KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona

Sony Ericsson
T650


 


MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/sonyericsson-t650-en.shtml

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Sony Ericsson T650i

Prodajno pakovanje
Telefon
Stono postolje, punjač-kompatabilno
Punjač
Baterija
M2 256 Mb memorijska kartica (Veličina varira od regiona)
USB kabl
Žične stereo slušalice
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U mislima mnogih, Sony Ericsson ima već dugu istoriju isporučivanja uređaja visoke tehnologije sa optimalnim odnosom cena/kvalitet. Ovo verovanje se prvi put pojavilo u one dane kada kompanija nije mogla da priušti da ima veliki opseg proizvoda te se prema tome fokusirala na neka određena rešenja. Kako se njihov portfolio sve više širio, od suštinske važnosti je postalo da se njihove ponude razlikuju i to ne samo po karakteristikama koje poseduju, već i po ceni koja je formirana uzimajući u obzir dizajn, korišćene materijale, neobičan izgled. Očigledno je da se većini korisnika ne dopada ovakav pristup – ono što je ranije bilo odlika Sony Ericsson-a i što je gotovo bilo besplatno, sada je imalo svoju cenu. Budući da je popularnost brenda sve više rasla, sada je neuobičajen dizajn dobio veću cenu, što je odlika velikog broja proizvođača. Sasvim druga stvar što je korisnicima to bilo neshvatljivo i što je izazivalo negativne reakcije. Setimo se modela Sony Ericsson Z610i, telefona na preklop sa neobičnim dizajnom koji nikada nije imao veliki uticaj na njega budući da je prodaja bila više nego umerena. Korisnici koji su ostali odani kompaniji Sony Ericsson nisu bili spremni da više plate za dizajn, dok su se ostali korisnici okrenuli drugim proizvođačima i njihovim modelima tako da je Z610i neslavno završio tako što je nestao u gomili drugih aparata.

Međutim, ovi izolovani slučajevi, kada kompanija ne uspe u svojoj nameri, dolaze i odlaze i neizbežni su ali isto tako ne mogu negativno uticati na čitav opseg kompanije. Sony Ericsson-u su bili neophodni modni uređaji, drugim rečima, uređaji sa karakteristikama koje su specifične za platformu ali i neke moderne linije i oblici, materijali kao i prodajna pakovanja. Ovo je bio pokušaj da se uđe na tržište gde Nokia čvrsto drži svoju poziciju zahvaljujući proizvodima kao što su L’Amour Collection i serija 8000.

Sony Ericsson T650i je prvi pokušaj koji je bio izveden po pitanju toga. U suštini, uređaj je slabiji u odnosu na Sony Ericsson K790i/K800i u smislu onoga što nude, ali je njegova cena po objavljivanju aparata bila viša. Dodatni novac koji su korisnici plaćali odnosio se na njegovu ekstravagantnost, koja obuhvata korišćeni materijal (metal), različite svetlosne efekte i dizajn menija. Ovo rešenje nije donelo ništa novo po pitanju tehnologije a izrađen je na osnovu Sony Ericsson A100 platforme.

Slično tome, kada je reč o modelu Sony Ericsson T650i, kompanija je imala za cilj da uzvrati udarac na Nokia-ino rešenje 6500 Classic ili Nokia 7500/7900 Prism. Ukoliko uporedite ove modele videćete da između njih postoji očigledna konkurentnost ali u stvarnosti izbor se zasniva samo na ukusu korisnika. Ova borba oko dizajna, ni u kom slučaju funkcionalnosti, kod ovih proizvoda je faktor koji treba uzeti u obzir.

Prema tome, čini se da T650i košta više nego vodeći proizvod kompanije, Sony Ericsson K790i/K800i, kao i to da njihova kopija dolazi u malo običnijem obliku, Sony Ericsson K770i je jeftiniji ali dolazi nakon T650i. U smislu toga, čini se da je ovaj model razdvojio uobičajene puteve portfolia kompanije. Da je predstavljen na vreme sa modelom Sony Ericsson K850i, to bi se činilo kao dosledan potez – slični tasteri, pristupačna cena pa bi tada postojala dilema odabira između ova dva telefona a T650i bi sigurno imao više koristi od toga. Međutim, kako sada stvari stoje, predstavljanje novog vodećeg modela je odloženo ostavljajući na taj način telefon T650i samog u ovom opsegu. Ipak, to ni na koji način neće uticati na povećanje prodaje ovog modela.

Dizajn, veličina, kontrole

U kompaniji Sony Ericsson su za model T650i govorili da je „preporođen na klasičan način“ vraćajući nas u vreme Sony Ericsson-a T610i. Ova dva modela karakteriše sličajn dizajn do nekog opsega; međutim, oni ni u kom slučaju ne liče, to je sigurno. Oznaka „T“ koju nosi ovaj model je još jedan znak poštovanja modela Sony Ericsson T610i.

Telefon se isporučuje u tri boje – zelenoj, plavoj i crnoj. Sva tri modela karakteriše metalni gornji deo telefona, napravljen od poliranog metala – okvir sa strana i sa donje strane je takođe načinjen od metala. Lako možete primetiti krugove koji su ostali od uređaja za poliranje, što metalnim delovima daje jedinstvenu teksturu.

Kućište dokazano nije magnet za otiske prstiju; jedini deo koji se izdvaja po ovom pitanju je sloj stakla koje se nalazi na ekranu. Sa druge strane, metalni delovi koji postoje kod modela Sony Ericsson T650i su vrlo podložni ogrebotinama, što je uobičajeno za sve telefone izrađene na sličan način. Setite se samo koliko se brzo izgrebe poklopac sa zadnje strane modela Nokia E61.

Donji deo kućišta je načinjen od matirane plastike, koja modelu Sony Ericsson 650i daje vrlo čudan osećaj u rukama – gornji deo vam hladi dlan, dok deo ispod se nalazi na istoj temeperaturi kao što je temperatura okoline.

Još jedna neobična osobina dizajna je poklopac baterije, čija osnova je načinjena od plastike a zatim je presvučena metalom – ovaj sendvič – ovakava konstrukcija odlično obavlja svoj zadataka čineći poklopac još čvršćim.

Taster za jačinu regulacije zvuka se nalazi sa desne strane, kao i posvećeni taster kamere. Sočivo 3.2MP kaamere neznantno se izdvaja u odnosu na svoje okruženje. Zatvarač sočiva ne postoji, obzirom da je rezervisan samo za CyberShot modele.

Zvučnik za reprodukciju melodija zvona je smešten sa zadnje strane. Donji deo telefona karakteriše otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata, dok se sa gornje strane nalazi taster za uključivanje telefona, čija funkcija je i izmena profila.

Sa leve strane telefona se nalazi Fast Port konektor, oko kojeg se nalaze i otvori za štipaljke koje pomažu da se telefon pravilno stavi u stoni punjač, što vrlo olakšava postavljanje.

Prednju stranu telefona karakteriše kamera sa prednje strane namenjena video pozivima zajedno sa senzorom osvetljenja okoline. Tanušna slušalica je skrivena ispod metalne rešetke.

Zahvaljujući dimezijama od 104x46x12.5mm i težini od 95 grama, model Sony Ericsson T650i je prosečan kada je u pitanju veličina uređaja i dobro pristaje u svaki džep ili tašnu.

Ekran

Ekran ima mogućnost prikazivanja 262.144 boja uz rezoluciju 240x320 ppiksela (dijagonala od 2’’, TFT), koji omogućava prikazivanje osam tekstualnih i tri servisne linije za većinu aplikacija, a pri pretraživanju web strana ili pri radu sa email-ovima ili tekstualnim porukama možete smestiti još više linija na ekran, smanjenjem veličine slova.

Slično drugim Sony Ericsson modelima T650i koristi sloj ogledala na ekranu koji unapređuje čitljivost dok je ekran izložen direktnim sunčevim zracima i omogućava da slika bude kristalno jasna i oštra. Slični ekrani su već primenjeni kod kompanijinih najnovijih ponuda, kao što su Sony Ericsson S500i i Sony Ericsson W580i. Jedina stvar na koju možemo da stavimo primedbu je mala dijagonala ekrana, dok su ostale specifikacije pristojne.

Tastatura

Svi tasteri su oblika malih kvadrata, i slični su onima koji postoje kod modela Sony Ericsson K850i. Do određenog opsega, kopiranje tastature sa glavnog proizvoda kompanije ukazuje na status koji proizvođač želi da ukaže modelu T650i. Na primer, tastatura modela Sony Ericsson K770i je mnogo manje sofisticirana i stoga konvencionalnija.

Tasteri su osvetljeni belom svetlošću, ali to nije sve - postoje različiti efekti kao što je mogućnost postepenog nestajanja, svetlosni talasi, itd, što se izgleda dosta privlačno.

Po pitanju ergonomije, na tastaturu nemamo zbog čega da se požalimo – u prvo vreme će se učiniti neobičnom, ali nakon što je budete koristili neko vreme nećete iskusiti nikakve poteškoće. Izgled navigacionih tastera pojačava sloj nalik na metalni.

Baterija

Poklopac sa zadnje strane telefona odlično stoji na svom mestu, mada ga je lako ukloniti. Ispod njega ćete ugledati bateriju kapaciteta 930mAh, oznake BST-38. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 300 časova rada u režimu mirovanja odnosno 7 časova razgovora. Prilikom testiranja telefona (pokrivenost mrežom slabija) baterija modela Sony Ericsson T650i je trajala oko tri dana, pri čemu nismo bili naročito zahtevni po pitanju korišćenja (do 1 čas poziva, 30 minuta igara, 20 minuta surfovanja Web-om). Ukoliko planirate da T650i koristite više od ovoga spremite se na to da ćete bateriju morati da punite svaki dan ili u najboljem slučaju jednom u dva dana. Naravno, što manje razgovarate, baterija će trajati duže, tako da uz minimalno korišćenje baterija može da traje 4 dana, ali i to pri najminimalnijem mogućem trošenju. U uslovima bolje pokrivenosti mrežom trajanje baterije se može i duplirati. Pri kontinualnoj muzičkoj reprodukciji baterija traje 16 časova.

Povezivanje

Prilikom USB povezivanja prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj T650 koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih bluetooth slušalica sa modelom T650. Lista podržanih profila:

A2DP
Basic Imaging Profile
Basic Printing Profile
Dial-Up Networking Profile
File Transfer Profile
Generic Access Profile
Generic Object Exchange Profile
Handsfree Profile
Headset Profile
HID
JSR-82 Java API
Object Push Profile
Personal Area Network Profile
Serial Port Profile
Service Discovery Application Profile
Synchronization Profile
SyncML OBEX binding

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa približno 16MB memorije koja je na raspolaganju korisniku, dok prodajno pakovanje takođe uključuje M2 memorijsku karticu kapaciteta 256Mb (nije jasan razlog zašto se proizvođač odlučio da uključi karticu ovako malog kapaciteta). T650i takođe podržava zamenu kartica bez isključenja telefona, što znači da kartice (kapaciteta do 2Gb) možete menjati u pokretu.

Performanse

T650 karakterišu tipični rezultati za poslednju generaciju uređaja ove kompanije i nalazi se isred većine modela koji su danas dostupni na tržišu. Mala rezolucija ekrana u odnosu na starije modele, imala je pozitivne efekte na njegove performanse a interefejs se čini dovoljno brzim. Nema ograničenja kada je reč o JAR fajlovima, dok je HEAP veličina ogrnaičena od 512Kb do 1.5Mb.

Kamera

Telefon koristi 3.2MP CMOS matricu sa autofokusom, što dokazuje da je drugačija od kamere koja postoji kod modela K790i/K800i i kreira fotografije koje su po kvalitetu lošije od onih koje nastaju na pomenutim telefonima. T650i takođe koristi CyberShot interfejs kamere koji je poznat sa prethodnih modela.

Podešavanja kamere su sledeća:

Zvuk pri fotografisanju. Možete odabrati tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
Uravnoteženje belog.Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight..
Efekti. Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negativ, Sunčano, Crveno smeđa i Crno belo.
Tajmer služi kada fotografišete sami sebe i aktivira se nakon određenog vremenskog perioda.
Ovde su dostupni različiti režimi fotografisanja. Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
Režim fotografisanja. . Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Takođe postoji i višestruki režim (Burst 4) koji omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava pravljenje neobičnih fotografija i trenutno nema rivala. Poslednji režim je pravljenje fotografija sa ramovima, pri kojem se rezolucija fotografija smanjuje automatski.

U režimu fotografisanja, ekran služi za glredanje onoga što fotografišete. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video sadržaji se mogu snimati u dve rezolucije (176x144, 128x96) u 3gp formatu. Trajanje klipa može biti ograničeno (10 sekundi) ili neograničeno. Kvalitet klipova je ispod svake kritike; do sada u pitanju je najslabije izdanje kada su u pitanju svi Sony Ericsson brendirani uređaji po ovom pitanju.

Primer video klipa (311 kb, 3gp)

Meni

Glavni meni se sastoji od matrice od 12 ikona (jednu od tema karakteriše horizontalni izgled menija). Brza navigacija brojevima je takođe jedna od karakteristika koje postoje kod modela T650 – možete dodeliti prečice većini stavki menija, koje su prethodno instalirane na telefonu, dok vaše sopstvene aplikacije ili fajlovi ne mogu da budu podešeni za pristup na ovakav način.

Unos teksta je ostao na istom konfornom nivou, pritiskom tastera #, izlistavaju vam se dostupni jezici koje možete lako prebacivati dok kucate tekst.

Pored uobičajenih vertikalnih podmenija, proizvođač je obezbedio horizontalne tabulatore. Ovo znači da dok pregledate listu pozivanih brojeva, možete videti ne samo pozvane brojeve već se istovremeno (pritiskom džojstika horizontalno) možete prebaciti na tabulatore propuštenih ili primljenih poziva. U meniju telefona, ovakva navigacija je omogućena gde god je to bilo moguće i na ovaj način se olakšava upotreba telefona. Ergonomija menija kod ovog modela je prilično visoka. Takođe bih napomenuo da se horizontalni paneli pojavljuju u telefonskom imeniku, podešavanjima i drugim stavkama menija.

Meni Activity je standardan za Sony Ericsson telefone. Prva tri prikazuju različite događaje kao što su propušteni pozivi, napomene, poruke – sve ovo se odnosi na prvi tabulator. Postoji mogućnost isključivanja menija Activity za ove događaje - u ovom slučaju pop up prozora, podsetnici za određene tipove događaja će vam se pojaviti na ekranu. Treći tabulator karakterišu prečice, koje možete sami podesiti. Dodati četvrti tabulator sadrži linkove ka najviše korišćenim aplikacijama i izvorima – na vrhu ove liste se nalazi Google pretraga.

Drugi tabulator je najinteresantniji jer predstavlja neku vrstu menadžera zadataka. Karakteriše ga lista svih trenutno pokrenutih aplikacija. Korisnik može da pokrene do osam Java aplikacija (činjenica je da nema kapaciteta za više) istovremeno i da prebacuje sa jedne na drugu. Ovo može biti dosta praktično, ukoliko recimo koristite ICQ mobilni klijent, koji mora da bude konstantno online, a želite i da prekratite vreme igrajući Java igrice. Do sada slično rešenje od strane konkurencije nije najavljeno.

Teme, dizajn komponenti

Model T650 je pozicioniran kao emocionalna ponuda, što automatski znači da je opremljen sa različitim temama i pozadinskim slikama koje se menjaju u zavisnosti od doba dana. Telefon se isporučuje sa 3 prethodno instalirane različite teme koje su bazirane na flash-u i menjaju izgled glavnog menija, kao i kompletan izgled. Ove teme su veoma zanimljive, vibracioni efekti se pokreću prilikom navigacije kroz meni a neke teme modifikuju poziciju prozora koji sadrži informacije o numerama u režimu mirovanja. Drugim rečima, T650 ima pristojnu ponudu po pitanju prisutnih tema.

Druga stvar koju bi trebalo napomenuti jeste nekoliko video tonova koji su unapred instalirani – u suštini, postoji nekoliko jednostavnih numera koje su povezane sa grafikom, a koje se mogu koristiti kao melodije zvona. Za sada nijedan od proizvođača nije ponudio nijednu vrstu ovakve karakteristike, iako Nokia ide u ovom pravcu, međutim još uvek nije izdala nijednu unapred instaliranu melodiju.

Telefonski imenik

U telefonski imenik može da stane do 1000 kontakata sa svim popunjenim poljima, ali je broj telefonskih brojeva ograničen na 2500. To znači da uprkos mogućnosti dodeljivanja do 5 telefonskih brojeva jednom kontaktu, ne možete uneti preko 2500 unosa. Ovo je dovoljno čak i za najaktivnije korisnike, jer većina nema ni 500 unosa u svom telefonskom imeniku.

Nekoliko telefonskih brojeva može da se sačuva u okviru jednog kontakta, kao i adresa, e-mail, broj Instant Messanger-a kao i druge kontakt informacije. U podešavanjima, možete odabrati željena polja, i ona će biti dostupna, dok ona koja vam nisu potrebna i koja ne odaberete neće biti prisutna. Kontakti se mogu čuvati po poljima, uključujući ime i prezime, ali samo u jednom polju unosa. Za razliku od prethodnih modela, ovoga puta imamo dimaničku listu, tj. telefon je automatski sortira nakon unetih izmena.

Moguće je dodeliti posebne melodije i sličicu svakom kontaktu. Tokom dolaznog poziva biće korišćeni sličica i melodija. Polje u koje je unet datum rođenja može biti sinhronizovano sa planerom, a postoji mogućnost i da podesite koliko dana pre navedenog događaja telefon će vas upozoriti.

Kada unosite informaciju, krećete se kroz tabulatore, u prvom unosite broj telefona, i sortirate ga po tipu. Cela organizacija ovog procesa podseća na Outlook, što znači komfor na prvom mestu. Glasovni tagovi se mogu dodati brojevima telefona, imenima a može ih biti dodato do 40. Glasovno pozivanje je ostalo isto, mada počinje da izgleda zastarelo, kada se imaju u vidu svi softveri za prepoznavanje glasa koje je usvojila konkurencija.

Kompanija i dalje sledi svoja uobičajena uverenja da se SIM kartica koristi samo u hitnim slučajevima, tako da ukoliko želite da vidite sadržaj kartice, morate aktivirati specijalnu opciju u meniju. Kontakti uneti na SIM karticu se ne prikazuju na opštoj listi.

Možete kreirati rezervnu kopiju svih unosa iz telefonskog imenika i ona će biti sačuvana na memorijskoj kartici, tako da ćete biti u mogućnosti da naknadno povratite informacije.

Grupe kontakta su korisne samo za slanje SMS poruka za više korisnika, pošto je nemoguće dodeliti posebnu melodiju ili sliku za grupu.

Svaki video klip može da se iskoristi za identifikaciju poziva bilo kog unosa iz telefonskog imenika.

Slanje poruka

Svi alati za upravljanje porukama su uobičajeni, postoje šablonske poruke kao i mogućnost kreiranja sopstvenih šablonskih poruka. Za čuvanje poruka koristi se memorija telefona zajedno sa SIM karticom. Podržana je chat funkcija. Sve u svemu, što se tiče SMS-a, sve je kao i kod drugih modela ove kompanije. Jedino su ikone kojima se izražavaju emocije interesantnije.

Realizacija MMS-a je sjajna kao i obično, možete doslovno kreirati video klipove, postoji dosta podešavanja koja Sony Ericsson modelima daju prednost nad konkurencijom.

E-mail klijent može slati i primati elektronsku poštu, a podržani su svi kodni rasporedi. Elektronska pošta se može čuvati na memorijskoj kartici.

U podešavanjima elektronske pošte, možete postaviti posebnu šifru za SMTP naloge, što je veoma pogodno. Podešavanja su fleksibilna, podržavaju gotovo sve kodne rasporede a ne samo Unicode. Prilozi su podržani od strane telefona i prisutni kao ikone u telu poruke. Telefon ne radi sa Office ili PDF dokumentima, ali ih možete sačuvati u bilo kom direktorijumu. Ograničenje veličine dolazne/odlazne pošte određuje operator. Elektronska pošta sa prilozima veličine 6-7Mb može da se šalje bez problema. Telefon podržava Push Mail standard. Procesi slanja i primanja poruka se vrše u pozadini.

RSS Feed

Podešavanje je veoma jednostavno, samo je potrebno navesti povratnu informaciju koja vam je potrebna i njenu adresu. Telefon će se povezati i preuzeti je. Možete ažurirati samo jednu stavku, ili kompletnu povratnu informaciju odjednom. Mogućnosti ugrađenog pretraživača su upotrebljene za prikazivanje feed-ova. Feed-ovi mogu da budu ažurirani po rasporedu.

Lista poziva

Do 30 poziva može biti zabeleženo na objedinjenoj listi, zajedno sa vremenom i datumom poziva. Pored svakog unosa nalazi se ikona koja označava tip poziva (propušten, primljen, pozivan). Sem toga dodatne ikonice pokazuju ukoliko je broj sačuvan u telefonskom imeniku ili na SIM kartici. Lista propuštenih poziva se može videti zasebno, i na njoj se čuva do 10 unosa. U ovom meniju takođe možete videti cene poziva, dužinu trajanja svih poziva, odlaznih poziva i poslednjeg poziva. Navigacija kroz liste se vrši uz pomoć tabulatora čime se štedi dosta vremena.

Zabava

Iz ovog menija može se pristupiti fotografijama i muzičkim fajlovima. Funkcija MusicDJ je interesantna, mada se čini da je korisnici neće preterano koristiti. U editor-u možete kreirati i menjati sopstvene melodije koje se mogu sastojati najviše od 4 melodije.

Napredna verzija MusicDJ-a je nazvana VideoDJ, i omogućava menjanje ne samo muzičkih fajlova, već i dodavanje slika i teksta. Finalni rezultat je prisutan u vidu 3GP fajla koji može biti poslat putem MMS-a ili e-mail-a ili jednostavno prebačen na drugi telefon.

PhotoDJ je zadržao svoje ime ali mu je unutrašnjost kompletno izmenjena. Proizvođač je uneo CyberShot projekat koji sada karakteriše ovaj editor po podrazumevanom podešavanju. Ali kada se malo bolje razlisli, koliko često koristite telefon za crtanje ili kreiranje sopstvenih slika. Odgovor najvećeg broja korisnika će najverovatnije biti – nikada. Istovremeno uklanjanje efekta crvenih očiju, podešavanje osvetljenosti slike, kontrast, oštrina, efekti, mogu da budu vrlo prilkladni u određenim situacijama, mada ovo sve možete uraditi i nakon što prebacite fotografije na računar. Novi PhotoDJ izvršava sve ove operacije lakše nego ikada pre, poboljšavajući na taj način mogućnosti telefona, što je zaista pozitivan korak.

Daljinsko upravljanje – mogućnost upravljanja drugim uređajima preko Bluetooth konekcije. Standardna karakteristika za sve Sony Ericsson telefone.

Zvuk se može snimati pomoću Diktafona - što omogućava snimanje glasovnih beleški koje se kasnije mogu koristiti kao melodije. Telefonski pozivi se takođe mogu snimati, što je omogućeno iz kontekst menija. Ne postoji vremensko ograničenje za diktafon.

Igre - telefon se isporučuje sa jednom instaliranom igrom, Lumines Block Challenge.

Planer

Planer ima dosta funkcija. Pogledajmo prvo kalendar. Postoje tri tipa za pregled događaja ugrađena u model T650: nedeljni, mesečni ili dnevni. Kod dnevnog označavanja događaja možete videti listu svih događaja i napomena, dok u druga dva možete videti obeleženo vreme ili dan. Možete kalendar prebaciti na željeni dan, godinu ili mesec. Sve je uobičajeno, kao i način unošenja rasporeda. Imate mogućnost da događaju dodelite određeni naziv, definišete mesto gde će se događaj održati, dužinu i podesite podsetnik (na određeno vreme pre događaja ili baš u tačno vreme događaja). Po prvi put događaji mogu da budu ponovljeni. Tipovi ponavljanja događaja su: dnevni i mesečni. Podsetnik radi i kada je telefon isključen, sve dok ne isključite ovu funkciju.

Lista zadataka je prilično jednostavna. Postoje samo dva tipa događaja: telefonski poziv i podsetnik. Sa druge strane, to je zaista dovoljno, jednostavnost ima svojih prednosti.

Telefon ima potpuno organizovanu pretragu za kalendar: možete uneti samo reč (ili deo reči) i nakon što telefon završi pretragu, na ekranu će se pojaviti svi događaji koji se poklapaju sa zadatim kriterijumom. Ova funkcija radi prilično brzo čak i kada planer ima preko 100 unetih događaja, a podržano je i brzo prebacivanje na događaj iz prozora za pretragu.

Beleške. Telefon podržava unošenje beleški, mada su ograničene po dužini. Naziv beleške će biti prva uneta reč. Ovo nije naročito pogodno jer reč koju prvo uneste možda neće automatski opisati ono što želite reći beleškom.

Alarm časovnik. Postoji pet alarm časovnika, od kojih svaki može biti podešen manuelno. Oni se mogu pokretati određenih dana u nedelji. Osim melodije za alarm možete odabrati i kratku napomenu i sličicu koji će se prikazati na ekranu kada se alarm pokrene. Bilo koji muzički fajl može biti izabran za zvuk alarma.

Štoperica/Brojač. Ovde je sve prilično uobičajeno, i mada bi se isto moglo reći za štopericu, ona ima i funkciju privremene vrednosti. Telefon ima specijalnu aplikaciju za čuvanje tajnih kodova, koja je bila veoma uspešna kod prethodnih modela. Takođe ovaj model ima i uobičajeni kalkulator.

Baterijska lampa - koristi blic kao baterijsku lampu, vrlo korisno.

WAP

Pretraživač poseduje svoju sopstvenu stavku menija, verzija pretraživača je 2.0 i podržava sigurno prenošenje podataka, što je veoma važno ako koristite elektronske transakcije. Nove pozadine za ekran, teme i melodije možete preuzeti na ovaj način a sve je dostupno na sajtu proizvođača.

Stanrardni pretraživač za Sony Ericsson telefone je NetFront, koji podržava prikaz stranice u jednoj koloni i HTML. Jedna od pogodnih stavki je mogućnost kreiranja direktorijuma za fajlove,bookmark-ove. Ovaj pretraživač se smatra jednim od najboljih na tržištu, mada ograničeni resursi telefona ne čine njegovo korišćenje lakim procesom. Oni koji koriste internet stalno treba da razmisle o kupovini PDA ili laptop računara, premda pun pristup internetu nije jedan od zahteva koji je prevashodan za tip uređaja ove klase. Podrška za RSS feed je odlična, jer omogućava da koristite telefon za čitanje vesti, raznih najava i članaka u pokretu na uobičajen način.

HTML stranice koje sadrže napredne formate ili čija veličina prelazi 500Kb neće biti prikazane. Pretraživač je po svim standardima optimalan, ali je upotreba Opera mini pretraživača možda poželjnija jer nudi više mogućnosti.

Podešavanja

Ovaj meni skladišti sva podešavanja vezana za rad telefona. U režimu mirovanja na ekranu se može prikazivati časovnik, a takođe možete odabrati veličinu fonta. U slučaju da izaberete velike brojeve, biće vam lako da vidite koliko je sati, ali sam font postaje providan. Sve ostalo je uobičajeno.

Fajl menadžer, količina memorije

Korisnik na raspolaganju ima 16 do 18Mb dostupne memorije, a možete dodati i praznu M2 memorijsku karticu. Ovde se mogu sačuvati svi podaci (fotografije, video klipovi, aplikacije). Preostala memorija je zauzeta prethodno instaliranim aplikacijama, koje ne možete obrisati. Deo memorije je odvojen za telefonski imenik, listu poziva, itd.

Telefon poseduje najjednostavniji fajl menadžer, uz čiju pomoć fajlovi mogu biti sortirani u različite direktorijume, a posebni direktorijumi mogu biti kreirani u memoriji telefona. Fajlovi se mogu premeštati iz jednog u drugi direktorijum bez problema. Sa ili bez kabla telefon može postati savršeno mesto za čuvanje fajlova, a nema problema ni sa prenosom na telefon fajlova koje on sam ne može da otvori.

Uobičajeno sortiranje fajlova sadrži sledeće opcije: datum, tip i veličinu. Galerija slika ima novo podešavanje nazvano Timeline, koje nakon aktiviranja prikazuje liniju u kojoj su prikazani meseci. Na listi ćete videti fotografije koje su napravljene tokom tog meseca. Lista može postati još detaljnija pritiskom dva puta na isti taster i onda vam se umesto meseci prikazuju dani, odnosno fotografije snimljene određenog datuma. Ovo može biti dosta zgodno ukoliko posedujete veliki broj fotografija u telefonu.

Video plejer

Proizvođač je izdvojio video plejer kao posebnu stavku menija sa svrhom da naglasi koliko je video plejer drugačiji od muzičkog i drugih ponuda kompanije, kod kojih muzički i video plejer dele jednu sekciju. Što se tiče pozitivnih stvari vezanih za plejer navešćemo mogućnost reprodukcije video klipova u QVGA rezoluciji pri brizini od 30fps, karakteristiku progresivnog premotavanja unapred, prebacivanja u landscape režim, automatkog smanjenja visokih rezolucija radi poklapanja sa veličinom ekrana. I poslednje, ali ne i najmanje važno, najznačajnija karakteristika koju poseduje plejer je mogućnost izvlačenja pojedinih frejmova iz reprodukovanog videa, koji se mogu sačuvati kao slika i nakon toga koristiti sa kojom god svrhom želite.

Radio

Model T650 poseduje dovoljno memorije za 20 radio stanica, automatska pretraga i RDS funkcija. Kvalitet radija i izgled su kao i u slučaju modela K750i, što znači uglavnom dobro.

Walkman plejer 1.4

Telefon pronalazi sve fajlove i direktorijume koji postoje na memorijskoj kartici i zatim izvlači neophodne podatke iz ID3-tagova. Podržani zvučni formati su - MP3, AAc, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje kada je u pitanju bitrate. Takođe možete upload-ovati fajlove kompresovane promenljivim bitrate-om. kompanija preporučuje upotrebu fajlova sa bitrate-om od 192Kbps.

Među podešavanjima dostupni su podešljivi ekvilajzeri sa pojedinim prethodno podešenim vrednostima (Bass, Glas, visoki tonovi). Po pitanju onoga što nudi, plejer pripada prvog generaciji Walkman plejera tako da nema vrhunske karakteristike kao što su Album Art i dodatne karakteristike.

Aplikacije

Telefon poseduje jednu uključenu aplikaciju – AccuWeather koja omogućava proveru vremenskih prilika na različitim mestima širom sveta.

Utisci

Iako je polifonija 72glasna, uređaj ne obezbeđuje ništa bolji zvuk mp3 fajlova u odnosu na druge Sony Ericsson brendirane telefone. Jačina zvuka zvučnika je prosečna a basovi se jako dobro čuju, tako da ćete melodiju lako čuti čak iako se nalazite na ulici. Vibracija je prosečne jačine ili možda nešto jača, mada je i dalje dosta slaba da bi mogla da se oseti. Kada je u pitanju prijem on je na istom nivou kao i kod drugih proizvoda kompanije – drugim rečima, veoma dobar.

Prodaja modela Sony Ericsson T650 počinje ovog meseca. Imajući u vidu njegovu funkcionalnost i konkurenciju u okviru Sony Ericsson-ovog portfolia, ne može se reći da ovaj telefon po preporučenoj ceni nije precenjen. Ali u slučaju da se on nekome zaista svidi, a može sebi da priušti takav telefon, njegova precenjenost gubi smisao. Interesantno je da je Sony Ericsson vrlo sličan modelu Motorola PEBL, po okolnostima pojavljivanja. Možda se sećate da je PEBL bio sve drugo samo ne promašaj, ali da je sa tržišta povučen kada je dostigao konačnu cenu koja nije bila preterano visoka. Sony Ericsson verovatno neće zadesiti slična sudbina, ali sasvim je sigurno da će kompanija korigovati njegovu preveliku cenu, jer kako stvari stoje sada ovaj dosta dobar model bi imao jako slabu prodaju.

Kompanija Nokia na primer mnogo bolje razume kako se tržište menja i ponudila je svoje sopstvene modne modele u okviru srednjeg opsega cena – i to modela Nokia 7500/7900 Prism. Ovi modeli su jeftiniji od Sony Ericsson-ove ponude, doduše i specifikacije su lošije, uzmimo za primer modul kamere, ali nemojmo zaboraviti čemu uopšte modno rešenje služi. Sony Ericsson nije ugradio najbolji modul kamere u ovaj model. Ispostavlja se da prvi pokušaj kompanije ulaska na tržište modnih telefona nije promašaj, ali nije ni najuspešniji. Stoga će T650i biti korisno iskustvo za Sony Ericsson, i nadamo se da će sledeći modeli biti privlačniji, nudeći „čisto modno rešenje“ za novac korisnika.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/sonyericsson-t650-en.shtml

NAPOMENA:
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.


  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2019