K320 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson K320
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson K320. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson K320 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Sony Ericsson K320i

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija
Punjač
Bluetooth slušalice Sony Ericsson HBH PV705
CD sa softverom
Uputstvo za upotrebu

Sony Ericsson K320i je blago izmenjen K310i. Glavne razlike između ova dva modela su nove boje, Bluetooth kao i podrška za Push Mail tehnologiju. Pored toga, prodajno pakovanje podrazumeva Bluetooth slušalice Sony Ericsson HBH-KV705.

Uređaj je candy-bar dizajna koji izgleda veoma poznato, tako da je dovoljan letimičan pogled da nam bude jasno da se radi o Sony Ericsson modelu. Sony Ericsson K320i je dostupan u tri boje: grafitno siva, svetlo braon i srebrna. Slušalice koje su deo prodajnog pakovanja takođe su iste boje kao i uređaj, tako da se savršeno uklapaju.

Dimenzije ovog uređaja su 101x44x18mm a težina je 82 grama. Aparat nije glomazan i lako se može staviti u bilo koji džep. Čitavo kućište načinjeno je od kvalitetne matirane plastike koja se brzo prlja i na kojoj ostaju otisci prstiju. Trebalo bi pomenuti da se ni nakon mesec dana nemilosrdne upotrebe nikakve ogrebotine ili oštećenja nisu pojavile na kućištu, što dokazuje da je završna površina zaista izdržljiva. Sam kvalitet izrade telefona veoma je dobar a jedini problem stvaraju zamenljive maske koje dovode do toga da se čuje škriputavi zvuk kada se telefon uzme u ruke.

Sa leve strane nalazi se taster za kameru dok se sa desne nalazi prečica za meni Activity. Šteta je što proizvođač nije ugradio samostalni taster za kontrolu jačine zvuka, budući da tokom razgovora nimalo nije lako podesiti jačinu zvuka korišćenjem džojstika. Napomenuću da je kod modela Sony Ericsson W200 (muzička verzija K310/320) taster za meni Activity zamenjen tasterom za kontrolu jačine zvuka.

Na gornjoj strani nalazi se Infrared prozor kao i taster za uključivanje/isključivanje telefona koji je blago uronjen u kućište da bi se sprečilo slučajno pritiskanje. Ovde se takođe nalazi i otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata, ali da bi mogli da provučete tu traku prvo morate da skinete zadnji poklopac. Sa donje strane, kao i uvek, nalazi se interfejs slot za Fast Port.

Uređaj poseduje UFB ekran rezolucije 128x160 piksela (23x34mm) koji ima mogućnost prikazivanja do 65.536 boja. Slika na ekranu nije dovoljno jasna, ima pomalo zrnastu teksturu. Pri direktnim sunčevim zracima ekran bledi ali informacije i dalje ostaju čitljive. Uopšteno govoreći, K320i ima odgovarajući ekran za nezahtevne korisnike.

Tastatura je izrađena od plastike, navigacioni blok podrazumeva dva funkcionalna tastera, taster za poništavanje i taster za povratak. Veći deo prostora zauzima petosmerni džojstik koji odlično odgovara svim zahtevima korisnika. Jedina primedba bi bila to što je suviše uronjen u kućište tako da rukovanje ovim džojstikom zahteva određenu rutinu.

Numerička tastatura je grupisana u vertikalne redove koji su međusobno blizu. Sami tasteri su prosečne veličine ali rad sa njima nikako nije neugodan; skoro da ne dolazi do pogrešnog pritiskanja tastera. Tastatura je jednako osvetljena svetlo-zelenim pozadinskim svetlom tako da što se toga tiče nema nikakvih problema.

Sa zadnje strane uređaja nalaze se sočiva VGA kamere koja je postavljena duboko u kućište a zaštitnog stakla nema. Odmah sa desne strane ugledaćete zvučnik za reprodukciju melodije zvona.

Zadnji poklopac u suštini predstavlja poklopac baterije, koji se odlično uklapa na svoje mesto tako da nema nikakvog zazora. Uređaj poseduje LI-Ion bateriju (BST-36) kapaciteta 750mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može obezbediti do 7 sati rada u režimu razgovora i do 360 sati u režimu mirovanja. Pri testiranju telefona K320i, baterija je izdržala pet dana uz 15-20 minuta razgovora dnevno i do 20 minuta korišćenja drugih funkcija. Sa omogućenim Bluetooth-om trajanje baterije je smanjeno na tri dana, što je ipak veoma dobar rezultat. Potpuno punjenje baterije telefona K320i traje 1.5 sat.

Meni

Kada prvi put otvorite meni telefona sigurno ćete imati utisak da je izrađen na osnovu Sony Ericsson A100 platforme. Ipak, nije sve isto, budući da K320 (kao i K310 i W200) koristi drugu hardversku platformu koja je načinjena da bude kao A100.

Glavni meni može se videti samo u obliku 3x3 matrice, drugačiji izgledi nisu omogućeni a povrh toga ne možete menjati ni izgled ostalih ikona (što je moguće samo kod W200). Podmeniji se pokazuju u vidu liste a u nekim delovima ove liste su podeljenje horizontalnim graničnicima. Meni se može pretraživati pomoću brze navigacije brojevima. Pomeranjem džojstika, dok je uređaj u režimu mirovanja, pristupate funkcijama koje su definisane od strane korisnika. Pri navigaciji kroz meni primetićete blago usporavanje rada telefona.

Uređaj poseduje T9 sistem unosa teksta.

K320i se isporučuje sa 15Mb memorije koja je dinamički raspoređena između aplikacija. Pri povezivanju uređaja sa računarom, uređaj se identifikuje kao uklonljivi USB drive i ne zahteva nikakve driver-e. Uređaj se automatski gasi kada se koristi kao USB uređaj za skladištenje.

Telefonski imenik. Aparat K320i ima mogućnost da uskladišti do 1000 unosa u imenik. Svakom unosu može se dodeliti ime i prezime, pet različitih brojeva (mobilni, na poslu, kod kuće, faks i ostalo) ali za svaki tip možete uneti samo jedan broj, tako da je unošenje dva mobilna broja za jedan kontakt jednostavno nemoguće. Pored brojeva telefona takođe možete uneti i e-mail i URL, kućnu i adresu na poslu, datum rođenja kao i neke dodatne informacije.

Pored navedenih imate i mogućnost da dodelite personalnu sliku ili fotografiju, melodiju zvona i glasovnu poruku (za glasovno pozivanje) nezavisno za bilo koji od pet brojeva.

Svi podaci se skladište u horizontalne odeljke. Prvi pokazuje naziv i telefone brojeva, drugi je posvećen za email i Web strane, u trećem odeljku možete postaviti sliku ili melodiju zvona kao i da kreirate glasovnu poruku, u četvrtom se mogu naći adrese a ostale informacije se prikazuju u petom odeljku.

Sledeće podatke možete brzo pogledati za odabrani unos (horizontalnim pritiskom na džojstik): tri broja telefona (mobilni, kućni i na poslu), sve email adrese kao i Web adrese. Objedinjena lista može se sortirati po imenu ili prezimenu. Kao što uvek biva sa Sony Ericsson uređajima, pristup kontaktima uskladištenim na SIM kartici je velika muka budući da se mogu prikazati samo u vidu zasebne liste.

Imate mogućnost kreiranja korisničkih grupa ali one se mogu koristiti samo za slanje poruka većem broju korisnika odjednom. Brzo biranje omogućeno je za devet brojeva.

Fotografija/slika koja je dodeljena kontaktu prikazuje se i kod dolaznih i kod odlaznih poziva, ali nažalost zauzima samo polovinu ekrana.

Poruke. Uređaj podržava EMS poruke, a memorija telefona sadrži set prethodno instaliranih malih sličica, melodija i animacija. Slanje poruka na više adresa kao i slanje poruka za grupe korisnika je takođe podržano. Dok pišete SMS poruku, lako se možete prebaciti na MMS Editor. Slična mogućnost dolazi do izražaja kada kreirate poruku i shvatite da SMS neće biti dovoljna za ono što želite da prikažete i iskažete. U opštoj listi možete da odaberete jedan od režima pregleda: samo ime/broj kontakta, ime/broj kontakta i deo poruke, ime/broj i datum ili ime/broj i veličina poruke.

Nesofisticirani MMS Editor je lak za upotrebu. Maksimalna veličina MMS poruke ne može da pređe 300Kb. Specijalna stavka menija omogućava da kreirate glasovnu poruku, što je u suštini MMS poruka, ali ovde vam se nudi da snimite glasovnu poruku i odmah nakon toga je pošaljete.

Imate mogućnost kreiranja SMS i MMS šablona.

My friends. Pod ovom stavkom menija ćete pronaći instant poruke, koje su vrsta ICQ-a za mobilne telefone.

Mail klijent prima i šalje poruke, podržava sve moguće kodne rasporede. Kao što je već ranije navedeno PushMail karakteristika se isporučuje unapred instalirana sa modelom K320i.

Liste poziva. U okviru ove stavke menija se nalaze liste primljenih, pozvanih i propuštenih brojeva a svaka od ovih lista sadrži po deset brojeva. Pored pojedinačnih lista, dostupna je i opšta lista u kojoj se nalazi 30 poslednjih unosa. Za svai kontakt se prikazuju ime kontakta, telefonski broj, tip broja (mobilni, poslovni, kućni, dok mala ikona označava kojoj listi poziv pripada.

Alarm časovnik kod modela K320i je dobio samostalnu stavku menija, pa tako ovaj model nudu 2 alarm časovnika, sa mogućnošću pojedinačnog i alarma sa ponavljanjem, što omogućava da se određeniih dana u nedelji ne uključuje alarm.

Internet usluge. Ova stavka menija sadrži NetFront pretraživač uz čiju pomoć možete sa pretražujete html stranice. Pretraživač je jednostavan i intuitivan za upotrebu i jedini problem koji stvara je prikazivanje velikih stranica. Ali na kraju ništa vas ne sprečava da instalirate Opera Mini pretraživač na uređaj.

Planer. U kalendaru koji postoji na modelu K320i postoji mesečni i nedeljni pregled dodgađaja, a tu je i dnevno podešavanje za kalendar. Za svaki događaj možete podesiti datum i vreme, trajanje, ime i mesto kao i da događaju dodelite podsetnik. Imate mogućnost da sve događaje prebacite na drugi uređaj na bilo koji omogućeni način (korišćenjem Infrared-a, Bluetooth-a, MMS-a, Email-a i SMS-a).

Zadaci. Ovde se mogu kreirati podsetnici; jedan se može kreirati u slobodnoj formi, dok se drugi može definisati kao telefonski poziv. Podsetnici se automatski prebacuju u kalendar.

Beleške. Ova stavka se koristi za pravljenje standardnih tekstualnih beleški.

Sinhronizacija. Ova stavka vam omogućava da koristite daljinsku sinhronizaciju.

Menadžer fajlova. Veoma jednostavan i intuitivan menadžer fajlova, gde se fajlovi skladište u direktorijumima prema tipu, a takođe je podržano i kreiranje poddirektorijuma. Ovde takođe možete proveriti količinu slobodne i korišćene memorije kao i veličinu specifičnog direktorijuma i broja fajlova u njima.

Ova stavka uključuje štopericu, kalkulator, tajmer i beleške sa šiframa.

Zabava. PlayNow je servis koji vam omogućava upload-ovanje novih sadržaja na telefon.

Media plejer. Plejer koji postoji kod modela K320i je identičan plejeru kod modela W200. On omogućava repordukciju mp3 i aac numera, kao i 3gp i mpeg4 kodiranih video klipova. Imate mogućnost da kreirate sopstvene liste pesama. Numere se mogu reprodukovati bilo nasumično, bilo u nizu, a podržana je i reprodukcija sa ponavljanjem. Osrednji ekvilajzeri predstavljaju 5 opsega zvuka koje možete manuelno podesiti; model K320i se isporučuje sa četiri unapred instalirana ekvilajzera. Plejer može da radi u pozadinskom režimu.

Iako je plejer sam po sebi dosta dobar, 15Mb interne memorije dostupne korisniku čini celu priču o plejeru donekle besmislenom.

Igre. Ova stavka menija krije četiri Java igre (Deep Abyss, Erix, Minigolf i Treasure Towers), koje su poznate svakom ko ima imalo iskustva sa rukovanjem nekim od prethodnih modela kompanije Sony Ericsson, ali su ovoga puta prebačene u 3D okruženje. Da biste instalirali druge Java aplikacije možete koristiti WAP, PC ili bilo koji drugi telefon. Pokrenute Java aplikacije mogu da se minimizuju da biste dobili pristup meniju telefona.

Diktafon. Vreme snimanja diktafonom kod modela K320i je ograničeno samo količinom slobodne memorije. Diktafon može da radi u režimu mirovanja, ali isto tako može i da snima razgovor.

Ova stavka takođe sadrži funkciju daljinskog upravljanja PC-jem preko Bluetooth-a. Takođe ovde možete pronaći PhotoDJ i MusicDJ editore za fotografije i muzičke fajlove.

Foto album. Ovo je osnovni album sa mogućnošću pregleda fotografija kao thumbnail-ova (četiri sličice na ekranu) kao i preko celog ekrana. Takođe imate mogućnost pregleda u landscape režimu i gledanje fotografija u režimu slide show-a.

Podešavanja. Ova stavka sadrži sva podešavanja koja su moguća na telefonu. Možete da personalizujete svaki od 7 profila. Bilo koja melodija se može podesiti kao melodija zvona.

Što se tiče ekrana, možete podesiti jačinu osvetljenja, odabrati temu, pozadinsku sliku i uključiti screensaver i časovnik za režim mirovanja (u režimu mirovanja na ekranu se pojavljuje veliki časovnik).

Podešavanje za pozivanje glasom se takođe nalazi u ovoj sekciji, zajedno sa statusom telefona (kao kod starih Ericsson i Sony Ericsson modela), prilikom čega se prikazuju informacije o trenutnom profilu, količini slobodne memorije, nivou napunjenosti baterije u (%).

Infrared port može da bude uključen stalno ili na 10 minuta.

Bluetooth 2.0 je ugrađen u telefon. Podržani su sledeći profili:

Dial-up networking profil
Generic Access profile (Profil za generički pristup)
Generic Object Exchange Profile (Profil za generičku razmenu objekata)
Object Push Profile (Profil za "guranje" objekata)
Serial Port Profile (Profil za komunikaciju preko serijskog porta)
Handsfree Profil
Headset Profile (Profil za slušalice)
Synchronization Profile (Profil za sinhronizaciju)
Basic Imaging Profile (Profil za osnovnu izmenu slika)
File Transfer Profile (Profil za transfer fajlova)
HID Profil
SyncML OBEX povezivanje
JSR-82 Java API

Kamera. Ugrađena kamera može da snima fotografije u rezoluciji 640x480 piksela, a poseduje i mogućnost snimanja malih video klipova (u 3gp formatu sa rezolucijom do 176x144 piskela). Teško je reći bilo šta drugo o ovoj kameri sem da je nesofisticirani model. Uopšteno govoreći, njen jedini zadatak je da snima fotografije koje ćete kasnije iskrostiti u telefonskom imeniku.

Utisci

Kvalitet prijema modela K320i je dovoljno dobar; telefon uspeva da ostane povezan sa mrežom čak i na mestima gde drugi telefoni gube signal. Uređaj poseduje 40-glasnu polifoniju i mada kvalitet prethodno instaliranih melodija nije savršen, ništa vas ne sprečava da dodelite sopstvenu MP3 numeru kao melodiju zvona. Iz razloga postojanja samo jednog zvučnika, melodija zvona pri pozivu u nekim situacijama, kao na primer na prometnoj ulici neće biti dovoljno glasna, tako da se može dogoditi da propusite poziv. Vibracija je prosečne jačine, mada ukoliko držite telefon u džepu jakne može se dogoditi da ne osetite vibraciju.

Handsfree karakteristike, materijalizovane u telefonu rade bez ikakvih problema. Možete ih uključiti/isključiti jednostavnim pritiskom na taster.

Telefon je prilično interesantan, a kako je namenjen masovnom tržištu gotovo svaki korisnik u njemu može pronaći nešto što je za njega samog interesantno. Mlade će privući maske koje se mogu menjati, podrška za MP3, mogućnost minimizovanja Java aplikacija, kao i lako instaliranje aplikacija, jednostavan SMS editor i neke druge mogućnosti telefona. Bluretooth 2.0, potpuno funkcionlan infrared port, ugrađeni E-mail klijent sa PushMail-om će sasvim sigurno biti privlačni odraslima. Naravno, ne bismo smeli da zaboravimo na adekvatno trajanje baterije, koje ovaj model izdvaja.

Naravno, K320i ne može biti uređaj koji nema makar neku slabu tačku – na primer džojstik je smešten duboko u kućište, što utiče na opštu lakoću upotrebe. Odsustvo posvećenih kontrola jačine zvuka, mala količina ugrađene memorije, koja povrh svega ne može da bude proširena – sve su ovo nedostaci ovog modela.

Navodeći rivale modela Sony Ericsson K320i, možemo navesti Samsung X630 koji poseduje lošiju funkcionalnost, ali i dopadljiviji dizajn i kompaktnije dimenzije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024