W850 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W850
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W850. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W850 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Sony Ericsson W850i

Standardna oprema:
Telefon
Baterija
Punjač
Uputstvo za upotrebu
Disk sa softverom
USB kabl za sinhronizaciju
MS Duo Pro 1 Gb memorijska kartica i adapter
Stereo-slušalice HPM-70

Dizajn ovog telefona ne izgleda monolitan – telefon poseduje neuobičejene elemente koji će vam zapasti za oko, čineći njegov izgled drugačijim od izgleda sviih ostalih uređaja iste klase. Isto važi i za Sony Ericsson W900i, kod kojeg je crna završna obrada ispresecana narandžastim ivicama navigacionog pad-a. Drugi proizvođači se nisu trudili da eksperimentišu sa izgledom svojih proizvoda pa su stoga na tržištu prisutna rešenja strogog stila bez jarkih boja. Na prvi pogled ovaj model nije zadržao nijedan elegantan deo konstrukcije, sem tastera ispod ekrana koji su ofarabani u narandžasto.

Druga neobična komponenta ovog telefona su navigacioni tasteri integrisani u površinu, čime se stiče utisak da je telefon zadržao touch pad tehnologiju, što ovde nije slučaj. Plastika koja je ovde iskorišćena je fleskibilnija tako da možete pritiskati tastere i kretati se kkroz menije u svim mogućim pravcima. Tačke koje treba pristinuti su označene svetlosnim indikatorima (mala mesta sa pozadinskim osvetljenjem), kojima ne nedostaje osvetljenja zbog moćnih dioda koje su smeštene u blizini. Kada telefon ne reprodukuje muziku tasteri su bele boje, dok se pri pojavi prvih zvukova iz zvučnika boja pozadinskog osvetljenja pretvara u ružičastu boju. Narandžasti Walkman taster sadrži dve KeyPulse LED diode. Najbolja verzija KeyPulse-a se može videti kod Motorola telefona, da budemo precizni kod Motorola-e v80 – model čak može da sinhronizuje svetlosno pulsiranje sa izlaznim zvukom ali i sa zvukom iz okruženja, pored toga, veliki broj različitih pozadinskih svetala i prilično velikih osvetljenih površina svrstava model na prvo mesto u ovoj kategoriji. Naravno, ovaj model je usledio nakon nekoliko Nokia rešenja, ali nijedan od njih se ne može uporediti sa v80.

Sve u svemu KeyPulse je tek prvi korak prema opremanju telefona kompletnim sistemom osvetljenja koji reaguje na izvesne aktivnosti korisnika. A ovi telefoni zaslužuju da budu pomenuti zbog svog privlačnog izgleda.

Dimenzije telefona su nešto manje nego što su dimenzije modela Sony Ericsson K800i i iznose 98x47x21 mm. Takođe ovaj model je gotovo potpuno istih dimenzija kao Sony Ericcson K750i. Težina modela W850i je 116 grama što je uobičajeno za njegovu klasu.

Video klip - dimenzije, upoređenje sa drugim modelima (wmv, 11.4 Mb)

Ostali detalji vredni pomena su rešetka zvučnika, zadnji poklopac i pomodan Walkman logotip sa zadnje strane. Postoje stvari koje je teško primetiti a koje čine razliku između uređaja velikih i malih proizvođača u stvaranju kompletnog izgleda telefona. Dizajn i pojava se kod ovog modela jednako poklapaju i unapređuju doživljaj.

Model se isporučuje u dve kombinacije boja crnom i belom. Prilikom testiranja koristili smo beli model. Ali koji od ova dva modela je privlačniji – to još uvek izaziva polemike. Bez sumnje crna kombinacija bi u poređenju licem u lice odnela pobedu, ali dozvolite da vas podsetim koliko na tržištu postoji crnih slider telefona – najmanje tuce. Svaki od njih se po detaljima razlikuje ali kad ih gledate sa određene udaljenosti svi prilično liče. Što se tiče bele kombinacije, na tržištu ne postoji mnogo modela u ovoj boji, možda neki od modela kompanije Samsung, na primer Samsung X810 ili Siemens EL71 kojeg karakteriše srebrna boja. U osnovi proizvođači su ti koji su crnu boju načinili dominantnijom. Tako da dolazimo do stadijuma da korisnici žele da budu primećeni sa telefonom neobičnih boja u rukama. Sony je implementirao istu politiku sa PSP konzolom – dok su konzole crnih boja beležile veću prodaju, one izrađene u beloj boji su bile daleko iza, ali ne zato što je ovakav model bio nepopularan ili što nije bilo potražnje za njih već usled toga što su evropski distributeri preferirali boju koja je više prisutna na tržištu. Ovo je možda vodilo sve korisnike koji su želeli belu PSP konzolu da probaju da je nađu na crnom tržištu gde je nuđena po većoj ceni i to za oko 10-15% u odnosu na crne jedinice.

Što se tiče Sony Ericcson W850i modela, pretpostavljam da će uvek biti deo potencijalnih kupaca (oko 20%) koji će želeti da kupe uređaj u beloj boji. U praksi uređaji bele boje izgledaju veoma pouzdano i ne čine se jeftinim. Pošavši od iskustva Samsung-a, možemo reći da popularnost određene boje nekog modela zavisi od količine novca uloženog u reklamu. Uopšteno govoreći svaka završna obrada može postati popularna uz pravilnu reklamnu kampanju i slogan. U zavisnosti od boje uređaja, slušalice su različitih boja. U pitanju su slušalice koje su poznate svakome ko je imao dodira sa Walkman serijom – HPM-70 (na žalost standardna verzija).

Interesantna osobenost klizača je dizajn zadnje strane gornje polovine – pokazuje koliko je proizvođač temeljno razvijao ovaj telefon. Normalno bi bilo da vidite otkrivene zavrtnje ili putanju opružnog mehanizma. Ponekad se uklapa u izgled, ponekad kvari opšti utisak, naročito kada ljudi oko vas vide sve te zavrtnje. Na primer Siemens bukvalno naglašava njihovo prisustvo, dok Nokia zavrtnje nastoji da sakrije raznim maskiranjem. Ovde nećete pronaći nijedno od ta dva rešenja, što je jednostavno sjajno.

Sa obzirom da je ovo prvi Sony Ericcson telefon koji ima klizni mehanizam, dalo se očekivati da će kompanija napraviti neke greške, ali to se nije dogodilo. Površina kliznih delova nema nikavo pričvršćenje, opružni mehanizam je sakriven u unutrašnjosti kućišta - rešenje koje treba da posluži ostalim proizvođačima koji proizvode uređaje sa kliznim mehanizmom.

Klizač je opremljen mehanizmom koji lagano vraća delove gore ili dole dok se ne čuje klik zvuk. Ostavljanje uređaja otvorenim ne predstavlja nikakav problem. Postoji mali zazor između dve polovine telefona kada je uređaj otvoren; on je napravljen iz razloga da spreči da se dve polovine priljube jedna uz drugu – ovaj detalj ne izaziva smetnje.

Video klip, upotreba kliznog mehanizma (wmv, 7.7 Mb)

Iznad ekrana ćete ugledati rešetku zvučnika kao i prednju kameru koja je namenjena samo za video pozive – Sony Ericsson K800i zadržava istu konstrukciju. Sa svake strane zvučnika postoje A-B tasteri koje mogu ostati nezapaženi na prvi pogled, iz razloga što su postavljeni u kućište. Zbog svoje veličine ovi tasteri su zgodniji za rukovanje od onih koji postoje na modelima K790i/K800i. Pomoću njih možete pokrenuti foto album i slide show režim kada se ekran telefona nalazi u režimu mirovanja a možete ih koristiti i u igricama, koje karakteriše akcija u landscape režimu, na primer Worms 3D.

Ekran prikazuje do 262.144 boje pri rezoluciji 240x320 piksela (2 inča TFT). Ovakav ekran omogućava 8 tekstualnih i 3 servisne linije u većini režima, kao na primer pri surfovanju internetom, radu sa e-mail klijentom, dok pri slanju poruka možete i povećati broj linija tako što ćete smanjiti veličinu fonta.

Slično najnovijim modelima kompanije, ubacivanje ogledala je iskorišteno da se unapredi čitljivost ekrana kada se nalazite na otvorenom. Slike ostaju vidljive. Ekran je generalno dobro urađenm i mada vas neće preterano oduševiti, u pitanju je prosečan nivo ekrana ili tek nešto neznatno viši od proseka. Bolje ekrane možete naći kod nekoliko modela kompanija Samsung i Motorola.

Tastatura je napravljena od plastike, programabilni tasteri su veliki. Tastatura je pogodna, gornji red se ne oslanja na kućište, što čini da tastatura ne bude problematična. Za razliku od drugih telefona kompanije ovde je prisutno dosta prostora za dobar raspored. Pozadinsko osvetljenje tastature je belo, jednako raspoređeno i vidljivo u različitim situacijama.

Taster za uključivanje i isključivanje se nalazi na gornjoj strani telefona, pomoću njega možete lako menjati profile, zaključavati tastaturu, omogućavati režim telefona koji se koristi pri letenju avionom. Možete odgovarati na pozive i izvršavati sve osnovne operacije čak i kada je telefon zatvoren.

Servisna LED dioda se nalazi na gornjoj strani uređaja, kao i slot za MemoryStick DUO Pro. Podržano je menjanje kartica bez isključivanja telefona.

Sa donje strane telefona se nalazi standardni Fast Port interfejs konektor (podržani su USB Mass Storage i USB 2.0), a ovde se takođe nalazi i mikrofon, kao i otvor za traku za nošenje oko vrata. IrDA se sa nalazi sa desne strane telefona.

Na desnoj strani uređaja nalazi se taster kamere, a iznad njega dva tastera koji se koriste za kontrolu jačine zvuka. Sličan raspored je postao standardan za Sony Ericsson. Sa leve strane ne postoji nijedan taster.

Blic je smešten sa zadnje strane, to je jednostavna LED dioda, kao i kod modela Sony Ericsson K750i, koju ujedno možete koristiti i kao lampicu. Modul kamere je standardan za proizvodnu liniju kompanije Sony Ericsson, ne postoji opcija Auto fokus, a kameru karakteriše 2mpx CMOS matrica kao i malo ogledalo za slikanje samog sebe.

Baterija je Li-Polymer tipa BST-33, kapaciteta 900mAh, što standardno za novije modele. Prema proizvođaču, telefon može da radi do 350 časova u režimu mirovanja i do 2,5 sata kada razgovarate u UMTS režimu i do 7,5 sati u GSM mreži.

Telefon je pri testiranju radio 2 dana uz 1 čas razgovora dnevno, 5 sati slušanja muzike i 20 minuta web surfovanja. U slučaju da razgovarate manje od 1 časa dnevno, telefon bi bez punjenja baterije mogao da traje i tri dana.

Proizvođač tvrdi da model može da obezbedi 30 časova kontinualne muzičke reprodukcije. Bilo je interesantno uveriti se da li je to zaista moguće. U tu svrhu u telefon smo stavili memorijsku karticu kapaciteta 2Gb koju smo napunili različitom muzikom. Jačina zvuka je podešena na najviši nivo, režim nasumičnog odabira numera je omogućen a korišćene su osnovne slušalice koje idu u paketu sa uređajem. Rezultat je bio prilično interesantan: telefon je radio 28 časova što je više nego što može model Sony Ericsson W300i. Ovaj parametar je vodeći za sve telefone dostupne na tržištu i odnosi se na treću generaciju Walkman uređaja iz kompanije Sony Ericsson.

Verzija Bluetooth-a je 2.0, podržava EDR, a u ovom meniju možete podesiti prošireni režim za čuvanje energije. A2DP profil je takođe prisutan i omogućava upotrebu bežičnih slušalica. Bluetooth je prepravljen i sada je podržano više uređaja koji proizvode kompanije treće strane. Sa obzirom da je realizacija ove tehnologije od strane Sony Ericcson-a bila dobra i ranije (iznad proseka), ne treba očekivati nikakve probleme.

Sintisajzer melodija je 40-tonski, ali se koristi samo za reprodukciju midi melodija, dok za ostalo bi trebalo koristiti mp3 fajlove ili bilo koji drugi tip kao što je eAAC+. Količina interne memorije je 60Mb.

Meni

Pre nego što počnemo da govorimo o standardnim aplikacijama želeo bih da navedem prednosti telefona i šta je sve promenjeno u odnosu na prethodne modele. Dalje navodimo listu glavnih karakteristika, a neke od njih su već pokrivene:

Memorijska kartica MS duo Pro umesto M2;
KeyPulse – vrsta osvetljenja koje se pojavljuje kada telefon zvoni;
Pseudo senzorska tastatura;
Unapređen interfejs Walkmana, v2.0;
Vreme reprodukcije je povećano do 30 časova;
Podržana funkcija TrackID;

Činjenica je da smo testirali sve inovacije, tako da se sada možemo koncentrisati na plejer i ono šta on može da ponudi.

Walkman player v2.0. Prva promena je kozmetička ali očigledna: boja interfejsa je crna a ne narandžasta. Promena boje je bila dobra ideja a interfejs izgleda interesantno. Plejeru se može pristupiti iz režima mirovanja pritiskom na narandžasti Walkman taster. Ponovnim pritiskom ovog tastera ćete minimizovati plejer.

Video klip, prikazivanje rada plejera (wmv, 14.2 mb)

Plejer je prepravljen ne samo po pitanju interfejsa, već su promene načinjene u algoritmu reprodukcije. Kvalitet reprodukcije se razlikuje od ostalih modela izuzev Sony Ericsson W950i. Model je zaista sličan svom starijem bratu, mada možda ponekad možete osetiti nedostatak basa, ali i ovo se da primetiti tek u nekolicini numera. U poređenju sa modelom Sony Ericsson K800i, koji ima iste kodeke ali različit interfejs, na identičnim slušalicama prikazuje se određena razlika u reprodukciji. Telefoni zvuče drugačije a Walkman model je pobednik iako K800i uopšte nije loš. Stiče se utisak da je kompanija odlučila da pravi telefone izgrađene na istoj platformi koji se razlikuju jedan od drugog po promeni algoritma zvuka. Interesantno rešenje koje čini odluku o izboru telefona koji ćete kupiti još komplikovanijom i težom. Za sada razlike nisu toliko primetne i samo nekolicina korisnika bi mogla da ih primeti, ali ovo bi u budućnsoti moglo da postane značajnije.

Za početak potrebno je da prebacite svoju sopstvenu muzičku kolekciju na uređaj. Za izvršenje ovog zadatka koristite Disc2Phone aplikaciju – ona kopira sve fajlove u direktorijum koji sadrži muziku. Program se može primeniti i na sadržaj vaših CD-a, ali se fajlovi koji se nalaze na CD-u automatski konvertuju u MP3 format. Ukoliko sami želite da kreirate muzičku kolekciju, potrebno je da ih iskopirate u bilo koji direktorijum ili kreirate novi. Uređaj pri operaciji prebacivanja muzičkih fajlova sam proverava preostalu memoriju. Nakon što ste završili kopiranje, potrebno je da ažurirate muzičku biblioteku – ovaj postupak se vrši preko specijalne funkcije – uređaj locira sve fajlove i direktorijume i zatim dobija neophodne podatke iz ID3 tag-ova. Podržani su sledeći audio formati: MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV i m4a. Ne postoji ograničenje po pitanju bitrate-a, pa na uređaj možete prebacivati i fajlove koji sadrže promenljivi bitrate. Kompanija preporučuje upotrebu fajlova sa 192kbit/s bitrate-om.

U muzičkoj biblioteci sve sačuvane numere se klasifikuju po sledećim karakteristikama:

Izvođač – aplikacija prikazuje opštu listu izvođača po abecednom redu, odavde možete izvršiti brzu pretragu;
Albumi – sortiranje po naslovima albuma, funkcija pretraživanja je dostupna;
Numere – opšta lista svih numera, sortiranje je izvršeno preko naslova numera ili ID3 tagova;
Žanr – Sortiranje koje deli numere na različite muzičke stilove, kao Hip Hop, Jazz, Blues kao kriterijum;
Moje liste pesama – ovo su liste pesama, koje korisnik sam pravi i mogu se kreirati i na samom telefonu i na računaru kada telefon radi kao USB uređaj za skladištenje podataka. Telefon takođe locira kada je ažurirana biblioteka;

Razlika u odnosu na model W950i je u manjoj fleksibilnosti interfejsa, nema pretrage po žanrovima kao ni uatomatske liste pesama ili ocenjivanje fajlova (sortiranje fajlova u odnosu na raspoloženje). Ova razlika se obrazlaže jednom jednostavnom činjenicom – W950i je smart telefon.

Dodatna funkcija je pregled albuma, kod koje možete pretraživati sadržaj po: samo naslovu, naslovu sa sličicama (vertikalna lista), samo sličicama (3x3 matrica). Prebacivanje između načina pojavljivanja se vrši jedim pritiskom.

Horizontalni prelazak između različitih tabulatora omogućava pregleda ne samo albuma već i liste izvođača i pesama. Sva navigacija se može obaviti preko jednog dodira i na svakoj listi možete vršiti pretragu preko prvog ili nekoliko slova.

U režimu reprodukcije možete odabrati da li želite da vam se prikazuje odgovarajuća slika (slika albuma) ili Vizuelizacija (vrsta zaštitnog ekrana koja se pokreće u taktu muzike. Može da se omogući ponavljanje jedne ili više pesama kao i režim nasumične reprodukcije. Vraćanje numere unazad je progresivno, ukoliko držite pritisnut taster, korak se menja.

Postoji režim za reprodukciju nazvan demo u kojem plejer reprodukuje prvih nekoliko sekundi svake numere.

Sa uređajem se isporučuju slušalice HPM-70, one koriste Fast Port interfejs konektor, iako ćete na kraju kabla videti 3.5mm utičnicu za slušalice. Kvalitet slušalica je jedan od najboljih na tržištu, mada su malo lošije od onih koje se isporučuju sa modelom Nokia N91. Sa druge strane gumeni nosač je komforniji, pa će zadovoljiti veliki broj korisnika. Uz to su veoma pogodne za dnevno nošenje.

Telefon podržava OMA DRM 2.0 što ga čini kompatibilnim sa većinom online prodavnica koje prodaju muziku. Proizvođač je uključio stavku menija Online channels u koju možete dodati različite online prodavnice. U zavisnosti od operatera linkovi u ovom meniju mogu da se razlikuju. Novi linkovi se mogu preuzeti uz pomoć vašeg operatera. Važna činjenica je da servis za preuzimanje radi u minimizovanom režimu, tako da muziku možete da naručujete bez izlaska iz plejera.

TrackID. Kao i kod modela K790i/K800i i ovaj model poseduje funkciju TrackID, pomoću koje možete da pronađete naziv pesme dok je slušate na radiju ili ukoliko ste je snimili preko mikrofona. Ovaj proces obično traje 3 do 4 sekunde, fajl se prebacuje do servera GraceNote gde se upoređuje sa velikom bazom podataka. Za razliku od drugih modela kod W850i možete ne samo saznati naslov pesme već je možete i kupiti. Servis je interesantan zbog momentalne mogućnosti kupovine pesme koju tražite.

Sada ćemo nešto reći o standardnim funkcijama koje se maksimalno poklapaju sa ostalim funkcijama telefona najnovije generacije marke Sony Ericsson a koji su izgrađeni na Sony Ericsson K800i platformi.

Interfejs ovog modela deluje poznato i ne razlikuje se od ostalih Sony Ericsson uređaja: glavni meni ima izgled matrice koja se sastoji od 12 ikona. Postoji mogućnost navigacije brojevima – ove prečice se mogu kreirati za većinu prethodno instaliranih stavki menija od strane proizvođača, mada je ova funkcija onemogućena za personalne fajlove i aplikacije.

Unos teksta zadržava svoj komforni nivo tako da pritiskom tastera # izlistavaju vam se dostupni jezici koje lako možete menjati dok kucate.

Sem uobičajenih vertikalnih podmenija, proizvođač je obezbedio tematske horizontalne tabulatore. To znači da dok pregledate listu pozivanih brojeva, možete videti ne samo pozivane brojeve, već istovremeno (pomoću džojstika) možete se prebacivati na tabulatore primljenih ili propuštenih poziva. U meniju telefona ovakva vrsta navigacije je obezbeđena gde god je moguće i na taj način se olakšava upotreba telefona. Kod ovog modela ergonomija menija je na visokom nivou. Takođe bih napomenuo da se slični horizontalni paneli pojavljuju u Telefonskom imeniku, Podešavanjima i drugim stavkama menija.

Proširenje funkcionalnosti Activity menija je rezultat dodatnog četvrtog tabulatora. Prva tri prikazuju različite događaje, kao što su propušteni pozivi, podsetnici, poruke – sve ovo navedeno je u prvom tabulatoru. Moguće je isključiti Activity meni za ove događaje – u tom slučaju pojavljuju se prozori koji podsećaju na određene tipove događaja. Treći tabulator karakterišu prečice, koje odabirate po vašem ukusu. Četvrti tabulator sadrži linkove do najčešće korišćenih aplikacija i resursa – vrh liste je rezervisan za Google pretragu. Da budem iskren način na koji Google zaštitni znak deluje na korisnike može se uporediti sa vudu magijom. Ovo je jedan od razloga zašto je ovaj engine za pretraživanje korišćen i od strane nekoliko drugih proizvođača.

Drugi tabulator je najinteresantniji, budući da prikazuje neku vrstu menadžera zadataka kojeg karakteriše lista svih pokrenutih aplikacija. Prethodni Sony Ericsson telefoni imali su podršku samo za više zadataka – mogli ste igrati Java igre, slušati radio ili plejer i kucati poruku u isto vreme. Ipak su ovi uređaji napredovali korak dalje, te sada korisnik ima mogućnost da pokrene dve Java aplikacije istovremeno i da prebacuje sa jedne na drugu. Ova mogućnost je veoma zgodna za sve one koji koriste mobilne klijente kao što je ICQ koji uvek moraju biti online, a istovremeno žele da igraju Java igre. Što se tiče ostalih proizvođača telefona, oni ovakvu funkciju još nemaju, osim što je kompanija Nokia zakazala predstavljanje ove funkcije u njihovom telefonu krajem 2006-e i početkom 2007-me godine. Aktuelni modeli obezbeđuju mogućnost istovremenog izvršavanja samo za standardne aplikacije i jednog programa treće strane i pri tome mogu deliti pristup istoj mreži. Za kasnije postoje planovi dodavanja mogućnosti pokretanja dve aplikacije treće strane – ova funkcija će biti ubačena pre komercijalnog predstavljanja ovih uređaja, budući da je veoma atraktivna i relevantna ovih dana.

Video klip - prikaz rada Java-e u pozadinskom režimu (wmv, 5.31 Mb)

Unapređena funkcija USB konekcije može se takođe označiti kao nova – sa ove tačke gledišta moraćete da odaberete da li će fajlovima na memorijskoj kartici biti dozvoljen pristup ili ne (režim prenosa podataka). U prvom slučaju, uređaj se gasi tako da imate mogućnost pregleda memorijske kartice a u drugom nude vam se različita USB podešenja za pristup mreži – u suštini uređaj se transformiše u modem. Slična realizacija ove funkcije bila je predstavljena samo u modelu Motorola ROKR E2, gde možete koristiti USB Ethernet (iako je poenta u oba slučaja ista).

Telefonski imenik. Do 1000 kontakata su svim unešenim poljima može se uskladištiti u imenik ali broj telefonskih brojeva je ograničen na 2500. To znači da uprkos mogućnosti da dodelite do 5 brojeva telefona jednom kontaktu, ne možete preći 2500 unosa. Ovo je obično dovoljno i za najaktivnije korisnike imajući u vidu da korisnici uobičajeno nemaju više od 500 unosa u imenicima.

Kao što sam ranije napomenuo, nekoliko brojeva telefona može se uskladištiti za jedan kontakt, kao i adresa, e-mail, IM broj ili neke druge kontaktne informacije. U podešavanjima možete odabrati željena polja, ona će biti dostupna dok ona koja nisu iskorišćena neće biti prisutna. Unosi se sortiraju po poljima, uključujući ime i prezime, ali samo po jedno unosno polje. Za razliku od prethodnih modela, ovaj put imamo dinamički uređaj koji vrši automatsko sortiranje liste nakon promena.

Moguće je dodeliti personalnu melodiju i sliku za svaki kontakt. Tokom dolaznog poziva slike i melodije će biti korišćene. Polje za unos datuma rođenja može se sinhronizivati sa planerom.

Kada unosite informaciju možete birati između tabulatora, u prvom unosite broj telefona, a zatim sledi sortiranje po tipu. Sve u svemu organizacija ovog procesa veoma podseća na Outlook dok je komfor na prvom mestu. Poziv na glas može se dodati za 40 odabranih brojeva telefona i imena. Poziv na glas je ostao isti, čak možda pomalo izgleda i zastarelo u odnosu na softver konkurentskih kompanija.

Kada listate kontakte možete pritisnuti džojstik na levu ili desnu stranu da vidite dodatne informacije o željenom kontaktu. Opcija Open Contact je prisutna u kontekst meniju i dozvoljava pregled svih kontakata bez ulaska u režim editovanja kao što je to bio ranije slučaj.

Kompanija i dalje prati svoja uverenja da se SIM-kartica koristi samo u slučaju nužde, te je jedini način da vidite njen sadržaj da odete do specijalne opcije u meniju. SIM kontakti se ne prikazuju u imeniku.

Možete kreirati rezervnu verziju celokupnog imenika, skladišti se na memorijskoj kartici, tako da kasnije imate mogućnost da te podatke povratite.

Kontakt grupe su neophodne samo za masovno slanje SMS poruka, budući da je nemoguće dodeliti željenu melodiju ili sliku za grupu.

Slanje poruka. Sve mogućnosti za operacije sa porukama su standardne, postoje šabloni kao i mogućnost da ih sami kreirate. Memorija telefona zajedno sa memorijom SIM-kartice koristi se za skladištenje poruka. Podržana je funkcija chat-ovanja. Što se ovog dela tiče sve je potpuno isto kao i kod bilo kojeg drugog telefona ove kompanije. Samo su emotikoni promenjeni da bi bili zanimljiviji.

Realizacija MMS poruka je odlična kao i uvek, bukvalno možete kreirati video klipove budući da postoji veliki broj podešavanja i ovo je jedna od onih stvari koja Sony Ericsson proizvodima daje prednost u odnosu na konkurenciju.

EE-mail klijent ima mogućnost slanja i primanja e-mail poruka, podržane su sve vrste kodnog rasporeda. E-mail poruke mogu biti smeštene na memorijskoj kartici.

U podešavanju za e-mail možete podesiti različite lozinke za SMTP naloge. Podešenja su fleksibilna, podražni su skoro svi kodni rasporedi a ne samo Unicode. Prilozi su isto tako podržani i predstavljeni su ikonom u telu poruke. Telefon ne radi sa Office ili PDF fajlovima ali mogu biti uskladišteni u bilo kom direktorijumu. Ograničenje za odlazne/dolazne e-mail poruke postavlja operator. E-mail poruke sa 6-7Mb priloga mogu se poslati bez ikakvih problema. Telefon podržava Push Mail standard. Naravno, proces slanja i primanja poruka vrši se u pozadini.

RSS Feed. Podešavanja su veoma jednostavna, dovoljno je samo uneti naslov i adresu. Telefon se konektuje i vrši preuzimanje. Možete update-ovati samo jednu stavku ili sve odjednom. Mogućnosti ugrađenog pretraživača se koriste za prikazivanje.

Lista poziva. Do 30 unosa može se uskladištiti na objedinjenoj listi, sa datumom i vremenom. Postoji ikona koja označava tip poziva (propušteni, primljeni, birani) koja se prikazuje pored svakog unosa. Tu je i dodatna ikona koja označava da li taj unos postoji u imeniku ili SIM-kartici. Lista propuštenih poziva može se videti odvojeno i ona ima mogućnost skladištenja do 10 unosa. U ovom meniju takođe možete videti troškove poziva, trajanje poziva, odlazne pozive i poslednji poziv. Prisutni su tabulatori što je dobro za uštedu vremena.

Zabava. Iz ovog menija pristupate fotografijama i muzičkim fajlovima. Funkcija MusicDJ je veoma zanimljiva iako ne postoji verovatnoća da će ova karakteristika imati veliku potražnju od strane korisnika. U editoru možete kreirati i vršiti editovanje melodija, do četiri numere.

Naprednija verzija funkcije MusicDJ naziva se VideoDJ i omogućava editovanje ne samo muzičkih fajlova već i dodavanje slika i oznaka. Krajnji rezultat se prikazuje u 3GP fajlu koji se može poslati preko MMS ili Email poruke ili jednostavno prebaciti na drugi telefon.

Kreativni korisnici mogu koristiti grafički editor koji je nazvan PhotoDJ za crtanje jednostavnih slika. Vreme naprosto leti kada se zabavljate sa PhotoDJ-em, ali u principu ova karakteristika je beskorisna.

Daljinsko upravljanje – mogućnost kontrolisanja uređaja preko Bluetooth konekcije. To je uobičajeno za sve Sony Ericsson telefone.

Zvuk se može snimati putem Diktafonu, koji dozvoljava snimanje glasovnih tagova koji se kasnije mogu koristiti kao melodije. Telefonski pozivi takođe se mogu snimati, to se radi iz kontekst menija budući da nema ograničenja.

Igre – telefon ima dve igre: Extreme Air Snowboarding, Gauntlet.

Radio. Prisutna je memorija za 20 radio stanica, automatska pretraga i RDS funkcija. Kvalitet radija i izgled su kao i u slučaju K750i. FM radio je sličan kao i bilo koja uobičajena aplikacija, osim što ne poseduje Identify Music opciju i meniju. Dok slušate bilo koju radio stanicu i zapitate se koja je to pesma to možete saznati pomoću ove karakteristike. Nakon aktivacije uskladištiće 3-4 sekunde pesme i povezati se sa specijalnim serverima radi analize pesme. Rezultat će biti prikazan u vidu taga u gornjem delu ekrana (podržane su horizontalna i vertikalna orijentacija).

Planer. Planer krije veliki broj funkcija. Prvo ćemo pregledati kalendar. Postoji tri tipa pregleda događaja: nedeljni, mesečni ili po danu. U poslednjoj opciji videćete listu svih događaja i podsetnika, u ostale dve videćete označenu satnicu. Možete menjati željene dane i godine ili mesece. Sve je uobičajeno, kao i unos rasporeda. Postoji mogućnost da događaju dodelite naziv, definišete mesto održavanja, dužinu i aktivirate podsetnik (pre ili neposredno nakon početka događaja). Prvi put dostupno je i ponavljanje. Tipovi ponavljanja su dnevno i mesečno. Podsetnik radi i u slučaju da je telefon isključen osim ukoliko onemogućite ovu funkciju.

Lista zadataka ovom telefonu je prilično jednostavna. Postoje samo dve vrste događaja, telefonski poziv ili podsetnik. Sa druge strane, ovo je i dovoljno budući da jednostavnost ima svoje prednosti.

Telefon ima kompletnu pretragu koja je organizovana za kalendar, treba da odredite vašu pretragu (reči ili deo nje) i nakon kratkog vremena videćete sve događaje koji se poklapaju sa zadatim kriterijumom. Ova funkcija odlično radi čak iako planer ima više od 100 unosa, podržano je i brzo prebacivanje na događaje.

Telefon karakteriše normalan prenos rasporeda na ostale uređaje (obično preko IrDA i Bluetooth-a). Odaberite željeni interval (dan, nedelja ili mesec) i pošaljite sve unose. Uređaj bi trebalo da podržava PIM funkciju da bi se podaci pravilno otvorili i prikazali. Moguće je slati raspored na TV uređaj preko IrDA konekcije, TV aparat prihvata raspored ali nije u mogućnosti da prikaže primljeni sadržaj. Podaci se na isti način mogu primiti, preko računara bez dodatnog softvera.

Beleške. Telefon podržava unos beleški ali postoji ograničenje dužine. Naziv beleške biće prva uneta reč. Ovo nije uvek zgodno zbog toga što morate prvu reč koristiti da opišete vrstu beleške.

Alarm časovnik. U ovom meniju su unete promene tako da sada postoji pet alarm časovnika i svaki od njih se može podesiti. Mogu da se podese da rade određenih dana u nedelji. Pored melodija za alarm časovnike, možete odabrati kratke beleške i sliku koje će se prikazati kada se alarm časovnik uključi. Bilo koji muzički fajl ili radio se može odabrati kao sam alarm.

Ovde je sve standardno, štoperica ima funkciju privremene vrednosti. Telefon ima specijalnu aplikaciju za skladištenje tajnih kodova, koja je bila pravi pogodak kod ranijih modela, a tu je i standardni Kalkulator.

Funkcija Svetsko Vreme se nalazi u ovom meniju.

Povezivanje. Sva komunikaciona podešavanja telefona se mogu podesiti odavde, počevši od WAP-a i GPRS-a (EDGE podešavanja su ista) do Bluetooth-a i Sinhronizacije. Neću opisivati standardne opcije, sve radi uobičajeno. Želeo bih da naglasim stabilnost rada Bluetooth-a, nije bilo nikakvih problema, sinhronizacija sa ostalim uređajima radi odlično, svi profili (uključujući A2DP, stereo zvuk preko Bluetooth-a) su podržani. Verzija Bluetooth-a je 2.0 sa EDR podrškom.

Lokalna i daljinska sinhronizacija može se podesiti u ovom meniju. Telefon podržava HID profil koji dozvoljava daljinsku kontrolu za računar i druge uređaje.

Podržani su sledeći Bluetooth profili:

Dial-up networking profil
Generic Access profile (Profil za generički pristup)
Generic Object Exchange Profile (Profil za generičku razmenu objekata)
Object Push Profile (Profil za "guranje" objekata)
Serial Port Profile (Profil za komunikaciju preko serijskog porta)
Handsfree Profil
Headset Profile (Profil za slušalice)
Synchronization Profile (Profil za sinhronizaciju)
Basic Imaging Profile (Profil za osnovnu izmenu slika)
File Transfer Profile (Profil za transfer fajlova)
HID Profil
SyncML OBEX povezivanje
JSR-82 Java API
A2DP

WAP. Pretraživač poseduje posebnu stavku menija, verzija je 2.0 i podržava sigurne konekcije koje su veoma važne u slučaju da koristite elektronske transakcije. Nove pozadinske slike, teme I melodije mogu se odmah preuzeti, sve je dostupno na web sajtu proizvođača.

Standardni pretraživač za Sony Ericsson telefone je NetFront, podržava jednolinijski prikaz web strane i HTML. Jedna od prikladnijih mogućnosti je kreiranje direktorijuma sa fajlovima, bookmark-cima. Pretraživač važi za jednog od najboljih na tržištu, ali ograničeni resursi telefona ne olakšavaju upotrebu. Ukratko, oni koji konstantno koriste internet trebalo bi da razmisle o kupovini PDA ili laptop računara budući da kompletan internet pristup nije tako dobar za ovu klasu uređaja. U isto vreme RSS Feed je sjajna funkcija, dozvoljava upotrebu telefona za čitanje vesti, objava I drugih materijala.

HTML strane koje sadrže napredan format ili prelaze 500Kb velične se ne prikazuju. Pretraživač je optimalan ali se preporučuje upotreba Opera Mini pretraživača budući da ima više mogućnosti.

Podešavanja. Ovaj meni skladišti sva podešavanja vezana za rad sa telefonom i delimično sa njegovim izgledom. U režimu mirovanja sat može biti prikazan pri dnu (da ili ne), pored toga možete odabrati veličinu fonta. U slučaju da odaberete velika slova biće veoma lako da vidite koje je vreme ali sam font postaje providan, sve ostalo je uobičajeno.

Fajl menadžer, količina mmeorije. Korisnik na raspolaganju ima 10Mb dostupne memorije, a možete dodati i MS Duo Pro memorijsku karticu. Ovde se mogu sačuvati svi podaci (fotografije, video klipovi, aplikacije). Preostala memorija je zauzeta prethodno instaliranim aplikacijama, koje ne možete obrisati. Deo memorije je odvojen za telefonski imenik, listu poziva, itd.

Telefon poseduje najjednostavniji fajl menadžer, uz čiju pomoć fajlovi mogu biti sortirani u različite direktorijume, a posebni direktorijumi mogu biti kreirani u memoriji telefona. Fajlovi se mogu premeštati iz jednog u drugi direktorijum bez problema. Sa ili bez kabla telefon može postati savršeno mesto za čuvanje fajlova, a nema problema ni sa prenosom na telefon fajlova koje on sam ne može da otvori.

Uobičajeno sortiranje fajlova sadrži sledeće opcije: datum, tip i veličinu. Galerija slika ima novo podešavanje nazvano Timeline, koje nakon aktiviranja prikazuje liniju u kojoj su prikazani meseci. Na listi ćete videti fotografije koje su napravljene tokom tog meseca. Lista može postati još detaljnija pritiskom dva puta na isti taster i onda vam se umesto meseci prikazuju dani, odnosno fotografije snimljene određenog datuma. Ovo može biti dosta zgodno ukoliko posedujete veliki broj fotografija u telefonu.

Kamera. Uređaj je opremljen 2 MP kamerom sa CMOS matricom bez autofokusa.

Uređaj podržava tri moguće rezolucije – 1632x1224, 640x480, 160x120 piksela. Postoje dva tipa kompresije podataka Normal i Fine. Većina prikazanih fotografija je urađena u Fine kvalitetu. Fotografije se razlikuju po veličini gotovo dva puta u zavisnosti od rezolucije, tako da fotografija u Normal režimu zauzima oko 300Kb, dok ona fotografisana u Fine kvalitetu je veličine 500-600Kb. Vreme koje je potrebno da se sačuva fotografija iznosi 1-2 sekunde. Ukoliko se snima nekoliko fotografija jedna za drugom (ne Burst režim) tada ćete primetiti malo sporije vreme pisanja (3-4 sekunde). Bafer uređaja bi trebalo da ima memoriju kapaciteta 2Mb.

Video klip, foto album (wmv, 4.59 Mb)

Podešavanja kamere su sledeća:

Shutter Sound. Možete odabrati tri vrste zvuka pri fotografisanju, ali ne možete isključiti zvuk.
White Ballance. Mogućnost odabira između automatskog režima ili svetlog, fluoroscentnog, dnevnog.
Efekti. Na fotografije se može primeniti nekoliko efekata kao što su negativ, osunčanost, crveno-smeđa i crno-bela.
Tajmer se aktivira za određeni period vremena nakon kojeg kamera sama okida.
Noćni režim je namenjen snimanju po mraku. Ekspozicija je povećana (ne treba da pomerate uređaj da biste izbegli zamagljenje fotografije).
Režim snimanja. Normalni režim koji se koristi za fotografisanje u uobičajenim uslovima. Višestruki režim (Burst 4) omogućava slikanje do četiri fotografije u serijama. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava slikanje neobičnih fotografija. Poslednji režim omogućava fotografisanje sa ramom, kod kojeg se rezolucija fotografija automatski smanjuje.

Ekran služi kao vizir kada se nalazite u režimu snimanja. Slika se kreće veoma lagano i sve se jasno vidi. Numerički tasteri pomažu pri menjanju različitih funkcija i parametara snimanja što ubrzava rad.

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

  (+) uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

Video klipovi se mogu snimati u dve rezolucije (176x144, 128x96), a fromat fajlova je 3GP. Trajanje klipa može biti ograničeno (do 10 sekundi) ili neograničeno. Kvalitet klipova je prosečan i očigledno niži nego kod većine top modela.

Video klip 1 (3GP, 60.9 Kb)

Video klip 2 (3GP, 217 Kb)

Utisci

Iako je polifonija 40-tonska, uređaj ne obezbeđuje ništa bolji zvuk mp3 fajlova u odnosu na druge Sony Ericsson brendirane telefone. Jačina zvuka zvučnika je prosečna a basovi se jako dobro čuju, tako da ćete melodiju lako čuti čak iako se nalazite na ulici. Vibracija je prosečne snage ili možda nešto jača, mada je i dalje dosta slaba da bi mogla da se oseti. Kada je u pitanju prijem on je na istom nivou kao i kod drugih proizvoda kompanije – drugim rečima, veoma dobar.

Šta su prednosti modela W850i u odnosu na K800i? Prvo bogat paket opcija koji je tipičan za Walkman telefone. Kao drugo, značajno prepravljen plejer koji obezbeđuje bolji kvalitet reprodukcije. Druge razlike su minorne ali se ipak daju primetiti: različit maksimalni kapacitet skladištenja (do 4Gb), bolja tastatura ali lošiji navigacioni tasteri. Osnovna funkcionalnost je slična kod ova dva modela, sa jednom razlikom u korist K800i a to je kamera. Kamera nije ključni element modela W850i, više je neobavezna i obezbeđuje odgovarajući kvalitet.

Prvi slider model iz kompanije Sony Ericsson nudi interesantno muzičko rešenje, koje obezbeđuje najduže trajanje reprodukcije na tržištu, poseduje prvoklasan kvalitet zvuka, novu verziju plejera sa interesantnijim interfejsom i mogućnost kupovine muzike preko online prodavnica. Uzimajući u obzir činjenicu da uz telefon dobijate memorijsku karticu kapaciteta 1Gb, ovaj telefon nema konkurenciju u tom segmentu. Ovaj model je odlično rešenje za one koji vole da slušaju muziku, traže kompaktan telefon sa sjajnim karakteristikama i dugim trajanjem baterije. Smart telefoni mogu da obezbede duplo manje trajanje baterije uz slične zadatke.

Model je svoje pojavljivanje na tržištu doživeo u avgustu i trenutno nema direktnog konkurenta, tako da je zauzeo poziciju između top modela kao što su Nokia N91, Sony Ericsson W950i i masovni modeli poput Nokia 3250 i Sony Ericsson W810i.

PS: Trebalo bi da dobijete odvojeni daljinski upravljač na kojem je locirana mini utičnica za standardne slušalice. Telefon podržava kabl za prenos zvuka do eksternih stereo sistema. Diskusije na temu da li će ovaj model postati popularan kao K800i su donele neočekivani zaključak. Ovaj model će postati popularan u svom segmentu, ali neće dostići broj prodatih primeraka modela K800i. Ovo je najoptimalniji model po odnosu cene/kvaliteta u svojoj klasi. Novi faktor forme ovom modelu dodaje neke bonus poene.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024