6085 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6085
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6085. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6085 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM- telefona Nokia 6085 i Nokia 6086

Prodajno pakovanje:

Telefon
850 mAh Li-Ion baterija (BL-5B)
Uputstvo za upotrebu
Punjač
Žične mono slušalice HS-5 (Pop-port)

Nokia 6085 i Nokia 6086 dalje proširuju opseg telefona na preklop za tržište osrednjih telefona. Zbof pogodnosti, ova dva modela se mogu smestiti između modela Nokia 6103 i 6125 i mogli bez ikakvog razmišljanja da se smatraju naslednicima Nokia-je 6060 (prema oznaci), budući da se veoma razlikuju u smislu funkcionalnosti.

U isto vreme razlika između ova dva uređaja je minimalna, naročito kada se ima u vidu različita vrsta plastike primenjena na neke delove i Wi-Fi konekciju kod modela Nokia 6086. To je otprilike sve što se tiče poboljšanja prethodnog uređaja, ne uzimajući u obzir različita kolor rešenja. Ovo je glavni razlog (drugi je podrška na forumu) koja nas ohrabruje da i dalje radimo uporedna testiranja.

U ovom testu ćemo se fokusirati na model Nokia 6086, ali isto tako opisujući oba uređaja odjednom gde god je to moguće. Odgovarajuće oznake i napomene u okviru teksta ovog članka će naglasiti sve razlike između ova dva modela.

Dizajn i kontrole

Model je zadržao izgled klasičnog telefona na preklop a dimenzije uređaja su 92x46x23mm, dok mu je težina samo 84 grama. Uz ovakve dimenzije telefon odlično staje u bilo koji džep. Dimenzije i težina su identične za oba modela.

Model 6085 je dostupan u tri verzije. Srebrna završna površina ima svetli deo za spajanje, ivicu ekrana i tastaturu dok su ostali delovi u crnoj boji. Pink i verzija u zlatnoj boji imaju srebrnu tastaturu sa bojom kućišta koja se poklapa sa nazivom kolor šeme.

Što se tiče modela 6086, za sada je dostupan u dve boje – potpuno crno kućište (uključujući i unutrašnjost) i bledo roza. U bliskoj budućnosti biće predstavljeno još nekoliko boja; prvenstveno crna boja za model Nokia 6085.

Kada je reč o dizajnu telefona, on dosta podseća na model Nokia 6290 mada je pitanje koliko se oni mogu upoređivati budući da, na prvom mestu, pripadaju različitim tipovima. Ipak, čisto iz radoznalosti možete pročitati sličnosti između ova dva modela i sami se uveriti u to šta je slično a šta ne.

Kada je telefon zatvoren, mesto na kome se dve polovine spajaju čini da telefoni budu veoma slični. Dizajn ivica je praktično isti kod oba modela. Lokacija kamere i ivice eksternog ekrana takođe su veoma slične.

Isto važi i za tastaturu, međutim, čini se da je to puka slučajnost.

Pristup korišćenih materijala u ovim ponudama je zaista interesantan, budući na Nokia 6086 ima malo bolji tretman po tom pitanju.

Prednja, kao i zadnja strana, načinjene su od plastike sa jednom razlikom – za završni sloj su odabrana dva različita tipa. Sa gornje strane i delimično sa strane, sjajni završni sloj čini da površina sija na suncu, dok su ostali detalji prošarani horizontalnim prugama druge boje. Model 6086 poseduje još jednu karakteristiku koju bi trebalo pomenuti – skoro svi delovi kućišta, naročito bočne strane, tastatura i sama unutrašnjost su načinjeni od plastike koja je meka na dodir što je sada jedan od najvećih trendova kada su u pitanju mobilni telefoni. Upotreba ovakvog materijala je očigledno bio pravi potez budući da telefon pruža prijatan osećaj u ruci i jednstavno vas tera da ga ponovo uzmete u ruke.

Naravno, ovakve osobine je veoma teško primetiti u stvarnom životu tako da je teško zamisliti bilo koga ko je fokusiran na to kako njegov telefona sija na suncu. Ali moram priznati kada sam prvi put uzeo ovaj telefon u ruke to je bila prva stvar koja je privukla moju pažnju. Druga karakteristika koju bi trebalo pomenuti jeste činjenica da Nokia koristi ne tako rasprostranjene mogućnosti za njihove telefone koji su namenjeni tržištu srednjih uređaja tako da ne samo da ubacuje veliki broj karakteristika i obraća pažnju na izgled, već karakteristike i privlačni materijali takođe imaju svoju ulogu.

Bočne strane kao i unutrašnjost modela 6085 su napravljeni od plastike, koja je prevolađujući materijal kod većine modernih telefona, pa nam stoga nisu ni naročito interesantni za dublju analizu.

Sa prednje strane nalazi se monohromatski ekran oivičen plastikom koja podseća na metal i sočivima kamere. Sa zadnje strena nalazi se mala pruga koja se poklapa sa bojom ivice ekrana, gde se nalazi zvučnik i logo kompanije. Ostali deo donje polovine ispod ove pruge zauzima poklopac baterije. Za uklanjanje poklopca baterije dovoljno ga je povući na dole, budući da ima uobičajeni slot za pričvršćavanje bez ikakvog zazora. Ispod poklopca nalazi se baterija o kojoj će kasnije biti reči. Kada uklonite bateriju ugledaćete postolje za SIM-karticu koje je uobičajeno za Nokia brendirane modele – poklopac i slot za karticu.

Taster za kontrolu jačine zvuka kao i taster za kameru nalaze se sa leve strane.

Sa desne strane ugledaćete odeljak za microSD (bivši TransFlash). Uređaj podržava proširenje memorije memorijskim karticama kapaciteta do 4Gb a omogućena je i zamena bez isključivanja. Slot je pokriven plastičnim poklopcem koji ne morate da pridržavate pri izmeni kartice i skoro je nemoguće izgubiti ga.

Sa gornje strane nema nikakvih priključaka dok se na donjoj strani nalazi utičnica za punjač i uobičajeni Nokia Pop-port. Tu je i otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata ali da bi mogli da provučete traku kroz otvor prvo je potrebno da uklonite poklopac baterije. Na samom dnu, pored slota za SIM-karticu nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje oko ruke ili oko vrata.

Kada otvorite uređaj ugledaćete tastaturu koja zauzima gotovo čitavu površinu donjeg dela telefona. Trećinu tastature zauzima navigacioni blok, ostalo su numerički tasteri. Veličina tastera i pad-ova čini ih jednostavnim za upotrebu. Kucanje poruka sa ovakvom tastaturom je izuzetno lagano – u suštini nećete ni primetiti da se pritisnuli tastere, što samo ukazuje na kvalitet tastature. Tasteri su dovoljno veliki da se spreči pritiskanje pogrešnih, naročito ako već imate iskustva u korišćenju Nokia telefona.

Navigacioni blok koji je iskorišćen kod oba modela je uobičajen među modelima kompanije Nokia. Sastoji se od četvorostranog navigacionog tastera sa OK tasterom u sredini, okružen sa četiri tastera (dva programabilna i tasterima za javljanje i prekid veze). Navigacione kontrole su zgodne za upotrebu, najviše zbog toga što je navigacioni pad pogodan.

Taster za regulaciju jačine zvuka je postavljen sa bočne desne strane uređaja, ispod mesta na kojem držite prst prilikom razgovor, mada ga nije baš lako upotrebiti prilikom razgovora.

Svi tasteri su osvetljeni ne naročito svetlom bojom, mada dovoljnom za većinu okruženja. Ona savršeno pristaje crnoj tastaturi modela 6086. Pozadinsko osvetljenje je ravnomerno raspoređeno preko svih tastera, tako da su jednako osvetljeni i tasteri u centru kao i oni na obdou tastature. Jedini nedostatak koji postoji kod pozadinskog osvetljenja modela 6085 je srebrna boja tastera što otežava čitanje slova na njima prreko dana – belo pozadinsko osvetljenje samo pogoršava vidljivost slično toniranih tastera. Ali pri lošijem osvetljenju ovaj problem nestaje.

Kućišta su dobro izrađena kod oba modela. Nema škripanja; svi detalji su precizno podešeni jedni prema drugima. Samo nekoliko detalja kao što su spoljni i unutrašnji ekrani, čini da ova dva modela ne budu savršeni. Deo oko zvučnika i logo su podložni habanju i oštećivanju, mada se sve ove ogrebotine mogu videti samo pod određenim uglom, tako da ovom problemu ne treba pridavati naročiti značaj. Kućište se teško prlja tako da ovaj telefon nikako ne spada u grupu onih koje stalno morate čistiti ili držati u futroli da bi izgledali lepo (Motorola KRZR K1 i SE Z610 dele prvo mesto kada su u pitanju telefoni koji se lako prljaju).

Trajanje baterije

Vek trajanja baterije ova dva modela je zaista vredan pomena. Prilikom testiranja, baterija je omogućavala pet dana rada telefona, uz 20-30 minuta razgovora dnevno. Ukoliko slušate radio ili muzički plejer do dva časa dnevno i pretražujete web stranice jedan sat, trajanje baterije će pasti na tri dana, što je i dalje prilično dobro.

Ekran

Eksterni ekran

Na monohromatskom ekranu, možete da vidite simbole u plavoj boji koji se nalaze na tamno ljubičastoj pozadini. Sa rezolucijom 98x68 piskela i dimenzijama 20x16mm ovaj ekran je u mogućnosti da prikaže četiri servisne linije.

Na gornjoj liniji se nalaze ikone koje ukazuju na jačinu signala, napunjenost baterije, Bluetooth i WiFi (model Nokia 6086), indikatore statusa, ikonu za novopristiglu SMS i notifikaciju režima rada bez zvukova.

Druga linija od vrha prikazuje naziv vašeg operatera, ime ili broj pozivaoca pri dolaznom pozivu. Ukoliko ste propustili neki poziv, ova informacija će se takođe prikazati na ovoj liniji, umesto naziva operatera.

Na trećoj liniji koja je jedina linija koja se vidi u režimu mirovanja (i koja je takođe pomalo providna), možete videti trenutno vreme. Odabir između digitalnog i analognog časovnika je na vama. Gotovo je nemoguće videti koliko je sati kada je ekran neaktivan - da biste ovo uspeli potrebno je da približite ekran gotovo sasvim isperd očiju. A kada telefon iz režima mirovanja prebacite u režim normalnog rada, pritiskom na jedan od bočnih tastera, linija koja prikazuje vreme postaje toliko mala da će vam opet biti teško da vidite koliko je sati. Tako da ćete u većini slučajeva da se odlučite da otvorite telefon i vidite koliko je sati.

Donja linija donosi informacije o trenutnom profilu i datum.

Unutrašnji ekran

Nakon što otvorite telefon ugledaćete unutrašnji ekran, koji koristi sCTN matricu i može da prikaže rezoluciiju 128x160 piksela, (1.8’’, 28x35 mm) i prema tvrdnji proizvođača prikazuje 262.144 boje. Kada ekran kod ova dva modela uporedimo sa ekranom koji postoji kod modela Nokia 6070, uvidećemo da nema razlike - prikazivanje boja i osvetljenost su na istom nivou. Tvrdnja kompanije da ekran može da prikaže 262.144 boje smatram da nisu tačne i da predstavljaju samo bacanje prašine korisnicima u oči. Barem mi nismo primetili nikakve razlike između ovog ekrana i onog koji može da prikaže 65.536 boja. Ekran bledi na suncu, mada osvetljenje ostaje dovoljno jako da možete da pročitate informacije na ekranu bez problema. Ipak ni jačina osvetljenja ni gama ne mogu da budu podešeni na ovim telefonima.

Sve u svemu ekran je dobar, mada imamo jedno pitanje da postavimo – nije nam jasan razlog zašto iako su oba telefona prilično bogata karakteristikama, a WiFi konektivnost Nokia-e 6086 je još jedan plus ovog modela, oba telefona imaju cSTN ekrane koji su namenjeni jefitnijim rešenjima.

Meni

U ovom delu testa nećemo reći ništa o standardnim funkcijama kao što su telefonski imenik i planer, jer su one tipične za uređaje bazirane na trećem izdanju S40 platforme.

Oba modela su izrađena na trećem izdanju S40 platforme proširene sa Feature Pack-om. Prema tome, sva uglađenost koju poseduju ova dva modela je karakteristična za platformu iz koje dolaze, a isto tako lako možemo povući paralelu između ovih telefona i modela Nokia 5200. Sledi lista Feature Pack 1 update-ova za treće izdanje S40 platforme koji se mogu naći kod modela Nokia 6085/6086:

    Potpuno prerađeni muzički plejer, modifikovani interfejs, podrška za muzičku biblioteku i sortiranje fajlova.
    Podrška za Flash Lite 2 u odnosu na verziju 1.1 kod prethodnih modela.
    Upotreba flash-klipova kao pozadinskih slika ili screensaver-a.
    OMA DRM verzija 2.0 u odnosu na verziju 1.0 kod prethodnih modela.
    A2DP-profil za Bluetooth omogućava upotrebu bežičnih slušalica.
    Mogućnost dodeljivanja bilo koje melodije kao melodije pri pozivu (potrebna podrška operatera).
    API sigurnosni i servisi od poverenja (JSR-177) namenjeni Java-i.
    Muzičke aplikacijse (plejer, radio) mogu da rade u pozadinskom režimu u svakom trenutku, izuzev kada je pozvana aplikacija kamere.

    Kod oba uređaja dostupno je 4MB ugrađene memorije. Ovako mala količina memorije je prvenstveno implementirana zato što postoji mogućnost proširenja kapaciteta korišćenjem memorijske kartice. Međutim, da ovo nije slučaj bilo bi veoma teško da bilo šta drugo radite sa telefonom sem osnovnih operacija, jer količina ugrađene memorije omogućava tek upload-ovanje nekoliko zvučnih klipova. Ipak, proizvođač sa ovim modelima ne isporučuje memorijske kartice.

    Prethodno instalirane aplikacije, igre.

    Četiri prethodno instalirane igre koje su vam na raspolaganju.

    Galaxy Ball je modifikovana verzija tetrisa kod koje slažete oblike prema njihovim bojama.

    Golf Tour (Golf iz pogleda treće osobe) – potrebno je neko vreme da ovladate ovom igrom, ali je igra zaista zabavna.

    High Roller - kolekcija različitih varijacija na poker.

    Sudoku je prilično interesantna logička igra.

    Aplikacije

    Od pet prethodno instaliranih aplikacija, neke su zaista korisne.

    Konvertor II je vrlo korisna aplikacija, koja se kako joj ime navodi,koristi za konvertovanje jedinica temperature. viine, dužine, površine, zapremine, kao i konvertovanje valuta. Naravno, većina ovih konverzija se neće koristiti naročito često, ali kada vam zatreba biće vam od velike koristi.

    Svetsko vreme vam omogućava da saznate vreme u četiri različite oblasti na svetu. Na raspolaganju vam je mapa sveta i mogućnost da odaberete određeni grad.

    Menadžer troškova – je aplikacija koja vam pomaže da vodite računa o svom budžetu. Dostupno je nekoliko kategorija: hrana, prevoz, zabava, odeća, elektronika, pribor, komunalne usluge, porodica, zdravlje, računi. Moguće je izmeniti i dodati kategorije. Troškovi u svakoj kategoriji se čuvaju u valuti koju ste vi odabrali. Nakon dodavanja svih unosa imate mogućnost da vidite ukupne troškove po danu, mesecu ili kategoriji. Slično kao troškove, možete rasporediti i svoje prihode.

    Prevodilac se koristi za prevođenje reči.Među podržanim jezicima su engleski, fransuski, nemački, španski, i italijanski. ova aplikacija je vrlo jednostavna: unesete određenu reč i odaberete jezik na koji želite da je uređaj prevede.

    Nokia Sensor služi za razmenu podataka preko Bluetooth-a između korisnika koji su pokrenuli ovu aplikaciju.

    Internet

    Internet Uređaj koristi TCP/IP protokole, što znači da može da koristi GPRS internet za uspostavljanje veze sa internetom, što je svakako povoljnija varijanta u smislu troškova. Oba modela poseduju Opera mini pretraživač za surfovanje internetom, a vredna pomena je i EDGE podrška.

    Bluetooth

    Oba modela podržavaju Bluetooth 2.0 sa EDR podrškom. Dostupni su sledeći profili:

    Headset (Slušalica);
    Dial Up Networking;
    Object Push („Guranje objekata”);
    File Transfer (Transfera fajlova);
    Hands-Free v1.5;
    A2DP;
    SIM Access.

    Bluetooth konekcija prilikom testiranja nije izazavala nijedan problem ni sa jednim modelom telefona. Povezivanje na Nokia PC Suite verzije 6.8 preko Bluetooth adaptera u paru sa Bluesoleil radi glatko, kao i prenos fajlova.

    Wi-Fi

    Podrška za Wi-Fi kod modela Nokia 6086 je glavni i verovatno jedini razlog zašto mi sada radimo test za dva modela sa različitim indeksima i pored ove karakteristike, identičnim setom funkcionalnosti. Međutim nije sve tako savršeno kada je u pitanju model 6086 – Wi-Fi konektivnost kod ovog modela je smanjena – odnosno u pitanju je “UMA only”. Drugim rečima telefon poseduje Wi-Fi samo za rad za UMA (Unlicensed Mobile Acess) tehnologiju. Pored toga, tehnologija mora da bude pre svega podržana od strane vašeg operatera.

    U praksi UMA omogućava prebacivanje između podrazumevanog GSM kanala i WLAN mreže bez prekida poziva. Ali najvažnija prednost je da operater može da obezbedi različite servise bazirane na Wi-Fi ili WiMAX, na primer od jednostavnog prenosa podataka do streaming video i audio servisa.

    Muzički plejer

    U oba modela je ugrađen, update-ovani plejer XpresMusic opsega. Ovakav plejer se takođe može pronaći kod Nokia 5200 i Nokia 5300 modela, koji su prvi koji koriste ovu aplikaciju, pa stoga nećemo gubiti vreme navodeći specifične karakteristike plejera koje se mogu pronaći u testu modela Nokia 5300.

    Eksterni zvučnik, ili bolje rečeno jačina zvuka koju on obezbeđuje je vredna pomena. U svetlu činjenice da model poseduje samo jedan zvučnik koji je pored toga vrlo mali, kvalitet i jačina zvuka su na vrlo visokom nivou. Takođe je značajna i činjenica da zvučnik nije prigušen, odnosno da pojednostavimo, ukoliko vam se telefon nalazi u džepu ili ste zvučnik prekrili prstom, neće doći do gubitka jačine zvuka. Slušajući glasan i prodoran zvuk eksternog zvučnika, sasvim je prirodno očekivati tako nešto i od telefona. Ali na naše iznenađenje, zvuk je ovde značajno slabije jačine, mada ne možemo reći zbog čega je to tako, ali slušalice i adapter rešavaju ovaj problem.

    FM-radio

    Uređaj poseduje standardnu aplikaciju za radio, koja je identična drugim, Nokia brenidranim ponudama, baziranim na S40 platformi. Uz pomoć ove aplikacije možete sačuvati do 20 radio stanica i dodeliti ime za svaku. Prenos aplikacije radija na zvučnik je podržan, kao i automatsko i manuelno podešavanje frekvencije. Rad u pozadinskom režimu je podržan, a na ekranu se nalaze trenutna frekvencija i naziv stanice.

    Osetljivost radija je prosečna – nismo uspeli da izgubimo signal, bilo kretanjem ili nepomičnošću, međutim tamo gde je dobar prijem nemoguć, na primer u podzemlju, može doći do gubitka signala, ali sve u svemu ovo nije krucijalno.

    Kamera

    Uređaj poseduje ugrađenu 4x zum omogućenu VGA kameru. Dostupne su sledeće rezolucije: 640x480, 320x240, 160x120. Dostupna podešavanja za kvalitet slike (basic, normal, high) su ista i za fotografije i za video klipove. Za video možete odabrati rezolucije 176x144 i 128x96 piksela kao i dužinu klipa. Brzina snimanja klipova je 15fps.

    Dostupni su osnovni kolor filteri: veštačke boje, nijanse sive, crvenkasto smeđa, negativ. Na raspolaganju su vam i režimi fotografisanja više fotografija odjednom i self timer za fotografisanje samog sebe.

    Aplikacija kamere se može pokrenuti i kada je telefon zatvoren ali u tom slučaju nećete videti ono što snimate.

    Nema smisla govoriti o kvalitetu kamere ovakve rezolucije u današnje vreme; kvalitet je takav da omogućava samo pregled snimaka i video zapisa na telefonu. Uzimajući u obzir da je u pitanju telefon na preklop i da ne postoji mogućnost da pri dolaznom pozivu na ekranu bude sličica pozivaoca, vrednost kamere kod ovog modela dramatično opada.

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

      (+) Uvećaj, 480x640, JPEG

    Video primer (3GP, 572 Kb)

    Utisci

    Po pitanju kvaliteta prijema, telefon radi vrlo dobro. Nivo jačine zvuka u slušalici koji je iznad proseka, kao i onaj koji obezbeđuje zvučnik, omogućavajući da čujete osobu sa druge strane bez problema, bilo da se nalazite na otvorenom ili ste u nekoj protoriji.

    Jačina 64-glasnih polifonih melodija je prilično visoka, a MP3 melodije i radio program koji se čuju preko zvučnika su na vrlo viskom nivou kada je u pitanju jačina zvuka, što nije bilo za očekivati od ovako malog zvučnika.

    Handsfree režim, zahvaljujući gorepomenutom zvučniku, može da bude veoma zgodan kada ste u situaciji da na slušalici loše čujete šta vam sagovornik govori. Takođe ste u mogućnosti da snimate razgovor preko aplikacije Diktafona, pri čemu je dužina klipa ograničena samo količinom dostuipne memorije. Ukoliko pozivanju aplikacije diktafona dodelitu neku od prečica u vidu pritiskanja navigacionog pada, njegovo aktiviranje prilikom razgovora biće veoma lako. Ukoliko pak ne učinite ovo moraćete da se krećete kroz nekoliko menija da biste ga aktivirali.

    Ovaj update srednjeg ranga namenjenog nezahtevnim korisnicima može se nazvati umereno uspešnim za kompaniju Nokia. Plaćenjem prosečne cene za telefon kao što je Nokia 6085 dobijate dobijate telefon na preklop dopadljivog izgleda, koji je izrađen na jednoj od najboljih platformi do sada (Treće izdanje S40, pojačano Feature Pack-om 1). Osrednji ekran i kamera koja je tu tek da bude su žrtve priložene za nižu cenu uređaja.

    Ukoliko pak želite model koji poseduje WiFi konektivnost za vas je namenjen model Nokia 6086, mada je ova mogućnost dosta ograničena ponudama operatera, koji ne nude ovu funkcionalnost u svim zemljama. Za sve ostale, koji ne haju za WiFi tu je Nokia 6085.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024