E250 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung E250
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung E250. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung E250 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung E250

Prodajno pakovanje:
Telefon
800 mAh baterija
Uputstvo za upotrebu
Punjače
Stereo - slušalice

Dizajn i kontrole

Uređaj poseduje veliki broj osobina koje su karakteristične za starija izdanja. Na primer, može se odlično uporediti sa jednom od najtanjim telefona sa kliznim mehanizmom – Samsung D900. Ne radi se o ugrađivanju određenih elemenata u noviji model – Samsung E250 je u suštini savršena kopija starijeg modela osim nekoliko razlika u obliku i veličini tastera. Većina korisnika neće ni primetiti razliku između ova dva uređaja na prvi pogled. Sve stavke za i protiv ovakvog pristupa su navedene u prethodnim testovima tako da se neću vraćati na njih. Mogu samo da nagovestim da se Samsung E250 nalazi sa leve strane a D900 sa desne.

Aparat je dostupan u četiri kolor verzije: zelena, pink, crna i srebrna. Model E250, kao što smo već pomenuli, je dizajniran nakon D900. U smislu dimenzija, ovaj model je kompaktan (99x49.5x14mm, a težak je 80 grama). Nema nikakvih problema sa nošenjem telefona u džepu ili torbi. Model nije posebno određen ni za mušku ni za žensku populaciju, sve zavisi od boje, što se tiče ostalog, uređaj je odgovarajući u oba slučaja.

Model Samsung E250 je načinjen od standardne plastike koja ne predstavlja nikakvu posebnu karakteristiku. Sa prednje gornje strane nalazi se zvučnik koji kombinuje funkciju slušalice i zvučnika. Postoji poseban oslonac za palac tako da pri otvaranju telefona otisci prstiju ne bi ostajali na ekranu. Niže se nalazi navigacioni blok sa dva programabilna tastera, primanje/odbijanje poziva kao i tradicionalni Samsung-ov „C“ taster. U centru se nalazi petosmerni navigacioni taster koji nije baš zgodan za rad zbog velikog broja razloga. Prvo, u istoj je ravni sa navigacionim blokom, zatim ne osećate pritisak na taster, nema adekvatnih povratnih informacija. Kao rezultat toga često ćete morati da pritisnete jedan isti taster da bi dobili odgovor. Slučajno pritiskanje susednog tastera je tipično za model E250. Nije moguće navići se na upotrebu navigacionog tastera zbog problema sa njegovim dizajnom.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka dok se malo niže nalazi slot za proširenje memorijske kartice. Aparat koristi MicroSD tip, utičnica je pokrivena zatvaračem koji je načinjen od plastike i koji je pričvršćen za kućište.

Sa desne strane smeštena je samo jedna utičnica za slušalice, kabl za prenos podataka ili punjač. Ovaj tanki slot se koristi u većini najnovijih i vrhunskih ponuda ove kompanije. Isto kao i slot za memoriju i ovaj je pokriven zatvaračem izrađenim od meke plastike.

Kada otvorite telefon, sa zadnje strane ugledaćete VGA kameru kao i ogledalo za slikanje samog sebe. Kada zatvorite telefon videćete da sa zadnje strane nema nikakvih elemenata. Poklopac baterije je osiguran sa šest sigurnosnih zareza. Uklanjanje je veoma jednostavno, nije potrebna nikakva snaga, a postavljanje je takođe jednostavno i veoma pouzdano, bez ikakvog zazora. Ispod poklopca ugledaćete LI-Ion bateriju kapaciteta 800mAh. Pri testiranju baterija je trajala između 3 i 4 dana uz 30 minuta razgovora i do dva sata dnevno slušanja radija.

Držač SIM-kartice je standardan i nalazi se u sredini kućišta. Kartica se može videti čak i kada je baterija na svom mestu ali ukoliko je želite izvaditi, prvo morate izvaditi bateriju i blago povući karticu.

Uređaj poseduje mehanizam sa oprugom, tako da se telefon automatski otvara. Mehaniizam je umereno jak tako da nema nikakvih problema sa otvaranjem E250. Kvalitet izrade je na visokom nivou, ne dolazi do stvaranja škriputavog zvuka pri otvaranju telefona a ne postoji nikakav zazor između dve polovine, bilo kada je telefon otvoren ili zatvoren.

Kada je telefon otvoren, ispod ekrana se nalazi numerička tastatura. Tasteri su blago zaobljenog pravougaonog oblika i smešteni su odvojeno jedan od drugog što smanjuje mogućnost pritiskanja pogrešnog tastera. Uopšteno govoreći, tastatura je veoma komforna za upotrebu ali je i ovde problem slaba povratna veza. Tasteri su jednako osvetljeni svetlo plavim pozadinskim svetlom. Osvetljenje srednje jačine čini tastaturu još lakšom za rad – pri slabom uslovima osvetljenja nema naprezanja očiju.

Ekran

TFT ekran sa 128x160 piksela (32x40mm) koji poseduje model E250 ima mogućnost prikazivanja do 65.536 boje. Uglovi gledanja ne mogu se pohvaliti velikim vrednostima, budući da se čak i pri najmanjem nagibu slika značajno kvari. Pri direktnim sunčevim zracima slika bledi ali informacije i dalje ostaju čitljive. Ekran je konkurentan uređajima za nezahtevne korisnike – nema nikakve posebne karakteristike ali je odgovarajući za današnje potrebe.

Meni

Glavni meni karakteriše 9 stavki koje uobičajeno mogu da budu prikazane bilo u režimu matrice (3x3) ili u formi liste. U ovom drugom slučaju, nakon što odaberete potrebnu stavku, desni deo ekrana biva popunjen „podmenijem“, umanjenom listom koja prikazuje sadržaj označene stavke. Prelazak u ovaj podmeni je moguć pritiskom navigacionog tastera na desnu stranu, a da biste podmeni videli preko celog ekrana potrebno je da pritisnete taster OK.

Još jedan zgodan dodatak meniju je to što telefon memoriše koja funkcija je pozvana poslednji put kada ste se nalazili u meniju i kada ponovo uđete u meni, telefon automatski označi tu stavku, što važi i za podmeni.

Pored upravljanja telefonom preko navigacionog tastera, možete podesiti i brzu navigaciju brojevima za pozivanje stavki menija – svaka stavka menija ima svoj broj na listi. Što se tiče navigacionog tastera njime je vrlo lako upravljati u tri pravca – a jedini izuzetak je pravac na gore koji je dodeljen stavci My Menu. Opet sa druge strane, imate mogućnost da bilo koju od pet podstavki koje se nalaze u My Menu sekciji prilagodite za brz pristup.

Telefonski imenik. Telefonski imenik modela Samsung E250 može da uskladišti do 1000 unosa, svaki sa velikm brojem polja i mogućnošću unosa nekoliko brojeva: Ime, Prezime, broj mobilnog telefona, broj telefona na poslu, broj telefona kod kuće, faks, dodatni broj i e-mail adresa. Svaki kontakt može da bude personalizovan slikom ili melodijom, kao i dodat određenoj grupi ili dopunjen tekstualnom beleškom. Prilagodljive melodije se mogu dodeliti i grupi kontakata, a ukoliko neki od kontakata u okviru grupe kojoj je dodeljena melodija već ima personalizovanu melodiju on će imati viši prioritet pri dolaznom pozivu.

Telefonski imenik karakterišu unosi i iz memorije telefona i sa SIM kartice.

Kada unosite podatak za kontakt na SIM karticu, dostupna polja su manje impresivna: ime, broj telefona i identifikacioni broj. Postoji takođe opcija za povezivanje kontakata prilagodljivom melodijom zvona, sličicom ili grupom, ali vas u tom slučaju telefon opominje da su ove opcije dostupne samo za brojeve telefona uskladištene u memoriji telefona i sugeriše vam da određeni broj uskladištite u telefonski imenik telefona.

Za unapređeni doživljaj pretraživanja kontakata, telefon omogućava svojevrsne „kartice“ koje sadrže šest brojeva telefona, e-mail adresu i tekstualnu belešku – nakon popunjavanja ovih polja, karticu možete poslati preko SMS-a, MMS-a ili Bluetooth-a na drugi uređaj.

Karakteristika brzog pozivanja za do 8 brojeva je takođe dostupna, a različitim tasterima možete dodeliti više brojeva iz jednog kontakta.

Dnevnik poziva. Dnevnik poziva. Svaka od lista prikazuje 30 telefonskih brojeva, a takođe je dostupna i objedinjena lista, u kojoj se pored svakog imena kontakta (ili broja telefona) nalazi ikona koja ukazuje na tip poziva (sa leve strane) kao i broj načinjenih poziva na taj broj (sa desne strane). Za prebacivanje između lista (propuštenih, dolaznih i odlaznih poziva) možete koristiti navigacioni taster. Detaljan pogled svakog unosa otkriva datum i vreme poziva, ime pozivaoca ukoliko je dostupno u telefonskom imeniku (ukoliko nije, samo broj telefona), ali se trajanje poziva ovde ne beleži.

Poruke. Odeljak za poruke modela E250 je prilično standardan – prilikom pokušaja kreiranja poruka telefon vam nudi tri tipa dostupnih poruka – SMS, MMS ili e-mail – od kojih svaka ima svoj paket podešavanja. Tekstualne poruke mogu da sadrže sličice, animacije, melodije kartice sa imenima iz telefonskog imenika ili drugu vrstu podataka iz planera (podsetnik, beleška ili zadatak).

Interfejs MMS poruka je jednostavan i lak za upravljanje: možete dodati tekstualnu poruku, melodiju, sliku ili video klip. Međutim, kada je u pitanju veličina MMS poruka ne smete preći 295KB. Model E250 se isporučuje sa nekoliko unapred instaliranih šablona za poruke. .

Što se tiče podešavanja vezanih za e-mail, nema nikakvih poteškoća. Potrebno je samo da unesete adresu, podešavanja vezana za server (POP3 i IMAP su podržani) kao i tip upload-a poruke (kompletna ili samo zaglavlje). Nakon što izvršite ova podešavanja, imaćete mogućnost da potpuno uživate u radu sa e-mail-om modelom E250. Jedino ograničenje je veličina dolazne poruke. Možete sa servera na telefon preuzeti samo 100Kb.

Za skladištenje SMS poruka u memoriji telefona dostupno je 200 mesta, dok za skladištenje MMS-a i E-mail vam je na raspolaganju preostala slobodna memorija.

Dostupna je i korisna funkcija slanja SOS poruka – kada je ova opcija akktivirana, ukoliko se nađete u vanrednoj situaciji, nakon što četiri puta pritisnete taster za regulaciju jačine zvuka, na broj koji ste ranije odredili biće poslata poruka sledeće sadržine: „I am in emergency. Please hlep me“. Na sve dolazne pozive, koji dolaze sa broja kojem je poslata poruka za vanredne situacije se odgovara automatski. Primaoci (ne više od 5) kao i broj ponavljanja mogu da se podese manuelno, ali ne i tekst SOS poruke.

Planer. Planer. Memorija telefona može da uskladišti 100 unosa svakog od četiri tipa: sastanak, godišnjica, zadatak i drugo. Za svaki unos možete podesiti datum i vreme početka i lokaciju. Takođe imate mogućnost da uključite podsetnik, podesite vreme kada će vam se on uključiti i da podesite ponavljanje (ukoliko je potrebno). Prilikom unošenja zadataka, ponuđeno vam je da unesete sadržaj zadatka, datum i vreme početka zadatka, kao i prioritet (nizak, normalan, visok). Pregled kalendara se može vršiti u mesečnom ili nedeljnom pogledu.

Beleške su kod modela E250 vrlo jednostavne, predstavljene samo sa tekstualnom porukom i poljima za datum. Memorija telefona omogućava unošenje 100 beleški.

Otvaranjem sekcije alarm časovnika, pronaći ćete tri alarma: Jutarnji Alarm, Alarm 1 i Alarm2. Oni se međutim ne razlikuju po pitanju funkcionalnosti: možete podesiti vreme, režim ponavljanja i melodiju alarma.

Ugrađeni kalkulator može da izvršava ne samo osnovne operacije već i da računa logartime, korene, sinus, kosinus i ostale funkcije. Način na koji je implementiran kalkulator je veoma dobar – omogućava vam unošenje celokupne formule sa nekoliko operacija i zagrada i tek tada daje rezultat.

Konvertor jedinica, kao i tajmer i štoperica (koja ima mogućnost čuvanja četiri među vremena) su takođe dostupni na modelu E250.

Nesofisticirani Diktafon omogućava pravljenje .amr glasovnih klipova za slanje preko MMS-a i E-mail-a. Kapacitet glasovnih beleški je ograničen na 1 čas. Ova karakteristika ne može da radi tokom telefonskog razgovora.

Svetsko vesti. Svetsko vreme. Vreme se prikazuje za sve vremenske zone, a pored toga za svaku zonu je dostupna lista tri najveća grada. Za režim mirovanja možete odabrati dve vremenske zone sa vremenom, datumom, formatom datuma kao i danom kojim počinje nedelja. Ukoliko želite, možete da sačuvate unose za tri vremenske zone, ali ova lista će biti dostupna samo u okviru aplikacije.

MP3-plejer. Ugrađeni plejer podržava .mp3 i .aac formate fajlova ali ne može da radi u pozadinskom režimu, tako da nakon pokretanja ove aplikacije samo možete da zatvorite klizni mehanizam i uživate u slušanju svojih omiljenih numera. Kod modela E250 omogućeni su standardni režimi reprodukcije – u nizu, nasumična reprodukcija kao i ponavljanje numera. Imate mogućnost da kreirate liste pesama i grupe numera na način na koji vi to želite. (redosled numera se može menjati manuelnim putem). Na telefonu ne postoje ekvilajzeri, ali zato postoji mogućnost slanja numera preko Bluetooth-a na druge uređaje i njihovo podešavanje kao melodija zvona.

Editor slika je najjednostavnija aplikacija za editovanje fotografija. Uz pomoć nje možete na fotografije da primenite različite efekte, kao i da dodate ramove i objekte slikama.

Java Svet.. Model E250 se isporučuje sa brojnim prethodno instaliranim igrama: Cannonball, Forgotten Warrior, Freekick i Arch Angel. Kao i kod drugih Samsung brendiranih uređaja, upload-ovanje Java-e preko Bluetooth-a ili kabla u podrazumevanom režimu nije podržano – da biste ovu opciju mogli da koristite potrebno je da uđete u servisna podešavanja i uključite odgovarajuću opciju, ali čak i kada ste to učinili stabilnost brzine prenosa podataka daleko je od željene. Kao mnogo bolji način za upload-ovanje aplikacija ispostavlja se internet (WAP-GPRS). Kod modela E250 za Java aplikacije je rezervisano 4Mb.

Menadžer fajlova. Ova aplikacija kategoriše sve fajlove po tipu: muzika, slike, video, zvuci i drugo. Za svrhe skladištenja E250 raspolaže sa 10MB ugrađene memorije, ali ne zaboravite da postoji i mogućnost dodavanja memorijske kartice. Omogućen je pregled fajlova samo u vidu liste.

Pretraživač. Na podrazumevani pretraživač nemamo nikakvih žalbi. Omogućava surfovanje po WAP i običnim HTML stranicama, međutim stranice ne bi trebale da budu veće od 500Kb. Kako su stranice u potpunoj veličini prevelike za ekran, primorani smo da ih skrolujemo da bi uspeli da ih vidimo u potpunosti.

Kamera. Kamera koju u sebi nosi Samsung E250 mogla bi da bude opisana kao deo prve generacije. Telefon poseduje kameru koja može da pravi fotografije u VGA rezoluciji – 640x480 piksela. Otvoreno govoreći, kamera je vrlo slaba, ali opet sa druge strane uspešno izvršava svoj osnovni zadatak – pravljenje fotografija za kontakte. Ipak upozoravamo vas da ni tu ne očekujete ništa spektakularno. Što se tiče podešavanja vezanih za kameru dostupna su: režim fotografisanja, rezolucija fotografisanja, kvalitet, podešavanje ekspozicije, uravnoteženje belog, kao i fotosenzitivnost. Pored ovih podešavanja imate mogućnost i da primenite neki od efekata.

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

  (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

Video klipovi se snimaju u .3gp formatu rezolucje 176x144 piksela, dok se dostupni efekti ne razlikuju od onih koji su omogućeni za fotografije.

Podešavanja. Podešavanja telefona su standardna, tako da ih neću posebno iznositi. Podešavanja ekrana omogućavaju postavljanje pozadinske slike, izgled glavnog menija (lista ili matrica), skin (crni ili beli) ili jačinu osvetljenja.

Podešavanja zvuka nisu naročita kod modela Samsung E250, pa su korisniku na raspolaganju – melodija zvona, jačina zvuka, zvučna notifikacija za dolazne poruke i zvuk tastera. Bilo koja melodija može da bude postavljena kao melodija zvona, dok su dolazne poruke sekcija kod koje je Samsung bio pomalo restriktivan – možete da odaberete bilo koji zvuk za dolazne poruke ali samo sa liste podrazumevanih. Sistem profila nedostaje kod Samusng-a E250, pa ukoliko se nalazite na sastanku ili na nekom događaju na kojem zvonjenje telefona nije prigodno primorani ste da isključite zvono.

Bluetooth podešavanja ne donose ništa novo – telefon podržava A2DP profil za bežični prenos stereo zvuka od telefona do Bluetooth omogućenih slušalica.

FM-radio. Memorija telefona može da uskladišti do 30 radio stanica, omogućavajući vam da dodelite naziv za svaku. Radio može da radi samo kada su slušalice priključene jer se one koriste kao antena. Nezavisno od slušalica imate mogućnost da uživate u slušanju muzike i preko zvučnika telefona (normalno, slušalice moraju ostati priključene). Radio ne može da radi u pozadinskom režimu.

Utisci

Po pitanju kvaliteta prijema, prilikom testiranja, Samsung E250 nije pokazao nikakve probleme, već je sve radilo dobro. Jačina 64-glasnih polifonih melodija je dovoljna za većinu slučajema, a na stranu to što uvek za melodiju zvona možete da podesite MP3 numeru. Toko razgovora osoba sa druge strane jasno čuje šta govorite bez ikakvih problema, kao i vi što čujete nju. Što se tiče vibracije, ona je prosečne jačine, tako da ukoliko nosite telefon u džepu jakne ili nekog sličnog odevnog predmeta koji vam baš ne prijanja uz telo, može da se desi da propustite poziv.

Način na koji je Samsung pozicionirao ovu ponudu je napomenut na početku ovog testa. Možemo samo dodati da po pitanju kvaliteta izrade, Samsung E250 može bez problema da se nosi sa ostalim Samsung brendiranim rešenjima. Po pitanju softvera, kao što ste primetili, ovaj model je sličan većini modernih modela ove kompanije.

Samsung E250 ne izdvaja se naročito ni po jednoj specifičnoj karakteristici sem po dizajnu, koji je kopija modela D900. FM radio i slot za proširenje kapaciteta skladištenja memorijskom karticom su dobrodošli dodaci, za one koji su privučeni tankim dizajnom ovog modela i njegovom sličnošću sa skupljim D900 modelom.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024