X820 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung X820
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung X820. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung X820 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung X820

Trend tankih mobilnih telefona koji je pokrenula kompanija Motorola sa RAZR dizajnom kopiran je veliki broj puta a neke od takvih modela kopirala je i kompanija Samsung. Veoma je teško kreirati nešto jedinstveno a da ne bude slično ostalim proizvodima kada pred sobom imate primer uspešnog proizvoda. Slično kao i u slučaju male dece, ako ima kažete da nešto ne urade oni će uraditi upravo suprotno.

U počektu linija tankih telefona kompanije Samsung nije bila jedinstvena u pogledu dizajna, nije bilo nikakvog uspeha u izradi najtanjeg telefona, već je bila samo simetrički odgovor na uspeh RAZR modela. Ovakve odgovore daju sve druge kompanije izuzev Nokia-je. Međutim, Samsung je odlučio da ode još dalje odabirom slim proizvoda kao jednog od glavnih načina razvoja u 2006-oj godini, a pored toga uspeli su da kreiraju i nekoliko proizvoda pre nego što je to uradila Motorola. Međutim, neko iz kompanije Motorola nije mogao da izdrži pa je objavio vest da ova kompanija planira predastavljanje telefona debljine 5-6mm, što bi značilo da BLADE grupa telefona i nije tako tanka. Ova informacija je stigla i do novinara a uspešno je pobijena od strane predstavnika kompanije Motorola. Međutim, u isto vreme štand na CeBIT-u sadržavao je elemente koji sadrže informacije vezane za buduće proizvode, koji je govorio nešto o skalpelu a tu je bila i odgovarajuća skraćenica. Ovakve kontradiktorne informacije su prouzrokovale da kompanija shvati potrebu da ne objavljuje svoje proizvode pre njihove komercijalne proizvodnje ili pre datuma predstavljanja. Problem kopiranja dizajna postao je veoma veliki problem za Motorola-u, budući da niko ne koristi iste materijale, svi kreiraju pojednostavljene kopije koje zahtevaju manje vremena za razvoj. Ali kada se radi o seriji slim telefona, sve informacije su bile dostupne na tržištu 2005-e godine i Samsung je započeo sa svojim planovima.

Borba za najtanji telefon na tržištu započela je u dva smera istovremeno: jednim putem je pošla Motorola korišćenjem metalnog kućišta koje pruža veliku sigurnost za kućište a drugim pravcem je krenuo pokušaj korišćenja tradicionalnih materijala da bi se postigla mala debljina kućišta. Kao rezultat prvog pravca, pojavio se Samsung P300 – mali aparat koji podseća na kalkulator, slične veličine kao i kreditna kartica ali veoma tanak. Model je bio veoma interesantan zbog nekoliko rešenja koja uključuju eksternu bateriju ugrađenu u kožno kućište telefona.

Glavni nedostatak Samsung-a kod kreiranja ovakvih proizvoda bio je nedostatak iskustva. Veliki broj procesa trebalo je da se istovremeno izvršava, antene je trebalo postaviti u pravilnu poziciju, a sve te operacije su bile teške za izvođenje. To je razlog zašto je format modela Samsung P300 postao nezavistan, biće još 2-3 modela predstavljena u budućnosti, koja će biti različiti u smislu funkcionalnosti (bolja kamera, poboljšani interfejs, memorijska kartica) ali više neće biti minijaturizacije ovih modela. Ovi modeli su grupisani po oznaci „Card“ što označava sličnost sa kreditnom karticom. Ovakvi telefoni postali su tradicija proizvodnje za NEC.

Metalno kućište ukazuje na modni detalj, malu ekskluzivnost iz Samsung-a koja se izuzetno dobro pokazala kod prodaje modela Samsung P300. Ovo nije telefon za veliki broj korisnika ali je veoma tražen zbog svoje cene a zbog jedinstvenosti dizajna privlači pažnju korisnika.

Drugi pravac evolucije je upotreba uobičajene plastike koja se smatrala nemogućom za tanke telefone. Jedino normalno ograničenje je sama plastika, što je tanja veće su šanse da se ulubi, manja je otpornost na deformacije i mehaničke promene. Uzimajući u obzir činjenicu da je neophodan i čip pored plastike, ovakva misija činila se nemogućom. Međutim, u kompaniji Samsung nije bilo mesta za ovakvo razmišljanje tako da su dva projekta određena za razvoj – Illusion i Spear. Razlika između ova dva proizvoda je u 2mm debljine, plus to što je drugi proizvod UMTS telefon koji je predstavljen ove jeseni. U međuvremenu, model Illusion dobio je naziv X820.

Tokom razvojnog procesa Samsung-ov R&D centar suočavao se sa mnogim problemima, među kojima je i gore pomenuta fragilnost kada je korišćena mala debljina. Rešenje je bilo jednostavno i elegantno: plastika je ojačana staklenim vlaknima što je omogućilo 0.7mm debljinu poklopca baterije. To znači da debljina plastike nije veća od 1mm, možda je čak i manja. Svaki korisnik telefona Samsung X820 može sa lakoćom videti kako se poklopac baterije savija u svim pravcima kada se aparat drži u ruci.

Video klip,upoređivanje veličine i poklopac odeljka za bateriju (wmv, 1.35mb)>>>

Inženjeri nekoliko kompanija nisu verovali u mogućnost stvaranja takvog telefona od plastike, ali kada su ugledali Samsung X820 ukazali su veliko poštovanje za posao koji je obavljen od strane R&D centra kompanije. Samsung je prešao dug put do kreiranja takve plastike. U slučaju da neko pomisli da ovo nije vredno pažnje, onda ta osoba ne razume obim i dubinu ciljeva sa kojima proizvođači moraju da se suoče.

Tankoća plastike nije jedini način da se kućište načini tanjim, možemo takođe pomenuti element koji se postavlja na čip telefona radi njegove zaštite. Ekran je uobičajeno nezaštićeni deo telefona i to je razlog zbog čega se postavlja okvir načinjen od metala, poboljšan plastičnom navlakom i rešenjima slične vrste. U slučaju ovog modela, proizvođač je odlučio da ograniči zaštitu postavljanjem zaštitnog providnog sloja načinjenog od tvrde plastike i okvira za ojačavanje.

Telefon ima ojačavajući ram, što znači da je sloj plastike u konstrukciji maksimalan. Ivice su takođe ojačane plastikom, ali manje debljiine. Proizvođač je načinio kućište takvim da može da se savije pod pritiskom. Kada držite telefon u ruci i pokušavate da ga savijete, videćete da postoji mali zazor (oko 1-1.5mm) kod odeljka za bateriju. Konstrukcija je zamišljena tako da postoji mali zazor, čak je i ploča na kojoj su svi elementi fiksirani zbog toga specijalno dizajnirana. Fleksibilnost telefona ne obezbeđuje apsolutnu zaštitu od lomljenja ali garantuje da se telefon neće polomiti u zadnjem džepu vaših farmerica kada sednete na stolicu. Ovo sam isprobao nekoliko puta i nisam osetio nikakvu nelagodnost. Telefon ne osetite kada vam je u zadnjem džepu, štaviše zaboravićete na njega pa ćete čak početi da ga tražite. Ovo je veliki plus za minijaturnu veličinu telefona.

Proizvođač telefona tvrdi da su dimenzije aparata 113x50x6.9cm, ali po svoj prilici to nije istina. Ceo svet koristi sistem prema kojem se merenje vrši prema najdebljem delu, a u slučaju modela X820 to je deo gde se nalazi modul kamere, a njegova debljina je oko (9.8mm). Sam modul je oko 1.5cm visine, što je malo više od 10% celokupne visine telefona. Ovaj modul ne utiče na opažanje da je ovo telefon koji pripada grupi slim uređaja, naprotiv, izgled u potpunosti govori tome u prilog. Veoma je zanimljivo kako će kompanija da reaguje na problem maksimalne debljine sa kamerom, da li će biti objavljena odgovarajuća fusnota ili će uređaj jednostavno biti nazvan „najtanji slim telefon na svetu“.

Problem sa kamerom je veoma ozbiljan, budući da je smeštanje modula 2mpx kamere u telefon čija je debljina 7mm jednostavno nemoguće (sam modul zahteva dosta prostora a povrh toga mora biti smešte unutar kućišćta). Motorola je pokušala da postigne ravnu i glatku površinu pri dizajniranju slim proizvoda koji nisu planirani za da sadrže kameru. U slučaju kompanije Samsung odlučeno je da pored debljine, celokupna funkcionalnost je takođe veoma važna, dobra 2mpx kamera bude velika podrška. Po mom mišljenju hrabrost kompanije da kombinuje različita rešenje je ono što obeležava ovaj proizvod koji je veoma različit od ostalih, predstavlja zanimljiv potez koji će sigurno dati dobre rezultate.

Iskustvo korišćenja Samsung X820 telefona nekoliko meseci prikazalo je da je ovaj telefon jedan od onih koji sigurno izazivaju divljenje. Njegova mala veličina i debljina ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim. Devojke kada ugledaju model odmah pitaju u kojim bojama je još dostupan. Trenutno postoji samo u crnoj boji ali u skorije vreme se očekuju i varijante u plavoj ili morsko-zelenoj boji, zlatna i pink. Poslednja dva rešenja su bleda, nema dovoljne zasićenosti boja pa čak ni ne izgledaju toliko dobro po mom mišljenju. Model morsko-zelene boje je veoma sličan Motorola-inom rešenju koje će se pojaviti krajem ova godine – to je SCPL, kao i slajder i modelima na preklop „slim“ serije. Jedina razlika je u materijalu kućišta, u Motorola-inom slučaju radi se o keramici u raznim bojama.

Zaštitno staklo koje se koristi za ekran veoma brzo se zaprlja. Ovo je veoma vidljivo tokom direktne svetlosti ali mala je verovatnoća da će biti vidljivo u zatvorenom prostoru. Tu je i srebrni umetak ispod ekrana načinjen od plastike, što je jedan od pet novih elemenata koji se ističu.

Orijentacija ekrana je horizontalna (album), slično kao i kod Samsung P300 aparata. Ekran je uobičajen za novu generaciju Samsung uređaja sa rezolucijom 220x176 piksela (35x28mm, 1.9inča). Do pet tekstualnih linija može se prikazati na ekranu i do tri servisne linije. Tekst je veoma čitljiv i kod ovakve orijentacije. Ekran ima mogućnost prikazivanja 262.144 boje, slike su zasićene i jasno vidljive u različitim okruženjima, uključujući i direktne sunčeve zrake (TFT). Kvalitet slike zapravo je najbolji u ovoj klasi. Što se tiče slim uređajja – najbolji je i to zaslužuje posebnu pohvalu. U slučaju drugih rešenja, ekran je osrednje rešenje i nije tako dobar kao kod modela X820.

Oni koji vole da svoj telefon pokazuju drugima noseći ga oko vrata će biti razočarani jer kompanija nije ostavila takvu mogućnost kod modela Samsung X820. Kompanija nije napravila otvor za traku za nošenje oko vrata, mada je to moguće uraditi preko mesta za modul kamere. Ovo je više od principijelne odluke, i kao što je bio slučaj sa modelom Samsung P300 telefon treba nositi u džepu tako da osećate zadovoljstvo kada ga koristite.

Veći deo telefona je izrađen od plastike tako da je težina ovog modela samo 63 grana. Proizvođač međutim tvrdi da je težina 66 grama, mada je ova razlika beznačajna.

Numerička tastatura je originalna i predstavlja prototip onoga što ćemo viđati kod Samsung modela krajem ove i početkom sledeće godine. Želeo bih da napomenem da će se proizvodna linija po pitanju tastature razlikovati u sledećem: nekoliko modela će imati senzorske tastere (naravno ne sve tastere, već će to biti kombinacija uobičajenih i senzorskih tastera) dok će ostali imati uobičajene tastere.

Kod modela X820, tasteri su napravljeni od plastike, ne ističu se previše, ali su zbog svoje veličine pogodni za rad i to svi sem navigacionog tastera čija je veličina nešto manja nego što bi trebala da bude da bi se rad sa njim mogao opisati kao komforan. Pozadainsko osvetljenje tastature je belo, ravnomerno raspoređeno, ne naročito svetlo, ali jasno vidljivo u svim uslovima. Tasteri se ne pritisakju kada slučajno dodirnete telefon, mada je bolje koristiti zaključavanje tastature. Kada se poredi sa standardnim telefonima, kod ovog modela imate manje pogrešaka pri kucanju po tastaturi.

Telefon poseduje taster za podešavanje jačine zvuka sa leve strane, dok se taster kamere i utičnice za punjač i slušalice nalaze sa desne strane. Utičnica je pokrivena plastičnim poklopcem koji je zakačen za kućište.

Poklopac odeljka za bateriju je prilčno dobro pričvršćen, ali vremenom ta veza slabi. Ovo znači da ukoliko telefon ne nosite u džepu može vam se desiti da vam poklopac spadne, što se i meni desilo. Želeo bih da naglasim da da li će ova činjenica biti označena kao nedostatak ovog modela zavisi samo od vašeg mišljenja. Za mene lično to nije kamen spoticanja i uopšteno ne narušava kompletan utisak o ovom telefonu, naročito kada se ima u vidu da kod telefona koji su toliko tanki nije moguće obezbediti potpuno fiksiranje poklopca za sve situacije. U većini slučajeva poklopac baterije je sigurno fiksiran, što je više nego dovoljno.

Baterija se dobro poklapa sa veličinom telefona, mada izgleda prilično uobičajeno. Baterija poseduje nešto manje kapaciteta kada se uporedi sa baterijama standardnih telefona koje su obično kapaciteta 800mAh. Kod modela X820 u pitanju je LiIon-ska baterija kapaciteta 630mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 210 časova rada u režimu mirovanja i oko 2.5 sata razgovora. Prilikom testiranja baterija je trajala 2-3 dana uz korišćenje telefona 1 čas za razgovore i uz korišćenje alarm časovnika. Kao zaključak reći ćemo da će ovaj model raditi najmanje 2 dana uz prosečnu upotrebu, ili oko 3 dana ako ga manje koristite. Vreme koje je potrebno da se baterija napuni je 1.5 sat. Zbog male debljine kućišta nema mogućnosti da se za ovaj model nađe baterija većeg kapaciteta.

Ovaj model obezbeđuje performanse koje se mogu opisati kao jedne od najboljih u svojoj klasi. Kao nedostatk proizvođač nije prepravio algoritam nivoa napunjenosti baterije. Prvog dana telefon pokazuje da je baterija potpuno napunjena, a kada se upotrebom jedna od tri crte istroši, potrošeno je između 50 i 60% kapaciteta baterije. Preostalih 40% se potroši veoma brzo. Iz ovog razloga indikatoru napunjenosti baterije možete verovati samo ako ste svesni da kada imate jednu ili čak dve crtice treba da punite telefon. Upotreba plastike stvara pozitvian uticaj na ovaj model, za razliku od P300, gde je potrošnja energije bila viša zato što je metal korišćen u konstrukciji.

Meni

Telefon je izrađen na istoj platformi kao i ostali modeli iz gumi-ja i možemo zažmuriti i ignorisati male izmene koje su uvedene ali na taj način bismo propustili priliku da vam naglasimo o malim unapređenjima interfejsa koje ovaj model čine lakšim za upotrebu.

Kompanija je shvatila da je interfejs morao da bude redizajniran da bi odgovarao izgledu telefona, pa je ovo jedan od prvih modela sa ovakvom realizacijom interfejsa. Skinovi koji su bili predstavljeni kod prethodnih modela ne menjaju nazive prozora, već celu pojavu menija. Postoje dva skina u telefonu – crni i beli (crni je postavljen kao prethodno podešeni). Iz ovog razloga interfejs izgleda veoma interesantan a oba rešenja su lepa.

Glavni meni je predastavljen u obliku matrice 3x3, ikone su animirane, a ikona odabrane stavke menija se uvećava. Prisutna je brza navigacija numeričkim tasterima. Sve stavke podmenija su prisutne kao vertikalne liste. Najviše korišćenim funkcijama može biti dodeljen navigacioni taster.

Video klip, prikazuje meni telefona (wmv, 2.21mb)>>>

Još jedna modifikacija interfejsa je označavanje stavki u vertikalnom meniju, a primetićete da se kod odabranih stavki i uvećava font. Kada uđete u meni Settings ili bilo koji drugi vidćete istaknutu stavku koju ste proverili poslednji put. Na primer u slučaju da ste izabrali Email u direktorijumu Messages, videćete da će biti istaknut kada sledeći put budete pristupili ovom direktorijumu. O drugim unapređenjima ćemo govoriti kako budemo opisivali interfejs.

Telefonski imenik. Kontaktima se može pristupiti pritiskom desnog programabilnog tastera i u tom slučaju ćete ugledati listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice i iz memorije telefona. Po podrazumevanom podešavanju prvo ime je istaknuto i videćete broj telefona tog kontakta u servisnoj tekstualnoj liniji (unosi sa SIM kartice su prikazani sa odgovarajućom ikonom). Brza pretraga imena po prvom slovu je podržana, i može ih biti do 20 za svaki jezik. Kada pritisnete taster OK videćete ćete u prozor koji omogućava detaljan pregled za odabrani unos. Videćete ikonu u slučaju da postoji makar jedan dodeljen. To može biti bilo sličica ili fotografija. Svaki unos može imati do 5 unosa različitog tipa (mobilni, kancelarija, kućni, faks, ostali), jedan od njih može biti glavni (po podrazumevanom podešavanju to će biti prvi broj koji ste uneli). Polja su fiksna.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga je samo za prvo polje), polja su sumirana kada su prikazana a prvo se prikazuje ime. Na primer Eldar Murtazin će biti prikazano tim redom. Sa druge strane imena mogu biti manuelno sortirana po prezimenu, lista će biti osvežavana dinamički. Dužina svakog polja je 20 karaktera za svaki jezik unosa. Takođe možete menjati jezike kada unosite ime.

Svi unosi bez obzira na jezike su sortirani po algoritmu – svi kontakti sa zaglavljima napravljenim na lokalnom jeziku idu prvo a zatim imena na engleskom. Ovaj sistem sortiranja je dosta pogodan za rukovanje. Uzimajući u obzir opciju brzog prebacivanja između jezika tokom pretrage, jasno je da nijedan jezik neće pokvariti doživljaj rada sa ovim telefonom.

Ali da se vratimo na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih.

Telefon ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj precizno dekodirani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Kada primate poziv, slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Liste poziva. Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez neke specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (ukoliko je ovaj servis omogućen).

Poruke. Rad sa različitim tipovima poruka je implementiran kroz odvojene podmenije. Počećemo sa kratkim porukama. Memorija telefona može da uskladišti do 200 poruka istovremeno; telefon poseduje podršku za EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Mogućnost unosa teksta opcijom T9 je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum.

MMS. Interfejs za multimedijalne poruke izgleda vrlo dobro; poruke mogu da budu sačuvane u nekoliko direktorijuma odmah nakon što ste ih primili ili sami sastavili. Ne postoji ograničenje po pitanju veličine primljenih poruka, ali postoji kada su u pitanju odlazne poruke i ono iznosi 295Kb. Kao dodatna, na modelu X820 postoji opciji odbijanja reklamnih poruka i tip opcija primanja poruka. Za razliku od svih ostalih modela, sve prouke su locirane u odvojenom skladištenom prostoru koji zauzima 3.7Mb i sadrži e-mail poruke povrh standardnih poruka.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 5Mb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb.

Planer. U planer možete uneti do 400 različitih događaja četiri tipa (4x100) – sastanak, posao, godišnjica i ostalo. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Zadaci – standardna lista zadataka sa mogućnošću davanja prioriteta. Maksimalni kapacitet ove sekcije je 20 unosa.

WAP. Kod modela Samsung C830 postoji WAP pretraživač verzije 2.0 sličan onome koji postoji kod nekih telefona kompanija Nokia i Sony Ericcson, koji koristi http protokol. Pretraživač automatski nudi standardne prefikse i kompletira započete e-mail adrese. Iako je ovaj pretraživač deo karakteristika koje dolaze u paketu sa telefonom, bolje će biti da ga zamenite sa Opera Mini pretraživačem.

Aplikacije. MP3 plejer. Na ovom telefonu je dostupan integrisani MP3 plejer, koji podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisniku je dostupno oko 80Mb prostora na koji može da skladišti muziku i druge aplikacije i sadržaje.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Ekvilajzer nema baš previše smisla s obzirom da nema preciznog podešavanja audio kontrola (jedina mogućnost je da odaberete prethodno podešene ekvilajzere a dostupni su: classic, rock, jazz i normal). Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Zvuk se može podesiti na 10 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama sa modelom X820.

Dikatfon. Pomoću ove opcije možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Diktafon je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Java. Telefon poseduje 2 prethodno instalirane igre – BobbyCarrot i FreeKick. Preuzimanje novih aplikacija i igrica se izvodi samo preko bežične mreže, a i u tom slučaju pojedinačni JAR fajl ne sme da pređe veličinu od 1Mb. Količina memorije rezervisana za Java aplikacije je 4Mb.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Alarm časovnik. Telefon je opremljen sa tri alarm časovnika. Jedan je namenjen za buđenje i može biti podešen za odabrane radne dane kao i za vikend. Za svaki od alarm časovnika omogućen je odabir između 5 melodija, mada je potreba za njima pod znakom pitanja, jer mp3 numere se mogu koristiti u ovu svrhu. Na korisniku je da odabere da li će se telefon automatski uključivati u vreme buđenja ili ne.

Kalkulator. On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

Sa konvertorom, možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Editor za slike. Osnovni editor za slike, koji omogućava transformaciju slika korišćenjem različitih alata.

Fajl menadžer. Ovom funkcijom možete da pretražujete fajlove na telefonu. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti odavde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo ponovo uđete u istu.

Podešavanja. Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – boju fonta u režimu mirovanja, zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana.

Bluetooth. Telefon podržava različite profile i to: Slušalica, Handsfree, Serijskog Porta, Dial Up Networking-a, “Guranja” objekata i A/V slušalica. Realizacija Bluetooth-a nije idealna, mada problema sa realizacijom smo imali samo sa profilom Slučalica i to dosta često. Takođe ponekad je i rad sa speakerphone-om bio nepravilan. Generalno gledajući Bluetooth koji postoji kod modela D830 je bolji nego kod telefona kompanija Nokia i Siemens ali lošiji nego kod Sony Ericcson-a.

Kamera. Samsung je zadržao istu 2mpx CMOS kameru kao kod D600. Interfejs kamere je standardan za proizvode Samsung-a – možete rotirati sliku vertikalno i isključiti zvuk pri fotografisanju. Kvalitet kompresije fotografija se podešava iz menija i dostupni su: Super Fine, Fine, Normal, Low. ISO vrednost varira između 100 i 1600. Uravnoteženost belog ima nekoliko nivoa podešavanja, a po podrazumevanom podešavanju je odabran automatski režim.

Fotografije napravljene u maksimalnoj rezoluciji se obrađuju oko 2 sekunde (1600x1200 piksela). Kamera telefona se ne može pohvaliti opcijama auto fokusa i makro režima. Sa obzirom na kvalitet kamere, bolje će biti da fotografišete samo kada je vreme sunčano; Kada snimate nasuprot suncu, kamera se fokusira na najsvetliju tačku slike. Sistem određivanja ekspozicije ne radi najbolje kada objekti imaju delove sa jakim kontrastom – npr. postere. Model D830 je po pitanju kvaliteta slika jednak sa modelom Nokia N70, kao što se i po pitanju hardverskih specifikacija ova dva modela poklapaju. Isto tako, fotografije napravljene ovim uređajem su lošije nego one koje pravi Sony Ericsson K750 ili Nokia N90.

Telefon podržava efekte kao što su Gray scale, Negative, Sepia, Emboss, Sketch, Antique, Moonlight, Fog.

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

(+) uvećaj, 1600x1200

Takođe telefon omogućava pravljenje 6, 9 ili 15 fotografija u serijama. Možete podesiti dva tipa brzina za svaki slučaj (normalnu i visoku). Konačno, uređaj podržava fotografisanje u matricama (2x2 i 3x3).

Fotografije se čuvaju u albumu, gde možete videti podatke vezane za određenu fotografiju (ne iznad fotografije kao što je bio slučaj kod prethodnih modela). Samu listu karakteriše naziv telefona i ikona pored njega. Svaka fotografija može biti dodeljena određenom imenu iz telefonskog imenika ili postavljena kao pozdainska slika pravo iz album menija. Takođe postoji i slide show režim, osnovni editor koji omogućava dodavanje ikona sa emocijama, postavljanje ramova na slike i dodavanje efekata fotografijama.

Telefon snima 3GP video i možete da odaberete da li će video klip da bude snimljen sa ili bez zvuka. Sva podešavanja se mogu porediti sa onima koja postoje za fotografije, ista gradacija četiri kvaliteta, ali su rezolucije različite. Maksimalna rezolucija je 355x288 piksela.

Nema ograničenja kada je u pitanju trajanje snimka – jedino ograničenje je količina slobodne memorije. Kada govorimo o MMS režimu, video klipovi imaju ograničenje i ono iznosi 100Kb.

Video klip 1 (mp4, 2.21 Mb)>>>

Video klip 2 (mp4, 2.71 Mb)>>>

Video klip 3 (mp4, 703 Mb)>>>

Video klip 4 (mp4, 2.18 Mb)>>>

Video klip 5 (mp4, 546 Mb)>>>

Sinhronnizacija sa računarom. Sinhronizacija može biti izvršena preko Bluetooth-a ili kablom. Easy Studio 3.0 se može naći na sajtu proizvođača.

Performanse. Uređaj prikazuje umerene performanse, mada svi Samsung telefoni postižu približno iste rezultate.

Jbenchmark 1

Verzija 1.1.1

ukupni rezultat: 1781

Detalji:
Tekst 518
2D Oblici 429
3D Oblici 301
Brzina popunjavanja 184
Animacije 349

Jbenchmark 2

Verzija 2.1.1

Ukupni rezultat: 134

Detalji:
Manipulacija slikama 109
Tekst 200
Sprajtovi 121
3D Transformacija 139
Korisnički interfejs 116

Jbenchmark 3D

Performanse
Jbenchmark3D HQ: 87
Jbenchmark3D LQ: 132
Trouglova/s: 10792
kTeksela/s: 722

verzija: 3.1.0

Utisci

Što se tiče primanja poziva telefon radi dobro, mada bi bilo vrlo čudno da se otkrije nešto drugo sa obzirom na nivo povezivanja svih današnjih mobilnih telefona. Zvuk koji stiže sa zvučnika je čist i oslobođen svih čudnih šumova. 64-tonske polifone melodije su prosečne jačine, dok mp3 melodije su dovoljno jake da možete da ih čujete čak i kada ste u prometnoj ulici. Vibracija je umerena, kada je u pitanju njena snaga, mada bi neki mogli da očekuju više od ovakvog portabl uređaja.

Budući da je telefon X820 veoma tanak, ovaj model je zadržao isti nedostatak koji je svojstven svim aparatima čija je debljina 7-8mm, naime, svi ovi uređaji se veoma brzo zagrevaju. Motorola je uspela da izbegne negativne posledice primenom metalnih delova na aparatu, ali ostali telefoni kao što je VK2020 izložen su ovom nedostatku u punoj meri. Kod kratkih razgovora to i nije toliko evidentno ali ukoliko razgovor vodite duže od pet minuta, osetićete kako se telefon zagreva.

Ovaj uređaj privukao je prvenstveno pažnju zbog činjenice da je Samsung uspeo da pobedi Motorola-u, kompaniju koja je bilo vodeća kada je reč o proizvodnji slim telefona. Budući da su objavili njihov super tanki telefon (iako nisu date tačne mere u pogledu debljine) šest meseci pre Motorola-e, Samsung ne samo da je utvrdio vodeću poziciju već je ostvario i odličnu prodaju i pozitivne utiske. Model SCPL ističe se zahvaljujući korišćenim materijalima, čak i debljinom duž celog kućišta ali gubi u smislu kvaliteta kamere. Povrh toga što je negovo objavljivanje zakazano za zimu, drugim rečima ima još dosta vremena za Samsung X820 da stekne popularnost, ova dva modela ne mogu se nazvati direktnim rivalima.

Ne postoji mnogo uređaja na tržištu koji se mogu pohvaliti malim dimenzijama. VK telefoni ne poseduju kameru, a ovaj koncept je postao uobičajen za Samsung proizvode. Sa druge strane, SLVR nije toliko tanak, ali i dalje se može pohvaliti odličnim materijalima. Zbog toga je moguće zameniti shvatanje dizajna za listu tehničkih podataka, drugim rečina sve se svodi na binarni izbor, „sviđa mi se – ne sviđa mi se“.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024