W910 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W910
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W910. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W910 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-UMTS-telefona Sony Ericsson W910i

Prodajno pakovanje
Telefon
Baterija
USB kabl
1 Gb M2 memorijska kartica
USB adapter za memorijsku karticu
Žične slušalice (HPM-70)
Uputstvo za upotrebu
CD sa softverom

Pozicioniranje

Ukoliko posmatrate portfolio kompanije Sony Ericsson, primetićete da model W910i nastavlja liniju koju je započeo W850i. Ova dva modela karakteriše tip dizajna sa kliznim mehanizmom, oba su vodeći proizvodi ukoliko se posmatraju rešenja izvan UIQ opsega. Ali ukoliko se vratimo u vremena kada je W850i bio vodeće rešenje kada su rešenja namenjena reprodukciji muzike u pitanju, model W950i je bio taj koji je bio iznad ovog modela kada se posmatra i funkcionalnost i po pitanju kvaliteta zvuka. Danas je međutim sve drugačije i Sony Ericsson W910i nadigrava model W960i po pitanju onoga što ima spakovano u kućištu i može se smatrati vodećim proizvodom kompanije koji zaista postavlja razvojni kurs. Kada se sve sabere, zaista se nameće zaključak da je W910i najbolji Walkman telefon koji se danas može naći na tržištu.

Bazirano na ovom pozicioniranju, ovaj model ne bi trebao da ima nijedan drugi uređaj iznad sebe, što i jeste istina. Sony Ericsson W890i je blizak model po karakteristikama Sony Ericsson-u W910i, ali je u pitanju telefon candybar forme i više je u pitanju modno rešenje koje pripada Walkman liniji. Upravo iz ovog razloga najbliži model sa kojim bi se mogao porediti W910i je W580i obzirom da oba modela dele dosta sličnih karakteristika, naročito što oba imaju ugrađene pedometre i Shake Control opciju.

Interesantno je da je Sony Ericsson W910i dizajniran da bude konkurent tankim telefonima sa kliznim mehanizmom kompanije Samsung – na primer modelu D900. Iako vam ova pomisao verovatno neće pasti na pamet kada na prvi pogled vidite ova dva telefona, malo temeljnijim razmišljanjem i suočavanjem ova dva modela doći ćete upravo do ovog zaključka. Još jedna stvar koju treba napomenuti je to da je čak i Samsung u okviru svoje U serije napustio osnovu dizajna modela D900. Kada su u pitanju trenutni modeli nema velike konkurencije između W910i i modela kompanije Samsung, možda samo indirektna konkurentnost sa modelima Samsung i450 (model sa kliznim mehanizmom čiji će vas kvalitet zvuka oduvati) i Samsung F330 (blizu sa W910i po pitanju pozicioniranja). Takođe, na ovu listu trebali bismo i da uvrstimo Samsung U600/U700 kao rivale modelu W910i, ali ova dva modela dolaze iz različite klase u odnosu na W910i i ne mogu se smatrati konkurencijom.

Dizajn, veličina, kontrole

Sony Ericsson W910i je dimenzija 99.5x50x12.5mm i prema našim merenjima teži 86 grama, što ga čini vitkim ali i dalje prilično širokim telefonom koji lepo staje u šaku. Opružni mehjanizam deluje vro dobro iako na modelu W910i ne postoji mesto na koje možete da oslonite palac pri otvaranju telefona, tako da vaš prst često završi na ekranu. Kućište je načinjeno uglavnom od plastike, što je razlog zašto je telefon ovako lagan. Nismo imali nikakvih problema sa plastikom od koje je načinjen telefon i nakon mesec dana korišćenja na njemu nije bilo tragova, ogrebotina ili bilo kojih drugih očiglednih znakova oštećenja.



Prototipovi ovog modela imaju jedan opšti problem – polovine su postavljene veoma tesno tako da je unutrašnja strana gornje polovine veoma izložena habanju i trošenju. Srećom, pre nego je W910i ušao u proizvodnju ovaj nedostatak je ispravljen. Da bismo potpuno odagnali sve brige vezane za ovu pojavu prilikom testiranja smo otvorili i zatvorili telefon nekih 15000 puta, što je doduše manje od onoga što proizvođač navodi kao brojku koju može da izdrži ovaj mehanizam (nekoliko stotina hiljada puta) ali se na telefonu koji je testiran nije pojavila nijedna ogrebotina na ovom mestu, odnosno mi nismo primetili nijednu. Naravno ukoliko bismo koristili neki od aparata za uvećavanje ili vrlo pažljivo posmatrali možda bi se videla neka mikro ogrebotina, ali to za našu priču nije nimalo bitno.

Video klip, veličina (15 mb, wmv)

Za kućište telefona korišćena je relativno tanka plastika, koja je najosetljivija na ekstremne udare kao što su padovi. Niko nije 100% siguran da će telefon ostati čitav prilikom pada, ali ukoliko vam se dogodi da vam W910i padne očekujte da dođe do odvajanja, naročito na mestima gde se dva ili više detalja spajaju. Ovaj tip oštećenja postaje očigledan kada ispitujete plastični okvir ekrana. Pored toga, osnovna boja plastične osnove kućišta se ne razlikuje mnogo od boje telefona, tako da se ogrebotine uz razdvojena mesta neće toliko primetiti.




Telefon je dostupan u tri boje – crvenoj, crnoj i bronzanoj. Ekskluzivne edicije za operatere u pojednim regionima mogu karakterisati i druge boje modela W910i, na primer plava. Međutim, ova poslednja varijanta neće biti dostupna u budućnosti.

Oblast oko mikrofona i bubice kod slušalica koje se isporučuju sa modelom W910i obojene su u istu boju kao i kućište telefona. Dok smo ranije imali prilike da vidimo slušalice samo standardnih boja, ove koje se isporučuju sa modelom W910i će usrećiti vlasnike zbog harmonije boja.


Svaka od kolor šema koje su iskorišćene sa modelom W910i su vrlo prijatne oku – crvena je namenjena damama, bronzana varijanta je uniseks i veoma lepo pristaje za oba pola. Naravno, crni model najviše pristaje muškarcima.

Sa gornje strane telefona nalazi se taster za uključivanje uređaja kao i Walkman taster, koji je postavljen na ovako čiudno mesto zbog Shake Control karakteristike koja fukcioniše kada se ovaj taster drži pritisnutim. I premda je ova karakterisitka namenjena da se koristi mahom kada ne gledate u telefon, ali je ovaj taster voema dobro postavljen tako da ćete ga vrlo lako pronaći ni ne gledajući u telefon.



Donja strana telefona poseduje određeno zakošenje koje telefonu daje efekat veće dužine nego što zaista jeste. Ukoliko telefon okrenete sa zadnje strane videćete da je zvučnik izdignut srebrnom pločom, pa kada telefon zazvoni a stoji na stolu okrenut ekranom, zvuk je glasniji. Na vrhu zadnje strane telefona nalaze se gumeni padovi koji telefon štite od tragova i ogrebotina.

Sa leve bočne strane telefona nalazi se standardna interfejs utičnica – Fast Port dok se sa desne nalazi prorez za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata. Sa ove strane se takođe nalazi i taster za podešavanje jačine zvuka koji je umerene veličine koji nije uvek lako koristiti. Posvećeni taster kamere kao i ekspanzioni slot za M2 memorijsku karticu se takođe nalaze sa ove strane.


Jedina stvar koja je još ostala da objasnimo gde se nalazi je sočivo 2MP kamere koje se nalazi sa zadnje strane, kao i LED indikator snimanja (svetli crveno kada snimate video klip) i klizni prekidač koji zaključava poklopac baterije.


Iznad ekrana se nalazi VGA kamera za video pozive. Još jedan detalj koji bih ovde želeo da naglasim je slot SIM kartice koji je postavljen na odeljak baterije – iako sasvim lagno klizi pravi je izazov izvući ga.





Ekran

Model W910i poseduje ekran rezolucije 320x240 piksela (2.36’’ dijagonale, 36x48mm) koji može da prikaže 262.144 boje. Slika koju prikazuje ovaj ekran je pristojna – svetla i jasna, a da budemo iskreni po pitanju reprodukcije boja spada u jedno od najboljih rešenja na tržištu. Njegova dijagonala pristojne veličine prolazuje sve fontove dovoljno veliko i veoma čitljivo, što se naročito primeti kada se ekran ovog modela uporedi sa modelima Sony Ericsson brendiranih telefona koji poseduju ekran dijagonale 2’’.





Ekran može prikazati do 9 tekstualnih i 4 servisne linije mada se u nekim režimima može dobiti i nekoliko dodatnih linija. Ekran je prilično dobar pri direktnim sunčevim zracima tako da informacije ostaju čitljive.

Tastatura

Navigaciona grupa je oblikovana kao i kod ostalih kompanijinih najnovijih i najboljih modela, što znači da se sastoji od tastera za javljanje i prekid veze, a korisnički interfejs je generalno dizajniran da se njime može upravljati preko tri programabilna tastera. Prednja strana modela W910i takođe sadrži taster „C“ kao i posvećeni taster menija Activity.

Četvorostrani navigacioni taster je načinjen od plastike u koju su ugravirane kontrole dok je OK taster hromiran. Sve u svemu navigaciona grupa je vrlo laka za rukovanje i nemamo nikave zamerke vezane za nju.


Sa desne nalazi se senzor ambijentalnog svetla koji je zadužen za pozadinsko osvetljavanje modela W910i (belo i ne naročito svetlo, ali i dalje odgovarajuće). U Walkman režimu okvir navigacionog tastera je osvetljen narandžastom bojom.

Iznad ekrana nalaze se dva dodatna tastera – A i B pomoću kojih možete da pregledate fotografije kao što je slučaj kod modela Sony Ericsson K800i.

Numerički tasteri su načinjeni od tankih ploča i obezbeđuju umerenu putanju. U osnovi potrebno je da ih pritisnete celom površinom prsta; ovo ih razlikuje od većine tastatura koje postoje na drugim telefonima. Ergonomija ovog rešenja nije naročito dobra i biće potrebno neko vreme da se naviknete na nju.


Baterija

Za razliku od većine prethodnih modela koji se isporučuju sa Li-Pol baterijama, model W910i poseduje Li-Ion-sku bateriju (BST-39) kapaciteta 920mAh. Prema tvrdnji proizvođača ova baterija može da obezbedi 350 časova rada telefona u režimu mirovanja i oko 9 sati razgovora.

Prilikom testiranja modela W910i baterija je trajala 2.5 do 3 dana uz korišćenje koje je pokrivalo 1 čas razgovora, oko 30 minuta igranja igara, 20 minuta Web pretraživanja kao i nekoliko časova muzike. U uslovima bolje pokrivenosti teritorije mrežom performanse baterije su za oko 50% bolje. Pri kontinualnoj reprodukciji muzike baterija modela W910i nam je trajala 19.5 časova, dok proizvođač tvrdi da je ovo vreme u stvari 20 časova.

Model W910i je značajan i zbog toga što je trajanje baterije poboljšano u svim režimima korišćenja, uprkos činjenici da poseduje ekran veće dijagonale. Bez izbacivanja neke od funkcionalnosti uređaja, inženjeri Sony Ericsson-a su uspeli da ove brojke uvećaju za 10 do 30% u odnosu na prethodnu generaciju baterija kao što je na primer BST-33 (Li-Pol, 900mAh).



Po pitanju trajanja baterije Sony Ericsson se pokazao boljim od Samsung baziranih telefona sa kliznim mehanizmom (Li-Ion, 800mAh), jer njegova baterija traje 1.5 do 2 puta duže. Kada je u pitanju muzički režim, ova prednost je još očiglednija – 2.5 puta duže trajanje. Slične tehnologije smanjene potrošnje baterije je do sada ponudila samo kompanija Nokia – baterije kod njenih rešenja traju dugo koliko traju zahvaljujući odgovarajućim baterijama.

Ovo znači da su ostali proizvođači prisiljeni da načine kompromis – ili će uvećati zapreminu baterije a samim tim i težinu telefona ili će da žrtvuju trajanje baterije. Jednostavno ne mogu dobiti i veličinu uređaja i trajanje bateirje u jednom modelu.

Modelu Sony Ericsson je potrebno oko 2.5 časa da se potpuno napuni (1.5 časova za napunjenost od 80%).

Memorija, memorijska kartica

Uređaj poseduje oko 38Mb memorije koja je dostupna korisniku, aprodajno pakovanje uključuje 1Gb memorijsku karticu (M2). Kartice možete menjati bez isključivanja telefona, a najveća količina memorije na memorijskoj kartici koju možete koristiti ovim telefonom je 4Gb (kada se pojave kartice većeg kapaciteta, telefon će verovatno moći da koristi i njih).

Povezivanje

USB

Prilikom USB povezivanja prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Takođe ovde je prisutan Media Transfer (MFT režim a pristup, recimo Windows Media Player-u). Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj W910i koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom W910i. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s. Podržani su sledeći profili:

A2DP
Basic Imaging Profil
Basic Printing Profil
Dial-Up Networking Profil
File Transfer Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
HID
JSR-82 Java API
Object Push Profil
Personal Area Network Profil
Serial Port Profil
Service Discovery Application Profil
Synchronization Profil
SyncML OBEX povezivanje

Performanse

W910i karakterišu tipični rezultati za poslednju generaciju uređaja ove kompanije i nalazi se isred većine modela koji su danas dostupni na tržišu. Nema ograničenja kada je reč o veličini JAR fajlova, dok je HEAP veličina ogrnaičena od 512Kb do 1.5Mb.




Kamera

Telefon je opremljen sa 2 Megapikselnom kamerom sa CMOS matricom bez auto fokusa. Uređaj podržava tri moguće rezolucije – 1632x1224, 640x480 i 160x120 piksela. Postoje dva tipa kompresije podataka, Normal i Fine. Većina prikazanih fotografija je urađena u Fine kvalitetu. Fotografije se razlikuju po veličini gotovo dva puta u zavisnosti od rezolucije, tako da fotografija u Normal režimu zauzima oko 300Kb, dok ona fotografisana u Fine kvalitetu je veličine 500-600Kb. Vreme potrebno da se fotografija sačuva ne zavisi od veličine fajla i traje 1-2 sekunde, što je prilično dobro za fajlove tolike veličine. Ukoliko načinite nekoliko fotografija jednu odmah nakon druge (ne režim Burst, već manuelno), primetićete da se vreme obrade fotografija usporilo i da sada traje 3-4 sekunde. Po mom subjektivnom mišljenju buffer telefona je 2MB.

Model koristi novi Cyber-Shot interfejs, na što je ukazano u meniju podešavanja. Takođe, imate mogućnost da omogućite automatsku rotaciju slika (sve zahvaljujući senzoru pokreta). I dok meni kamere izgleda drugačije, ove promene se ne odnose na njene performanse.

Podešavanja kamere su sledeća:

Zvuk pri fotografisanju. Možete odabrati tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
Uravnoteženje belog. Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight.
Efekti. Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negativ, Sunčano, Crveno smeđa i Crno belo.
Tajmer služi kada fotografišete sami sebe i aktivira se nakon određenog vremenskog perioda.
Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
Režim fotografisanja. Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Takođe postoji i višestruki režim (Burst 4) koji omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava pravljenje neobičnih fotografija i trenutno nema rivala. Poslednji režim je pravljenje fotografija sa ramovima, pri kojem se rezolucija fotografija smanjuje automatski.

U režimu fotografisanja, ekran služi kao vizir. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video

Video sadržaji se mogu snimati u dve rezolucije (176x144, 128x96) u 3GP formatu. Trajanje klipa može biti ograničeno (10 sekundi) ili neograničeno. Kvalitet klipova je ispod svake kritike; u pitanju je najslabija tačka kada su u pitanju svi Sony Ericsson brendirani uređaji.

Primer video klipa 1(mp4, 0,7 mb)
Primer video klipa 2 (mp4, 0,9 mb)
Primer video klipa 3 (mp4, 0,1 mb)
Primer video klipa 4 (mp4, 1 mb)
Primer video klipa 5 (mp4, 1,2 mb)
Primer video klipa 6 (mp4, 0,9 mb)
Primer video klipa 7 (mp4, 1,7 mb)

Prethodno instalirane aplikacije, igre i teme

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje model W910i, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

Telefon se isporučuje sa pet prethodno instaliranih teme, od kojih svaka uključuje flash animacije, koje menjaju izgled glavnog menija koji dobija oblik kruga ili matrice.

Video klip, teme (8,8 mb, wmv)

Na modelu W910i su dostupne tri igre – Lumines Block Challenge, Marble Madnes 3D (koristi senzor pokreta, potrebno je da pomerate loptice okolo), V-Rally 3D. Ovaj izbor je veoma interesantan, naročito reli, koji izgleda vrlo pristojno.

Video klip, igre (17,9 mb, wmv)

Ovde takođe možete da pronađete Audible (upload-ovanje MP3 audio knjiga, pristup vašoj biblioteci), kao i Music Mate 4 (da li ste ikada želeli da ovladate nekim instrumentom?)

Muzički odeljak

SensMe. Pored podrazumevanog paketa karakteristika koje donosi treće izdanje Walkman plejera, Sony Ericsson W910i poseduje SensMe funkcionalnost, koja trenutno ne postoji kod drugih telefona, ali će naći svoje mesto u portfoliu kompanije u budućnosti. U osnovi je u pitanju lista pesama koja uključuje različite numere i sortira ih prema tipu (brzini, raspoloženju). Nije potrebno da manuelno dodajete tagove numerama za ovu svrhu postoji Sony Media Manager koji analizira sve vaše numere na računaru i zatim im dodaje neophodne podatke. Međutim, ovo će definitivno oduzeti neku količinu vremena – na primer, aplikaciji je potrebno 20 do 25 minuta da bi prešla muzičku biblioteku veličine 1.5Gb. Vrlo dobra strana Media Manager-a je to što može da rukuje i memorijskim karticama, tako da nije neophodno da telefon bude povezan sa vašim računarom. Pored pomenute funkcije moguće je konvertovanje fotografija i video sadržaja za vaš telefon.

Da li je SensMe funkcionalnost interesantna za nas? Definitivno jeste. Karakteristika mape numera se sastoji od tačkica (vaše muzičke numere) prikazujući koliko određenih numera ima na nekoj od dve skale. Možete se pomerati između ovih tačkica i svaki put kada neku označite, numera biva reprodukovana. Međutim, opseg pokriva nekoliko tačkica (ili numera, ukoliko vam se više sviđa) tako da ćete pritiskom tastera OK kreirati listu pesama sa određenim numerama prema raspoloženju ili brzini. Verujem da će vam se svideti mogućnost telefona da odabere muziku koja najviše odgovara vašem raspoloženju.

Međutim, potrebno je da razumete da će ova karakteristika imati pravu vrednost samo ukoliko na telefonu imate uskladištene različite muzičke žanrove i veliki broj numera. Ukoliko pak na telefonu imate samo nekoliko albuma jednog istog izvođača, može se desiti da vam samo jedan kvadrant ekrana bude ispunjen tačkicama a u tom lsučaju SensMe karakteristika neće imati mnogo smisla. Takođe, preporučujemo da koristite memorijsku karticu kapaciteta 2GB ili više, jer će samo u slučaju dobro napunjene ovakve kartice liste pesama biti vrlo različite čime će ova funkcija imati smisla.

Shake Control. Još jedna stavka koja model W910i razlikuje u odnosu na prethodne modele je potpuno podržana Shake Control karakteristika. Nema ništa misteriozno kod ove funkcije, potrebno je samo da pritisnete i zadržite taster Walkman i protresete telefon unapred, a on će se automatski prebaciti na sledeću numeru. Istim principom, ukoliko telefon povučete unazad započeće reprodukcija prethodne numere. Ukoliko telefon zatresete okolo, W910i će početi nasumičnu reprodukciju numera. Svaki put kada protresete telefon, dobićete povratnu informaciju da je komanda primljena tako što će telefon zavibrirati.

Očigledno ova karakterisitka neće biti široko korišćena. Ona će verovatno biti privlačna onim korisnicima koji trče ili se bave nekim drugim sportskim aktivnostima tako da će im biti zgodno da menjaju numere u hodu. Mlađim korisnicima će biti interesantno da se igraju ovom karakteristikom neko vreme nakon čega im više neće biti zanimljivo i to je otprilike sve. Daljinski upravljač je po meni mnogo bolje sredstvo za kontrolisanje numera.

Video klip, SensMe, Shake Control (14,5 mb, wmv)

Kako kod modela W910i postoji nekoliko novih filtera, ne možemo da preskočimo karakteristiku nazvanu Time Machine koja bira samo numere izdate određene godine. Više konvencionalne kategorije uključuju listu najviše i najmanje popularnih pesama. Za razliku od Sony Ericsson-a W960i, ovaj model se isporučuje bez liste trenutno dodatih ili najbolje ocenjenih numera. Po pitanju softvera, Sony Ericsson W910i nije potpuna replika starijeg modela – pojedine karakteristike se i dalje mogu naći samo kod modela W960i što prema meni nema mnogo smisla i neće preterano značiti korisnicima.

Režim zvučnika. Korišćen kao juke box, ovaj model vas neće zaseniti kvalitetom zvuka koji isporučuje obzirom da poseduje samo jedan zvučnik čiji zvuk počinje da se iskrivljuje kada dostigne najviše podešavanje jačine zvuka. Iako je ova jačina zvuka prilično glasna, dolazi do škriputavih zvukova i generalno lošijeg zvučnog doživljaja. W910i je lošiji od svih ponuda koje su opremljene sa stereo zvučnicima. Pored toga, treba napomenuti da današnji Walkman opseg ne poseduje telefon koji ima dva stereo zvučnika u sebi.

Walkman 3.0 - rezime, pored značajnih unapređenja u odnosu na Walkman 2.0, nova verzija poseduje DRM 2.0 podršku kao i podršku za MTP, koja omogućava direktne transfere muzike sa Windows Media Player-om.

Uređaj locira sve fajlove i direktorijume – i zatim sakuplja neophodne podatke iz ID3 tagova. Podržani zvučni formati su MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje po pitanju bitrate-a tako da možete upload-ovati i fajlove sa promenljivim bitrate-om. Kompanija preporučuje korišćenje fajlova sa 192kbps bitrate-om.

U muzičkoj biblioteci sve sačuvane numere su klasifikovane prema sledećim karakteristikama:

Artists – aplikacija prikazuje opštu listu izvođača, kod koje možete primeniti i brzu pretragu.
Albums – sortiranje prema naslovu albuma, funkcija pretraživanja je takođe dostupna;
Tracks – opšta lista svih numera, sortiranje se izvršava prema nazivu numere ili prema ID3 tagovima;
Genre – sortiranje koje koristi različite muzičke pravce kao što su Hip Hop, Jazz, Bluzes kao kriterijum;
My playlists – ovo su liste pesama kreirane od strane korisnika. Možete ih kreirati i na uređaju i na računaru dok pregledate sadržaj flash memorije u USB Mass storage režimu; telefon ih locira prilikom ažuriranja biblioteke.

Za razliku od druge verzije plejera kod koje su svi prelazi i dalje horizontalni, ovde su dizajnirani na neznantno drugačiji način. Koji vas ipak neće ometati. Nije potrebno da pritisnete tastere više puta da biste se kretali plejerom.

Nova verzija plejera omogućava da iskoristite prednosti ponavljanja (jedne/sve) numera. U režimu reprodukcije W910i karakteriše progresivno „premotavanje unapred“ sa prilagodljivim koracima. Možete odabrati neki od režima vizuelizacije (animaciju umesto Album Arts karakteristike) iz ove stavke menija.

Ukoliko vaš telefon reprodukuje muziku i nalazite se na ekranu mirovanja, odabir Media sekcije će vas automatski odvesti do plejera.

Zvučni doživljaj koji isporučuje model W910i se ne razlikuje preterano u poređenju sa prethodnim modelima. Sa petpojasnim ekvilajzerom možete kreirati spostvena podešavanja; opcija stereo-proširivanja je takođe dostupna kod modela W910i.

Telefon takođe poseduje TrackID i RDS omogućeni modul FM radija.

Kvalitet zvuka. Telefon se isporučuje sa HPS-70 slušalicama, koje obezbeđuju prilično dobar kvalitet zvuka. Po mom mišljenju ovaj model nije niti bolji niti lošiji u odnosu na druge članove Walkman linije. Skala jačine zvuka se sastoji od 15 nivoa što je sasvim dovoljno.

Kada su u pitanju muzički telefoni, ovaj koncept je još uvek nov. Po pitanju hardvera, W910i ne poseduje posvećeni čip za zvučno poboljšanje, a u smislu zvučnog doživljaja, više nego funkcionalnosti plejera, svi Sony Ericsson brendirani su manje više u istom opsegu.

I dok ovo ima smisla kada određena linija nema očiglednu konkurenciju, sa pojavljivanjem Ultra Music opsega kompanije Samsung i Xpress Music kompanije Nokia Walkman linija Sony Ericsson-a je dobila žestoku konkurenciju. Kada se uporedi kvalitet zvuka koji isporučuje Sony Ericsson W910i sa kvalitetom zvuka koji dobijate modelima Samsung i450 i Nokia 5310, oba modela isporučuju bolji zvuk. Nivo baseva koji postoji kod modela W910i je dosta niži nego kod ostalih rešenja, a isto važi i za podešavanja najviše jačine zvuka, dok kod Nokia-inog modela recimo ekvilajzeri imaju veći ukupan uticaj na zvučni doživljaj nego kod modela kompanije Sony Ericsson. Kao zaključak se nameće da se Sony Ericsson-ov proizvod jedino pokazuje bolje kada je u pitanju korišćeni softver dok po pitanju hardvera se ne pokazuje najbolje. Za korisnike koji žele telefon sa istinski dobrom zvukom savet je da potraže neki drugi model jer Sony Ericsson W910i nije za njih.

RightMark Audio Analyzer:

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +4.89, -2.06Loš
Nivo šuma, dB (A): -33.2Veoma loš
Dinamički opseg, dB (A): 81.7Dobrar
THD, %: 0.129Prosečan
IMD, %: 29.514Veoma loš
Stereo transkripcija, dB: -89.5Odlična
Intermodulacija pri 10KHz, %: -1.#QOOdlična

Opšte performanse: Prosečne

Nivo šuma

Frekventni odziv

Alexander Dembovsky je rekao za W910i:

Dok zvuk modela W910i može zvučati dobro, naši RMAA testovi su dali neke zabrinjavajuće rezultate. Upravo tako frekventni opseg modela W910i je prekomerno iskrivljen a pored toga njegove niže frekvencije su suviše podignute. Jednostavno rečeno, zvuk koji ovaj telefon ispručuje nije ni blizu onoga što nazivamo glatkim i pored toga bass je veštački pojačan što daje još više utisak lošeg zvuka. Zamena podrazumevanih slušalica neće doneti naročita poboljšanja – plejer se ponaša bolje sa setom podrazumevanih slušalica i što je još gore, u tom slučaju je jačina izlaznog signala slabija.

Karakteristika nivoa šuma kod modela W910i je takođe viša nego kod samostalnih plejera što je verovatno zbog korišćenja adaptera.

Sony Ericsson W910i protiv Sony Ericsson W580i

Upoređivanje modela W910i sa W580i može imati nekog smisla, iako se ova dva modela mogu smatrati gotovo identičnim rešenjima po pitanju funkcionalnosti (makar na prvi pogled) i mogu da završe na istoj kratkoj listi vaše kupovine. Upoređivanje modela W910i sa W580i može imati nekog smisla, iako se ova dva modela mogu smatrati gotovo identičnim rešenjima po pitanju funkcionalnosti (makar na prvi pogled) i mogu da završe na istoj kratkoj listi vaše kupovine.

Sony Ericsson W910i Sony Ericsson W580i
Veličina, težina 99.5x50x12.5mm, 86 grama 99x47x14 mm, 94 grama
Ekran 2.36 inča,QVGA, TFT, 262.144 2 inča, QVGA, TFT, 262.144
Senzor pokreta Igre, muzika, kamera Igre, muzika, sportske karakteristike (pedometer)
Softverska platforma A200, JP-8 A100, JP-7
Baterija BST-39, 920 mAh, Li-Ion BST-38, 930 mAh, Li-Pol
Walkman verzija 3.0 2.0
Kontrola potresa Tri radnje Samo nasumična
Windows Media podrška Da (plus DRM 2.0) Da
Media sekcija Da Ne
Kamera 2 MP, CMOS, bez autofokusa 2 MP, CMOS, bez autofokusa

Konkurencija

Dokle god se posmatra kvalitet zvuka, W910i je jasan autsajder na današnjem tržištu muzičkih telefona. Iz ovog razloga ovaj telefon može imati prođu ukoliko ovaj odeljak mnogo ne posmatrate već W910i posmatrate kao modno rešenje. Ukoliko ne uzmete u obzir šta bi ovaj telefon u stvari trebao da predstavlja uvidećete da su njegova najbliža konkurencija na tržištu modeli Samsung U600/U700. U pitanju nisu muzički orjentisana rešenja ali poseduju prilično uporedive opcije sa modelom W910i kao i 3.2MP kameru, Iako ova dva modela zaostaju za W910i po pitanju softvera, sumnnjam da će se neko oslanjati na taj segment pri izboru modnog telefona. Zahvaljujući svom izgledu Sony Ericsson i Samsung će osvojiti simpatije ovog segmenta korisnika. Ali kada se se sve sabere ove dve ponude nisu ništa drugo do indirektna konkurencija.

Samsung F330 takođe ima mnoštvo muzičkih karakteristika, ali njegov stil je donekle drugačiji i cilja na drugačiju publiku. Nemojte o njemu misliti kao o direktnom rivalu modela W910i jer se prodaje za znatno manje novca.

Nokia N81 je takođe potpuno drugačija klasa uređaja i nije direktan rival modelu W910i. Postavite stvari ovako – pokušajte da fanu Cooper mini automobila prodate pristojan mini van. Možete voziti i jedan i drugi, dele dosta zajedničkih karakteristika i imaju čak i sličnu cenu. Ali njihove filozofije i ciljana publika se potpuno razlikuju.

Jedini telefon kojem bi Sony Ericsson W910i mogao da bude direktan konkurent je Nokia 5610 – u nekim aspektima ova dva modela su vrlo slična. Po mom mišljenju Nokia-in telefon je veoma u liniji sa W910i po pitanju paketa karakteristika, prodaju se za gotovo istu količinu novca i poseduju slične zvučne performanse. Uzimajući sve u obzir, smatram da je Nokia 5610 atraktivnija ponuda, mada njen dizajn nije privlačan na prvi pogled.

Do sada su čitaoci verovatno stekli utisak da je Sony Ericsson W910i iza konkurencije i da bi vrlo teško, gotovo nemoguće mogao da postane najbolje prodavani proizvod. Ali ja smatram da ovde to nije slučaj. Ovaj model će biti prilično uspešan zahvaljujući pre svega snazi brenda, ali neće postati ultra popularan, kao što je bio Sony Ericsson W850i. Tržište nudi veliki broj rivala ovom telefonu i svi su manje više modni telefoni sa kliznim mehanizmom koji su debitovali nešto ranije i već doživeli sniženje cena. W910i je gurnut u segment koji je već u dobroj meri popunjen drugim ponudama, tako da nema mnogo mesta za manevrisanje.

Utisci

Iako je polifonija 72glasna, uređaj ne obezbeđuje ništa bolji zvuk u odnosu na druge Sony Ericsson brendirane telefone kada su u pitanju zvučne performanse. Jačina zvuka zvučnika je prosečna i obezbeđuje bogat zvuk. Vibracija je prosečne jačine ili možda nešto jača, mada je i dalje dosta slaba da bi mogla da se oseti. Kada je u pitanju prijem on je na istom nivou kao i kod drugih proizvoda kompanije – drugim rečima, veoma dobar.

Telefon je pozicioniran kao glavni muzički proizvod i ukoliko se sudi na osnovu softvera on to zaista i jeste. Veoma mi se svidela SensMe karakteristika, dok je Shake Control interesantna ali ne naročito korisna funkcija. Na žalost, pre svega zato što isporučuje prosečan muzički doživljaj ovaj model zaista ne možemo smatrati isitnskim muzičkim rešenjem. Pojedini korisnici mogu smatrati da telefon čim poseduje Walkman logo isporučuje odličan muzički doživljaj. Međutim, to nije slučaj. Na svakom testu Sony Ericsson-ov proizvod kada se uporedi sa rešenjima Nokia Xpress ili Ultra Music opsega jasno je ostavljen u prašini.

Nasuprot ovome, Sony Ericsson W910i je modno rešenje i to je njegov najinteresantniji deo. Očigledno je dizajn ovde veoma važan, ali isto tako Sony Ericsson W910i je vrlo interesantan telefon kada je dizajn u pitanju i steći će dosta poklonika. Ali nemojte računati njegov muzički odeljak jer kod modnih rešenja muzički odeljak je tu da bi popunio prazninu a ne obezbedio neki vrhunski zvučni doživljaj. Kompanija mora da preokrene ovaj negativan trend i doda hardverska poboljšanja zvuka nezavisno od brojnih softverskih podešavanja. Srećom, Sony Ericsson portfolio poseduje neke od vrhunskih razvoja na ovom polju a njihovo neusvajanje bi bio veliki propust.

Po ceni po kojoj se prodaje Sony Ericsson W910i je interesantno modno rešenje. Ovaj model karakteriše A200 platforma koja se isporučuje sa opcijama kao što su Media meni, slide-show-ovi, prošireni set osnovnih podešavanja i karakteristika. Ali ponavljam, na žalost W910i nije muzički telefon u velikoj meri.

SAR vrednost za ovaj model je 0.9W/kg

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024