RAZR2 V8 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Motorola RAZR2 V8
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola RAZR2 V8. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola RAZR2 V8 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Motorola RAZR2 V8

Prodajno pakovanje:

Telefon
Baterija
Punjač
Žične stereo slušalice
Uputstvo za upotrebu

Pozicija u opsegu

RAZR 2 V8 pripada sopstvenoj ligi u okviru opsega kompanije. Sa jedne strane, predstavljanje ovog uređaja koje je održano 15. maja bilo je od suštinske važnosti da bi se prevazišao niz loših vesti koji je zadesio ovu kompaniju, budući da je ovo ključni proizvod za veliki broj tržišta. Sa druge strane, tehnički ovo je prvi zaobljeni i sjajni LJ uređaj (Linux Java 6.5 platforma). Mada je pionir u ovoj klasi bila Motorola Z6, koja je nudila drugačiji hardver i podrazumevanu verziju firmware-a, korisnici će primetiti da su funkcionalnost aplikacija kao i opcije koje ova dva uređaja nude gotovo jednaki, dok se razlikama mogu nazvati drugačiji ekrani, oblik, kamera itd.

Slično kao MOTO Z8, RAZR 2 V8 predstavlja početak nove familije uređaja koju će karakterisati različiti oblici, od muzički nastrojenih candy bar telefona do atraktivnih modela sa kliznim mehanizmom i još većeg broja telefona na preklop. U 2008-oj godini udeo LJ baziranih proizvoda u opsegu ove kompanije će konstantno rasti, što je u suštini prava stvar, budući da su ovakva rešenja veoma zanimljiva po pitanju funkcionalnosti. To znači da korisnik nikako ne bi trebalo da bude zbunjen brzim pokretanjem uređaja i donekle grubim osećajem (naglašavam da ovaj uređaj ima veliku snagu, ali je ne koristi u potpunosti).

Razlike u odnosu na model Motorola V9

Na tržištu će se pojaviti tri uređaja, koja stižu iz RAZR 2 familije – V8, V9 i V9m. Svaki od njih ima sopstveno tržište na koje će se fokusirati usled različitih mogućnosti za povezivanje. Ipak, vodeća pozicija ove linije rezervisana je samo za RAZR 2 V8, koji je kao i Motorola Z6 baziran na Linux/Java platformi i podržava najnoviju verziju interfejsa, dok ostale uređaje pokreće P2K i nisu toliko zanimljivi, osim kada je u pitanju kućište i dizajn. Što se tiče funkcionalnosti, ovi proizvodi imaju svoje korene u prethodnoj generaciji; sigurno da je sudbina donekle ironična. Pogledajte tabelu da biste uvideli šta razdvaja ove uređaje.

V8 V9m V9
GSM EVDO CDMA 3G HSDPA
Linux/Java OS P2K OS P2K OS
Radni takt procesora 500 Mhz Radni takt procesora 250 Mhz Radni takt procesora 500 Mhz
  Micro SD Micro SD
USB 2.0 visoke brzine USB 2.0 visoke brzine USB 2.0 potpune brzine
Multi-shot snimanje fotografija    
2 časa dužine video snimka    
Video streaming, blogging i progresivno preuzimanje (u zavisnosti od operatera). Video streaming Video streaming, blogging i progresivno preuzimanje (u zavisnosti od operatera).
100-300 pesama sa512M
približno 1000 sa 2G
Do 2GB sa uklonljivom karticom Bazirano na dostupnoj memoriji; on board 45 MB; do 2 Gb memorije uklonljivom karticom
Yahoo i Hotmail email mogućnosti U zavisnosti od operatera Yahoo i Hotmail email mogućnosti
Sinhronizovanje telefonskog imenika, email-a i kalendara bežičnim putem U zavisnosti od operatera Sinhronizovanje telefonskog imenika, email-a i kalendara bežičnim putem
Čitanje i odgovor na tekst iz CLI U zavisnosti od operatera Tačka po tačka video - (Cingular samo)
Crystal Talk U zavisnosti od operatera Crystal Talk

Dizajn


Poređenja radi ista tehnologija je korišćena za Nokia-in vodeći proizvod – Nokia 8800 sa svim njenim varijacijama i Nokia 8600. Oni imaju toliko sličnog tako da se nećemo zadržavati na isticanju njihovih sličnosti.

Zadnja strana telefona izrađena je od plastike mekane na dodir, iako je osećaj koji pruža malo drugačiji u odnosu na osećaj koji pružaju prethodni uređaji. Kada skinete poklopac zadnje strane otkrićete i misteriju – naime, ne radi se ni o kakvoj plastici već o nerđajućem čeliku sa odličnom presvlakom. Debljina poklopca je uvećana u poređenju sa prethodnim modelima.

Video klip, izgled telefona (17.9 mb, mpeg)

Za sada, RAZR V8 dostupan je samo u jednoj boji, dok sva izdanja modela V9 imaju različitu paletu boja. Postoji velika šansa da će Motorola predstaviti i druga kolor rešenja za model V8, ali će se to možda dogoditi tek na jesen kada prođe prvi talas prodaje. U svim slučajevima, kućište od čelika je predstavljeno kao da je od keramike, sjajno je i svetluca što daje specijalan osećaj. Ovo je još više pojačano činjenicom da prednja strana telefona poseduje jednaku srukturu, koja čini da telefon svetluca na suncu.

U smislu dimenzija, ima nešto što je potrebno da znate – veliki broj korisnika upoređujući zatvorene telefone RAZR i RAZR 2 tvrdi da je novi model i širi i viši. Subjektivan osećaj se dobija zbog manje debljine i komponenti kao što je veliki spoljašnji ekran – to je ono što RAZR 2 poseduje. Međutim, potpuno je druga stvar kada se telefon otvori, RAZR 2 je veći za 1,5cm zahvaljujući skoro jednakim dužinama polovina, dok je kod modela RAZR prednji deo telefona kraći za 1cm od donjeg dela.



Dimenzije uređaja su dovoljne (103x53x11.9mm, 117grama težine u odnosu na RAZR i njegove dimenzije 98x53x13.9mm i težinu od 95 grama) tako da je omogućeno nošenje onako kako vama odgovara, bilo u džepu košulje ili pantalona. Ukoliko bismo potražili konkurenta na drugom mestu, prvi model kojeg ćemo se setiti sigurno je Samsung U300 iz Ultra edicije II (100x51x9.6mm). Iako su im dimenzije prilično uporedljive, RAZR 2 je u boljoj poziciji budući da spoljni ekran čini da model izgled adrugačije, pa do nekog stepena i jedinstven. Drugi telefon koji možemo uporediti sa novom ponudom iz Motorola-e je Nokia N76 (106,5x52x13.7, 115grama), a na neki način ovaj smart telelefon nadmašuje uređaj koji predmet ovog testa, međutim na neki način i zaostaje za njim.


Najveća mana kada je u pitanju dizajn, ovo važi i za unutrašnjost i za spoljašnjost, jeste to što uređaj predstavlja magnet za otiske prstiju. Uvek ćete morati da brišete ekran a to je cena koja se plaća ukoliko korisnik želi telefon sa velikim ekranom.

U vreme kada smo radili ovasj test, oko 100 miliona jedinica originalnog RAZR modela je bilo isporučeno širom sveta tako da slobodno možemo reći da je dizajn već postao moderni klasik. Sličnost RAZR 2 nije mana kako to neki vide, budući da se samo radi o sličnim linijama i oblicima. Za većinu korisnika ovaj uređaj izgleda drugačije i pruža drugačiji osećaj. Svako ima pravo da kaže da je tržište preplavljeno RAZR ponudama, ali ovaj uređaj ne podseća toliko na izvedeni model. Centralni deo dizajna ovog uređaja je spoljni ekran koji pretvara čitav telefon u nešto skroz drugačije.

Ekrani

RAZR 2 je jedan od prvih modela koji poseduje dvostrani ekran sa velikim dijagonalama. Pod „dvostranim ekranom“ podrazumevamo matricu koja ima jedan isti izvor pozadinskog osvetljenja i za spoljni i unutrašnji ekran. Oba ekran karakteriše QVGA (240x320 piksela) rezolucija i mogu prikazati do 262.144 boje. Dimenzija spoljnog ekrana od ugla do ugla je 2’’ a dijagonala unutrašnjeg ekrana je 2.2’’. Zanimljiva je činjenica da je već kod modela Motorola V60, kompanija počela da koristi ideju o kontroleru za dve matrice a zatim je ovaj koncept postao uobičajen na tržišti nakon čega je usledio i logičan razvoj. Kao što Motorola KRZR K3 sve govori sa svojim velikim spoljnim ekranom tako i RAZR 2 nastupa. Za sada sigurno da se nikakvi konkurentski modeli u ovom smislu neće pojaviti kada se radi o veličini spoljnog ekrana.

Dvostrani ekrani okarakterisani su različitim nivoom pozadinskog osvetljenja za unutrašnji i spoljni ekran. Kod internog ekrana imate mogućnost da podesite osvetljenje, dok spoljni ekran nema ovu opciju. Po podrazumevanm podešavanju, nivo osvetljenja unutrašnjeg ekrana podešen je na srednji nivo što nije dovoljno. Ukoliko osvetljenje postavite na najviši nivo to će se uveliko odraziti na trajanje baterije pa to onda i nema neke velike svrhe (mada pri direktnim sunčevim zracima, povećanje kontrasta kao što je Sun Light režim kod Ultra 2 uređaja kompanije Samsung veoma pomaže).

Kod spoljnog ekrana nivo pozadinskog osvetljenja je suvišan za upotrebu u zatvorenom, dok pri direktnim sunčevim zracima ekran izgleda blago ispran i ne tako svetao. Prema specifikacijama ekrana 40% pozadinskog osvetljenja odlazi na spoljni ekran a 60% na unutrašnji.

Pri direktnim sunčevim zracima, spoljni ekran ostaje čitljiv ali zbog svog mogućnosti i veličine slova značajno bledi. Identifikacija poziva koja se prikazuje preko čitavog ekrana je veliki plus.


U smislu kvaliteta reprodukcije boja i oštrine slika unutrašnji ekran je u liniji sa najboljim na tržištu i koji su dostupni samo u Japanu. Budući da u Evropi ovakve matrice nisu rasprostranjene pa čak ni u opsegu proizvoda kompanije Samsung. TMR matrica koja je ovde prisutna je TFT varijacija sa pozadinskim osvetljenjem. Ovaj ekran se dobro ponaša na suncu u poređenju sa TFT matricam, međutim, čini se da je slika mnogo bolja u zatvorenom prostoru. RAZR 2 spada u segment modnih telefona na preklop budući da za sada nema nema nikakvu konkurenciju.

Režim spoljašnjeg ekrana

Bilo bi veoma pametno koristiti spoljni ekran ove veličine za prikazivanje različitih podataka, kao i kreirati karakteristiku sličnu Nokia-inom Cover UI u S40, gde možete čitati poruke i vršiti pregled drugih informacija. Za RAZR 2 načinjen je tek prvi korak ka ovome, prvi ali obećavajući. Šta možemo raditi sa spoljnim ekranom?

Prva i najbitnija stvar je identifikacija poziva bilo u vidu slike ili video klipa koji se prikazuje preko celog ekrana i u veličini ekrana što je veoma važno. Druga veoma važna primena je čitanje poruka, budući da tada imate mogućnost da odgovorite na poruku korišćenjem uobičajenih šablona i bez otvaranja telefona jednom rukom. Jedini problem ovde je način na koji odrediti koliko ćete kasniti budući da šabloni nemaju mogućnost unosa vremena. U tom slučaju odgovaranje sa zatvorenim telefonom nije od naročite praktične koristi već je bolje koristiti uobičajen način odgovaranja. Druga interesantna mogućnost je da vam telefon dozvoljava da promenite trenutni profil, odaberete profil koji želite sa liste i jednostavnim pritiskom na programabilni taster taj izbor potvrdite.

Video klip, rukovanje spoljašnjim ekranom (21.6 mb, mpeg)

Ne postoji način da vidite listu poziva ili neke druge informacije, čak ni da vidite stare poruke na ovaj način. Prema tome set funkcija je prilično siromašan, ali imajte u vidu da je ipak u pitanju tek prvi uređaj koji koristi ove karakteristike. Po pitanju funkcionalnosti budući uređaji će biti u liniji sa Cover UI i možda čak nadmašiti Nokia-ina rešenja na nekim poljima.

Zbog čega smo tako sigurni u ovo. Pre svega zbog tastera osetljivih na dodir kod Motorola-inih telefona. Na evropskom tržištu takvi modeli su Motorola V6 Maxx, Motorola K3m i neki drugi. Svaki od ovih modela je prepoznatljiv po tome što ima tastere osetljive na dodir na gornjoj polovini, koji se koriste za upravljanje plejerom i nalaze se ispod spoljnog ekrana. Kod modela RAZR 2 ovi tasteri su po prvi put smešteni u dno ekrana (ali su providni i mogu se primetiti samo pod svetlošću), što je omogućilo proizvođaču da ne instalira specijalno pozadinsko osvetljenje za njih. U zavisnosti od trenutne aplikacije senzori se mogu koristiti za upravljanje različitim funkcijama i obzirom da postoji tri senzora, dovoljno ih je za bilo koju, čak i komplikovaniju interakciju. Sa druge strane kod Cover UI S40, morate da koristite bočne tastere, što nije naročito pogodno. I ponavljam, modeli kod kojih spoljni tasteri osetljivi na dodir će moći da se uhvate u koštac sa aplikacijama će se pojaviti u ne tako dalekoj budućnosti. Ovo je jeftin način da dodate kontrole osetljive na dodir telefonu i izbegnete troškove ekrana osetljivog na dodir, potrebu za dodatnom zaštitom itd. Prema tome RAZR 2 je tek prvi znak nečega što će postati mnogo veće u 2008-oj.

Kod modela RAZR 2 V8 ovi tasteri osetjivi na dodir se jedino koriste za upravljanje pelejerom, mada ni ovde implementacia nije savršena. Nije moguće premoratavati numeru ni u jednom pravcu, obzirom da se telefon prilikom ovakvog pokušaja odmah prebaciuje na sledeću numeru – pogledajte video klip da bi vam bilo jasno o čemu govorim.

Još jedna interesantna funkcija je vibracija koja se generiše iz tastera osetljivih na dodir, koja na neki načimn ima ulogu potvrđivanja od strane uređaja. Vibracija je dodirna, obezbeđujući povratnu informaciju od uređaja. U pitanju je funkcija slična Samsung-ovoj VibeZ tehnologiji koja je namenjena buzdućim modelima – dodir na ekran je praćen vibracijom (amplituda vibracije je slična u oba slučaja).

Tastatura i kontrole

Što se tiče tastature, stiče se utisak da u pitanju nije nišrta drugo do metalna ploča napravljena od anodizovanog aluminijuma, slična onima koje su korišćene kod RAZR modela i njegovih naslednika, koja je unapređivana od jedne iteracije od druge i daje potpuno drugačiji osećaj od uobičajenih plastičnih tastera sa dugom putanjom. Kod modela RAZR2 V8, velike zasluge idu veličini kućišta, tako da tasteri sada imaju mesta da idu na dole, pa je iz ovog razloga tatsatura i lakša za rukovanje, a i pritiskanje pogrešnih tastera će se mnogo ređe dešavati. U pitanju je odlično unapređenje u odnosu na prethodne Motorola telefone koji su posedovali slične tastere. Svi tasteri su osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem, vidljivim u različitim uslovima.


Sa leve strane telefona nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, kao i Smart taster koji obično ima ulogu za potvrđivanje. Okretanjem telefona na desnu stranu, ugledaćete microUSB utičnicu prekrivenu gumenim zatvaračem i posvećeni taster kamere. Otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata se nalazi sa desne strane.





Memorija

Telefon ne poseduje slot za proširenje memorije, ali ovo je iz razloga što telefon ima (barem njegova prva verzija) 512Mb ugrađene memorije od čega je 490Mb dostupno korisniku. Za dva meseca ova edicija će u potpunosti biti zamenjena modelom sa 2Gb ugrađene memorije. U svetlu tvrdnji koje smo čuli ranije da je proizvođač implementirao standardnu memorijsku karticu samo je zaključao, sada smo sigurni da je iskorišćen opšti tip memorije tako da krajnji korisnik nema mogućnost da poveća količinu ugrađene memorije.

Činjenica da je kompanija prvo izdala ediciju niskog kapaciteta ukazuje ni na šta drugo nego da proizvođač ima velike zalihe ovih memorijskih čipova kojih želi da se reši na brz način. Ne naročito dosledno rešenje, kada eima u vidu samo ovaj proizvod, ali dobro za kompaniju u celini.

CrystalTalk

Za RAZR 2 V8, kao i ostale modele u opsegu, karakteristično je prisustvo Crystal Talk karakteristike, koja ima zadatak da poboljša kvalitet zvuka pri pozivima. Formalno, tehnologija je svoj debi doživela ovim modelom, mada je prvi model koji je imao implementiranu tehnologiju u komercijalnoj verziji bio Motorola KRZR K3. Prilikom testiranja telefona ustanovili smo poboljšan zvučni doživljaj pri pozivima i pripisali ga poboljšanom AMR kodeku. Ali u stvarnom životu ova tehnologija radi na potpuno drugačiji način i nema ništa sa ovom kodekom (AMR poboljšava kvalitet zvuka koji dolazi iz slušalice).

Crystal Talk je mešavina hardverskih (slušalica, zvučnik) i softverskih (obrada zvuka, redukcija šuma, itd) rešenja. Krajnje rešenje je da korisnik dobija veoma dobar kvalitet zvuka koji se veoma razlikuje od onoga to smo mogli da čujemo kod prethodnih generacija, postavši istovremeno jedna od najboljih ponuda na tržištu. Uporedili smo Crystal Talk sa postojećim tehnologijama i dobili sledeće rezultate.

 

CrystalTalk (Motorola)

Voice Clarity/Whisper Mode (Samsung)

Noise cancellation (Nokia 8800 SE)

Manuelno upravljanje od strane korisnika (on/off)

Ne

Da/Da

Ne

Automatska adaptacija na eksterni nivo šuma

Ne

 

Ne/Ne, ali uvećava jačinu i osetljivost mikrofona, što pogoršava kvalitet zvuka, ali i dalje omogućava lakše razumevanje.

Da

“White noise” generacija

Da

Ne

Da

Redukcija efekta ehoa

Da

Da

Da

Eksterni šum je odstranjem mikrofonom

Da

Da/Da, delimično

Da

Tehnologija ne može biti omogućena manuelno – ona je uvek uključena. U budućnosti Crystal Talk karakteristika će se proširiti na ceo opseg telefona, uključujući Motorola-ine jeftinije modele. Pojedini proizvodi kompanije Nokia nude kopiju ove tehnologije u formi Noise Cancelation tehnologije koja je primenjena na model Nokia 8800. Efekat „White noise“ je stigao sa modelom Nokia 8210, kod kojeg je kvalitet zvuka toliko dobar da svaka slučajna pauza u razgovoru može da izgleda kao da se veza prekinula. Izvršili smo poređenje ovih tehnologija i pri dolaznim i odlaznim pozivima i rezultati koje smo dobili su nas donekle iznenadili.

 

Motorola RAZR2 V8

Samsung U600

Nokia 8800 SE

Subjektivna procena
kvalitet zvuka pri dolaznom pozivu (10 poziva za svaki uređaj, srednja vrednost, uzorak od 10 ljudi)

4.5

4.1

4.6

Subjektivna procena kvaliteta zvuka sagovornika

4.2

3.9

4.0

Subjektivna procena  kvaliteta zvuka u slušalici

Zvučan, bogat, jasan

Dobar, adekvatan, glasan

Jasan, zvučan, živopisan

"White noise" nivo (primetan ili ne)

 

Jedva primetan

 

Ne

Primetan

Navikli smo da je Nokia lider na tržišti kada je u pitanju kvalitet poziva, mada sa novom Crystal Talk tehnologijom Motorola se popela do samog vrha. Njen najbliži rival Samsung nudi čist zvučni doživljaj, ali po konačnim rezultatima je iza prethodno pomenute dve ponude. Njegovo Whisper Mode rešenje je jedinstveno i postiže dobre rezultate u okruženjima ne naročito pogodnim za vođenje telefonskih razgovora, ali utiče na kvalitet zvuka. Na žalost nismo uspeli da proverimo da li i kompanija Sony Ericsson ima identično rešenje, sa obzirom da je zvučni doživljaj koji omogućavaju telefoni ove kompanije u liniji sa Samsung-ovim modelima.

Baterija

Telefon koristi Li-Ionsku bateriju kapaciteta 960mAh, za koju proizvođač tvrdi da može da obezbedi 280 časova rada telefona u režimu mirovanja i do 8 časova u režimu razgovora. Prilikom testiranja u okruuženju sa dobrom pokrivenošću mreže, baterija telefona je trajala približno dva dana uz jedan čas poziva i čas slušanja muzike je dok upotreba ostalih funkcija bila minimalna. U uslovima slabije pokrivenosti mrežom pri ovakvom korišćenju telefon je morao da se puni svakodnevno. Kao prosečna vrednost, nameće se da bi aktivan korisnik bateriju telefona morao da puni jednom dnevno, dok bi svođenje aktivnosti na minimum omogućilo dva dana trajanja baterije. Ekrani su svakako delovi ekrana koji troše najviše energije, tako da što ih više koristite baterija modela V8 će kraće trajati. Za model V8 nisu dostupne baterije višeg kapaciteta. Pri konstantnoj muzičkoj reprodukciji baterija telefona je trajala oko 12,5 časova.



USB, Bluetooth

USB. RAZR 2 poseduje microUSB slot koji je nešto tanji i i stoga se razlikuje od miniUSB slotova koje smo navikli da koristimo. U bliskoj budućnosti microUSB će postati standardno rešenje za svakodnevne kućne uređaje i naročito za mobilne telefone. Nokia takođe planira da ovu vrstu utičnice primeni na svoje uređaje.

Međutim, ovih dana je pravi izazov kupiti microUSB kabl kod prodavaca, da ne kažem da je nemoguće. Ovakvi kablovi su uključeni u prodajna pakovanja nekih MP3 plejera, i to je sve. Nema ni microUSB na 3.5mm adaptera, mada Motorola planira da počne da ih isporučuje. Imajte na umu da na evropskom tržištu u i dalje nedostaju miniUSB na 3.5mm adapteri tako da ne možemo očekivati da će sa novim adapterom biti nešto bolja situacija.

Proizvođač navodi da uređaj podržava USB High speed 2.0, što prevedeno u cifre znači da u USB Mass Storage i MTP režimima konekcijom ostbvarenom preko USB kabla se postiže brzina prenosa od oko 1100 do 1250Kb/s. Na ovaj način, recimo kopiranje muzičkog albuma veličine 75Mb bi trajalo manje od minuta, što je adekvatan rezultat za današnje telefone i jedna od najboljih ponuda na tržištu. Po uspostavljanju USB konekcije u prethodno pomenuta dva režima funkcionalnost telefona je onemogućena, mada i dalje možete primati pozive.

U podešavanjima ćete pronaći nekoliko opcija za povezivanje sa personalnim računarom: MediaSync (MTP proptokol), Memory Card (USB Mass Storage, nisu potrebni driveri), Tools (Sinhronizacija sa Mobile Phone Tools), Modem&Tools (sinhronizacija i režim modema).

Govoreći o ostalim pogodnostima koje donosi model V8, ne možemo da previdimo potpunu podršku za Windows Media Player 11, kao i mogućnost korišćenja vašeg PC-ja za kreiranje sopstvenih lista pesama i njihov prenos na telefon. U budućnosti podrška za ovaj plejer će postati standardna za Motorola brendirane telefone.

Bluetooth. The V8 poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0, a lista uređaja kojise mogu povezati sadrži čak 16 uređaja. Podržani su sledeći profili:

Dial-Up Networking Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Object Push Profil
Serial Port Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
Synchronization Profil
Basic Image Profil
File Transfer Profil
HID (host) Profil
Stereo Advanced Audio Distribution Profil
Advanced Audio/Video Remote Conference Profil

Implementacija Bluetooth-a ne zaslužuje nikakve loše komentare, u toku testiranja telefona nije bilo nikakvih problema pri radu sa ovim tipom konekcije. Sa druge strane, standardno vreme vidljivosti preko Bluetooth-a je i dalje ograničeno; uređaj ne može ostati u stalno vidljivom režimu.

Kamera

Telefon poseduje 2MP modul kamere bez blica, koji je moguće pokrenuti i kada je telefon otvoren i zatvoren. U ovom drugom slučaju spoljni ekran omogućava gledanje onoga što kamera „vidi“, dok desni taster služi za okidanje. Međutim, ovo je od koristi samo ukoliko želite da fotografišete sami sebe ili da snimate nekog a ne želite da on to zna.


Kvalitet kamere je prosečan,i dok fotografije izgledaju sasvim dobro kada ih gledate na savršenom ekranu koji poseduje V8, kada ih gledate na ekranu računara i ne izgledaju toliko dobro.

Dostupne su tri rezolucije pri snimanju fotografija – Large (2Mp), Medium (1.3Mp), Small (480x640). Na raspolaganju su i dva nivoa kompresije. Ostala podešavanja omogućavaju uključivanje zvuka pri fotografisanju, ekspoziciju od -2 do +2, odabir osvetljenja (automatsko, sunčano, oblačno, u zatvorenom, kancelarija). Funkcija self-timer takođe je dostupna.

Najbolji rezultati se postižu pri sunčanom danu, dok je u ostalim slučajevima zasićenost boja na nezavidnom nivou. Zgodna karakteristika jeste da se fotografije prikazuju preko celog ekrana pri radu sa kamerom dok su natpisi poluprovidni. Postoji mogućnost izmene osvetljenja vertikalnim pritiskom na navigacioni taster a dostupan je i odabir različitih efekata (crno-belo, negativ, crvenkasto smeđa, solarize). Digitalno uvećanje je takođe korisniku na raspolaganju (do x8). Telefon karakterište i režim snimanja više slika.

(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600
(+) Uvećaj, 1200x1600 (+) Uvećaj, 1200x1600

Telefon snima video sadržaje rezolucijom 176x144 piksela sa neograničenim trajanem klipa. Kvalitet klipova nastalih modelom V8 nije na nivou najnovijih rešenja, barem ne svih, jer često proizvođači ovu funkciju smatraju beskorisnom.

Performanse

Kao i model Motorola Z6, i Motorola V8 koristi ARM 11 procesor, radog takta 500MHz, koji ovom telefonu daje najviše performanse trenutno prisutne na tržištu. Ukoliko suzite izbor samo na slim telefone, onda definitvno postiže najbolje rezultate.





Interfejs

Levi programabilni taster vezan je za stavku Opcije, što je u suštini neka vrsta brzog pokretanja menija, naročito za pregled karakteristika zaključavanja, aplikacije kamere, pisanje poruka, izmenu profila, offline režim, alarm časovnik i na kraju podešavanje ekrana u režimu mirovanja (digitalni ili analogni sat, podešavanje prečica).

Navigacija kroz meni uređaja je jednostavna koliko god može biti – za ulazak u bilo koji meni dovoljno je pritisnuti džojstik, za povratak jedan korak unazad upotrebite taster “C” (ima ugraviranu strelicu).

Video klip, kretanje kroz meni telefona (22.1 mb, mpeg)

Glavni meni može se videti u vidu 3x3 matrice ili liste. Kod modela V8 omogućena je brza navigacija brojevima. Pored toga, uređaj čuva u memoriji stavku koju ste poslednju pozvali te se ona pri sledećem ulasku u meni automatski označava. U podmenijima, međutim, obeležena je samo stavka koja je prva na listi – pored Motorola-e, danas samo Samsung ima ovakvu karakteristiku ali ovaj proizvođač ima takođe omogućenu ovu opciju u pod-menijima.

Za sve stavke koje se mogu pronaći u pod-menijima možete menjati njihov način prikazivanja, sopstvene aplikacije mogu se zameniti sa drugačijim direktorijumima. Korisnik takođe ima mogućnost da kreira sopstvene direktorijume u glavnom meniju kao i da im dodeli ikone i nazive. Ova opcija je sjajna zahvaljujući jednostavnoj implementaciji.

Negativna stvar u vezi bilo koje lokalne verzije V8 jeste to što su naslovi stavki menija predugački te ne mogu da stanu na ekran. Na primer, na prvi pogled vidite samo Web Ac…, Office T…, Muktime…, File Ma… i tako dalje. Nije mi jasno zašto nisu mogli da smisle kraće nazive. “Web AC…” bi sigurno bio mnogo bolji samo kao “Web”. Još nekim stavkama menija bi sigurno bilo potrebno skraćenje naziva a to i nije tako teško.

Glasovne funkcije

Sa desne strane ugledaćete taster koji vam omogućava pristup glasovnim funkcijama. U režimu mirovanja ovaj taster je odgovoran za pozivanje brojevima ili unošenje komandi. V8 se isporučuje sa sistemom za prepoznavanje glasa koji je nezavistan od zvučnika. Ne zahteva prethodno treniranje glasa; uređaj identifikuje većinu komandi bez ikakvih problema. Moguće je pozvati broj iz imenika, dovoljno je samo izgovoriti ime i prezime i zatim odrediti tip broja – kancelarija, kuća, faks itd. Lista komandi je veoma duga: od glasovnog pozivanja do aktivacije nekih menija ili provere statusa baterije i jačine signala). Funkcija je veoma zanimljiva i korisna, naročito pri upotrebi slušalica. Pritiskom na taster slušalice u režimu mirovanja isti je imate učinak isti kao pritiskanjem glasovnog tastera. Drugim rečima, uređajem se može upravljati i bez dodirivanja telefona.

Sličan sistem glasovnog pozivanja može se videti i kod današnjih modela koje nudi Morotola; ali ovu funkciju bi trebalo pomenuti budući da je veoma neuobičajena, sve dok ne vidite njenu integraciju sa Talking telefonom. U Podešavanjima za neke stavke menija možete odabrati da se njihovi nazivi izgovaraju.

Na primer, primili ste poruku. Pored zvučnog signala, uređaj ima mogućnost da pročita broj pošiljaoca, njegovo ime i prezime ukoliko postoje u imeniku. Pri otvaranju poruke telefon započinje sa čitanjem njenog sadržaja. U nekim slučajevima, kada je telefon ispred vas, ova funkcija je prilično beskorisna, ali tokom vožnje automobila, trčanja ili neke slične aktivnosti, ova je funkcija veoma korisna. Tekst na engleskom isčitava muški glas koji je prilično prihvatljiv. Nažalost, čitanje brojeva ide veoma teško; budući da Z6 pokušava da ih interpretira kao brojeve, prema tome u verbalnoj prezentaciji velikog broja kombinacija dolazi do zabune. Naravno, uređaj ne prepoznaje nikakve skraćenice; on ih isčitava slovo po slovo pa i to predstavlja dodatne probleme. Moguće je postaviti virtuelni čitač za poruke, email-ove, primljene pozive (na primer, isčitava naziv pozivaoca kod dolaznog poziva), stavke menija (pri navigaciji kroz meni odabrana stavka se iščitava; ne radi za trećim nivoom podmenija). Na kraju, prilikom navigacije kroz kontakt listu u imeniku, unosi se takođe mogu isčitavati, funkcija može ispustiti neke ali na sreću ova se funkcija može i isključiti. Dobro je znati da se podešavanja za glasovnu komunikaciju razlikuju za svaku stavku; korisnik ih može odrediti na način koji želi. U smislu glasovnih funkcija V8 je i dalje jedna od najboljih ponuda na tržištu.

Unos teksta, personalni rečnik

Unos teksta kod modela Motorola V8 je rezultat razvoja inteligentnog iTap sistema. Posebno kada je uključeno “Word Guessing”, automatsko prepoznavanje i ponuda odgovarajućih kombinacija reči; ne morate unositi čitave reči. Ova funkcija odlično radi te samim tim omogućava brzo kucanje poruka. Nepoznate reči se u telefonu automatski memorišu nakon prvog unosa u rečnik. Iz sigurnosnih razloga rečnik se može aktivirati samo nakon unošenja lozinke (unos lozinke potreban je za meni Podešavanja pri aktivaciji, to morate da uradite samo jednom, iako zaštita lozinkom nije obavezna).

Pri unosu teksta, može se koristitido 5 režima unosa a za prebacivanje između njih koristi se taster #. Pritiskom nekoliko puta na ovaj taster omogućavate pregled svih dostupnih režima. Korisnik može odabrati njihov način prikazivanja, na primer, inteligentni unos teksta je prvi, nakon toga je unos teksta slovo-po-slovo i tako dalje. Veoma je važno da automatsko popunjavanje reči bude uključeno pri unosu slovo po slovo budući da to olakšava rad. Kod upotrebe režima unosa slovo-po-slovo, ukoliko je neophodan simbol koji je dodeljen istom tasteru, moraćete da upotrebite kursor te da označite neki drugi a ne prethodni simbol; ukoliko to ne uradite oznaka će jednostavno nestati. Ovo se takođe dešava kada završite kucanje teksta i pomerite se na sledeće polje: poslednji unešeni simbol se označava i zatim nestaje sa ekrana. Ovaj bug je veoma frustirajući ali sve što možete da uradite jeste da ga prihvatite. Ova priča se ponavlja pritiskom na “Send” taster u porukama – označeni simbol jednostavno nestaje sa ekrana.

Multitasking

Telefon u potpunosti pripada modernim telefonima u pogledu ovog aspekta; pri reprodukciji muzike u pozadinskom režimu takođete možete raditi sa drugim aplikacijama. Dobra stvar je da telefon u memoriji čuva standardne funkcije koje ste odredili, ukoliko ih slučajno zatvoriti pritiskom na taster za prekid veze umesto pritiskom na “C”. Na primer, prilikom kucanja poruka može se pritisnuti taster za prekid veze, aktivirati meni za poruke iz glavnog menija – i ponovo se nalazite na početnom ekranu za pisanje poruka ali i pored toga, tekst koji ste ranije otkucali neće nestati.

Vraćamo se na negativnu stranu, modelu V8 nedostaje menadžer zadataka/memorije, prema tome nećete biti u mogućnosti da proverite koje aplikacije trenutno rade i ukoliko je potrebno da izvršite prebacivanje između njih.

Telefonski imenik

Dok kreirate novi unos imate pristup do pet tabulatora koja karakterišu različita polja. Prvi se koristi za unošenje imena, prezimena kao i četiri telefonska broja (odaberite od pet dostupnih tipova – mobilni, kancelarija, kućni, faks, ostali). Odabir tipova je ograničen usled od zvučnika nezavisnog sistema glasovnog prepoznavanja koji postoji na telefonu. Za jedan unos je moguće uneti dve e-mail adrese i odabrati njihov tip. Konačno u ovom polju možete uneti broj za instant poruke, koji može biti na primer ICQ broj.

Poslednja stavka ovde je odabir grupe pozivaoca – po podrazumevanom podešavanju telefon poseduje četiri grupe, međutim možete kreirati neograničen broj grupa (ne manje od 20) i prilagoditi ih sa personalizovanim slikama, meldojama zvona, tonovima za SMS (bilo koji fajl).

Drugi tabulator je adresa; ovde možete upisati poštansku adresu, grad, državu, poštanski kod, tip adrese. Telefon podržava do dve kompletne adrese sa svim popunjenim poljima.

Treći tabulator je rezervisan za personalizovanu fotografiju ili sličicu za kontakt. Prilikom dolaznog poziva slika zauzima gotovo celu površinu ekrana.

Četvrti tabulator omogućava odabir melodije zvona i notifikacije pri dolaznoj poruci za kontakt koji ima viši prioritet u odnosu na grupu. Stavka Privacy je takođe interesantna. Njenim odabirom štitite unos od kopiranja na računar, mada i dalje ostaje vidljiva na opštoj listi. Takođe imate mogućnost da aktivirate zaštitu telefona i u tom slučaju pristup telefonskom imeniku je moguć jedino nakon unošenja lozinke.

Peti tabulator sadrži dodatne informacije, na primer, tekstualne ili glasovne beleške. Moguće je da unesete ime svog direktora, pomoćnika, URL, nadimak, supružnika, popunite polja "deca", Polje Birthday omogućava podešavanje notifikacije i odabir vremenskog razmaka (od jednog dana do dve nedelje pre događaja). Polje Anniversary funkcioniše na sličan način i omogućava podešavanje podsetnika.

U opštoj listi unosi se prikazuju samo po imenu i prezimenu i sa ikonom koja ukazuje na tip broja sa desne strane. Bočno skrolovanje omogućava prebacivanje između svih brojeva telefona koji postoje za specifično ime. Pretraga po imenu ili prezimenu može da bude inicirana. Možete sortirati listu kontakata u realnom vremenu (bilo po imenu ili prezimenu).

U thumbnail režimu pregleda, nezavisno od imena ili prezimena telefon vam prikazuje podrazumevani broj.

Možete odabrati bilo SIM karticu, telefon i SIM karticu ili samo telefon za svrhe skladištenja kontakata. Korišćenje treće opcije je prema meni najpogodnije. V8 vam nudi mogućnost kopiranja svih unosa na SIM karticu.

Kao dodatnu mogućnost ne možemo da previdimo mogućnost kreiranja sopstvenih kartica sa imenima, koje su samostalna stavka menija. U poređenju sa ROKR E2, rukovanje opštom listom je sada mnogo brže – u mom slučaju lista je posedovala 400 unosa i pri pretrazi po prvom slovu imao sam gotovo trenutan odziv.

Jedinstvena funkcija telefonskog imenika je opcija najčešće korišćenih kontakata. U opštoj listi dovoljno je da aktivirate ovaj režim pregleda da biste sortirali listu kontakata. Svi kontakti koje ste pregledali nedavno će biti na vrhu liste, dok ćete ispod njih pronaći standardnu listu sa dostupnim ostalim imenima. Ova karakteristika je zgodna za one korisnike koji imaju preko 300 kontakata na svojim listama. Sortiranje kontakata po e-mail adresama i grupama funkcioniše na sličan način. Velika prednost modela V8 je činjenica da se grupe u telefonskom imeniku mogu lako sinhronizovati sa MS Outlook-om.

Kao dodatak grupama u mogućnosti ste da sastavite mailing liste i za tekstualne poruke i elektronsku poštu. Svaka lista može da pripada određenoj kategoriji kontakata ili da bude samostalna stavka. Lista može da sadrži do 100 adresa, što znači da oni kojima je ova karakteristika bitna će da budu veoma zadovoljni modelom V8.

Sve u svemu implementacija sistema filtera je zgodna za rukovanje, možete se prebacivati između pogleda samo SIM karitca, sortiranja po e-mail adresama i takođe najčešće korišćenim kontaktima. Na žalost ovo se može izvesti samo iz kontekstualnog menija, a za tu svrhu se koriste tasteri * i # čijim pritiskanjem se inicira pretraga.

Sinhronizacija sa računarom ne izaziva nikakve poteškoće; sva polja su identifikovana i sortirana pravilno. Pored toga primanje telefonskog imenika sa drugog uređaja preko Bluetooth-a je takođe osigurano, mada je moguće samo prenošenje tekstualnih informacija dok melodije ne mogu da se prenesu.

U opštoj listi možete označiti samo pojedinačnu belešku ili nekoliko istovremeno &ne više od 100). Sve mogu da budu prenešene na drugi uređaj preko Bluetooth-a (masovan prenos svih unosa nije podržan). Interesantna stvar je mogućnost da zaključate pojedine kontakte, tako da oni neće biti obrisani pri sinhronizaciji (možete da odaberete opciju zamene kontakata), ili od editovanja kontakta od strane zlonamernih osoba.

Telefon podržava daljinsku sinhronizaciju telefonskog imenika uz pomoć Exchange ActiveSync servera. Dovoljno je postaviti tip sinhronizacije i režim telefona i uneti podešavanja servera. Sveukupno telefonski imenik može da uskladišti ne manje od 1000 unosa sa svim popunjenim poljima.

Implementacija telefonskog imenika kod ovog telefona je bliska savršenstvu. Kombinuje veliki broj polja, veoma fleksibilna podešavanja i filtere. Model Z6 je bez sumnje pobednik među modernim Motorola brendiranim telefonima po pitanju lakoće upotrebe, ali V8 se ne može meriti sa sistemom kontakt informacija kod Symbian-a (ovde je broj polja neograničen), a njegov glavni adut je lakoća unosa koja mu obezbeđuje intuitivniji dizajn. Za one kojima je potrebno da dodele više od četiri broja za pojedinačni kontakt preporučujem da potraže neko drugo rešenje. Mada, realno samo mali broj korisnika ima potrebu da jednom kontaktu dodeli više od četiri broja telefona.

Slanje poruka

Broj poruka koje se mogu uskladištiti na telefonu zavisi od količine slobodne memorije, ali u praksi on je praktino neograničen – kada sam pisao ovaj test imao sam nakon mesec dana upotrebe oko 800 poruka uskladištenih u telefonu. Model poseduje standardnu strukturu direktorijuma, omogućavajući vam da kreirate sopstvene direktorijume. Dok pregledate listu svakog direktorijuma ovi podaci su prikazani na vrhu ekrana.

Proces ruukovanja SMS/MMS porukama je objedinjen koliko god je to moguće. Kada kreirate poruku ne vidite razliku između ova dva tipa poruka (Nokia je primenila ovakvo rešenje za svoje S60 bazirane Symabian smart telefone nedavno, a prvi proizvodi sa ovom karakteristikom će se pojaviti u drugoj polovini godine). Ali ukoliko treba da unesete video klio ili sliku u poruku SMS se trenutno menja u MMS na servisnoj liniji (tip poruke može biti na silu promenjen). Ovo je logično, mada je ova karakteristika dizajnirana uglavnom za nesofisticirane korisnike, kao i sam telefon.

Dok unosite tekst videćete broj unetih simbola na servisnoj liniji iznad. Podrška za EMS je uključena, međutim nema ikona sa osmesima ili sličica koje su pripremljene isključivo za ovaj standard. Možete koristiti podrazumevane šablone, koji su podeljeni u dve grupe i to one za SMS i MMS. Za tekstualne poruke na raspolaganju su vam izveštaj o isporuci poruke i potvrda da je osoba kojoj je poruka poslata pročitala istu, kao i podešavanje prioriteta poruke. Ukoliko se poruka ne može isporučiti odmah, na primer mesto na kojem se nalazite nije pokriveno mrežom, Z6 će nakon uspostavljanja mreže automatski poslati poruku, pa za razliku od ostalih telefona sa modelom Z6 ne morate da brinete da li će vaša poruka stići do primaoca. Mada ova zgodna karakteristika ima svojih prednosti, ona može i da izazove nesporazume – jedanput mi se desilo da gotovo 20 časova budem van mreže (isključen telefon i mesto koje nije pokriveno mrežom) a kada sam konačno postao dostupan telefon je automatski poslao poruku iako je već bilo kasno.

Veličina MMS poruke nije ograničena, a u našem slučaju telefon je bez problema slao poruke veličine 2Mb. Telefon poseduje Postcard MMS šablon - to je MMS koji se može odštampati i poslati na određenu adresu. Uobičajeno je dizajnirana kao razglednica. Sa jedne strane se nalazi slika, a sa druge tekst. Dobra stvar kod podešavanja MMS-a je slanje po rasporedu sa programiranim vremenom i datumom.

Mail klijent podržava rad sa POP3/IMPA/SMTP serverima a moguće je kreirati i sopstvene profile. Veličina poruke nije ograničena (najveća poruka koju smo primili bila je veličine 8Mb), podržani su prilozi svih ekstenzija fajlova (čitanje i učitavanje ne predstavlja nikakv problem jer telefon sve čuva sa "kako je"). Za proveru pošte može se definisati period provere, kao i da podesite da li da se preuzme cela poruka, samo naslov ili prvih 1, 5, 10Kb.

Ono što mi se sviđa kod mail klijenta je mogućnost prijema poruka po pokretanju aplikacije i slanje svih poruka nakon gašenja. Možete isključiti notifikaciju novih poruka (poklapa se sa ikonom običnih poruka). Prilozi koji su u formi HTML fajlova se otvaraju u Opera 8.5 pretraživaču koji se isporučuje prethodno instaliran sa telefonom. Ovaj pristup osigurava najbolji mogući doživljaj pregleda stranica. Svi fajlovi koji su stigli u formi priloga se mogu videti u formi liste, koja vam omogućava da odaberete određene fajlove. Telefon zaista dobro radi sa svim kodnim rasporedima što je vrlo dobro jer se određena slova ne mogu pročitati sa smart telfonima baziranim na UIQ ili S60. Primao sam oko 500 mail-ova dnevno i svi su se nalazili na pojedinačnoj listi. Ovako velika količina poruka je dovela do toga da se telefon „ukoči“ na par sekundi svaki put kada sam pokušao da ih otvorim, ali nakon nekoliko sekundi sve je radilo normalno.

Takođe je interesantna činjenica da se vaše e-mail poruke neće obrisati kada ih obrišete sa servera (na primer preko vašeg PC-ja). Proizvođač veruje da mail-ovi koje ste vi upload-ovali su od primarne važnosti i na vam je da odlučite šta ćete uraditi sa njima. Dok ovaj pristup ima donekle smisla, on je potpuno različit od drugih platformi i rešenja koja su dostupna danas.

Moramo priznati da je sistem za upravljanje elektronskom poštom koji postoji kod modela Z6 veoma zgodan. Jedina stvar koja nedostaje je Push Mail, dok se ostatak funkcija veoma lako poklapa sa svim što postoji na gotovo svakom smart telefonu. Uopšteno govoreći, elektronska pošta je jedna od najboljih stvari koja postoji na ovom telefonu.

Office alati

Ovaj meni kombinuje nekoliko funkcija, u osnovi ovde se nalaze planer, lista zadataka, beleške, kalkulator, menadžer fajlova, menadžer preuzimanja, funkcija svetsko vreme, MOTOSYNC. E-mailu se može pristupiti i iz ovog menija. Prvo ćemo pogledati funkcije planera.

Kalendar. Uobičajeno postoje tri tipa prikaza – mesečni, nedeljni i dnevni. U mesečnom pregledu (podešen prema podrzumevanom podešavanju) možete videti događaje za pojedine dane, koji su prikazani sa šrafurom i odgovarajućim unosom po danima. U pregledu po nedeljama postoji privremena mreža u kojoj možete videti koliko ćete biti zauzeti tokom dana. Isto tako u dnevnom pregledu postoji slično rešenje. U podešavanjima je moguće postaviti događaje po hronološkom redosledu. Korisnik bira koji će tip kalendara biti prikazan. Uopšteno gledano postoji veliki broj podešavanja; možete odabrati kojim danom želite da vam započne nedelja; moguće je prikazati koliko dana želite da nedelja ima 5,6 ili 7. Možete takođe privremenu mrežu podeliti kako vam odgovara (da jedno polje zauzima od pola sata pa do 3 sata). Moguće je prikazati od koliko časova počinje dan i u koliko časova se završava kada se prikazuju dani ili nedelje (ukoliko je privremena mreža prikazana). Na prvi pogled podešavanja su jednostavna, ali omogućavaju podešavanje planera na način koji odgovara korisniku, tako da možete savršeno uklopiti svoj raspored.

Novi događaji u kalendaru se dodaju na isti način kao i u telefonskom imeniku,što znači da su vam na raspolaganju četiri tabulatora. U prvom je moguće odabrati tip događaja (12 različitih tipova, od doručka ili ručka, do prezentacija, letova, odmora); svaki događaj ima svoju ikonu na listi, što ih razlikuje. Može se pristupiti sledećim poljima: naziv događaja, lokacija, događaji koji traju ceo dan (može se označiti), izbor profila u kojem će telefon raditi tokom tog događaja (po podrazumevanom podešavanju ostaje trenutni profil). Moguće je podesiti vreme početka i kraja događaja kao i alartm (od jednog minuta pa do nedelju dana ranije). Ukoliko ne volite ustaljene varijante perioda moguće je podesiti sopstveni period od jednog do devedeset minuta. Zvuk alarma može da odredi sam telefon na osnovu trenutnog profila ili ga možete podesiti pojedinačno za svaki događaj.

Drugi tabulator sadrži tekstualne beleške vezane za sastanke.

Treći tabulator je objedinjen i moguće je u njega uneti učesnike događaja. Na primer možete unesti ime organizatora i njegovu poštansku adresu (po podrazumevanom podešavanju to je vaša adresa); u sledeće polje možete uneti imena učesnika prezentacije ili nekog drugog tipa događaja. Pri biranju njihovih e-mail adresa ili pri njihovom unošenju na listu možete im proslediti detalje dolazećeg sastanka. Vreme sastanka može biti prikazano kao slobodno, zauzeto, van kancelarije ili veoma važno. još jedna opcija koja se može prilagoditi: sastanak je privatan, lični, poverljiv. U osnovi, ova opcija kao i sigurnosna podešavanja definipšu mesto određenog događaja na opštoj listi.

Četvrti tabulator omogućava podešavanje režima ponavljanja, sa sledećim tipovima ponavljanja: dnevno, nedeljno, mesečno, godišnje. Kada ste se odlučili za tip, omogućeno vam je da odaberete dodatne parametre, kao što je na primer broj nedelja u kojima će se događaj odigravati, (svake x nedelje, odnosno recimo svake druge ukoliko imate unet broj 2). Ovde se takođe nalazi i ograničenje trajanja, što znači da možete da podesite datum kada će događaj prestati da se ponavlja. Za nedeljna ponavljanja podešavanje takođe omogućava da odaberete različit dan kada se događaj dešava, što je veoma zgodno za sastanke. Podešavanja vezana za ponavljanje koja nudi V8 će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike. Programeri su smatrali d apregled događaja koji se ponavljaju u mesečnom pogledu nije od vitalnog značaja, tako da ste u mogućnosti da odaberete režime ponavljanja bilo na nedeljnoj ili dnevnoj osnovi što ima smisla.

Sinhronizacija sa računarom nije pravila nikave probleme, podaci se vrlo lako prebacuju sa telefona ili na njega. Odvojeni događaji u formi vCard beleški mogu biti poslati na druge događaje preko Bluetooth-a. Već kreirani događaji mogu kompletno biti kopirani na druge dane, dovoljno je samo uneti novi datum.

Lista zadataka. Ove beleške su veoma jednostavne: potrebno je uneti naziv zadatka, datum završetka (ukoliko je neophodno), status (završen zadatak), prioritet (normalan, nizak, visok) i na kraju tekstualnu belešku. Za razliku od planera ovde ne postoji alarm, što je i logično jer su u pitanju dela a ne događaji. Nije moguće kopirati neki zadatak sa ove liste u planer jer su nekompatibilni.

Moguće je podesiti sortiranje po vremenu završetka u opštoj listi, statusu zadatka (završen ili ne). Beleške o zadacima se mogu poslati na druge uređaje pomoću SMS-a ili preko Bluetooth-a.

Beleške. Ova aplikacija omogućava unošenje standardnih tekstualnih beleški, sa sledećim dostupnim opcijama - označavanje unosa u opštoj listi, slanje beleški na druge uređaje preko Bluetooth-a ili SMS-a. Ekstenzija tekstualnih beleški kod ovog telefona nije .txt , ali to je ekstenzija kojom se beleške šalju na druge uređaje.

Kalkulator je osnovna aplikacija i radi vrlo dobro.

Funkcija svetsko vreme je realizovana prilično dobro a sem mape koja je postala standardna možete uključiti režim poređenja vremena u tri grada.

MOTOSYNC. Ovde se nalazi tzv. Exchange ActiveSync koja omogućava daljinsku sinhronizaciju podataka planera, telefonskog imenika i programa za elektronsku poštu. Ovde se nalaze i podešavanja SyncML-a, za čije ovladavanje nije potrebno mnogo vremena.

Menadžer fajlova. Fajl sistem telefona je zatvoren, tako da treba biti zadovoljan sa postojećom idejom. U direktorijumu My Files se nalaze direktorijumi Pictures (Slike), Video, Voice Note (Glasovne beleške), Aplication Downloads (Preuzete aplikacije), My Blog (Moji blogovi), Music and Sounds (Muzika i Zvuci), Unrecorgnizible files (Neprepoznati fajlovi) (u ovom direktorijumu se nalaze svi fajlovi koji nisu prepoznati od strane telefona, a možete ih prebaciti u koji god direktorijum želite), My Documents, Contact Images (slike vezane za određena imena iz telefonskog imenika).

U direktorijumu My Documents se nalaze brojni direktorijumi kao i linkovi ka web stranama i porukama u IM menageru.

Svaki direktorijummože d abude viđen kao lista, lista sa detaljima, ili thumbnail-a. Samostalni fajlovi (ili neki drugi) mogu se kopirati na memorijsku karticu, mogu se kopirati direktorijumi (funkcija SendTo). Podržano je sortiranje lista prema imenu, datumu, veličini.

Vredno pomena je i to da txt fajlovi imaju sopstvenu ikonu a u režimu lista sa pregledom prva linija je prikazana u formi prozora za prikaz.

Telefon poseduje oko 490Mb (ili gotovo 2Gb) memorije koja je dostupna korisniku, a moguće je videti količinu dostupne memorije iz glavnog menija kada aktivirate kontekst meni. Pogodna stvar je što možete i videti koja aplikacija zauzima više memorije. Količina memorije je dovoljna za skladištenje fotografija dodeljenih imenima iz telefonskog imenika, melodijama zvona i tonovima koji označavaju prispeće poruke.

Fajl menadžer kod modela V8 je prilagođen standardnim korisnicima što nije baš u skladu sa opštom funkcionalnošću modela. Idelogija na kojoj je baziran je prilično jednostavna: ograničiti korisnika minimizovanjem operacija sa korisničkim podacima. Jedna od najvećih prednosti fajl menadžera je stabilan i pouzdan rad.

Menadžer za preuzimanje. Veoma pogodna aplikacija koja je integrisana sa pretraživačem i omogućava preuzimanje fajlova u režimu odgode. Na primer, kada kliknete na određeni link on se prenosi na ovu aplikaciju i stavlja je na listu za preuzimanje. Moguće je sakriti trenutno preuzimanje u pozadinskom režimu. Moguće je pretražiti listu i rezultate preuzimanja ili aktiviranje preuzimanja ukoliko fajl nije primljen. Drugim bookmark-om fajlovi se prenose preko Bluetooth-a. Moguće je izvršiti/otvoriti fajl sa svake liste. Jednostavnost ove aplikacije koja je njena prednost, postaje nužna pri velikoj količini fajlova koje želite da preuzmete.

Alarm časovnik. Možete kreirati proizvoljan broj alarma, a za svaki je moguće podesiti sopstvenu melodiju (po podrazumevanom podešavanju zvuk alarma se preuzima iz profila) i režim ponavljanja (ponedeljak do petka, vikendi, dnevni). Po opštem podešavanju alarm časovnika vreme za koje će se alarm ponoviti ako ga ne isključite je 5 minuta.

Muzički plejer

Ovaj model je usvojio muzički odeljak od modela ROKR E2, tako da prema svim muzičkim merilima bi trebao da bude van svake rasprave. Međutim, muzički plejeri i jesu i nisu potpuno isti kod ova dva modela. Iz nepoznatog razloga kod modela V8 ne postoji radio, miniUSB utičnica je jedina koja postoji na kućištu telefona a stereo slušalice koje se isporučuju sa telefonom su proste ali glasne. Ali uvek postoji neko rešenje za ovakav problem, a ovde bi to mogla biti neka vrsta 3.5mm adaptera iako tako nešto za sada nije dostupno. Ipak treba se potruditi imajući u vidu da bi zvučni doživljaj sa drugim lsušalicama bio fenomenalan.

Otvaranjem aplikacije plejera ugledaćete sledeće opcije: Liste pesama, Nedavno reprodukovano, Albumi, Žanrovi, Kompozitori. Možete izabrati opciju koju god želite u zavisnosti od vaših potreba. U osnovi ove opcije su vrsta filtera za fajlove uskladištene na vašem telefonu. Želite da slušate Hip-hop? Uđite u sekciju Žanrovi i odaberite Hip-Hop. Informacije se sakupljaju iz ID3 tagova mp3 fajlova.

Ovaj model poseduje apsolutnu slobodu u kreiranju liste pesama, možete odabrati jednu ili nekoliko pesama tokom reprodukcije. Takođe ne postoji nikavo ograničenje po pitanju izbora fajlova, Liste pesama se mogu kopirati, mogu im se menjati imena i sačuvati ponovo. Možete odabrati određene pesme sa jedne liste i prekopirati ih na drugu. Sve liste mogu da se sortiraju prema vašem ukusu. Telefon podržava režime reprodukcije kao što su: nasumična reprodukcija, intro (5 sekundi od početka svake pesme).

Kao što se sećate ROKR E2 poseduje onboard ekvilajzere, međutim oni ne postoje kod modela V8. Jednio je u meniju dostupna opcija Spatial Audio (virtualizacija zvučnog izvora, ne postoji analogija sa ovom opcijom kod mobilnih telefona ili mp3 plejera, ova karakteristika je jedinstvena). Kod Nokia i Sony Ericsson modela postoji analogija ovoj opciji u vidu Stereo Widening tehnologije, ali je ona dosta slabija i skromnija. Da budemo poptuno pravedni pomenućemo da je Spatial Audio tehnologija prvi put predstavljena kod modela Motorola E1000, ali ovaj model nije postao popularan među korisnicima kao ni sama tehnologija.

Spatial Audio tehnologija čini zvuk volumetrijskim, daje pesmama određenu vrstu dubine koja nije bila poznata ranije. Na žalost ni ona nije savršena, primetićete neznatne nedostake kada je ova karakteristika podešena na maksimum (slušanje muzike pri maksimalnoj jačini zvuka (7) je bilo nemoguće za mene čak i na veoma bučnim mestima). Možete probati da eksperimentišete sa podešavanjem Spatial Audio-a (7 pozicija) da biste pronašli najbolju opciju za vas. Korišćenje Spatial Audio opcije za Soul i Reggae je sušta potreba jer zvuk postaje zaista čist i sočan. Postoji sedam nivoa jačine zvuka, mada je najviši nivo zaista glasan.

Opcija Bass Boost je ostala prisutna za sve one koji vole ovu funkciju, još jedanput ponavljam postoji 7 stupnjeva podešavanja a prebacivanjem između njih ćete primetiti očigledne promene.

Rukovanje plejerom je veoma lako, možete preskočiti određenu numeru pritiskanjem navigacionog pada, takođe na ovaj način možete “premotati” određenu numeru napred ili unazad. Pritiskom navigacionog pada na gore ili na dole ćete započeti ili prekinuti reprodukciju. Bočni tasteri služe za istu svrhu. Premotavanje unazad je progresivno. Takođe prisutna je i podrška za Album Art – u režimu repordukcije se prikazuje mala ikona, koju možete povećati tako i da se prikazuje preko celog ekrana.

Kada je plejer minimizovan možete raditi sa ostatkom karakteristika i funkcija telefona, a dok je ekran u režimu mirovanja na njemu ćete videti naziv fajla i trenutnu poziciju na listi pesama. U slučaju da želite da maksimizujete plejer potrebno je samo da pritisnete džojtik nagore. Telefon podržava A2DP profil, koji omogućava slušanje muzike putem stereo bluetooth slušalica. Nismo imali nikavih problema sa ovom funkcijom, sve je radilo odlično. Plejerom se može lako upravljati i preko slušalica, međutim telefon ne poseduje mogućnost prenosa naziva numere na slušalice.

V8 poseduje opciju za pretraživanje multimedijalnih sadržaja, koja se može koristiti i za muzičke fajlove. Telefon pretražuje naslove pesama, omogućavajući detaljnu pretragu po žanru. Što se tiče pretrage fotografija, ova opcija je olakšana jer se pretraga vrši samo po imenu fajla.

Podrška za mp3 fajlove je obezbeđena bez ikakvih nedostataka, telefon dobro reprodukuje numere kompresovane visokim bitrate-om, a podržani su i promenljivi bitrate-i. Telefon je u mogućnosti da upravlja najkomplikovanijim kompozicijama zbog velike brzine interfejsa između memorijske kartice i samog uređaja.

Kratki rezime mp3 realizacije: telefon je dobro opremljen, rad sa plejerom je komforan, bočni tasteri veoma olakšavaju komunikaciju. Što se tiče kvaliteta zvuka, subjektivno u pitanju je jedan od najboljih na tržištu.

Rukovanje plejerom preko spoljnog ekrana stvara još bolji doživljaj, mada spoljni ekran nije baš pogodan ukoliko želite da vidite albume ili liste pesama na njemu, već je više samo za odabir direktorijuma ili repordukciju.

Plejer podržava sledeće formate:

RA v10
AMR NB
XMF
AMR WB
AAC
WMA v9, v10, v11
AAC+ Enhanced
AAC+
MP3

Igre

V8 se isporučuje sa prethodno instalirane dve igre - Fudbal and Sudoku.

Snimač glasa

Snimač glasa radi u režimu razgovora i režimu mirovanja. Možete odabrati podrazumevano ime fajla i tip memorije u kojoj će fajl biti sačuvan. Dužina snimljenog fajla nije ograničena nijednim drugim faktorom izuzev količinom slobodne memorije. Tokom našeg testiranja snimli smo četrdesetomnutni telefonski razgovor bez ikakvih problema. Snimljene glasovne beleške se mogu koristiti i kao melodije zvona.

Pretraživač

Opera 8.5 je podrazumevani pretraživač za V8, podržava cookie-je, mogućnost podešavanja pregledane stranice tako da se vidi na ekranu kako vama odgovara (kao i režim preko celog ekrana), podešavanje veličine slova, dinamičko skaliranje, Javascript i učitavanje drugih opcija koje se mogu odabrati ili podesiti. Pretraživač drugim kodnim rasporedima sem podrazumevanih barata veoma dobro i ukoliko uporedimo Opera-u 8.5 sa drugih modelima kompanije uvidećemo da je V8 po ovom pitanju zaista superioran. U osnovi, u pitanju je jedan od najboljih pretraživača na tržištu sa kojim može da se meri samo Nokia Web pretraživač (OSS Browser, verzija 2).

Podešavanja

Postoji 8 podrazumevanih profilla, s tim što ih korisnik može prilagoditi kao i kreirati svoj sopstveni. Postoji dosta podešavanja vezanih za profile koji se mogu odabrati ali ćemo navesti samo one osnovne. Tip zvona (samo melodija, melodija i vibracija, vibracija praćena melodijom). Jačina zvuka može da bude podešena za melodije zvona, servisne tonove i mp3 plejer. Zvuci upozorenja mogu da budu podešeni za standardne aplikacije: kontakte, događaje, planer, email, IM, alarm časovnik. Konačno, telefon poseduje i offline režim tokom kojeg deo mreže telefona je isključen, dok ostale karakteristike ostaju dostupne.

Teme – postoji određena razlika između tema, ikone glavnog menija se ne menjaju kako menjate teme ali ih možete sami promeniti. Umesto ikona, teme menjaju izgled prozora, kolor šeme; postoje dve prethodno instalirane teme.

Konekcije podataka. Ovde možete koristiti bilo wap-protokol ili internet APN. Podešavanja su jednostavna i u njima nema ničeg komplikovanog.

Podešavanja telefona – kategorije u ovom meniju su vrlo jednostavne i lake za razumevanje. U podešavanju telefona možete promeniti parametre ekrana, datum i vreme, jezik, jezik unosa, pogledati nivo napunjenosti baterije u % (detaljniji prikaz nego jednostavna ikona baterije), prebaciti se na energetski štedljiv režim rada. Telefon podržava update firmware-a bežičnim putem, tako da je za ovu opciju dostupna odgovarajuća opcija u meniju. Neka interesantna podešavanja su: moguće je onemogućiti glasovno pozivanje kada pritisnete taster na slušalicama i onemogućiti ili omogućiti automatsko odgovaranje.

Sigurnost – telefon poseduje standardno zaključavanje telefona, koje može da bude uključeno samo kada je telefon uključen ili u bilo kom trenutku. Takođe je mogućće postaviti lozinke na menije za poruke, kalendar i kontakte, tako da bez unošenja lozinke ove aplikacije je nemoguće pokrenuti.

Lista poziva i druge karakteristike poziva

Postoji tri liste sa po 20 dostupnih unosa u svakoj. Isti brojevi se ne spajaju, već ostaju zasebni unosi. Telefon prikazuje ime i prezime kontakta zajedno sa ikonom koja ukazuje na tip broja. U opštoj listi (četvrtoj listi) videćete poslednjih 20 unosa sa tri druge liste. Videćete koji je tip poziva bio u pitanju pomoću thumbnail-a. Ukoliko vas zanimaju detalji o određenom pozivu, možete da proverite datum i vreme poziva kao i njegovu dužinu. Prebacivanje između listi se vrši pomoću tastera * ili #.

Prilikom dolaznih poziva fotografija zauzima veliki deo ekrana a ime u kontaktu je takođe prikazano. Kada vam pristigne poruka, videćete broj kontakta ukoliko on ne postoji u telefonskom imeniku. Snimač zvuka možete aktivirati bočnim tasterom tokom razgovora, a takođe možete poslati i zvuk na Bluetooth slušalice i vršiti druge standardne radnje. Tokom poziva tajmer otkucava proteklo vreme razgovora, da bi nakon završetka prikazao trajanje poziva.

Frekventno korišćeni brojevi se prikazuju ne samo u telefonskom imeniku, već i kada kreirate nove poruke i email. Ovo je vrlo zgodna funkcija jer štedi vreme.

Java

Heap veličina za aplikacije je 2MB, dok ne postoji ograničenje za veličinu JAR fajla. Možete instalirati Java aplikacije preko WAP-a ili direktno sa drugih uređaja. Aplikacije mogu da budu uskladištene na memorijskoj kartici ili u memoriji telefona – nema razlike. Aplikacije mogu da rade mnimizovane, što znači da JIMM (ICQ klijent) može da bude korišćen sa velikom konfonošću. Moguće je podesiti prilagodljiva sigurnosna podešavanja za svaku aplikaciju. Na žalost, ne možete izbeći dosadne sigurnosne probleme (izuzev za aplikacije sa dostupnim sigurnosnim sertifikatom), koje su dosta slične onima kod Sony Ericsson uređaja. Međutim V8 vam ne dozovoljava mogućnost pokretanja dve aplikacije istovremeno – jednu morate ili da minimizujete ili da je zatvorite.

Utisci

Prilikom pozivanja V8 zvuči veoma dobro, kao i svi tipični Motorola brendirani telefoni. Zvučni alarm proizvodi umerenu jačinu zvuka za standarne melodije i iznad prosečnu jačinu za mp3 numere, što omogućava da čujete zvuk ukoliko vas neko poziva, čak i kada vam se telefon nalazi negde u odeći. Vibracija je prosečne jačine.

Prilikom zvaničnog predstavljanja modela RAZR, mnogi su krivili kompaniju zašto telefon ne poseduje vrhunsku funkcionalnost, jer sam dizajn ne bi mogao da prodaje telefon. To je bilo pre nekoliko godina., tačnije 2004-te, a RAZR i dalje poseduje solidnu prodaju, a njegovi naslednici u vidu modela Motorola RAZR V3i dele ovaj uspeh. Predstavljanjem modela RAZR2 V8 u Motorola-i su dokazali da su uradili dosta i na dizajnu i funkcionalnosti. Novi model poseduje jedinstveni stil, prepoznatljiv profil i iznad svega toga skup vrhunskih karakteristika. Bilo bi veoma teško imenovati direktnog konkurenta za novi RAZR – svakom od njih nedostaje nešto.

Ovaj uređaj će biti relativno široko rasprostranjen, iako će biti vrlo brzo zamenjen vrhunskim rešenjima izrađenim na sledećoj LJ 7.x verziji platforme. Životni cikljus ovog modela neće biti duži od 20 meseci, mada se može desiti da bude i 10-12 meseci. Sve će zavisiti od stanja na tržištu i kretanja cena. Nedavno je Motorola odlučila da se bori za profit tako da je podigla cenu većine modela, a RAZR 2 V8 nije izuzetak. Stoga će po ceni model Motorola RAZR2 V8 da košta koliko i Nokia 8800. Sa druge strane, prethodna iskustva sa cenom RAZR serija su pokazala da ovaj model veoma ceni deo tržišta okrenut modnim uređajima što automatski dovodi do umerene prodaje.

Izostavljanje memorijske kartice nije velika stvar za uređaj koji ima kapacitet memorije od 2GB, dok u slučaju prve verzije ovo baš nije naivno. Krajem juna je počela prodaja modela RAZR V8 sa 512MB memorije. Za one koji nisu toliko nestrpljivi sredinom avgusta bi trebala da se pojavi bazična verija telefona sa većim kapacitetom memorije koja se neće mnogo razlikovati po ceni od ove prve. Ovo je samo još jedan dokaz da kompanija samo želi da proda svoje zalihe memorijskih čipova.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024