E65 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia E65
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia E65. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia E65 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia E65

Prodajno pakovanje:
Telefon
Li-Ion baterija (BL-5F)
Punjač (AC-4)
Mono-slušalice (HS-5)
USB-kabl (CA-53)
Torbica za nošenje (CP-18)

Uređaji koji nose oznaku E serije uvek su bili označavani kao poslovna rešenja namenjena prvenstveno poslovnim korisnicima, koje ne zahteva veliko muku od strane dizajnera kada je u pitanju dizajn samog uređaja ili suviše napora vezano za pozicioniranje uređaja. Na samom početku E serija nam je konstantno i agresivno sugerisala da je modul kamere koji je ugrađen u ovaj uređaj za ovu određenu ciljnu grupu „zao“ i da, između ostalih stvari, ponekad snima i zabranjene stvari. Argumenti su, u najmanju ruku, bili veoma slabi ali budući da je ova priča potekla od strane predstavnika kompanije Nokia, ona je zaista i imala nekakvog uticaja na tržištu. Prema tome, u nekim oblastima ovaj uređaj je stavljen van zakona, međutim, većina ljudi obraća malo pažnje na ovakve zabrane. Meni se zaista svidela priča od pre nekoliko godina na osnovu događaja koji se desio u sedištu Lukoil-a. Naime, oni su namenili ormane za čuvanje telefona osoblja koje tamo radi. Ideja se u prvo vreme sprovodila, u prvih nekoliko dana, ali na kraju je obezbeđenje, koje je prvobitno podržavalo čitavu ideju, poludelo od silne zvonjave koja je dopirala iz ormarića. Ubrzo su ideju napustili budući da je odavanje poslovnih tajni mnogo lakše uz pomoć ostalih portabl uređaja za skladištenje nego snimanjem putem kamere telefona.

Budući da su umove korisnika zatrovali idejom o „zločinačkoj“ kameri, u Enterprise Solutions jasno su razumeli činjenicu da se takvim potezom samo dozvoljava odlaganje momenta kada će nejasno pozicioniranje velikog broja uređaja E serije postati evidentno velikom broju ljudi. Bez sumnje, telefoni i QWERTY rešenje će uvek imati različitu putanju, međutim, oni zauzimaju samo mali udeo u prodaji i mogu se i prevideti.

Za konvencionalne candy-bar uređaje u E seriji, glavni akcenat može biti softver, naročito podrška za Microsoft Office dokumenta preko ugrađenog paketa aplikacija. A mi smo bili veoma iznenađeni kada smo pronašli da je softverski paket koji je ugrađen u E seriju po performansama mnogo bolji nego Microsoft-ove aplikacije za Windows Mobile.

U trenutnoj generacija telefona E serije, izostala je ugrađena aplikacija u zamenu za osnovnu, Quick Office (unapred instalirana aplikacija). Osim toga, ni VoIP više nije tu, budući da većina smart telefona koji dolaze iz N serije i S60 uopšteno imaju ovu karakteristiku. Govorilo se da je podrška za određene poslovne VoIP aplikacije u E seriji odumrla. Na primer, Cisco-v CallManager i dalje ne radi kako treba. U kompaniji Nokia uveravaju nas da pomoću nekih čuda, preciznog podešavanja aplikacija i određenog vremena ova kombinacija radi (iako ne za sve verzije firmware-a). Od kraja oktobra 2006-e godine ovakva rešenja se zaobilaze, ali to je nešto što je i očekivano od novih tehnologija.

Šta nam je ostalo od svih naglašenih tačaka E serije koje bi se mogle svideti korisnicima? Hmmm... možda nazivi ili bolje rečeno oznake uređaja? Sve u svemu, sa pravom možemo reći da je pozicioniranje Nokia brendiranih uređaja doživelo veliku katastrofu a sve je počelo u momentu kada su samostalna odeljenja uzela stvar u svoje ruke. Cilj određene jedinice nije da se čitava kompanija načini srećnom – naprotiv, treba da bude uspešna samo na svojoj teritoriji. Imajući u vidu da dobijaju jedan isti sirovi materijal (S60 platformu) različita odeljenja nastupaju sa svojim sopstvenim proizvodima, svaki sa jedinstvenim pozicioniranjem. A svakom rešenju se mora obezbediti određeni nivo prodaje, jer u protivnom se označava kao „ne suviše uspešan“ a rad odeljenja se ocenjuje prema tome.

Sada možemo da odredimo tipičnog korisnika koji bi želeo da kupi ovaj uređaj. To je čovek koji ima osnovnu potrebu za pozivima, da uživa u dobrom trajanju baterije, ekranu, proširenim mogućnostima imenika itd. Paket sekundarnih karakteristika, na primer kamere, muzičkog odeljka, može varirati. Ali osnove se uvek konstituišu prema osnovnim karakteristikama. Tako da dolazimo do toga da sva tri Nokia-ina odeljenja, na različite načine, ciljaju na istu korisničku grupu i takmiče se jedna protiv druge za njihovu naklonost. Rivalstvo u ovom slučaju nimalo nije dobro. Na primer, Nokia Multimedia zapravno ne postoji u Nokia Mobile Pnones proizvodima, budući da se smatraju sekundardnim u odnosu na njihove „multimedijalne računare“.

Pored toga, da li ste ikada videli čoveka koji nema nikakve veze sa ovom kompanijom da će upotrebiti izraz „multimedijalni računar“ za N seriju? Ja lično ne poznajem nikoga takvog, a imam široki krug poznanika. Čekajte malo, zapravo sam slagao. Imao sam priliku da sedim u avionu pored jednog dobrostrojećeg sredovečnog čoveka koji je primetio da gledan u njegov telefon N serije i koji je tada pogledao u moj „obični telefon“ (i nije uspeo da sazna koje je marke), i rekao mi kako je divan osećaj posedovati „multimedijalni računar“, kao njegov, koji nadmašuje sve uobičajene telefone. Možda će zvučiti iznenađujuće, ali uspeo sam da ga impresioniram činjenicom da znam gde radi i kojim poslom se bavi u toj kompaniji. Bio sam u pravu za obe stvari. Iz ove priče se može izvesti dobra šala:

- Kako možete pogoditi ko radi za Nokia Multimedia Division?
- Veoma lako – ta osoba će smart telefon N serije nazvati „multimedijalnim računarom“.

Izveštačenost podele proizvoda u različite segmente diktira sopstvene naslove – sve to vodi ka zbrci u pozicioniranju. Kako broj S60 baziranih uređaja raste, konkurencija je sve veća između proizvoda i u odnosu na S40. Odličan primer ovog trenda je smart telefon koji se prodaje pod imenom E65. Osnovni koncept kojim je naoružan jeste da je prelep. Bilo je od suštinske važnosti da se izradi uređaj za energične ljude koji dosta razgovaraju i komuniciraju sa velikim brojem kolega. U toku razvoja proizvoda izgubljena je osnova za ovakvo pozicioniranje – bilo je suviše običnih telefona koji se ponašaju kao suprotna strana do određenog opsega, onih koji dolaze iz opsega N serije kao i običnih telefona. Jedina stvar koja je preostala da se uradi jeste elegantno izmena pozicioniranja ovoga uređaja. Prema tome, koji segment će biti najprikladniji za ovaj slajder uz njegovu cenu? Najverovatnije, onaj kome pripadaju svi modni telefoni.

Telefon je jedan od najmanjih slider modela u ponudi kompanije sa dimenzijama 105x49x15.5mm. U opsegu Nokia telefona, model E65 nema direktnih rivala, ali zato će kompanija Samsung u martu predstaviti sličan uređaj – Samsung i520v (s60 3.1, 101,75x50,5x17.9mm). Ovi uređaji su dosta slični – da biste se uverili u ovo potrebno je samo da ih stavite jedan pored drugog. Nokia brendirano rešenje izgleda sjajnije zahvaljujući okviru ekrana i dobroj kombinaciji sive i srebrne boje (druga kolor šema je namenjena ženama – crvena).

Da li ste ikada pokušali da zamislite telefon namenjen poslovnim korisnicima u crvenoj boji? Ovo bi izgledalo veoma čudno a složećete se i da je ovo prvi put da je E serija predstavila kolor šemu koja je namenjena modnom tržištu.

Po pitanju dizajna E65 je veoma dobar - pozitivno se razlikuje od mnogih slider-a koje je Nokia predstavila u poslednje vreme, dovoljno je samo da pogledate i upporedite slike modela Nokia 6288, Nokia N80 i Motorola Z6.

Telefon je 115 grama težak a u otvorenom stanju dužina mu je 137mm, što ga čini konfornim za upotrebu. Istovremeno, možete primati pozive i pozivati bez otvaranja telefona.

Telefon se isporučuje sa baršunastom torbicom za nošenje što je začuđujuće.

Ali boje nisu jedino što ističe nekonvencionalni stil E65 – ukoliko malo pobliže pogledate telefon otkrićete da površina poklopca baterije ima izgled koji liči na kožu. Kvalitet plastike je dobar, a na pojedinim mestima završna obrada je nešto između plastike meke na dodir i standadne plastične obloge. Međutim, površina je sklona mehaničkim uticajima, naročito u oblasti do tastera mehaničke „olovke“ Kada nije u takvim „ekstremnim“ situacijama, E65 neće biti naročito podložan ogrebotinama. Kućište je obojeno u istu boju.

Sve u svemu, kvalitet izrade modela E65 nije nešto zbog čega treba da se žalimo – klizni mehanizam telefon omogućava lako otvaranje i zatvaranje, zahvaljujući ugrađenoj opruzi. Međutim, nakon nekoliko dana upotrebe mehanizam gubi glatkoću rada, otvaranje i zatvaranje je sporije a pojavljuje se i određeni zvuk. Ipak za ovu pojavu smo pornašli objašnjenje – tastatura je oivičena metalnim umetkom čija površina je presvučena da bi se naglasila tektura korišćenog materijala. Kako polovine telefona stalno su naslonjene jedna na drugu, neminovno je da će doći do pojave ogrebotina. Primetne ogrebotine se pojavljuju već nakon četiri dana upotrebe. Pored svega ovo nije nikakv problem sa mehaničke tačke gledišta – klizni mehanizam će ostati u vrlo dobrom stanju za još dug vremenski period. Ipak cela ova situacije ne donosi poene izgledu modela E65, ali ono što je pozitivno je da se ove ogfrebotine mogu videti samo kada je telefon otvoren.

Telefon koristi QVGA ekran (240x320 piksela, 2.2 inča, 34x45mm), koji može da prikaže 16 miliona boja (TFT). Kao i drugi modeli kompanije Nokia E65 se isporučuje sa instaliranim ogledalcetom za ekran, koje omogućava upotrrebu telefona kada je ekran izložen sunčevim zracima bez problema, čuvajući sliku savršeno vidljivom što je naročito važno za režim navigacije. Takođe, telefon poseduje i svetlosni indikator okoline koji podešava pozadinsko osvetljenje na osnovu trenutne osvetljenosti.

Oko navigacionog pada postoje četiri specijalna tastera koji se mogu upotrebljavati bilo kada je telefon u režimu mirovanja ili pozivanja i koji omogućavaju jednim pritiskom pristup telefonskom imeniku, integrišući aktivne pozive u konferenciju i započinjući je. Tokom poziva možete isključiti mikrofon pritiskom na posvećeni taster. Poslednji taster koji postoji na kućištu je nazvan My Own, što znači da ga možete dodeliti kojoj god želite karakteristici ili aplikaciji. Sa desne strane uređaja, nalazi se posvećeni taster diktafona, taster za regulaciju jačine zvuka i taster Edit. Taster za uključenje uređaja se nalazi sa gornje strane modela E65, dok se sa donje strane nalaze standardni Pop Port i slim utičnica za punjač kao i infrared prozorče, čije prisustvo ukazuje da je ovaj model bio dugo vremena u razvojnom odeljenju proizvođača.

Numerički tasteri su meki i glomazni, što upravljanje njima čini vrlo lakim. Svi tatseri su ravnomerno osvetljeni belom svetlošću. Pozadinsko osvetljenje nije naročito svetlo ali je veoma pogodno. Poklopac zadnje strane ne prikazuje nikakve zazore, a njegovim uklanjanjem ćete ugledati slot ekspanzioni slot microSD kartice koja se može zameniti bez isključivanja telefona.

Telefon koristi bateriju kapaciteta 950mAh (BL-5F), ali na stranici komopanije piše da je telefon opremljen Li Pol baterijom kapaciteta 1000mAh (B5-5F). Pretpostavljam da je proizvođač napravio grešku, jer se telefon u sve zemlje isporučuje sa BL-5F baterijom. Ista ova baterija se koristi kod modela Nokia 6290 i Nokia N93i.

Proizvođač navodi da baterija može da obezbedi 3 časa razvgovora i 240 sati rada u režimu mirovanja. Prilikom testiranja uređaja, baterija je trajala 2 dana, uz 45 minuta razgovora, 2 časa reprodukcije muzike i oko 20 minuta surfovanja web-om. Intenzivnija upotreba telefona smanjila je trajanje baterije na samo jedan dan ili čak još manje. Pretraživanje internet stranica u trajanju od 4 časa je potpuno istrošilo bateriju, dok je neprekidna reprodukcija muzike postigla isti rezultat za 7 časova, a kada je u pitanju reprodukcija video sadržaja baterija se isprazni za 2 sata. Ove brojke nam govore da možete očekivati da će kod prosečnog korisnika baterija modela E65 trajati od jednog do dva dana u zavisnosti od korišćenja. Da bi se baterija potpuno napunila potrebno je 2 sata i 15 minuta.

Ono što se ističe

Uređaj je vredan platforme koju koristi, a u pitanju je treće izdanje S60 paltforme bez instaliranog Feature Pack-a (niti možete manulenim putem instalirati ovaj patch). Ovo donosi neka ozbiljna ograničenja vezana za telefon kao i inicijalni koncept telefona kao rešenja namenjenog poslovnim korisnicima. Šta mislite na primer o tome što su zvučni klipovi ograničeni na 1 minut? Ili o tome što su podešavanja rasuta po menijima? I tako dalje. Ne želim da bacim senku na funkcionalnost ovog rešenja, ali već dostupni update-ovi izgledaju interesantniji i funkcionalniji. Čak je i verzija OSS pretraživača 1.0 (druga verzija je već izdata kao deo Feature Pack-a 1). Da se ne ponavljam o osnovnim funkcijama koje su potpuno identične sa funkcijama standardnih smart telefona koji su bazirani na S60 platformi, u ovom delu testa ćemo opisati specifične karakteristike testiranog uređaja. Telefon poseduje 50MB interne memroije koja je dostupna korisniku.

Team Suite. Ovo je glavna aplikacija koja je jedinstvena samo za ovaj model, barem za sada. U ovoj aplikaciji ćete pronaći listu komandi kojima se upravlja i upotpunjuju kontakti iz telefonskog imenika sa vaše strane. Za svaku komandu imate slobodu da kreirate grupu poruka kao i da kreirate konferencijske pozive na jednostavan način ali i da komunicirate sa kolegama preko funkcije Push to Talk. Kao dodatne mogućnosti tu su pregled komunikacionih logovanja i katalog novih linkova za specifične komande. Ova aplikacija je dodatak standardnim funkcijama a kod drugih telefona ovakva funkcionalnost se postiže trošenjem više vremena. Ovde je implementirana tako da je njeno korišćenje lako za upotrebu naročito za one kojima ovakva funkcionalnost znači.

Nokia Search. Alat koji je bio u početku dostupan samo kod E serije telefona, ali je sada dostupan za gotovo sve Nokia brendirane Smart telefone i omogućava pretragu za podacima u memoriji telefona, telefonskom imeniku, porukama, email box-ovima, kalendaru i samostalnim fajlovima – sve u svemu veoma korisna aplikacija.

WiFi. Sve radi odlično ovde – čarobnjak koji postoji na ekranu u režimu mirovanja će vam pomoći oko podešavanja i pristupa mreži (WEP, WPA ili WPA2 sigurni protokoli su podržani).

Bluetooth. Smart telefon poseduje Bluetooth verzije 1.2 bez podrške za EDR, kao i sledeće profile:

BIP-ImagePush;
DUN-GW;
FT-Server;
HandsFree-AG (1.0);
Headset-AG;
OBEX;
OPP-Client;
OPP-Server;
SIM Access-Server.

Nažalost, ovde nema A2DP profila, što znači da nema načina prenosa stereo zvuka na bežične slušalice. Zaista smo želeli da otkrijemo da li su tačne priče o tome da E65 ima podršku za ovaj profil. Uopšteno govoreći, Nokia-na mobilna rešenja bazirana na S60 su dobila ovaj profil nakon N serije smart telefona.

Prosečna brzina prenosa podataka preko Bluetooth konekcije je oko 100 Kb/s.

USB. Model E65 poseduje miniUSB utičnicu (međutim, punjenje preko kabla nije moguće), na C konekciji imate mogućnost da odaberete između USB Mass Storage, PC Suite i Modem režima. Sa USB 2.0 verzijom uređaj obezbeđuje prenos podataka brzinom od 800 Kb/s u USB Mass Storage režimu.

Kamera. Kao i mnogi drugi telefoni bazirani na S60 platformi, E65 poseduje 2 megapikselnu CMOS kameru, proizvedenu od strane kompanije Toshiba. Ali ukoliko pri fotografisanju niste na dobro osvetljenom mestu fotografije će biti tamne i zamućene.

Korišćenjem podešavanja možete odabrati jednu od sledećih rezolucija za fotografije – 1600x1200, 1152x764, 640x480 i 320x240. Kvalitet slika se kreće od Visokog do Osnovnog, dok je Normalni kvalitet srednje rešenje. Kamera omogućava režime fotografisanja kao što su pojednično fotografisanje, multi fotografisanje, tajmer za slikanje smaog sebe (10, 20 ili 30 sekundi). Takođe možete koristiti i noćni režim fotografisanja, podešavanje uravnoteženja beline (Sunny, Incandescent, Fluorescent). Što se tiče podešavanja boja dostupni su efekti crveno-smeđea, crno-belo i negativ. Digitalni zum se može aktivirati pritiskom navigacionog tastera, mada njegova upotreba neće vam doneti neko naročitu korist, jer ugrađeni editor za slike ima opciju zumiranja fotografije u režimu pregleda čime se postiže bolji kvalitet fotografije.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video klipovi se snimaju u prosečnom kvalitetu. Dostupne su rezolucije od 320x240, 176x144 i 128x96 piksela pri brzini od 15fps. Model E65 sve video klipove čuva u .3GP formatu, a pri snimanju klipova se može isključiti zvuk. Ne postoji vremensko ograničenje kada su u pitanju video klipovi sem kada se snimaju u MMS režimu.

Video primer (mp4, 1010 Kb)

Prethodno instalirane aplikacije. Telefon se isporučuje sa instaliranim aplikacijama kao što su Quick Office, ZIP, Adobe PDF, HP Printer. Takođe možete upload-ovati Golf Pro Tour igru.

Performanse. Što se tiče performansi nema razlike u poređenju sa prethodnim modelima baziranim na S60 platformi.

Utisci

Kvalitet prijema koji isporučuje ovaj telefon ne donosi nikakve probleme – i pozivaoc i slušalac će dobro čuti svog sagovornika. Jačina zvuka 64-tonskih polifonih melodija je prilično jaka, a ukoliko odaberete neku od mp3 melodija za melodiju zvona, kvalitet ugrađenih polifonih melodija postaje minoran. Vibracija je prosečne jačine, mada se može desiti da je u nekim slučajevima jednostavno ne osetite.

Model E65 obično se pokušava porediti sa modelom 6288, mada ovo nije naročito pogodno, jer je E65 smart telefon a 6288 običan telefon. Mnogi ljudi su oduševljeni izgledom ovog modela, brendom i cenom. Po meni, ukoliko poredimo ova dva telefona Nokia E65 izlazi kao pobednik – vizuelno je privlačniji, dobro izbalansiran, dok po pitanju funkcionalnosti nema razlike u odnosu na druge S60 bazirane smart telefone a WiFi konektivnost će biti plus za ovaj model, doduše za veoma ograničenu publiku, dok većini korisnika ova funkcija neće biti interesantna. U suštini izgled modela E65 je ono što prodaje telefon, bilo gde drugde ali ne i na tržištu poslovnih korisnika. Postoji dosta konfuzije u pozicioniranju različitih Nokia brendiranih uređaja, tako da čak ponekad ni kompanija ne ume da razjasni zašto je neki model pozicioniran ka poslovno a ne modno rešenje. Nokia E65 će se u početku prodavati po ceni koja je dosta visoka, što je prilično nerazumno, naročito kada se ima u vidu dosta oskudno prodajno pakovanje – bez memorijske kartice, mono slušalice. Ukoliko planirate ovaj telefon da koristite kao muzičko rešenje bolje će biti da kupite novi par slušalica kao i priključak za Pop Port. Sa druge strane na tržištu još uvek ne postoji direktan rival ovom modelu čak ni po pitanju dimenzija, dok će slična rešenja bazirana na S60 platformi kada je u pitanju funkcionalnost stići nešto kasnije. Sve u svemu E65 će biti model sa dosta dobrom prodajom ali ipak bez šanse da postane bestseller. A sva zbrka oko pozicioniranja modela dramatično smanjuje životini vek modela, što važi i za E65, što opet znači da glavna ciljana publika ovog telefona, naročito osobe koje nastoje da budu u trendu neće kupitti ovaj telefon da bi ga koristile gofinu dana.

Kada se sve sabere i oduzme imamo dobro upakovan telefon, koji poseduje funkcionalnost koja je tipična za trenutna rešenja bazirana na S60 platformi sa dodatkom WiFi funkcionalnosti, nekoliko dodatnih tastera kao i Team Suite aplikacijom. Telefon je zaista jedno od najboljih rešenja ukoliko gledate dimenzije i dizajn pa E65 treba da bude vaš izbor u tom slučaju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024