5700 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5700
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5700. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5700 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Nokia 5700

Prodajno pakovanje:

Telefon
900 mAh Li-Pol baterija (BP-5M)
Punjač (AC-5)
Žične stereo slušalice i daljinski upravljač (HS-44 / AD-44)
microSD memorijska kartica (veličina varira od regiona)
USB kabl (DKE-2)
CD ROM sa Nokia PC Suite (ne za sva tržišta)
Uputstvo za upotrebu

Osobine modela Nokia 5700 – slušalice, daljinski upravljač

Svi znaju da put XpressMusic linije nije bio posut cvećem u toku prvih nekoliko godina, često puta se desilo da XpressMusic završi u nekoj liniji sa drugim logom. Osim toga, drugi slični nazivi dovodili su do još veće zabune, na primer, kako će korisnik znati razliku između Xpress Share i XpressMusic, kada su na prvi pogled ove dve tehnologije u istom rangu. U kompaniji su na vreme shvatili da se nešto mora izmeniti i da se mora dati zeleno svetlo za muzička rešenja srednjeg opsega, te je doneta odluka da se krene sa razvojem brenda – XpressMusic. Do sada su Nokia 5300 i Nokia 3250 koji se pojavio prošle godine i Sony Ericsson muzički telefoni bili na vodećoj poziciji na tržištu a za to nisu potrebni dodatni dokazi. Pojava ovih proizvoda bila je samo prvi korak u pravom smeru, budući da nikako nisu mogli da se mere sa postojećim Walkman opsegom.

Nokia 5700 je drugi korak u razvoju XpressMusic i to je konzistentan korak budući da kompanija ne traži da dođe velikih kapaciteta u kratkom roku već, umesto toga, donela je odluku da se unapređuje malo po malo. Najvažnija stvar vezana za model Nokia 5700 sigurno su Philips slušalice koje se isporučuju sa Nokia brendiranim telefonima. Zbog nekog razloga ovu činjenicu skoro ne pominje niko ko piše o uređaju ili razvojnoj strategiji ove kompanije, iako je to veoma važan aspekt koji dosta utiče na prvi utisak o Nokia-i.

Sećate li se žalbi na model 3250, kada je većina korisnika bila nezadovoljna slušalicama. Tada se desilo da je veliki broj negativnih komentara bilo za sam telefon iako je pravi povod bio proizvod koji se može zameniti za malo novca. Drugim rečima, svi napori dizajnera i inženjera su jednostavno uništeni samo zbog toga što se proizvođač odlučio da ubaci slušalice izrađene u Kini.

Sve se ovo dešavalo u vreme kada se na tržištu pojavio konkurentski model uz koji su se tradicionalno isporučivale slušalice svih modela, dizajn je varirao ali je kvalitet uvek bio iznad prosečnog.

Ostvarivanje saradnje sa velikim brendom koji ima dobro ime u ovom polju bila je legitimna odluka, budući da je na taj način pruženo novo iskustvo po pitanju zvuka i, na kraju, načinjen je korak ka nivou današnjeg zvuka. Philips je odobrio relativno dobar odnos cena/kvalitet i nije insistirao na zadržavanju sopstvenog brenda na slušalicama, te je ova kompanija bila više nego zadovoljna činjenicom što je Nokia odabrala njihove slušalice.

Na ovaj način, prvi proizvod u XpressMusic opsegu koji se isporučuje sa Philips brendiranim slušalicama jeste Nokia 5700. Philips nije stavljao svoju oznaku na slušalice i daljinski pa ih je Nokia obeležila sa HS-44 i AD-44 respektivno.

Daljinski upravljač se isporučivao sa Nokia 3250 ili starijim modelom Nokia N91 koji je očigledno služio samo kao prototip. Međutim, prisutan je veliki broj razlika. Za početak, novi daljinski upravljač karakteriše meka plastira koja je izvanredna a slušalice zajedno sa daljinskim upravljačem veoma su privlačne. Nema reči o sirovosti koja je karakterisala prethodne modele. Na žalost, uređaj koristi samo 2.5mm utičnicu koja se nalazi sa donje strane telefona 5700 i koji je namenjen samo za uključivanje daljinskog tako da možete povezati slušalice sa daljinskim. Postoji i štipaljka pomoću koje možete smanjiti njegovu dužinu. Konzola za daljinski takođe poseduje štipaljku za odeću; prednja strana je presvučena metalom, što nije uobičajeno za opseg cena kojem pripada ovaj uređaj. Sa desne strane daljinskog upravljača nalaze se tasteri za napred-nazad, taster za odabir kao i mikrofon koji je ugrađen u konzolu. Korišćenjem tastera za zaustavljanje koji se nalazi sa strane, možete sprečiti da dođe do slučajnih pritisaka. Tasteri za kontrolu jačine zvuka nalaze se sa zadnje strane.

Ukupna dužina kabla omogućava vam da aparat stavite ne samo za pojas već ga slobodno možete staviti i u torbu. Same slušalice načinjene su od mekog silikona pa je to jedan od razloga zašto nema osećaja već viđenog, budući da su slične slušalice deo opsega Walkman telefona, iako su drugačije boje. Iskustvo koje ćete osetiti sa ovim slušalicama slično je onom koje pružaju ponude Sony Ericsson-a, iako je ova kompanija korak ispred Nokia-e po tom pitanju. Tehnički, neke numere jednako zvuče na bilo kom uređaju. Razmišljajući o slušalicama koje poseduje Nokia N91, možemo zasigurno reći da se one mogu uporediti sa lošijim kvalitetom i materijalima koji su korišćeni u prethodnom modelu plus muzičke vrednosti Nokia-e N91. Radi ravnoteže imamo sledeće: po prvi put, vodeći model je stavljen u drugi plan, Nokia je obezbedila slušalice koje su toliko dobre. Tako da su Walkman brendirana rešenja postala veliki adut, ali ne zbog kvaliteta već zbog toga što poseduju pravi daljinski upravljač. Za Sony Ericsson proizvode, u većini slučajeva, ovo je opcioni dodatak.

XrpessMusic ponude koje tek dolaze imaće različite tipove slušalica, odvojeno od ranije napomenutog stila slušalica koje se postavljaju u samo uho, to će biti slušalice koje imaju štipaljku i koje će biti prilagođene svim korisnicima koji se bave sportom. Ispod možete pogledati neke od dizajna ovih uređaja.

Dizajn, veličina, težina

Prateći boje slušalica, Nokia je odlučila da bi svi članovi XpressMusic proizvodne linije trebalo da imaju istu boju – belu. Podsetiću vas da je ranije bilo crveno-belih uređaja, tako da je veliki broj korisnika imao utisak da je kompanija krenula sa veselim bojama. Neka vrsta paralele sa narandžastom bojom Sony Ericsson Walkman opsega.

Video klip, poređenje veličine i izgleda telefona (31.8 mb, mpg)

Budući da su dimenzije ovog uređaja 108.2x50.5x17.3 mm a težina 115 grama, model 5700 je veoma jednostavan za rukovanje – možete ga nositi onako kako to želite, bilo u džepu farmerica ili košulje.

Nokia 5700 je dostupna u tri boje – crna, crvena i siva. Međutim, bez obzira koju varijantu odaberete deo koji se okreće kao i gornji deo uvek imaju belu lakiranu plastiku. Veoma je čvrsta i otporna na prljavštinu, te su manje ogrebotine skoro nevidljive. Međutim, ukoliko vam se telefon ošteti nakon pada, takva ogrebotina će sigurno skupiti dosta prljavštine u kratkom roku. Sama boja je prikazana okvirom ekrana a takođe se nalazi i sa bočne i zadnje strane.

Ekran

Telefon se isporučuje opremljen QVGA ekranom (240x320 piksela, 2.2', 34x45mm) koji može da prikaže do 16 miliona boja (TFT). Kao i mnogi drugi Nokia brendirani telefoni ekran modela 5700 koristi sloj ogledala koji omogućava bolje karakteristike ekrana kada je izložen direktnim sunčevim zracima i čuva sliku čitljivom. Takođe, model Nokia 5700 poseduje i senzor osvetljenja okolone koji podešava pozadinsko osvetljenje telefona u skladu sa osvetljenjem okruženja.

Za razliku od drugih modela ove kompanije, na primer Nokia 6110 Navigator, ekran Nokia-e 5700 se ne ponaša isto pri direktnim sunčevim zracima. Drugim rečima, morate pronaći pravi ugao da bi dobili sliku boljeg kvalteta budući da slika bledi, što može dovesti do određenih problema. Neko ne može da se pomiri sa ovim dok je ostalima ovo u redu. U svakom slučaju, ekran ovog modela nije loš.

Ekran može da prikaže najmanje 8 tekstualnih i 3 servisne linije, dok pojedini režimi mogu da omoguće prikazivanje do 12 linija teksta.

Tastatura

Pored ostalih čudnih poteza tu je i postavljanje tastera C i Menu, koji se nalaze sa bočne strane ekrana kao tanke linije sa oznakama ispod. Čak i nakon mesec dana korišćenja uređaja nisam mogao da se naviknem da kucam tastere već sam uvek kucao po njihovim oznakama. Ova vrsta zabave u prvo vreme je bila interesantna ali je na kraju počela da smeta. Pored toga, ponekad pri radu sa funkcionalnim tasterima dodirnućete i ove tastere pa će te i na taj način umanjiti zadovoljstvo korišćenja. Jednom rečju, ovakvim načinom postavljanja tastera proizvođač je zadao veliki udarac ergonomiji tastature.

Bočni tasteri imaju veoma brzo vreme odziva budući da su načinjeni od gume.

Na prvi pogled, nema ništa loše kod džojstika, međutim pažljivijim pregledom shvatićete da nije pravilno postavljen i te slobodno možemo reći da je postavljen na pogrešan način. Povremeno dolazi do pogrešnog odziva, što je takođe razočaravajuće. Džojstik je oivičen belom plastikom i veoma brzo će pokupiti svu nečistoću i prljavštinu koju imate u džepu ili tašni, ukoliko ga tako nosite.

Numeričku tastaturu karakteriše stepenasti izged i veoma je komforna za upotrebu, tako da što se nje tiče nema nikakvih ozbiljnih nedostataka. Neki od uređaja koji se nalaze na tržištu imaju kolonu tastera koja počinje sa tasterom „3“ postavljenu tako da se izdvaja od ostalog okruženja, iako to nije tako zamišljeno. Iako ovo nikako ne utiče na korišćenje, vizuelno dovodi do nekog pomalo čudnog osećaja.

Svi tasteri su osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem koje je dobro vidljivo u raznim uslovima.

Kontrole

Bočna strana uređaja je presvučena gumom dok se sa donje strane nalazi plastika. Ispostavilo se da je veoma izazivajući zadatak otvoriti poklopac bez čitanja uputstva za upotrebu, tako da model 5700 poseduje uputstvo za upotrebu koje je priloženo uz zadnju stranu uređaja.

Sa leve strane nalaze se tasteri za kontrolu jačine zvuka kao i sočiva 2 megapikselne kamere i LED blic na delu koji se vrti. Okretanjem na drugu stranu, ugledaćete infrared, miniUSB slot ispod gumenih vrata, kao i slot za memoriju i utičnicu za punjač. Podržana je zamena memorijske kartice bez isključivanja. Poklopac je načinjen od meke gume, tako da se čini da neće otpasti ili izgubiti svoj oblik vremenom, ipak ove mogućnosti ne bi trebalo izostaviti u slučaju neopreznog rukovanja.

Swiveling sekcija

Karakteristika dizajna koja je nasleđena od prethodnog modela i koja stavlja ova dva uređaja u istu ligu jeste deo koji se okreće. Mehanizam kod novog modela je vidno izdržljiviji, jači a pored toga nema unutar sebe slot za memorijsku karticu, što je takođe poboljšanje.

Ovaj deo je postavljen je na obrtnoj osnovi; čvrsto je postavljen i mislimo da jednostavno neće biti nikakvih pritužbi na njega. Osnova je osigurana u svakoj poziciji i nakon okretanja čućete „klik“ zvuk. Ne može se okretati sam od sebe dok se nalazi u džepu – jednostavno neće imati dovoljno prostora za to. Isto važi i za tašne, osim ukoliko ne ubacite telefon u sportsku torbu gde je sve uvek natrpano i odlučite da pretrčite jedno ili dva brda. Međutim, prosečni korisnik neće iskusiti nikakve poteškoće sa delom koji se okreće a sve vreme se čini da je to samo candy-bar model.

Ponovo, upoređujući ovaj uređaj sa Nokia-om 3250, možemo slobodno reći da je njihov proizvođač uklonio sve mogućnosti pogrešnog pritiskanja, kako numerički tako i tastera za kontrolu plejera. Međutim, ništa nije savršeno i uvek mora da postoji nešto što odudara od svega a to je ovde džojstik čiji rad često dovodi do slučajnog pozivanja. Zbog toga je zaključavanje tastature imperativ – da bi to uradili dovoljno je da pritisnete taster Power i odaberete ovu stavku menija. Model 5700 ne poseduje automatsku funkciju zaključavanja tastature što se opet može obezbediti preko aplikacije drugog proizvođača.

Deo za okretanje može se okrenuti za 90 ili 270 stepeni, u ovim slučajevima pokreće se aplikacija za kameru. Kada ga okrenete za 90 stepeni, sočiva se pojavljuju sa spoljne strane a ekran je u viewfinder režimu. U suštini, ovaj koncept je poznat po svom pojavljvanju u Nikon digitalnim foto-aparatima, a to je ujedno bio i prvi proizvođač koji je implementirao ovakav sistem a nije mali ni broj obožavalaca ovakvog dizajna.

Akcija okretanja kod modela Nokia 5700 nije savršena i postoji nekoliko razloga za to. Prvo, nakon rotacije aplikacija za kameru se ne pokreće automatski; interfejs se pojavljuje nakon dve sekunde. I bojim se da se povodom toga ništa ne može učiniti, budući da je to karakteristika ovakvih modela pa ćete uvek morati da čekate. Drugo, budući da nema bočnih tastera primorani ste da pritiskate džojstik za fotografisanje i navigaciju kroz meni. Međutim, on je udaljen samo 0.5cm od dela koji se okreće tako da će ljudi sa velikim rukama imati problema budući da će im ova razdaljina biti suviše mala, te će njihovi prsti stalno udarati u kućište. Najbolji način da ga držite jeste u desnoj ruci s tim da vam je palac na džojstiku a kažiprstom da pridržavate obrtnu sekciju. Naravno, postoji još načina za držanje ali oni nisu tako ugodni za upotrebu – ili ćete prekriti sočiva kamere ili ekran.

Aplikacijom kamere može se upravljati i preko muzičkih kontrola koje su smeštene na obrtnoj osnovi. U ovoj slučaju morate pridržavati glavni deo telefona jednom rukom, dok drugom slikate ili zumirate.

Suprotno tome, podešavanje kamere levom rukom je veoma jednostavno, čak iako je ekran pokriven u ovom slučaju ali to nije od krucijalne važnosti ovde. Okret za 270 stepeni će biti veoma zgodan za slikanje samoga sebe.

Kada obrtni deo okrenete za 180 stepeni, medija plejer se pokreće a sa prednje strane se tada nalaze muzički tasteri (pređi napred, nazad, stop, pauza, pokreni – sve zajedno četiri tastera) umesto tastature. Plejer se pokreće za manje od jedne sekunde. Tajna koja se krije iza ovakve brzine je sama aplikacija plejera koja je uvek u memoriji te je obrtna osnova jednostavno prebacuje na ekran.

Bez obzira na poziciju u kojoj se nalazi deo koji se okreće, uvek ste u mogućnosti da primate pozive. Pored toga, dok je u režimu kamere, možete slobogno razgovarati a vaš sagovornik neće moći da se žali da vas loše razume. Kamera takođe može raditi i kada je obrtni deo u svojoj podrazumevanoj poziciji; nekim korisnicima je ova karakteristika veoma zanimljiva.

Na donjem delu obrtne sekcije nalazi se zvučnik koji reprodukuje muziku i melodiju zvona. Drugi zvučnik nalazi se sa gornje leve strane. Tako, kada ste u muzičkom režimu, oba zvučnika završe sa jedne strane što daje mnogo kvalitetniji zvuk.

Režim video reprodukcije

Želeo bih da naglasim da režim za reprodukciju videa implicira okretanje osnove za 90 stepeni (tako da kamera bude okrenuta prema vama) – u ovom poziciji možete postaviti telefon na sto i bez ikakvih problema gledati video fajlove. Kada okrenete osnovu, slika se automatski prebacuje na ceo ekran. Kada su zvučnici okrenuti ka tvrdoj površini (u našem slučaju stolu), zvuk se značajno pojačava. U budućnosti će ovakva vrsta uređaja sa obrtnom sekcijom biti široko prihvaćeni zbog toga što su veoma zgodni za gledanje video sadržaja. Pored toga, ovakav dizajn i oblik su skoro savršeni za video konferencije (sećate li se kako kamera telefona 5700 gleda u vas).

Baterija

Telefon koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 900mAh (BP-5M). Prema tvrdnji proizvođača, baterija obezbeđuje oko 3.5 sati vremena razgovora i omogućava 280 časova bez punjenja u režimu mirovanja. Prilikom testiranja telefona, baterija je trajala oko 3 dana uz umereno trošenje (45 minuta poziva, 2 sata muzike, 20 minuta igranja i 20 minuta surfovanja web-om). Intenzivinija upotreba telefona skraćuje vreme trajanja baterije na 1 dan. Pretraživanje internet stranica u trajanju od četiri sata će u potpunosti isprazniti bateriju dok će istu posledicu imati konstantna muzička reprodukcija u trajanju od 9 časova, odnosno 2 časa pregleda video sadržaja. Pri nekom prosečnom korišćenju trebali biste očekivati trajanje baterije između 1 i 2 dana. Potrebno je 2 sata i 15 minuta da bi se baterija u potpunosti napunila.

Jedan od nedostataka je što nakon što se prvi put pojavi upozorenje o niskom nivou napunjenosti baterije telefon se vrlo brzo gasi. Kod drugih Nokia brendiranih telefona ovo vreme je dosta duže.

Memorija, procesor, memorijska kartica

Model je baziran na MX300 rešenju iz Freescale-a, a prvi model koji je karakterisalo ovo hardversko rešenje je bio Nokia 6290, nakon kojeg je usledila Nokia N76. Ono što izdvaja ove uređaje je njihov jedinstveni procesor, koji je single-chip rešenje. Ovaj procesor radi na visokom radnom taktu od 368MHz i nosi oznaku ARM 11. Istovremeno procesor je odgovoran za sve operacije koje zahtevaju računarsku snagu.

Na telefonu je dostupno 18Mb memorije koja je dostupna korisniku i oko 40Mb flash memorije. Podržane su microSD kartice kapaciteta do 2Gb. Omogućena je zamena kartice bez isključivanja uređaja.

Povezivanje – USB, Bluetooth

USB. Model 5700 poseduje miniUSB priključak (međutim, punjenje preko kabla nije moguće), a po povezivanju imate mogućnost da odaberete između USB Mass Storage, PC Suite i Modem režima. Sa USB 2.0 verzijom uređaj obezbeđuje 800 Kb/s u USB Mass Storage režimu.

Bluetooth. smart telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 kao i sledeće profile:

BIP-ImagePush;
DUN-GW;
FT-Server;
HandsFree-AG (1.0);
Headset-AG;
OBEX;
OPP-Client;
OPP-Server;
A2DP;
SIM Access-Server.

Implementacija Bluetooth-a kao i obično ne dozvoljava nam da se žalimo na bilo šta. Nismo imali nikakvih problema pri rukovanju sa ovom vrstom konekcije, zvuk je vrlo pristojan ali ipak postoje neka ograničenja u odnosu na žične slušalice.

Pretraživač

Ugrađeni pretraživač kod modela Nokia 5700 je OSS Browser 2.0, nazvan još i Nokia Browser. Rotacija slike nije podržana kod modela Nokia 5700.

Kamera

Kao i mnogi drugi telefoni bazirani na S60 platformi, 5700 poseduje 2 megapikselnu CMOS kameru, proizvedenu od strane kompanije Toshiba. Ali ukoliko pri fotografisanju niste na dobro osvetljenom mestu fotografije će ispasti tamne i zamućene. Na žalost ni LED blic u ovom slučaju neće biti mnogo od pomoći.

Korišćenjem podešavanja možete odabrati jednu od sledećih rezolucija za fotografije – 1600x1200, 1152x764, 640x480 i 320x240. Kvalitet slika se kreće od Visokog do Osnovnog, dok je Normalni kvalitet srednje rešenje. Kamera omogućava režime fotografisanja kao što su pojednično snimanje, multi snimanje, tajmer za slikanje smaog sebe (10, 20 ili 30 sekundi). Takođe možete koristiti i noćni režim fotografisanja, podešavanje uravnoteženja beline (Sunny, Incandescent, Fluorescent). Što se tiče podešavanja boja dostupni su efekti crveno-smeđea, crno-belo i negativ. Kao što je ranije pomenuto blic koristi LED tehnologiju. Digitalni zum se može aktivirati pritiskom navigacionog tastera, mada njegova upotreba neće vam doneti neko naročito zadovoljstvo, jer ugrađeni editor za slike ima opciju zumiranja fotografije u režimu pregleda čime se postiže bolji kvalitet fotografije.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Poređenje sa modelom Nokia 3250:

Nokia 3250 Nokia 5700
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Takođe možete načiniti panoramske fotografije i editovati snimke/klipove zahvaljujći ugrađenom editoru.


(+) Uvećaj, 483x228, JPEG

Video klipovi se snimaju u prosečnom kvalitetu. Dostupne su rezolucije od 320x240m 176x144 i 128x96 piksela pri brzini od 15fps. Model 5700 sve video klipove čuva u .3GP formatu, a pri snimanju klipova se može isključiti zvuk. Ne postoji vremensko ograničenje kada su u pitanju video klipovi sem kada se snimaju u MMS režimu.

Primer video klipa 1 (mp4, 2.1 mb)
Primer video klipa 2 (mp4, 2.2 mb)
Primer video klipa 3 (mp4, 2.0 mb)

Nokia Zine

U pokušaju da promoviše svoje rešenje namenjeno ljubiteljima muzike, Nokia je uspostavila www.nokiazine.net, odakle možete preuzeti nove igre, melodije, video klipove a takođe uzeti i učešće u različitim takmičenjima. Iako ne postoji specijalna promocija ovog sajta a mnogi korisnici Nokia telefona ni ne znaju za njegovo postojanje, on će činiti osnovu brojnih budućih Nokia-inih kampanja, a za sada Nokia 5700 je jedan od modela za koji određene sadržaje možete preuzeti sa ovog sajta.

Muzički odeljak modela Nokia 5700

Nokia 5700 je drugi muzički uređaj kompanije Nokia (prvi je bio Nokia N91) koji poseduje posvećeni procesor za obradu zvuka. Iskreno nisam bio naročito oduševljen ovom informacijom iz prve, jer je zvučni doživljaj koji su isporučivali drugi telefoni kompanije Nokia bio u liniji sa onim koji je obezbeđivala Nokia 5700. Proizvođač je na svojoj stranici povodom ovoga rekao sledeće:

Uživajte u Hi-Fi zvuku sa ugrađenim stereo zvučnicima
Kristalno jasan Hi-Fi kvalitet zvuka sa posvećenim audio čipom

Audio čip, Hi-Fi kvalitet zvuka – sve ovo me je više podsećalo samo na marketinški pokušaj kompanije ne bi li donela nešto novo što će bolje prodati telefon. Ipak crv sumnje me je i dalje izjedao i pokretao moju paranoju da se uverim, da li Nokia 5700 poseduje zaista sve što proizvođač navodi. Samo malog poređenja radi za one koji ne znaju šta znači Hi-Fi. U pitanju je skraćenica za High Fidelity, što znači reprodukcija zvuka što je vernije moguće originalnom zvuku. Ako se uzmeu obzir da telefoni reprodukuju muzičke fajlove koji su kompresovani u mp3 ili AAC formatu naravno da se ne može govoriti ni o kakvom Hi-Fi zvuku.

Bez daljeg istraživanja, odlučio sam da uzmem model nokia 3250 i preslušam istu numeru sa njim i Nokia-om 5700 koristeći slušalice koje se isporučuju sa Nokia-om 5700. Kvalitet zvuka je bio na vrlo sličnom nivou a u nekim slučajevima je čak zvuk na Nokia-i 5700 bio superironiji.

Ali da bismo jednom za svagda otklonili sumnje i dokazali odsustvo posvećenog zvučnog čipa izvršili smo niz merenja uređaja preko Right Mark Audio Analyzer-a (RMAA). Isto tako smo hteli da proverimo kako se slušalice koje se isporučuju sa modelom 5700 ponašaju kada se upare sa modelom Nokia N91. Radile su veoma dobro i obezbedile samo malo lošiji zvuk nego originalne slušalice. Zatim je jedan moj kolega odlučio da isproba svoje nove Sony MDR-EX1, koje su bile njegov izbor za Nokia-u N91. Bili smo vrlo iznenađeni jer su ove slušalice povezane sa modelom Nokia 5700 isporučivale dubok zvuk. Čisto zabave radi, počeli smo da upoređujemo različite tipove slušalica sa modelima Nokia 5700, Nokia 3250 i Nokia N91. I u svim slučajevima, od svih slušalica koje smo isprobali, podrazumevane su pružile najbolji kvalitet zvuka. Ovo je slično kao kod slušalica koje Sony Ericsson isporučuje sa svojim telefonima, svi drugi modeli prigušuju zvuk ili postoji određeni šum kod zvuka. Kao zaključak se nameće da je Nokia 5700 prvi Nokia brendirani telefon kod kojeg je proizvođač uspeo savršeno da izbalansira zvuk sa slušalicama koje isporučuje u paketu sa telefonom.

Imao sam određenu rezervu da clip-on slušalice mogu raditi dovoljno dobro, naročito kada se ima u vidu da su podrazumevane slušalice za ovaj telefon. Druga je stvar što će pronalaženje bubica za ovaj model biti pravi izazov. Većina korisnika se sa ovim problemom suoči kada njihove slušalice rade lošije od podrazumevanih ili u najboljem slučaju isto. Kada se sve sabere, nećete pronaći da neki telefon zvuči bolje od modela Nokia 3250 sa takvim slušalicama.

Dok su moje kolege podešavale RMAA za ispitivanje, pala mi je na pamet pomisao da možda sve moje sumnje oko kvaliteta zvuka ovog telefona potiču od tipa slušalica. Pored toga, zvučni efekti i ekvilajzeri gotovo da nisu pravili nikakve razlike. Podrazumevane slušalice modela Nokia 5700 sa drugim uređajima postigle su sledeće rezultate:

Nokia N91 – visoka jačina zvuka, dobra čujnost, bogat zvuk
Nokia 5700 – prosečna jačina zvuka, nedostatak snage, loši basevi, ravan zvuk, ali generalno zvuk je prilično dobar.
Nokia 3250 – prosečna jačina zvuka, nedovoljna snaga, bas je prisutan ali dosta slab, nešto bogatiji zvuk nego sa Nokia-om 5700.

Rezultati koje smo dobili pomoću RMAA dokazali su da smo bili u pravu, ali glad za istraživanjem nas je gurala dalje. Na dijagramu modela Nokia 5700 možete videti da su basevi potpuno neiskorišćeni.

Uprkos tome što su opšte performanse modela Nokia 5700 ocenjene kao dobre, ona je očigledno suštinski drugačija od modela Nokia 3250 i Nokia N91, iako su druga dva modela takođe dobijali ocenu „Dobro“. Da biste stekli bolji utisak pogledajte rezultate koje smo dobili za modele Nokia 3250 i Nokia N91.

Došli smo do hipoteze da Nokia 5700 u stvari poseduje audio čip, ali da je relativno siromaštvo zvuka u stvari posledica zvučnih efekata. Nakon što smo bas podesili na maksimalnu vrednost i uz pomoć prilagodljivog ekvilajzera, na naše iznenađenje, zvučni doživljaj se veoma promenio, zvuk više nije bio ravan i što je najvažnije bas je konačno počeo da se normalno čuje.

Bez uključenog ekvilajzera, frekventni odziv modela Nokia 5700 izgleda ovako:

Nakon primene ekvilajzera frekventni odziv se značajno promenio, ali je rezultat bez sumnje i dalje bio slabiji nego kod druga dva uređaja.

Uzimanje odvijača u ruke

Kako je jedan od predstavnika S60 uredno primetio, uređaj poseduje audio čip, ali koju vrstu, to je poverljiva informacija kompanije. Izjava poput ove nema mnogo smisla osim ukoliko ne želite da sakrijete stvarne specifikacije modela, ali isto tako konkurencija može da lako primeni isti metod koji smo i mi primenili.

Takođe, prilikom testiranja ovog modela smo otišli korak dalje i posetili jednu od obližnjih prodavnica mobilnih telefona da bismo kupili još jedan primerak istog modela, iz razloga da čujemo kako zvuči (sa obzirom da se ne razlikuje od našeg uređaja jer je u pitanju komercijalno izdanje). Postojao je još jedan razlog za kupovinu drugog uređaja – nameravali smo da ga otvorimo i ispitamo njegovu unutrašnjost za svrhe istraživanja.

Pre ovog modela detaljno sam ispitivao model Nokia 6290, kao prvi uređaj koji je radio na Freescale platformi sa ARM 11 procesorom radnog takta 369MHz. Implementacija zvuka i stereo zvučnici su interesantni, ali ne nešto posebno da bi bili posebno oduševljeni. Proizvođač je upgrade-ovao komponente, a u osnovi zvučni sistem telefona se obrće oko dva ASIC: Rapido i Avilma. Vodeći ASIC je Rapido, koji radio, kao i Bluetooth povezuje sa, dok Avilma upravlja radio priključkom i ima integrisan pojačivač klase D, pokretan TPA2012D2 čipom. Avilma takođe igra ulogu domaćina vibro motora.

Dakle, Rapido je zadužen za obradu zvuka, osim u slučaju FM radija, koji ne prolazi ni kroz kakav proces zvučne obrade već se reprodukuje takav kakav je. Ukoliko posmatramo media plejer, zvuk se pojačava u Avilma-i i zatim prenosi do eksternih slušalica. Takođe preko Avilma-e se zvuk prenosi do ugrađenih zvučnika, tako da je za kompletan muzički odeljak telefona zaslužna ASIC Avilma. Sličan dizajn je korišćen i kod modela Nokia N76, sa nekoliko podešavanja koja su minorna.

Interantno, Nokia N91 koju mnogi smatraju vrstom etalona kako zvuk kod mobilnih telefona treba da zvuči koristi ovaj kružni dizajn – dva ASIC-a, od kojih je jedan muzički ASIC N2200, koji obrađuje signal. Nezavisno od toga što je manje snage videli smo da N2000 (pojačivač) upravlja konekcijama slušalica i radi kao pojačivač. Posvećeni DAC se takođe nalazi na svom mestu – N2000. Drugim rečima, čipovi su integrisani u manjem obimu, što je dobra stvar (hardverska platforma je takođe drugačija, što je krucijalno). Prisustvo posvećenog zvučnog čipa, čini Nokia-u N91 jedinstvenim telefonom.

Tako, kada smo Nokia-u 5700 rastavili na delove, pogodite koga smo sreli – stare znance, Rapido i Avilma-u.

Ali ovde postoji jedna od razlika – AIC33 je ugrađen, što je tipično za DAC, kao što je Nokia N91.

Po pitanju dizajna, telefon poseduje sličnost sa modelom Nokia N91, iako su komponente jednostavnije – DAC AIC 33, i takođe posvećeni pojačivač TPA4411. Sve ove komponente su povezane samo sa spoljašnjim slušalicama (2.5mm zvučnim priključkom na kućištu). Ugrađeni zvučnici nisu izgubili svoj sopstveni pojačivač – u pitanju je TPA2012D2 čip. Ukoliko želite nešto više da saznate o ovim čipovima, informacije možete pronaći na web stranici proizvođača – Texas Instruments. Ali za sada naši prioriteti su:

Zvuk usmeren na slušalice se obrađuje DAC-om, dok se usmeren na zvučnike ne obrađuje
Zvuk usmeren na slušalice se obrađuje i pojačava.

Logično je zaključiti da se kvalitet zvuka dobijen na slušalicama i preko ugrađenih zvučnika razlikuje. Prethodno smo to mogli pripisati osećaju našeg sluha, koji nije naročito dobar za muziku, ali sada imamo objašnjenje proizvođača. Zvuk je namerno drugačiji.

Sa subjektivne tačke gledišta, Nokia 5700 isporučuje nižu jačinu zvuka preko eksternih zvučnika u poređenju sa modelom Nokia N91 i Nokia 3250. Kod poslednja dva modela zvuk je suviše treperav, što ne ide u prilog proizvođaču, ali korisnicima se sviđa, jer čini numere življima. Istovremeo, zvučnici modela Nokia 5700, kako mnogi tvrde zvuče prigušeno i kao da između njih i sluašaočevog uha stoji prepreka. Zvuk koji prizvode zvučnici je prilično ravan. Moj zaključak, baziran na subjektivnim osećajima, da je Hi-Fi kvalitet zvuka u režimu zvučnika čist marketinški potez.

Povratak na muzički doživljaj

Sada kada smo potpuno sigurni da što se tiče posvećenog čipa nismo dovedeni u zabludu, možemo preći na naše muzičke testove. Glavni zadatak je da ustanovimo da li bi slušalac koji apsolutno nema nikakvo znanje o čemu se radi kod ovih telefona mogao da primeti razliku u zvuku između modela Nokia N91, Nokia 5700, Nokia 3250, kao i Samsung E740 i Sony Ericsson W880i. Kao i uvek sakrili smo uređaje i u svim testovima koristili slušalice isporučene sa modelom Nokia 5700. Na kraju smo bili pomalo zbunjeni rezultatima.

  Kvalitet zvuka (subjektivno ocenjen na skali sa deset podeoka) Jačina zvuka (subjektivno ocenjena na skali sa deset podeoka) Prosečna ocena za reprodukciju različitih numera (subjektivno ocenjena na skali sa deset podeoka)
Nokia N91 8.1 9.2 8.7
Nokia 3250 7.6 7.9 7.7
Nokia 5700 7.9 6.9 7.1
Samsung E740 8.2 9 8.7
Sony Ericsson W880i 7.5 7.1 7.2

Drugim rečima, Nokia 5700 je dobila niže ocene nego drugi uređaji. Iako je ovaj telefon potukao Sony Ericsson W880i po kvalitetu zvuka, na kraju je ipak završio iza njega sa prosečnom ocenom reprodukcije različitih numera. Ponovo smo se suočili sa kontroverzom, jer kompanija Nokia-u 5700 reklamira kao muzičko rešenje. Ali u stvarnom svetu korisnik ne može da naglasi razlike između Nokia-e 5700 i konkurencije kada je muzički odeljak u pitanju. Zvučni čip, bio on ugrađen ili ne ne pravi neku značajnu razliku u tome kako telefon zvuči, što je dokazano subjektivnim ocenjivanjem ali i dijagramom frekventnog odziva.

Istovremeno, možemo lako tvrditi da su svi ovi uređaji na približno istom nivou. Nokia N91 se malo ističe, ali i to zahvaljujući snazi koja je u jačini zvuka. Što se tiče ostalog, razlike u kvalitet zvuka će proći neopaženo kod prosečnog korisnika.

Interfejs plejera

Nokia 5700 se ne razlikuje od Nokia-e 3250 i drugih uređaja baziranih na S60 platformi po pitanju interfejsa plejera. U biblioteci možete videti podelu prema svim numerama, listama pesama, izvođača, žanrova i kompozitora. Lista pesama takođe poseduje stavke Recently added, Recently played tracks i Favorite song.

Režimi nasumične reprodukcije kao i ponavljanja su omogućeni. Iako postoje samo četiri ekvilajzera omogućeno vam je da odaberete sopstveno prilagodljivo podešavanje, koje će vam na kraju omogućiti da uživate u potpuno drugačijem zvučnom doživljaju, što naročito važi za baseve, koji zvuk postavljaju baš onako kako treba. Naravno možete omogućiti funkciju Stereo Widening i pojačati jačinu zvuka na uštrb kvaliteta.

Još jedna stvar koju treba pomenuti kod modela 5700 je vizuelizacija, koja može bit bilo u vidu funkcije Album Art ili prethodno instaliranih flash klipova (dostupno ih je četiri kod našeg modela). Nisu povezani sa ritmom numere koja se reprodukuje već se samo beskrajno ponavljaju što nije naročito fascinantno čak ni kada se prikazuju preko celog ekrana.

Takođe, slično kao i kod modela Nokia N91 plejer je stalno učitan u memoriju telefona što omogućava pokretanje plejera za manje od skunde. Sa druge strane modelu Nokia 3250 je potrebno 2-4 sekunde da pokrene plejer.

Performanse

Kao i model Nokia 6290 i 5700 pokazuje pristojne rezultate kada su u pitanju performanse a rezultati su tipični za ovu generaciju uređaja.

Nokia 5700 protiv Nokia 3250

Tehnički, suočavanje kao što je ovo nema mnogo smisla, jer ova dva uređaja pripadaju različitim generacijama i Nokia 5700 je predstavljena sa namerom da zameni Nokia-u 3250 u opsegu. Mada ovde imamo redak slučaj da deo vlasnika modela Nokia 3250 razmišlja da svoj telefon zameni upravo modelom 5700, pa će oni biti zahvalni na ovom poređenju.

 

Nokia 5700

Nokia 3250

 

Veličina, težina (mm, grama)

 

108.2x50.5x17.3, 115

 

103.8x50x19.8, 130

Ekran

 

TFT, 240x320 pixela, 16 miliona boja

 

TFT, 176x208 pixela, 262.144 colore

Kamera

2 MP CMOS

2 MP CMOS, blic

Ugrađena memorija

 

40 Mb

 

10 Mb

Baterija

BP-5M, Li-Pol, 900 mAh

BP-6M, Li-Pol, 1100 mAh

Audio priključci

2.5 mm na kućištu, 3,5 mm na slušalicama

Pop Port, 3.5 mm na slušalicama

Zvučnici

Stereo zvučnici

Mono zvučnik

Operativni sistem

S60 treće izdanje FP1

 

S60 treće izdanje

Daljinsku upravljač

Da

Da

Radio

Da

Da

Interfejs prethodno instalirane aplikacije

Ovaj model rad na Feature Pack 1 i u ovom testu se fokusiramo idiosinkraziju telefona.

Video sekcija sadrži nekoliko klipova, jedinstvenih za svaki region. Prethodno nismo imali prilike da vidimo toliko prethodno postavljenih klipova kod obične, proizvodne jedinice. Takođe prisutne su i sličice povezane sa muzikom, koje se nalaze u odgovarajućoj sekciji.

Teme – nezavisno od Feature Pack 1 očekivane Nokia teme, postoji nekoliko muzičkih tema - Urban Beats, Neon Noise, Red Impression, Beat Boxer, Chroma Rhythm. Teme su privlačne pa ćete naći nešto što se i vama sviđa. Meni se recimo sviđa Urban Beats, ali ona nije baš najbolje izrađena jer se kod poruka font meša sa pozadinom teme. Kao rezultat može vam se desiti da pomislite da ste dobili praznu poruku jer u određenim uslovima ćete videti samo broj telefona sa kojeg je stigla poruka, a tekst će se stopiti sa pozadinom.

Glavni meni se može predstaviti na jedan od četiri načina: lista, mreža, točak ili slovo V.

Audio teme – ova sekcija je bila dostupana i ranije, ali Nokia 5700 je prvi model kod kojeg ova zaista vredna. Kao dodatak vizuelnim temama, dizajneri Nokia-e su telefonu dodali i audio teme, kojih ima četiri i koje ne samo da modifikuju melodije zvona, već i poruka, zvuk vezan za kalendar, melodiju alarm časovnika kao i notifikaciju da je baterija telefona napunjena. Izgleda da se ovde nemamo na šta požaliti, a ova sekcija donosi i zvuke kretanja kroz meni, povezivanja slušalica (bilo da su u pitanju žične ili bluetooth) kao i melodiju koja ukazuje na izvlačenje memorijske kartice. Ova karakteristika je vrlo interesantna i koliko se sećam nije do sada bila prisutna na tržištu.

Model Nokia 5700 se isporučuje sa Mable i City Bloxx igrama. Još oko 10 igara se može preuzeti preko Nokia Zine-a.

Utisci

Sa kvalitetom prijema koji isporučuje model Nokia 5700 nismo imali nikakvih problema – sagovornici sa obe strane neće imati problema da čuju šta je onaj sagovornik sa druge strane rekao. Jačina 64-glasnih polifonih melodija je prilično visoka, ali ukoliko odlučite da odaberete neku od mp3 numera za melodiju zvona, kvalitet ugrađenih polifonih melodija postaje minoran. Vibracija je prosečne jačnine, tako da se može desiti da propustite poziv ukoliko vam je uključena samo vibracija.

Model je vrlo neobičan po pitanju svog muzičkog odeljka – uređaj je opremljen posvećenim procesorom, ali kvalitet je već na najboljem mogućem nivou za ovaj model i ne možete ga unaprediti drugim slušalicama. Nedostatak basa se može popraviti podešavanjem ekvilajzera ali to nije pravo rešenje. Ne bih mogao reći da je zvučni doživljaj koji isporučuje Nokia 5700 bolji od drugih Nokia brendiranih uređaja, na primer otprilike je u ravni sa zvučnim doživljajem koji omogućava Nokia 3250 u većini slučajeva (ne sa podrazumevanim slušalicama, naravno). Samsung brednirani telefoni se mogu pohvaliti boljim zvukom; Walkman serija kompanije Sony Ericsson se može porediti sa Nokia-om 5700, ali ona ima prostora za poboljšanje upotrebom drugih slušalica. Sve u svemu, Nokia 5700 stvara solidan, osnovni zvuk, ali zvuk koji je daleko od savršenog. Želeo bih da naglasim, naročito za mlađe korisnike koji ne poseduju vrhunski plejer ili koji nisu imali ranija iskustva sa korišćenjem istih, da će biti vrlo zadovoljni kvalitetom zvuka koji obezbeđuje Nokia 5700.

Ukoliko telefon koristite za slušanje muzike ili gledanje video klipova u režimu slušalice bićete sasvim zadovoljni, ali ukoliko se odlučite da koristite ugrađene zvučnike situacija će biti nešto lošija.

Dizajn XpressMusic opsega je jasno namenjen mladima i pojedini modeli očigledno imaju školarce kao ciljanu grupu korisnika na primer, Nokia 5200. Glavna ciljna grupa kada je u pitanju model Nokia 5700 su mladi uzrasta od 13 do 22 godine, dok će stariji činiti mniornu grupu među kupcima. Ovo je interesantno, kada se uporedi sa modelom Nokia 3250 čija donja granica ciljne grupe je približna dok je gornja 26 godina.

Ovakva jasna podela prema godinama je uglavnom zbog niza ugrađenih aplikacija u ovaj model, besplatnih igara i aplikacija za preuzimanje. Ukoliko takođe računamo Nokia zine ovde, ovaj telefon će vrlo lako osvojiti prvo mesto po pitanju broja besplatnih igara koje možete preuzeti. U pitanju je čak 15 igara i da budem iskren sve su vrlo pristojne. Posebni sadržaji kao što su video klipovi i numere zavisne od regiona u kojem se telefon prodaje i takođe su vrlo dobri.

Suditi o tehnološkim prednostima telefona je vrlo nezahvalno, ali treba imati na umu činjenicu da se isporučuje sa visokokvalitetnim slušalicama sa daljinskim upravljanjem (koji se isporučuju u paketu sa telefonom) kao i veliki broj sadržaja. Nokia 5700 nema direktne konkurente, sa obzirom da je u pitanju smart telefon staromodne forme i pored toga pozicioniran kao muzičko rešenje. Tehnički rivali bi mu mogli biti candy-bar telefoni Walkman linije ali i ovo je vrlo čudno rivalstvo. Sony Ericsson-ovim rešenjima, na primer modelu W610i nedostaju funkcionalnosti smart telefona, iako poseduje nešto bolju kameru i poredljiv zvuk ali ne i daljinski upravljač. Kada se sve ovo uzme u obzir u pitanju su dosta različiti telefoni da bi mogli da budu konkurencija. Sony Ericsson W950i bi se mogao kvalifikovati za konkurenta iako je po pitanju cene dosta skuplji od Nokia-e 5700 – što nije ni čudno jer nadigrava Nokia-in model i po pitanju muzike ali i drugih funkcionalnosti, iako se isporučuje bez kamere.

Jednostavno nismo uspeli da pronađemo direktnog rivala modelu Nokia 5700, smart telefonu namenjenom mladima. Ipak, ovaj model se neće moći pohvaliti nekim velikim uspehom kada je u pitanju prodaja, već će na listama uspešnosti završiti kao relativno popularan model među korisnicima kojima je namenjen. Isto tako treba reći da je za ciljnu grupu kojoj je namenjen 5700 preskup. Kada razmislite od nakićenim izveštajima u štampi o milionima prodatih modela telefona Nokia 3250 želeo bih da naglasim jedan detalj. Ovakva vrsta izveštaja bi se mogla lako primeniti i na model 5700, jer prodati milion primeraka jednog telefona za kompaniju koja je po rezultatima prodaje najbolja na tržištu i prodaje 400 puta više telefona godinšnje cifra od milion prodatih primeraka određenog modela nije velika stvar.

Uređaj je relativno nestabilan zbog jedinstvene organizacije memorije. Naime, sa obzirom da je plejer stalno aktivan, ukoliko otvorite nekoliko stranica u pretraživači može se dogoditi da se telefon reboot-uje bez ikakve intervencije sa vaše strane – ovo nam se prilikom testiranja uređaja dešavalo dosta često.

Ukoliko na Nokia-u 5700 gledate kao na pokušaj dizajniranja istinskog muzičkog rešenja, ne možemo reći da je pokušaj bio baš uspešan. Ali ukoliko zaboravite na ove muzički orjentisane primedbe i posmatrate Nokia-u 5700 čisto kao muzički telefon, on ima drugačiji sjaj. Model će biti vrlo privlačan mladima, naročito školarcima i studentima. Zbog svog dizajna model Nokia 5700 neće odgovarati ljudima iznad ovog starosnog doba. Nakon mesec dana svog vremena, u kojem sam koristio ovaj telefon kao primarni, shvatio sam da njegov dizajn ne odgovara mom mentalitetu čak uprkos mom neobaveznom imidžu – havajskim košuljama, izlizanom džinsu. Upravo tako, ovaj model ima dušu koja je namenjena mladima i nema ništa loše u tome. Ovaj telefon kao poklon za studente, je ukoliko ne savršen, onda definitivno ne daleko od takvog.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024