U600 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung U600
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung U600. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung U600 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung U600

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Žične stereo slušalice
Uputstvo za upotrebu
CD sa softverom
TV Out kabl (dostupnost varira od regiona)
USB-kabl (dostupnost varira od regiona)
microSD memorijska kartica (veličina dostupnost variraju od regiona)

Samsung U600 jeste novi vodeći proizvod kompanije Samsung budući da je savršeno rešenje u svakom smislu. Ultra II linija podrazumeva četiri modela: Samsung U100, Samsung U300, Samsung U600 i Samsung U700. Neko će možda pomisliti da bi vodeći proizvod trebalo da bude U700 pošto njegova oznaka to sugeriše, međutim, to ovde nije slučaj.


(U700, U600)

Kompanija je uložila dosta truda u odvajanje svojih modela za 3G i telefona za 2.75G, drugim rečima, one koji rade na EDGE omogućenim GSM mrežama. Istorijski, Samsung vodi dva razvojna centra – Gumi i Suwon, koji predlažu drugačija hardverska rešenja na osnovu kojih se telefoni izrađuju. Prema tome, modeli koji su izrađeni u različitim jedinicama mogu imati isti izgled ali kada bolje pogledate telefon pronaćićete fundamentalne razlike, budući da prate različitu filozofiju. Ovaj slučaj nije izuzetak – čini se da su Samsung U600 i Samsung U700 odvojeni samo UMTS podrškom i HSDPA kod prvog modela, međutim dubljim ispitivanjem lista razlika je mnogo duža. Samsung U700 nema ugrađeni FM radio, ali poseduje WheelClick, navigacioni točkić, koji je veoma zgodan kada se radi o pretraživanju menija i skrolovanju kroz muzičku biblioteku. Ovaj točkić je zamenio navigacioni taster koji poseduje Samsung U600. Takođe ima veću debljinu – 12.1mm dok je debljina U600 10.9mm. Ovo je proizvođaču omogućilo da zadrži isti modul kamere koji je korišćen kod modela D900/D900i, dok model U600 poseduje senzor različitog tipa sa malo lošijim karakteristikama. Razlike u softveru su mnogobrojne. Model U700 ima poboljšani imenik, objedinjena lista poseduje i posebno mesto za identifikaciju pozivaoca, što je ranije bilo dostupno samo u okviru detaljnog pregleda. Sada je sve mnogo jednostavnije – dovoljno se samo obeležiti unos i videti dodeljenu sliku, ukoliko je ima.


Unošenje e-mail adrese je postalo mnogo veće zadovoljstvo zahvaljujući novom rešenju. Mučenju sa kucanjem oznake „@“ je došao kraj budući da je proizvođač ovo polje podelio na prostor ispred i iza ove oznake. Savršeno rešenje i prosto se nameće pitanje zašto se toga niko ranije nije setio.

Profili. Svi uređaji imaju adekvatne profile, po svojim podešenjima koriste tabulirani interfejs, što znači da prvi tabulator služi za upravljanje pozivima, drugi za poruke (melodija može varirati u odnosu na profil), treći za sopstvene tonove telefona.


Zašto ne bismo preskočili ove razlike i jednostavno telefon Samsung U700 nazvali vodećim proizvodom? Jedan od razloga leži u situaciji na evropskom tržištu. Najvažnii ugovori u zapadnoj Evropi oslanjaju se na promociju uređaja operatera a manje na otvoreno tržište. UMTS porfolio operatera daje prednosti proizvodima kompanija Nokia, Sony Ericsson, Windows Mobile smart telefonima. Razlog je više nego očigledan – kao po pravilu korisnici ovakvih uređaja češće isprobavaju nove servise, upload-uju nove aplikacije bežičnim putem, drugim rečima, donose profit operateru budući da im je konekcija često aktivna. Ali kada je reč o 3G servisima to je ono što ih razlikuje. Samsung brendirani telefoni danas ne nude mnogo mogućnosti za dodatnu generaciju saobraćaja a isplativi su samo kada su u pitanju uobičajeni GSM uređaji ili jeftinija niskobudžetna UMTS rešenja. Ovakva pojava F opsega i reinkarnacija Symbian uređaj čini jedan lanac – Samsung pokušava da ponudi operaterima upravo one proizvode koje žele.

Prema tome, istinski vodeći proizvod je zapravo Samsung U600. I to zahvaljujući i odabiru tržišta i njihovih udela kao i tehnološkom talentu.

Dizajn

Za ovaj model proizvođač je namenio sedam različitih kolor rešenja – safirno plavo, kristalno plavo, platinasto metalno, bakarno zlatno, granat crveno, neutralno belo i crno. Prvo će se na tržištu pojaviti safirno plava varijanta, a nakon toga će stići i ostale boje. Naravno, crvena za dame i crna za muškarce.


Dimenzije uređaja su 103x49.3x10.9 mm, tanji je od Samsung-a D900, čija je debljina 12.9mm. Tehnički, ukoliko se zanemare ove dve stvari, nećete primetiti nikakve razlike budući da su im veličine jednake jer se razlika u debljini i ne primećuje toliko. Manje dimenzije pružaju modelu U600 elegantniji izgled dok tastatura osetljiva na dodir dodaje još malo glamura. Kada je telefon zatvoren deluje prilično neuobičajeno.






Uređaj je težak samo 80 grama, što je fantastično dostignuće za slajder koji poseduje toliko toga. Telefon možete nositi onako kako vama odgovara – po tom pitanju nema nikakvih ograničenja – bukvalno staje u svaki džep.

Dizajn telefona se ni u kom smislu ne ističe među ostalim modelima ove kompanije koji su se pojavili na tržištu. Dizajn je okarakterisan određenim zaobljenjima koja su veoma primetna ali kada telefon gledate iz daljine nećete biti u mogućnosti da sa sigurnošću tvrdite da je to model U600. Ovo nije ni dobro ni loše. Model je tanak i nije suviše atraktivan na prvi pogled.

Kontrole

Slajder je opremljen kliznim mehanizmom sa oprugom ali usled veličine uređaja otvaranje uređaja je donekle otežano, tj. nije jednostavno onoliko koliko bi trebalo da bude. Vaš prst može završiti na ekranu što će neizbežno dovesti do ostavljanja otisaka na njemu. Upotrebom U600 počinje da proizvodi zvuk pri otvaranju (pri testiranju je do pojave zvuka došlo nakon tri nedelje), ali ovo nema nikakav uticaj na mogućnosti uređaja. Klizači Samsung-a D900 dobijaju isti zvuk nakon nekog vremena korišćenja.

Proizvođač je namenio da blago istureni navigacioni taster posluži i kao oslonac za palac, međutim, u praksi se tako nešto ne dešava budući da to nimalo nije anatomski zgodno.

Sa leve strane uređaja nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, mada je pomeren na samo dno – u svakom slučaju, ne bi mogao da stane na uobičajeno mesto zbog debljine kućišta i uklonjive baterije. Sa ergonomske tačke gledišta, ovde se ne radi samo o pitanju ergonomije već se radi o tome da je izuzetno nezgodno pritiskati taster tokom razgovora. Ali istina je da vam ovaj taster i neće biti toliko potreban.

Tu se nalazi i utičnica za punjač, skrivena ispod plastičnog zatvarača koji je povezan sa kućištem, koja prihvata USB kabl ili slušalice.

Kada telefon okrenete na njegovu desnu stranu videćete taster za kameru, dok se na vrhu nalazi microSD memorijski slot. Aparat podržava zamenu kartice bez isključivanja.

Na vrhu se nalazi taster za uključivanje/isključivanje, dok se sa suprotne strane nalazi mikrofon. Uređaj se može koristiti i kada je otvoren i kada je zatvoren.



Ekran

Oni koji budu uzeli u svoje ruke Samsung U600 po prvi put steći će potpuno drugačije utiske o ekranu; mišljenja su podeljena od onih koji ga vole do onih koji ga ne vole. Razlog za to jesu svetlosni uslovi. Kada se nalazite na otvorenom nećete biti zadovoljni a kada budete u zatvorenom bićete veoma zadovoljni.

Plastika koja poklapa ekran poseduje sjajnu živinu površinu što diizajn čini modernim, kao što je slučaj kod modela Sony Ericsson Z310, Z610i i velikog broj drugih modela. Jednostavno rečeno, to je modni trend. Ali sa korisničke tačke gledišta ovakav izbor i nije baš najjasniji zbog toga što pri direktnim sunčevim zracima ekran počinje da blešti te je veoma teško pronaći pravi ugao. Nebo, lice korisnika, drveće i sve ostalo se reflektuje i vidi na ekranu ali ne i informacije koje vam trebaju.

Proizvođač je bio svestan ovog problema pa je dodao Sunlight mode funkciju. Ova opcija se aktivira u podešavanjima i na taj način se povećava kontrast ekrana. U okviru Ultra II opsega ovaj režim je dostupan na svim uređajima bilo da imaju ovu vrstu zaštitnog stakla ili ne. Ipak, nije preporučljivo korišćenje Sunlight režima zato što se vreme rada baterije smanjuje za nekih 10% u ovom slučaju.

U poređenju sa Samsung-om D900, U600 poseduje kvalitetniju plastiku na ekranu. Broj mehaničkih nedostataka na modelu D900 blago je uvećan u odnosu na prethodne slajdere, što se objašnjava nedovoljnom zaštitom ekrana. U ovo se možete uveriti ukoliko pogledate na mesto gde je zaštitna plastika ispod vašeg prsta kada otvarate telefon. Mrlje koje se pojavljuju na ekranu ukazuju da je došlo do mehaničkog efekta na matrici. Prema tome, svakodnevnom upotrebom skoro je nemoguće oštetiti ekran, ali ukoliko ga pritisnete u džepu, možete se pozdraviti sa njim.

Specifikacije ekrana su tipične za vrhunske ponude kompanije – QVGA rezolucija (240x320 piksela), 2.22’’ (34x44mm) od ugla do ugla, 262.144 boje (TFT). U poređenju sa D900, povećanje ekrana je minimalno, budući da model podržava 2.1’’ ekran (33x41mm). U suštini nećete ni primetiti ovu izmenu.

Potpuno druga stvar je kvalitet slike. U zatvorenom Samsung U600 je bez sumnje najbolji (isključen Sunlight Mode); osvetljenje slike i kontrast su visoki, slika izgleda svetlije ali su boje prirodnije, življe. Kada se dva uređaja stave jedan pored drugog primetna je superiornost U600. Treba imati na umu da to nije uvek bolje ali činjenica je da se ekrani ovih uređaja mogu upoređivati, mada se stiče utisak da je ekran U600 bolji. Pri direktnim sunčevim zracima Samsung D900 je definitivno u prednosti u smislu čitljivosti.






Iako se čini da je o ekranu već sve rečeno želeo bih još nešto da dodam. Šta je to što se najviše dopada starijim i korisnicima srednjih godina? Veličina slova, naravno. Slova nisu sitna ali su veoma elegantna i veoma je lako pročitati informaciju iz daljine. Isto važi i za veličinu slova menija za poruke i slova na ekranu prilikom pozivanja.

U podešavanjima možete odabrati između dva tipa slova, razlika između njih je minimalna. U isto vreme za sve sekcije uređaja možete odabrati jednu od tri veličine slova – mala, srednja, velika. Vaš izbor će imati uticaj na čitljivost menija, iako se brojevi stavki prikazanih na ekranu neće menjati, postoji šest i ostaje šest. Veoma zgodna funkcija koja će biti od koristi velikom broju korisnika.


Zahvaljujući konceptu Piscel Viewer, tekst se može povećati i smanjiti tako da i osobe koje imaju slabiji vid mogu pročitati slova pri maksimalnoj veličini slova. Da bi ukazao na ovaj režim Samsung U600 ima ikonu u vidu lupe a za njegovo pozivanje se koristi taster za kontrolu jačine zvuka. Ova funkcija nema direktnog konkurenta među uređajima drugih proizvođača.

U smislu čitljivosti današnji Samusng ekrani su među najboljima na tržištu. Ekran modela U600 ima mogućnost prikazivanja do 12 tekstualnih linija (u najvećem broju režima oko 8 tekstualnih i do tri servisne linije).

Tastatura

Glavni numerički pad je dizajniran po ugledu na RAZR, budući da se radi o tankoj metalnoj pločici. Tastatura je veoma zgodna i jednostavna za upotrebu i dovoljan je blagi pritisak. Tasteri su osvetljeni belom pozadinskom bojom koja je vidljiva u različitim okruženjima.


Programabilni tasteri, kao i tasteri za prihvatanje/odbijanje poziva su osetljivi na dodir. To je više bio pokušaj da se isprati poslednja moda nego stvarna potreba; činjenica je da su ovakvi tasteri veoma popularni u Koreji pa je proizvođač mislio da će naići na isto prihvatanje i u drugim zemljama. Međutim, iskustvo sa Samsung-om E900 pokazalo je upravo suprotno. Pozadinsko osvetljenje je prošireno i na programabilne tastere dok tasteri za prihvatanje/odbijanje poziva nisu nimalo osvetljeni.

U poređenju sa modelom E900 broj pogrešno pritisnutih tastera je veći zahvaljujući smanjenoj veličini i tome da su senzori veoma osetljivi. Ono što se nalazi na vrhu liste nedostataka jesu tasteri osetljivi na dodir, njihova implementacija zahteva mnogo toga a nimalo nisu jednostavni za upotrebu.

Baterija

Za sve ULTRA II brendirane uređaje proizvođač primenjuje tehnologiju optimizovane potrošnje energije koja nosi naziv Samsung Optimized Power Usage Solution (OPUS) koja osigurava efikasniju upotrebu baterije. Zahvaljujući ovoj karakteristici vreme razgovora je produženo za 10% i to je ono na čemu proizvođač insistira.

Sa obzirom da Samsung U600 koristi bateriju Li-Ion kapaciteta 690mAh, dok većina drugih Samsung brendiranih telefona koristi baterije kapaciteta 800mAh, ovo je prilika da izvršimo uverljivo poređenje, uzimajući Samsung D900 kao benchmark.

Neke neobičnosti se otkrivaju odmah nakon što pogledate tabelu sa vekom trajanja baterije.

Model Režim mirovanja, časova Vreme razgovora, časova Potrebno vreme punjanja, časova
Samsung D900 300 3 1.5
Samsung U600 170 3 2.5

Sada imamo razumno pitanje – kako i gde je proizvođač načinio grešku koja dovodi do različitih rezultata za dva režima, dok je vreme razgovora ostalo isto i iznosi 3 časa u oba slučaja. Punjač, koji je tipičan, nije pokazao nikave razlike po pitanju specifikacija (5V, 0.7A), pa smo odlučili da izvršimo testiranje u koje su pored Samsung-a U600 bili uključeni i Samsung D900/D900i pod istim opterećenjem. Dobili smo slične rezultate kada je u pitanju potrebno vreme punjanja:

Samsung D900/D900i – 1 čas 40 minuta

Samsung U600 – 2 časa 10 minuta

Primetna je vremenska razlika od 15 minuta. Tada su stvari postale još interesantnije. Pri 50 minuta razgovora, i do jednog časa upotrebe drugih funkcija (muzika, radio), slanja do 15 poruka i oko 10 minuta GPRS/EDGE konekcije, telefoni su prikazali veoma neujednačene rezultate. Samsung D900 je u uslovima bolje pokrivenosti teritorije mrežom, trajao oko tri dana, dok je U600 trajao dva dana. Pri uslovima nešto slabije pokrivenosti Samsung D900 je trajao dva dana uz identično opterećenje dok je U600 omogućio samo 1,5 dana korišćenja. Po meni ova vremenska razlika je značajna i pokazuje stvarnu razliku između vremena trajanja baterija ova dva uređaja.

Krucijalno za Samsung U600 je ne aktivno korišćenje njegovih funkcija (sa nekim rezervama, naravno), ali vreme u režimu mirovanja i pogrešan odabir tastera osetljivih na dodir uvećava vreme upotrebe. Ukoliko tokom dana aktivnije koristite telefon, odnosno koristite njegove funkcije koje troše više energije, jedan dan je ono što vam U600 može ponuditi kada je u pitanju trajanje baterije. Na primer, video reprodukcija je u današnjem vreme proces koji troši najviše energije, a U600 može da reprodukuje video 3 do 3,5 časa (handsfree režim ili sa povezanim slušalicama). U režimu radija, baterija telefona traje nekih 13 časova, dok ukoliko slušate MP3 plejer, sa uključenim režimom nasumične reprodukcije, jačinom zvuka podešenom na najviši nivo i priključenim slušalicama, trajanje baterije se smanjuje na 11 časova. Ovo su čiste brojke koje su dostignute uglavnom zahvaljujući frekvenciji procesora – 85MHz. Zahvaljujući tome što je frekvenciju sa 104MHz snizio na8 5MHz, proizvođač je dobio 10% duže vreme trajanja. Iskreno govoreći, ovo je ipak najvećim delom teorija, dok u stvarnom životu, mnogi drugi faktori imaju sopstveni uticaj na vek trajanja baterije.

Za željenje je što Samsung Optimized Power Usage Solution (OPUS) tehnologija nije ništa drugo nego marketinški trik – kod modela U600 ona nam nije donela nikava poboljšanja. Opis ove tehnologije nije dostupan preko bilo kog izvora, a zvanična stranica proizvođača je pominje samo u izdanju za štampu vezano za ULTRA II opseg. Nedostatak informacija koje ukazuju šta i kako OPUS radi indiciraju na fiktivnu prirodu ili osrednju efikasnost ove tehnologije, koja je bila način da se kompanija bori protiv reputacije uređaja sa kratkim trajanjem baterije.

Da rezimiramo, U600 omogućava jedan dan stabilnog rada, odnosno dva dana ukoliko telefon ne koristite često, odnosno ukoliko ne koristite njegove napredne funkcije.

Audio pojačivač - ICEpower Mobile by Bang&Olufsen

Muzičke mogućnosti su postale jedan od najvažnijih aspekata kada su u pitanju današnji mobilni telefoni, tako da nije slučajno da je za promociju ULTRA II opsega, Samsung izvršio darežljiv odabir primenjenih tehnologija, uključujući audio pojačanje firme Bang&Olufsen. Do današnjeg dana, partnerstvo ove dve kompanije bilo je poznato samo po dizajnu Serene, koja je bila totalni promašaj.

Da se vratimo na ICEpower Mobile čip – on je svoje prvo pojavljivanje doživeo na modelu F300. Samostalni pojačivač za muzičku reprodukciju je veoma zahvalan deo razvoja mobilnog telefona. Priča o tome kako je nastao ICEpower Mobile je vrlo interesantna. Bang&Olufsen su uspostavili veze sa brojnim univerzitetima, a jedan od studenata je za svoj diplomski rad napravio upravo ovaj pojačivač, koji je kasnije licenciranjem dobio Samsung. Proces razvoja je trajao šest meseci, a u sledećih šest Samsung je kupio licencu. Vredno je pomena i to što je diplomski rad izrađen gotovo bez troškova a da je u toku od dve godine svom tvorcu doneo desetostruko veći profit. Treba pomenuti i da je nakon završetka studija ovaj bivši student otišao pravo u Koreju na tri meseca da Samsung-u pomogne implementaciju pojačivača u nove uređaje.

Ali, ostavićemo razvoj po strani da bismo videli šta pojačavač donosi novo u odnosu na prerađeni ARM9 procesor. Kao ono što ostavlja najjači utisak se naravno izdvaja jačina zvuka. Nivo jačine zvuka koji može da isporuči ICEpower rešenje je za 20 do 25% viša nego što omogućavaju Sony Ericsson brendirani uređaji (Walkman uređaji druge generacije). Istovremeno, kvalitet zvuka i njegove specifikacije su u liniji,mada uređaju i dalje nedostaje posvećeni zvučni procesor. Ključna osobina ICEpower-ove tehnologije su nepostojanje filtera, što donosi određeni nivo šuma, koji ne može da se previdi u testovima. Osnovna razlika u odnosu na standardne plejer leži u činjenici da pojačivač nije integrisan sa zvučnim procesorom – njegovu ulogu je preuzeo glavni procesor telefona.

Right Mark Analizer donosi kristalno jasan zaključak da su zvučni izlazi modela Samsung F300 i Samsung U600 identični. Pored toga, rezultati U600 su čak i bolji.

Opšte performanse (Samsung U600)

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.09, -0.64Dobar
Nivo šuma, dB (A): -85.4Dobar
Dinamički opseg, dB (A): 84.3Dobar
Ukupna harmonska distrozija, %: 0.131Prosečna
Intermodularna distrozija + šum, %: 0.117Prosečna
Stereo transkripcija, dB: -85.1Veoma dobra
Intermodulacija pri 10 kHz, %: 0.113Prosečna

Opšte performanse: Dobre

Frekventni odziv (Samsung U600)

Nivo šuma (Samsung U600)

Opšte performanse (Samsung F300)

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.09, -0.63 Dobar
Nivo šuma, dB (A): -74.0Prosečan
Dinamički opseg, dB (A): 73.9Prosečan
Ukupna harmonska distrozija, %: 0.0056Veoma dobra
Intermodularna distrozija + šum, %: 0.062Prosečna
Stereo transkripcija, dB: -75.4Veoma dobra
Intermodulacija pri 10 kHz, %: 0.066Dobra

Opšte performanse: Dobre

Frekventni odziv (Samsung F300)

Nivo šuma (Samsung F300)

Nakon svega, stiče se utisak da je Samsung U600 superiorniji u odnosu na Walkman telefone po pitanju zvučnog doživljaja kao i u odnosu na Nokia S60 bazirane uređaje (Nokia N91 je izuzetak). Ali pod ovim mislimo na idelan slučaj, kada se koriste sopstvene slušalice preko kvalitetnog adaptera. Šteta je da ništa od ovoga uz telefon nije dostupno. Slušalice koje se isporučuju uz telefon su lošije (nemaju 3.5mm priključak na sebi), pa možemo da izvedemo interesantan zaključak. Kompanija je pripremila rešenje koje bi moglo da bude u liniji sa najboljim muzičkim telefonima današnjice (ne i plejerima, koji su opet liga za sebe), ali je zabrljala sa sitnim detaljima vezanim za dodatni probor. Telefon donosi dobar zvučni doživljaj sa slušalicama modela Samsung F300 (nadjačava Walkman po nivou jačine zvuka), tako da ukoliko planirate da kupite Samsung U600 i slušate muziku na njemu, jednostavno morate da nabavite i slušalice modela F300.

USB, Bluetooth

Bluetooth. Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, handset, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluettoh 2.0 je dostupan na telefonu. Upravljanje slušalicama ne ostavlja nikakve nejasnoće, sve je standardno.

Kada pokušate da pošaljete fajl na uređaj sa PC-ja (ftp konekcija) često se pojavljuje greška (Widcomm ili Microsoft driver). Drugi negativni aspekt je činjenica da natpisi programabilnih tastera uobičejeno nisu aktivirani na ekranu, tako da morate da pritisnete bočni taster za regulaciju jačine zvuka da bi se na programabilnim tasterima pojavili natpisi i da bi mogli da primite fajl. Što se tiče ostalog, Bluetooth radi ispravno.

USB-povezivanje. U meniju možete da odaberete tri režima: Modem, Mass Storage, Samsung PC Studio. U USB Mass Storage režimu, U600 se pojavljuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a, tako da je odmah pro povezivanju spreman za rad. Iako je u pitanju USB 2.0i, brzina konekcije je ograničena na 480Kb/s.

Memorijska kartica

Telefon podržava microSD memorijsku karticu kapaciteta do 2Gb, a omogućena je i zamena kartice bez isključenja uređaja. Gotovo potpuno sigurno uređaj ne bi mogao da prepozna kartice većih kapaciteta, što je izazvano određenim problemima sa initalizacijom jedinica viših kapaciteta.

Telefon ima određenih problema sa čitanjem kartica na kojima se već nalaze podaci formatirani na računaru ili na drugom telefonu. Često se događa da instaliranje takve memorijske kartice dovede do “zaleđivanja” telefona, a u nekim slučajevima ni resetovanje ne rešava problem, već sistem pri initalizaciji prijavljuje grešku i nije u mogućnosti da pročita sadržaj kartice. Što su veće kartice koje koristite ili što na njima ima više sadržaja, veća je i šansa da će se ispoljiti ovi problemi . Čini se da brzina interfejsa nije dovoljna da obradi indeks fajlova na kartici, ali nemamo dokaza za ovu tvrdnju.

Savet za korisnike Samsung U600 telefona: formatirajte memorijsku karticu na telefonu, koristite standardne direktorijume (mada možete kreirati i svoje sopstvene) i nemojte preopteretiti memorijsku karticu sa ogromnim brojem fajlova.

Specifikacije
R&D centre – Gumi
Kodni naziv – Eclair
Čipset – Agere/HPE/
Radio – Skyworks Helios II
Flash ROM (NAND) – 1Gb (NOR – 256 Mb)/Samsung
CPU – ARM9 85 ÌÃö
Količina memorije dostupna korisniku – 66 MB
Broj fajlova u memoriji
Java MIDP 2.0 – do 10 direktorijuma za igre i aplikacije, u koje se može uskladiti do 40 aplikacija reosečne veličine 700Kb, Heap – 1.5 Mb.
U memoriji telefona, sistem fajlova podržava do 2000 fajlova.

Performanse

Po pitanju performansi, Samsung U600 je u liniji sa Samsung brendiranim uređajima koji su se pojavili u prethodne dve godine. Za razliku od modela Samsung D900 3D Java je podržana, ali je vrlo troma zbog slabog radnog takta procesora. Za sada Samsung brendirani uređaji su poznati po tome što imaju najslabije Java performanse.




Za razliku od prethodnih modela, Samsung U600 koristi Smart Search, novi engine za svrhu pretraživanja bilo koje informacije vezane za prostor za skladištenje; prerađeni SMS/MMs editor, poboljšani MP3 plejer, FM radio sa RDS funkcijom kao i update-ovani pretraživač su funkcije koje su pretrpele promene. Kompanija je napravila odličan posao sa poboljšanjem funkcionalnosti telefona – nakon svih ovih kozmetičkih “zatezanja” telefon izgleda dosta drugačiji od drugih aktuelnih ponuda kompanije.

Meni

Glavni meni može biti prikazan u vidu matrice (3x4) ili u vidu liste. Za razliku od prethodnika mrežu matrice karakteriše jedna linija iznat osnovnog stabla. svi podmeniji se sastoje od horizontalnih listi a ukoliko postoji i pod-meni, videćete pop-up prozor sa desne strane obeležene stavke. Videćete koje stavke su uskladištene ispod a do tamo ćete doći pritiskom na OK taster. U slučaju da pritisnete taster za navigaciju na levo ii desno, bićete u mogućnosti da pristupite odabranoj stavci. Ergonomija ovakvog rešenja je evidentna, jer načinite najmanje jedan pritisak na taster manje kada se krećete kroz menije i ovo je veoma interesantno rešenje koje je razvila kompanija Samsung.

Prilikom kretanja kroz menije, možete da iskoristite prednost memorizacija poslednje pozicije u svakom pod-meniju i glavnom meniju. U suštini, telefon "pamti" koja je funkcija poslednja pozvana i automatski je označava čim uđete u istu stavku menija. Na primer, pozovete registar poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena. Čini se kao jednostavna stvar ali ova funkcija ne postoji kod modela ostalih proizvođača.

Pri odabiru jedne ili druge stvake na listi koja je označena i veličina slova je uvećana (iako je sam font već dovoljno velik).

Brza navigacija brojevima takođe je podržana ali to i dalje nisu sve opcije navigacionog menija. Možete povezati tri različite aplikacije sa ove liste, ponuđene od strane proizvođača (nećete moći da povežete java aplikacije). Pritiskom navigacionog tastera na gore uvek se aktivira My Menu, koji je horizontalni skrol sa listom stavki. Ova lista identična je sa onom za jednostavne prečice.

uWorld (nekad apoznat kao Living World). Ovo je odeljak u kojem su sadržane pozadinske slike za svaku zemlju (postoji mogućnost da u budućnosti glavni gradovi dobiju jedinstvene pozadinske slike, ali to još uvek nije sigurno). Prvi korak u ovom pristupu jeste kreiranje sopstvenih grupa pozadinskih slika za svaku zemlju (u budućnosti možemo se nadati da ćemo videti slike koje su prilagođene za gradove, ali ni ovo nije sigurno). Kada se nalazite u Moskvi videćete Kremlj, kada ste u Parizu videćete trijumfalnu kapiju, u Londonu parlament itd. Pored toga, proizvođač je odlučio da modifikuje pozadinske slike u zavisnosti od doba dana: ujutro ćete videti sunce a uveče upaljena svetla na automobilima.

Vreme nije jedina stvar koja se može prebaciti na grafički pristup. Na primer, nivo prijema, kada je signal dobar – nebo je plavo, ukoliko nema signala ili je slab – nebo je prekriveno oblacima. U prvo vreme nećete toliko obraćati pažnju na ove detalje, ali nakon mesec dana ćete već početi da gledate u nebo umesto u standardni bar, tako da ćete odmah imati neophodne informacije.

Za nove poruke, propuštene pozive ili alarm časovnike postoji specijalni način prikazivanja, koji je osnažen standardnim, tradicionalnim pop-up prozorom sa tekstom. Preko dana ovakvi događaji će biti predstavljani uz pomoć aviona koji leti preko neba, a u večernjim satima će to biti vatromet. Boja se menja u zavisnosti od tipa događaja. Na prvi pogled ovaj sistem izgleda veoma komplikovano, naročito kada se opisuje, ali u stvarnosti je veoma jasan i razumljiv.

Prilikom pozivanja brojeva videćete malu sliku sa glavnom temom ekrana i animacijom pozvanog broja.

Telefonski imenik. Kontaktima se može pristupiti pritiskom na desni programabilni taster. Ugledaćete listu koja sadrži unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona. Prvi unos na listi je označen po osnovnom podešavanju a broj se prikazuje na statusnoj liniji (postoji specijalna oznaka za brojeve koji se nalaze na SIM-kartici). Podržana i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Sva polja su fiksna.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu, što je šteta i karakteristično za Gumi proizvode.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se takođe može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom U600, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakatai prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Dnevnik poziva. Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Slanje poruka. Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta za elektronsku poštu).

Memorija telefona može da uskladišti do 1000 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Jedna od opcija ovog menija su Vivid poruke, koja omogućava pregled poruka u 3D režimu - telefon konvertuje najčešće korišćene reči u grafiku, na primer ukoliko ukucate "ljubim te" videćete usne koje šalju poljubac. sve u svemu, jednostavan algoritam koji omogućava manifestovanje vaše mašte.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom U600 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 5Mb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko Picsel Browser-a.

Planer. U planer možete uneti do 300 različitih događaja četiri tipa (3x100) – sastanak, posao, godišnjica. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Zadaci – standardna lista zadataka sa mogućnošću davanja prioriteta. Maksimalni kapacitet ove sekcije je 100 unosa.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po osnovnom podešavanju događaj traje jedan sat).

Aplikacije

Smart Search. Prvobitno ova aplikacija je nosila naziv Mega Search, ali je završila sa novim mnogo interesantnijim nazivom. U pitanju je jedinstveni alat koji nema takmace među običnim telefonima - S60 smart telefonima. Aplikacija omogućava pregled teksta i brojeva u okviru sledećih kategorija:
Men - pretraga prema stavkama menija;
Sistem fajlova – pretraga po imenu fajla;
Poruke – pretraga u telu poruke (SMS/MMS i e-mail);
Kalendar – abilo koji tip unosa;
Igre – pretraga po nazivu igre;
Telefonski imenik – po imenu, prezimenu ili drugim tekstualnim poljima;
Dnevniku poziva;
U svim kategorijama;

Na primer, unesete “mu” i želite da pretražite sve kategorije – u to slučaju biće vam prezentovane sve poruke koje je poslao Murtazin Eldar, unosi u telefonskom imeniku, stvake muzičkog menija itd. Pretraga radi vrlo brzo. Na žalost ova funkcija se ne može iskoristiti za pregled MS Office ili PDF dokumenata, a da može svakako bi bila još privlačnija. Ukoliko imate dugu listu kontakata ili veliki broj SMS poruka, ova vrsta pretrage je najbolji način da pronađete ono što tražite.

FM-radio. U memoriju telefona možete da uskladištite 20 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Pored svih ovih karakteristika, radio donosi još jednu – može da bude podešeno do tri zvučne notifikacije, koje predstavljaju neku vrstu alarma. Kako ova karakteristika radi? Specifikujete datum i vreme, frekvenciju i zatim se radio uključuje u vreme koje ste označili, osiguravajući da nećete propustiti emitovanje koje ste želeli da čujete. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Editor slika. Jednostavan editor koji vam pomaže da načinite tranformacije nekih slika korišćenjem različitih alata.

Image Stamp. Editor koji vam omogućava da postavite jednu sliku preko druge stvarajući utisak sličan onom kao kada stavite marku na pismo.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Kalkulator On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

Sa konvertorom, možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Memo – standardne tekstualne beleške.

Brojač vremena i štoperica ne poseduju zvuk koji vas upozoravaju na proteklo vreme.

Java svet. Telefon se isporučuje sa 6 prethodno instaliranih igara od čega su dve potpuno funkcionalne (Bobby Carrot, Time Rider II) i 4 demo verzije (ograničenja vezana za broj nivoa ili vreme igranja). Demo verzije izgledaju prilično interesantno a dostupne su Asphalt 2 Urban GT, Midnight Pool, Minigolf, Tetris.

Količina memorije koja se dodeljuje Java aplikacijama je neograničena, a isto tako možete ukloniti prethodno instalirane igre i upload-ovati nove bežičnim putem (preko HEAP-a). Heap veličina ne može da pređe 1.5Mb, dok aplikacije ne mogu da budu preko 700Kb.

WAP. Telefon se isporučuje sa WAP pretraživačem verzije 2.0 (NetFront 3.2), čija su fundamentalna unapređenja vezana za podršku za JavaScript, skaliranje fontova (tri tipa), Smart-fit (pregled u jednoj koloni), režim pregleda preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), cache-iranje stranica. Iako i ovaj pretraživač poseduje svoje nedostake, na primer ne snalazi se dobro sa formatima velikih stranica, ipak je jedan od najboljih koje je Samsung do sada ponudio na svojim telefonima.

MP3-plejer. Na Samsung U600 telefonu je dostupan integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Ekvilajzer nema baš previše smisla s obzirom da nema preciznog podešavanja audio kontrola (jedina mogućnost je da odaberete prethodno podešene ekvilajzere a dostupni su: classic, rock, jazz i normal). Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Zvuk se može podesiti na 10 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu.

Plejer poseduje sledeće filtere kada je u pitanju reprodukcija: sve numere, nedavno reprodukovano, najpopularnije, po izvođaču, albumu, žanru i kompozitoru. U600 takođe poseduje i podršku za Album Arts.

Govoreći o novim opcijama, plejer je dobio sistem ocenjivanja, koji vam omogućava da svakoj numeri dodelite od jedne do pet zvezdica. Proizvođač je vodio računa da integracija sa Windows Media Player-om, bude veća nego ikada ranije; menadžer takođe poseduje sistem ocenjivanja. Dok smo vršili testiranje uređaja, nismo primetili problem koji se dešava nakon što uređaj bude uspešno sinhronizovan sa Windows Vista-om preko MTP-a, ali upload-ovani WMA fajlovi i dalje ne mogu da se reprodukuju. Sinhronizacija sa Windows Media Player-om 10 međutim nije stvarala nikakve probleme.

Slušalice koje se isporučuju u paketu sa telefonom obezbeđuju koliko toliko adekvatan zvučni doživljaj. Generalno govoreći kao muzičko rešenje, U600 je u blizini sa Sony Ericsson-ovim Walkman opsegom, naročito ukoliko se ima u vidu da je u pitanju prva generacija uređaja.

Picsel Viewer. Jedna od najboljih karakteristika koje poseduje U600 je Picsel Viewer. U pitanju je aplikacija koja može da otvori MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je što recimo za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

Video plejer. Pored pregleda podataka na ekranu, slike se mogu poslati i na eksterne izvore, na primer TV set ili projektor. TV-OUT kabl nije uključen u prodajno pakovanje. Sa jedne strane kabla se nalazi miniUSB konektor a sa druge priključak sa tri izvoda za povezivanje eksternih izvora. Ukoliko povežete TV uređaj sa tri izvoda sa jedne strane kabla i miniUSB priključak sa telefonom, na ekranu vašeg TV-a ćete videti meni telefona. Kako se krećete kroz meni telefona, tako će se i slika na TV-u menjati. Pored Picsel Viewer dokumenata možete pregeldati bilo koju standardnu aplikaciju, video preko celog ekrana (pikseli su kod 3gp fajlova još uvek veliki, odnosno rezolucija nije odgovarajuća), igrati igre, gledati slike. TV ne samo da predstavlja sliku koja se vidi na ekranu, već reprodukuje i zvuk sa telefona.

Alarm časovnik. Telefon je opremljen sa četiri alarm časovnikaod kojih se svaki moeže podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (Moji fajlovi). Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura fajlova memorijske kartice je nešto drugačija priča, i njima se može pristupiti preko glavnog menija, gde svaka stavka poseduje opciju "Memory card".

Podešavanja. Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – boju fonta u režimu mirovanja, zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pozivanja Pozivanje sigurnosnih stavki omogućava zaštitu određenih funkcija i menija lozinkom.

Trajanje pozadinskog osvetljenja - postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

Flight režim – možete isključiti mrežni deo telefona.

Telefonu nedostaje sistem profila i jedino što ima da ponudi je podešavanje vezano za događaje, što izaziva utisak da je u pitanju stariji model – na primer noviji Samsung-ovi 3G uređaji imaju imaju već instalirane profile (mada im mnoge druge funkcije nedostaju). U600i poseduje dosta podešavanja vezanih za režime vibracije i melodije i kada je to u pitanju ne postoje nikakva ograničenja. Stvar koja me je zaista frustrirala je nemogućnost da podesim melodiju za dolazeću SMS poruku ili e-mail. Naime, kod ovog modela ste u mogućnosti da odaberete samo neku od 10 prethodno instaliranih melodija. Sa druge strane melodije zvona se mogu podešavati kako za grupe kontakata, samostalne unose u telefonskom imeniku a čak i za alarm časovnik; stoga je potpuno nejasno zašto proizvođač nije omogućio da svi zvuci budu prilagodljivi.

Voice Clarity – karakteristika slična ekvilajzeru, koja omogućava poboljšanje kvaliteta zvuka u nekim situacija (pri nestabilnoj konekciji). Po podrazumevanom podešavanju ova opcija je uključena.

Podešavanje delovanja kliznog mehanizma karakteriše opcije koje su omogućene otvaranjem i zatvaranjem uređaja, drugim rečima određuje da li je klizni mehanizam aktivan ili nije.

Odbijanje poziva SMS-om – slična funkcija je i dalje neuobičejena kod običnih telefona, dok Symbian bazirani smart telefoni je već neko vreme koriste. Poenta je vrlo jednostavna, kreirate SMS poruku i kada iz nekog razloga odbijete dolazeći poziv, ova poruka se automatski šalje na broj pozivaoca. Mada, sve u svemu ova karakteristika je korisna samo vrlo malom broju korisnika.

Čaorbnjak za podešavanja. Pri prvom pokretanju uređaja, čarobnjak se pokreće automatski, međutim može da bude pozvan i iz menija za podešavanja. Uz pomoć ovog alata možete podesiti glavne opcije, a svaki korak je vrlo dobro ilustrovan. U svakom slučaju ova opcija je ono što će vrlo dobro doći svim novim korisnicima.

Y! Ready. Samostalna stavka posvećena stranici za pretraživanje, mail i instant servisima za poruke. Treba pomenuti da provajder ovog servisa varira od regiona. U Evropi ova stavka se koristi za brz pristup Yahoo-u. Što se tiče e-mail-a nema striktnih ograničenja po pitanju korišćenog servisa, već možete podesiti nalog koji želite. Jedino što treba da podesite su pop i smtp serveri (po podrazumevanom podešavanju to su podešavanja za Yahoo ili Google mail servise).

Kamera. U600 se ne razlikuje kada je kamera u pitanju od starijeg D900 modela, već usvaja isti modul kamere. Sa druge strane kamera poseduje prerađeni interfejs, omogućavajući vam da izvršite većinu radnji bez ulaska u režim vizira, kao i da podesite manje važne karakteristike u meniju Podešavanja (na primer, podrazumevani naziv slike, zvuk pri fotografisanju, režim fokusiranja, itd). Ovaj meni, zajedno sa integrisanom listom karakteristika (podešavanja vezana za video/fotografije, direktorijume, režime fotografisanja) se podešava desnim programabilnim tasterom. Glavni meni koji se pojavljuje na ekranu u režimu kamere je postavljen horizontalno a prikaz je poluprovidan. Ovaj pristup je opravdao trud uložen u njegov razvoj – telefon omogućava mnogo lakše upravljanje. Kada govorimo o podešavanju kamere, ona se nimalo nisu izmenila.

Kamera podržava sledeće rezolucije:
2048x1536 pixela;
1600x1200 pixela;
1280x960 pixela;
800x600 pixela;
640x480 pixela;
320x240 pixela;

Postoje tri dostupna kvaliteta fotografija: Normal, Fine i SuperFine. Preporučeno je korišćenje najboljeg kvaliteta – razlika između kvaliteta se primeti, naročito ukoliko nameravate fotografije da pregledate na računaru.

Kamera je zadržala autofokus sa omogućenim režimom Pan focus (fokusiranje na centralnu tačku). Ekspozicija može da bude izmerena u odnosu na pojedinačnu tačku, centralnu oblast ili matricu. Uravnoteženje beline je podešeno na podrazumevanu vrednost, a prilikom manuelnog upravljanja na raspolaganju su vam opcije Daylight, Incandescent, Fluorescent, Cloudy, Sunset. Nemam ništa protiv tako velikog broja funkcija podešavanja vezanih za kameru. Mnogi korisnici će se sa zadovoljstvom igrati ovim opcijama; različitost karakteristika može da načini digitalnu kameru boljom, iako je koncept kamere integrisane u ovaj telefon drugačiji (neobavezno fotografisanje).


















Telefon poseduje podršku za snimanje video sadržaja u mpeg4 formatu sa ili bez zvuka (podešava se iz menija). Sva podešavanja su kopirana iz onih vezana za pojedinačne fotografije – tri nivoa kvaliteta, specijalni efekti, ali i različita rezolucija klipova. Maksimalna rezolucija je 352x288 piksela uz 15fps. Po kvalitetu D900 pripada modelima u vodećoj grupi na tržištu i nadmašuje sve modele u svojoj klasi. Nedostatak dodatnog mikrofona za snimanje zvuka (kao kod modela D830) se može odraziti na kvalitet snimaka.

Zvuk pri fotografisanju, isto kao i zvuk pri zumiranju mogu da budu isključeni ukoliko to želite. Kamera modela U600 uključuje karakteristiku digitalnog zuma vrednosti 14x, što je prilično nekorisno, jer se gotovo isti rezultat može postići obradom fotografije na računaru. Osvetljenje fotografije može biti podešeno u opsegu od 1 do 6 (3 po podrazumevanom podešavanja).

Kamera vam takođe omogućava da primenite razne efekte na fotografije tokom samog fotografisanja. Na raspolaganju su vam White, Negative, Sepia, Emboss, Sketch, Antique, Moonlight, Fog. Uzimajući u obzir činjenicu da ugrađeni editor fotografija omogućava primenu potpuno istih efekata, “kvarenje” originalne fotografije efektima, prilikom fotografisanja nema mnogo smisla.

Aplikacija kamere nudi i brojne dekorativne okvire, koji mogu da poboljšaju izgled fotografije, ali zauzvrat se smanjuje rezolucija na 240x180 piksela.

Modul blica iskorišten kod U600 koristi LED, što znači da se može koristiti i kao lampica (da radi bez prekida). Rastojanje pri kojem upotreba blica ima efekta nije naročito veliko, tako da blic može da dovoljno osvetli samo predmete koji su u neposrednoj blizini.

Podešavanja takođe omogućavaju da podesite podrazumevano ime, prilagodite osetljivost (Auto, ISO 100, ISO 200, ISO 400). Lično, preporučujem upotrebu automatskog režima, jer radi veoma dobro i koristi prave parametre u većini slučajeva. Takođe treba navesti da ne postoji vidljiva razlika između gorepomenutih nivoa osetljivosti u normalnom okruženju – nema načina da primetite promene nastale višom/nižom osetljivošću u ovom slučaju. Ukoliko želite da slikate grupne fotografije sa svojim prijateljima, to nije nikakv problem, jer vam je na raspolaganju tajmer (3,5 ili 10 sekundi).

Režim Mosaic smanjuje rezoluciju na najnižu (krajnja slika je u rezoluciji 640x480 piksela), a ona se može sastojati od 4 ili 9 manjih sličica.











U Multi shot režimu, kamera radi zaista brzo, što omogućava pravljenje do 6 fotografija odjednom (sve se dešava dok trepnete okom). U slučaju da ovo nije ono što želite, dostupan je normalni režim (vremenski razmak između fotografija – jedan sekund ili malo manje). Takođe dostupni su i režimi pri kojima nastaje 9 ili 15 fotografija u seriji. Ova karakteristika radi dosta dobro kada treba fotografisati recimo foto finiš na nekom takmičenju ili slično, ali u realnom životu nema mnogo smisla. Ukoliko prilikom fotografisanja u ovom režimu pomerite kameru slike će biti zamagljene. Rezolucija se u ovom režimu smanjuje na 320x240 piksela.

Sve fotografije se čuvaju u albumu, gde možete videti detaljne podatke vezane za svaku fotografiju. Svaka fotografija može biti dodeljena određenom imenu iz telefonskog imenika ili postavljena kao pozadinska slika. Takođe postoji i slide show režim, osnovni editor (koji omogućava dodavanje ikona sa emocijama, postavljanje ramova na slike i dodavanje efekata fotografijama). Po pitanju kvaliteta snimaka, kamera modela U600 je gotovo identična kao ona kod modela Samsung D900.

Telefon poseduje podršku za snimanje video sadržaja u mpeg4 formatu sa ili bez zvuka (podešava se iz menija). Sva podešavanja su kopirana iz onih vezana za pojedinačne fotografije – tri nivoa kvaliteta, specijalni efekti, ali i različita rezolucija klipova. Maksimalna rezolucija je 352x288 piksela uz 15fps. Po kvalitetu U600 pripada modelima u vodećoj grupi na tržištu i nadmašuje sve modele u svojoj klasi. Nedostatak dodatnog mikrofona za snimanje zvuka (kao kod modela D830) se može odraziti na kvalitet snimaka.

Samsung U600

Sony Ericsson k800i

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG



Samsung U600

 
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Po pitanju kvaliteta fotografija, kamera modela modela se vrlo malo razlikuje od onih koje postoje kod modela Samsung D900/D900i i pristojan je za klasu telefona kojoj U600 pripada.

Prepoznavanje kartica sa imenima. Jedna od opcija dostupnih sa kamerom je prepoznavanje kartica sa imenima, što znači da možete da uslikate karticu a zatim telefon analizira sliku u pokušaju da pronađe podatke sa kartice u telefonskom imeniku. Kada je u pitanu enegleski jezik ova funkcija radi prilično glatko, dok sa lokalizacijom ima problema. U svakom slučaju deo infromacije će svakako biti prepoznat, tako da uz malo editovanja možete uštedeti nešto vremena.

Utisci

Kvalitet prijema modela Samsung U600 je u liniji sa drugim Samsung brendiranim uređajima. Jačina melodija zvona je pristojna i mogu se čuti u različitim okruženjima. Vibracija je prosečne jačine, tako da u ovom segmentu nisu načinjena neka značajna unapređenja.

Novi Samsung-ov glavni proizvod je kontroverzan iz mnogih aspekata – ergonomija tastera osetljivih na dodir koja dovodi do pogrešno pritisnutih tastera u velikom broju slučajeva je pod znakom pitanja. Kao nedostatak telefonskog imenika, izdvaja se to što polja ne mogu da budu sortirana, ali ovo je dosta sitan nedostak. Biće vam takođe potrebno dosta vremena da reorganizujete podatke na PC-ju. Nedostatak pozadinskog režima za radio je takođe nedostatak.

Broj detalja koji čine ovaj telefon prtivlačnim je takođe veliki – zvučni pojačivač i vrlo pristojan kvalitet zvuka zajedno sa prepravljenim plejerom, prosečna ali i dalje konkurentna kamera. Takođe dobra strana telefona je i Smart Search, update-ovani pretraživač. Za modno rešenje, ovolika funkcionalnost može izgledati izlišna. Po mnogim detaljima Samsung-ov trenutni pristup je sličan onome koji je Nokia iskoristila za svoje S60 bazirane uređaje, stim što ovde imamo uređaj koji je više telefon.

Samsung U600 je dobro modno rešenje. Svi su izgledi da je proizvođač odlučio da predstavi veći broj u okviru linije sličnih uređaja, a Samsung U600 je tek prvi znak. Ne mogu da vam kažem, koliko sam se dobro osećao u vezi uređaja sa tako neobičnom ergonomijom – prvi put kada ga uzmete u ruke, jednostavno nećet emoći da prestanete da se igrate sa njim. U pitanju je uređaj koji morate isprobati da bi doneli sud o njemu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024