P1 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson P1
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson P1. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson P1 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Sony Ericsson P1

Prodajno pakovanje:
Telefon
1160 mAh Li-Pol baterija
Desktop kolevka CDS-65
Punjač za putovanja
M2 512 Mb memorijska kartica
USB-kabl
Žične stereo slušalice HPM-62
Rezervna olovka
Torbica za nošenje
Uputstvo za korišćenje
CD sa softverom

Istorijiski, koreni ovog proizvoda dosežu se sve do modela Sony Ericsson M600i – dele istu filozofiju, oblik kao i druge aspekte. Prvobitni model bio je jedan od prvih UIQ 3.0 rešenja, međutim, ograničena količina radne memorije, novi operativni sistem, nedostatak kamere i WiFi-ja uticali su na to ovaj proizvod bude svrstan u posebnu kategoriju. Proizvođač je želeo da predstavi vodeći proizvod, naročito Sony Ericsson P990i mnogo pre modela M600, ali to se nije desilo. Po prvi put u istoriji kompanije Sony Ericsson veliki broj grešaka sa kojima su se korisnici upoznavali tokom prvih meseci upotrebe, izazvale su veliki broj negativnih komentara, te je veliki broj ljudi malo po malo odustajao od ovih smart telefona. Značajna je činjenica da je cena Sony Ericsson-a M600i dosta opala. Istorija M opsega je bila sve drugo do obećavajuća. Zanimljivo je i to da je kod modela P990i broj grešaka bio mnogo veći, ali ovaj model poseduje ugrađenu kameru, WiFi, ugrađeni radio kao i harizmu P serije, čime je odbranjena i njegova reputacija ali i stopa prodaje. U svom opsegu, proizvod se dokazao kao veoma uspešan.

Za Sony Ericsson jedno od prioritetnijih polja bio je razvoj UIQ smart telefona, međutim, ograničena sredstva kao i R&D resursi nisu išli kompaniji na ruku, pa je to jedini razlog zašto nije predstavljen veći broj ovakvih ponuda. U 2006-oj godini objavljena su tri smart telefona ove vrste – P990i, M600i, W950i (dok su lokalna izdanja ovih uređaja ignorisana). U 2007-oj godini kompanija želi da predstavi najmanje sedam ovakvih uređaja od kojih će tri biti osnovna izdanja dok će preostala četiri biti varijacije na temu (muzičko izdanje, sa/bez kamere, omogućen/neomogućen WiFi). Međutim, odove želje najverovatnije neće ni biti ništa budući da je UIQ strategija promenjena iz osnove.

U toku protekle godine, Sony Ericsson je pregovarao sa Symbian-om o mogućnosti kupovine odeljenja UIQ Technology, koje je ranije bilo deo kompanije Ericsson. Međutim, stvari su pošle drugačijim tokom pa je Nokia, najveći konkurent kompaniji Sony Ericsson na svetskom tržištu, postala većinski vlasnik Symbian-a prošle godine. Razvoj UIQ rešenja u isto vreme sa Nokia-om bio je veoma rizičan, do određenog opsega i za kompaniju Nokia – nisu želeli da oba odeljenja idu jedan protiv drugog. U osnovi to je ono što se dešava sa današnjim proizvodima koji poseduju S60 i UIQ – ovo predstavlja jednu vrstu nadmetanja kada jedna ili druga funkcija čine neku platformu nadmoćnijom onda se druga nadoveže i tako u krug. Investiranje i istraživanje kompletnog problema delovalo je skoro nemoguće tako da je razvoj UIQ proizvoda nastavljen sa određenim ograničenjima – glavni fokus stavljen je na platformu A100. Na primer, sredinom ove godine SIP će biti standardna komponenta za Java-u u JP-8 za A100 platformu, Sony Ericsson Z750 je prvi primer toga. Istovremeno, ova tehnologija može biti realizovana u UIQ počevši od verzije 3.2.

Nakon što je postignut dogovor o kupovini UIQ tehnologije u novembru 2006-e godine, Sony Ericsson je preispitao svoje mogućnosti – uz velike ambicije, kompanija želi da primeni UIQ u modle koji će biti konkurencija Nokia-inim modleimabaziranim na S60 platformi, investira u UIQ razvoj i predstavi uređaje različitih klasa. Međutim, to u isto vreme znači da će period dinamičkog razvoja i integrisanja novih karakteristika potrajati a može se očekivati ograničeni raspored predstavljanja samo za uređaje koji su upgrade-ovani na sledeću verziju UIQ što će biti krajem 2008-e godine. Početkom ove godine krenula je totalna izmena koja je trajala oko pet meseci.

Za prvih šest meseci ove godine, proizvođač je imao dva uređaja spremna za predstavljanje – Sony Ericsson M610i i Sony Ericsson P700i. Drugi je postao poznat kao P1. Model Sony Ericsson M610i deli iste ključne karakteristike sa P700i/P1, ali ističe se po tome što ne poseduje kameru. Predstavljanje uređaja je otkazano iz više razloga, uključujući malu popularnost prethodnika. U tehnološkom smislu ove ponude formiraju savršen par blizanaca, pa je to razlog zašto noviji model nije postao rekorder u smislu prodaje. U poslednjem momentu saznali smo da će ovaj uređaj u suštini biti isporučen samo u nekoliko zemalja, budući da je njegova proizvodna tehnologija i datum kada je bio spreman za predstavljanje isti kao i za P1i.

Od samog početka, P700i oznaka ukazivala je na to da ovaj proizvod ni u kom smislu nije vrhunsko rešenje i zamena za Sony Ericsson P990i. On je pronašao svoje mesto negde između Sony Ericsson-a M600i i Sony Ericsson-a P990i. Za kupce prvog modela bio je važan veliki broj karakteristika dok su kupci drugog modela bili zainteresovani za prenosivost i istu funkcionalnost dostupnu u različitom dizajnu. Da je proizvođač odlučio da ovaj trio predstavi istovremeno, bili bismo svedoci povećanja prodaje modela P700i.

Neko vreme pre zvaničnog objavljivanja, donešena je odluka o novom imenu i pozicioniranju. Štampa ga je okarakterisala kao petu generaciju P serije smart telefona sa izvanrednim funkcijama. Vizuelno je, međutim, daleko od svojih prethodnika – veoma su različiti. Podsetićemo vas da su seriju P činili - Sony Ericsson P800i, Sony Ericsson P900i, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson P990i.

Ovakvo pozicioniranje P1 kao zamene za Sony Ericsson P990i otkriva veliki broj različitih činjenica:
P1 označava da uređaj otvara proizvodnu liniju P-serije, iako se postavlja pitanje da li će pojednostavljena izdanja ovog telefona ikada biti predstavljena. To je malo verovatno ali ukoliko se to desi, proizvođač se uvek može okrenuti novoj oznaci, na primer M; Pravi naslednik P990i tek treba da se pojavi u toku ove godine. Ovaj uređaj će imati istu količinu memorije kao i P1, ali će imati unapređenu brzinu procesora. Dizajn će veoma podsećati na prva četiri modela serije;
UIQ 3.1 se smatra posredničkom verzijom UIQ, postojeći uređaji neće biti upgrade-ovani na ovu verziju;
Životni ciklus modela P1 će biti najmanje 12 meseci;

Ali to je sve teorija i istorija, u daljem tekstu ćemo se fokusirati na P1.

Dizajn

Po pitanju dizajna, ovaj model je direktan naslednik modela Sony Ericsson M600.






Letimičnim pogledom ukazuje se veliki broj razlika – za razliku od M600, P1 karakteriše prednja strana od brušenog metala što mu daje osobit izgled. Prve paralele koje će vam pasti na pamet jesu Nokia E61 i Nokia E61i. Oba modela imaju metalne završne površine, ali samo update-ovano izdanje daje poseban izgled. Ove godine je trend da se veliki akcenat daje svim metalnim detaljima kućišta pa korisnici konačno imaju mogućnost da isprobaju ovakva rešenja i automatski povežu ovaj materijal sa njihovom cenom ili mogućnostima (pouzdanost, cena, kvalitet).

Video klip – poređenje veličine i izgleda telefona (mpeg, 18,1 mb)

Dimenzije modela Sony Ericsson P1i su 106x55x17 mm (za M600 – 107x57x15 mm) pa je očigledno da je uređaj dobio samo u smislu debljine, dok model P1 ima nekoliko milimetara manje u odnosu na svog prethodnika. Težak je 125 grama, teži je od M600 čija je težina 112 grama.U pogledu dimenzija model je usklađen sa svojim karakteristikama, čime se izdvaja iz velike ponude današnjih smart telefona. Aparat je dostupan samo u jednoj kombinaciji – srebrno crnoj.

Glavna karakteristika Sony Ericsson proizvoda jeste boja koja na određeni način naglašava osobine svakog modela. A kod smart telefona se to najbolje prikazuje. Treba naglasiti tastaturu Sony Ericsson-a M600i – svi tasteri su plave boje, sa zadnje strane se nalazi umetak slične boje, gde se nalazi zvučnik i postolje za olovku. Sony Ericsson W950i karakteriše narandžasta boja, budući da dolazi iz Walkman familije. Sony Ericsson P1i karakteriše crvena boja tastature i olovke.

Aparat takođe karakterišu stručno odabrani i iskombinovani materijali – metal sa prednje strane u istom je rangu sa plastikom koja se nalazi na bočnim stranama, što je još jedna od odlika ovog rešenja. Istovremeno, donju stranu P1 ne karakteriše ništa osim plastike meke na dodir, P1i je bezbedan na površinama pod nagibom i čvrsto ostaje na svom mestu. Na primer, u automobilu je mnogo sigurniji od modela M600i.

Ispod hromiranog umetka sa zadnje strane nalazi se zvučnik a tu je i kamera na svom uobičajenom mestu.

Kontrole

Iako aparat dobro staje u obe ruke, prvenstveno je namenjen desnorukim korisnicima. U tom slučaju palac automatski prijanja na JogDial taster. Ovaj kontrolni element je sličan onome što je već viđeno kod modela Sony Ericsson P990i, ono što možete sa njim da radite jeste da skrolujete ili da ga pritiskate i ništa više, kao što je slučaj kod Sony Ericsson P910i i Sony Ericsson P900i. Iako ove dodatne karakteristike nisu od suštinske važnosti za uređaj – softver uveliko koristi dostupne kontrole, što pridodaje veći broj poena kada je u pitanju upotrebljivost. Ispod JogDial tastera nalazi se taster Back kojim se prelazi na viši nivo u meniju ili se vraća na ekran režima mirovanja.


Poboljšanje u odnosu na Sony Ericsson M600i je izbacivanje slota za JogDial taster, točkić je čvršći ali je i dalje veoma daleko od prijatne upotrebe.

Sa leve strane nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata, što je bolje nego da se nalazi sa donje strane kao što je bio slučaj za prethodnim uređajem.

Sa desne strane nalazi se taster kamere a iznad njega se nalazi taster prečice za pretraživač, kojem se može dodeliti pokretanje nekih drugih aplikacija koje aparat već poseduje.

Sa donje strane nalazi se servisni indikator, što i nije najbolje mesto za njega, osim kada vaš P1 stoji na stolu ispred vas. Međutim, takav indikator koji poseduje i Sony Ericsson P990i bio je pravi pogodak.

Postolje za SIM karticu je uobičajeno, za razliku od M600i kod kojeg postoje klizači.


Ekran. Tehnički, ekrani modela M600i i P1 su identični, barem je to prvi utisak. To je ekran sa QVGA rezolucijom (240x320 piksela) čije su dimenzije 2.6’’ od ugla do ugla (39x53mm). Ekran ima mogućnost prikazivanja 262.144 boja. Poređenjem ekrana ovih uređaja dolazi se do zaključka da su parametri osvetljenosti i kontrasta jednaki.




Proizvođač tvrdi da ekran modela P1i poseduje poboljšanu otpornost na dejstvo sunčevih zraka – proverili smo ovo i na naše iznenađenje utvrdili smo da ima istine u ovoj tvrdnji. Slika na ekranu je bila vidljivija. U situacijama u kojima je slika na ekranu modela Sony Ericsson M600 bila praktično nevidljiva, P1i je zadržao dozu vidljivosti. Čak iako ova razlika nije suštinska postaje očigledna tokom dugih sesija korišćenja.

Ekran se lako zaprlja i prosto je magnet za masnoću i veoma lako na njemu ostaju otisci prstiju i tragovi prislanjanja uz uvo tokom razgovora. Delimično rešenje za ovu pojavu je zaštitni film, koji je vrlo koristan ukoliko planirate da koristite telefon duže od godinu dana (sprečava da dođe do habanja ekrana usled upotrebe).

Ekran može da prikaže 14 tekstualnih i tri servisne linije. Informacije su prilično vidljive; veličina slova se može podesiti po vašoj želji. P1i se vrlo dobro ponaša kada je izložen sunčevim zracima, dok u zatvorenom isporučuje kristalno jasnu sliku sa zasićenim bojama. Ukoliko uporedite ekran sa ekranima kraće dijagonale primetićete da je ekran modela P1i inferironiji u odnosu na njih, čak i Samsung D900i isporučuje bogatiju sliku (ili Motorola Z8).

Tastatura. Za razliku od modela Sony Ericsson M600i, P1i poseduje tastere različite veličine; Takođe srednji deo je mekši, što je doprinelo unapređenju ergonomije rešenja. P1i čak omogućava unos informacija jednom rukom, što je jedna od velikih prednosti po mom mišljenju, a jedino o čemu u tom slučaju treba da vodite računa je druga linija simbola za čije korišćenje ćete morati da iskoristite drugu ruku. Svi tasteri su približno iste veličine, dok M600i karakterišu sićušni funkcioni tasteri u donjem redu. Oni koji su ikada rukovali sa prethodnim modelom, treba da pređu odmah ispod i vide kako ova tastatura funkcioniše.

Usled male veličine rastojanje između tastera je dovoljno, što gotovo isključuje mogućnost pritiskanja pogrešnih tastera. Razlog iz kojeg možete videti po jedan simbol sa svake strane tastera je što ovaj taster možete da pritisnete i sa leve i sa desne strane. Sa pozitivne strane, ovo omogućava upotrebu većih tastera umesto korišćenja sitnih tastera sa samo jednim dodeljenim simbolom. Ipak budite spremni da u prvo vreme budete malo zbunjeni ovakvim rešenjem kada su tasteri u pitanju. QWERTY tastatura ugrađena u ovaj telefon se suštinski razlikuje od one koja postoji kod rešenja prisutnih trenutno na tržištu, ali oni korisnici koji nisu imali nikavih iskustava sa korišćenjem konvencionalnijih tastatura ove vrste će čim savladaju način unošenja podataka postati pravi majstori za tastaturu.

Numerički tasteri su u centru i označeni crvenom bojom – u većini režima omogućavaju samo unos brojeva koji se unose automatski dok za tekstualna polja je potrebno iskoristiti taster Alt. Gornji red dodatnih simbola radi na isti način. Kada se sve sabere unošenje teksta je čak brže nego kod uobičajene tastature, mada ipak treba da imate na umu da je pisanje eseja od nekoliko stranica sa ovom tastaturom pravi izazov. Ipak, kada se uzme u obzir postojanje ekrana osetljivog na dodir, postojanje QWERTY tastature jedva da je i potrebno, a njena glavna funkcija je za korišćenje određenih servisa koje nudi operater. Pored tastature možete se odlučiti za korišćenje tastature na ekranu ili prepoznavanje teksta napisanog rukom i specijalnom olovkom. Telefon će se isporučivati u tri jezičke edicije, od kojih će svaka imati sopstvene napise tastera (engleski, ćirilica i Azeri). Preko softvera tasteri telefona mogu da budu povezani sa engleskim slovima ili čak da im budu dodeljena ćirilična slova, što ipak u širokoj upotrebi nema mnogo smisla.

Tasteri su osvetljeni belom bojom, pa su dobro vidljivi u različitim okruženjima, uključujući direktne sunčeve zrake.

Baterija. U jednom od press izdanja vezanim za ovaj model provukla se informacija da će Sony Ericsson P1i koristiti BST-40 bateriju (Li-Pol, 1020mAh). Ipak ova baterija još nije spremna da bude ugrađena ni u jedan telefon, a neće ni biti dok se Sony Ericsson P1i pojavi u prodaji. Isto važi i za BST-34 bateriju koja je trebala da debituje u modelu Sony Ericsson P990i ali nije. Ukoliko bi ova baterija bila iskorišćenja u odeljku za bateriju modela Sony Ericsson P1i bi bilo više mesta nego što baterija zauzima.



Svi probni primerci modela Sony Ericsson P1i koji su isporučeni su posedovali BST-33 bateriju (Li-Pol, 950 mAh) što ih ne razlikuje od drugih smart telefona ove kompanije. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 5 do 10 časova razogvora, odnosno čak 440 časova rada telefona u režimu mirovanja. Prilokom testiranja baterija modela P1i je trajala oko 2 dana uz prosečnu upotrebu koja se sastojala od jednog časa razgovora, šest sati muzičke reprodukcije, 2 sata slušanja radija, retke prenose fajlova preko Bluettoth-a i do 20 minuta provere elektronske pošte i surfovanja po internetu. Da bi se baterija modela P1i u potpunosti napunila bilo je potrebno oko 2 časa. Prema svim ovim pokazateljima, model P1i se ne razlikuje od Sony Ericssona M600i.

Pri najintenzivnijem režimu korišćenja, jednom napunjena baterija je trajala jedan dan – tokom ovog vremena ne samo da možete slušati muziku bez prestanka, već i proveravati poštu i surfovati internetom. Uzimajući u obzir činjenicu da većina korisnika ne iskorišćava mogućnosti telefona do ove mere, možemo reći da je prosečno trajanje baterije telefona oko dva dana, ali opet u zavisnosti od intenziteta korišćenja. Za one koji ne nameravaju da slušaju muziku i koriste druge funkcije preterano često, baterija uređaja će trajati 2 do 3 dana. Po mom mišljenju nije teško ovakvom upotrebom telefona dostići i tri dana trajanja baterije, ali opet takvim korišćenjem, kupovina ovakvog telefona gubi smisao.

Telefon se isporučuje sa desktop punjačem (CDS-65) koji može da ima ulogu i uređaja za sinhronizaciju.

USB, Bluetooth, IR port, WiFi

USB. Fajlovi se prenose na P1i preko USB konekcije verzije 2.0 koja poseduje podršku za brzinu prenosa podataka brzinom 12Mb/s. Prilikom povezivanja sa računarom, P1i se prikazuje kao USB Mass Storage , koji omogućava korisniku pregled svih sekcija sem sistemskih direktorijuma. Još jedan način pomoću kojeg ćete da uparite P1i sa vašim računarom preko USB-a je Modem režim, prilikom kojeg smart telefon ima ulogu bežičnog modema.

IR port. Uređaj karakteriše samostalna implementacija prenosa podataka preko IrDA na i sa drugih uređaja. On može da služi i kao konekciona veza kada smart telefon radi kao GPRS modem. Telefonom je podržan prenos podataka brzinama od 9.6Kbps do 115.2 Kbps, kao i sledeći protokoli: IrOBEX 1.2, IRCOMM 1.0, IrTRANP 1.0.

Bluetooth. Model P1i se isporučuje opremljen sa EDR omogućenim Bluetooth-om verzije 2.0 i omogućava povezivanje sa do 16 uređaja.Podržani su sledeći profili:
Dial-Up mrežni profil
Profil generičkog pristupa
Profil generičke izmene objekata
Profil za "guranje" objekata
Profil za povezivanje preko serijskog profila
Handsfree Profile
Profil za slušalice
Profil za sinhronizaciju
Profil za osnovnu izmenu fotografija
Profil za transfer fajlova
HID (host) Profil
Profil za naprednu stereo distribuciju zvuka
Profil za napredne audio/video konferencije

Na implementaciju Bluetooth-a kao i uvek nema pritužbi , nismo iskusili nikave probleme sa rukovanjem ovom vrstom konekcije.

WiFi. Telefon poseduje podršku za 802.11b (11mbps) omogućavajući vam povezivanje sa dve pristupne tačke, a nema nikavih problema ni sa uparivanjem sa hotspot-ovima. Povezivanje online preko WiFi omogućava pokretanje svih prethodno instaliranih aplikacija koje imaju neke veze sa internetom bez ikakvih problema i njihov pravilan rad. Ugrađeni WiFi čini proveru pošte i surfovanje internetom vrlo zadovoljavajućim iskustvom. Smart telefon čak može da koristi mrežne konekcije uspostavljene na drugim uređajima (dok je bio povezan sa njima preko kabla, Infrared ili Bluetooth konekcije). WiFi nije pravila nikakve probleme; listajući dodatne opcije, ne možemo da ne pomenemo mogućnost čuvanja podešavanja za određene mreže.

Podržani su sledeći profili autentifikacije:
WEP
Shared WEP
Dynamic WEP
WPA Personal è WPA2 Personal
WPA Enterprise è WPA2 Enterprise

VoIP. Sony Ericsson-ovi modeli se ne isporučuju sa standardnim VoIP rešenjem, što omogućava drugim kompanijama da razvijaju prilagodljive aplikacije. One mogu koristiti WiFi konekcije za VoIP pozive, podršku za prebacivanje u pokretu na drugu mrežnu konekciju ukoliko se WiFi signal iznenada prekine a takođe su dostupni i kodeci za unapređenje kvaliteta zvuka. Na primer takav klijent je softver kompanije OptiMobile.

Memorijska kartica. Prodajno pakovanje sadrži M2 karticu kapaciteta 512Mb, mada uređaj može da radi sa karticama kapaciteta do 4Gb. Memorijski slot za proširenje memorije se nalazi sa desne strane telefona, prekriven je plastičnim zatvaračem i omogućava izmenu kartice bez isključivanja telefona.

Performanse. Model radi na istoj hardverskoj osnovi kao i prethodni Sony Ericsson modeli, što znači da koristi ARM9 procesor, čiji je maksimalni radni takt 220MHz (iako u stvarnim situacijama njegov radni takt je 180MHz). Činjenica koja se izdvaja je da je procesor glavni nedostatak sistema, koji ne dozvoljava bolje performanse. Ovo naravno ne znači da je P1i inertan, ni u jednom smislu. Telefon je u liniji sa uređajima baziranim na S60 platformi, ulazak u ili izlazak iz stavki menija traje 1 do 2 sekunde. Ali ukoliko pogledate na modele koje kompanija Nokia priprema za septembar, shvatićete da će oni posedovati nešto brži interfejs. Ukoliko uporedite brzine kretanja kroz stavke menija modela Sony Ericsson M600i i P1i uvidećete da su neke minimalne izmene načinjene na drugom modelu kao i da uvećana količina memorije ostavlja pozitivan utisak na stabilnost uređaja, više nego na njegovu ukupnu brzinu.




Hardverske specifikacije
Kodni naziv: Elena
Opreativni sistem: Symbian 9.1, UIQ 3.0
Procesor: ARM9, 220 MHz (stvarna frekvencija – 180 MHz)
RAM: 128 Mb, dostupno oko 70 Mb
Flash memorija: 256 Mb (95 Mb zauzeto od srane sistema, do 160 Mb rezervisano za podatke korisnika)
M2 memorijska kartica kapaciteta 4 Gb

Memorija poseduje sledeća ograničenja kada je u pitanju unošenje podataka:
-Kontakti – 2000 unosa
-Kalendar – 1000 unosa
-Beleške – 500 unosa
-Zadaci – 500 unosa
-Email – do 1000 poruka
-Bookmark-ci – do 500 unosa

Upoređivanje sa modelom Sony Ericsson P990i

Time što je ovaj uređaj nazvao petom generacijom P serije, proizvođač nas uverava da veruje u ovo – u suprtnom ne bi bilo kredibilnog razloga za tako nešto. Pored toga ovaj uređaj otkriva i drugačiju filozofiju proizvoda, kao i različitu ciljnu grupu korisnika. Na primer, na uređaju ne postoji posvećeni muzički taster, ali zato postoji mogućnost dodlejivanja tastera prečice muzičkom plejeru; isto tako tastatura se ne zaključava pomeranjem klizača, već pritiskom sa zadržavanjem tastera Back.


P1i protiv Sony Ericsson M600i

Nakon što smo ustanovili da je Sony Ericsson P1i naslednik modela M600i, neće biti teško da uporedimo ova dva rešenja jedno protiv drugog:

 

Sony Ericsson M600i

Sony Ericsson P1i

Veličina, težina (mm, g)

107x57x15, 112

106x55x17, 125

Indikator servisa

Ne

Da

WiFi

Ne

Da

RAM

32 Mb

128 Mb

Flash memorija

60 Mb

160 Mb

OS

UIQ 3.0/Symbian 9.1

UIQ 3.0/Symbian 9.1

VPN-klijent

Da, nije prethodno instaliran

Prethodno instaliran

Push Mail

Da, nije prethodno instaliran

Prethodno instaliran

Poboljšana tastatura na ekranu

Aplikacija druge kompanije

Ugrađena

UMTS

Ne

Da

Ekran

QVGA, 262.144, osetljiv na dodir, TFT

QVGA, 262.144, osetljiv na dodir, TFT (plus više otporan na sunčeve zrake)

Kamera

Ne

3.2 Mpix, CMOS

Bluetooth

1.2 (A2DP)

2.0 (A2DP, EDR)

FM-radio

Ne

Da, RDS

Metalni detalji

Ne

Da, prednji panel

VoIP

Ne

Da, softver druge kompanije (na primer, UniPhone Optimobile-a.se)

Prečica u režimu mirovanja

5

15

QWERTY-tastatura

Da

Da, unapređena

OMA DRM

1.0

1.0

Nećemo dalje ulaziti u detalje niti navesti sve izmene koje P1i donosi već ćemo samo navesti one najsuštinskije. Sa naše tačke gledišta, njihov broj je dovoljan da se shvati da je P1i više nego privlačan model, mada nijedno od ovih unapređenja ne čini ove razlike, već više poboljšavaju funkcionalnost uređaja. Na primer Push Mail je dugo već dostupan, a ovo je prvi put da je proizvođač kao deo menija ove funkcije omogućio i podešavanja.

Kvalitet lokalizacije

Kao što je uvek bio slučaj sa UIQ uređajima, možete upload-ovati dodatne jezičke pakete sa PC-ja da biste promenili jezik menija. Na žalost, korak napred na ovom frontu nije načinjen od modela Sony Ericsson M600i – ovo se naročito odnosi na mail klijent koji karakteriše samo delimična lokalizacija (neki direktorijumi su dati na lokalnom jeziku, dok su ostali na engleskom). Nemaju svi termini i nazivi adekvatne prevode ili im je promašen smisao značenja.

Što se tiče prednje strane, na tastaturi sa prednje strane lako može da se izvrši prebacivanje između dva jezika – karakteristika sa kojom smo nekada imali velikih problema sada se isporučuje kao standardna. O neophodnosti ovakvog rešenja govorilo se još od prve generacije P serije.

Interfejs

Video klip, demonstrira rad menija (mpeg, 45.2 mb)

Prozor Today karakteriše dobra funkcionalnost. U gornjem delu ćete ugledati natpis „today“, dok se sa leve strane nalazi mali znak „plus“ koji ukazuje da je moguće otvoriti listu. Pritiskom na JogDial taster, videćete otvoreni meni, koji sadrži sve nedavne nepročitane e-mail poruke, SMS, unose iz kalendara, zadatke i propuštene pozive. Svaka od ovih stavki, može na ovaj način da bude ispitana – u ovom slučaju na listi ćete videti nazive poruka i beleški. Ova funkcija dakle omogućava ne samo isčitavanje kratkih poruka brzo, već i otvaranje istih i što je još važnije bez upotrebe tastature ili ekrana osetljivog na dodir – sve se izvodi jednom rukom, korišćenjem JogDial tastera.

Bar sa prečicama koji karakteriše 5 thumbnail-ova može da bude proširen sa još dve linije, koje su po podrazumevanom podešavanju sakrivene – da biste videli sve prečice, potrebno je da otvorite listu. Imate slobodu da dodelite prečicu bilo kojoj aplikaciji (uključujući prilagodljive aplikacije), fajlu (bilo da je u pitanju fotografija, snimak ili nešto drugo), telefonskom broju ili kreiranju nove SMS poruke, elektronskoj pošti, nekoj određenoj radio stanici itd. Ove prečice su zaista sjajne i odrađuju odličan podao poboljšavajući funkcionalnost uređaja.

Menadžer zadataka. U statusnom baru se u ovom slučaju prikazuju dve strelice uperene jedna ka drugoj i označavaju ikonu menadžera zadataka. Prethodni modeli koji su radili na starijim verzijama UIQ nisu imali ovu mogućnost koja je zaista nedostajala, dok sada možete pozvati nedavno korišćene aplikacije i pokrenuti ih ponovo iz ovog menija.

Unos teksta i ekran. Uređaj nudi tri načina za unos teksta: prvi je prepoznavanje rukom pisanih karaktera; ono se nimalo nije promenilo u odnosu na P seriju. Drugi način je preko tastature na ekranu – imate potpunu slobodu da birate različite izglede. Treći način unosa teksta je preko standardne tastatture a dostupna je i T9 karakteristika predvidljivog unosa teksta.

Tekst u predhodno instaliranim aplikacijama se može zumirati ali i smanjivati – po podrazumevanom podešavanju iskorišćena je srednja veličina teksta. Smanjenjem fonta tekst ne postaje nečitak – naprotiv i dalje ostaje vrlo lak za čitanje a na ovaj način model P1i omogućava prikaz više linija teksta na ekranu. Slično važi i za uvećanje fonta, mada smo očekivali pri podešavanju najvećeg fonta dosta veća slova, dok ona pri ovom podešavanju nisu mnogo veća u odnosu na srednju veličinu.

Muzički odeljak. Muzički odeljak. Plejer je veoma sličan onome koji postoji kod modela Sony Ericsson P990i i donekle je blizak onome kod modela P950i, koji je prirodan i podseća da je telefon namenjen korisnicima kojima muzika nije prirmarna. Pored svega navedenog, plejer poseduje sve kodeke, dok njegove „smanjene mogućnosti“ više imaju veze sa upravljanjem muzičkom bibliotekom. Plejer podržava sledeće audio formate – MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV i m4a. Kada je u pitanju bitrate mp3 fajlova nema ograničenja, tako da možete upload-ovati i fajlove sa promenljivim bitrate-om. Muzički odeljak ovog telefona mogao bi se postaviti u liniju sa običnim Walkman telefonima, što uopšte nije loše – naprotiv veoma je dobro.

Prodajno pakovanje modela P1i uključuje HPM-62 slušaliuce sa Fast Port interfejsom. Kvalitet koje slušalice donose je prosečan, što nije ništa neobično jer u pitanju nije muzički orjentisano rešenje. Kao pozitivan detalj izdvaja se podrška za A2DP profil za Bluetooth, koji obezbeđuje konektivnost između telefona i bežičnog seta slušalica. Model Sony Ericsson P1i, podešen u ovakav režim može da obezbedi između 6,5 i 7 časova reprodukcije podešene na nasumičan odabir numera i bez ikakvih drugih zadataka.

Telefon se ne isporučuje sa dodatnim priborom u vidu daljinskog upravljača (može se naručiti posebno), ali njegov posao obavljaju Bluetooth slušalice - uz pomoć njih možete započeti/prekinuti reprodukciju, preskočiti numeru, podesiti jačinu zvuka. Ovde je sve uobičajeno, a uređaj može da radi i sa slušalicama drugih proizvođača.

FM-radio FM-Radio se može pokrenuti samo ukoliko su slušalice priključene sa telefonom (nalaze se u prodajnom pakovanju). Radio koristi stereo zvučnu tehnologiju. Implementacija kvaliteta radija se može uporediti sa modelom Sony Ericsson P990i, što znači da P1i ne donosi ništa novo. Korisnik može da uskladišti do 20 stanica u memoriju telefona koristeći opciju automatskog podešavanja stanica ili da iskoristi prednosti RDS-a. Što je još važnije za RDS može podesiti automatsko pokretanje vesti vezanih za saobraćajnu gužvu ili najnovijih vesti. Sony Ericsson je opremio ovaj telefon sa jednim od najosetljivijih radio modula – uspeli smo da „uhvatimo“ 20 stanica a nismo stigli ni do frekvencije od 100MHz, dok rivalski proizvodi jedva uspevaju da memorišu 10-15 stanica na celom frekventnom opsegu.

TrackID. Omogućava snimanje kratkog dela numere i zatim preko TrackID servisa se traži naziv numere i izvođača – ovaj servis je postojao i kod prethodnih ponuda proizvođača, a sada je dostupan i kod modela P1i.

Igre. Telefon se isporučuje sa prethodno instaliranim jednom ili dve aplikacije za zabavu, a po podrazumevanom podešavanju centralno mesto zauzima Vijay Singh Pro Golf 3D.

Kamera. Svi prototipovi modela P1i imaju vrlo loše module kamere; od septembra model P1i će imati bolji modul kamere. Primere karakterišu snimci nastali R1A i R2A firmware-ima – razlike su očigledne, a u budućnosti kamera će biti još bolja.

Model P1i ne pripada CyberShot opsegu, mada ipak poseduje kameru od 3.2 Megapiksela, koja je standardna za Sony Ericsson-ove srednje i vrhunske modele. Kamera poseduje mogućnost auto fokusa kao i LED blica, a govoreći o interfejsu, u pitanju je standardni UIQ 3.0, isti kao što postoji kod modela Sony Ericsson P990i.

Fotografije mogu da budu sledećih rezolucija:
QXGA (2048x1536)
UXGA (1600x1200)
SXGA (1280x960)
VGA (640x480)

Kao što je i uobičajeno postoje tri podešavanja vezana za kvalitet fotografija (svi snimci imaju 18-bitne boje):
Fine
Normal
Economy

Efektivno rastojanje za makro-režim je 10-50 cm.

Takođe imate mogućnost da koristite efekte kao što su crno-belo, crvenkasto smeđa nijansa, efekat izloženosti sunčevim zracima, negativ, može odabrati režim fotografisanja više fotografija odjednom, možete primeniti ramove, kao i digitalni zum (x3, karakteristika SmartZoom – kako se nivo zumiranja povećava slika postaje sve manja).

Telefon ne poseduje BestPic karakteristiku koja je uobičajena za CyberShot seriju.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Ovde se nalazi nekoliko primera nastalih sa R2A.

(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video. Postoji nekoliko podržanih rezolucija, ispod se nalaze primeri sa dva primera (snimljena mpeg formatom).

Kvalitet video snimaka je nešto lošiji nego kod pojedinih Nokia brendiranih ponuda. Ukoliko vam je kvalitet video zapisa vrlo važan, onda ova ponuda nije za vas.

Primer video klipa (3gp, 1,7 MB)

Model Sony Ericsson P1i takođe karakteriše skener poslovnih karitca, aplikacija koja prepoznaje podatke zapisane na poslovnim karitcam i prenosi ih u listu kontakata. Ovaj program radi samo na engleskom jeziku i ne obavlja neki naročit zadatak, ali je zgodna aplikacija u liniji sa sličnim aplikacijama.

Kontakti. Svi unosi u telefonskom imeniku su organizovani na uobičajeni način: kao prvo se prikazuje objedinjena lista, i nakon što odaberete određeni kontakt, ponuđen vam je podrazumevani broj podešen za taj unos. Lista ne pokazuje unose koji se nalaze na SIM/UMTS kartici, mada ste i dalje u mogućnosti da njima rukujete preko menija telefonskog imenika – kopirate ih u memoriju telefona ili na memorijsku karticu. Sa obzirom da eksterna memorijska kartica služi za arhiviranje kontakata nema potrebe da kontakte skladištite na SIM/USIM kartici, naročito imajući u vidu narušavanje strukture u ovom slučaju.

Pretraga u opštoj listi izvodi se po prvom ili po nekoliko slova (linija iznad je samostalno polje za pretragu). Sortiranje unosa na dva različita jezika je izvršeno na uobičajen način: kontakte na engleskom jeziku slede unosi načinjeni na drugom jeziku. Ipak, bolje je kreirati sve kontakte na jednom određenom jeziku, jer u suprotnom ćete gubiti više vremena dok pronađete određeni kontakt.

Svaki određeni kontakt može sadržati bilo kojliki broj različitih brojeva – prvi uneti se postavlja kao podrazumevani. Dodatni unosi pored ovoga, koji su dostupni u standardnom pogledu, mogu da se dodaju preko menija. Opšta lista prikazuje detalje vezane za određene brojeve putem horizontalnog skrolovanja; desno se nalaze dodatne informacije o kontaktu, kao što je e-mail adresa itd.

Uprkos uobičajenom načinu UIQ 3.0 implementacije, programeri Sony Ericsson-a su dodali četvrti tabulator režim editovanja kontakata, nasuprot tri podrazumevana tabulatora. Prvi je zadržao funkciju vezanu za editovanje telefonskog broja, odabir kategorije ili ukoliko više volite grupe. Karakteristično je to što jedan isti unos može da bude dodeljen u nekoliko grupa istovremeno (može da bude korisno prilikom borbe protiv bulk mailova). Drugi tabulator sadrži datum rođenja, status u kompaniji, poziciju, adresu (nekoliko polja), kao i adresu na poslu. Treći tabulator je samo tekstualna beleška, povezana sa kontaktom, dok četvrti obezbeđuje podatke vezane za glasovne komande (primenjene na brojeve telefona) kao i personalnu melodiju zvona (u slučaju da ste podesili melodiju zvona za grupu, pri dolaznom pozivu ona će biti zamenjena pojedinačnom melodijom, jer ova druga ima viši prioritet). Kao što možete videti, jedina opcija koja se razlikuje od standardnog seta tabulatora je tekstualna beleška.

Kada pregledate unose možete inicirati kreiranje nove poruke za odabrani broj u jednom potezu (u pop-up prozoru možete odabrati tip poruke: SMS ili MMS), a u slučaju da ste odabrali e-mail adresu, ugrađeni e-mail klijent se automatski pokreće. Imajući u vidu činjenicu da su za tri tastera dodeljene funkcije prečica, uređaj se veoma dobro ponaša pri radu.

Klijent za instant poruke je integrisan u kontakte, odavde možete i da ispitujete status svog sagovornika i pokrenete odgovarajuće aplikacije (u pitanju nije standardna UIQ implementacija).

Ugrađeni menadžer kontakata je takođe dostupan sa ovim telefonom – on omogućava slanje odabranih unosa (kategorija) na druge uređaje preko IrDA ili Bluetooth-a. Telefon takođe podržava vCard 2.1 standard. Na ovaj način možete primati unose sa drugih uređaja na sličan način.

Podrška za SyncML (novi naziv za OMA DataSync) omogućava sinhronizaciju podataka sa svakim uređajem, koji može da funkcioniše ovim standardom (bez obzira da li je u pitanju PC, PDA ili telefon).

Fotografije, primenjene na kontakte u telefonskom imeniku mogu da budu prikazane u različitim režimima (tile, stretch), što omogućava bolji kvalitet slika u različitim režimima.

Kvalitet telefonskog imenika je prilično dobar i zadovoljiće čak i najzahtevnije korisnike. Integracija sa ugrađenim aplikacijama je jedan stepen iza najbolje moguće, što smart telefon čini još lakšim za korišćenje. Čak i kada telefonom rukujete jednom rukom, nećete osetiti nikave teškoće prilikom skrolovanja kroz liste, odabir broja ili pozivanje.

Pritiskanjem sa zadržavanjem numeričkih tastera aktivirate pretragu u telefonskom imeniku, koja može da bude izvršena prema nekoliko slova. Kao dodatak, možete podesiti do 9 brojeva za brzo biranje, nakon čega sledi pojavljivanje imena i fotografije (ukoliko postoji) na ekranu. Proces pozivanja se izvodi na sledeći način: prvo odaberete broj (u tom trenutku pojavljuje se naziv kontakta, dodeljen tasteru) i zatim pritiskate taster za pozivanje. Kada se telefon nalazi u režimu mirovanja, prebacivanje između pozivanja broja (numerički tasteri) i brzog pozivanja brojeva se izvršava pritiskom odgovarajuće ikone.

Na modelu P1i je takođe omogućeno brzo biranje do 9 brojeva.

Slanje poruka. Sve dolazne poruke, sačuvane e-mail poruke se skladište u jednom direktorijumu – Inbox. Ovo takođe važi i za fajlove priimljene preko IrDA i Bluetooth-a (uređaj podržava sve formate, čak i one koje ne može da prepozna). Podaci koji se nalaze u Inobx-u mogu kasnije da se sačuvaju u bilo kojem direktorijumu – telefon osigurava neograničen pristup sistemu fajlova (izuzev za sistemske direktorijume). Korisnik je takođe u mogućnosti da kreira sopstvene direktorijume i u njima sačuva poruke. Prilikom ulaska u meni za poruke, po podrazumevanom podešavanju vam se prikazuje opšti direktorijum, a korišćenjem horizontalnog skrola možete da se prebacujete između fajlova da bi pritiskom na OK taster odabrali određeni direktorijum i omogućili pregled liste poruka.

Root menija vezanog za slanje poruka karakteriše lista svih mail naloga koji postoje u okviru Inbox direktorijuma – na primer, ukoliko imate tri naloga, oni će biti predstavljeni prema redosledu pojavljivanja.

Direktorijum Inbox takođe nudi tip svake poruke (SMS, MMS, usmerene) – videćete odgovarajuću sličicu pored svake od poruka.

Opciju za kreiranje nove poruke možete pozvati iz svakog menija, koji karakteriše broj telefona – samo je potrebno da odaberete tip poruke (SMS/MMS) i započinjete unos teksta. Pod odeljkom SMS poruka nalaze se i EMS poruke. Činjenica je da od korisnika ne zavisi koju vrstu poruke kreira. Ukoliko unosi samo tekst, telefon će ovu poruku prepoznati kao SMS, dok ukoliko uz tekst korisnik doda i koju ikonu sa osmehom, melodiju, sliku ili formatizovan tekst onda će u pitanju biti EMS poruka. Ovaj standard je u potpunosti podržan od strane telefona što je i bilo za očekivati.

Povezane poruke su na listi prikazane kao jedna, a kada unosite ovakvu vrstu poruke ona se prikazuje na uobičajen način, npr. 1/2. Želeo bih da naglasim da redefinisani T9 sistem koji analizira unete reči i nudi njihov najverovatniji završetak, svoj posao obavlja fantastično (sistem je organizovan na sličan način kao što je to urađeno kod Motorola telefona). Još jedan zanimljiv detalj je da uređaj čuva kompletne poruke (one se skladište dinamičkoj memoriji, pa nisam uspeo da uvidim njihovu veličinu, ali u pitanju NISU Draft poruke). Kada krenete da unosite reč, koja je postojala u prethodnoj poruci, biće vam ponuđeno da je izaberete ili da nastavite unošenje. Kada jednom unesete samo reč koja se razlikuje od sačuvane poruke, ostatak opcionog teksta nestaje. U suštini ovo je najbolji način da sačuvate privremene poruke koje ne želite da sačuvate i direktorijumu Draft. Među ostalim osobinama, zaslužuje pažnju i to što je prvo slovo uvek veliko, mada se ova opcija može i isključiti. Takođe tekstualni osmesi se mogu prikazati kao odgovarajuće ikone u običnim porukama.

Određena poruka može da bude poslata broju sa kontakt liste odjednom, samo je potrebno da proverite potreban unos ili određeni broj u okviru kontakta. Grupne poruke se mogu slati članovima grupe. Kada odgovarate na primljenu poruku možete odabrati između SMS/MMS (mada lista ne ukljućuje replay na e-mail poruke).

Kreiranje MMS poruka – jedna od najboljih stvari vezana za kreiranje MMS poruka kod modela Sony Ericsson P1i je postojanje nekoliko tabulatora preko kojih možete odabrati vremensku pauzu između dve stranice i kreirati sopstvene šablone. Pored standardnih fajlova (grafika, video, slike, muzika, itd) poruka može da sadrži i rukom napisanu skicu načinjenu uz pomoć ekrana osetljivog na dodir. Sve ostale opcije su prosečne – odabir kontakta je sličan kao kod SMS poruka, mada MMS takođe karakteriše izveštaj o tome da li je onaj kome je poruka poslata pročitao poruku, pored standardnog izveštaja o isporučivanju.

Za sve tipove poruka, uključujući e-mail, možete izvršiti pretragu po fragmentima teksta – prozor prikazuje rezultate pretrage i obezbeđuje mogućnost prebacivanja na određenu poruku. Nismo uspeli da pronađemo bilo kakvo ograničenje vezano za veličinu poruke – ono će zavisiti od operatera ili proizvođača u zavisnosti od regiona.

Telefon obezbeđuje podršku za OTA prijem MMS poruka, mail klijent, GPRS. Sva primljena podešavanja se čuvaju u odgovarajućim sekcijama.

Email klijent. Nije preptrpeo značajne izmene u odnosu na email klijent koji postoji kod modela Sony Ericsson P990i, jedina razlika je što su Push Mail stavke postale standardne i sadrže se u meniju. Model P1i može da radi sa nekoliko mail box-ova, mada je UIQ u mogućnosti da radi sa praktično svim standardima prisutnim na današnjem tržištu. Slede svi standardi podržani od strane operativnog sistema:

POP3
IMAP (IMAP Idle, IMAP daljinski direktorijumi)
SMTP
MIME
MHTML
Push mail.

Sva podešavanja vezana za mail klijent su laka – možete podesiti da li ćete upload-ovati cele poruke ili samo naslove (kao opcija postoji i mogućnost preuzimanja određenog dela poruke, koji ne prelazi određenu veličinu u Kb). Takođe postoji i mogućnost podešavanja koliko poruka direktorijum Inbox može da sadrži odjednom – kada je taj broj dostignut, upload-ovanje će biti pauzirano automatski. Takođe dostupna je i opcija za proveravanje pošte u određenim vremenskim razmacima.

Po podrazumevanom podešavanju UIQ koristi Latin 1 kodni raspored a mogu se dodati i drugi kodni rasporedi samostalno. Sony Ericsson P1i će takođe karakterisati lokalni kodni rasporedi za pojedine regione (1251 je takođe na toj listi).

E-mail klijent svim prilozima rukuje sa lakoćom – mogu da budu preuzeti i zatim sačuvani. Ukoliko prilog koristi format podržan od strane smart telefona, on može da bude otvoren (i što je još važnije prilog dobija odgovarajuću ikonu). Ne postoje ograničenja kada su u pitanju veličine fajlova.

Planer. Kalendar ne obezbeđuje samo uobičajeni mesečni i dnevni prikaz, već i nedeljni režim. Prilikom korišćenja ovog režima, nedelja je prikazana u dve kolone sa odgovarajućim danima popunjenim u njima, gde svaki kvadratić karakteriše zakazani događaj. Ovaj režim je vrlo zgodan i omogućava korisniku da proceni koliko će biti zauzet tokom nedelje koja sledi. Ukoliko broj događaja za određeni dan prelazi pet, neće svi biti prtikazani na listi istovremeno.

U mesečnom pogledu, svi datumi za koje su događaji isplanirani su označeni sa odgovarajućim ikonama sa desne strane broja. Postoje četiri tipa događaja pod kojima se planirani događaji mogu zavesti – sastanci, podsetnici, godišnjice i svakodnevni događaji. Svi događaji se mnogu podesiti tako da se ponavljaju, kao što i za svaki možete odabrati određeni zvuk upozorenja.

Planer podržava vCalendar, verziju 1.0 u koji su programeri inkorporisali podršku i za rad sa iCalendar-om. U stvarnim situacijama, ovo znači mogućnost slanja zahteva za susret, korišćenjem mail klijenta. Osoba kojoj ste poslali zahtev može odgovoriti odbijanjem ukoliko joj ne odgovara datum i vreme ili prihvatiti sastanak. U ovom drugom slučaju, poruka sačuvana u direktorijumu Inbox se automatski prosleđuje u planer i prikazuje u kalendaru kao samostalni događaj. Takođe ste i u mogućnosti da proverite status zahteva dok ga primalac razmatra.

Iako ova funkcija deluje trenutno kao nešto sasvim novo, najkasnije za pola godine će postati relevantna za programere malih kompanija ali i za vodeće proizvođače.

Među standardnim funkcijama, dostupna je i mogućnost slanja događaja u kalendaru na druge uređaje preko Infrared ili Bluetooth konekcija. Prirodno, telefon podržava prijem ovakvih poruka, koje nakon što su pregledane čuvaju se u kalendaru.

Lista zadataka. Svi unosi u Planeru i Listi zadataka su prenosivi između ove dve sekcije. Slično kao kod planera, korisnik može kreirati backup kopiju liste zadataka na ekstenroj memorijskoj kartici. Možete kreirati broj ketegorija koliki god želite, po kojima će svaki unos biti sortiran. Prioritet može da varira između nivoa 1 do 3 (low, normal, high). Takođe možete podesiti datum početka zadatka, zvuk upozorenja (odabir melodije je na korisniku, koji može odabrati signal koji god želi).

Opštu listu možete da sortirate po kategorijama, da li je događaj završen, (lista kompletiranih zadataka može da bude skrivena), kao i datum i prioritet. Lista zadataka podržava SyncML i sinhronizaciju sa MS Outlook-om bez ikakvih poteškoća. Korisnik takođe može poslati određeni unos na bilo koji uređaj korišćenjem Infrared ili Bluetooth konekcije, kao i korišćenjem standardnog tela poruke.

Alarm časovnici. Ova funkcija radi potpuno na isti način kao i kod prethodnih modela – u mogućnosti ste da podesite nekoliko alarm časovnika koji će se uključiti u različita vremena, kao što možete podesiti ponavljanje određenih dana i primeniti željenu melodiju zvona.

Flight režim. Slično kao i kod drugih smart telefona, telefon može da radi i ukoliko je mrežni deo telefona isključen – u ovom režimu i Bluetooth je onemogućen. Na žalost rad bez SIM kartice nije omogućan sa modelom Sony Ericsson P1i.

Menadžer za povezivanje. Jedna od stvari koja karakteriše UIQ 3.0 je ta da na uređaju može da bude pokrenuto nekoliko konekcija, ukoliko su vam potrebni različiti mrežni servisi odjednom (npr. Upload-ovanje e-mail poruke preko internet naloga i konekcija za slanje i primanje MMS poruka). Ova mogućnost je nazvana „multi-homing“. Podržani su sledeći standardi: GSM data call (CSD), GSM High Speed data call (HSCSD), Packet data (GPRS), Bluetooth, WLAN.

Iz menija (linija sa strelicom na dnu status bara) možete proveriti vreme konekcije, količinu dolaznih i odlaznih podataka, trenutni status konekcije, broj aplikacija, korišćenje određene konekcije u datom momentu. Takođe iz ovog menija možete prekinuti ili povezati bilo koju konekciju.

Mogućnost rada nekoliko aplikacija sa jednom istom konekcijom ne može biti precenjena, jer kreira stvarno multitasking okruženje, u kojem možete istovremeno gledati streaming video, proveravati elektronsku poštu i slati poruke. Važno je shvatiti da je jedini ograničavajući faktor propusni opseg – u slučaju da korisnik pokuša da izvrši nekoliko aplikacija koje zahtevaju velike brzine prenosa podataka, doći će do prestanka rada ili vrlo sporog rada uređaja. Postoje određeni prethodno podešeni prioriteti za određene aplikacije, integrisani u uređaj, ali nismo uspeli da utvrdimo kako rade.

Office aplikacije. Ova sekcija sadrži sve Office aplikacije; po podrazumevanom podešavanju postoji ih četiri (izuzev za planer, koji je standardni program). Prvu stavku u meniju karakterišu Beleške, koje mogu biti bilo tekstualne (unete bilo kojim željenim metodom, txt ekstenzija je takođe podržana) ili skicirane.

Druga aplikacija nosi naziv PDF+ i kao što joj naziv ukazuje služi kao čitač PDF dokumenata. Možete pregledati ove dokumente bilo u standardnom ili landscape režimu. U suštini ova apliakcija je dostupna za različite verzije operativnog sistema, uključujući platformu 60, već nekoliko godina. Nokia je takođe instalirala ovaj program na brojne svoje uređaje. Sve u svemu PDF+ radi radi vrlo brzo i odlično se snalazi i sa dokumentima na engleskom ali i drugim kodnim rasporedima.

QuickOffice - još jedna aplikacija druge kompanije, koja je odabrana od strane UIQ kao podrazumevana aplikacija za treće izdanje i isporučuje se sa standardnim paketom (postoji i verzija za prethodne verzije UIQ). Sam program je editor, koji prepoznaje i ima mogućnost otvaranja i editovanja MS Word, Excel i PowerPoint dokumenata.

Nismo se preterano zadržavali na QuickOffice-u – mada moramo zabeležiti da su resursi bilo kog mobilnog telefona po ovom pitanju striktno ograničeni. Komplikovani tipovi formata, korišćeni od strane desktop računara, se često ne sačuvaju u fajlovima editovanim od strane smart telefona (ovo važi ne samo za smart telefone, već za sve modele koji rade na Windows Mobile sistemu).

Neke druge karakteristike, teme, web pretraživač

Kalkulator – za ovu aplikaciju nema ništa posebno da se objašnjava, dovoljno govori sama za sebe.

Glas – Diktafon, koji omogućava kreiranje zvučnih beleški (samo kada je telefon u režimu mirovanja). U mogućnosti ste da odaberete format u kojem će svi snimci biti načinjeni. Ova aplikacija nudi interfejs veoma jednostavan i lak za upotrebu. Dužina snimka nije ograničena ničim sem količinom slobodne memorije telefona.

Galerija slika – aplikacija prikazuje thumbnail-ove slika sa mogućnošću brzog prebacivanja na režim prikaza slike preko celog ekrana. U ovom programu nisu zabeležene neke vidljive promene, mada možete recimo poslati MMS poruku slike koju trenutno gledate.

Editor slika – jednostavni editor, koji omogućava izvršavanje osnovnih operacija sa slikama.

MusicDJ – podrazumevana aplikacija za Sony Ericsson telefone je konačno našla svoj put do smart telefona – ova aplikacija vam omogućava da miksujete nekoliko numera.

Konvertor jedinica – konvertor različitih jedinica u druge sisteme.

Štoperica – podržava srednja vremena i prikazuje ih.

Brojač – vreme se podešava u satima i minutima, a nakon što se dostigne podešeno vreme uključuje se zvučni alatrm.

Teme su jedna od glavnih karakteristika vezanih za UIQ – one ne samo da modifikuju izgled prozora i boje već menjaju i izgled određenih menija i ikona, tako da omogućavaju kreiranje potpuno drugačijeg izgleda interfejsa.

Telefon se isporučuje sa Opera 8 kao podrazumevanim Web pretraživačem. Trenutno je u pitanju jedan od najboljih pretraživača nemanjenih ovakvoj vrsti uređaja, kome je jedini suparnik verzija 2 pretraživača S60 platforme. Pretraživač može da radi i u portrait i landscape režimima, podržava cookie-e i skalira strane tako da mogu cele da stanu na ekran telefona.

Čarobnjak za skladištenje – je podrazumevana aplikacija za UIQ 3.0, koja nudi status distribucije memorije u okviru uređaja.

Menadžer fajlova omogućava pregled korisnikovih direktorijuma. Podržava odabir više fajlova ili direktorijuma odjednom kao i brisanje i kopiranje. Ova aplikcija takođe omogućava slanje brojnih fajlova na druge uređaje preko Bluetooth ili Infrared konekcija. Sve u svemu mogućnosti menadžera su uobičajene.

RSS Feeds. U pitanju je RSS čitač, koji vrlo uspešno vrši svoju osnovnu funkciju. Možete sami dodati koliko god želite kanala kao i update-ovati feed-ove jednim dodirom. Sve je lako i jednostavno ovde – stoga će oni koji su ovu tehnologiju koristili i ranije naći da je korisna i kod ovog modela.

Konkurencija (Nokia E61i). Tehnički dva Sony Ericsson brendirana modela – P990i i M600 mogli bi biti smatrani konkurencijom modela P1i. Razumno niska cena i povećana softverska stabilnost daju atrkativnost ovim modelima, ali su oni već ugroženi na tržištu. Kompanijino rešenje da spusti cene ovih uređaja koliko god to može da učini i prekine njihovu proizvodnju da bi ograničila njihovo prisustvo na tržištu kada Sony Ericsson P1i stigne je dosta otrcan metod. Pretpostavljam da će ovaj cilj biti izvršen.

Istovremeno na tržištu postoje modeli koji su očigledni rivali Sony Ericsson-u P1i, a jedan od njih je u formi modela Nokia E61i (za neke ovaj model je već postao ikona). Za poslovne korisnike ova dva proizvoda se mogu porediti, dok će se korisnici koji telefon smatraju modnim rešenjem pre odlučiti za Sony Ericsson-ov model ili neko drugo Nokia rešenje.

Sada ćemo letimično pogledati karakteristike ovih smart telefona i suprotstaviti jedan naspram drugog da bismo sagledali sve prednosti i mane svakog.

 

Sony Ericsson P1i

Nokia E61i

Dimenzije, težina (mm, g)

106x55x17, 125

117x70x13.9, 150

Metalni detalji

Prednji panel

Prednji i zadnji panel

UMTS

Da, poseduje kameru sa prednje strane

da, ne poseduje kameru sa prednje strane

EDGE

Ne

Da

Ekran

QVGA, 262.144, ekran osetljiv na dodir, TFT (plus veća otpornost na sunčeve zrake) 240x320

QVGA, 16 miliona boja, TFT (plus veća otpornost na sunčeve zrake) 320x240

Kamera

3.2 Mpix, blic, video zapisi QVGA

2 Mpix, Video zapisi CIF

Bluetooth

2.0, A2DP

1.2, nema A2DP

FM-radio

Da, RDS

Ne

VoIP

Da, softver druge kompanije (npr. UniPhone Optimobile-a)

Ugrađeni klijent

Prečica u režimu mirovanja

15

7

QWERTY-tastatura

Da

Da, bolja u odnosu na samostalne tastete

WiFi

Da

Da

RAM

128 Mb

128 Mb

Flash memorija

160 Mb

60 Mb

Aplikacija za pregled i editovanje dokumenata

QuickOffice, PDF+

QuickOffice, PDF+, ZIP

Podrška za Intellisync, RoadSync, Blackberry

Da

Da

Ova dva modela dele dosta istih karakteristika, mada bi se teško mogli nazvati blizancima – i jedan i drugi imaju pravo da postoje na tržištu. Oba mogu igrati ulogu uređaja namenjenih slanju elektronske pošte, i čak i sa softverom drugih kompanija ne mogu da urade nešto što onaj drugi ne može. Ergonomija tastature ide u prilog modela Nokia E61i (ukusi i prioriteti se razlikuju), dok ekran osetljiv na dodir vraća Sony Ericsson u igru. Dimenzije i težina su na strani Sony Ericsson-a P1i, koji izgleda pogodniji za upotrebu i bolje staje u dlan. Mogli bismo i nastaviti o prednostima jednog ili drugog telefona – ali niti za jedan niti za drugi ne bismo mogli da kažemo da je po pitanju funckionalnosti slabiji. Jednostavno različiti ljudi imaju potrebe za različitim funkcionalnostima i ono što jedan telefon nudi odgovara jednima ali ne i drugima, kojima odgovara više ono što nudi drugi model.

Ipak u periodu kada će Sony Ericsson P1i stići na tržište ova dva modela će pripadati različitom opsegu cena, pa će i ona igrati bitnu ulogu za koji će se model potencijalni korisnici odlučiti.

Utisci

Jačina 40-glasnih melodija zvona je dovoljno jaka – sa njom nismo imali nikavih problema, a zvuk koji isporučuje je dovoljno glasan da se može čuti u svakom okruženju. Vibracija je prosečne jačine, ali zahvaljujući maloj debljini kućišta nećete imati problema da osetite vibriranje uređaja. Stekao sam utisak da je jačina zvuka kojom čujete sagovornika nešto slabija nego kod modela Sony Ericsson M600i, što u glasnim okruženjima može predstavljati problem. Isto važi i za handsfree režim, tako da P1i nije baš najbolji kada je u pitanju jačina zvuka slušalice (pretpostavljam da ovo ima veze sa novim položajem i dizajnom zvučnika).

Što se tiče pozitivnih strana modela Sony Ericsson P1i, navešćemo ekran osetljiv na dodir, vrlo dobru kameru kao i sve opcije povezivanja koje vam mogu pasti na pamet - od Infrared-a do Wi-Fi-ja. Dimenzije telefona su takođe pristojne, što P1i čini modelom za one koji ne mogu da prihvate žrtvovanje funkcionalnosti zbog bolje ergonomije. Model izgleda veoma interesantno i jedino razočarenje je što je proizvođač odlučio da će telefon biti dostupan tek od septembra kada sav softver namenjen ovom telefonu bude završen a ne ranije (na primer DivX plejer). Za razliku od prvih modela koji su radili na UIQ 3.0 u pitanju je ispoliranija ponuda, koja nudi više kada je u pitanju stabilnost sistema najviše zahvaljujući povećanoj količini memorije. U pitanju je privlačan proizvod sa svom svojom harizmom (kao i Motorola Z8, nije sve u funkcionalnosti, već ima nešto i u brilijantnom dizajnu).

Prodaja modela Sony Ericsson P1i će početi u septembru. Njegova visoka cena će biti adekvatna činjenici da je u pitanju glavni proizvod kada su u pitanju Smart telefoni kompanije Sony Ericsson, i naročito u svetlu činjenice da će njegov naslednik stići početkom 2008-me. Ne očekujte da će cena modela Sony Ericsson P1i padati naročito brzo i mnogo, jer Sony Ericsson ovaj model nije namenio širokim masama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024