N73 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N73
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N73. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N73 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia N73

Prodajno pakovanje:
Nokia N73
Nokia baterija BP-6M (1100mAH)
Nokia punjač AC-4
Nokia adapter za punjač CA-44
Nokia Classic Stereo slušalice HS-23
Nokia kabl za povezivanje CA-53
Traka za nošenje oko ruke i tkanina za čišćenje sočiva
CD-ROM: Nokia PC Suite & Adobe Photoshop Album Starter Edition
Korisnička dokumentacija: Uputstvo za upotrebu, Uputstvo za pokretanje, Uputstvo za povezivanje & Opis dodatnih aplikacija

„Multimedia Computers“ segment, kako Nokia naziva svoje uređaje Nserije, oduvek donosi profit zahvaljujući telefonima koji imaju N7x oznaku. Objašnjenje leži u ceni i određenom konzeravtizmu koje ljubitelji smart telefona zahtevaju i koji više vole dobro izbalansirana rešenja i uređaje koji su predstavljeni kao najbolji uređaji određene proizvodne linije ili su označeni kao najbolja ponuda ili imaju bilo kakav drugi naziv. Njihov udeo ne menja se mnogo od tržišta do tržišta ili vremenom – samo su ovakvi entuzijasti spremni da plate mnogo više za bolju implementaciju određenih karakteristika, uzimajući u obzir činjenicu da je masovno tržište drugačije. Kao rezultat, uređaji koji su nosioci proizvodnih linija skoro uvek su i najbolji uređaji, na primer Nokia N93 se fokusira na video a N91 je savršen muzički telefon (iako kompanija uporno pokušava da proda hard disk u N91 nego njegove muzičke sposobnosti). Pored toga, možemo videti kako N8x rešenja ispunjavaju ne samo tehničke već i zahteve all-in-one uređaja, koji se mogu pohvaliti skoro svakom dostupnom karakteristikom čak iako veći deo tih karakteristika nikada neće biti u upotrebi. Ukoliko bismo o Nseriji razmišljali kao o piramidi, osnovu bi činili N7x uređaji, sredinu N8x dok bi na vrhu bili N9x uređaji. Kompanija je čak objavila i specijalno obaveštenje u kojem se navodi da je N70 uspela da osvoji titulu najuspešnijeg UMTS uređaja i postane proizvod koji kompaniji donosi najveću dobit. Najočigledniji razlog za to je činjenica da je Nokia oformila današnje tržište smart telefona i oblikovala onako ga korisnici vide, tako da je redistribucijom napora bila u mogućnosti da ostvari dobit na osnovu svakog svog rešenja. Za sada uređaji van Nserije ne opstaju u smislu komercijalnog uspeha (izuzeci su Nokia 3250, Nokia 5500, budući da su oba uređaja ostvarila odličnu stopu prodaje u svojim kategorijama). Na taj način se deslilo to da je najrasprostranjeniji uređaj Nokia N72 dok N73 treba da izazove najveću pometnju na tržištu kada se radi o Nseriji (tehničke karakteristike, odnos cena/kvalitet kao i marža kompanije). U suštini, mnogo je verovatnije da će ovaj uređaj osvojiti najviše bodova u smislu dugoročnosti uređaja – karakteristika koja će označiti N73 će se zapravo realizovati u uređajima koji će biti objavljeni naredne godine.

Sada ću malo da se bavim nečim što ja nazivam „Liričkom digresijom ili opažanjem pozicioniranja uređaja“. Kada je Nokia objavila Nseriju na prvom mestu je ograničila sebe na određenu zapreminu proizvodne linije dodeljivanjem dvocifrenog indeksa a povrh toga započeli su sa većim. Danas smo svedoci objavljivanja N6x uređaja koji će u suštini biti najjednostsavniji smart telefoni koji su usmereni ka masovnom tržištu i koji se shodno tome dosta i reklamiraju. U isto vreme, pojavljivanje N5x serije nije tako nemoguće kao što se na prvi pogled čini, budući da se stavlja poseban akcenat na sam koncept mogućnosti smart telefona (all-in-one) uređaji. Ukoliko bi Nokia nastavila sa svojim predstavljanjima, postojeći potencijal bi verovatno bio istrošen u naredne tri godine pa bi to značilo ili potrebu promene toka ili ponovno razmišljanje o trenutnom poslovnom statusu. Verovatnoća za drugu opciju je izuzetno mala budući da bi potegla velike debate (npr. Proširenje indeksa na tri cifre) i samim tim promenu koncepta i uvođenje nove serije uređaja bi mogao da bude sledeći Nokia-in korak.

U ovoj kompaniji su se trudili da poboljšaju N73 korišćenjem različitih tehnologija tako da oduševe ne samo krajnje korisnike već i da ponude osnovnu funkcionalnost. Usmerenost ka masovnom tržištu na kraju je za rezultat dala tri verzije – Srebrno siva/ljubičasta, ledeno bela/metalik crvena, ledeno bela/moka braon, međutim, kod svih su samo pozadina i bočne strane obojene dok je prednja strana nedirnuta. Nema puno razlike između dve kolor šeme (ljubičasta, moka braon) – više se radi samo o nijansama. Sa druge strane, metalik crvena se svojom pozadinom izdvaja od ostalih modela i sigurno će se više dopadati nežnijem polu. Uskoro će se na tržištu pojaviti i crno izdanje – da li će biti samo dodatak već postojećim bojama ili će biti izdato kao ograničeno izdanje vidu neke promotivne akcije još uvek se ne zna.

Smart telefoni kompanije Nokia su sve manji sa svakim novim izdanjem tako da ni ovaj put nema izuzetka – u suštini, ovo je sam vrhunac minijaturizacije smart telefona koji poseduju QVGA ekran. Trenutno samo Nokia 5500 može prevazići dimenzije N73, ali najverovatnije samo do novog N7x modela. Dimenzije N73 su 110 x 49 x 19mm a težina mu je 116gr. U buduće dimenzije ove serije će varirati u opsegu ovih veličina, ne razmišlja se o daljem smanjenju veličine.

Ukoliko bismo povukli paralelu između običnih uređaja koji poseduju funkcionalnost koja se može uporediti, na primer Sony Ericsson K800i čije su dimenzije 106x47x21mm na njegovom najdebljem delu (ostali deo kućišta je debljine 18mm) a težine 113 grama. Iako postoji razlika u dimenzijama između ova dva uređaja, nemojte misliti da se radi o velikom prostoru – sve u svemu, uređaji su približno iste veličine.

Video klip, poređenje dimenzija sa drugim telefonima (wmv, 10.5 Mb)

Model poseduje ekran čija je dijagonala 2.4 inča (37x50mm) i koji ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boje (TFT) pri rezoluciji 240x320 piksela. Isti ekran poseduje i N71 i u tome nema ničeg čudnog: ekran odlično izgleda i ima prave proporcije. Zanimljivo je znati da VGA ekrani koriste uporedive dijagonale – platforma se ovih dana menja, tako da do vremena kada će se ovi ekrani pojaviti na tržištu biće u mogućnosti da rade sa njima. Slika na N73 izigleda dobro i nema mesta nikakvim kritikama. Pored toga, displej je opremljen prozirnim metalik umetkom koji osigurava da informacije na ekranu budu čitljive čak i pri direktnim sunčevim zracima – ovo je karakteristika modela poslednje generacije.

Čini se da je kvalitet izrade veoma dobar dok ne stavite prste sa zadnje strane na kome se nalazi integrisani zatvarač sočiva. Sa leve strane jezička nalazi se šupljina koja prouzrokuje da čitavo kućište krcka i pucka pri i najlaganijim dodirima. To je najlošija stvar u vezi kvaliteta izrade.

Prostor koji se nalazi na gornjoj strani ekrana sadrži VGA kameru za video pozive u 3G mrežama; međutim, ima i mogućnost izrade fotografija. Odmah do kamere nalazi se svetlosni senzor koji automatski podešava pozadinsko osvetljenje tastature i gasi ga kada je nivo osvetljenja dovoljan; ovaj senzor takođe sadrži Bluetooth indikatorsku lampicu.

Tastatura koju poseduje Nokia N73 izvan je svakog komentarisanja – zauzima donji deo telefona i više predstavlja deo telefona koji je pretrpan numeričkim tasterima. Ipak, upravljanje telefonom i dalje je moguće obaviti jednom rukom ali prilično nezgodno. Prema tome, ova tastatura dobija ocenu „ispod prosečne“ zbog toga što se funkcionalni tasteri (meni, editovanje, C, multimedija) nalaze na samoj ivici tastature (slično kao i kod modela Nokia N72), što se dokazalo kao veoma nezgodno. Pozadinsko osvetljenje tastature je plave boje i obezbeđuje dovoljan nivo osvetljenosti za bilo koje uslove.

Video klip, rad sa tastaturom (wmv, 12 Mb)

Džojstik kod ovog modela je još jedan od razloga za manjak ergonomije. Dosta je uvučen unutar kućišta tako da će doživljaj pri korišćenju biti izuzetno neprijatan. Koliko je meni poznato, nijedan smart telefon kompanije Nokia nije imao osrednji džojstik do sada.

Imajući na umu činjenicu da smart telefon bez touch ekrana ostavlja samo jedan način unosa podataka, preko tastature, s pravom možemo reći da Nokia N73 ni u kom smislu nije među vrhunskim modelima – predstavlja samo brz alat za komunikaciju preko SMS-a ili email-a. Imajući u vidu te činjenice N73 predstavlja moćan „multimedijalni terminal“. Čini se i da Nokia to shvata, u suprotnom ne bi bilo moguće objasniti podatak da pribor za N73 karakteriše spoljna Bluetooth QWERTY tastatura. Ipak, ako su korisnici mogli da se naviknu na kružnu tastaturu modela Nokia 3650 i dva reda tastera na Siemens SX1 u odnosu na njih Nokia N73 izgleda prilično konzervativno, tako da će na kraju korisnici prihvatiti tastaturu iako nije zgodna za upotrebu.

Sa leve strane nalazi se Infrared prozor, dok se otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata nalazi sa donje strane. Prostor za miniSD memorijsku kartu postavljen je na donjoj ivici; zaštićen je mehaničkim jezičkom. Model N73 ima mogućnost zamene kartice bez iskjučivanja telefona. Ono što znamo jeste da uređaj podržava bilo koju memorijsku kartu u smislu veličine tako da ne očekujemo nikakve probleme pri korišćenju kartice kapaciteta 2Gb.

Jedna od fantastičnih karakteristika modela N73 jeste prisustvo dva zvučnika koja vam dozvoljavaju da iskusite stereo ozvučenje. Sve do nedavno ovakva mogućnost za smart telefone bila je samo nestvarni san (HTC Wizard ima neusavršen prototip). Nokia planira da ugradi stereo zvučnike u veliki broj modela koji poseduju S40 i S60; u suštini obećanje je ispunjeno kod modela Nokia 6233, gde se isto tako mogu pronaći stereo zvučnici.

Zbog rasporeda kontrola i ostalih delova telefona Nokia N73, zvučnici se nalaze na gornjem i donjem delu. Zaista, bilo je nemoguće postaviti ih sa strana kao što je to urađeno kod modela 6233, budući da taj prostor zauzima kamera; a pored toga, da su postavljeni malo niže, stalno bi bili poklopljeni rukom. A sada još jedna važna napomena – uši su kod svakog od nas locirane horizontalno, tako da se prijem zvuka veoma razlikuje u odnosu na vertikalni položaj.

Vlasnici telefona N73 mogu izvršiti jednostavan test da bi saznali o čemu govorim. Pokrenite Seahorse.aac numeru i držite telefon na uobičajen način. Sada ga zarotirajte za 90 stepeni – sigurno ćete primetiti da je zvuk postao prodorniji i bogatiji i zapravo možete čuti oba zvučnika istovremeno. Prema tome, kada držite uređaj na uobičajen način, čućete samo jedan zvučnik, nema sumnje da bi sve bilo drugačije da su Nokia-ini inženjeri ugradili specijalna podešavanja softvera ali bi onda horizontalni položaj (za video reprodukciju) postao neupotrebljiv. Individualno podešavanje za svaki režim može biti odbijeno od strane krajnjih korisnika.

Jačina zvuka je odlična zahvaljujući tome što se zvuk širi preko dva zvučnika i povrh toga što je prodirući, osim ukoliko ga ne upoređujete sa Nokia 6233. Kada jednom preslušate numeru preko modela 6233 a zatim i preko N73 ishod ovog takmičenja unapred je poznat. Prema tome, zaključak je očigledan: ovaj model ne može poboljšati stereo zvuk usled određenih hardverskih ograničenja; čini se da Nokia formira osnovu za nastupajuća rešenja; ipak, N73 nudi veoma visoku jačinu zvuka.

Video klip, 3D melodije i poređenje kvaliteta zvuka sa modelom Nokia 6233 (wmv, 18.2 Mb)>>>

Stavka Aplikacija sadrži 3D tonove dozvoljavajući na taj način 3D efekte melodije zvona, primenu različitih zvučnih trajektorija kao i odjek. Ova podešavanja imaju uticaj na zvuk ali sve u svemu to je marketinški potez budući da većina korisnika ne obraća pažnju na to kako se zvuci telefona pojačavaju – radije se fokusiraju na sam poziv. Da bismo to dokazali sproveli smo anketu i prema dobijenim rezultatima, većina ljudi ne razlikuje upadljivu razliku između osnovnog podešavanja zvuka i 3D tonova.

Uređaj poseduje Litijum-Polimer bateriju kapaciteta 1100mAh koja nosi oznaku BP-6M. Prema proizvođaču, baterija može obezbediti do 370 sati rada u režimu mirovanja i do četiri sata razgovora. U slučaju da ste aktivni korisnik, baterija će vam trajati jedan dan (30 minuta na internetu, prijem nekoliko e-mail poruka, do 20 minuta ostalih funkcija i jedan sat razgovora). Ovaj uređaj je definitivno bolji nego Nokia N80, karakteriše ga približno 30% poboljšanih performansi. Ukoliko uređaj koristite umereno, baterija će vas poslužiti oko dva dana, više nije moguće. Telefon može izdržati 12 sati konstantne reprodukcije muzičkih sadržaja. Potrebno je više od dva sata da se baterija potpuno napuni.

Osobenosti softvera i hardvera

Model je zasnovan na uobičajenoj TI OMAP 1710 platformi (samo N93 koristi novu platformu) što znači da je povezan sa ostalim uređajima, frekvencija procesora je 220mHz, tu je i 20.5Mb RAM-a, dok je korisniku dostupno oko 42Mb memorije za njegove potrebe. Svi podaci se mogu uskladištiti na memorijskoj kartici.

Bluetooth verzija je 2.0 i podržava EDR. Telefon podržava sledeće profile:

BIP-guranje objekata;
DUN-GW;
FT-Server;
HandsFree-AG (1.0);
Slušalice-AG;
OBEX;
OPP-klijent;
OPP-Server;
SIM Access-Server.

Nažalost, nema A2DP podrške što znači da ne možete slušati muziku preko Bluetooth slušalica.

Ovaj model se ne razlikuje od ostalih uređaja koji su oformljeni na osnovu S60 3-eg izdanja, set podešavanja je isti.

Jedna od zanimljivih osobenosti je USB 2.0 koji radi pri punoj brzini čime se obezbeđuje brzina od skoro 800-850kbit/s kada se podaci prenose u USB Mass Storage režimu. Ova brzina je skoro dva puta veća nego kod prethodnog modela. Međutim, ne postoji USB napajanje.

Uređaj u potpunosti podržava sav muzički pribor uključujući adaptere za povezivanje slušalica, daljinskih upravljača, uključujući i onaj koji se isporučuje sa telefonom Nokia 3250. Zvuk je veoma dobar, sličan kao kod drugih smart telefona koji su zasnovani na ovoj platformi. Ovo je prosečan uređaj u smislu muzičkog rešenja, nema poboljšanja u organizaciji plejera što je postalo tipično za ovu kompaniju.

Jedan od interesantnih delova ovog uređaja je predstavljanje novog prikaza slika u galeriji koji se pokreće pritiskom odgovarajućeg bočnog tastera. Pri transferu jedne slike u drugu, videćete zum efekat, pored toga možete odabrati bilo koji tip zvona ili MP3 fajl koji će se pokrenuti u pozadini. Galerija se uvek horizontalno prikazuje, u početku je malo teže savladati je, naročito ako imate veliki broj dokumenata i tražite određeni. Kreiranje albuma po želji i prebacivanje svih fotografija može biti jedno od rešenja ali ova metoda sigurno neće odgovarati svima. Opcija Timeline koja postoji u Sony Ericsson telefonima bi ovde savršeno odgovarala. Pri pojedinačnom pregledu svake fotografije bićete u mogućnosti da ih brzo pošaljete do štampača ili do specijalnog kabla štampača.

Video klip: Galerija i slide show režim (wmv, 7.8mb)

Među dodatnim aplikacijama ćete pronaći igricu „Snake“ i antivirus (koji vam u suštini i ne treba, ali eto). Druga stvar koju treba naglasiti je kompletna verzija Quick Office (koja vam dozvoljava rad sa Office dokumentima, ovaj softver je veoma zgodan za upotrebu), kao i PDF Viewer. Ovde se lista aplikacija završava. Sve druge aplikacije su standardne.

Performanse

Performanse su najslabiji deo ovog uređaja, u poređenju sa ostalim standardnim telefonima ovaj model je dva puta lošiji. Galerija se otvara za 6-7 sekundi (Sony Ericsson K800i otvara za dve sekunde), mali prikaz fotografija na maksimalnoj rezoluciji se ne prikazuje trenutno. Nije tačno da vam ova celokupna usporenost neće izazvati nikakve probleme pri radu sa ostalim operacijama, to ćete najbolje osetiti pri radu sa softverom treće strane, kao što je ProfiMail.

U isto vreme performanse Java mašine su veoma umerene u poređenju sa modelima poslednje generacije kompanije Sony Ericsson. Priča se da Java aplikacije ne rade uvek kako treba na S60 što prouzrokuje realizacija virtuelne Java mašine.

JBenchmark 1 JBenchmark 2 JBenchmark 3D
Jbenchmark 1 1.1.1
Verzija
Ukupan rezultat: 3816
Detalji:
Tekst 1102
2D oblici 991
3D oblici 461
Brzina popunjavanja 261
Animacije 1001
Širina ekrana 240
Visina ekrana 234
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
Dvostruki buffer podržava
Ukupna količina memorije 819200
Slobodna memorija 375476
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP-1.0, MIDP-2.0
Microedition Platform: Nokia N73-1/2.0628.0.0.1
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
Verzija 2.1.1
Ukupni rezultat: 322
Detalji:
Manipulacija slikama 217
Tekst 479
Sprajtovi 336
3D Transformacije 525
Korisnički interfejs 187
Širina ekrana 240
Visina ekrana 234
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
JPEG podrška podržava
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki Buffer podržava
ukupna količina memorije 819200
Slobodna memorija 356232
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: Nokia N73-1/2.0628.0.0.1
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
Performanse
Jbenchmark3D HQ: 18
Jbenchmark3D LQ: 225
Trouglova/s: 35744
kTeksela/s: 1218
verzija: 3.1.0
Širina ekrana: 240
Visina ekrana: 320
3D Podsistem:
M3G verzija: 1
Antialaising: ne podržava
True color: ne podržava
Dithering: ne podržava
Mipmapping: podržava
Korekcija perspektive: podržava
Osvetljenje lokalne kamere: ne podržava
Maksimalni broj svetala: 8
Dimenzije maksimalnog pogleda: 1024
Dimenzije maksimalne teksture: 256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 256
Maksimalni broj transformacija po verteksu: 4
Broj jedinica teksture: 2
Ostala svojstva
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki buffer podržava
Ukupna količina memorije: 819200
Slobodna memorija: 305956
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: Nokia N73-1/2.0628.0.0.1
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
Microedition Communication ports: COM0, IR0, USB0, BT0-BT-63
Microedition Hostname: localhost

Kamera

Iako je u početku zaostajala za kompanijom Sony Ericsson u razvoju uređaja sa kamerom, Nokia je rapidno započela sa ispravljanjem ovog nedostatka – u 2005-oj godini rešenja ove kompanije nisu za rezultat dala nikakve posebne rezultate što je konkurenciji obezbedilo da se iskaže. Ali početkom 2006-e godine finski proizvođač je načinio veliki korak na ovom polju, tako da su Nokia-ini modeli jednaki ili čak superiorniji u odnosu na ostale telefone. Vodeći proizvod u tom smislu jeste N73, a ne istovremeno objavljena N93 – razlog ćete pronaći dalje u tekstu. Ovaj put koncepciju testa određujemo tako što prvo odrađujemo kameru a zatim prelazimo na ostale karakteristike telefona.

Poznato je da je Sony Ericsson usled minornog tržišnog udela bio primoran da bude pionir na velikom broju polja i da ubrza širenje tržišta. Tada se kamera smatrala beznačajnim dodatkom koji neće imati nikakvu upotrebu u budućnosti. Veliki broj ekstremno konzervativnih korisnika počeo je sa odbacivanjem kamere u mobilnim telefonima. Najbolji razlog koji su mogli navesti u prilog tome jeste superiorni kvalitet već postojećih digitalnih foto-aparata i nepotrebno plaćanje nečega što ima mnogo slabiji kvalitet. Budući da su posedovali uspešno iskustvo rada na japanskom tržištu gde su hibridni uređaji veoma traženi, Sony Ericsson je stimulisao razvoj na svim ostalim tržištima i sada se mogu primetiti rezultati te pobude. Ne bih želeo da favorizujem neke proizvođače, ali Sony Ericsson je ta kompanija koja je uvela dual-face uređaje (koji imaju mogućnost slikanja u horizontalnoj poziciji, spoljne tastere, kopiranje dizajna digitalnog foto-aparata) na prvom mestu. Drugim rečima, ova kompanija nam nije ponudila da savladavamo nešto novo već je iskoristila prethodna iskustva. Na početku je bilo dosta podsmevanja budući da je kvalitet ovih kamera bio veoma loš, međutim, danas se ovaj koncept nalazi u osnovi rešenja svih proizvođača.

Nokia takođe nije izuzetak budući da je prihvatila sve najbolje od Sony Ericsson-a. Sa gledišta kompanija, učenje na iskustvu konkurencije i koncept pozajmljivanja komercijalnog uspeha je normalan, međutim, to prikazuje da nešto nije u redu sa tom kompanijom. Pod „pozajmljivanjem“ ne podrazumeva se slepo kopiranje kompletno istih prototipa koji se pokreću na sopstvenoj hardverskoj osnovi – to nije način na koji Nokia radi, za razliku od ostalih kompanija, koje trenutno gube svoj tržišni udeo velikom brzinom.

Kakav zaključak može Nokia izvući nakon učenja na svojim i tuđim greškama?

Dual-face telefoni (kamera-telefon) su veoma traženi ovih dana (bilo bi bolje reći da izgled kontrola dozvoljava držanje telefona u horizontalnom položaju, ali to i nije tako važno);
Korisnici više vole da sočivo bude pokriveno tako da ne bude izloženo habanju;
Fotografije treba da izgledaju dobro i na uređaju i na računaru;
Neophodan je automatski režim za momentalno slikanje, ali napredniji korisnici takođe zahtevaju i različita podešavanja;
Sam uređaj ne bi trebao da bude veliki.

Platforma S60 je odabrana kao osnova za sva rešenja koja uključuju kameru, budući da omogućuje razvoj komplikovanih i proizvoda koji sadrže veliki broj karakteristika, obuhvatajući različite module kamera koje zadržavaju slična podešavanja na uobičajenom interfejsu. Ali reći da se Nokia bezdušno približila implementaciji i ispunjavanju zahteva korisnika značilo bi i reći neistinu – neki aspekti modela Nokia N73 osmišljeni su na veoma inventivan način.

Kao prvo, po prvi put smo osetili tako duboku integraciju između dva različita gadget-a – U pitanju je telefon koji se pretvara u fotoaparat. Među svim S60 pokretanim telefonima, nećete pronaći nijedan koji se poklapa sa N73 po pitanju rukovanja kamerom. Prethodni model koji je važio za najbolji kada je u pitanju kamera N90 je ima sve karakteristike zapakovane u drugačijoj formi i nedostajale su mu mnoge eksterne kontrole. Stoga je njegova praktična vrednost za krajnje korisnike bila mizerna, jer nisu mogli da primene prethodno stečeno iskustvo. Međutim, sa N73 je u pitanju totalno drugačija priča. Leva strana kućišta sadrži taster za jačinu zvuka pomoću kojeg u režimu kamere možete da smanjujete i povećavate zum. Sa desne strane nalazi se taster zatvarača sočiva, koji blago štrči, a on ujedno i predstavlja prečicu za galeriju. Ovakva postavka nije naročito pogodna jer kada se pripremate da „okinete“ prst vam instiktivno pritiska taster galerije pre nego taster za okidanje; na primer kod Sony Ericsson telefona ovaj aspekt je uzet u razmatranje – i taster za okidanje kamere je postavljen tačno na mesto na koje je Nokia smestila taster za ulazak u galeriju fotografija. Sa obzirom na izgled tastera, njihov raspored i principe rada koji su usvojeni od Sony Ericsson-a, bolje bi bilo da je Nokia implementirala već postojeća Sony Ericsson-ova rešenja do kraja nego što je delimično razvijala svoja. Pokušajte da držite telfon jednom rukom i gledajte u svoj prst. Pomislite o načinu koji bi bio konforniji – zamena mesta je evidentna.

Tasteri imaju sjajne plave ivice, koje se dobro osećaju i omogućavaju upravljanje telefonom čak i u mraku.

Sam modul kamere je ugrađen u zadnju ploču; pokriven je aktivnim pokretnim poklopcem (njegovim otpuštanjem pokreće se aplikacija kamere), on sprečava da prašina uđe unutra. U svetlu činjenice da N73 usvaja S60, on nasleđuje težinu ove platforme i ne pretenduje da bude nazvan brzim. Da postavimo stvari malo jasnije, potrebno je oko četiri sekunde da se pozove aplikacija kamere nakon što je sočivo otkriveno i približno isto vreme da se fokusira i napravi fotografija. Stoga u najboljem slučaju biće vam potrebno 7-8 sekundi da napravite fotografiju, dok ostali telefoni ovaj proces završavaju za 4-5 sekundi.

Tehnički podaci kamere su veoma ubedljivi: 3.2 Mpix martica (CMOS) sa mehaničkim zatvaračem (brzine od 1/10000s do 2s), fokalno rastojanje 5.6mm, sočiva – Tessar od Carl Zeiss-a. Auto-fokus je takođe ugrađen, i najavljeni opseg kontrasta je 10cm ~ beskonačnost. Iako je otpički zum isključen, kamera poseduje 20x digitalni zum.

Sočiva i korišćene tehnologije kod modela Nokia N73 se poklapaju sa onima kod modela Nokia N93, ali u stvarnosti N73 je privlačnija zbog svojih vrhunskih rešenja i sistema za obradu slika koji je ugrađen u sam telefon.

Nokia je u proteklih nekoliko godina konstantno primenjivala izvanredni sistem za obradu slika u svoje telefone. On analizira fotografiju i pravi razlike između glavnih zona boja, zatim zonama sa jačim bojama daje veću osvetljenost i gamu, slično na način kao što kod grafičkih editora radi filter zasićenja. Na taj način dobijate utisak da kada recimo gledamo sliku automobila Mazda – Nokia N73 isporučuje neprirodne boje i automobil se značajno razlikuje u odnosu na pozadinu, čak bismo mogli reći da sija kao neonsko svetlo. Iz tog razloga automobil izgleda kao da je nastao u slikovnici.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Ukoliko obratite pažnju na fotografije nastale Nokia N73 modelom primetićete da slike nastale ovim modelom imaju nadrealno žućkastu senku, koja se isto može primetiti i kod modela N93, ali manje evidentno.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Na slikama cveće izgleda upravo onako kako smo i očekivali da će da izgleda – možete videti jasne boje, a razlog za to je što se cveće na slici jasno izdvaja u odnosu na pozadinu. Za ovaj snimak sa modelom N93 nije se mogao koristiti autofokus, mada i pored toga na ekranu slika izgleda dosta dobro. Ukoliko niste oduševljeni slikanjem cveća, evo još jednog primera ovog efekta – na slici na kojoj se nalazi žena, boje su toliko neprirodne, da prosto ne možete da ne primetite.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Još jedan primer je slika na kojoj se nalazi memorijalana tabla – Nokia N73 pravi opet žućkastu senku, dok su sve ostale boje na slici sive i teško se ističu. Ovo sam već pomenuo ranije, najsvetlija boja na slici biva još više pojačana Nokia uređajem, dok sa druge strane Sony Ericsson K800i, Samsung D900 obezbeđđuju realističniji prikaz table. Kakav još savet dati krajnjem korisniku. Po mom mišljenju bolje je izabrati svetlinu i živost fotografija, čak ponekad i po cenu prirodnosti. U svakom slučaju ovakve fotografije izgledaju realne, ili makar pretenduju da tako bude.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Ono što nedostaje Nokia-i je lakoća upotrebe kada se dođe do prikaza slika u Editoru za slike (Filter zasićenja na primer) – boje se suviše brzo menjaju; Slike napravljene drugim kamerama imaju da tako kažem, bolji tretman – ispod su primeri fotografija nastalih modelom K800i koje su obrađene filterom zasićenja. Kompletna operacija traje dvadesetak sekundi, a njen cilj je da se proveri kako bi se ljudima svidela svetlija slika.

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800-crveno (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Značajno je još pomenuti da je sa modelom Nokia N73 proizvođač po prvi put napravio dostupna chroma podešavanja. Ukoliko pogledate meni vezan za tonove boja, poslednja stavka na listi će biti Vivid, koja je običan filter rzasićenja, sličan obradnom algoritmu koji sam pomenuo ranije, ali sa višim vrednostima. Drugim rečima, ukoliko napravite fotografiju trave, ona će biti svetlo zelena i izgledaće kao tepih. Ikonu ovog režima karakterišu različite boje, dok se nijanse i tonovi boja smanjuju dramatično. Ova karakteristika podseća na neka podešavanja na evropskim i japanskim televizorima – Na ovim drugima, trava i uopšte priroda izgledaju veoma svetlo, pa stoga i nadrealno. Uvek će biti ljudi kojima će se sviđati jedno ili drugo rešenje. Tako da će svako pronaći nešto što njemu samom odgovara.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Uzimajući u obzir kakve algoritme snimanja proizvođači danas primenjuju i činjenicu da krajnji korisnik nema ništa sa ovim procesom, pravljenje prvoklasnih fotografija na današnjim telefonima je samo san. Na primer Sony Erisccosn K800i se razmeće sa sistemom redukcije šuma, praveći sve fotografije glatkim, ali po cenu da sitni detalji i slike sa najvišimm nivoom zuma budu zamućeni (K750i nema takav algoritam). Nijedan proizvođač nam ne dozvoljava da napravimo konačnu fotografiju onakvom kakvom je senzor „vidi“. Post prikazivanje fotografije obuhvata primenu različitih filtera koji bi se možda mogli izbeći upotrebom računara i na taj način dobila fotografija bez gubitka kvaliteta ili možda čak i bolja. Alternativa u formi RAW formata, slično kao kod digitalnih aparata nedostaje i predstavlja glavni nedostatak svih modernih telefona kod kojih je jedna od glavnih karakteristika upravo kamera.

U budućnosti mogućnosti za pravljenje realističnih fotografija koje bi mogle da budu prikazane samim telefonom (na primer po podrazumevanom podešavanju) je nešto što bismo želeli kao optimalno rešenje. Različita podešavanja bi takođe imala smisla (slično kao što se radi sa menijem Scene). Dokazano je da bi ovo bio pravilan pristup, jer bi korisnici bili u mogućnosti da odluče. Ipak trenutno proizvođači telefona prethodno definišu sve parametre za izrade fotografija, potpuno izostavljajući krajnjeg korisnika iz ovog procesa, dok su se proizvođači digitalnih aparata već otarasili ovakvog pristupa.

Kao neki srednji zaključak možemo tvrditi da fotografijama nastalim modelom Nokia N73 mogu nedostajati neki sitni detalji usled podešavanja boja, ali generalno gledano kompletan utisak ne trpi mnogo zbog ovoga; tako da je nadmetanje sa rivalskim Sony Ericsson modelom K800i završeno nerešeno. Isto važi i za slučaj poređenja sa modelom Nokia N93, ali ovde Nokia N73 ima prednost ne samo u posedovanju sistema za obradu fotografija, već i boljem fokusiranju i sličnim funkcijama. Ispod možete pronaći upotredne fotografije nastale modelim Nokia N73, Nokia N93, Sony Ericsson K800i, Samsung D900. U većini slučajeva Nokia-ina ili rešenja Sony Ericsson-a preovlađuju.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Da bismo otkrili kako potencijalni krajnji korisnici koji bi mogli da kupe ove proizvode reaguju na fotografije snimljene modelima K800, D900, N73 i N93, napravili smo malo istraživanje – odštampali smo deset fotografija nastalih svakim od ovih telefona (videli ste ih iznad) i ponudili ih ljudima da ocene snimke (poređenje četiri iste slike nastale različitim modelima). Dobijeni rezultati su prikazani ispod u tabeli (sve fotografije su štampane HP 8153 štampačem, na najboljem fotografskom papiru i sa maksimalnim kvalitetom). Dvadesetdvoje ljudi je učestvovalo u istraživanju, tako da smo procente izračunali na osnovu udela mišljenja. Zbog jednostavnosti smo aproksimirali brojeve.

Modeli

Najbolji kvalitet (prvo mesto)

Dobra kvalitet (Drugo mesto)

Prosečan kvalitet (Treće mesto)

Samsung D900

0%

10%

40%

Sony Ericsson K800i

20%

30%

30%

Nokia N73

50%

30%

10%

Nokia N93

30%

30%

20%

Rezultati su demonstrativni i pokazuju da korisnici preferiraju jasnije slike u odnosu na tamnije, ali sa realističnim prikazom boja. Međutim, tako jaka pozicija modela kompanije Samsung u istraživanju je izazvana ne stvarnim kvalitetom slike (uporediv je sa svim kamerama), niti uvek potpunim detaljima u pozadini, već velikim zumom na slikama u nekim slučajevima. Mislim da su rezultati koje smo dobili veoma rečiti i kontradiktorni sa opšte prihvaćenom idejom koja govori o superiornosti kamere modela K800i. Korisnici su prosto glasali za živopisnije fotografije.

Slično poređenje je urađeno i za fotografije viđene na računaru i rezultati su prilično slični. Da bismo pojednostavili zadatak, napravili smo upareno poređenje, gde smo pitali učesnike istraživanja da ocene dva snimka umesto 4. U borbi između modela Nokia N73 i N93, N73 je izašao kao pobednik u 85% slučajeva. Odličan rezultat koji za mnoge nije tako evidentan. Kada je napravljeno poređenje između modela Sony Ericsson K800i i Nokia N73, Sony Ericsson je bio izbor samo u 40% slučajeva. Ovim poređenjem je rezultat još jasniji nego kada su upoređeni štampani snimci.

Nokia-in proizvod koristi blic u vidu diode, koji je jasno slabiji nego ksenon blic po pitanju snage, što dovodi do zaključka da je Sony Ericsson K800i superiorniji kada je u pitanju fotografisanje u mraku. Ipak isto tako bi trebalo naglasiti da je i ksenonski blic kod modela K800i slab i da je jednostavno nemoguće instalirati pristojan blic, kao što se koristi kod digitalnih fotoaparata koji koriste napajanje baterijama. Kao rezultat ovoga – efektivno rastojanje za korišćenje blica je do 2 metra. Što nije dovoljno kada želite da slikate pejzaž, ali je sasvim dovoljno za pravljenje portret fotografija ili fotografisanje objekata u blizini. Sa ovog aspekta, Sony Ericsson odnosi pobedu u odnosu na sve konkurente.

Međutim upotreba elektronskog zatvarača ne dozvoljava uvek pravljenje fotografija sa velikom ekspozicijom, što dovodi do pojave zamućenja kao kod jakog drhtanja ruku. Upotreba mehaničkog zatvarača kod modela Nokia N73 omogućava pravljenje boljih snimaka noću. Kao srednje rešenje karakteristika Twilight Landscape može se koristiti kod modela kompanije Sony Ericsson, ali fotografijama i dalje nedostaje glatkoća. Želeo bih da pomenem da nismo uzeli upotrebu blica u razmatranje. Diode koje igraju ulogu blica kod N73 su male snage i njihovu upotrebu je sama kompanija označila efektivnom na rastojanjima do 1m. Istovremeno u pitanju nije impulsni nego konstantan izvor svetlosti. Kada se prave snimci sa razdaljine od 3m one su i dalje prilično efektivne i daju bolje rezultate nego ksenon blic (bolje rezultate u smislu opažanja slike). Usled relativno dugog perioda aktivranosti blic pomoću diode se može uporediti ksenon blicom po pitanju jačine i efekta. Ovo je dvosmislen zaključak ali smo ga proverili u različitim uslovima.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Kada smo snimali fotografije na mestima gde je osvetljenje loše, ksenon blic je bio očigledni pobednik kada su fotografisani objekti u pokretu. Pokušali smo da fotografišemo ventilator sa razdaljine od 1m. Na slici nastaloj modelom K800i možete videti lopatice jer usled impulsnog delovanja blica imaju dovoljno osvetljenosti. Kada je u pitanju fotografija nastala modelom N73, lopatice su zamućene.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Pri snimanju pokretnih objekata sa dobrim uslovima osvetljenosti i smanjenom brzinom osvetljenosti, Nokia N73 je postigla bolje rezultate usled upotrebe mehaničkog zatvarača. Informacije dobijene matricom se prenose iz svih tačaka odjednom, umesto u serijama. Bili smo u mogućnosti da proverimo ovu tvrdnju uz pomoć ventilatora. Postavili smo ga na prilično osvetljen prozor i pokušali da napravimo fotografije lopatica bez blica. U slučaju kamere sa elektronskim zatvaračem videli smo lopatice prilično zamućene i ova pojava je nastala serijskim režimom dobijanja podataka sa metrice kamere. Sličan efekat kod modela N73 nije primećen.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Želeo bih da napomenem da prosečan korisnik neće naći mnogo situacija kod kojih je prednost mehaničkog zatvarača tako očigledna. Automobili u pokretu su prikazani približno isto na oba telefona. Najveća razlika se primeti na slici bicikala po sunčanom danu.

Makrorežim je prisutan kod modela Nokia N73, i u vezi njega postoje određene zabrinutosti. Prva je što ga treba aktivirati od strane korisnika, kao i to što se u automatskom režimu kamere ne fokusira na rastojanja od 6 do 30cm. Proizvođač tvrdi da fokusiranje radi od 10cm, ali kamera može da fokusira i na rastojanja od 6 cm. Problem se može videti kada je u oblasti fotografisanja monohromatski objekat, kao što je na primer živopisan cvet. U tom slučaju makro neće raditi dobro u ovom režimu (nešto lošije nego kod modela Sony Ericsson K800i).

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Nema mnogo poboljšanja po pitanju interfejsa, na primer kada aktivirate kameru videćete ikone za osnovne informacije (tip memorije, rezolucija fotografija, opcije) u vertikalnoj koloni sa desne strane. Između ikona se možete kretati uz pomoć džojstika.

Video klip, rad sa kamerom telefona (wmv, 10.8 Mb)

Prva stvar koja će vam upasti u oči je oblast fokusiranja, ram prikazan na ekranu. Kod Nokia N93 modela, kao i kod Sony Ericsson K800i fokusiranje je urađeno na centralnoj tačci, dok je kod N73 ram veći i zauzima veći deo snimka. Nakon što smo napravili nekoliko snimaka ustanovili smo da se fokus dešava na četiri tačke u okviru ove oblasti. Problem sa monohromatskim objaktima na rastojanju manjem od 10cm nastaje jer se u tom slučaju umesto na objekat kamera fokusira na pozadinu. U takvom slučaju vam savetujemo a slikate u makro režimu, čime će se situacija popraviti. Za fotografisanje pejzaža ili uobičejene porodične fotografije ovakvo fotografisanje omogućava bolje rezultate. Drugo podešavanje koje je napravljeno na zahteve korisnika je podešavanje za većinu snimaka koji će biti napravljeni ovom kamerom.

Podešavanja kamere su sledeća, postoje četiri rezolucije:

Štampa 3M – velike
Štampa 2M – velike
Štampa/e-mail 0.8M – male
Multimedijalne poruke 0.3M

Proizvođač ne pominje stvarne foto rezolucije, ali ćemo to mi učiniti. Kod modela N73 su podržane sledeće rezolucije: 2048x1536, 1600x1200, 1024x768, 640x480. Prosečne veličine fotografija su 1Mb, 600-700Kb, 200-300Kb i 75-100Kb. Odabir kvaliteta fotografije nije omogućen.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 1600x1200 JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 1024x768, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 640x480 JPEG

Telefon koristi digitalni zum i njegovo maksimalno podešavanje je 20x. Postoje dva tipa zumiranja – „standardno“ i „prošireno“. U drugom slučaju postižete maksimalne rezultate, ali se dosta primete nedostaci. Kada koristite standardni digitalni zum, nedostaci se ne primete mnogo. Uzimajući u obzir činjenicu da se slično „zumiranje“ može uraditi u bilo kom grafičkom editoru – nije preporučljivo da ga koristite kada snimate fotografije telefonom.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Režimi snimanja uključuju jedan režim koji se može prilagoditi potrebama korisnika, automatski i makro režime. Takođe možete koristiti režime portret i pejzaž, sport, noć i noćni portret.

Blic može biti aktiviran automatski, isključiti ili koristiti za uklanjanje efekta crvenih očiju. Tajmer se može podesiti na 2, 10 ili 20 sekundi. Telefon podržava karakteristiku više snimaka (tri odjednom), što može d b ude zgodno kada snimate pokretne objekte. Ova karakteristika je dizajnirana da bude slična Best Pic karakteristici Sony Ericsson-a, stim što nudi manju fleksibilnost.

Kompenzacija ekspozicije – ova karakteristika je interesantna za neke specifične uslove i može za rezultat dati neke manje kvalitetne snimke. Gradacija je od -2 do +2 sa korakom 0.5.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Uravnoteženje beline – AWB, sunčano, oblačno, užareno, fluorescentno. Možete koristiti efekte, crno belo, negativ, crveno smeđa i živopisne boje (poslednji efekat je detaljno opisan ranije).

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

ISO podešavanje se obično podešava automatski, ali ovde je nekoliko proizvođača odlučilo da omogući opseg podešavanja umesto nekog određenog podešavanja. Ovo znači da ukoliko odaberete nisko ISO podešavanje – ono će biti između 60 i 200, ukoliko odaberete srednje ono će biti iznad 200, da bi na kraju sledilo visoko ISO podešavanje. Ovo je još jedan korak ka masovnom tržištu, pokušaj oslobađanja korisnika od ulaska u detalje.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Pravljenje fotografija dokumenata nije jedna od jačih karakteristika N73, čak iako je uključen makro režim, koji omogućava pravljenje boljih fotografija usled različitog režima fokusiranja. Ovde Sony Ericsson jasno pokazuje superiornost, snimci nastali ovim telefonom su dovolno dobri da bi mogli da se koriste za aplikacije prepoznavanja teksta. U slučaju modela N73 dobijamo neznatno zamućenije slike.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  N93 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  D900 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Ovde se nalaze primeri fotografija,pa možete sami da donesete zaključak o kvalitetu fotografija nastalih modelom Nokia N73.

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

 N73 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

  K800 (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video snimanje. Kada je u pitanju režim video snimanja, ovde se nalazi znanto manje podešavanja, nego u režimu fotografisanja. Postoji softver za stabilizaciju slike, koji je prvi put predstavljen kod modela Nokia N80. Dostupna podešavanja za uravnoteženje beline su – automatsko, sunčano oblačno, užareno, fluorescentno. Što se tiče efekata možete koristiti efekte crno belog, crveno smeđeg, negativ , kao i živopisnih boja i SFX. Postoje samo dva režima snimanja – automatski i noćni režim. Maksimalna rezolucija je 352x288 piksela, format je mpeg4, dok zvuk pri snimanju možete isključiti (ne postoji mogućnost da promenite brzinu snimanja, ona će konstantno biti 15fps). Sveukupno, vreme snimanja je ograničeno samo količinom slobodne memorije. Digitalni zum pri maksimalnoj rezoluciji je x4, dok pri QCIF može biti x8 (ovde će biti korišćen 3GP format). Za razliku od modela Nokia N93, gde je video snimanje jedna od ključnih prednosti telefona, proizvođač je odlučio da ovaj aspekt ispusti iz liste prioriteta kada je u pitanju N73. Kao rezultat, N73 je bolji po ovom pitanju od Sony Ericsson K800i modela gde je kvalitet video snimanja ostao na istom nivou kao kod prvih telefona. Međutim, kada se sve navedeno sumira, nameće se zaključak da od navedenih modela telefoni kompanije Samsung ipak imaju najbolji kvalitet video snimanja.

Video klip 1 (mp4, 4.7mb)

Video klip 2 (mp4, 4.4mb)

Video klip 3 (mp4, 13.4mb)

Zaključak o kameri modela N73

Nokia N73 je glavni proizvod ove linije Nokia telefona koji obezbeđuje najbolji kvalitet snimanja među svim telefonima. Nokia N93 ima prednost koja se ogleda u specifikacijama koje su dobijene drugačijim radnim procesom (dual režim, specijalni tasteri sa strane, zaštitni poklopac).

Kada se poredi sa modelom Sony Ericsson K800i koji je priznati favorit među korisnicima i novinarima, može se reći da su ova dva proizvoda jednaka. K800i ima prirodniji prikaz boja, konvencionalniji interfejs (ovo je v2), veći set funkcija (kao što su BestPic, drugi režimi, prečice prilikom snimanja). Detalji izgledaju bolje na Sony Ericsson K800i modelu u većini slučajeva. Ali u pitanju živopisnosti boja, njihovom prikazu kako na ekranu telefona i računara tako i na odštampanom papiru Nokia N73 prikazuje bolje rezultate. Ovaj rezultat je postignut algoritmima obrade slika a ne optikom. Uzimajući u obzir činjenicu da većina korisnika ove fotografije pravi za sebe i da na njima ne pravi nikakve dodatne modifikacije, možemo reći da Nokia-in proizvod obezbeđuje bolje fotografije. Ukoliko koristite Sony Ericsson K800i uz dodatnu upotrebu nekog grafičkog editora možete ipak napraviti jednako kvalitetne slike ili čak i neznatno bolje. Ali takav pristup baš nema mnogo smisla, upravo zbog prethodno navedenog da većina korisnika fotografije koristi za svoje potrebe. Iz svega ovoga možemo reći da Nokia N73 vam omogućava da napravite bolje fotogtafije što je i dokazano na osnovu mišljenja korisnika koji su učestvovali u našem malom istraživanju.

Ksenonski blic je bolji samo kod kraćih rastojanja, dok kod dužih ne unapređuje situaciju. On se takođe fokusira na prvi plan dok pozadinu propušta. Upravo je ovo polje kod kojeg Nokia-ina dioda dolazi do izražaja. Kao što vidite svaki od proizvoda ima svoje mane i vrline. Sony Ericsson ima više zasićene mogućnosti koje omogućavaju da pravite sjajne slike u manuelnom režimu, ali ova prednost nije toliko velika (jedan od režima – kojim se prave slike dokumenata). Rešenje kada je interfejs u pitanju modela kompanije Sony Ericsson pripada drugoj generaciji (u međuvremenu ovo je prvi tip Cyber Shot-a), dok je Nokia N73 još uvek prva generacija. Brzina rada kamere je velika prednost za Sony Ericsson K800i i jedna od najvećih mana Nokia-inog modela. Reprotažno snimanje je gotovo nemoguće sa ovim telefonom.

Želeo bih da ponovim svoje mišljenje i kažem da je poređenja kvaliteta slika između Nokia N73 modela i Sony Ericsson K800i jednostavno pitanje ukusa i da je veoma teško napraviti razliku između telefona. Na kraju krajeva ovi modeli su isti ukoliko ne uzmete u razmatranje interfejs i brzinu rada.

Upoređivanje sa Sony Ericsson-om K800i

Doneti sud koji od ova dva modela je bolji je veoma nezgodan i nekorektan zadatak jer su telefoni namenjeni različitim grupama korisnika. Na primer Sony Ericsson-u K800i nedostaje veliki deo funkcionalnosti koja se odnosi na office fajlove kao i čitače pdf fajlova. Ovaj podatak ga čini manje interesantnim za one korisnike kojima su ove funkcije neophodne. Sa druge strane Wi-fi postaje atribut za one koji traže ovu vrstu funkcionalnosti i ovde dilema raste. Svako treba sa da razmisli za sebe šta mu je kod telefona stvarno potrebno.

Kamere su jednake, dok je video snimanje bolje kod Nokia-e, a na njenu stranu ide i neznatna prednost kada su fotografije u pitanju.

Sony Ericsson K800i ima za oko 30% duži vek trajanja baterije.

Brzina rada interfejsa je oko 2 puta brža kod modela Sony Ericsson K800i.

Ekran je bolji i veći kod Nokia-e N73.

Tastatura i džojstik su bolji kod Sony Ericsson modela.

Nokia nema A2DP podršku, što vas sprečava da slušate muziku preko bežičnih slušalica.

Muzički plejer je bolje organizovan kod K800i, dok je zvuk sa običnim slušalicama uporedljiv u oba slučaja.

Zaključak

Telefon nema problema kada je u pitanju kvalitet prijema mreže, zvuk sa zvučnika je prilično dobar, osoba sa kojom razgovarate će vas čuti veoma dobro. Snaga vibracije je prosečna, telefon se trese u malim drhtajima. Zbog postojanja dva zvučnika zvuk je savršen, telefon ćete čuti čak i kada vam se nalazi u torbi, da ne govorimo o recimo džepu jakne.

Što se tiče potencijalnih problema koje biste mogli da imate sa ovim telefonom, u pitanju su problemi koji su tipični za S60 platformu u celini. Stabilnost rada je unapređena, ali ipak i dalje se sa vremena na vreme može desiti da se aplikacije jednostavno ugase same od sebe. Ponekad nam je se sa Nokia-om N73 dešavao sledeći problem: nakon snimanja fotografije, ukoliko je usledio dolazni poziv, pozadinsko sveto je nedostajalo i nismo mogli da se javimo jer je samo taster za okončanbje poziva bio aktivan. Jedino rešenje u ovakvom slučaju je bilo uklanjanje baterije. Drugih velikih problema nismo imali sa modelom Nokia N73, svi problemi koji su se pojavljivali bili su tipični za smart telefone iz Nokia-e koji dele sličnu platformu.

Nokia N73 je najdostupniji telefon u N seriji, on sadrži gotovo sve najnovije razvijeno kada je u pitanju Nokia i poseduje veoma dobru kameru. Nemam nikakave sumnje da će ovaj model postati jedan od najpopularnijih u N seriji, mada možda neće uspeti da dostigne broj prodatih primeraka modela N72. Ukoliko tražite kvalitetatn smart telefon kompanije Nokia, u tom slučaju N73 će biti pravi izbor za vas. Nokia N70 i N72 izgledaju bledo kada se uporede sa N73, iz razloga što su u pitanju stariji modeli koji ne nude toliko funkcionalnosti. Jedini ozbiljan nedostatak je nepostojanje WiFi podrške, što čini teškim upotrebu SIP u mnogim zemljama koje nemaju USMT mreže.

Zajedno sa RM-133 (Nokia N73-1) kompanija je takođe sertifikovala RM-132 (Nokia N73-5). Razlika je nepostojanje UMTS podrške, već samo postojanje GSM. Da li ćemo ikad avideti takav model najavljen za javno izdavanje – ne znamo, ali verovatnoća je velika.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024