5310 XpressMusic 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5310 XpressMusic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5310 XpressMusic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5310 XpressMusic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Nokia 5310 XpressMusic

Prodajno pakovanje

Nokia 5310 XpressMusic
Baterija (BL-4CT, 860 mAh)
Punjač (AC-3)
Uputstvo za upotrebu
Žične stereo lsušalice (HS-45 sa AD57)
microUSB kabl (CA-101)
microSD memorijska kartica (2Gb, varira od regiona)
CD sa softverom
Nokia Music Store flyer

Pozicioniranje

Brzi razvoj XpressMusic linije proizvoda zahtevao je od proizvođača da osmisli veliki broj različitih rešenja uključujući i one koji rade na S40 platformi. Njihova prednost u odnosu na S60 bazirana rešenja je manja veličina i duže trajanje baterije dok je kvalitet zvuka nešto što zavisi od čipova i mogućnosti softvera, nešto što nema nikakve veze sa platformom proizvoda.

Zajedno sa ovim tanušnim ponudama, kao što je Nokia 6500 Classic, proizvođač je obezbedio muzičko izdanje uređaja i pozicionirao ga kao veoma pristojno rešenje za omladinu. Razlog za to je što su po pitanju funkcionalnosti mogli da budu upoređeni sa drugima, što kompanija nikako nije želela. Dok se Nokia 5310 isporučuje sa instaliranim procesorom, dizajn je takođe pretrpeo neke izmene, tako da sada ne deluje kao non-sens u svakom pogledu. Uzimajući u obzir razliku u ceni, ova dva telefona se zapravo i ne mogu uporediti – njihove cene su u dvema različitim kategorijama.

Kompanija je predstavila telefon Nokia 5310 i time predstavila XpressMusic opseg, čak i pored toga što je Nokia 5700 već bila prisutna. Drugim rečima, prvo važi za uobičajeni telefon candy-bar oblika dok je drugi model Nokia 5610 aparat sa kliznim mehanizmom dok je Nokia 5710 zaokružila liniju. U suštini ovo je prvi put da je Nokia uspela da oblikuje kompletan opseg muzičkih telefona u okviru kojeg svi mogu da pronađu telefon koji im se dopada. Jedini razlog zbog kojeg je predstavljanje modela Nokia 5710 bilo odloženo jeste potreba da se rasprodaju zalihe telefona Nokia 5700, budući da ova dva modela imaju isti oblik ali su i dalje različiti po velikom broju aspekata kao stariji modeli sa 3.2 MP kamerom.

Iako će se sve tri ponude svojim korisnicima predstaviti sa prilično jednakim zvučnim mogućnostima, oni će biti različiti po pitanju funkcionalnosti i prodajnog pakovanja. Pogledajte donju tabelu da bi se uvideli najistaknutije razlike između modela i logike koja vodi XpressMusic opseg. Jedna stvar koju je potrebno naglasiti jeste da Nokia 5710 još uvek nije zvanično objavljena i da su sve niže navedene specifikacije podložne promenama, iako je mogućnost za tako nešto veoma mala.

 

Nokia 5310

Nokia 5610

Nokia 5710

Trajanje muzičke reprodukcije (zvanično)

20

22

23

Hardverska muzička kontrola

Da

Da, klizač

Da,obrtna osnova

Slušalice koje se isporučuju

HS-45

HS-45

HS-44

Daljinski upravljač

Ne, samo produžni kabl sa jendim tasterom

Da

Da

Platforma

S40 peto izdanje

S40 peto izdanje

S60 treće izdanje, FP1

Ekran

2 inča, QVGA

2.2 inča,QVGA

2.2 inča,QVGA

Memorijska kartica

2 Gb

512 Mb ili 1 Gb

1 Gb

Stereo zvučnici

Da

Ne

Da

Koncept koji stoji iza ovog ospega čini se veoma konzistentnim – sva tri rešenja su prilično jednaka po pitanju zvuka ali se ipak razlikuju po pitanju funkcionalnosti. Međutim, prva stvar koja će vam pasti na pamet jeste to da noviji modeli imaju slušalice osrednjeg kvaliteta – HS-45, koje će većina korisnika najverovatnije odbaciti i uživati zvuku koji pruža XpressMusic. Isto važi i za model Nokia N81, kao i za sve gore navedene uređaje osim za model Nokia 5710 kod kojeg će zvuk biti prilično isti kao i kada priključite slušalice koje se isporučuju. Nokia N81 bi moglo biti odlično muzički orjentisano rešenje da nije 5710. Imajući u vidu da su im cene prilično jednake, Nokia 5710 se isporučuje sa 3.2MP kamerom sa auto-fokusom, što ga čini veoma zanimljivim odabirom. Ali kao što je slučaj i sa Nokia-om 5310, njegov moderni dizajn trebalo bi da odbije „konzervativce“. Po mom mišljenju, bilo bi veoma zanimljivo videti kako određene crte i akcenti u dizajnu mogu smanjiti ili povećati ciljnu publiku. Na primer, u ovom slučaju imamo Nokia 5710, Nokia N81 i još jedan Nokia brendirani smart telefon koji tek treba da bude predstavljen, koji se ne razlikuju toliko kada je reč o cenama. Međutim, neki nedostaci vezani za funkcionalnost i donekle drugačiji dizajn, pretvaraju ove modele u koegzistijalne ponude, umesto u gomilu sličnih ponuda koje pokušavaju da sabotiraju jedna drugu na tržištu.

Za razliku od Walkman opsega, koji je ojačan modelima za nezahtevne korisnike, čini se da Nokia ne računa na njih. Primarni aspekt za ovog proizvođača jeste kvalitet zvuka na šta je proizvođač usmerio svoju pažnju. Pored toga, čini se da će doći i do kvartalnog smanjenja cena te će se noviji model u XpressMusic liniji prodavati po nižoj ceni koja će najverovatnije biti i najniža moguća za Nokia muzičke uređaje.

Što se tiče neke gornje granice u ovom segmentu, ona ne postoji. Uprkos činjenici da sama osnova XpressMusic linije podrazumeva tri gore pomenuta modela, veliki broj rešenja Nserije, bi trebalo da dođu na osnovu ovoga. Uzmimo na primer N81, gde proizvođač zapravo nije naglasio muzički odeljak ovog telefona a pored toga obezbeđene su slušalice osrednjeg kvaliteta, kojeg proizvođač želi da prodaje na osnovu nekih drugih osobina. Njegova muzika dokazala se kao veoma važna dodatna karakteristika, međutim, to i dalje nije primarna prodajna tačka ovog smart telefona. Ipak, to predstavlja lukav potez koji ostavlja dovoljno prostora za manevrisanje.

Smanjenje cena XpressMusic opsega pokazuje da je razlika od €70 između cena suviše velika – a kada se u budućnosti spusti na €50 to će kompaniji omogućiti da održi opseg o okviru istih cena pa će biti u mogućnosti da ubace ne tri već četiri modela u proizvodnu liniju. Međutim, ne treba ništa prejudicirati već jednostavno sačekati jesen-zimu 2008 godine.

Nokia već radi na razvoju dodatne opreme za trenutni XpressMusic opseg. Budući da je u vreme modela Nokia 5200/5300, XpressMusic karakterisao zaštitni znak plave i crvene boje – ni ovaj uređaj nije izuzetak.

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije telefona su 103.8x44.7x9.9mm a težak je 71 gram, što znači da ga karakteriše veoma tanak profil, što je ono što će vas impresirati, nešto slično kao što je bio slučaj sa Sony Ericsson-om W880i. Uređaj je prilično tanak tako da ga možete nositi onako kako vam odgovara, u džepu pantalona ili košulje.




Postoje dve boje u kojima je Nokia 5310 dostupna i koje su neka vrsta zaštitnog znaka Nokia-inih muzičkih rešenja – plava i crvena. Obojena područja na telefonu podrazumevaju zonu koja okružuje ekran i metalne umetke. Kada telefon okrenete sa druge strane, videćete da je naziv proizvođača u nekoj od ovih boja. Ostatak kućišta uređaja načinjen je od matirane tamno-sive plastike.


Kvalitet plastike od koje je izrađena Nokia 5310 je zaista odlična budući da je otporna na ogrebotine. Poklopac baterije karakteriše tačkasti dizajn koji je izložen habanju tako da nakon određenog vremena pozadina vašeg telefona izgleda zaista pohabano. Zanimljiva je činjenica da dok je samo kućište u izvanrednom stanju, tačkasti šablon sa donje strane nije toliko izdržljiv tako ono što se vremenom izbriše naružava i sam izgled.

Video klip, izgled modela Nokia 5310 (12,4 mb, wmv)

Sa leve strane nalazi se utičnica za punjač (2mm) dok se sa gornje strane nalazi tastar za ukjučivanje telefona kao i 3.5mm audio utičnica pored microUSB utičnice, koja pokrivena plastičnim zatvaračem. Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa desne strane. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da nema tastera kamere. Sočiva 2MP kamere nalaze se sa zadnje strane.

Telefon ne poseduje otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata.

Senzor ambijentalnog svetla koji podešava osvetljenost ekrana i tastature ne nalazi se na uobičajenom mestu, već se nalazi sa desne strane slušalice.

Ekran

Iako ekran modela Nokia 6500 nema zaštitni sloj, Nokia 5310 ima. Zahvaljujući ivici u vidu ogledala ekran modela 6500 Classic je nešto veći ali nije drugačiji od 5310. Štaviše, u smislu tehničkih karakteristika ova dva ekrana su potpuno identični što dovodi do pitanja zašto je proizvođač odustao od zaštitnog sloja u starijem modelu.

Ekran modela 5310 karakteriše dijagonala dužine 2’’ i rezolucija od 240x320 piksela (31x41mm) a može prikazati do 16 miliona boja. Sve ovo za rezultat daje svetlu u živopisnu sliku. Ovaj model zapravo je primetan zbog svog veoma dobrog ekrana koji se može uporediti sa svim današnjim ponudama kompanije Sony Ericsson, kao što je Sony Ericsson W580i.





Informacije na ekranu su čitljive i pri direktnim sunčevim zracima (TFT) najviše zahvaljujući toniranom zaštitnom sloju. Međutim, čak i ovaj ekran počinje da bledi u određenim uslovima tako da je potrebno pronaći pravi ugao. Nažalost, imajući u vidu relativno malu dijagonalu ekrana, nije pogodan za korišćenje ne otvorenom što je slučaj i sa ostalim telefonima koje karakteriše 2’’ ekran.

Ekran može prikazati do 9 tekstualnih i 3 servisne linije. Veličina slova ne zadaje muke pri čitanju a pored toga manuelnim putem možete podešavati njihovu veličinu u nekim režimima i aplikacijama.

Tastatura

Tastatura je veoma laka za upotrebu – sve tasteri su srednje veličine, jedan blizu drugog i ono što je najvažnije, skoro je nemoguće greškom pritisnuti drugi taster. Čak i veoma mali navigacioni taster je jednostavan za upotrebu. Upoređujući tastaturu 5310 sa tastaturom modela Nokia 6500 Classic, prvi model je neprikosnoveni pobednik. Tasteri su osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem.



Baterija

Uređaj poseduje Li-Ion bateriju tipa BL-4C kapaciteta 860mAh. Kako proizvođač tvrdi baterija može pružiti 5.4 sata razgovora i 300 sati rada u režimu mirovanja. Pri testiranju baterija 5310 izdržala je oko tri dana uz dva sata slušanja muzike, 1.5 sat poziva i nekoliko SMS poruka. Korisnici mogu očekivati da će im baterija pružiti 2-3 dana rada. Najduže vreme reprodukcije koje smo mi uspeli da postignemo jeste 18 sati i 50 minuta (uz slušalice koje se isporučuju uz telefon) uz uključen radio modul. Potreban je 1sat i 40 minuta da se baterija u potpunosti napuni.

Baterija je jača strana ovog modela budući da korisniku pruža vreme rada koje je u liniji sa velikim brojem samostalnim rešenja a to je nešto što se ne može zaobići.

Uređaj odlikuje neobičan dizajn držača SIM kartice u okviru kojeg se kontakti baterije koriste za zaključavanje vaše SIM kartice na slot, tako da nećete biti u mogućnosti da je izvučete iz aparata koji radi.


Memorija, memorijska kartica

Aparat se isporučuje sa približno 28Mb skladišnog kapaciteta koji stoji korisniku na raspolaganju. MicroSD memorijski slot nalazi se ispod poklopca odeljka za bateriju a poerd toga omogućena je i zamena kartica bez isključenja. Maksimalna veličina kartice podržane od strane uređaja je neograničena – mi smo priključili kartic kapaciteta 4GB a pri tom nije bilo nikakvih problema.

Performanse

Ograničenje veličine JAR-file-a – 1 Mb, heap veličina – do 2 Mb. Po pitanju performansi 5310 se ne razlikuje od prosečnih rezultata drugih predstavnika iste platforme.




USB, Bluetooth

USB. Nokia 5310 isporučuje se sa microUSB utičnicom koja se nalazi sa gornje strane telefona. Ova utičnica se koristi za prikjlučivanje kabla za prenos podataka (telefon počinje da se puni), slušalica ili punjača.

Proizvođač navodi da uređaj poseduje USB 2.0, što je zaista i tačno. U USB Mass Storage režimu konekcija preko USB kabla pruža brzinu podataka od 500-600Kb/s. Ovo je nešto sporije nego što pruža Motorola RAZR V8, koja se takođe isporučuje sa microUSB priključnicom.

Nakon uspešno uspostvaljene konekcije možete odabrati neki od sledećih režima: USB Mass Storage, PC Studio ili režim modema. U zavisnosti od toga šta ste odabrali baterija počinje sa punjenjem. Nema podrške za MTP režim, muzičke numere se moraju prebacivati na telefon manuelnim putem. Odabir direktorijuma u koje možete uskladištiti numere jeste ograničen na broj unapred podešenih a još uvek nije poznato da li će ova ograničanje ostati i na komercijalnoj verziji 5310.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 kao i sledeće profile:

Dial-Up Networking Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Object Push Profil
Serial Port Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
Synchronization Profil
Basic Image Profil
File Transfer Profil
HID (host) Profil
Stereo Advanced Audio Distribution Profil
Advanced Audio/Video Remote Conference Profil

Implementracija Bluertooth-a je takva da kao i obično nemamo razloga da se na nju žalimo a prilikom korišćenja ove karakterisitke nismo iskusili nikakve probleme. Stereo slušalice takođe rade vrlo dobro. Za razliku od modela Nokia 6500 Classic, brzina Bluetooth konekcije modela Nokia 5310 je 78 Kb/s dok je brzina koju postiže 6500 Classic 170-180Kb/s.

Kamera

Telefon je opremljen 2MP kamerom (CMOS) koja nije po današnjim standardima, ali je i dalje dovoljna za ponudu kakva je Nokia 5310. Nokia je odlučila da ne polaže velike nade kada je kamera u pitanju kod ovog modela već na nju gleda samo kao na opcionu karakteristiku. Upravo iz ovog razloga je kamera koja je primenjena kod modela Nokia 5310 jedna od najjeftinijih na tržištu i obezbeđuje prosečan kvalitet.

Podržane su sledeće rezolucije:

1600x1200
1280õ1024
1280x960
800x600
640x480
320x240
160x120.

Dve najniže rezolucije su dodate za kreiranje fotografija koje bi odgovarale kao pozadinske slike na ekranu. Korisnicima su na raspolaganju tri tipa JPEG kompresije: basic, normal i high. Uzimajući u obzir činjenicu da vas fotografije koje se kreiraju modelom Nokia 5310 neće oduševiti po pitanju kvaliteta smatram da je nabolje da odaberete maksimalni kvalitet kada je u pitanju kompresija sličica.

Zvuk pri fotografijanju može da se isključi, a korisniku je na raspolaganju i 8x digitalni zum, za čije korišćenje nema neke naročite potrebe. Kreirane fotografije možete sačuvati na memorijskoj kartici i u internoj memoriji telefona.

Pojedini efekti se mogu primeniti na već načinjene fotografije, mada se ovi efekti mogu koristiti i pri samom fotografisanju. Dostupni su efekti kao što su False Colours, Greyscale, Sepia, Negative i Solarize.

Za one koji vole da fotografišu više fotografija odjedanput, postoji specijalan režim pri kojem kamera kreira 3 fotografije odjednom. Podešavanja su za ovaj režim slična kao i kod onih za režim pojedinačnomg snimanja. Takođe kamera poseduje tajmer za fotografisanje samog sebe.

(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

Video. Telefon omogućava snimanje video sadržaja u 3GP formatu, a dostupne rezolucije su 128x96 ili 176x144 piksela. Postoji tri podešavanja kvaliteta za snimanje video klipova. Dužina trajanja video klipova se može ograničiti, ali isto tako možete podesiti i da ne bude ograničena već će snimanje trajati dokle god imate slobodne memorije u telefonu. Efekti koji se mogu primeniti na video klipove su potpuno isti kao i oni koji se mogu primeniti na fotografije.

Primer video klipa 1 (3gp, 288 kb)
Primer video klipa 2 (3gp, 192 kb)
Primer video klipa 3 (3gp, 224 kb)

Teme, aplikaciije igre

Telefon sadrži brojne teme koje značajno menjaju izgled telefona, utičući na ukupnu sliku ovog aparata.

Teleofon se isporučuje sa sledećim prethodno instaliranim igrama – City Bloxx, Snake III i Music Guess.

Sekcija Application uključuje standardne funkcije kao što su World Time, Convertor, Widgets Instaler kao i katalog kompanije Nokia za upload-ovanje novih aplikacija. Model 5310 takođe poseduje i verziju 2 Yahoo! Go aplikacije.

Takođe telefon je opremljen i Nokia Search karakteristikom koja služi za pretraživanje podataka, slika na Web-u itd. U pitanju je jedinstveni engine za pretraživanje koji se može podesiti za svaki region.

Opera Mini ne zahteva predstavljanje, ona se isporučuje sa većinom modela koji su bazirani na S40 platformi.

Nokia Sensor je namenjen pre svega mladima.

Novi alat koji postoji kod modela Nokia 5310 je Wallpaper Creator.

Kao i što smo očekivali od modela Nokia 5310, sve teme imaju neke veze sa muzičkim afinitetima telefona.

Muzički odeljak

Nokia 5310 se ne razlikuje od ostalih telefona koji su bazirani na petom izdanju Nokia S40 platforme – plejeri kod svih ovakvih modela su isti po pitanju specifikacija. Stoga nećemo posebno da ispitujemo ovaj plejer. Nokia 5310 se isporučuje sa nekoliko prethodno instaliranih jedinstvenih tematskih boja za svaki od okvira uređaja (crvena verzija teleofna poseduje crveni skin za muzički plejer, plus podrazumevanu temu, plavu).

Bočno postavljeni tasteri omogućavaju vam da uvek budete na samo jedan klik od pokretanja muzičkog plejera ili prelaženja sa jedne na drugu numeru unapred i unazad. Verovatnoj je ovo jedan od razloga zašto je proizvođač odustao od daljinskog upravljača iz prodajnog pakovanja ovog telefona.

Zvučni doživljaj koji isporučuje ovaj plejer je prilično dobar, zahvaljujući ugrađenom AIC33 čipu, istom onakvom kakav postoji kod jednog drugog od najnovijih i najboljih muzičkih ponuda kompanije Nokia 5700. Jačina zvuka koji se reprodukuje preko slušalica je dovoljna i generalno gledano Nokia 5310 je jedan vrlo poletan muzički uređaj, mada bi po mom subjektivnom mišljenju u nekim situacijama zvuk koji ovaj telefon reprodukuje mogao da bude za nijansu dublji. Iako se ne može meriti sa vrhunskim muzičkim rešenjima kao što su Nokia N91 ili Samsung i450, kvalitet zvuka koji obezbeđuje Nokia 5310 je u liniji sa zvukom Samsung Beatz opsega odnosno iznad u odnosu na Sony Ericsson Walkman telefone (ne za sve već one slabije modele).

Ovde prikazujemo šta su nam RMAA testovi rekli o modelu Nokia 5310:

Opšte performanse

Frekventni odziv (from 40 Hz to 15 kHz), dB:

+0.17, -1.48

Prosečan

Nivo šuma, dB (A):

-87.8

Dobar

Dinamički opseg, dB (A):

87.0

Dobar

THD,%:

0.013

Dobar

IMD,%:

0.786

Loš

Stereo transkrpicija, dB:

-73.0

Dobra

Intermodulacija pri 10 kHz, %:

0.155

Prosečna


Opšte performanse: Prosečne

Frekventni odziv

Nivo šuma

Aleksander Dembovsky je rekao za model Nokia 5310:

Nokia 5310 poseduje 3.5mm audio prikljuučak koji dodaje dosta njegovoj muzičkoj vrednosti, naročito kada se ima u vidu i da poseduje sopstveni muzički procesor. Svi adapteri obično dodaju veliku količinu šuma baš kao što je slučaj i kod modela Samsung i450. Nokia 5310 nudi pristojnu izlaznu jačinu zvuka i može sa lakoćom da radi sa svakim slušalicama. Detalj koji bih ovde želeo da naglasim je taj da kada smo uređaj testirali korišćenjem Rightmark Audio analizatora, mogli smo samo da procenimo „čist“ signal na najvišem podešavanju jačine zvuka bez omogućenih ekvilajzera ili bilo čega drugog. Frekventni odziv koji isporučuje Nokia 5310 je pristojan i ne zaostaje kada se uporedi sa samostalnim audio plejerima 10 vrhunskih proizvođača. Jedini nedostatak koji je pokazao model 5310 je umanjen nivo visokih tonova, što nas ostavlja sa opsegom od 8 do 16KHz. Svi ljubitelji prirodnog zvuka će biti vrlo zadovoljni ovim, jer 5310 omekšava visoke tonove kod numera koje su kompresovane srednjim i niskim bitrate-om. Pored svega ovoga ipak u svakom momentu možete podesiti zvuk telefona prema svom ukusu korišćenjem ekvilajzera koji su dostupni.

Vreme muzičke reprodukcije koju omogućava Nokia 5310 jednim punjenjem baterije je 19 časova što uopšte nije loše za ovako mali uređaj. Što se tiče reprodukcije preko zvučnika, prema tvrdnji proizvođača telefon poseduje stereo zvučnike. Ukoliko pogledate sa zadnje strane telefona, videćete tri otvora, ali jedan od njih je lažan jer u suštini stereo zvučnik sa leve strane prenosi zvuk kroz srednji otvor. Kao što već verovatno pretpostavljate zvučnici su postavljeni jedna pored drugog i dosta su slabi što izaziva za posledicu da se korisnicima uopšte ne čini da ovaj telefon poseduje stereo zvučnike.

Video klip, interfejs plejera (4,6 mb, wmv)

Sudeći po muzičkim merilima Nokia 5310 je jedno interesantno muzičko rešenje – prilično pristojan zvuk, skinovi za plejer i veoma funkcionalan interfejs. Sve ovo uređaj stavlja u približno isti opseg sa drugim savremenim uređajima, obzirom da telefon nema nijednu naročito slabu karakteristiku.

Dodatni pribor za Nokia-u 5310

Nokia je želela da model XpressMusic opremi jedinstvenim dodatnim priborom preko svojih partnera. Jedan od primera ove dodatne opreme je JBL On Call 5310 docking postolje, koje omogućava da se uređaj istovremeno i puni i biva povezan sa zvučnim utikačem postolja.






JBL zvučnici su jasni i glasni, i naročito dobri za reprodukciju zvuka sa puno basa. Sve u svemu, docking postolje kao što je ovo transfortmiše Nokia-u 5310 u mali stereo uređaj. Pojedini korisnici će ovakavu vrstu dodatnog pribora svakako smatrati vrlo korisnim.

Video klip, muzičko docking postolje JBL On Call 5310 (11,1 mb, wmv)

Set portabl zvučnika (MD-6) je još jedan deo dodatnog pribora koji je dostupan za model Nokia 5310. On koristi AAA baterije i obezbeđuje pristojnu jačinu zvuka, na koju se nemožemo žaliti. Zvučnici se povezuju sa telefonom preko standardnog audio priključka.

Ovi portabl zvučnici bi mogli da budu interesantni korisnicima kada odu na piknik ili neku drugu vrstu zabave na otvorenom. MD-6 poseduju procenjeno trajanje baterije od 27 časova (za jedan set baterija što je prilično dobro).

Sve u svemu, Nokia 5310 i dalje nema ogromnu količinu dodatnog pribora uza sebe, ali prema najavama proizvođača modeli koji će uslediti će promeniti ovo.

Konkurencija

Postoji samo jedan model koji bi mogao da bude direktan konkurent modelu Nokia 5310 a to je sony Ericsson W880i. I dok je model kompanije Sony Ericsson napravljen od boljih materijala, aduti modela 5310 su standardni audio priključak, ergonomičnija tastatura kao i FM radio. Po pitanju kamere, vremenu rada u režimu mirovanja i veličini uređaja, ova dva telefona se gotovo uopšte ne razlikuju. Stvar je samo u tome što je W880i više pozicioniran kao modno rešenje, dok je Nokia 5310 rešenje namenjeno mladima, mada će mladi biti podjednako zainteresovani za oba modela.

Ukoliko vas dizajn modela Nokia 5310 ne nervira, onda je on bolje rešenje sa tačke funkcionalnosti. Početkom sledeće godine sa dolaskom modela Sony Ericsson W890i, videćemo interesantan sudar – mada će W880i u tom momentu biti jeftinije rešenje od 5310, dok će W890i po ceni biti bliže modelu Nokia 6500 Classic.

Tabela ispod upoređuje specifikacije maloprepomenutih modela:

  

  Nokia6500 classic

Sony Ericsson W880i

Nokia 5310

Veličina, težina (mm, grama)

109.8x45x9.5, 94

103x47x9.4, 73

103.8x44.7x9.9, 71

Ekran

QVGA, 2 inča, 16 miliona boja, TFT

QVGA, 1.8 inča, TFT,262.144 boje

 QVGA,2 inča,16 miliona boja, TFT

Baterija

Li-Pol,830 mAh

Li-Pol, 950mAh

Li-Ion, 860 mAh

Memorija

1 Gb,ugrađene

40Mb, M2 memorijska kartica (isporučuje se s akarticom od 1Gb)

  20Mb ugraenog kapaciteta, microSD slot

Verzija operativnog sistema

S40 peto izdanje

SE A100

S40 peto izdanje

UMTS

Da

Da

Ne/p>

Kamera

2 MP,CMOS. 176x144-pixela video

2 MP,CMOS. 176x144-pixela video

2 MP,CMOS. 176x144-pixela video

Povezivanje

microUSB za sve svrhe

Fast Port, 3.5 mm utičnica za slušalice

microUSB, 3.5 mm

Bluetooth

2.0 +EDR, A2DP podrška

2.0 +EDR, A2DP podrška

2.0 +EDR, A2DP podrška

Plejer

Poboljšan

Walkman 2.0

Poboljšan

Korišćeni materijali

Jonizovani aluminijum, plastika

Plastika, metalne ploče

Plastika

FM-radio

Ne

Ne

Da

Još jedan od konkurenata koji bi mogao da se pomene je model Nokia 6300, koji je ipak indirektan rival. Ljudi koji razmatraju ovaj model za kupovinu videće ga kao telefon sa razumnom cenom dok se po pitanju funkcionalnosti ova dva telefona ne razlikuju mnogo.

Utisci

Jačina 64-glasnih melodija zvona je prosečna, a sve u svemu Nokia 5310 nije naročito glasan uređaj tako da smo iskusili određene probleme kada je trebalo čuti telefon na otvorenom, mada mu u pojedinim situacijama i kada se nađete u zatvorenom nedostaje jačine. U osnovi ovo je naša glavna zamerka ovom telefonu. Po pitanju kvaliteta prijema telefon apsplutno nema slabih tačaka. Jačina vibracije je prosečna, ali ćete uspeti da osetite vibriranje telefona pri dolaznom pozivu dok vam se telefon nalazi u džepu.

Uzimajući u obzir cenu koju ovaj model ima možemo reći da je prilično dobro muzičko rešenje namenjeno pre svega za nezahtevne korisnike – izgleda veoma lepo i poseduje sve ono što je karakteristično za peto izdanje S40 platforme. Mladi neće naći bolju ponudu za sebe naročito ukoliko tražite pravi i funkcionalan telefon, kada kupovina smart telefona nije opcija.

Ukoliko ste korisnik kojem je muzička reprodukcija najvažnija karakterisitka telefona, možda ćete se radije odlučiti za neki od skupljih modela, iako razlika u zvuku koji isporučuje 5310 se ne razlikuje mnogo od ovih rešenja.

Nokia 5310 je telefon koji otvara muzički opseg kompanije Nokia. U pitanju je uređaj koji može mnogo toga da pruži i koji doduše poseduje neke nedostake ali i isto tako brojnije prednosti. Ovaj model verovatno neće moći da se pohvali najboljim prodajom ali će postići značajne rezultate.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024