6110 Navigator 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6110 Navigator
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6110 Navigator. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6110 Navigator vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia 6110

Prodajno pakovanje:
Nokia 6110 Navigator
BP-5M baterija
Nokia Travel punjač AC-4
Nokia slušalice HS-42
Nokia 256 MB microSD kartica MU-27 ili Nokia 512 MB microSD kartica MU-28 (veličina zavisi od regiona)
USB-kabl DKE-2
CD sa softverom: Nokia PC Suite 6.83; Nokia Map Manager; Nokia Video Manager; Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0; Ulead Video Toolbox 2.5 Basic edition; Nokia Wireless Presenter
DVD sa dodatnim mapama (ne za sve zemlje)
Uputstvo za upotrebu

Pojava GPS-omogućenih uređaja, ili da budemo precizni, čitavog opsega ovakvih uređaja od strane kompanije Nokia bilo je samo pitanje vremena. Zaostajući iza ponuda Windows Mobile i u smislu lake navigacije i broja modela koji podržavaju ugrađeni GPS, Nokia nije želela da napusti njihovo rastuće tržište. Tako da je u pokušaju da ojača svoje pozicije kompanija uradila dosta toga – ono što je najznačajnije predstavili su Smart2Go softverski alat koji se može upload-ovati u skoro svaki uređaj. Ova aplikacija se distribuira bez nadoknade, a karakterišu je relativno izdetaljisane mape gradova, brojevi kuća, POI kao i dodatne informacije na osnovnom niovu. Za sada se Smart2Go može bez ikakvih problema instalirati na bilo koji Nokia brendirani smart telefon.U međuvremenu, proizvođač je odlučio da za model Nokia 6610 počne da koristi Route 66 rešenja – ovaj softver je dostupan za naručivanje i ne razlikuje se od prethodno instalirane verzije (izuzev što nije integrisan u telefon).

Ali kompanija se obavezala da prikazuje sopstvena rešenja za hardver, sopstvenu viziju masovnih GPS-omogućenih smart telefona. Nokia N95, koja je ranije predstavljena, ni po kojem načinu nije validan kandidat za ovu poziciju, zbog toga Nokia 6110 Navigator nastupa kao prva ponuda ove vrste. Model izgleda veoma zanimljivo zahvaljujući činjenici da je po prvi put kompanija izostavila oznake – Nokia očigledno želi da probudi nostalgiju kod korisnika i predstavi modele prema metodi klasifikacije. Ova epidemija se proširila tržištem od Motorola-e, čiji je naziv RAZR okrenuo tržište naopačke. U međuvremenu, Nokia-in pristup je donekle staromodan – nema greške u nazivima, samo standardni i jasni termini, tako da svako može biti u mogućnosti da sazna za šta je uređaj namenjen. Trebalo bi naglasiti da je prvi znak ovog trenda bila Nokia 5500 Sport - tada smo pisali o tome da će ova praksa postati uobičajena za kompaniju.


Dimenzije modela Nokia 6110 su 101x49x20mm. Do nekog opsega, debljina ovog uređaja je to što ovom telefonu pruža osećaj težine, ali to je nešto na šta se korisnik navikne. Iako, u stvarnosti, mali broj korisnika odustaje od Nokia-brendiranih smart telefona zbog njihove veličine. Uređaj je težak 125 grama.

Preuzmite video klip (mpg, 12.8 Mb)



Model 6110 ima prilično strog dizajn, tako da nije ni čudno što je pozicioniran kao klasičan uređaj – zapravo se najbolje uklapa u ovu kategoriju. U okviru Nokia-inog novog klasifikacionog sistema, ovaj uređaj pripada Connect tipu. U prvo vreme će biti dostupne samo dve kolor varijante ovoga uređaja – crna i bela. Nakon kratkog letimičnog pogleda na 6110 shvatićete da se radi o Nokia telefonu, njegove karakteristične odlike naglašene su dizajnom – svaka strana ekrana ima tanku crtu na sredini. Kada otvorite telefona ugledaćete GPS oznaku sa zadnje strane, koja takođe ima ulogu antene prijemnika.

Samostalni taster za pristup GPS-funkcionalnosti dozvoljava dostupnost ovih karakteristika jednim pritiskom tastera, a tada možete minimizovati navigacionu aplikaciju i vratiti se na druge aktivnosti na potpuno isti način. Proizvođač je takođe dodao Own Key kome se može dodeliti pokretanje bilo koje aplikacije.

Telefon koristi QVGA ekran (240x320 piksela, 2.2 inča, 34x45mm), koji može da prikaže 16 miliona boja (TFT). Kao i drugi modeli kompanije Nokia 6110 se isporučuje sa instaliranim ogledalom za ekran, koje omogućava upotrebu telefona kada je ekran izložen sunčevim zracima bez problema, čuvajući sliku savršeno vidljivom što je naročito važno za režim navigacije. Takođe, telefon poseduje i svetlosni indikator okoline koji podešava pozadinsko osvetljenje na osnovu trenutne osvetljenosti.

Dizajn 6110 je odličan iako je mehanizam za automatsko otvaranje donekle neobičan, naime, telefon se ne otvara. Jedno od objašnjenja koje je kompanija dala tiče se prikazivanja budući da je Nokia 6110 uglavnom namenjena za upotrebu u automobilima gde funkcija za izbegavanje slučajnog otvaranja telefona igra veoma važnu ulogu. Donekle zvuči logično. U tom slučaju nemojte očekivati lako otvaranje telefona, ali to nije ni tako veliki problem – nakon svega, 6110 se pokazao veoma dobro po ovom pitanju.

Ekran je oivičen metalnim umecima,a iznad njega se nalazi reštka koja prekriva zvučnik slušalice i kamera za video pozive, kao i senzor osvetljenja okoline.

Navigacioni taster je zgodan za upotrebu i poseduje crtice sa sve četiri strane slično kao i ekran što izgleda interesantno. Numerički pad po meni nije naročito zgodan kada je u pitanju ergonomija, sa oblikom tastera koji nije uobičajen i nije baš pogodan za brzo unošenje teksta. Kada se sve sabere tastatura koja postoji kod modela Nokia N80 je jedna od najboljih ponuda na tržištu, obezbeđujući mek povratni hod i lagan klik tastera; dok tastatura modela 6110 stvara problem zbog tvrdoće i kratke putanje. Mada kada se malo naviknete nećete ni primetiti ovaj detalj.


Sa desne strane uređaja nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster kamere. Uređaj podržava landscape režim snimanja, tako da su kontrole osmišljene na taj način. Pogledom na levu stranu ugledaćete Own Key, kao i miniUSB utičnicu a tu je i slot za microSD memorijsku karticu. Omogućena je zamena kartice bez isključivanja. Obe priključnice su pokrivene plastičnim zatvaračima što je veoma dobro. Na kraju, sa donje strane nalazi se utičnica za punjač i 2.5mm priključak za slušalice.


Kada okrenete uređaj ugledaćete dva zvučnika a imate i mogućnost da podesite 3D efekte u meniju za podešavanja. Jačina zvuka koju obezbeđuju ova dva zvučnika je izvanredna a to nije slučajno jer je dizajn takav da kada se muzika sluša u automobilu zvuk sa zvučnika se pojačava odbijanjem od vetrobranskog stakla, pa je jačina zvuka kod modela 6110 je bez premca.

Poklopac baterije ne pokazuje nikakav zazor, uprkos tome što se ovde nalazi jedan jezičak i osigurači sa strana. Uređaj poseđuje Li-Pol bateriju (BL-5M) kapaciteta 950mAh. Prema rečima proizvođača, uređaj može pružiti do 3.5 sata u režimu razgovora i do 260 sati u režimu mirovanja. Pri testiranju baterija je izdržala 2 dana pri upotrebi srednjeg intenziteta (45 minuta razgovora, do 2 sata preslušavanja muzike, 20 minuta igranja igara i do 20 minuta surfovanja po Web-u). Ukoliko više opteretite uređaj, vreme rada će se dramatično smanjiti na jedan dan ili čak i manje. Pregled internet strana u trajanju od četiri sata potpuno iscrpljuje svu snagu bateriju, dok konstantno preslušavanje muzike dovodi do istog rezultata u roku od sedam sati a kada je reč o video sadržajima, tu je dovoljno i dva sata. Pri aktiviranoj GPS navigaciji u automobilu, 6110 će trajati 2.5-3 sata. Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je 2 sata i 15 minuta.


Izdvajamo kod telefona

Uređaj poseduje Feature Pack 1 trećeg izdanja S60 platforme ali takođe poseduje i veliki broj karakteristika Feature Pack-a 2, na primer podršku za HSDPA, Active Notes, rotaciju ekrana u drugoj verziji pretraživača kao i novi editor slika koji se može videti u Galeriji. Ipak, proizvođač tvrdi da 6110 u potpnunosti nudi Feature Pack 1. Za sada ćemo se osloniti na ono što kaže proizvodač, ali u budućnosti ćemo sigurno i proveriti.

Kako se čini, 6110 je kopija Nokia 6290 što se tiče hardvera ali ćemo krajnje mišljenje ostaviti za kasnije.

Sada ćemo se fokusirati na manje važne karakteristike telefona kao što je editor za slike u Galeriji, koji je sada upotrebljiviji, omogućavajući vam da editujete snimke, primenjujete efekte raznih boja, igrate se sa kontrastom i oštrinom, dodajete ClipArt predmete itd. Sve u svemu transformisan je u nešto nalik malom grafičkom editoru, namenjenom za editovanje fotografija nastalih ugrađenom kamerom. Kompanija je napravila pravi potez, a pojedini koraci su preuzeti od Sony Ericsson-a, naročito oni koji se odnose na CybarShot opseg, gde možemo da primetimo tragove PhotoDJ-a.

Aplikacija Active Notes koja postoji na modelu 6110 se takođe može pronaći i na modelu N90. Glavna razlika ove aplikacije u odnosu na prosečnu aplikaciju za beleške koja je postojala kod prethodnih modela odnosi se na podešavanje. Proizvođač je ovde usvojio koncept MMS poruka, što znači da je korisniku omogućeno da dodaje različite objekte u praznu belešku, od teksta i kontakata pa sve do snimaka nastalih kamerom ili glasovnih klipova. Beleška može da bude postavljena u režim mirovanja telefona, ali ovo nije neka novina. Ova funkcija osvaja mnogo poena zahvaljujući mogućnosti da se postavi veza do određene beleške za svaki kontakt koji postoji u telefonskom imeniku (i omogućava prikazivanje beleški tokom poziva). Zamislite ovo – pripremili ste belešku sa svim što treba da kažete tokom razgovora, povežete je sa brojem telefona i to je to – kada primite poziv ili pozovete taj broj, na ekranu se automatski pojavljuje beleška. Vrlo privlačna karakteristika koju vredi koristiti. Da li će postati uobičajena za sve telefone ostaje da se vidi, ali ideja je veoma interesantna.

Preuzmite video klip (mpg, 10.2 Mb)

Model 6110 se isporučuje sa dve prethodno instalirane igre – Marble i Snakes.

Kamera modela 6110 je opremljena aktivnim zatvaračem čije pokretanje ativira aplikaciju za kameru – sve u svemu to je dobitno rešenje koje se dokazalo još u vreme modela Sony Ericsson K750i. Iza zatvarača nalazi 2 megapikselna CMOS kamera koje ne poseduje auto fokus ali dobija velike poene zahvaljajući LED blicu. Uopšteno govoreći, ovde se kamera nikako ne razlikuje od onoga što se može očekivati od ove kompanije, jedina razlika jeste dostupnost režima panorama.

Podešavanja omogućavaju tri rezolucije fotografija – 1600x1200, 640x480 i 320x240 piksela. Kvalitet se takođe može podešavati a dostupni su High, Normal i Basic. Što se tiče režima fotografisanja korisniku su na raspolaganju standard, multishot, tajmer (10,20 ili 30 sekundi). Pored svega ovoga postoji i noćni režim za fotografisanje, mogućnost modifikovanja uravnoteženja beline (dostupna podešavanja su Sunny, Incandescent, Fluorescent), kao i podešavanja vezana za boje, koja su u stvari vrsta efekata (crvenkasto-smeđa, crno-belo i negativ). Prilikom fotografisanja, navigacioni taster preuzima ulogu kontrolera digitalnog zuma, mada sama funkcija zuma nije od velike koristi sa obzirom da editor koji postoji na telefonu omogućava zumiranje fotgrafije nakon slikanja na potpuno isti način.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 483x233, JPEG (+) Uvećaj, 483x233, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

Takođe ni video klipovi nisu ovoga puta bili u glavnom fokusu proizvođača za ovaj model – dostupne rezolucije su 352x288, 176x144 i 128x96 piksela pri brzini od 15 frejmova u sekundi, što donosi prosečan kvalitet. Format video zapisa je mpeg, zvuk se može isključiti a vreme snimanja je ograničeno samo količinom slobodne memorije, izuzev za MMS režim.

Preuzmite video klip (1.7 MB)

Preuzmite video klip (1.0 MB)

Takođe i video odeljak modela Nokia 6110, uključuje editor, koji obezbeđuje većinu osnovnih mogućnosti editovanja (efekti, podnaslovi, spajanje i dodavanje zvuka).




Bluetooth. Smart telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0, kao i sledeće profile:
BIP-ImagePush;
DUN-GW;
FT-Server;
HandsFree-AG(1.0);
Headset-AG;
OBEX;
OPP-Client;
OPP-Server;
SIMAccess-Server.

Nažalost, ovde nema A2DP profila. Zaista smo želeli da otkrijemo da li su tačne priče o tome da 6110 ima podršku za ovaj profil. Uopšteno govoreći, Nokia mobilna rešenja bazirana na S60 su dobila ovaj profil nakon N serije smart telefona.

Prosečna brzina prenosa podataka preko Bluetooth konekcije je oko 100 Kb/s.

USB. Model 6110 poseduje miniUSB utičnicu (međutim, punjenje preko kabla nije moguće), na C konekciji imate mogućnost da odaberete između USB Mass Storage, PC Suite i Modem režima. Sa USB 2.0 verzijom uređaj obezbeđuje prenos podataka brzinom od 800 Kb/s u USB Mass Storage režimu.

Stereo zvučnici, muzičke i glasovne funkcije

Meni Application sadrži opciju 3D Tones, dozvoljavajući vam da omogućite 3D efekte melodijama zvona, primenjujući različite zvučne trajektorije i odjeke. Ova podešavanja imaju uticaj na zvuk,ali cela ova priča je samo još jedan marketinški potez jer većina korisnika ne obraća pažnju na to kako melodije zvona zvuče – već se radije fokusiraju na pozive. Da bismo ovo dokazali sproveli smo malo istraživanje prema kojem većina korisnika nije primetila neku značajnu razliku između podrazumevano podešenih melodija i onih sa 3D efektima.

Muzički plejer nema mnogo toga da ponudi – kada se malo dublje pogleda samo mu je interfejs promenjen (plejer podseća na onaj koji postoji kod modela 3250 po pitanju funkcionalnosti). Jedan od nedostataka plejera modela 6110 je odsustvo podrške za Album Arts, ali opšte govoreći muzički plejer kod radi prilično dobro za model koji nije pozicioniran kao muzičko rešenje i isporučuje kvalitet zvuka uobičejen za telefone bazirane na S60 platformi (naravno model je inferiorniji u odnosu na N91, ali ne zaostaje za 3250).

Text to Speech (TTS). Slično kao i kod modela Nokia 5500 tehnologija “text to voice” je primenjena i kod ovog modela i uz pomoć nje možete preslušavati sve poruke koje su uskladištene na telefonu pritiskom levog programabilnog tastera. I to nije sve jer telefon ne izgovara samo tekst poruke, već i ime pošiljaoca. U slučaju da za broj sa kojeg je poslata poruka ne postoji unos u telefonskom imeniku, glas izgovara sledeću poruku: “Message from unrecognized number”. Sistem sasvim fino izgovara brojeve, a ovde je ovo rešenje verovatno ergonomski bazirano. Ponekad je teško razumeti set brojeva koje glas sa telefona izgovara, i tako da verovatno nećete zapamtiti broj telefona. U suštini u pitanju je pozitivno pojednostavljenje zvučnog interfejsa.

U TTS podešavanju možete odabrati jezik na kom će ova aplikacija raditi što je odlično rešenje. Veliki broj korisnika koriste engleski kao njihov jezik menija a istovremeno odaberu čitanje poruka na svom maternjem jeziku. Ostale aplikacije za prepoznavanje teksta nemaju takva podešavanja i striktno su vezana za jezik menija, što je veliki nedostatak.

Jedna od najboljih stvari kod ovog algoritma je modularni koncept, što znači da se paket može preuzeti nezavisno od glavnog softvera. Postoji nekoliko jezičkih paketa koji su deo standardne isporuke. Kao po pravilu, fajlovi sa glasovnim paketima se skladište na memorijskoj kartici. Uređaj ima sledeće jezike:

Holandski, glas Ingrid;
Engleski (UK), glas Ellen;
Francuski, glas Marie;
Nemački, glas Nicole;
Italijanski, glas Silvia;
Portugalski, glas Isabel;
Španski, glas Lara.

Svaki jezički paket je veličine oko 1.86Mb. Može se podesiti nekoliko glasova za svaki jezik, na primer muški, ženski i dečji glas (nije tako beznačajna stvar kako se čini na prvi pogled). To znači da će korisnik moći da odabere glas koji će izgovarati poruke i vežbe. Zanimljiv dodatak koji TTS funkcionalnost čini još boljom.

Kao dodatna glasovna podešavanja možete odabrati jačinu zvuka i brzinu. Brzina se može podesiti od 1 do 10. U tom slučaju 1 je veoma sporo a 10 je toliko brzo da gotovo sigurno ništa nećete razumeti.

Glasovno pozivanje nezavisno od zvučnika je prilično dobro - možete pozvati bilo koji broj iz telefonskog imenika bez da trenirate telefon glasovnim tagovima ili na neki drugi način.

GPS-navigacija

Preuzmite video klip (mpg, 61.2 Mb)

Model 6110 koristi softver Smart2Go kao i drugi Nokia smart telefoni. Jedina razlika se odnosi na prisustvo hardveraskog tastera i ugrađeni GPS prijemnik. Utisci koje sam poneo sa testiranja GPS prijemnika tokom vožnje su zaista impresivni. Telefon se isporučuje sa prethodno instaliranim različitim glasovima za podršku pri navigaciji uključujući podešavanja sa muškim i ženskim glasovima. Pretpostavljam da će se broj dostupnih glasova uvećati za sve jezičke pakete.

Prva i stvar koja se najviše primeti je način na koji glasovna navigacija radi – činjenica koja govori koliko je dobro rešena je to što gotovo nemorate nikada da gledate u ekran već se oslanjate na glas. Što se tiče samog ekrana, 6110 je opremljen kvalitetnim ekranom, što naročito dolazi do izražaja ukoliko telefon postavite levo od volana (mada u originalnom pakovanju ova opcija ne postoji, ali u teoriji funkcioniše). Kao nedostatak naveo bih nedostatak ekrana osetljivog na dodir, koji je možda bio očekivan, imajući na umu ponude drugih proizvođača, ali isto tako recimo brza navigacija brojevima omogućava prebacivanje recimo u noćni režim i izlazak iz istog vrlo brzo, pa je ovaj nedostatak minimizovan. Ukoliko se krećete u pogrešnom pravcu telefon će brzo prepraviti rutu. Tako da nemamo zamerki vezano za rad modela 6110 kada je navigacija u pitanju. Da bi ceo sistem postao potpuno funkcionalan po startovanju potrebno je između 3 i 4 minuta što je dobro vreme.

Razlike u odnosu na Nokia Mpas (Smart2Go)

Što se tiče samog interfejsa, na primer provere statusa satelita, jačine signala, Route 66 rešenje deluje prilično drugačije, mada kada se krećete i koristite njegove mogućnosti nema neke naročite razlike. Ne možemo reći da se ove dve aplikacije potpuno razlikuju – i jedna i druga omogućavaju funkcionalnost koja se može porediti i nivo korisnosti. Takođe rešenje Route 66 krasi sveobuhvatniji POI, uz čiju pomoć je traženje restorana, kafića i drugih objekata veoma lako.

Proveli smo nekoliko dana testirajući istovrmeno modele Nokia N95 i 6110. Neki rezultati su bili vrlo iznenađujući. Navigaciona veština modela N95 nije uvek bila kompetentna u početnom stadijumu izrade putanje – često je navigacioni sistem N95 koristio sekundarne puteve. Tačnost modela Nokia 6110 je pri izradi putanje bila bolja, ali smo zato uvideli jedan drugi problem – ponekad uređaj nastoji da izradi putanju ne neadekvatan način. Na primer, kada smo se nalazili na ruti i promašili skretanje, vratili smo se unazad da se vratimo na pravo skretanje (sledeće je bilo udaljeno 2km). Sve vreme putanje do našeg odredišta Nokia 6110 je pokušavala fanatično da ponovo izradi putanju, terajući nas da pređemo punu liniju i krekršimo zakon. Slični incidenti su bili retki ali su se dešavali. Nokia N95 je sa druge strane prilikom promašenog skretanja uradila sve kako treba.

Bilo bi pogrešno reći da bilo koje od ova dva rešenja je bolje samo na osnovu ovog aspekta – u osnovi ovo je tek početna tačka u razvoju navigacionih sistema kod mobilnih telefona, tako da nije logično još uvek očekivati savršena rešenja.

Možete takođe razmenjivati delove mapa sa svojim prijateljima preko MMS-a ili email-a ili im staviti do znanja vaš položaj preko SMS-a ili Bluetooth-a. Sve ovo su prednost navigacionog sistema modela Nokia 6110 u odnosu na druge navigatore.

Odabrana lokacija.. Uključuje pravljenje rute, navigaciju do specifikovane lokacije, čuvanje trenutne lokacije kao slike ili orjentira. Poslednja stavka u ovoj podsekciji omogućava pretragu za mestima od interesa lociranim u blizini, koja su kategorizovana na sledeći način: hrana i piće, transport, kupovina, slobodno vreme, razgledanje, ljudi, stambeni objekti, usluge. Dodatni meni omogućava izvršenje kontekstualne pretrage prema detaljnijoj listi.

GPS-lokacija . Omogućava povezivanje lokacija na mapi kao orjentira.

Dodatne usluge. Uz pomoć ove usluge možete naručiti vodiče za kretanje po gradu ili pretplatiti se za usluge praćenja, koje uključuju dodatne informacije o mestima u blizini. Cena pretplate varira od trajanja ugovora.

Pretraga. Omogućava izvršenje pretrage za traženim objektom prema nekoliko parametara. Da biste mogli efikasno da koristite ovu karakteristiku za lociranje mesta potrebna vam je određena vrsta vežbe. Ekran će vam prikazati trenutno rastojanje između vas i objekta koji tražite kao i njegovu adresu. Svaka pronađena lokacija se označava ikonicom koja ukazuje kojoj kategoriji pripada. Pored prozora sa rezultatima pretrage možete pozvati mapu, izraditi rutu kretanja od vašeg trenutnog mesta do objekta ili sortirati sve pronađene objekte prema imenu ili rastojanju.

Određivanje rute. Za izradu rute od jednog mesta na mapi do drugog, prvo je potrebno da odredite početnu i krajnju tačku – specifične orjentire, adrese i lokacije iz vodiča. Nakon što izradite rutu možete napraviti i dodatna podešavanja – odabrati način kretanja (da li ćete ići automobilom ili peške), brzinu prikazivanja rute, omogućiti izradu rute kroz dodatne objekte, što uključuje puteve gde se naplaćuje putarina, ali ovu opciju možete i isključiti. Nakon toga možete proveriti izrađenu rutu. Pri odabiru stavke “Show Route” aplikacija automatski bira najkraću putanju, postavlja orjentire i računa ukupno rastojanje od jednog objekta do drugog. Nakon što izradite rutu možete pregledati njenu simulaciju - primer ovakve rute možete videti u klipu u okviru testa. Dalje kretanje rutom je praćeno glasovnim obaveštenjima. Takođe možete isključiti kursor i proučiti mesta od interesa locirana u blizini koja su označena ikonama na mapi. Pritiskom na desni programabilni taster vraćate se u režim praćenja.

Pogled. Skaliranje slike se podešava pomoću “*” ili “#” tastera i zahvaljujući ovim tasterima rastojanje između dva objekta može da se podesi od 10m do 1000km – u ovom drugom režimu možete videti nazive ulica ali bez kućnih brojeva.

Aplikacija omogućava prikazivanje objekata na mapi u pokretu u 3D pogledu – da biste prešli u ovaj režim potrebno je da pritisnete taster “0”. Takođe imate mogućnost da promenite boje mape i proverite status satelita.

Orjentiri. Dodavanje orjentira na listu se vrši iz “Chosen application/Save” bookmarka – potrebno je samo da unesete naziv orjentira (po podrazumevanom podešavanju, dodeljuje mu se ime prema imenu objekta) i odaberete tip iz padajućeg menija. Orjentiri se mogu koristiti za puteve, a takođe ste u mogućnosti da ih menjate, brišete i prenosite kao tekstualne poruke ili preko Bluetooth-a.

Podešavanja. Ova stavka uključuje opcije vezane za mrežu, tipove ruta, merni sistem, podešavanje pozadinskog osvetljenja i jezike za glasovna obaveštenja.

Utisci

Kvalitet prijema koji isporučuje ovaj telefon ne donosi nikakve probleme – i pozivaoc i slušalac će dobro čuti svog sagovornika. Jačina zvuka 64-tonskih polifonih melodija je prilično jaka, a ukoliko odaberete neku od mp3 melodija za melodiju zvona, kvalitet ugrađenih polifonih melodija postaje minoran. Vibracija je prosečne jačine, mada se može desiti da je u nekim slučajevima jednostavno ne osetite.

Nokia 6110 će se na tržištu pojaviti sredinom juna po ceni koja će biti dosta visoka za većinu potencijalnih kupaca. Čini se da je Nokia 6110 malo precenjena naročito ukoliko se ima u vidu da pokrivenost mapa nije baš svugde savršena. Ali sa druge strane ako se ima u vidu da Nokia 6110 poseduje ugrađeni GPS prijemnik i A-GPS podršku, Navigator je sasvim sigurno privlačan model.

Istovremeno oni koji zaista imaju potrebu za Nokia breendiranim smart telefonom koji poseduje mogućnost navigacije, mogu da se odluče za model Nokia E65 sa eksternim Bluetooth GPS prijemnikom i instaliranim Smart2Go. Glavni adut Nokia-e 6110 u odnosu na ovakvo rešenje je već integrisan softver i hardverski taster na samom kućištu telefona.

Kako je prvi uređaj ove vrste sa omogućenom navigacijom, Nokia 6110 Navigator je zaista uspešno rešenje i u nekim zemljama će postojati velika potražnja za ovim modelom. Ukoliko se pokušavaju povući paralele između modela Nokia 6110 i već postojećih modela, 6110 je očigledno pobednik, odnosno bolji je u poređenju sa rešenjima baziranim na Windows Mobile. Generalno gledano ovaj model će najveću prođu imati kod mladih. Zvati ga masovnim proizvodom nema smisla jer zaista ne zaslužuje takav naziv, a njegov prodaja će biti u liniji sa sličnim HTC brendiranim rešenjima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024