F330 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Samsung F330
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung F330. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung F330 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Samsung F330

Prodajno pakovanje
Telefon
Baterija
Žične stereo slušalice
USB kabl
CD sa softverom
microSD memorijska kartica (1Gb, veličina i dostupnost se razlikuju od regiona)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Drugi uređaj koji pripada BeatZ liniji, za razliku od Samsung-a i450, koristi standardnu hardversku platformu i Suwon-ov softver za 3G uređaje. U suštini ovoga puta u pitanju je dobri stari Samsung G800 koji dolazi sa drugačijim izgledom i novom kamerom. Ovu činjenicu takođe potkrepljuje i detalj da kvalitet zvuka koji isporučuje F330 se ne razlikuje od kvaliteta zvuka kakav isporučuju G800 ili U600, obzirom da koriste isto hardversko rešenje. Isto tako nećete čuti veliku razliku u zvuku kada korisite slušalice koje se isporučuju uz ovaj model ili neke od onih koje dobijate uz ova dva malopre pomenuta modela.

Jedini razlog zbog kojeg je F330 izdat je taj što je kompanija morala da započne novu muzičku liniju proizvoda nečim. U kompaniji su očigledno smatrali da bi telefon srednjeg opsega koji ima mogućnost dobre reprodukcije muzičkih sadržaja bio dovoljan, pa nisu uložili mnogo napora u razvoj ovog modela. Linija koju je proizvođač zauzeo ovim proizvodom je prilično ravna – ukoliko je muzika osnovni fokus ovog telefona, u tom slučaju on treba da poseduje kućište u stilu iPod-a sa parom dobrih slušalica. Međutim, proizvod koji je isporučen ne zadovoljava baš ove standarde.

Iako ovaj model poseduje sve osobine U serije, takođe ga krasi i dizajn namenjen mladima, čime se smešta u grupu sa jeftinijim proizvodima. Telefon je pozicioniran isključivo kao muzičko rešenje. Ali da li ovaj opseg zaista postoji ili tek treba da se pojavi na mapi planova kompanije? Generalno gledano, tri telefona koja pripadaju ovoj grupi su toliko različiti, da bi neko pri kupovini mogao i da se odlučuje za neki od ovih modela, smatrajući drugi njegovim konkurentnom. Prethodnici ovog telefona upakovani u istu formu već su prošli kroz ovakvu situaciju – kako nije pozicioniran kao modno rešenje Samsung F330 će se naći ugrožen upravo rešenjima kompanije Samsung. A korisnici koji traže telefon koji će im omogućiti vrhunski zvučni doživljaj na raspolaganju imaju model Samsung i450.

Sve ovo znači da je jedina svrha postojanja modela Samsung F330 kreiranje iluzije postojanja izbora – niko ne očekuje da će ovaj telefon postići neku naročitu prodaju, naročito ukoliko još pomenemo da je dostupan samo u jednoj boji – beloj.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon se isporučuje u beloj boji plastike i nema ni reči o nekoj drugoj kolor šemi. Ova kolor šema nije naročito privlačna. Iako je bela plastika koja postoji kod modela F330 sjajna, ona nas donekle podseća na da budemo iskreni ne baš najbolju varijantu Apple proizvoda.

Plastika je osetljiva na ogrebotine, međutim, nećete primetiti duboke ogrebotine na njenoj površini. Uglačana prednja površina telefona je prosto pravi magnet za otiske prstiju, pa prema tome treba da budete spremni da sa sobom nosite krpicu ukoliko vam ovako nešto smeta.

Iznad ekrana nalazi se kamera namenjena video pozivima. Priključak slušalica se nalazi sa leve strane i prekriven je platičnim zatvaračem. Odmah do njega nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka kao i taster za promenu aplikacija (kao i kod bilo kog 3G uređaja, i sa modelom F330 možete da se prebacujete između poruka, poziva i pretraživanja jednim dodirom – u suštini ovo izgleda kao mugoćnost multitasking izvršavanja ali je istovremeno daleko od toga).

Sa desne strane nalazi se taster za isključivanje, posvećeni taster kamere kao i ekspanzioni slot za SD memorijsku karticu. Otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata se nalazi sa donje strane.

Video klip, izgled, dimenzije (27,6 mb, mpg)

Klizni mehanizam modela F330 se otvara i zatvara bez ikakvih problema, zahvaljujući mehanizmu sa oprugom.

Ekran

F330 poseduje 2.1’’ TFT ekran koji može da prikaže sliku rezolucije 240x320 piksela i 262.144 boje, a koji karakterišu dimenzije od 32x43mm. Ekran omogućava prikaz slike veoma dobrog kvaliteta, koji nije naružen čak ni pri direktnom izlaganju sunčevim zracima iako je primetno malo izbleđivanje.

Ekran može da prikaže 8 tesktualnih i tri servisne linije. I dok se nivo od 8 linija može zadržati u gotovo svakom režimu prikaza prilikom pretraživanja Web stranica ekran modela F330 može da prikaže čak 15 do 20 linija, ali sve ovo zavisi od fonta koji ste upotrebili.

Tastatura

F330 koristi kontrole osetljive na dodir za funkcionalne tastere. Nedostatak ovog rešenja kod ovog modela se odnosi na ergonomiju koja je umanjena neznantno izbačenim navigacionim tasterom, što za posledicu ima da svaki put kada dotaknete jedan od ovih senzora telefon će reagovati trenutno. Nema potrebe da naglasimo koliko smo bili razočarani učinkom koji postiže ova tastatura.

F330 takođe poseduje posvećeni muzički taster za pokretanje/minimizovanje muzičkog plejera jednim dodirom.

Numerički tasteri postavljeni na tanku plastičnu ploču i obezbeđuju prosečnu dužinu putanje, što je prilično dobro. Svi tasteri su osvetljeni dobro vidljivom belom svetlošću.

Baterija

Na naše iznenađenje, telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 900mAh. Proizvođač navodi da ova baterija modelu F330 omogućava 250 časova rada u režimu mirovanja, odnosno 2.5 časa razgovora. U uslovima bolje pokrivenosti terena mrežom mobilnih operatera baterija telefona će trajati oko 2.5 dana (pri čemu je telefon korišćen 1 čas za pozive uz redovno korišćenje alarm časovnika.). istovremeno, ukoliko telefon koristite u uslovima slabije pokrivenosti mrežom, trajanje baterije će se smanjiti na oko 2 dana pri oko 1.5 časova poziva. Iz ovoga nam se kao zaključak nameće da baterija modela F330 može da traje oko 2 dana uz prosečno opterećenje. Međutim, pod određenim okolnostima možete da postignete i 3 dana trajanja baterije. Da bi se baterija modela F330 u potpunosti napunila potreban je 1.5 čas. Za ovaj model nisu dostupne baterije višeg kapaciteta.

Modelom F330 postigli smo 11 časova kontinualne muzičke reprodukcije.

USB, Bluetooth, povezivanje

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluettoh 2.0 je dostupan na telefonu. Upravljanje slušalicama ne ostavlja nikakve nejasnoće, sve je standardno.

USB-povezivanje. U meniju možete da odaberete tri režima: Media, Mass Storage, Samsung PC Studio. Režim Modem nije dostupan kod modela F330, čak ovakva opcija ni ne postoji u okviru PC Studio alata. Nadam se da će ovo biti ispravljeno.

U USB Mass Storage režimu, F330 se pojavljuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a, tako da je odmah pro povezivanju spreman za rad. Brzina prenosa podataka je 2000-2200Kb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela F330 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Kada je povezan sa PC-jem preko USB-a, F330 se automatksi puni.

HSDPA omogućava velike brzine podataka preko UMTS mreža - do 3.6Mb/s. Za GSM je dostupan EDGE klase 10.

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 28Mb ugrađene memorije – ovaj skladišni prostor je na raspolaganju korisniku. Memorijska kartica (zamena bez isključivanja je podržana) se prikazuje kao posebna sekcija tako da ne možete pristupiti obema u isto vreme. Model F330 poseduje i menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorisjku kartu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 2GB microSD memorijskom karticom, dok 4GB jedinica nije mogla da bude indentifikovana.

Performanse

U poređenju sa drugim GSM modelima, Samsung-ovi 3G uređaji su pokazali bolje performanse; međutim, njihova prednost nije suviše velika. Uopšteno, Samsung igra na ovu kartu budući da njihovi uređaji poseduju sporije procesore i nemaju potpunu Java podršku. Kako danas stvari stoje, nove aplikacije se mogu upload-ovati samo putem Wap-a.

Ukoliko ga uporedimo sa modelom Samsung G800, F330 se ispostavlja nešto bržim, ali ova prednost ne predstavlja neku veliku razliku.

Kamera

Aparat poseduje 2MP CMOS kameru bez autofokusa (CMOS). Sočivo kamere je stavljeno na vrh tako da se vidi samo kada je F330 otvoren. Odmah pored sočiva nalazi se ogledalo za slikanje samoga sebe. Kvalitet slika koje se kreiraju ovom kamerom je prosečan ili nešto viši, sve dok slikate pri dnevnom svetlu, ali sve u svemu na kameru nemamo nekih naročitih žalbi.

Podržane su sledeće rezolucije:
1600x1200 piksela
1280x960 piksela
800x600 piksela
640x480 piksela
320x240 piksela

Dostupna su četiri nivoa kvaliteta:
Super Fine
Fine
Normal
Economy

Najbolje bi bilo da koristite najbolja dostupna podešavanja kvaliteta jer se fotografije neće mnogo razlikovati po veličiniali ćete dobiti poboljšanja u kvalitetu.

Korisniku su na raspolaganju nekoliko režima fotografisanja:

MultiShot – kreira 6, 9 ili 15 fotografija velikom brzinom.
Panorama – može da bude sasatvljena od 3 ili 4 fotografije. Isto kao i sa modleom Samsung G800telefon automatski kreira snimke i zatim ih sam spaja. međutim, nisu retke situacije kad aovo ne uradi kako treba.
Mosaic – vaš snimak će biti sastavljen od velikog gomile malih sličica, a pored toga možete odabrati neki od 18 šablona. na prvi pogled u pitanju je potpuno beskorisna karakteristikaali sam otkrioda su ovakve slike odlilne za ukrašavanje ekrana u režimu mirovanja, kada birate pozadisnke slike jednu nakon druge. Pojedinačne fotografije jednostavno ovde ne izgledaju naročito.
(+) Uvećaj, 240x320, JPEG (+) Uvećaj, 240x320, JPEG

Govoreći o standardnim mogućnostima koje nudi model F330 navešćemo Uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Incandescent, Fluorescent, Cloudy), na fotografije rezolucije 320x240 se mogu primeniti razni ramovi, a na raspolaganju su vam i tri efekta (crno-belo, negativ, crvenkasto – smeđa). Nećete biti u mogućnosti da podešavate vrednost ISO, ali su vam na raspolaganju podešavanja ekspozicije. Kamera telefona poseduje mogućnost x8 digitalnog zumiranja, koja je u najvećoj meri bespotrebna.

(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 480x640, JPEG (+) Uvećaj, 480x640, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1132x550, JPEG

Video. Video klipove možete snimati u dve rezolucije – 240x320 i 176x144 piksela pri 15 fps. U pitanju je video kvalittet, koji ne donosi ništa posebno.

Primer video klipa 1 (3gp, 235 kb)
Primer video klipa 2 (3gp, 283 kb)

Meni

Glavni meni može biti prikazan u vidu matrice (3x4) ili liste. Svi podmeniji se sastoje od horizontalnih lista a ukoliko postoji i pod-meni, videćete pop-up prozor sa desne strane obeležene stavke. Videćete koje stavke su uskladištene ispod a do tamo ćete doći pritiskom na OK taster. U slučaju da pritisnete taster za navigaciju na levo ii desno, bićete u mogućnosti da pristupite odabranoj stavci. Ergonomija ovakvog rešenja je evidentna, jer načinite najmanje jedan pritisak na taster manje. Takođe možete isključiti ovaj režim, čime meni modela F330 postaje kao i svaki drugi meni.

Prilikom kretanja kroz menije, možete da iskoristite prednost memorizacije poslednje pozicije u svakom pod-meniju i glavnom meniju. U suštini, telefon "pamti" koja je funkcija poslednja pozvana i automatski je označava čim uđete u istu stavku menija. Na primer, pozovete registar poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena. Čini se kao jednostavna stvar ali ova funkcija ne postoji kod modela ostalih proizvođača.

Kada pređete na jednu ili drugu stavku menija na listi videćete da je istaknuta a veličina fonta (koji je već velik) se još više povećava.

Brza navigacija brojevima takođe je podržana ali to i dalje nisu sve opcije navigacionog menija. Možete povezati tri različite aplikacije sa ove liste, ponuđene od strane proizvođača (nećete moći da povežete java aplikacije). Kod modela F330 nije dostupan meni za brzo pokretanje (uMenu)

Teme. F330, za razliku od Samsung-a E950 ne omogućava da odaberete sopstvenu temu i podešavate je, već je ovo omogućeno samo za podrazumevane teme. Sa druge strane možete prilagoditi kolor šemu menija.

uWorld Ovo je odeljak u kojem su sadržane pozadinske slike za svaku zemlju (postoji mogućnost da u budućnosti glavni gradovi dobiju jedinstvene pozadinske slike, ali to još uvek nije sigurno). Prvi korak u ovom pristupu jeste kreiranje sopstvenih grupa pozadinskih slika za svaku zemlju (u budućnosti možemo se nadati da ćemo videti slike koje su prilagođene za gradove, ali ni ovo nije sigurno). Kada se nalazite u Moskvi videćete Kremlj, kada ste u Parizu videćete trijumfalnu kapiju, u Londonu parlament itd. Pored toga, proizvođač je odlučio da modifikuje pozadinske slike u zavisnosti od doba dana: ujutro ćete videti sunce a uveče upaljena svetla na automobilima.

Vreme nije jedina stvar koja se može prebaciti na grafički pristup. Na primer, nivo prijema, kada je signal dobar – nebo je plavo, ukoliko nema signala ili je slab – nebo je prekriveno oblacima. U prvo vreme nećete toliko obraćati pažnju na ove detalje, ali nakon mesec dana ćete već početi da gledate u nebo umesto u standardni bar, tako da ćete odmah imati neophodne informacije.

Za nove poruke, propuštene pozive ili alarm časovnike postoji specijalni način prikazivanja, koji je osnažen standardnim, tradicionalnim pop-up prozorom sa tekstom. Preko dana ovakvi događaji će biti predstavljani uz pomoć aviona koji leti preko neba, a u večernjim satima će to biti vatromet. Boja se menja u zavisnosti od tipa događaja. Na prvi pogled ovaj sistem izgleda veoma komplikovano, naročito kada se opisuje, ali u stvarnosti je veoma jasan i razumljiv.

Prilikom pozivanja brojeva videćete malu sliku sa glavnom temom ekrana i animacijom pozvanog broja.

Telefonski imenik

Kontaktima se može pristupiti pritiskom na desni programabilni taster. Ugledaćete listu koja sadrži unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona. Prvi unos na listi je označen po osnovnom podešavanju a broj se prikazuje na statusnoj liniji (postoji specijalna oznaka za brojeve koji se nalaze na SIM-kartici). Drugi tabulator sadrži kontakt grupe na koje se možete trenutno prebacivati. ukoliko postoji dodeljena slika, thumbnail će biti prikazan na listi - kada skrolujete kroz kontakt listu, thumbnail će biti prikazan samo za trenutno odabrani unos, a ukoliko nijedna slika nije dodeljena G800 koristi podrazumevnog smile-a.

Ispod imena se nalazi podrazumevani broj, koji može da bude izabran manuleno iz liste unetih brojeva za određeni kontakt. Podržana i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Sva polja su nepomerljiva.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl (uključujući MP3) može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom F330, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakatai prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu. Ovo daje ekranu odličnan izgled.

Dnevnik poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Slanje poruka

Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta za elektronsku poštu).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom F330 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS-poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može prilagođavati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 5Mb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Model F330 ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari formatu u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano. Mail klijent koji postoji u Samsung brendiranim telefonima tako zaostaje za rešenjima koja su ugrađena u Nokia ili Sony Ericsson rešenja.

Planer

Memorija telefona može d auskladišti do 100 događaja jednog tipa – sastanak. Postoje i drugi tipovi događaja koji se mogu uneti kao što su godišnjica ili odmor, a maksimalni kapacitet za ove događaje je 50 unosa. F330 takođe može da zadrži do 20 unosa visokog prioriteta i isti broj privatnih unosa.

Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po podrazumevanom podešavanju događaj traje jedan sat).

Aplikacije

FM-radio. U memoriju telefona možete da uskladištite 20 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je 87.5MHz - 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Pored svih ovih karakteristika, radio donosi još jednu – može da bude podešeno do tri zvučne notifikacije, koje predstavljaju neku vrstu alarma. Kako ova karakteristika radi? Specifikujete datum i vreme, frekvenciju i zatim se radio uključuje u vreme koje ste označili, osiguravajući da nećete propustiti emitovanje koje ste želeli da čujete. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Kalkulator On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

Uz pomoć konvertora,možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Brojač i štoperica su uobičajeni.

Memo – standardne tekstualne beleške.

RSS čitač. U pitanju je samostalni alat za čitanje RSS feed-ova. Međutim, mnogo više smisla bi imalo da je RSS čitač povezan sa Web pretraživačem modela F330, ali to ovde nije slučaj. Na ovaj način RSS linkovi nisu povezani sa pretraživačem ili poslati direktno aplikaciji. Potrebno je da se manuelno prijavite na kanal u ovoj aplikaciji ili da unesete Web adresu i pustite aplikaciju da pokuša da nađe RSS kanal na toj adresi.

Prilikom upload-ovanja novih feed-ova sa vestima, F330 može da upload-uje tekst, video i audio fajlove. A na vama je da ukoliko želite podesite ograničenje veličine (po podrazumevanom podešavanju u pitanju je 5MB). Na žalost ne postoji mogućnost update-ovanja feed-ova po rasporedu, tako da ćete morati manuelnim putem da osvežavate feed-ove svaki put kada su vam potrebne nove informacije.

Očigledno je ovom aplikacijom Samsung načinio prvi korak u pomenutoj oblasti i istina je da ona nije implementirana na baš najbolji način kod modela G800. Slična rešenja koja postoje na telefonima drugih proizvođača su mnogo bolje i lakša za upravljanje.

Java svet. Telefon se isporučuje sa 6 prethodno instaliranih igara od čega su dve potpuno funkcionalne (Bobby Carrot, Time Rider II) i 4 demo verzije (ograničenja vezana za broj nivoa ili vreme igranja). Demo verzije izgledaju prilično interesantno a dostupne su Asphalt 2 Urban GT, Midnight Pool, Minigolf, Tetris.

Količina memorije koja se dodeljuje Java aplikacijama je neograničena, a isto tako možete ukloniti prethodno instalirane igre i upload-ovati nove bežičnim putem (preko WAP-a). Heap veličina ne može da pređe 2Mb, dok aplikacije ne mogu da budu preko 1Mb.

WAP

Telefon se isporučuje sa Wap pretraživačem verzije 2.0 (NetFront 3.4), gde nezavisno od JavaScript podrške, skaliranja fontova (tri tipa), SmartFit (pregled u jednoj koloni) i režima prikaza preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica, postoji jedna nova karakteristika – „miš“ na ekranu. Kao kod modela koji su bazirani na S60 platformi kompanije Nokia i Opera Mini pretraživača i kod ovog pretraživača možete videti strranice sa prikazanim majušnim navigacionim prozorom. Sam pretraživač poseduje dosta dobrih karakteristika i zadovoljiće najveći broj korisnika ovog telefona.

Za razliku od prethodnih modela, koji su koristili Picsel Viewer za pregled office dokumenata, F330 koristi ugrađeni pretraživač za ovu svrhu. Ono što nam se zaista sviđa je što korisnik može da izvede lokalnu pretragu u okviru dokumenta (na bilo kom jeziku). Iako je ova funkcija nešto inertnija u poređenju sa Picsel Viewer-om, i dalje je vrlo zgodna za korišćenje. Lično, ne bih mogao da se odlučim koje rešenje mi se više sviđa, jednostavno i jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane.

MP3-plejer

Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. U model F330 nije ugrađen ekvilajzer. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Zvuk se može podesiti na 10 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Plejer poseduje sledeće filtere kada je u pitanju reprodukcija: sve numere, nedavno reprodukovano, najpopularnije, po izvođaču, albumu, žanru i kompozitoru. F330 takođe poseduje i podršku za Album Arts.

Govoreći o novim opcijama, plejer je dobio sistem ocenjivanja, koji vam omogućava da svakoj numeri dodelite od jedne do pet zvezdica. Proizvođač je vodio računa da integracija sa Windows Media Player-om, bude veća nego ikada ranije; menadžer takođe poseduje sistem ocenjivanja.

Slušalice koje se isporučuju u paketu sa telefonom imaju priključak za povezivanje sa sopstvenim slušalicama, i obezbeđuju solidan zvučni doživljaj. Generalno govoreći, ukoliko posmatrate Samsung F330 kao muzičko rešenje, on je u nivou sa modelima Sony Ericsson Walkman opsega, obzirom da korisniku omogućava pokretanje i minimizovanje plejera jednim dodirom. Dok se teleofn nalazi na ekranu mirovanja a pri uključenom i minimizovanom muzičkom plejeru, videćete njegove kontrole i naziv trenutno reprodukovane numere.

dok se reprodukcija izvodi preko zvučnika, zvuk koji isporučuje F330 je donekle iskrivljen i nedostaje mu snaga, mada zvuk i dlaje nije preterano prigušen.

RightMark Audio Analyzer testovi:

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB:

+0.17, -0.55

Good

Nivo šuma, dB (A):

-83.2

Dobar

Dinamički opseg, dB (A):

83.1

Dobar

THD,%:

0.017

Dobar

IMD,%:

0.049

Dobar

Stereo transkripcija, dB:

-81.7

Veoma dobra

Intermodulacija pri 10 kHz, %:

0.073

Dobra


Opšte performanse: Dobre

Frekventni odziv

Nivo buke

Opšte performanse (protiv modela Samsung i450)

Test

Samsungi450-2

SamsungF330

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB:

+0.41, -1.38

+0.17, -0.55

Nivo buke, dB (A):

-85.4

-83.2

Dinamički opseg, dB (A):

84.4

83.1

THD,%:

0.0024

0.017

IMD,%:

0.032

0.049

Stereo transkripcija, dB:

-87.7

-81.7

Frekventni odziv (protiv modela Samsung i450)

Nivo buke (protiv modela Samsung i450)

Alexander Dembovsky je rekao o modelu F330:

Zvučni doživljaj koji isporučuje model Samsung F330 je u najvećoj meri dobar za segment kojem telefon pripada i u kojem vladaju samostalni plejeri dobro poznatih proizvođača. Performanse koje je postigao F330 kroz RMAA testove su bolje od većine audio-video plejera koje smo testirali. Pored toga, telefon sliušalicama upravlja preko adaptera koji normalno smanjuje sveukupne rezultate koji se postižu u testovima, mada jkada je F330 u pitanju ovaj efekat se nimalo ne primećuje i nećete ni znati da postoji dok slušate muzičke numere.

Telefon isporučuje veoma gladak zvučni signal bez značajnih vrhova i padova kroz frekventni opseg. Ovo znači da ukoliko više volite „čist“ zvuk nisu vam potrebni ekvilajzeri ili dodatna podešavanja, dok korisnici koji vole da pojačaju određene frekvencije će sa zadovoljstvom koristiti ekvilajzere. Jedini detalj koji ovde treba da pomenemo je da najviše frekvencije telefona zvuče nekako omekšano.

Na ovaj način, empirijski rezultati dobijeni u RMAA testovima dokazuju prirodu modela F330 kao muzičkog rešenja – on isporučuje pristojan kvalitet zvukam kojih se ne bi postideli ni samostalni audio plejeri.

Kombinovani dijagram pokazuje da je frekventni odziv modela Samsung F330 glatkiji od onoga koji poseduje i450 (čije niže frekvencije zahtevaju pojačanje). Kada je u pitanju nivo šuma, ova dva rešenja su gotovo identična.

Alarm časovnik. Telefon je opremljen sa četiri alarm časovnika od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (My files). Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura fajlova memorijske kartice je nešto drugačija priča, i njima se može pristupiti preko glavnog menija, gde svaka stavka poseduje opciju "Memory card".

Podešavanja. Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – boju fonta u režimu mirovanja, zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pri pozivanju (prilagodljive animacije nisu omogućene, one su dodeljene podrazumevanoj temi - uworld).

Osvetljenje tastature – postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

My Screen. Nezavisno od osrednjih pozadinskih slika koje su dostupne za ekran u stanju mirovanja, možete kreirati sopstvene animirane pozadinske slike, za šta nije potrebna naročita veština. Sve što je potrebno je da kreirate 9 snimaka, zatim da podesite vremenski razmak između njih i efekat prelaska sa jedne sličice na drugu (telefon obezbeđuje nekoliko, kao što su Butterfly, Paper palce, itd). Animacija koju ste kreirali odlično izgleda; radiće na ekranu u režimu mirovanja dokle god je on uključen.

Profili – F330 se isporučuje sa potpuno funkcionalnim sistemom profila, uključujući Flight režim. Svaki profil se može prilagoditi – možete odabrati melodiju zvona, upozorenje pri dolaznoj poruci i podesiti nivo zvuka.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

Podešavanje delovanja kliznog mehanizma karakteriše opcije koje su omogućene otvaranjem i zatvaranjem uređaja, drugim rečima određuje da li je klizni mehanizam aktivan ili nije.

Muzički plejer možete podesiti uz pomoć specijalnog čarobnjaka, koji vas vodi kroz četiri koraka, tako da ovde ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Utisci

Kvalitet prijema modela Samsung F330 je u liniji sa drugim Samsung brendiranim uređajima. Jačina melodija zvona je pristojna i mogu se čuti u različitim okruženjima. Vibracija je prosečne jačine, tako da u ovom segmentu nisu načinjena neka značajna unapređenja.

Po pitanju forme, model Samsung F330 bi mogao da bude rival modelu Sony Ericsson W910i, ali detaljnijim ispitivanjem uočićete da su ova dva modela potpuno različita. Po pitanju cene Samsung-ov proizvod je pre konkutrent modelu Sony Ericsson W580i. Međutim, u odnosu na F330, model Sony Ericsson W580i je jasno pobednik zbog mnogo većeg izbora boja u kojima je dostupan, više karakteristika koje nudi, boljeg kvaliteta izrade i korišćenih materijala (plastika koja je korišćena kod modela W580i je znanto skuplja) . Obzirom da se ova dva modela prodaju po sličnim cenama, može se očekivati njihovo rivalstvo, ali ne očekujte da se F330 po prodaji približi ciframa koje osvaja W580i. Razlog za ovo je već postojanje jednog od konkurenata upravo iz kompanije Samsung, modela U600, koji zahvaljujući superiornijoj kameri od 3.2MP i sličnoj ceni potpuno izbacuje F330 iz trke. Korisnici će stoga radije kupiti uređaj iz U serije umesto telefona čije su performanse pod znakom pitanja i uz to ga karakteriše nesofisticirano kućište.

Jedna od grešaka kompanije kada je u pitanju model F330 je odluka da se proizvodi samo u beloj boji, što trenutno sužava ciljanu grupu korisnika, čineći ovaj telefon modelom koji će imati slabiju prođu. Mladi neće njegov izgled smatrati dovoljno upadljivim, mada devojke obično privlače ovakve boje telefona. Sa druge strane odsustvo 3.5mm audio priključka na kućištu, njegov kvalitet zvuka koji se može porediti sa kvalitetom kod drugih modela i ne naročito pomodan dizajn, mogu i ove potencijalne korisnice udaljiti. Sve ovo F330 uvodi u zloslutni krug iz kojeg neće moći tako lako da utekne.

Veoma sam se trudio da shvatim šta ovom telefonu sve nedostaje i šta je potrebno da se propusti koji postoje kod njega previde, ali odgovor mi je došao sa strane sa koje to nisam očekivao – sedamanaestogodišnja ćerka jednog mog prijatelja je rekla: „Nikada ga ne bih kupila. Nedostaje mu stila, a pretenduje da bude iPod“. Ovom telefonu definitivno treba više harizme.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024