacijama. Ova opcija nije baš pogodna u nekim slučajevima – trebalo bi da bude više varijanti za svaku funkciju. Sve u svemu pretraživač je pogodan za rukovanje i omogućava pretraživanje standardnih internet stranica ali sa nekim ograničenjima. Ipak, Opera Mini je trenutno najbolje rešenje.


Kada su poruke u pitanju, proizvođač je prepravio pojedine ikone sa osmesima – tako da sad izgledaju još nasmejanije. Ali glavno unapređenje se odnosi na glavnu listu, gde je sada omogućena opcija RSS Feed. Sva podešavanja su vrlo jednostavna – potrebno je samo da unesete ime Feed-a i adresu i nakon toga uređaj ga upload-uje. Postoji funkcija za update-ovanje pojedinačnih Feed-ova i svih zajedno. Ugrađeni pretraživač se koristi za prikazivanje dobijenih informacija.


E-mail podešavanja karakteriše izdvojena lozinka za SMTP naloge što je i jedina razlika. Opcije su vrlo fleksibilne – gotovo svi kodni rasporedi su podržani, a ne samo Unicode. Prilog se u telu poruke prikazuje kao ikona. Bilo koji Office fajl ili PDF dokument čak iako ga uređaj ne prepoznaje se može primiti i sačuvati u bilo kojem direktorijumu. Ograničenja po pitanju veličine odlazne pošte zavise od operatera – prilikom testiranja slali smo nekoliko e-mail-ova sa prilozima veličine 6-7 Mb bez ikakvih problema. Uređaj takođe podržava Push Mail standard. Poslednje ali ne i najmanje važno – poruke se šalju i primaju u pozadinskom režimu.

Postoji nekoliko neočekivanih stvari u vezi sa ovim telefonom – na primer kako objasniti osmeh koji se pojavljuje svaki put kada pogledate neku sliku? Nismo uspeli da shvatimo njegovu svrhu, mada je u pitanju možda nešto povezano sa budućim predstavljanjem DRM funkcije.

Uređaj bez problema prima aplikacije i fajlove preko Bluetooth-a i IrDA.

Sudeći prema načinu pojavljivanja menija i njegovoj organizaciji – ovo je tipičan model poslednje generacije kompanije Sony Ericsson. Model ima implementiran meni Activity. Prečice kojima će se pristupati preko džojstika se mogu dodeliti i na taj način se brzo pristupa funkcijama. Glavni meni je predstavljen u četiri linije od kojih svaka sadrži tri ikone. Korisnik može da se kreće kroz meni brzom navigacijom, što će kada se uvežba uštedeti dosta vremena prilikom pretraživanja.

Brzina navigacije je u poređenju sa modelom Sony Ericsson K750i povećana, ali nije postala trenutna što nije dobro ni u kom slučaju. Govoreći o interfejsu u celini, reći ću da nema ozbiljnih zastoja ili problema, sve teče glatko. Jedna od stvari koju treba pomenuti je da je telefonu potrebno neko vreme da prikaže thumbnail-ove za fotografije visoke rezolucije u meniju Gallery.

Pogodnost unosa je ostala na istom nivou. Pritiskom na taster “#” pojaviće se lista sa dostupnim jezicima, koje možete lako menjati dok kucate.

Sem uobičajenih vertikalnih lista u menijima, proizvođač je obezbedio horizontalne subjekt tabulatore. Na primer u listi poziva, kojoj možete pristupiti pritiskom tastera Call, videćete ne samo poslednje pozvane brojeve, već upotrebom tabulatora (horizontalnim pomeranjam džojstika) možete menjati trenutnu listu i prebaciti se na propuštene ili pozivane brojeve. Slična navigacija se koristi i u drugim menijima što upotrebu telefona čini lakšom. Horizontalna navigacija je prisutna u Telefonskom imeniku, meniju Podešavanja i nekoliko drugih menija.

Telefonski imenik. U telefonski imenik može da stane do 1000 kontakata sa svim popunjenim poljima, ali je broj telefonskih brojeva ograničen na 2500. To znači da uprkos mogućnosti dodeljivanja do 5 telefonskih brojeva jednom kontaktu, ne možete uneti preko 2500 unosa. Ovo je dovoljno čak i za najaktivnije korisnike, jer većina nema ni 500 unosa u svom telefonskom imeniku.

Kao što sam pomenuo ranije, nekoliko telefonskih brojeva može da se sačuva u okviru jednog kontakta, kao i adresa, e-mail, IM broj kao i druge kontakt informacije. U podešavanjima, možete odabrati željena polja, i ona će biti dostupna, dok ona koja vam nisu potrebna i koja ne odaberete neće biti prisutna. Kontakti se mogu čuvati po poljima, uključujući ime i prezime, ali samo u jednom polju unosa. Za razliku od prethodnih modela, ovoga puta imamo dimaničku listu, tj. telefon je automatski sortira nakon unetih izmena.

Moguće je dodeliti posebne melodije i sličicu svakom kontaktu. Tokom dolaznog poziva biće korišćeni sličica i melodija. Polje u koje je unet datum rođenja može biti sinhronizovano sa planerom.

Kada unosite informaciju, krećete se kroz tabulatore, u prvom unosite broj telefona, i sortirate ga po tipu. Cela organizacija ovog procesa podseća na Outlook, što znači komfor na prvom mestu. Pozivanje glasom se može dodati brojevima telefona, imenima a može ih biti dodato do 40. Glasovno pozivanje je ostalo isto, mada počinje da izgleda zastarelo, kada se imaju u vidu svi softveri za prepoznavanje glasa koje je usvojila konkurencija.

Kada se krećete kroz kontakte, možete pritisnuti džojstik na levu ili desnu stranu da vidite više informacija o željenom kontaktu. Naravno, podrazumevani broj telefona za određeni kontakt sami određujete. Od sada opcija Open Contact je prisutna u kontekst meniju i omogućava pregled celokupnog kontakta bez ulaska u režim editovanja kao što je bilo ranije.

Kompanija i dalje sledi svoja uobičajena uverenja da se SIM kartica koristi samo u hitnim slučajevima, tako da ukoliko želite da vidite sadržaj kartice, morate aktivirati specijalnu opciju u meniju. Kontakti uneti na SIM karticu se ne prikazuju u telefonskom imeniku.

Možete kreirati rezervnu kopiju svih unosa iz telefonskog imenika i ona će biti sačuvana na memorijskoj kartici, tako da ćete biti u mogućnosti da naknadno povratite informacije .

Grupe kontakta su korisne samo za slanje SMS poruka za više korisnika, pošto je nemoguće dodeliti posebnu melodiju ili sliku za grupu.

Poruke. Sve mogućnosti za rad sa porukama su uobičajene, postoje šablonske poruke kao i mogućnost kreiranja sopstvenih šablonskih poruka. Za čuvanje poruka koristi se memorija telefona zajedno sa SIM karticom. Podržana je chat funkcija. Sve u svemu, što se tiče SMS-a, sve je kao i kod drugih modela ove kompanije. Jedino su ikone kojima se izražavaju emocije interesantnije.

Realizacija MMS-a je sjajna kao i obično, možete doslovno kreirati video klipove, postoji dosta podešavanja koja Sony Ericsson modelima daju prednost nad konkurencijom.

E-mail klijent može slati i primati elektronsku poštu, a podržani su svi kodni rasporedi. Elektronska pošta se može čuvati na memorijskoj kartici.

U podešavanjima elektronske pošte, možete postaviti posebnu šifru za SMTP naloge, što je veoma pogodno. Podešavanja su fleksibilna, podržavaju gotovo sve kodne rasporede a ne samo Unicode. Prilozi su podržani od strane telefona i prisutni kao ikone u telu poruke. Telefon ne radi sa Office ili PDF dokumentima, ali ih možete sačuvati u bilo kom direktorijumu. Ograničenje veličine dolazne/odlazne pošte određuje operator. Elektronska pošta sa prilozima veličine 6-7Mb može da se šalje bez problema. Telefon podržava Push Mail standard. Procesi slanja i primanja poruka se vrše u pozadini.

RSS Feed. Podešavanje je veoma jednostavno, samo je potrebno navesti povratnu informaciju koja vam je potrebna i njenu adresu. Telefon će se povezati i preuzeti je. Možete ažurirati samo jednu stavku, ili kompletnu povratnu informaciju odjednom. Mogućnosti ugrađenog pretraživača su upotrebljene za prikazivanje povratnih informacija.

Lista poziva. Do 30 poziva može biti zabeleženo na objedinjenoj listi, zajedno sa vremenom i datumom poziva. Pored svakog unosa nalazi se ikona koja označava tip poziva (propušten, primljen, pozivan). Sem toga dodatne ikonice pokazuju ukoliko je broj sačuvan u telefonskom imeniku ili na SIM kartici. Lista propuštenih poziva se može videti zasebno, i na njoj se čuva do 10 unosa. U ovom meniju takođe možete videti cene poziva, dužinu trajanja svih poziva, odlaznih poziva i poslednjeg poziva. Prisutni su i tabulatori, čime se štedi vreme.

Zabava. Iz ovog menija može se pristupiti fotografijama i muzičkim fajlovima. Funkcija MusicDJ je interesantna, mada se čini da je korisnici neće preterano koristiti. U editor-u možete kreirati i menjati sopstvene melodije i to najviše od 4 numere.

Napredna verzija MusicDJ-a je nazvana VideoDJ,i omogućava menjanje ne samo muzičkih fajlova, već i dodavanje slika i teksta. Finalni rezultat je prisutan u vidu 3GP fajla koji može biti poslat putem MMS-a ili e-mail-a ili jednostavno prebačen na drugi telefon.

Kreativni korisnici mogu koristiti grafički editor nazvan PhotoDJ za crtanje jednostavnih slika. Ova karakteristika ponekad može pomoći da jednostavno ubijete dosadu, ali generalno je potpuno beskorisna.

Daljinsko upravljanje – mogućnost upravljanja drugim uređajima preko Bluetooth konekcije. Standardna karakteristika za sve Sony Ericsson telefone.

Zvuk se može snimati pomoću Diktafona, što omogućava snimanje glasovnih beleški koje se kasnije mogu koristiti kao melodije. Telefonski pozivi se takođe mogu snimati, što je omogućeno iz kontekst menija. Ne postoji vremensko ograničenje za snimanje razgovora.

Igre –telefon ima tri instalirane igre: Extreme Air Snowboard (zimski sportovi, snowboarding da budemo precizni), Gauntlet Multiply (logička igra), WormsForts3D (legendarna igra koju su voleli mnogi, mad akoja još nije adaptirana za visoku rezoluciju).

Planer. Planer ima dosta funkcija. Pogledajmo prvo kalendar. Postoje tri tipa za pregled događaja: nedeljni, mesečni ili dnevni. Kod dnevnog označavanja događaja možete videti listu svih događaja i napomena, dok u druga dva možete videti obeleženo vreme ili dan. Možete kalendar prebaciti na željeni dan, godinu ili mesec. Sve je uobičajeno, kao i način unošenja rasporeda. Imate mogućnost da događaju dodelite određeni naziv, definišete mesto gde će se događaj održati, dužinu i podesite podsetnik (na određeno vreme pre događaja ili baš u tačno vreme događaja). Po prvi put događaji mogu da budu ponovljeni. Tipovi ponavljanja događaja su: dnevni i mesečni. Podsetnik radi i kada je telefon isključen, sve dok ne isključite ovu funkciju.

Lista zadataka je prilično jednostavna. Postoje samo dva tipa događaja: telefonski poziv i podsetnik. Sa druge strane, to je zaista dovoljno, jednostavnost ima svojih prednosti.

Telefon ima potpuno organizovanu pretragu za kalendar: možete uneti samo reč (ili deo reči) i nakon što telefon završi pretragu, na ekranu će se pojaviti svi događaji koji se poklapaju sa zadatim kriterijumom. Ova funkcija radi prilično brzo čak i kada planer ima preko 100 unetih događaja, a podržano je i brzo prebacivanje na događaj iz prozora za pretragu.

Telefon karakteriše uobičajen transfer rasporeda na različite uređaje (uobičajeno preko IrDA i Bluetooth-a). Odaberite zahtevani interval (dan, nedelja ili mesec) i prebacite sve unose. Želeo bih da pomenem da uređaj koji prima podatke treba da podržava PIM funkciju da bi mogao da otvori i prikaže podatke pravilno. Moguće je poslati raspored na TV prijemnik, preko IrDA konekcije, TV uređaj prihvata poslati sadržaj ali nije u mogućnosti da prikaže primljene informacije. Podaci mogu biti primljeni na isti način uz pomoć personalnog računara bez dodatnog softvera.

Beleške. Telefon podržava unošenje beleški, mada su ograničene po dužini. Naziv beleške će biti prva uneta reč. Ovo nije naročito pogodno jer reč koju prvo uneste možda neće automatski opisati ono što želite reći beleškom.

Alarm časovnik. Kod ove funkcije su unete neke izmene, tako da sada postoji pet alarm časovnika, od kojih svaki može biti posebno podešen. Oni se mogu pokretati određenih dana u nedelji. Osim melodije za alarm možete odabrati i kratku napomenu i sličicu koji će se prikazati na ekranu kada se alarm pokrene. Bilo koji muzički fajl može biti izabran za zvuk alarma.

Štoperica/Brojač. Ovde je sve prilično uobičajeno, i mada bi se isto moglo reći za štopericu, ona ima i funkciju privremene vrednosti. Telefon ima specijalnu aplikaciju za čuvanje tajnih kodova, što je bila sjajna stvar kod prethodnih modela. Takođe ovaj model ima i uobičajeni kalkulator.

U ovom meniju se nalazi funkcija Svetsko vreme.

Povezivanje. Sva komunikaciona podešavanja telefona se vrše odavde, počevši od WAP i GPRS podešavanja (EDGE podešavanje je isto) pa sve do Bluetooth-a i sinhronizacije. Neću opisivati standardne opcije, one su uobičajene i sve radi bez problema. Želeo bih da istaknem stabilan rad Bluetooth-a, nijedan problem se nije pojavio, sinhronizacija sa drugim uređajima radi glatko, svi profili (uključujući A2DP, što je stereo zvuk preko Bluetooth-a) su podržani. Verzija Bluetooth-a je 2.0 sa EDR podrškom.

Lokalna i daljinska sinhronizacija može da se izvrši iz istog menija. Telefon podržava HID profil koji omogućava korišćenje telefona kao daljinskog upravljača za računar ili druge uređaje.

Podržani su sledeći Bluetooth profili:

  • Dial-up networking profil
  • Generic Access profile (Profil za generički pristup)
  • Generic Object Exchange Profile (Profil za generičku razmenu objekata)
  • Object Push Profile (Profil za "guranje" objekata)
  • Serial Port Profile (Profil za komunikaciju preko serijskog porta)
  • Handsfree Profil
  • Synchronization Profile (Profil za sinhronizaciju)
  • Basic Imaging Profile (Profil za osnovnu izmenu slika)
  • File Transfer Profile (Profil za transfer fajlova)
  • HID Profil
  • SyncML OBEX povezivanje
  • JSR-82 Java API
  • A2DP

WAP. Pretraživač poseduje svoj sopstveni meni, verzija pretraživača je 2.0 i podržava sigurno prenošenje podataka, što je veoma važno ako koristite elektronske transakcije. Nove pozadine za ekran, teme i melodije možete preuzeti na ovaj način a sve je dostupno na sajtu proizvođača.

Standardni pretraživač za Sony Ericsson telefone je NetFront, koji podržava prikaz stranice u jednoj liniji i HTML. Jedna od pogodnih je stavki mogućnost kreiranja direktorijuma za fajlove,bookmark-e. Ovaj pretraživač se smatra jednim od najboljih na tržištu, mada ograničeni resursi telefona ne čine njegovo korišćenje lakim procesom. Oni koji koriste internet stalno treba da razmisle o kupovini PDA ili laptop računara, premda pun pristup internetu nije jedan od zahteva koji je prevashodan za tip uređaja ove klase. Podrška za RSS feed je odlična stvar jer omogućava da koristite telefon za čitanje vesti, raznih najava i materijala.

HTML stranice koje sadrže napredne formate ili čija veličina prelazi 500Kb neće biti prikazane. Pretraživač je po svim standardima optimalan, ali je upotreba Opera mini pretraživača možda poželjnija jer nudi više mogućnosti.

Podešavanja. Ovaj meni skladišti sva podešavanja vezana za rad telefona i delimično njegovog spoljnog izgleda. Podešavanja ekrana su sledeća: možete odabrati da se u režimu mirovanja na ekranu prikazuje ili ne prikazuje časovnik, što može biti dobro ukoliko želite da sačuvate nešto energije da bi vam se trajanje baterije produžilo. Ova opcija ranije nije bila dostupna. U režimu mirovanja, sat se može prikazivati na dnu ekrana (da ili ne), a takođe možete odabrati veličinu fonta. U slučaju da izaberete velike brojeve, biće vam lako da vidite koliko je sati, ali sam font postaje providan. Sve ostalo je uobičajeno.

Fajl menadžer, količina memorije. Korisnik na raspolaganju ima 71Mb dostupne memorije, a možete dodati i M2 meorijsku karticu. Ovde se mogu sačuvati svi podaci (fotografije, video klipovi, aplikacije). Preostala memorija je zauzeta prethodno instaliranim aplikacijama, koje ne možete obrisati. Deo memorije je odvojen za telefonski imenik, listu poziva, itd.

Telefon poseduje najjednostavniji fajl menadžer, uz čiju pomoć fajlovi mogu biti sortirani u različite direktorijume, a posebni direktorijumi mogu biti kreirani u memoriji telefona. Fajlovi se mogu premeštati iz jednog u drugi direktorijum bez problema. Sa ili bez kabla telefon može postati savršeno mesto za čuvanje fajlova, a nema problema ni sa prenosom na telefon fajlova koje on sam ne može da otvori.

Uobičajeno sortiranje fajlova sadrži sledeće opcije: datum, tip i veličinu. Galerija slika ima novo podešavanje nazvano Timeline, koje nakon aktiviranja prikazuje liniju u kojoj su prikazani meseci. Na listi ćete videti fotografije koje su napravljene tokom tog meseca. Lista može postati još detaljnija pritiskom dva puta na isti taster i onda vam se umesto meseci prikazuju dani, odnosno fotografije snimljene određenog datuma. Ovo može biti dosta zgodno ukoliko posedujete veliki broj fotografija u telefonu.

Plejer. Telefon poseduje ugrađeni mp3, 3GP i MPEG4 plejer. Ovo je dobar način za slušanje mp3 fajlova. Među podešavanjima možete odabrati određeni ekvilajzer (postoje prethodno podešeni ekvilajzeri: Bass, Voice, Treble itd), kao i mogućnost kreiranja sopstvenih. Promene zvuka u odnosu na ova podešavanja su uočljiva.

Plejer je sličan kao kod modela Sony Ericsson W800i. Moguće je mnimizovati plejer, a telefon podržava više funkcija. Sa plejerom nema nikakvih problema, mada je slabiji od onoga koji postoji na modelu Sony Ericsson W950i.

Radio. Prisutna je memorija za 20 radio stanica, automatska pretraga i RDS funkcija. Kvalitet radija i izgled su kao i u slučaju K750i. FM radio je sličan kao i bilo koja uobičajena aplikacija, osim što ne poseduje Identify Music opciju i meniju. Dok slušate bilo koju radio stanicu i zapitate se koja je to pesma to možete saznati pomoću ove karakteristike. Nakon aktivacije uskladištiće 3-4 sekunde pesme i povezati se sa specijalnim serveroma radi analize pesme. Rezultat će biti prikazan u vidu taga u gornjem delu ekrana (podržane su horizontalna i vertikalna orijentacija).

Performanse. SPMarkJava06 rezultati koje je prikazao Sony Ericsson K790/K800 nisu sasvim ispravni, neki testovi nisu potpuno pravilni, neki nisu pređeni i konačni rezultat nije tačan. Istovremeno možemo videti da je Java značajno prepravljena, neki parametri su dobili optimizaciju. Neki rezultati pokazuju da nova platforma pokazuje dobre rezultate kada je u pitanju sigurnost i da će biti korišćena i u budućnosti. Nova virtuelna mašina je veoma moćna i pokazuje odlične rezultate za 3D aplikacije (pogledajte 3D test, ali u slučaju da ste zaboravili, podsetiću vas da ovaj model nema 3D hardverski akcelerator).

Utisci

Telefon poseduje 72-tonske polifone melodije, ali nema razlike kada se mp3 reprodukcija poredi sa modelom k750i. Jačina zvuka zvučnika je prosečna a basovi se jako dobro čuju, zvuk je zasićen. Ipak, moguće je da ćete propustiti poziv ukoliko se nalazite na otvorenom (kao kod modela K750). Vibracija je prosečne snage ili možda nešto jača, mada je i dalje dosta slaba da bi mogla da se oseti. Kvalitet prijema je dobar, sve je uobičajeno za ovog proizvođača.

Predstavljanje ovog modela izazvalo je dosta rasprava koje su me zaprepastile. Tolike polemike su rezultirale jednim zaključkom: ovaj model će biti popularan i postaće hit. Trenutno ne postoji telefon sličan ovome, kako po pitanju veličine tako ni po pitanju uključenih funkcija. Neću vam pričati o svim jedinstvenim tehničkim rešenjima i karakteristikama jer bi me to nateralo da krenem sa testom ispočetka. Umesto toga opisaću moje utiske sa tačke gledišta korisnika modela K750i.

Ekran je značajno unapređen, imao sam utisak da sam prešao sa starog televizora lampaša na najnoviji Plazma model, koliko je unapređenje sjajno. Faktor forme je prihvatljiv. Bluetooth stereo slušalice sam povezao odmah na početku i većinu vremena telefon je stajao u futroli. Ugrađeni web pretraživač je odličan i ponekad bi mogao i da zameni Opera Mini pretraživač bez problema. Nisu postojali nikakvi naročiti problemi tokom korišćenja ovog telefona i za prosečnog korisnika modela K750i, korisnički interfejs je jednostavan i logičan.

Prodaja modela K790i je započela početkom jula, dok je model K800 u prodaji od juna ove godine. Kao jedini zaključak se nameće da je Sony Ericsson napravio još jedan bestseller.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024