5500 Sport 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5500 Sport
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5500 Sport. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5500 Sport vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-smart telefona Nokia 5500

Standardna oprema
Telefon
Baterija BL-5B 860 mAh Li-Ion
Punjač AC-3
Sportske stereo-slušalice HS-29
64 Mb MicroSD memorijska kartica
CD-ROM sa PC paketom i Nokia Sport Manager Softverom
Uputstvo za upotrebu
USB-kabl CA-53
Manžeta CP-135
Torbica za nošenje CR-64

Nokia 5500 spaja i bogate sportski orijentisane funkcije i kvalitetno kućište, ali sportske aplikacije preovlađuju što je i naglašeno u samom nazivu, što je veoma neuobičajeno za Nokia-ju (Nokia 5500 Sport).

Naravno, to nije jedina stvar kojom se ovaj model može pohvaliti – to je takođe prvi model gde su mogućnosti smart telefona uklopljene u neprobojno kućište.

Dizajn, kućište i tastatura

Dizajn je rađen prema potrebama mlađe populacije ali ne isključivo za njih. Ono što mu daje izgled privlačan za mlade jesu ivice ekrana koji se najstavljaju na tastere za prihvatanje/odbijanje poziva. Boja okvira zasnovana je na titanijumskom završnom sjaju (radi se o spoljašnjem izgledu, ne o korišćenom materijalu). Pored toga što daju posebnu notu estetskom izgledu telefona, ove ivice štite ekran tako da nema bojazni od ogrebotina.

Uređaj je dostupan u dve boje – boje titanijuma sa žutim okvirom i crni sa belim okvirom. Prva varijanta je privlačnija mlađoj populaciji ili aktivnijim starijim korisnicima. Ostali završni detalji nisu neukusni tako da se ovaj uređaj uklapa u bilo koje okruženje. Uređaj će najverovatnije najbolje biti prihvaćen od strane muškaraca između 18 i 40 godina (od 25-40 kada je u pitanju druga kombinacija boja), dok će dame činiti skoro 20% korisnika, što je veoma neobično za ovakav tip telefona. Ovakav afinitet potiče od činjenice da tih 20% čine dame koje svako jutro džogiraju te im je veoma potreban uređaj za brojanje pređene razdaljine i potrošenih kalorija.

Zaštita za kućište nije samo marketinški trik, zaista ispunjava svoju ulogu. Pre svega, telefon je u potpunosti načinjen od metala, sa strane se nalazi guma dok je zadnji poklopac načinjen od tankog sloja plastike. Poklopac za bateriju je pričvršćen zavrtnjem. Jedan od nedostataka jeste to što poklopac konektora za interfejs (koji je načinjen od meke gume) nakon kratkog perioda vremena počinje da slabi i ne postoji način da ga uklonite.

Iako je i ona načinjena od gume, tastatura je solidna i nema puno nedostataka. Osvetljena je belom bojom pa je vidljiva u raznim uslovima. Navigacioni taster je veoma mali što može prouzrokovati neugodnost pri pritiskanju tastera za potvrđivanje (OK taster) koji se nalazi u navigacionom padu. Lično nisam imao nikakvih problema pri upotrebi, retki su slučajevi slučajnog pritiskanja. Nakon pregleda slika koje su objavljene u ovom testu većina korisnika će se zapitati da li je veličina tastera za javljanje/odbijanje poziva dovoljno velika, ali verujte da je veličina dovoljna da odgovara bilo kom prstu.

Video klip, tastatura i poklopac baterije (wmv, 10.1 Mb)

Veliki broj korisnika je pomislio da nema tastera za korekciju budući da je Nokia 5500 smart telefon i da bi taj taster trebalo da se nalazi negde na kućištu. Usled ograničenog prostora sa prednje strane, proizvođač ga je premestio na desnu stranu, malo niže ispod standardne pozicije ovoga tastera. Pri rukovanju ovim telefonom jednom rukom nemoguće je koristiti taster za korekciju, pa u tom slučaju morate upotrebiti drugu ruku.

IrDA utičnica, kao i funkcionalni taster za promenu između režima plejer, sport i režima mirovanja nalaze se sa desne strane. Na levoj strani se nalazi taster za kontrolu jačine zvuka kao i Push To Talk taster. Upotrebom tastera za uključivanje telefona, koje je locirano na gornjoj ivici, ne samo da možete uključiti i isključiti telefon već možete i vršiti brzu promenu profila. Tu ćete ugledati i lampicu koja je u suštini zasebni LED a možete je aktivirati pritiskom na taster *.

Video klip, lampica i taster za prebacivanje (wmv, 5.16 Mb)

Sa zadnje strane telefona nalazi se 2 Mpix CMOS kamera koja je slična onima koje su ugrađene u druge smart telefone ove kompanije (nema auto-fokusa i blica).

Težina telefona iznosi 103 grama dok su dimenzije 107x45x18 što model 5500 čini najmanjim S60 telefonom. Do sada smart telefoni su bili mnogo većih dimenzija od običnih telefona ali Nokia 5500 razbila je ovu tendenciju i očigledno prikazala i suprotnu mogućnost. Buduće modele će karakterisati dizajn smart telefona upotrebom kompaktnih kućišta - Nokia 5500, Nokia E50 kao i Nokia N73 su prvi znaci ovakve promene.

Video klip, upoređivanje sa modelima Sony Ericsson K790i i Nokia N80 (wmv, 6.99 Mb)

Ekran, baterija, memorija, procesor, Bluetooth, USB

Ovaj aparat poseduje ekran veličine 208x208 piksela (31x31 mm) koji može prikazati do 262.144 boja (TFT) – implementacija ovakvog ekrana rezultat je malih dimenzija i mera opreza (opšte je poznata činjenica da je ekran najosetljivij i najnezaštićeniji deo bilo kog telefona). Ipak, ekran je odličan, slike su jasne i oštre ali u poređenju sa ekranima koji se nalaze na telefonima iste kategorije kompanija Samsung, Motorola, Sony Ericsson, ne može da izdrži konkurenciju.

Zahvaljujući maloj rezoluciji ekrana (relativno mala) prikazuje se samo 3x3 matrica pa morate često da koristite scroll taster; izgled samih ikona je veoma dobar.

Baterija je tipa BL-5B, kapaciteta 860 mAh. Umerena veličina kućišta nije pružila mogućnost ubacivanja bolje baterije. Prema tehničkim podacima, može da izdrži od 2 do 4 sata razgovora i 150-270 sati u režimu mirovanja. Pri testiranju baterija je u proseku radila jedan dan uz 1 sat upotrebe medija plejera (radio), do 45 razgovora i skoro 20 minuta surfovanja. Do kraja dana oznaka napunjenosti baterije je dostigla poslednju crtu pa je punjenje bilo neizbežno. Trebalo bi napomenuti činjenicu da svi smart telefoni zasnovani na trećem izdanju S60 imaju veliku potrošnju, tako da ovo nije iznenađujuće. Nezahtevni korisnici će uspeti da spoje dva dana trajanja baterije ali za većinu korisnika svakodnevno punjenje je neizbežno. Sve u svemu, samo je vreme trajanja baterije velika mana ovoga modela, svi ostali tehnički podaci su odlični.

Memorija se može proširiti korišćenjem microSD kartice koja se ubaci u slot koji se nalazi ispod baterije. Očigledno je da kod ovog telefona ne postoji mogućnost zamene kartice bez isključivanja telefona, što bi ovakav telefon trebalo da poseduje.

Model ima istu platformu kao i drugi smart telefoni ove kompanije – procesor radi na frekvenciji od 220 MHz, dok je veličina RAM-a rezervisana za aplikacije 32Mb. Korisniku je na raspolaganju 10Mb interne memorije. Svi podaci se mogu uskladištiti na memorijsku karticu.

Konekciju Bluetooth 2.0 karakteriše EDR kao i sledeći profili:
BIP-ImagePush;
DUN-GW;
FT-Server;
HandsFree-AG (1.0);
Headset-AG;
OBEX;
OPP-Client;
OPP-Server;
SIM Access-Server.

Na žalost, A2DP profil za prenos zvuka do bežičnih slušalica ovde nije obuhvaćen. Sa druge strane, imajući u vidu činjenicu da telefon poseduje pedometar, verovatno niko neće staviti telefon na neko drugo mesto osim na svoje telo (u drugom slučaju nema svrhe), tako da neophodnost bežičnih slušalica ostaje diskutabilna.

Kod USB konekcije telefon zahteva da označite jednu od ponuđenih opcija određujući u kojem režimu želite da je koristite: Prenos podataka, Medija plejer, PC Paket. Ovaj telefon ima veliki broj karakteristika za Windows Media Player kao i kod modela Nokia 3250 (zanimljivo je to da samo N91 karakteriše Microsoft-ova Janus DRM podrška, dok ni ovaj niti bilo koji drugi model nemaju). Nokia 5500 koristi prednosti USB 2.0 i USB Mass Storage.

Kada je reč o problemima uobičajenim za ovu platformu, treba naglasiti sledeće: pri sinhronizovanju poruka preko desktop računara, režim prenosa podataka se ne aktivira dok ne odaberete memorijsku karticu kao glavno mesto skladištenja. Iako je ovaj pristup opravdan u 100% slučajeva usled malog ugrađenog skladišnog kapaciteta, sistem ima nekoliko mana. Prebacivanjem mesta skladištenja bez kopiranja podataka iz mail box-a dozvoljava se prenos podataka. Međutim, u ovom režimu svi mail box-ovi koji su vezani sa memorijskom karticom postaju nevidljivi i ponovo se pojavljuju samo kada je tip memorije promenjen. Ovakav način prebacivanja podataka stavlja veliki znak pitanja za kompletnu iskorišćenost upotrebe svih funkcija ovog uređaja u isto vreme.

Sport režim rada

Ugrađen je 3D senzor. Posmatranje preciznosti je obično dovoljno u većem broju slučajeva, slično ostalim telefonima sa pedometrom. Postoji određeni procenat mogućih grešaka, uključujući tu i nasumično pokretanje pri vožnji automobilom (to je mana svih sportski orijentisanih uređaja). Međutim, za rutinske treninge, 5500 pruža više nego zadovoljavajuću preciznost.

Taster koji se nalazi sa desne strane omogućava aktiviranje sport režima rada – takođe služi za promenu plejer, sport i režima mirovanja (ili poslednje pokrenute aplikacije). Taster je veoma zgodan za upotrebu, bilo bi lepo da se nešto ovako pojavi i na budućim modelima Nokia telefona. Dok je u režimu mirovanja, navigacioni taster je blago osvetljen ali kada se aktivira Sport režim, osvetljen je crvenom bojom. Ovakve vizuelne promene su veoma važne pri trčanju budući da nemate toliko vremena da zagledate u ekran. Veoma privlačna karakteristika.

Glavni meni Sport režima poseduje tri ikone i to su: Quick Start, Diary i Tests. Počećemo obrnutim redosledom. Postoje dva dostupna testa na telefonu – sa bačvama i biciklistički. Kod prvog testa ponuđena vam je određena distanca za određeno vreme koje kasnije upoređujete sa dobijenim rezultatima koji se nalaze u specijalnoj tabeli. Sam test je namenjen određivanju vašeg psihičkog stanja. Sve što treba da uradite jeste da pronađete stadijum gde tačno možete odrediti razdaljinu. Telefon nema mogućnost individualnog podešavanja, drugim rečima ne možete podesiti funkcije prema vama kao kod modela Sony Ericsson W710i.

Video klip, sportski režim rada (wmv, 8.48 Mb)

Kod drugog testa neophodno je da vežbate na biciklu gde možete videti opterećenje i brzinu otkucaja srca ali za većinu korisnika ovaj teste će biti beskoristan.

Na kraju, ukoliko odaberete Quick Start, odmah možete započeti sa merenjem pređene razdaljine, potrošenih kalorija kao i ukupno vreme vašeg vežbanja. Postoji nekoliko dostupnih tabulatora koji prikazuju samo trajanje i podatke pedometra. Tu možete videti prosečnu brzinu, broj napravljenih koraka kao i potrošenu energiju. Ova aplikacija odlično radi u pozadini ceo jedan dan ili čak nekoliko dana. Nakon što se brojači pokrenu, možete započeti odbrojavanje krugova – parametar koji može biti veoma koristan u toku trčanja budući da omoućava skladištenje rezulatata za svaki korak (razdaljinu, vreme i sl).

Ukoliko to želite, možete odabrati vrstu vežbe u dodatnih podešavanjima, tako da će procena potrošenih kalorija biti još tačnija. Korisnik može odabrati jedan od sledećih tipova aktivnosti: hodanje, trčanje, vožnja bicikla, veslanje ili penjanje stepenicama. Postoje tri uobičajena nivoa intenziteta. Konačno imate slobodu da kreirate sopstvenu vežbu uz podešavanje sopstvenih ciljeva (npr. broj potrošenih kalorija, pređena razdaljina, dužina vežbanja).

Završene vežbe se skladište u Dnevniku, gde ih možete videti označene specijalnim bojama (zelena – odrađeno, plavo – zakazano i crveno - propušteno). U suštini, ovakav kalendar je savršena metoda planiranja svih treninga i podešavanjem ciljeva za svaki od njih. Omogućen je mesečni i nedeljni pregled kao i prikazivanje liste rasporeda.

Za sve one korisnike koji se aktivno bave sportom ovaj telefon će biti odlično rešenje, a beleži i mesečni napredak. Kompanija je čak objavila Nokia Sport Manager za desktop računare, koji sakuplja sve podatke sa telefona koji su vezani za sport, skladišti ih i vrši još neke funkcije.

Meni za podešavanje poseduje nekoliko polja za personalne podatke kao što su pol, godine, težina visina, nivo opterećanja kao i puls (normalan i maksimalan). Iako telefon trenutno ne koristi parametre pulsa, najverovatnije će sledeći modeli biti opremljeni od strane Polar-a, slično modelu Nokia 5140. To će vam omogućiti da vidite ne samo brzinu otkucaja srca već i krvni pritisak kao i veliki broj drugih korisnih parametara.

U glavnom podešavanju možete odrediti merni sistem, a možete i odrediti i da li će se pozadinsko svetlo isključivati ili konstantno raditi. Tokom vežbanja ovi parametri nisu nevažni ukoliko poželite da proverite vaš status.

Status memorije vam pokazuje koliko vam je još prostora ostalo, obično je to oko 250-350 sati. Imajući u vidu da ovi podaci direktno idu u kalendar, ova brojka nikako nije mala. Uz svakodnevni trening to će biti dovoljno za nekih šest meseci.

Ono što bih želeo da naglasim jeste da ne postoje uređaji koji su slični ovome, Nokia-jin proizvod je jedinstven. Sony Ericsson W710i može biti korišćen za jednostavnija merenja, npr. za ljude koji dosta šetaju i neophodan im je pedometar. U isto vreme, Nokia 5500 je napredniji alat za one koji planiraju svoje treninge i prate napredak. Postoje dve različite vrste korisnika i one se ne mešaju.

Kontrole telefona

Slično kao i kod telefona Samsung E750 i E760 možete kontrolisati nekoliko funkcija telefona. Pri slušanju plejera, na primer, možete dva puta kucnuti na prednji panel ukoliko želite da pauzirate numeru ili da je ponovo pokrenete. Nakon što primite SMS poruku možete je otvoriti kucanjem. Numere možete menjati kucanjem na desnu ili levu stranu telefona, sve u zavisnosti kakvu akciju želite da pokrenete. U režimu treniranja takođe možete kontrolisati ove funkcije, na primer za pokretanje novog kruga.

Prisustvo ovakih kontrola kod plejera i sport režima je veoma važno za one koji ne žele ometanje tokom treninga radi podešavanja svog telefona. Aparat je optimizovan za ovakve situacije i to je veoma interesantno.

Video klip, kontrole telefona (kucanjem) (wmv, 6.35 Mb)

Jedna od igara koja je instalirana ima podršku za kontrolu kicanjem a naziva se GrooveLab. Kontrolišete lopticu unutar lavirinta, veoma zanimljiva igra ali ne za svakog korisnika.

Text to Speech (TTS). Nokia je unapredila glasovne funkcije u njihovim platformama a te dopune poseduju i S40 i S60. Poslednja generacija uređaja ima poziv na glas koji je nezavisan od glasa, algoritam ima mogućnost sintetizovanja govora, ovo se odnosti za imena koja su uskladištena u imeniku. Nema problema u kvalitetu sintetizovanja za različite jezike, algoritam je dostupan za sve podržane jezike. Veoma je važno naglasiti činjenicu da ovaj algoritam radi na S60 smart telefonima kao i na S40 modelima kakav je Nokia 6230i.

U suštini Nokia-jina istraživanja idu u dva smera: Text To Speech (što znači prebacivanje onoga što je napisano u zvuk) i Speech To Text što je obrnuta situacija. Poseban deo Speech To Text jeste poziv na glas koji ne zavisi od glasa korisnika i ne zahteva glasovne tagove.

Za razliku od drugih proizvođača koji preferiraju korišćenje tehnologija treće strane za glasovne akcije i prebacivanje teksta u govor, Nokia je odlučila da ide svojim putem i da sama razvija celokupni sistem. Podsećanja radi, najpopularnija rešenja stižu iz VoiceSignal-a koji se nalazi u uređajima kompanija Motorola i Samsung. Nekoliko ovih telefona imaju potpunu glasovnu kontrolu menija, mogućnost pristupa bilo kojoj funkciji bez prethodno uvežbavanja glasa i slično. Naravno, postoji i mogućnost objavljivanja svih podataka koji su viđeni od strane korisnika, bilo da je u pitanju SMS poruka, podsetnik ili planer. Sistem je kombinovan i nudi obostrano prepoznavanje glasa i sintetiše ih. Nokia ne pokušava da stekne vodeću poziciju na tržištu odjednom, već pokušava da unapredi glasovne funkcije u svojim platformama korak po korak. Ovakav tempo stvara utisak da su Nokia-jina rešenja pojednostavljena i da nemaju nikakve jedinstvene karakteristike. Po mom mišljenju kompanija je tek na početku svoje avanture te ne treba očekivati potpunu prisutnost odjednom. Uzimajući u obzir činjenicu da je kompanija Nokia ušla kasno u ovu trku, možemo reći da su njena rešenja uspešna iako nisu dovoljno snažna kao konkurentska.

Još jedan veoma važan aspekt je pozicioniranje uređaja. Svima je poznato da Nokia dominira tržištem smart telefona i da njeni uređaji imaju veliki tržišni udeo. U isto vreme, rešenja VoiceSignal-a se najčešće koriste kod jednostavnih telefona te nema trke za performansama, što je dobro. Poseban slučaj je upotreba VoiceSignal-a na Linux uređajima, to je ono što radi Motorola (za Evropu, ROKR E2 na primer). Postoje dva različita tržišta koja se ne ukrštaju. Drugi specijalni slučaj su Windows mobilni uređaji, ovde su korišćena druga rešenja i optimizovana su samo za Microsoft-ove proizvode.

U vezi sa dominacijom S60 rešenja na tržištu možemo reći da za sada nema alternativnih rešenja iz Nokia-je. Mi kao korisnici moramo sačekati da kompanija u potpunosti integriše svoj proizvod u svim trenutnim aplikacijama i da obogate njihovu funkcionalnost. Razvoji treće strane neće imati mogućnost integrisanja u osnovnu funkcionalnost S60 izdanja treće strane a njegova upotreba postavlja još dodatnih pitanja. Zanimljiva činjenica je to da je Nokia 5500 prvi uređaj koji poseduje unapred instaliranu, integrisanu funkciju Text to Speech. Možemo se prisetiti komunikatorske linije gde su ovakve karakteristike bile dostupne pomoću aplikacija treće strane kao što je to slučaj kod modela Nokia 9200. Međutim, zanimljivije je prisustvo unapred instaliranog paketa VoiceSignal u Nokia-ji 6822. Ovo je izuzetak od pravila koji je načinjen za američko tržište, a razlog je veća potražnja za glasovnim funkcijama. Kompanija koristi fleksibilnu politiku na tržištima gde njihov udeo nije tako veliki. Drugi izuzetak od pravila je prisustvo UIQ komunikatora u Aziji (ODM - proizvod).

Više informacija o karakteristici VoiceSignal može se naći čitanjem tekstova na niže navedenim linkovima, u međuvremenu mi ćemo preći sa teorije na praksu odlike Text to Speech u modelu Nokia 5500.

Kompanija navodi da se funkcija Text-To-Speech može implementirati u skoro bilo koju standardnu aplikaciju i da je sve samo pitanje celishodnosti. Nokia 5500 je prvenstveno sportski orijentisan model telefona i kao rezultat toga ova funkcija je prisutna samo u dve aplikacije: za SMS poruke i za standardne aplikacije u sport režimu.

Kada primite SMS poruku imate 30 sekundi da aktivirate funkciju Text to Speech, sve što treba da uradite je da dva puta kucnete u bilo koji deo telefona. Aplikacija koja se koristi za prenos teksta u govor sa automatski pokreće i tada možete preslušati poruku. U podešavanju telefona možete omogućiti automatsko čitanje poruka nakon što dva puta kucnete telefon, izbor je vaš. Najbolja stvar realizacije ove karakteristike dolazi od načina na koji je telefon pozicioniran. Prilikom vežbanja u mogućnosti ste da slušate muziku preko slušalica i dok to radite možete čuti i zvuk dolazeće poruke i sve što treba da uradite jeste da dva puta kucnete telefon. Na ovaj način nećete morati da prekidate vaše aktivnosti (vožnju bicikla, trčanje i slično). Elegantno rešenje koje je idealno za ciljnu grupu.

U glavnom meniju nalazi se aplikacija Message Reader koja dozvoljava preslušavanje svih poruka, od prve do poslednje. Takođe možete odabrati poruku koja vas najviše interesuje u tom momentu i ta će biti prva koju će aplikacija pročitati a zatim će nastaviti sa ostalima. Ovu aktivnost možete pauzirati u bilo koje vreme.

Video klip, Čitač poruka (wmv, 6.65 Mb)

Pored poruke izgovara se i ime pošiljaoca. U slučaju da određeni naziv ne postoji u imeniku čućete poruku „Poruka sa nepoznatog broja“. Sistem veoma dobro izgovara rečenice.

U TTS podešavanju možete odabrati jezik na kom će ova aplikacija raditi što je odlično rešenje. Veliki broj korisnika koriste engleski kao njihov jezik menija a istovremeno odaberu čitanje poruka na njihovom maternjem jeziku. Ostale aplikacije za prepoznavanje teksta nemaju takva podešavanja i striktno su vezana za jezik menija, što je veliki nedostatak.

Najbolja stvar kod algoritma je modularni koncept, što znači da se paket može preuzeti nezavisno od glavnog softvera. Postoji nekoliko jezičkih paketa koji su deo standardne isporuke. Kao po pravilu, fajlovi sa glasovnim paketima se skladište na memorijskoj kartici. Uređaj ima sledeće jezike:
holandski, glas Ingrid
engleski (UK), glas Ellen
francuski, glas Marie
nemački, glas Nicole
italijanski, glas Silvia
portugalski, glas Isabel
španski, glas Lara

Svaki jezički paket je veličine oko 1.86Mb. Može se podesiti nekoliko glasova za svaki jezik, na primer muški, ženski i dečji glas (nije tako beznačajna stvar kako se čini na prvi pogled). Zanimljiv dodatak koji TTS funkcionalnost čini još boljom. Kod Nokia telefona obezbeđen je SDK za proizvođače treće strane za stvaranje glasovnog profila, može se pojaviti veliki broj njih u kratkom vremenskom periodu a kao rezultat će se pojaviti velika konkurencija.

Što se tiče dodatnih glasovnih podešavanja možete odabrati jačinu zvuka i brzinu. Brzina se može podesiti od 1 do 10. U tom slučaju 1 je veoma sporo a 10 je toliko brzo da gotovo sigurno ništa nećete razumeti.

Primer različitih brzina izgovora za poruke, mp3-fajl, 508 Kb

Nije teško razumeti da ekstremna podešavanja nisu prikladna i da je njihova prisutnost samo kao dostupna rezerva za budućnost. Na primer, realizacija brzine izgovora je zanimljiva samo do onog opsega do kojeg se može razumeti.

Nekoliko informacija o trenutnom sistemu:
Nekoliko informacija o trenutnom sistemu: Intelektualni pristup za izgovor vremena u telu poruke. Za sada se samo izgovaraju brojevi a ne vreme na način na koji smo mi navikli. Nije teško definisati da li je to tačno vreme poruke, obično ima sopstveni format i oznaku (sat, minut itd.).
Rečnik akronima za svaki jezik u SMS porukama. Na žalost, sistem preskače akronime i odvojeno speluje slova, dok istovremeno na tržištu postoje rešenja koja poseduju rečnike akronima i gde god postoji akronim u poruci on se speluje u punoj verziji (kao što je TBH – to be honest).
Automatski odabir jezika u telu poruke i menjanje.
Emocije za nekoliko reči i rečenica, ovim je izgovor prirodniji.

Kvalitet reprodukcije zvuka u modelu Nokia 5500 je tipičan, ne razlikuje se mnogo od VoiceSignal rešenja. Naravno, kvalitet sintetizovanja je mnogo bolji nego pre nekoliko godina sve je sličniji ljudskom izgovoru. A Prema dostupnim informacijama ovde , realizacija interfejsa na drugim jezicima je mnogo prirodnija nego kod engleske verzije. Ne želim da ocenjujem kvalitet u celini, mene to još uvek podseća na robota ali to ne znači da odmah treba isključiti ovu funkciju, veoma je zgodna za preslušavanje (ovo važi za sva rešenja).

Iz praktičnih razloga ću takođe naglasiti činjenicu da je upotreba TTS funkcije na mestu moguća sa upotrebom slušalica, postoji mogućnost preslušavanja govora i preko zvučnika takođe ali to nije tako dobro čak ni na relativno tihoj lokaciji. O automobilu neću ni da govorim budući da ništa nećete čuti čak iako su prozori zatvoreni a izolacija dobra.

Što se tiče ostalih aplikacija kojima možete pristupiti glasovnim komandama, treba naglasiti sport režim gde možete čuti vaše rezultate ili obaveštenje o novom krugu i slične stvari. Informacije su unapred određene tako da nema velike potrebe za TTS ali njegovo prisustvo je korisno.

U buduće treba očekivati da TTS bude korišćen u standardnim aplikacijama, lokalnu integraciju u Web pretraživač ili barem u Web Feeds sekciju. TTS podrška u GPS sekciji je takođe veoma važna, e-mail se takođe može dodati itd. Mislim da danas možemo videti samo prve korake koje Nokia čini u tom pravcu a definitivno će ih biti još više u budućnosti.

Kamera

Ovaj uređaj ima 2 megapikselnu CMOS kameru koja je identična onoj u modelu Nokia 3250 i predstavlja dobro rešenje za prosečnog korisnika.

Rezolucije su 1600x1200 piksela, 1152x864 i 640x480 piksela. Dostupna su tri kvaliteta slike: visok, normalan i osnovni. Režim fotografisanja može biti normalan ili serijsko fotografisanje. Takođe možete podesiti tajmer (na 10, 20 ili 30 sekundi). Tu je i noćni režim. Uravnoteženje belog može se podesiti na tri načina: sunčano, svetlo, fluoroscentno. Podešavanja boja/SFX su standardna: crveno smeđe, crno-belo, negativ. Na ovom telefonu ne postoji LED (blic). Kada je uređaj u režimu fotografisanja digitalni zum može se aktivirati preko džojstika. Nema potrebe za korišćenjem zuma budući da možete obraditi sliku u ugrađenom editoru i kasnije je sačuvati u boljem kvalitetu.

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

Kvalitet snimanja videa je osrednji, jedine dostupne rezolucije su 176x144 i 128x96 piksela pri 15 frejmova po sekundi. Format snimanja je 3GP a zvuk možete isključiti ukoliko želite. Nema ograničenja dužine trajanja osim ukoliko ne podesite MMS režim. Želim da naglasim da ova kamera ima mogućnost snimanja videa pri rezoluciji 352x288 mada kvalitet neće biti dobar.

Video klip (3GP, 244 Kb)

Zaključak

Kod ovog modela nema problema sa kvalitetom prijema, glas sagovornika se jasno čuje kao i vaš. Jačina 64-tonskih polifonih melodija je dovoljna u slučaju da koristite mp3 fajlove. U tom slučaju kvalitet polifonih melodija je veoma važan. Snaga vibracije je ispod prosečne i ne može se uvek osetiti.

Ovaj uređaj se na tržištu pojavio početkom septembra a sledeće karakteristike su jedinstvene za ovo rešenje:

Najmanji S60 smart telefon;
Zaštitno kućište, nema konkurenciju;
Sportski orijentisane aplikacije, dnevnik vežbanja, sinhronizacija sa računarom;
Text To Speech podrška za različite jezike i može da radi sa SMS;
Kontrole kuckanjem, veoma važno u sport režimu;
Odličan unapred instaliran pretraživač;

Ova lista može biti čak i duža, ali ćemo se zaustaviti ovde. Nokia 5500 Sport je polazna tačka za celokupnu novu liniju. Nivo integracije za sportski režim, dizajn telefona i nivo ergonomije su neverovatni i zaslužuju sve pohvale. Ovoga puta smo zaista imali remek delo u rukama. Određene funkcije, intrerfejs, integracija sve je fenomenalno. Telefon izgleda veoma privlačno i nakon dve nedelje osećate simpatije prema njemu.

AKao bonus za one koji su već kupili model Nokia 3250, reći ćemo da Nokia 5500 ima identičan muzički deo, mada nije pozicionirana kao muzičko rešenje. Poseduje isti broj podešavanja i ostale sitne stvarčice kao i kvalitet zvuka. Istaći ću činjenicu da Nokia 5500 nije muzički telefon, ali da poseduje sjajne muzičke sposbnosti što mu daje dodatnu prednost.

Na kraju ću reći da ovim modelom imamo savršeno rešenje (ovo nije model za masovno tržište, kao bilo koji drugi telefon sa zaštitnim kućištem), koje nema direktnu konkurenciju, a male su šanse da će se ista i pojaviti u bliskoj budućnosti. Model je veoma uspešan i zaslužuje specijalnu pažnju. Ovo je jedan od najboljih telefona u istoriji Nokia-e i S60 platforme. Ukoliko kompanija bude u stanju da isporuči isti nivo integracije za ostale proizvode videćemo veliki broj klonova ovog modela u pokušaju da kopiraju uspeh Nokia-e. Put kojim Nokia polazi sada je kristalno jasan, a ovaj model je prvi uspešni proizvod za S60. Postoji samo jedan nedostatak ovog modela a to je trajanje baterije.

Eldar Murtazin
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024