N91 8GB 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N91 8GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N91 8GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N91 8GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia N91 8 Gb

Prodajno pakovanje:
Smart telefon
Stereo slušalice HS -28 (sa daljinskim upravljačem)
970 mAh baterija (BL-5C)
Punjač
USB kabl(DKE-2)
Nokia kabl za adapter punjača CA-44
CD-ROM sa softverom
Uputstvo za upotrebu

U ovom članku bavićemo se jednom od najčudnijih upgrade-ova u istoriji kompanije Nokia. Zbog čega Nokia N91 nije dobila oznaku „i“ kao i ostali update-ovi izdati od strane ove kompanije i poseduje neubičajenih „8Gb“? Zašto je objavljena zajedno sa N70 i N73 Music Edition i zašto se u velikom broju letaka i reklama povezuje sa ME? U suštini, na tržištu se nije pojavio nijedan smart telefona koji ima više muzičkih funkcija od N91, pa se postavlja pitanje šta je to toliko specijalno u vezi ovoga izdanja? Na kraju krajeva, zašto bi korisnici bili upoznati samo sa povećanim kapacitetom hard drive-a a da ostanu uskraćeni za sve ostale pristojne dodatke? Sasvim slučajno, trenutno se na internetu mogu pronaći tekstovi koji sadrže netačne informacije koje mogu uticati na vašu odluku. Iz tog razloga smo se odlučili da uradimo finalnu verziju testa za ovaj smart telefon pa se nadam da nakon datuma objavljivanja ovog testa više neće biti naknadnih update-ova softvera.

Struktura ovog testa razlikuje se od onoga što većina korisnika očekuje, budući da nema veliki broj stvari kod kojih bi mogao da se zadržim, odmah ću preći na najistaknutije promene i izvući zaključak o tome da li je 8Gb izdanje vredno mesta koje N91 poseduje.

- Ono što je najvažnije jeste podrška za A2DP. Bez obzira na sve druge informacije koje se mogu pronaći da nedostaje na N91 8Gb budući da smo pri testiranju uporedili Nokia HS-12W i SonyEricson HBH DS-970 sa ovim aparatom. U prvom slučaju uređaj je na pravilan način prikazivao nazive numera ali je bio lošiji u smislu kvaliteta, što se nikako ne bi moglo oceniti kao „dobro“. Drugi uređaj nikada nije pravio probleme sa konekcijom ili prenosom stereo zvuka, ali naziva numera na TFT ekranu nema. Model DS-970 ponudio je odlični zvučni doživljaj – njegova jačina zvuka dokazala se kao dovoljna pa čak nekada i više od toga. Nijedan uređaj nije pravio problem sa kontrolom jačine zvuka i prebacivanjem numera.

Načinjene su i neke izmene softvera – neke od njih su došle kao veliko iznenađenje i više su nego dobrodošle. Za sada, počnimo sa promenama koje su vezane za plejer. Prvo, što se tiče ekrana pri reprodukciji, na gornjem delu ekrana nalazi se statusna linija koja prikazuje status napunjenosti baterije, jačinu signala, protokole aktivne konektivnosti itd. Ovo je veliki plus i stvar koja će zadovoljiti veliki broj zaljubljenika, budući da će provoditi više vremena koristeći uređaj i imati mogućnosti da na ekranu prate šta se dešava. Primetili smo da kod modela N91 da bi proverili status napunjenosti baterije morate da se vratite nazad u muzičku biblioteku. Drugo, meni plejera sada karakteriše i stavka Vizuelizacija, koja vam omogućava da odaberete sliku, animirani oscilograf i spektar. Po mom mišljenju to je jedan veoma koristan dodatak, u najmanju ruku isprva će dobro doći za zabavu i pokazivanje. Efekti vizuelizacije mogu se pokrenuti samo u režimu reprodukcije.

Sada ukratko o ostalim promenama vezanim za multimedijalni odeljak.

- Diktafon sada ima mogućnost da usnimi 30-minutne klipove, što je bez sumnje veliki napredak.

- Galerija je sada mnogo privlačnija i i jednostavnija za rad i dosta liči na implementacije N80 i N73 – pa N91 poseduje mnogo jednostavniji i asketski stil. Po mom mišljenju, to je odlična stvar.

- Meni je dobio Internet direktorijum, koji poseduje Internet pretraživač, Download! Alat za upload-ovanje aplikacija na smart telefon (kao onaj koji se može pronaći na ostalim rešenjima N-serije, na primer, N73). Radio je prebačen u meni Multimedia a i Sat je pretrpeo istu izmenu. Očigledno je da Nokia Life Blog dolazi unapred instaliran na aparatu. Direktorijum Konektivnost je neizmenjen, čime je sačuvao prečicu Home Network, koja služi za razmenu podataka a pruža i mogućnost korišćenja kućne mreže preko bežičnog hotspot-a.

- Radio nije izmenjen nimalo, što je prava šteta – budući da nema mogućnost snimanja emitovanog programa na hard drive.

- Što se tiče samog hard diska, najinteresantnijeg parametra, brzina pisanja se nimalo ne razlikuje u poređenju sa prethodnim modelom. Nisam koristio nikakv test, više volim da dođem do zaključka prenosom dokumenta veličine 16Mb (USB 2.0). U slučaju N91, čak i sa proširenim izdanjem, učinak je ostao isti – 20 sekundi. Osim toga, čitav 8Gb je se veoma sporo popunjava muzikom tako da ćete na kraju početi da zviždućete od muke i želeti da konačno dođe kraj prenosa. Koje su prednosti imati 8Gb ugrađenog kapaciteta? Više muzike i uopšte bilo kojih sadržaja, i to je sve. U stvarnosti, teško da ćete biti u situaciji da vam treba toliko sadržaja a ja nikako nisam mogao da smislim kada ću imati toliko vremena da preslušam svu tu muziku koja bi mogla da se reprodukuje danima (zaista mi je bilo simpatično kada mi je, nakon update-ovanja hard diska, prikazano trajanje muzike „1 dan i 19 sati“, na primer).

- Veličina fonta je povećana na nekim mestima, na primer na ekranu u režimu mirovanja.

- Kao što ste već primetili kolor šema je sada drugačija – po meni promenjena je na gore, mada metal izgleda dobro kada je poliran i kada na njemu nema nikakvih boja. Ovo je pre svega razlog što su N91 i gun edicija Nokia-e 8800 dopadljive na pogled. Meni lično su već dosadili telefoni u crnoj boji – ona se sjajno ponaša kada je u pitanju praktičnost, mada se na taj način dolazi do situacije kada se primarna rešenja ne razlikuju od jeftinijih ponuda. U slučaju modela N91 8Gb, ne mogu da se pretvaram kako nemam ništa protiv ove kolor šeme jer je zaista čudna. Prednja strana izgleda kao zatamljeni tečni metal, dok su zadnja kao i ivice prednje su crne, a bočni tasteri, džojstik i tasteri za kontrolu muzičkog odeljka uređaja srebrni. Cela ova kombinacija ostavlja pitanje zašto je proizvođač sve ovo uradio, zar nije mogao da ove tastere ostavi u boji kao što je prednja strana ili čak u crnoj. Može vam se dogoditi da steknete utisak da je model prost ili nedovršen. Ovo je ipak samo moje lično mišljenje, sa kojim se vi miožda nećete složiti i možda će se vama ova kolor šema učiniti dopadljivom. Isto tako kompanija je mogla da načini tastere i crvenim što bi doprinelo agresivnijem izgledu telefona kao što je učinjeno kod modela Nokia 5500 ME.

- Teme su delimično izmenjene - po podrazumevanom podešavanju telefon poseduje neznantno modifikovanu (u poređenju sa N91) „Stave“ temu.

- Sudeći prema tvrdnjama proizvođača, trajanje baterije je ostalo na istom nivou, a prerađeni model N91 poseduje staru dobru Nokia BL-5C bateriju kapaciteta 900mAh, čije je vreme razgovora 3-4 časa odnosno kada je u pitanju režim mirovanja 190 časova. Ukoliko ne koristite njegove muzičke mogućnosti (i zanemraite činjenicu da poseduje hard drive), vreme trajanja baterije će se značajno povećati. Kada govorim o svojim ličnim iskustvima, ukoliko N91 8Gb koristite samo kao telefon, baterija će trajati oko 2 dana. Ali ukoliko telefon više opteretite, odnosno ukoliko u toku dana nekoliko časova slušate muziku, na kraju dana morate imati punjač u blizini. Jasno je međutim da će trajanje baterije zavisiti od vašeg ličnog korišćenja telefona.

Zaključak

Verovatno je ovo sekcija ovog testa oko koje sam se najviše trudio. Kakva sam očekivanja imao od preprađene verzije modela Nokia N91? Sa jedne strane u pitanju su bile samo nade, ali imajući u vidu stil kompanije, kao i činjenicu da je u pitanju poboljšana verzija već uspešnog N91 modela očekivali smo sledeće:

- Veći ekran sa višom rezolucijom.
- Bateriju većeg kapaciteta.
- Prerađeni jedinstveni (samo za N91) daljinski upravljač sa LCD ekranom, koji će omogućavati pregled telefonskog imenika, navigaciju muzičkim odeljkom, itd.
- Smanjenje kućišta, sa tim da metal i dalje bude osnova kućišta, možda i dostupnost nekoliko kolor šema.
- 3MP kameru (kao kod Nokia-e N80), sa velikim kliznim poklopcem kao kod N73.
- Hard drive većeg kapaciteta (mada bi bolje bilo da se upotrebi flash memorija).
- Podršku za A2DP.
- Mogućnost snimanja sadržaja radio stanica na hard drive, prepravljeni diktafon.

Kao što možete videti neke od opcija sa naše liste želja su se ispunile, ali neke i nisu.

U početku svog postojanja cena modela Nokia N91 8Gb će veoma zavisiti od regiona u kojem se prodaje. Za one koji nisu imali prilike da isprobaju originalni model N91, savetovao bih da sačekaju još nekoliko meseci a da onda poruče upgrade-ovanu verziju, ukoliko ne budu zbunjeni bojom. Pod ovim mislim na one korisnike koji traže dobro, modno, muzički orjentisano rešenje, dok su druge karakteristike telefona za njih sekundarne. Ukoliko kupujete N91 8Gb da vam bude drugi telefon, za zabavu a prvi je recimo Nokia 8800 ili 8800SE, to ima nekog smisla.

Oni koji poseduju originalni N91, a među njima sam i ja, suočiće se sa dilemom – zameniti telefon ili ne. Pogledajmo koje prednosti donosi nova verztija ovog telefona:

- 8Gb kapaciteta umesto 4
- A2DP.
- Poboljšana galerija i diktafon (može se postići preko aplikacija drugih kompanija)
- Subjektivno govoreći, čini se da je telefon bolje izrađen, ali ukoliko obratite pažnju na jednu od sličica na kojoj je zadnja strana telefona primetićete da je došlo do skidanja boje. Reći ću samo da kod moje originalne N91 i nakon inztenzivne upotrebe boja je još uvek na svom mestu.

Kao što vidite prednosti je nekoliko, a velika većina njih je minorna. Što se tiče A2DP funkcionalnosti, u pitanju je više igračka nego vitalna karakteristika – da je baterija većeg kapaciteta, ne bi bilo problema oko slušanja muzike bežičnim putem, odnosno ne bi morali da proveravate status baterije vrlo često. Kapacitet hard drive-a – velika promena, ali da li je zaista potreban toliki kapacitet? Lično, ja slušam 4GB muzike 2-3 nedelje pre nego što potpuno promenim kompletan sadržaj. Sve u svemu izbor je samo na vama, a što se mene tiče ja čekam sledeće modno muzički orjentisano rešenje kompanije Nokia, a ukoliko tako nečega ne bude bilo, ne verujem da ću kupiti ni N91 8Gb. Na žalost njegova boja mi se uopšte ne sviđa.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024