W710i 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W710i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W710i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W710i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
http://www.mobile-review.com/review/sonyericsson-w710-en.shtml /1098/

Kompletan test GSM telefona Sony Ericsson W710i

Standardna oprema:
Telefon
Baterija
Punjač
M2 512 Mb memorijska kartica i MS Duo adapter
HPM-65 stereo-slušalice
IAC-60 Klip
USB kabl za povezivanje
Uputstvo za upotrebu

Ovaj model po svom dizajnu veoma podseća na Sony Ericsson Z710i. Neznatne razlike su u kartici sa manje memorije, nedostatku Walkman brenda na kućištu i sportskim funkcijama. U osnovi testovi ova dva modela su skoro identična ali da bi izbegli zabunu odradićemo poseban test za ovaj telefon. Kada već govorimo o sličnostima, u istu grupu možemo svrstati i Sony Ericsson W300i i Sony Ericsson Z530i.

Dizajn ovog telefona je kopija najnovijeg rešenja kompanije i ima dosta toga zajedničkog sa Sony Ericsson W300i – obratite pažnju na ova dva telefona, imaju skoro identične linije i ivice, iako ćete početi da primećujete razlike čim uzmete W710i u ruke. Prednji panel je izrađen od plastike a ivice su obrubljene gumiranim ramom. Sa strana se nalaze kontrolni tasteri za medija plejer, specijalni taster dozvoljava promenu između trenutno aktivnih aplikacija (sport, plejer, režim mirovanja). Veliki broj korisnika će ovaj model telefona koristiti pri treningu gde su mokre ruke neminovna pojava te je zato obezbeđeno gumirano kušćište. Na prvi pogled se može steći pogrešan utisak da je kompanija za ovaj model iskoristila mnogo čvršće kućište nego što je potrebno, kao što je to slučaj sa nekim drugim modelima ove vrste drugih proizvođača, ali u praksi to nije tako. Ugrađeno je nekoliko nivoa plastike, gumirani okviri, ojačan je prostor za antenu, unapređene su rešetke zvučnika, sprečena je mogućnost prodiranja vode unutra, međutim nijedan od ovih preduslova ne obezbeđuje dovoljno čvrstine. Ovaj model nije ništa drugo do najobičnijeg “sportski orijentisanog uređaja“, koji će ostati upotrebljiv samo nakon blagih udara ili slučajnih padova.

Video klip, poređenje sa modelima Sony Ericsson W300i i Nokia 5500 (wmv, 8.5 Mb)

Telefon ne poseduje masku koja se može zameniti i trenutno je dostupan u dve verzije, boja grafita i ljubičasta. Obe verzije veoma dobro izgledaju i izgleda da su namenjeni mlađoj populaciji. Dimenzije W710i su 88x48x24.5mm a težak je 102 grama.

Eksterni ekran je veoma velik, dijagonala mu je 1.5inča (26x26mm), zadržao je neke prednosti monohromatskih ekrana u odnosu na kolor ekrane. Kao prvo, uvek možete očitati informacije sa ekrana, na primer, ukoliko morate pogledati na ekran tokom treninga bez obzira koliko je veliki kolor ekran i kolika god da je veličina slova na njemu ne postoji mogućnost da podatke očitate pri direktnoj sunčevoj svetlosti, dok kod monohromatske tehnologije takvi problemi ne postoje. Očigledno je da ovde nećete moći da koristite opciju prikazivanja slike pri dolaznom pozivu, može se videti samo ime i broj. Kada je telefon zatvoren ekran prikazuje statusne informacije i beleške koje su unete za taj dan. Sve u svemu, ekran je zadovoljavajući.

Sa prednje strane nalazi se kamera okružena metalnim prstenom. Kamera poseduje CMOS tehnologiju bez mogućnosti auto-fokusa, te pripada istoj klasi kao i Sony Ericsson K610i model.

Bočni tasteri za kameru nemaju funkciju kada je telefon zatvoren. Pored njih se nalazi i taster za jačinu zvuka. “M2“ oznaka se nalazi niže, međutim, ne označava mesto za memorijsku karticu, već se ono nalazi ispod poklopca baterije, prema tome ne postoji izmena bez isključivanja telefona u pravom smislu reči na modelu W710i, u suštini nije problem zameniti karticu telefona koji rade ali se poklopac sa zadnje strane mora ukloniti.

Na donjoj ivici nalazi se standardni Fast Port konektor, dok se na bočnim stranama nalaze utičnica za infrared kao i taster za zaključavanje koji je veoma zgodan pri treningu.

Video klip koji prikazuje izgled telefona (wmv,14.2 Mb)

Telefon se jednostavno otvara jednom rukom. Interni ekran je veličine 1.9’’, rezolucije 176x220 piksela (31x38 mm) i poseduje mogućnost prikazivanja do 262.144 boja (TFT). Ekran je istog nivoa kao i onaj kod Sony Ericsson K750i modela, ali je očigledno slabiji od trenutnih vrhunskih modela ove kompanije, na primer Sony Ericsson-a K790i. Direktni sunčevi zraci ne predstavljaju problem ovom ekranu.

Tastatura je načinjena od plastike sa odlično označenim tasterima srednje veličine. U suštini, pad odaje odličan utisak i poseduje sledeće karakteristike: svi tasteri su tamno narandžaste boje, koja se odlično vidi u mraku; postoji poseban taster za medija plejer na tastaturi; četvorosmerni navigacioni taster izrađen je od metala a taster za potvrđivanje se nalazi unutar njega.

Zadnji poklopac poseduje jezičak koji zatvara sve jazove. Telefon poseduje bateriju Li-Pol BST-37 kapaciteta 900mAh. Prema proizvođaču, može izdržati 350 sati u režimu mirovanja i do 10 sati u režimu razgovora. Pri testiranju, baterija je izdržala skoro 2 dana uz prosečno korišćenje (jedan sat razgovora, približno 30 minuta igara i oko 20 minuta surfovanja). Što je telefon opterećeniji, baterija će se brže prazniti, tako da vam se može dogoditi da je punite svaki dan. Sa druge strane, ukoliko umanjite vreme razgovora na minimum, baterija će omogućiti do 3 dana stabilnog rada.

Specijalne slušalice HPM-65 osmišljene su za sportske aktivnosti i deo su standardne isporuke. Najveća razlika sa HPM-70, koje su postale standard za sve Walkman telefone, jeste sistem kačenja. Svaka strana ima plastični polukrug koji omogućava stabilno nošenje u bilo kojim uslovima. Kada je kvalitet u pitanju ove slušalice su malo lošije u odnosu na HPM-70, ali u suštini nema nekih velikih razlika.

Standardna isporuka obuhvata i kaiš za nošenje oko ruke. Tu je i plastični deo koji omogućava i nošenje uređaja oko struka.

Meni

Kada su se pojavile prve informacije o modelima Sony Ericsson K790i/K800i, očekivalo se više kopija te platforme u različitim oblicima. Tako da je i Sony Ericsson W710i (a to se odnosi i na Sony Ericsson K610i takođe) kopija K790i na mnogo načina. Prvo ćemo se osvrnuti na veće izmene i dodatke na interfejsu a zatim i na mogućnosti.

Ovaj model ne poseduje 3D akcelerator i bolji je od standardnog API. Sekvencer ima 72 tona što ima smisla samo pri reprodukciji midi numera, u svim ostalim slučajevima bolje je primeniti MP3 ili čak eAAC+.

Verzija Bluetooth-a ovog modela je 2.0 i podržava EDR. Podržan je i A2DP modul, dozvoljava upotrebu bežičnih stereo slušalica. Sam model Bluetooth-a je prerađen tako da sada ima veće mogućnosti sa uređajima treće strane. Uzimajući u obzir činjenicu da je uobičajena realizacija ove tehnologije od strane kompanije Sony Ericsson veoma dobra (izvan proseka), ne bi trebalo da bude većih problema. Telefon podržava EDGE klasa 10.

Teme. Po osnovnom podešenju model ima Walkman temu koja je dobro poznata svima koji su upoznati sa Walkman–brendiranim telefonima. Prva od pomenutih promena je Active, više što se tiče pojave a manje za doživljaj. Treba napomenuti i FemaleLine, budući da se telefon pretvara u telefon za dame: na ovaj način se obezbeđuje potpuno različiti izgled menija, drugačije ikone i sve je to zavređuje da bude pogledano. Tema Lava potpuno menja izgled čitavog menija i čini ga horizontalnim.

Video klip - Teme (wmv, 5.08 Mb)

Multitasking. Poklapa se sa onim kod smart telefona i daleko je bolji nego kod standardnih telefona. Testirali smo ovu mogućnost sa pokrenutim medija plejerom, kao i sa tri Java aplikacije (dve igre i funkcijom svetskog vremena) i povrh svega toga pedometar je odbrojavao. Nije bilo nikakvih problema pri radu sa ovim aplikacijama.

Fitnes. Uređaj poseduje senzor pokreta, koji omogućava brojanje pokreta koje ste načinili tokom jedne sesije. Ovaj uređaj ima da vam ponudi dva režima (Hodanje i Trčanje), vrednost razdaljine koja se može podesiti, vreme kao i gornju i donju granicu brzine. Lični podaci obuhvataju godine, pol, težinu, visinu – ono što je neophodno da se odredi iznos utrošenih kalorija. Pri trčanju ili hodanju ekran prikazuje sve one informacije koje su vam neophodne – vreme početka, pređena distanca, trenutna brzina a korisnik ima i mogućnost da promeni prikaz za ekranu ukoliko želi da sazna više o potrošnji kalorija, podesi vreme kruga ili jednostavno resetuje sve sakupljene informacije i započne novi ciklus. Ova podešenja su dovoljna za veliki broj korisnika, dok će sportistima najverovatnije odgovarati tek nekoliko funkcija. Najbolja od svih funkcija jeste mogućnost individualnog merenja. Radi na sledeći način: ukoliko vam je poznata razdaljina koju treba da pređete možete je odmah podesiti tako da će krajnji podaci biti još precizniji.

Video klip - Fitnes (wmv,9.86 Mb)

Pri otvaranju telefon ne izvršava nikakve kalkulacije ali kada ga preklopite (sa unpred podešenim Fitnes režimom), uređaj započinje sa ispunjavanjem svoje glavne funkcije – trostruki zvučni signal se javlja.

Tokom dana vaši koraci se konstantno broje (možete isključiti ovu funkciju), dok ekran prikazuje odgovarajuće brojeve. Ovi podaci se u ponoć automatski restartuju tako da brojanje počinje iznova.

Svi rezultati se mogu sačuvati u formi tekstualnog fajla koji se kasnije može prebaciti na druge uređaje ili poslati kao e-mail.

Standardne aplikacije i UI

Interfejs je veoma sličan kao i kod ostalih Sony Ericsson modela: glavni meni se pojavljuje u vidu matrice i sadrži 12 ikona. Prisutna je brza navigacija brojevima – može se kreirati za veliki broj već ubačenih stavki menija, mada je ova opcija onemogućena za personalne fajlove i aplikacije.

Unos teksta je i dalje veoma komforan, pritiskom na taster “#“ poziva se lista dostupnih jezika koje možete menjati prilikom kucanja.

Pored uobičajenih standardnih pod-menija obezbeđeni su i horizontalni tematski tagovi. Što znači da pri pregledu liste biranih brojeva ne samo da se mogu videti birani brojevi, već se istrovremeno može vršiti promena između lista propuštenih i primljenih poziva. U meniju telefona ova vrsta navigacije postoji gde god je to moguće što umnogome olakšava upotrebu telefona. Ergonomičnost menija je veoma visoka kod ovog modela. Ovakvi horizontalni paneli se takođe pojavljuju u imeniku, podešavanjima i još nekim stavkama menija.

Proširenje funkcionalnosti Activity menija je rezultat dodatnog četvrtog tabulatora. Prva tri prikazuju različite događaje, kao što su propušteni pozivi, podsetnici, poruke – sve ovo navedeno je u prvom tabulatoru. Moguće je isključiti Activity meni za ove događaje – u tom slučaju pojavljuju se prozori koji podsećaju na određene tipove događaja. Treći tabulator karakterišu prečice, koje odabirate po vašem ukusu. Četvrti tabulator sadrži linkove do najčešće korišćenih aplikacija i resursa – vrh liste je rezervisan za Google pretragu.

Drugi tabulator je najinteresantniji, budući da prikazuje neku vrstu menadžera zadataka kojeg karakteriše lista svih pokrenutih aplikacija. Prethodni Sony Ericsson telefoni imali su podršku samo za više zadataka – mogli ste igrati Java igre, slušati radio ili plejer i kucati poruku u isto vreme. Ipak su ovi uređaji napredovali korak dalje, te sada korisnik ima mogućnost da pokrene dve Java aplikacije istovremeno i da prebacuje sa jedne na drugu. Ova mogućnost je veoma zgodna za sve one koji koriste mobilne klijente kao što je ICQ koji uvek moraju biti online, a istovremeno žele da igraju Java igre. Što se tiče ostalih proizvođača telefona, oni ovakvu funkciju još nemaju, osim što je kompanija Nokia zakazala predstavljanje ove funkcije u njihovom telefonu krajem 2006-e i početkom 2007-me godine. Aktuelni modeli obezbeđuju mogućnost istovremenog izvršavanja samo za standardne aplikacije i jednog programa treće strane i pri tome mogu deliti pristup istoj mreži. Za kasnije postoje planovi dodavanja mogućnosti pokretanja dve aplikacije treće strane – ova funkcija će biti ubačena pre komercijalnog predstavljanja ovih uređaja, budući da je veoma atraktivna i relevantna ovih dana.

Update-ovana funkcija USB konekcije može se takođe označiti kao nova – sa ove tačke gledišta moraćete da odaberete da li će fajlovima na memorijskoj kartici biti dozvoljen pristup ili ne (režim prenosa podataka). U prvom slučaju, uređaj se gasi tako da imate mogućnost pregleda memorijske kartice a u drugom nude vam se različita USB podešenja za pristup mreži – u suštini uređaj se transformiše u modem. Slična realizacija ove funkcije bila je predstavljena samo u modelu Motorola ROKR E2, gde možete koristiti USB Ethernet (iako je poenta u oba slučaja ista).

Telefonski imenik. Imenik. Do 1000 kontakata su svim unešenim poljima može se uskladištiti u imenik ali broj telefonskih brojeva je ograničen na 2500. To znači da uprkos mogućnosti da dodelite do 5 brojeva telefona jednom kontaktu, ne možete preći 2500 unosa. Ovo je obično dovoljno i za najaktivnije korisnike imajući u vidu da korisnici uobičajeno nemaju više od 500 unosa u imenicima.

Kao što sam ranije napomenuo, nekoliko brojeva telefona može se uskladištiti za jedan kontakt, kao i adresa, e-mail, IM broj ili neke druge kontaktne informacije. U podešavanjima možete odabrati željena polja, ona će biti dostupna dok ona koja nisu iskorišćena neće biti prisutna. Unosi se sortiraju po poljima, uključujući ime i prezime, ali samo po jedno unosno polje. Za razliku od prethodnih modela, ovaj put imamo dinamički uređaj koji vrši automatsko sortiranje liste nakon promena.

Moguće je dodeliti personalnu melodiju i sliku za svaki kontakt. Tokom dolaznog poziva slike i melodije će biti korišćene. Polje za unos datuma rođenja može se sinhronizivati sa planerom.

Kada ubacujete informaciju možete birati između tabulatora, u prvom unosite broj telefona, a zatim sledi sortiranje po tipu. Sve u svemu organizacija ovog procesa veoma podseća na Outlook dok je komfor na prvom mestu. Poziv na glas može se dodati za 40 odabranih brojeva telefona i imena. Poziv po glasu je ostao isti, čak možda pomalo izgleda i zastarelo u odnosu na softver konkurentskih kompanija.

Kada listate kontakte možete pritisnuti džojstik na levu ili desnu stranu da vidite dodatne informacije o željenom kontaktu. Opcija Open Contact je prisutna u kontekst meniju i dozvoljava pregled svih kontakata bez ulaska u režim editovanja kao što je to bio ranije slučaj.

Kompanija i dalje prati svoja uverenja da se SIM-kartica koristi samo u slučaju nužde, te je jedini način da vidite njen sadržaj da odete do specijalne opcije u meniju. SIM kontakti se ne prikazuju u imeniku.

Možete kreirati rezervnu verziju celokupnog imenika, skladišti se na memorijskoj kartici, tako da kasnije imate mogućnost da te podatke povratite.

Kontakt grupe su neophodne samo za masovno slanje SMS poruka, budući da je nemoguće dodeliti željenu melodiju ili sliku za grupu.

Slanje poruka. Sve mogućnosti za operacije sa porukama su standardne, postoje šabloni kao i mogućnost da ih sami kreirate. Memorija telefona zajedno sa memorijom SIM-kartice koristi se za skladištenje poruka. Podržana je funkcija chat-ovanja. Što se ovog dela tiče sve je potpuno isto kao i kod bilo kojeg drugog telefona ove kompanije. Samo su emotikoni promenjeni da bi bili zanimljiviji.

Realizacija MMS poruka je odlična kao i uvek, bukvalno možete kreirati video klipove budući da postoji veliki broj podešavanja i ovo je jedna od onih stvari koja Sony Ericsson proizvodima daje prednost u odnosu na konkurenciju.

E-mail klijent ima mogućnost slanja i primanja e-mail poruka, podržane su sve vrste kodnog rasporeda. E-mail poruke mogu biti smeštene na memorijskoj kartici.

U podešavanju za e-mail možete podesiti različite lozinke za SMTP naloge. Podešenja su fleksibilna, podražni su skoro svi kodni rasporedi a ne samo Unicode. Prilozi su isto tako podržani i predstavljeni su ikonom u telu poruke. Telefon ne radi sa Office ili PDF fajlovima ali mogu biti uskladišteni u bilo kom direktorijumu. Ograničenje za odlazne/dolazne e-mail poruke postavlja operator. E-mail poruke sa 6-7Mb priloga mogu se poslati bez ikakvih problema. Telefon podržava Push Mail standard. Naravno, proces slanja i primanja poruka vrši se u pozadini.

RSS Feed. Podešavanja su veoma jednostavna, dovoljno je samo uneti naslov i adresu. Telefon se konektuje i vrši preuzimanje. Možete update-ovati samo jednu stavku ili sve odjednom. Mogućnosti ugrađenog pretraživača se koriste za prikazivanje.

Lista poziva. Do 30 unosa može se uskladištiti na objedinjenoj listi, sa datumom i vremenom. Postoji ikona koja označava tip poziva (propušteni, primljeni, birani) koja se prikazuje pored svakog unosa. Tu je i dodatna ikona koja označava da li taj unos postoji u imeniku ili SIM-kartici. Lista propuštenih poziva može se videti odvojeno i ona ima mogućnost skladištenja do 10 unosa. U ovom meniju takođe možete videti troškove poziva, trajanje poziva, odlazne pozive i poslednji poziv. Prisutni su tabulatori što je dobro za uštedu vremena.

Zabava. Iz ovog menija pristupate fotografijama i muzičkim fajlovima. Funkcija MusicDJ je veoma zanimljiva iako ne postoji verovatnoća da će ova karakteristika imati veliku potražnju od strane korisnika. U editoru možete kreirati i vršiti editovanje melodija, do četiri numere.

Naprednija verzija funkcije MusicDJ naziva se VideoDJ i dozvoljava editovanje ne samo muzičkih fajlova već i dodavanje slika i oznaka. Krajnji rezultat se prikazuje u 3GP fajlu koji se može poslati preko MMS ili Email poruke ili jednostavno prebaciti na drugi telefon.

Kreativni korisnici mogu koristiti grafički editor koji je nazvan PhotoDJ za crtanje jednostavnih slika. Vreme naprosto leti kada se zabavljate sa PhotoDJ, ali u principu ova karakteristika je beskorisna.

Daljinska kontrola – mogućnost kontrolisanja uređaja preko Bluetooth konekcije. To je uobičajeno za sve Sony Ericsson telefone.

Zvuk se može snimati putem Diktafona, dozvoljava snimanje glasovnih tagova koji se kasnije mogu koristiti kao melodije. Telefonski pozivi takođe se mogu snimati, to se radi iz kontekst menija budući da nema ograničenja.

Igre – telefon ima dve igre: Alpha Wing2 (svemirska arkada), Treasure tower (odlična avantura/arkada).

Radio. Prisutna je memorija za 20 radio stanica, automatska pretraga i RDS funkcija. Kvalitet radija i izgled su kao i u slučaju K750i. FM radio je sličan kao i bilo koja uobičajena aplikacija, osim što ne poseduje Identify Music opciju i meniju. Dok slušate bilo koju radio stanicu i zapitate se koja je to pesma to možete saznati pomoću ove karakteristike. Nakon aktivacije uskladištiće 3-4 sekunde pesme i povezati se sa specijalnim serveroma radi analize pesme. Rezultat će biti prikazan u vidu taga u gornjem delu ekrana (podržane su horizontalna i vertikalna orijentacija).

Music Mate. Aplikacija uz pomoć koje možete naučiti da svirate na nekoliko muzičkih instrumenata. Ništa specijalno.

Planer. Planer krije veliki broj funkcija. Prvo ćemo pregledati kalendar. Postoji tri tipa pregleda događaja: nedeljni, mesečni ili po danu. U poslednjoj opciji videćete listu svih događaja i podsetnika, u ostale dve videćete označenu satnicu. Možete menjati željene dane i godine ili mesece. Sve je uobičajeno, kao i unos rasporeda. Postoji mogućnost da događaju dodelite naziv, definišete mesto održavanja, dužinu i aktivirate podsetnik (pre ili neposredno nakon početka događaja). Prvi put dostupno je i ponavljanje. Tipovi ponavljanja su dnevno i mesečno. Podsetnik radi i u slučaju da je telefon isključen osim ukoliko onemogućite ovu funkciju.

Lista zadataka u ovom telefonu je prilično jednostavna. Postoje samo dve vrste događaja, telefonski poziv ili podsetnik. Sa druge strane, ovo je i dovoljno budući da jednostavnost ima svoje prednosti.

Telefon ima kompletnu pretragu koja je organizovana za kalendar, treba da odredite vašu pretragu (reči ili deo nje) i nakon kratkog vremena videćete sve događaje koji se poklapaju sa zadatim kriterijumom. Ova funkcija odlično radi čak iako planer ima više od 100 unosa, podržano je i brzo prebacivanje na događaje.

Telefon karakteriše normalan prenos rasporeda na ostale uređaje (obično preko IrDA i Bluetooth-a). Odaberite željeni interval (dan, nedelja ili mesec) i pošaljite sve unose. Uređaj bi trebalo da podržava PIM funkciju da bi se podaci pravilno otvorili i prikazali. Moguće je slati raspored na TV uređaj preko IrDA konekcije, TV aparat prihvata raspored ali nije u mogućnosti da prikaže primljeni sadržaj. Podaci se na isti način mogu primiti, preko računara bez dodatnog softvera.

Beleške. Telefon podržava unos beleški ali postoji ograničenje dužine. Naziv beleške biće prva uneta reč. Ovo nije uvek zgodno zbog toga što morate prvu reč koristiti da opišete vrstu beleške.

Alarm časovnik. Postoji pet alarm časovnika i svaki od njih se može dodatno podesiti. Pored melodija za alarm časovnike, možete odabrati kratke beleške i sliku koje će se prikazati kada se alarm časovnik uključi. Bilo koji muzički fajl ili radio se može odabrati kao sam alarm.

Štoperica/Odbrojavanje. Ovde je sve standardno, štoperica ima funkciju privremene vrednosti. Telefon ima specijalnu aplikaciju za skladištenje tajnih kodova, koja je bila pravi pogodak kod ranijih modela, a tu je i standardni kalkulator.

Funkcija Svetsko vreme se nalazi u ovom meniju.

Povezivanje. ASva komunikaciona podešavanja telefona se mogu podesiti odavde, počevši od WAP-a i GPRS-a (EDGE podešavanja su ista) do Bluetooth-a i Sinhronizacije. Neću opisivati standardne opcije, sve radi uobičajeno. Želeo bih da naglasim stabilnost rada Bluetooth-a, nije bilo nikakvih problema, sinhronizacija sa ostalim uređajima radi odlično, svi profili (uključujući A2DP, stereo zvuk preko Bluetooth-a) su podržani. Verzija Bluetooth-a je 2.0 sa EDR podrškom.

Lokalna i daljinska sinhronizacija može se podesiti u ovom meniju. Telefon podržava HID profil koji dozvoljava daljinsku kontrolu za računar i druge uređaje.

Sledeći Bluetooth profili su podržani:

Dial-up networking profil
Generic Access profile (Profil za generički pristup)
Generic Object Exchange Profile (Profil za generičku razmenu objekata)
Object Push Profile (Profil za "guranje" objekata)
Serial Port Profile (Profil za komunikaciju preko serijskog porta)
Handsfree Profil
Headset Profile (Profil za slušalice)
Synchronization Profile (Profil za sinhronizaciju)
Basic Imaging Profile (Profil za osnovnu izmenu slika)
File Transfer Profile (Profil za transfer fajlova)
HID Profil
SyncML OBEX povezivanje
JSR-82 Java API
A2DP

WAP. Pretraživač poseduje posebnu stavku menija, verzija je 2.0 I podržava sigurne konekcije koje su veoma važne u slučaju da koristite elektronske transakcije. Nove pozadinske slike, teme I melodije mogu se odmah preuzeti, sve je dostupno na web sajtu proizvođača.

Standardni pretraživač za Sony Ericsson telefone je NetFront, podržava jednolinijski prikaz web strane i HTML. Jedna od prikladnijih mogućnosti je kreiranje foldera sa fajlovima, bookmark-ovima. Pretraživač važi za jednog od najboljih na tržištu, ali ograničeni resursi telefona ne olakšavaju upotrebu. Ukratko, oni koji konstantno koriste internet trebalo bi da razmisle o kupovini PDA ili laptop računara budući da kompletan internet pristup nije tako dobar za ovu klasu uređaja. U isto vreme RSS Feed je sjajna funkcija, dozvoljava upotrebu telefona za čitanje vesti, objava I drugih materijala.

HTML strane koje sadrže napredan format ili prelaze 500Kb velične se ne prikazuju. Pretraživač je optimalan ali se preporučuje upotreba Opera Mini pretraživača budući da ima više mogućnosti.

Podešavanja. Ovaj meni skladišti sva podešavanja vezana za rad sa telefonom i delimično sa njegovim izgledom. U režimu mirovanja sat može biti prikazan pri dnu (da ili ne), pored toga možete odabrati veličinu fonta. U slučaju da odaberete velika slova biće veoma lako da vidite koje je vreme ali sam font postaje providan, sve ostalo je uobičajeno.

Fajl menadžer, količina memorije. Korisnik na raspolaganju ima 10Mb dostupne memorije, a možete dodati i M2 memorijsku karticu. Ovde se mogu sačuvati svi podaci (fotografije, video klipovi, aplikacije). Preostala memorija je zauzeta prethodno instaliranim aplikacijama, koje ne možete obrisati. Deo memorije je odvojen za telefonski imenik, listu poziva, itd.

Telefon poseduje najjednostavniji fajl menadžer, uz čiju pomoć fajlovi mogu biti sortirani u različite direktorijume, a posebni direktorijumi mogu biti kreirani u memoriji telefona. Fajlovi se mogu premeštati iz jednog u drugi direktorijum bez problema. Sa ili bez kabla telefon može postati savršeno mesto za čuvanje fajlova, a nema problema ni sa prenosom na telefon fajlova koje on sam ne može da otvori.

Uobičajeno sortiranje fajlova sadrži sledeće opcije: datum, tip i veličinu. Galerija slika ima novo podešavanje nazvano Timeline, koje nakon aktiviranja prikazuje liniju u kojoj su prikazani meseci. Na listi ćete videti fotografije koje su napravljene tokom tog meseca. Lista može postati još detaljnija pritiskom dva puta na isti taster i onda vam se umesto meseci prikazuju dani, odnosno fotografije snimljene određenog datuma. Ovo može biti dosta zgodno ukoliko posedujete veliki broj fotografija u telefonu.

Plejer. Telefon poseduje ugrađeni mp3 (AAC, eAAC+, WMA formati takođe su podržani), 3GP i MPEG4 plejer. Ovo je dobar način za slušanje mp3 fajlova. Među podešavanjima možete odabrati određeni ekvilajzer (postoje prethodno podešeni ekvilajzeri: Bass, Voice, Treble itd), kao i mogućnost kreiranja sopstvenih. Promene zvuka u odnosu na ova podešavanja su uočljiva.

Plejer je sličan kao kod modela Sony Ericsson W800i. Moguće je mnimizovati plejer, a telefon podržava više funkcija. Nema većih problema iako je slabiji od onog koji je korišćen u telefonu Sony Ericsson W950i.

Kamera. Uređaj je opremljen 2 MP kamerom sa CMOS matricom bez autofokusa.

Uređaj podržava tri moguće rezolucije – 1632x1224, 640x480, 160x120 piksela. Postoje dva tipa kompresije podataka, Normal i Fine. Većina prikazanih fotografija je urađena u Fine kvalitetu. Fotografije se razlikuju po veličini gotovo dva puta u zavisnosti od rezolucije, tako da fotografija u Normal režimu zauzima oko 300Kb, dok ona fotografisana u Fine kvalitetu je veličine 500-600Kb. Vreme koje je potrebno da se sačuva fotografija iznosi 1-2 sekunde. Ukoliko se snima nekoliko fotografija jedna za drugom (ne Burst režim) tada ćete primetiti malo sporije vreme pisanja (3-4 sekunde). Bafer uređaja bi trebalo da ima memoriju kapaciteta 2Mb.

Podešavanja kamere su sledeća:
Shutter sound. Možete odabrati tri vrste zvuka pri fotografisanju, ali ne možete isključiti zvuk.
White balance. Mogućnost odabira između automatskog režima ili svetlog, fluoroscentnog, dnevnog.
Efekti. Na fotografije se može primeniti nekoliko efekata kao što su negativ, osunčanost, crveno-smeđa i crno-bela.
Tajmer se aktivira za određeni period vremena nakon kojeg kamera sama okida.
Noćni režim je namenjen snimanju po mraku. Ekspozicija je povećana (ne treba da pomerate uređaj da biste izbegli zamagljenje fotografije).
Režim snimanja. Normalni režim koji se koristi za fotografisanje u uobičajenim uslovima. Višestruki režim (Burst 4) omogućava slikanje do četiri fotografije u serijama. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava slikanje neobičnih fotografija. Poslednji režim omogućava fotografisanje sa ramom, kod kojeg se rezolucija fotografija automatski smanjuje.

Ekran služi kao vizir kada se nalazite u režimu snimanja. Slika se kreće veoma lagano i sve se jasno vidi. Numerički tasteri pomažu pri menjanju različitih funkcija i parametara snimanja što ubrzava rad.

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video klipovi se mogu snimati u dve rezolucije (176x144, 128x96), a fromat fajlova je 3GP. Trajanje klipa može biti ograničeno (do 10 sekundi) ili neograničeno. Kvalitet klipova je prosečan i očigledno niži nego kod većine top modela.

Video klip (3GP, 176 Kb)

Utisci

Iako je polifonija 72-tonska, uređaj ne obezbeđuje ništa bolji zvuk mp3 fajlova u odnosu na druge Sony Ericsson brendirane telefone. Jačina zvuka zvučnika je prosečna a basovi se jako dobro čuju, tako da ćete melodiju lako čuti čak iako se nalazite na ulici. Vibracija je prosečne snage ili možda nešto jača, mada je i dalje dosta slaba da bi mogla da se oseti. Kada je u pitanju prijem on je na istom nivou kao i kod drugih proizvoda kompanije – drugim rečima, veoma dobar.

Model sadrži neke velike prednosti ali i velike mane: u prvu pomenutu kategoriju spada vrhunski senzor pokreta i Fitnes aplikacije. Čak iako imaju dosta ograničenu funkcionalnost, na primer ne postoji dostupan raspored treninga, kao kod modela Nokia 5500, mnogi neće primetiti ove slabe tačke, naročito što se konstantno nadograđuju podaci o pređenom rastojanju i potrošenim kalorijama. Adaptivni režim omogućava individualno podešavanje senzora, dodajući veliki plus mogućnostima. Glavna svrha uređaja se provlači kroz gotovo sve: završnu obradu, dizajn i pakovanje. U poređenju sa Nokia 5500 modelom, može se steći utisak da je lider na tržištu kreirao najbolji mogući uređaj, ali ukoliko imate manjak vremena i ne koristite sportske funkcije (u suštini to se odnosi i na ostale aplikacije) – ovo je odmazda što je Nokia 5500 smart telefon, koji poseduje čvršće kućište. Ovo je razlog zašto ova dva modela nisu direktni konkurenti, već dva različita telefona, koji imaju ponešto zajedničko. Na kraju tržište će prihvatiti oba uređaja bez da eliminiše ijedan.

Što se tiče kamere ovog telefona, ona ovde izgleda kao vrsta dodatka – proizvođač je namerno smanjio njene mogućnosti da ovaj model ne bi predstavio kao konkurenciju svojim top modelima.

Sony Ericsson W710i počeo da se isporučuje krajem avgusta. Sa obzirom na standardni pribor svrstavanje u srednju klasu izgleda opravdano. Kada se ima u vidu da ovaj model nema direktnu konkurenciju i kada se uporedi sa modelom Nokia 5500 ovo rešenje je prilično prihvatljivo. Očigledno namenjen je da zapadne za oko samo određenim korisnicima a ne masovnom tržištu. Mlađa populacija će ovaj telefon smatrati veoma podesnim i koristiće njegovu široku funkcionalnost, netipičnu za slične uređaje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024