X520 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung X520
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung X520. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung X520 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung X520

Na Samsung-ovoj Web prezentaciji može se pročitati da je SGH-X520 kombinacija veoma sofisticiranog dizajna i neodoljivih oblika. Iako se možda neće svi složiti oko izjave o dizajnu, budući da kada god Samsung-ova linija predstavlja veliki izbor dopadljivih rešenja, boje u kojima je dostupan model X520, ne izgledaju ništa posebno.

Ovaj telefon je dostupan u pet razčlitih boja: svetlo zelena, plava, crvena, roza i ljubičasta. Sa jedne strane, ove boje nisu nešto novo budući da smo do sada videli veliki broj modela sa ovakvim bojama. Ipak, Samsung X520 ne izgleda kao obični telefoni ovih boja, zahvaljujući kombinaciji sjajne i matirane plastike, što je nešto novo što se pojavilo na tržištu.

Kućište uređaja je izrađeno od kvalitetne plastike sa matiranim delovima koji su otporni na nečistoće i sjajnih – na kojima se ne vide otisci prstiju, ali to i nije nešto što korisnicima mnogo smeta. Dimenzije ovog telefona su 89x42x17.7mm a težak je 78 grama. Ovaj aparat odlično staje u šaku a stiče se osećaj da je mnogo veći nego što to zaista jeste, budući da su mu ivice zaobljene. Nema nikakvih zamerki za kvalitet izrade – svi detalji su odlično podešeni, nema nikakvog pomeranja kada je reč o slotovima niti se čuju škriputavi zvuci.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka koji se nalazi tačno na onom mestu gde se vaši prsti odmaraju tokom razgovora. Tu se takođe nalazi i Infrared prozor, koji je pozicioniran više prema donjem delu. Otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata nalazi se na šarci.

Sa desne strane nalazi se 2.5mm audio priključak koji je pokriven plastičnim poklopcem. Malo niže ćete ugledati taster kamere, dok se sa donje strane nalazi utičnica interfejsa koja je zaštićena plastičnim zatvaračem.

Ono što je interesantno jeste da se servisni indikator (bele boje) nalazi na gornjoj ivici uređaja tako da je vidljiv samo onda kada je telefon zatvoren. Sve u svemu, ovo je logičan potez budući da tokom poziva nema nikakve potrebe da gledate u servisni LED.

U gornjem levom uglu nalaze se sočiva VGA kamere. Model X520 ne poseduje blic niti ogledalo za slikanje samoga sebe, tako da se sve svodi na ogledanje na sjajnom kućištu da bi bili u stanju da slikate sami sebe.

Otvaranje uređaja jednom rukom je veoma jednostavan zadatak zahvaljujući udubljenjima koja su postavljena na kućištu. Mehanizam sa oprugom odlično radi i omogućava lagano otvaranje. Ugao između otvorenih polovina je prilično veliki, što ima pozitivan uticaj na celokupnu lakoću upotrebe.

Kada otvorite uređaj ugledaćete TFT ekran srednje veličine rezolucije 128x160 piksela, koji ima mogućnost prikazivanja do 65.536 boja. Ekran pruža jasnu i oštru sliku koja bledi pri direktnim sunčevim zracima ali su informacije i dalje čitljive.

Izgled tastature se ne razlikuje mnogo od ostalih Samsung brendiranih uređaj: navigacioni blok podrazumeva okrugli navigacioni taster oko kojeg se nalaze funkcionalni tasteri kao i oni za javljanje i prekid veze. Taster za poništavanje nalazi se nešto dalje. Tastatura je izrađena od plastike a tasteri koji su srednje veličine su jednako raspoređeni. Rukovanje kako numeričkom tastaturom tako i navigacionim tasterom je veoma jednostavno, jedino je potrebno navići se na kratak hod tastera, ali ostalo je u redu.

Svi tasteri su jednako osvetljeni belom bojom tako da se sve oznake mogu lako pročitati bez ikakve muke.

Zadnji deo uređaja takođe ima ulogu poklopca baterije koji čvrsto stoji na svom mestu ne otkrivajući nikakve zazore i što je još bitnije, nema nikakvih naznaka da će se ikada i pojaviti.

Model X520 poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 800mAh. Pri testiranju baterija ja izdržala oko 3 dana uz 20 minuta razgovora dnevno i oko 30 minuta korišćenja ostalih funkcija. Ukoliko više budete koristili vaš telefon i ukoliko budete slušali radio 2 sata dnevno, tada će vam baterija trajati manje od dva dana, što je odlično za moderne telefone. Potrebno je 2 sata da bi se baterija X520 napunila.

Meni

Glavni meni uređaja je standardan za sve nove modele ove kompanije a prikazuje se u vidu 3x3 matrice. Ikone menija su detaljne a pored toga imaju i animacije. Podmeniji se prikazuju u vidu liste. Samusung X520 takođe ima mogućnost brze navigacije brojevima.

Možete dodeliti brz pristup različitim stavkama menija navigacionom tasteru od režima mirovanja.

Telefonski imenik Imeniku se može pristupiti samo pritiskom na desni funkcionalni taster u režimu mirovanja ili preko glavnog menija. Imenik kod modela X520 može uskladištiti do 1000 unosa, za svaki unos možete popuniti veliki broj polja (možete odabrati tip telefona: kućni, na poslu, mobilni) i e-mail adresu (do 50 simbola).

Svaki unos može se vezati za određenu kontaktu grupu (postoji ih 10), koje mogu imati personalne melodije zvona kao i ton poruke i jednu od deset dostupnih slika.

Unosi u imeniku se vide u obliku liste. Pretraga se može vršiti prema slovima ili grupama. Konktakti i iz memorije uređaja i sa SIM-kartice se prikazuju na objedinjenoj listi. Funkcija brzog biranja brojeva postoji kod modela X520 – do 8 brojeva.

Mogućnosti X5200 će biti dovoljne za većinu korisnika, a jedina stvar koja je zaista iznenađujuća jeste nemogućnost dodavanja slike kontaktu koja je načinjena ugrađenom kamerom, što je veliko razočarenje.

Slanje poruka. Oko 200 poruka se može sačuvati u memoriji telefona. Budući da ovaj telefon podržava EMS standard, omogućeno je unošenje malih slika, animacija i melodija. Pored toga, tu je i veliki broj emotikona koji će dobro doći kada se šalje poruka onom korisniku koji nema EMS podršku. Takođe možete kreirati pet šablonskih poruka. Pored toga, imate mogućnost da dodate kalendar sa događajima, kontakte iz imenika i WAP linkove. Podržan je i T9 način unosa teksta. Pritiskom na desni funkcionalni taster omogućavate izmenu unosa teksta i režim. Model poseduje i podršku za istovremeno slanje poruka na pet brojeva.

MMS editor je jednostavan. Veličina odlazne poruke ne može biti veća od 95Kb. Uređaj poseduje 700Kb memorije rezervisane za skladištenje poruka.

Lista poziva. Standradne liste (do 20 unosa svaka) dolaznih, odlaznih i propuštenih poziva se ovde skladište. Pozivi sa istih brojeva se ne sabiraju već se prikazuju odvojeno. Pritiskom na ime/broj, videćete broj, datum i vreme poziva. Ovde se nalazi i brojač poziva.

Podešavanje zvuka. Podešavanja zvuka. Ovde ćete pronaći sve opcije koje su povezane sa zvukom. Nažalost, uređaj ne podržava profile prema tome sva podešavanja se menjaju preko ovog menija. Alarm možete podesiti na sledeće načine: samo svetlosna indikacija, samo vibracija, samo ton, vibracija i zatim ton.

Planer. Alarm časovnik. Uređaj karakterišu 3 samostalna alarma – pojedinačni, dnevni i jutarnji. Svakom od njih se može dodeliti personalna melodija.

Pregled kalendara može se vršiti samo po mesecima. Oni dani kod kojih postoji ubeležen neki događaj obeleženi su određenom bojom; za sastanak možete uneti i tekstualnu belešku (do 40 simbola) i omogućiti zvučno obaveštenje.

Lista zadataka je slična onome što se može videti u kalendaru iako korisnik ima mogućnost da odabere prioritet.

Diktafon omogućava snimanje zvučnih klipova i u režimu mirovanja i tokom poziva (može se aktivirati samo preko menija) a dužina snimanja je ograničena na 30 sekundi. Audio klipovi mogu zauzeti do 100Kb memorije.

Vreme i datum. Ovde možete podesiti vreme i datum, odabrati format prikaza vremena (12/24) kao i pozvati funkciju Svetsko vreme.

U meniju su dostupni još i osnovni kalkulator i konvertor jedinica.

Fun box. WAP. Ova sekcija sadrži verziju 2 WAP pretraživača

JAVA svet. Uređaj podržava Java MIDP 2.0 sa 512Kb memorije koja je rezervisana za aplikacije. Telefon X520 se isporučuje zajedno sa dve unapred instalirane igre – Bubble Smile i Fun2Link. Dodatne aplikacije mogu se instalirati preko Wap protokola.

Ovde se takođe nalaze i direktorijumi sa slikama i melodijama, čija ukupna veličina ne može da pređe 3072Kb.

FM-radio. Uređaj može da primi do 30 radio stanica; svakoj od njih može se dati personalno ime. Pored slušalica, radio možete pokrenuti i preko zvučnika ali i dalje je neophodno priključiti slušalice. Aplikacija za radio koju poseduje X520 ne može da radi u pozadinskom režimu.

Mrežne usluge. Ovde ćete pronaći sva podešavanja koja imaju neke veze sa mrežom.

Podešavanja. Sva standardna podešavanja telefona se ovde nalaze – iako u ovom meniju imate mogućnost da menjate pozadinsku sliku, po osnovnom podešavanju telefon nudi 5 unapred instaliranih slika, ipak imate mogućnost postavljanja novih slika ili bilo koju sliku postaviti kao pozadinsku. Što se tiče ostalih opcija, osvetljenost i kontrast se takođe ovde podešavaju kao i boje brojeva pri pozivanju.

Ova sekcija takođe sadrži i Infrared sa dve dostupne opcije – konekcija sa PC-jem ili drugim mobilnim terminalom.

Kamera. Uređaj poseduje ugrađenu VGA kameru. Ova kamera ima mogućnost pravljenja fotografija pri sledećim rezolucijama: 640x480, 320x240, 160x120 i 128x120 piksela. Pored toga, moguće je iskoristiti jedan od osam dostupnih efekata. Režim snimanja više fotografija je takođe dostupan.

U albumu možete vršiti pregled slika u vidu thumbnail-ova (6 slika se istovremeno prikazuje) a jedna po jedna u režimu celog ekrana.

Utisci

Kvalitet prijema je odličan i može se uporediti sa modernim GSM-modelima. Jačina zvučnika i osetljivost mikrofona su dovoljna da se osigura jasna i glasna konverzacija gde god da se nalazite. Zvuk 16-glasne polifonije je osrednjeg kvaliteta, a imate mogućnost da mmf numere podesite kao melodije zvona. Sve u svemu jačina poziva je iznad prosečne; ipak, vibracija je slabija nego što bi trebalo. Dostupan je i handsfree režim koji odlično radi, ipak zahteva dva pritiska da bi se aktivirao (drugi je potvrđivanje), što i nije tako zgodno.

Najprivlačnija karakteristika uređaja je kombinacija dizajna kućišta sa različitim bojama, kao i izdanja koja su obojena u žive boje što je veoma neuobičajeno. Ovakav efekat je postignut upotrebom sjajne i matirane plastike na istom mestu. Pored svega, funkcionalnost ipak nije najjača strana modela X520 – u ovom smislu odgovaraće samo nezahtevnim korisnicima.

Ova ponuda će doživeti osrednji ali ipak stabilni nivo prodaje, naročito ovog proleća i leta zahvaljujući različitim živim bojama koje se naročito dopadaju ženama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024