E51 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia E51
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia E51. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia E51 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia E51

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija (BP-6MT)
Punjač (AC-5)
USB kabl (DKE-2)
Žične stereo slušalice (HS-47)
CD sa softverom
Uputstvo za upotrebu
Somotska tkanina za čišćenje

Pozicioniranje

U uvodu ovoga teksta razmišljali smo o tome zašto uređaji E serije nikada nisu bili popularni na tržištu. Ukoliko ste iz nekog razloga ovo propustili, preporučujem vam da pročitate uvod tako da dobijete bolji uvid o načinu na koji je Nokia E51 pozicionirana. Budući da Nokia konstantno predstavlja veliki broj modela, Nokia E65 predstavljena je kao model namenjen masovnom tržištu a ne samo poslovnim ljudima. Kompanija jednostavno nije imala dovoljno vremena da obezbedi veliki broj funkcionalnosti koje je prvobitno osmislila. Pogledajte malo bolje tastature modela Nokia E65 i E51 – veoma su slične, međutim, nemaju podršku u vidu odgovarajućeg softvera.

Nokia E51 je trebalo da stigne nešto kasnije (3-4 meseca maksimalno) nakon predstavljanja modela Nokia E65. Međutim, to se nije tako desilo, budući da je model sa kliznim mehanizmom prvi predstavljen. Na taj način je filozofija ovog opsega obelodanjena a jaz je ostao nepopunjen, što je još jedan dokaz da se E serija sponatno razvijala, popunjavajući jednu po jednu rupu. Rano predstavljanje modela Nokia E65 i osrednji zahtevi za ovim modelom, je podstaklo predstavljanje Nokia Enterprise Solutions opsega koji je trebalo da spusti cenu telefona kao i da poboljša prodaju. Cena je snižena za nekih 15% što je i najveće sniženje koje je moguće.

Čak ni druge ponude E serije nisu bile popularne tada. Na primer, Nokia E60 je bio veoma tražen proizvod koji je premašio sve rekorde sudeći po oficijelnom sajtu, međutim, to nije bio slučaj. Zapravo, samo dva uređaja koja su imala neprikosnoven uspeh jesu Nokia E65 i Nokia E50, modeli koji su veoma slični, kako po funkcijama tako i po ceni po kojoj se prodaju.

Ukoliko i dalje imate neke sumnje onda pokušajte da mi objasnite kako to da se Nokia E51 i Nokia E65, koje imaju slične karakteristike, prodaju po sličnoj ceni. U svakom slučaju, postavlja se pitanje da li će biti veliki broj onih koji će biti oduševljeni ovim telefonom kada je dostupan sličan model kojeg karakteriše privlačno kućište i različita forma. Pitanje je da li će nekoga zaista interesovati koje su specifikacije E51 ne bi li saznao da poseduje drugačiju hardversku platformu. Mislim da je takvih ljudi veoma malo. Oba uređaja nude identičnu kameru, WiFi, unapred instalirane aplikacije kao i svu moguću poslovnu funkcionalnost.

Preuranjeno izdavanje modela Nokia E65 sabotiralo je planove ove kompanije na drugi način – tržište je dobilo model Nokia 6120 Classic koji je bio jeftiniji i kao što je već rečeno, pojavio se pre E51. To znači da je prosečan korisnik, koji je tražio Symbian telefon po razumnoj ceni, svoju pažnju usmerio na ovu ponudu.

Prema tome model Nokia E51 sa relativno visokom cenom ima samo jedan način na koji se može probiti kada je u pitanju pozicioniranje – agresivna reklamna kampanja u okviru koje će se ovaj uređaj prikazati kao jedan najtraženijih. Međutim, budžet određen za reklamiranje poslovnih rešenja ne podrazumeva Nokia mobilne telefone a pored toga oni su prilično rasuti širom portfolia. To nas dovodi do predvidivog finala – E51 će dobiti svoju reklamnu kampanju u aprilu mesecu, što nije dobro, budući da je to vreme kada Nokia-u E65 treba povući sa tržišta, uprkos činjenici da je to trenutno najbolja ponuda E serije.

Hajde sada da pogledamo kako su preuranjene akcije kompanije Nokia pokvarile taktiku za Enterprise Solutions. u samom uvodu pomenuli smo da je Nokia E51 jedinstveno rešenje, šta je toliko specijalno kod ovog modela?






Nokia E50 je tanak smart telefon malih dimenzija koji je veoma atraktivan. Nokia 6120 Classic koristi isti pristup a uz to je i najpristupačniji Symbian bazirani proizvod u ovoj liniji koji se danas može pronaći. Šta je onda toliko jedinstveno kod Nokia-e E51 kada se čini da ne može imati ništa više?

Dozvolite mi da kažem nešto zbog čega većina korisnika me neće shvatiti ozbiljno. Ono što se čini da nema smisla nimalo detaljnijim pregledom dobija sve više na značaju.

Nokia E51 radi na Symbian operativnom sistemu i u tom smislu to je smart telefon. Iako je on u suštini telefon sa velikim brojem karakteristika – to je način na koji je dizajniran. Svi njegovi dodaci kao smart telefona su samo dodatne opcije. Ovo je jedini način da se Nokia E51 sagleda kao telefon sa velikim brojem karakteristika.

To bi u suštini bilo to. Pomalo smeta kada neko tvrdi da je smart telefon sa velikim brojem karakteristika u suštini običan telefon bogat karakteristikama. Možda je ovo samo moja prva reakcija budući da model E51 imam kratko vreme.

Svih ovih godina proizvođači telefona su se trudili da pobede konkurenciju dodatnim karakteristikama i trikovima, koje do sada niko nije smatrao važnim - pozivima. Nemojte pogrešno da me shvatite. Bilo je tu nekih poboljšanja u smislu tehnologije glasa, novih kodeka i ostalog što su korisnici zapravo mogli da čuju i da cene ta poboljšanja i fina podešavanja. Međutim kada je reč o ergonomiji poziva, to niko nije pokušao da izmeni. Uzmite poslovni uređaj star 5-7 godina i neko današnje rešenje – oni će raditi na isti način. Kontrole jačine zvuka nalaze se sa strane, tu je numerička tastatura, sa jedne od strana se nalazi taster za snimanje glasa i to je otprilike sve.

Budući da Enterprise Solutions nisu imala veliki broj načina da održe korak ili da budu konkurenti Nokia-i – realnost multimedijalnih sadržaja prebačena je na N seriju. Na taj način postojao je samo jedan izlaz – stvaranje telefona koji je usmeren na njihovu glavnu primenu, pozivanje. U tom smislu Nokia E51 je jedan specijalni uređaj.

Nokia E51 – jedinstvene osobine

Šta je to što veliki broj korisnika odbija od smart telefona. Zamršeni sistem upravljanja uređajem, meni u obliku lavirinta i veliki broj nepotrebnih karakteristika. To je ono što sva istraživanja pokazuju a reakcija proizvođača telefona je da svoje proizvode približe telefonima sa velikim brojem karakteristika u smislu izgleda i osećaja. Pogledajmo Sony Ericsson sa modelom W960i, gde je ovaj proizvođač ukinuo veliki broj njegovih jačih strana da bi dobio telefon sa velikim brojem karakteristika. Kod Nokia-e E51 je primenjen isti pristup ali sa pozitivnijim ishodom.

Prva stvar koju ćete sada primetiti – tastatura poseduje taster sa posebnom ikonom, koji veoma podseća na Windows Mobile bazirane uređaje. Razlog za ovakav potez nije što su WM bazirani uređaji dominantni na tržištu pa da svi moraju da se usaglase sa tim. Pravi razlog leži u ergonomiji Microsoft-ovih softverskih rešenja – ovaj softverski gigant ima puno iskustva i može obezbediti intuitivne i odgovarajuće aplikacije. Kada je reč o njihovim desktop sistemima Windows Mobile je ipak daleko od intuitivnog da budemo iskreni.

Taster Home je jedna od boljih ideja – veoma lako je savladati njegovu upotrebu i njegovu svrhu. On će takođe pronaći svoj put do drugih Nokia brendiranih smart telefona, vremenom naravno.

Druga izmena u fizičkom izmenu E51 jeste taster C kojeg sada nema – umesto njega sada je tu taster na kojem je prikazana leva strelica i krst. Dok je taster C označavao ispravku, nova verzija je slična desktop tastaturi i ukazuje na to da ovim tasterom možete poništiti bilo koju akciju. Ukoliko se dobro sećam ovaj taster se prvi put pojavio u komunikatorima koje danas predstavlja Nokia E90.

Količina napora koji je uložen u ponovno dizajniranje ovako trivijalnog dela uređaja zaista je neverovatna. Prosečni korisnik koji nema iskustva u rukovanju uređajima baziranim na S60 platformi neće imati nikakvih problema u radu sa modelom E51 zahvaljujući njegovim intutitivnim kontrolama.

Još jedna od odlika E51 jesu četiri odvojena tastera (uključujući taster Menu) koji po podrazumevanom podešavanju predstavljaju prečicu za pokretanje kalendara, imenika i e-mail klijenta. Štaviše, postoji razlika u tome da li ćete ih kliknuti ili kucnuti i sačekati. Kratkim pritiskom prelazite u opštu listu imenika, mail box ili mesečni pregled kalendara. Dugi pritisci međutim, kreiraju novi unos kontakta, događaja ili e-mail-a. Ponovnim pritiskom na bilo koji od ovih tastera vraćate se u glavni meni. Budući da su svi tasteri pravilno obeleženi neće biti nikavih problema pri radu.

Oni koji žele da ovim tasterima dodele različite funkcije biće zadovoljni da znaju da podešavanja imaju opcije za ovu svrhu koje vam dozvoljavaju da im dodelite one primene koje vi želite.

Dok je ekran u režimu mirovanja ne morate da ulazite u meni koji je komplikovan kao i kod većine uređaja baziranih na S60 platformi tako da biste se izgubili – E51 nudi bolji način kretanja kroz vaš telefon a što je još važnije brži je nego Active Stand by budući da se hardverski ključ ponaša kao prečica. Naročito je zgodan kada je reč o pozivanju preko slušalica budući da možete ući u bilo koju sekciju telefona bukvalno samo jednim dodirom bez potrebe da pretražujete meni trudeći se da pronađete neku odgovarajuću funkciju. U slučaju da se pitate da li E51 omogućava standardnu navigaciju menijem kao i kod ostalih S60 baziranih uređaja – odgovor je pozitivan.

Međutim nisu sve dobre strane E51 vezane za pozivanje – sa desne strane nalazi se kontrola jačine zvuka odvojena slobodnim prostorom a tu je i taster Mute. Pritiskom na ovaj taster onemogućujete mikrofon slušalica. Iako ova karakteristika nije ništa novo ne možete iskoristiti njene prednosti pritiskom na odgovarajući taster kao kod većine ranijih rešenja. čak i kod modela Nokia E65 kod kojeg takođe možete isključiti mikrofon, ovaj taster nalazi se sa prednje strane što znači da ćete morati da gledate u telefon da biste ga pronašli.

Sa leve strane nalazi se taster Voice koji aktivira glasovne komande u režimu mirovanja, uključujući glasovno pozivanje nezavisno od onoga ko izgovara komandu. Kada je reč o telefonskom razgovoru možete pokrenuti snimač glasa pritiskom na taster Again.

Kao što možemo i očekivati od uređaja E serije tu je i LED indikator koji nas obaveštava o propušetenim pozvima, porukama ili novoj elektronskoj pošti. Ovo je najbolja stvar kod modela E51 – ovaj indikator vam neće dosađivati zvučnim obaveštavanjima ali ćete uvek znati ukoliko imate neki propušteni događaj.


Ovo je verovatno tačka gde ćete shvatiti da sve gore navedeno je dovoljno da se dokaže da je Nokia E51 jedan od najboljih uređaja, kada je reč o pozivima i o osnovnim funkcioanlnostima (poruke, planer, imenik) sve zahvaljujući prečicama i karakteristikama vezanim za pozive. Model E51 će se sigurno dopasti uobičajenim korisnicima koji nemaju nikakvu ideju o tome šta je zapravo smart telefon – nije potrebno više od 12-tak minuta pritiskanja različitih tastera da bi se shvatilo koji čemu služi i kako telefon radi.

Svi oni koji imaju iskustva u radu sa smart teleofinam ceniće model E51 još više. Active Stand by ekran poseduje veliki broj modula za podešavanje vaše glasovne pošte, e-mail-a i VoIP-a. Nakon što čaronjak za podešavanje završi svoj posao za ove funkcije imaćete veliki broj aplikacija spremnih za trenutnu upotrebu dok će čarobnaci nestati sa glavnog ekrana.

Iako je koncept veoma jasan, način na koji je implementiran mogao bi da se malo skrati budući da nisu sva podešavanja jasna prosečnom korisniku. Pored toga ovo je veliki korak napred budući da veliki broj korisnika i ne zna šta njihovi telefoni sve imaju.

Sve u svemu ubeđeni smo da je Nokia E51 jedinstveni proizvod čije su karakteristike pozivanja najbolje koje smo do sada videli, njegove linije smart telefona su definitivno prisutne ali to nije sve što čini ovaj telefon. Nokia je jednostavno predstavila pristojan uređaj za vršenje osnovnih operacija – a to je ono gde je E51 najbolji.

Veoma minijaturan ekran modela E51 je samo još jedan od dokaza da ovaj model nije najbolje reklamirati kao smart telefon budući da će svi oni korosnici koji imaju veliki broj e-mal poruka imati problema pri radu sa ekranom. Ovaj ekran dizajniran je za brz pregled ali ni veliki broj korisnika neće imati ništa protiv pojedinačne upotrebe.

Zahvaljujući brojnim slučajnostima, Nokia E51 je prvi uređaj koji je spojio netaknutu funkcionalnost i interfejs koji se veoma lako koristi. Ovaj proces finog podešavanja postao je vrhunski prioritet za Nokia-u, tako da kompanija planira da proces primeni i kod drugih modela ali ovo zahteva vreme.

Nakon što smo prošli kroz spornu tački koja ukazuje da je E51 više telefon baziran na karakteristikama nego smart telefon, prelazimo na rutinu testa.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon je dostupan u tri kolor varijante – crnoj, srebrnoj i bronzanoj, kod kojih se takođe razlikuje šara na zadnoj strani uređaja. Na primer kod srebrne varijante imate tačkice, krugove kod bronzane odnosno pruge kod crne kolor šeme.








Kvalitet izrade kod modela E51 nikada nije dolazio u pitanje – nijedan deo nije labav. Što je još važnije ovaj uređaj odlično pristaje na dlan. Takođe na uređaju postoji dosta metalnih ukrasa, na poklopcu odeljka baterije i okviru ekrana. Uprkos svim delovima od nerđajućeg čelika koji su primenjeni kod ovog telefona njegova težina je tek nešto iznad 100 grama, što uopšte nije preterano. Istovremeno, ova težina pruža veoma prijatan osećaj kao kada držite metal u rukama. Sa dimenzijama koje iznose 114x46x12mm ovaj telefon je i liniji sa većinom ponuda malih telefona u klasi.




E51 poseduje servisni inidikator za dolazeće poruke, propuštene pozive, itd. Ovaj indikator možete prilagoditi, a sem toga LED je veoma svetla pa nema šanse da je ne primetite.

Video klip, izgled i veličina (37,2 mb, wmv)

Sa leve strane nalazi se taster za glas, koji je načinjen od gume i koji pruža dobar dodirni osećaj. Sa desne strane se nalaze kontrole jačine zvuka, taster Microphone Off (aktivira i glasovno pozivanje). Taster za uključivanje uređaja nalazi se na gornjoj ivici telefona.

Da donjem kraju telefona nalazi se utičnica punjača (2mm), audio priključak (2.5mm) kao i miniUSB slot. Sa zadnje strane modela E51 nalazi se slot zvučnika kao i sočivo 2MP kamere.

Ekran





Ekran ostaje čitljiv i pri izloženošću sunčevim zracima (TFT), što je rezultat zaštitnog sloja koji postoji na njemu. Međutim, iako u nekim situacijama informacije postaju vrlo teško čitljive, moći ćete da pronađete pravi ugao pod kojima ćete ih moći očitati. Na žalost relativno mala dijagonala koja karakteriše ekran modela E51 nije naročito pogodna za korišćenje na otvorenom, što je inače zajednička crta telefona sa ovako malim ekranima.

Jačina osvetljenosti ekrana se podešava automatski ugrađenim senzorom ambijentalnog osvetljenja.

Ekran karakteriše 9 tekstualnih i tri servisne linije. Veličina fonta vam neće izazvati nikakve probleme, iako je proizvođač omogućio manuelno podešavanje veličine slova za određene režime i aplikacije.

Tastatura

Model E51 poseduje uobičajenu tastaturu koja je pri korišćenju daje uobičajen osećaj. Svi tasteri su zbijeni i karakteriše ih prilično duga putanja. Sve u svemu zadovoljstvo je rukovati modelom E51. Po pitanju tastature E51 je definitivno iznad većine sličnih ponuda.



Tasteri su osvetljeni belom bojom, a pozadinsko osvetljenje tastature se uključuje i isključuje ugrađenim senzorom svetla.

Nećemo se zadržavati na tasteru za telefonski imenik ili drugim posvećenim tasterima ovde - o njihovim funkcijama se informišite u sekciji "jedinstvene karaktersitike".

Baterija

Razmatrao sam tvrdnju da ovaj telefon koristi jednu od najmoćnijih baterija koje postoje na tržištu – normalno ovakva tvrdnja se u shvatanju korisnika odmah povezuje sa dužim trajanjem baterije uređaja. Kada su u pitanju pravi podaci vezani za ovaj model stvari stoje ovako – Nokia E51 koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1050mAh, što je prema tvrdnji proizvođača dovoljno za 4.23 časa razgovora i 13 dana rada telefona u režimu mirovanja.

Prilikom testiranja baterija telefona je trajala oko 2 dana (jedan čas poziva, nekoliko SMS-ova, 2.5 časa slušanja muzike, nekoliko WiFi povezivanja radi provere elektronske pošte). Korisnici koji neće mnogo koristiti dodatne funkcionalnosti modela E51 će bez problema dostići 2 dana trajanja baterije, dok ukoliko E51 koristite samo za razgovore njegova baterija će trajati 2-3 dana (opet u zavisnosti od toga koliko razgovarate).

Međutim, E51 se ispostavlja kao uređaj koji više troši bateriju u odnosu na uređaje koji su pokretani S40 platformom. Kraće vreme trajnja je najuočljivija razlila – u zavisnosti koji model baziran na S40 platformi uzmete za poređenje, stvarna cifra će varirati ali svakako ćete u režimu mirovanja sa nekim od ovih modela imati barem još jedan dan trajanja baterije više na raspolaganju (kada su u pitanju modeli sa kapacitetima baterija koji se mogu porediti). Bilo kako bilo, za telefon opsega kojem Nokia E51 pripada, ovaj model pruža pristojne rezultate. Na žalost ne postoji baterija višeg kapaciteta za model Nokia E51.

Potrebno je oko 1 čas i 45 minuta da se baterija modela Nokia E51 u potpunosti napuni.

Bluetooth, USB, WiFi, IrDa

USB. Telefon je opremljen miniUSB utičnicom, umesto microUSB utičnice, kojom su opremljene kompanijine najnovije ponude. Takođe E51 poseduje USB 2.0 podršku – (brzina prenosa podataka – 800Kb/s, a po uspešnom povezivanju možete odabrati jedan od sledećih režima (N serija takođe podržava MTP i Image Print):

Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.

Bluetooth. E51 poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima: :/p>

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela E51 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela E51.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Za razliku od N serije uređaj ne podržava univerzalni PnP standard (UpnP). Ipak, model poseduje Wi-Fi čarobnjaka koji može pretraživati i povezivati se na dostupne mreže u pozdainskom režimu.

Brzina prenosa podataka preko IrDA porta je 115 Kb/s.

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa oko 128-130Mb skladištenog kapaciteta koji je korisniku na raspolaganju. Veličina RAM-a je 96Mb, dok nakon prvog pokretaja E51 korisniku na raspoolaganju ostaje oko 50Mb od ove količine. Slot za proširenje memorije preko microSD kartice je smešten ispod poklopca odeljka baterije i omogućava zamenu kartica bez isključivanja uređaja. Maksimalna veličina memorijske kartice koja je podržana ovim telefonom je neograničena – isprobali smo karticu kapaciteta 4Gb i sa njom nismo imali nikakvih problema.

Performanse

Zahvaljujući ažuriranoj platformi i uvećanoj količini RAM-a E51 poseduje bolje performanse u odnosu na prethodne modele. U svim ostalim aspektima može se porediti sa ostalim trenutnim ponudama kompanije Nokia.




Kamera

E51 poseduje 2MP kameru bez autofokusa, koja može da kreira fotografije prosečnog kvaliteta. I dok će snimci kreirani kamerom modela E51 izgledati prilično dobro kada ih gledate na ekranu telefona, ukoliko se odlučite da ih prebacite na računar uvidećete koliko su u stvari loši. Na raspolaganju su vam tri dostupna kvaliteta (High, Normal Basic) kao i dve rezolucije – 1600x1200 i 640x480 piksela.

Govoreći o dodatnim karakteristikama modela E51 izdvajaju se: multishot režim, tajmer za fotografisanje samog sebe (10, 20 i 30 sekundi), efekti (Sepia, Crno belo, Negativ), noćni režim kao i uravnoteženje belog (Auto, Sunny, Incandescent i Fluorescent).

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video. E51 može da snima video sadržaje u jednoj od sledećih rezolucija: 320x240 piksela, 176x144 piksela, 128x96 piksela. Sa odabranim najboljim kvalitetom fotografija, video klipovi kreirani ovim modelom su prihvatljivi.

Primer video klipa 1 (mp4, 1,04 mb)
Primer video klipa 2 (mp4, 1,22 mb)

Aplikacije, teme

Korisnički interfejs koji postoji kod modela Nokia E51 se ne razlikuje od ostalih proizvoda koji su bazirani na trećem izdanju S60 platforme Feature Pack 1.

Ovde ćemo se fokusirati na nove mogućnosti i karakteristike koje poseduje model E51, koje esencijalno otkrivaju njegovo pozicioniranje. Sekcija Office sadrži funkciju lokalnog pretraživanja koja može da radi sa svim kategorijama u okviru telefona, mada je u pitanju starija verzija ove aplikacije. Ukoliko želite najnoviju verziju kao što je ona koja postoji kod modela Nokia N81 možete je naći na zvaničnom sajtu proizvođača.

Video klip, meni telefona (81,9 mb, wmv)

QuickOffice se isporučuje u ograničenom izdanju. Ovo se naročito odnosi na činjenicu da verzijom aplikacije koja postoji na modelu Nokia E51 nećete moći da editujete office dokumente. Da biste mogli sa ovom aplikacijom da radite nešto više od čitanja dokumenata potrebno je da platite dodatni iznos. Kompanija model E51 ne vidi kao uređaj koji je namenjen editovanju odkumenata što se vidi po dijagonali ekrana - stoga je ograničena QuickOffice aplikacija sasvim dovoljna.

ZIP – omogućava vam ekstraktovanje fajlova iz arhive ili kreiranje novih arhiva.

Adobe PDF – omogućava čitanje PDF fajlova, na ovu aplikaciju nemammo nikakvih pritužbi.

Na naše iznenađenje, model E51 se isporučuje sa instaliranim Active Notes i Note, uprkos tome što su u pitanju dve slične aplikacije koje se ne mogu često naći zajedno na istim uređajima.

Teme koje postoje kod modela E51 a koje karakteriše nepsotjanje preteranih detalja su vrlo privlačne

Muzički odeljak modela E51 nije tu da ovaj telefon načini još jačim – u pitanju je tipični plejer koji je karakterističan za modele bazirane na S60 platformi i koji karakterišu ugrađeni ekvilajzeri kao i 2.5mm audio priključak, koji će zahtevati određeni adapter ukoliko želite da ga uparite sa nekim od sopstvenih slušalica. I dok se Nokia E51 pokazuje sasvim prihvatljivo kada je muzika u pitanju, ipak je daleko iza ostalih uporedivih rešenja na svim poljima – upotrebljivosti, funkcionalnosti i zvučnom doživljaju. Ipak, treba imati u vidu da E serija nikada nije ni bila smatrana mjuzičkim rešenjem.

Team Suite. Ovo je glavna aplikacija koja je jedinstvena samo za ovaj model, barem za sada. U ovoj aplikaciji ćete pronaći listu komandi kojima se upravlja i upotpunjuju kontakti iz telefonskog imenika sa vaše strane. Za svaku komandu imate slobodu da kreirate grupu poruka kao i da kreirate konferencijske pozive na jednostavan način ali i da komunicirate sa kolegama preko funkcije Push to Talk. Kao dodatne mogućnosti tu su pregled komunikacionih logovanja i katalog novih linkova za specifične komande. Ova aplikacija je dodatak standardnim funkcijama a kod drugih telefona ovakva funkcionalnost se postiže trošenjem više vremena. Ovde je implementirana tako da je njeno korišćenje lako za upotrebu naročito za one kojima ovakva funkcionalnost znači.

Nokia E51 protiv Nokia-e 6120, Nokia-e E50

Jedna od stvari koja nas je uzbuđivala je to što smo bili u mogućnosti da uporedimo Nokia-u E51 sa modelom Nokia 6120, obzirom da su ova dva modela konkurenti na tržištu, kao i prethodnu generaciju E serije uređaja:

 

Nokia E51

Nokia 6120

Nokia E50

Veličina,težina (mm, grama)

114x46x12, 100

106x46x15, 89

113x43.5x15.5, 104

Metalnidelovi

Da

Ne

Da

Ekran

2 inča, TFT, 240x320 piksela, 16 miliona boja

2 inča, TFT, 240x320 piksela, 16 miliona boja

2 inča, TFT, 240x320 piksela, 262.144 boje

Baterija

BP-6MT, 1050 mAh

BL-5B, 890 mAh

BL-5C,970 mAh

Trajanje baterije (procenjeno, mirovanje i vremerazgovora)

Do 13dana, 4.23 časa

Do 9dana, 3.1 časova

Do 9dana, 6.28 časova

Trajanje baterije (testirano)

2 dana 9časova

2 dana

2 dana 7časova

vreme reprodukcijemuzike (najjače podešavanje zvuka, podrazumevane slušalice)

12 časova40 minuta

10 časova11 minuta

11 časova20 minuta

Ugrađenamemorija

130 Mb

35 Mb

70 Mb

RAM(tip, dostupna korisniku)

SDRAM, 96 Mb,50 Mb

SDRAM, 64 Mb,20 Mb

SDRAM, 32 Mb,16 Mb

Memorijskakartica

microSD,bilo koje veličine

microSD,bilo koje veličine

microSD,do 2Gb

S60verzija

Treće izdanje FP1

Treće izdanje FP1

Treće izdanje

CPU

ARM11, 369 Mhz,Freescale

ARM11, 369 Mhz,Freescale

ARM9, 235Mhz, rešenje sa jednim čipom

 

 

 

 

Kamera

2 MP

2 MP

1.3 MP(dostupna i edicija bez kamere)

FM-radio

Da

Da

Ne

IrDA

Da

Ne

Da

WiFi

Da

Ne

Ne

Programabilni tasteri

Da, do4

Ne

Da,potrebna aplikacija druge kompanije

SAR (W/kg)

1.4

1.18

0.86

Prva stvar koju ćete zapaziti kod E51 jesu metalni detalji koji postoje kod ovog modela, međutim ovo takođe dovodi do višeg SAR nivoa. Sa druge strane, smatram da ovaj parametar nije vredan neke naročite brige – i dok su negativni efekti razgovaranja mobilnim telefonima očigledni ovaj efekat još uvek nije dokazan, ali se da lako prevazići korišćenjem žičnih ili bežičnih telefona, što preporučujem u slučaju da provodite sat i više od jednog sata dnevno telefonirajući.

Što se tiče hardvera modeli Nokia E51 i 6120 deluju veoma slično, dok kada je u pitanju softver Nokia E51 se isporučuje sa više RAM-a, kao i IrDA portom (ova opcija za povezivanje cilja na potrebe grupe kojoj je telefon namenjen), WiFi-jem kao i programabilnim tasterima.

Razlika u ceni između ova dva modela je pre svega razlika koju plaćate za WiFi, metalne detalje koji postoje na modelu E51 kao i sitne izmene u odnosu na 6120. Ali, da li je ovo opravdano? Jeste, ali za veoma mali broj ljudi koji znaju šta je WiFi i za čega služi. Ipak, suviše naivno bi bilo očekivati da će WiFi konektivnost biti glavni pokretač prodaje modela E51 jer mnogi operateri još ne poseduju infrastrukturu koja će omogućiti valjan rad ovog servisa. Iz ovoga zaključujemo da je E51 pre svega namenjen masovnom tržištu i to onim korisnicima kojima se sviđaju metalni detalji u dizajnu telefona (što korisnici obično tumače i boljim kvalitetom izrade).

Utisci

Po pitanju kvaliteta prijema E51 je tipična Nokia brendirana ponuda – nema naročitih osobina ali ni nedostataka, što nije iznenađenje, kada se ima u vidu koliko je hardverski slična modelu Nokia 6120. Melodije zvona su prilično glasne kada je u pitanju E51; nismo iskusili nikakve probleme da bismo ih čuli u različitim uslovima okruženja. Vibracija je prosečne jačine.

Da li će Nokia E51 imati konkurente u vidu modela drugih proizvođača? Kako ja vidim stvari, nema nijednog ovakvog modela na tržištu a razlog za ovo je prilično jednostavan – u pitanju je model pristupačne cene za korisnike koji ugavnom samo telefoniraju a traže isključivo telefone koji su candy bar formi. Ukoliko bi neki drugi proizvođač pokušao da predstavi telefon sličnih karakteristika bio bi osuđen na propast još pre sopstvene premijere, ali Nokia je za sebe izborila drugačiju poziciju, pre svega zahvaljujući snazi brenda.

Međutim, nema načina da E51 postane privlačan širokim masama – ovaj telefon je pre namenjen onima koji znaju sve njegove mogućnosti i čemu služe. Kao telefon bogat karakteristikama, u pitanju je jedna jedinstvena ponuda koja donosi zadovoljavajući doživljaj. Kao smart telefon, međutim, ovaj telefon nije od velike koristi. Prema tome pravi način da se ovaj telefon tretira je sledeći: telefon bogat karakteristikama sa malim uplivom funkcionalnosti smart telefona. Na ovakvo pozicioniranje ukazuje i oskudan paket prethodno instaliranih aplikacija – očigledno nešto što nismo očekivali od ovakvog uređaja. E51 nije ni rešenje namenjeno reprodukciji multimerdijalnih sadržaja jer kasni nekih godinu dana za ponudama u ovoj oblasti.

Prema tome, izvodi se zaključak da je Nokia predstavila pristojan telefon za pozivanje, umesto multifunkcionalnog rešenja, čija će putanja cene biti veoma strma kako vreme bude prolazilo. Kriva po kojoj se kretala cena modela Nokia E50 jasno pokazuje da proizvođač nikada neće spustiti cenu koštanja svog uređaja ispod proizvodne cene što je potpuno razumljivo. Nemojte očekivati da će cena modela Nokia E51 pasti do cene koju trenutno ima Nokia 6120 Classic u bliskoj budućnosti – ovo se može očekivati tek u periodu od narednih 15-18 meseci. Ukoliko se pak kompanija odluči za strategiju agresivnijeg sniženja cene modela E51 on bi mogao postati ultra bestseller (što se neće dogoditi jer su na tržištu prisutni modeli Nokia 6120 i Nokia E65). Ovaj model će najverovatnije karakterisati relativno razumna prodaja i udeo na tržištu koji je adekvatan za telefon koji je prevashodno namenjen pozivanju, a opet nije sinonim za telefone namenjenene nezahtevnim korisnicima. Pomenimo da je i Nokia 8800 telefon koji je namenjen samo za pozivanje.

Nokia ovaj telefon predstavlja kao telefon bogat karakteristikama sa nekim funkcionalnoistima smart telefona, pre nego rešenje namenjeno poslovnim korisnicima sa velikim brojem dodataka, što ne ostavlja naročit utisak kod potencijalnih korisnika. Ovaj telefon je odlična ponuda za poslovne korisnike koji će ga koristiti samo za pozivanje – u stvarni jedna od najboljih ponuda ove vrste koja je dostupna danas na tržištu. On takođe može da bude preporučen i kao drugi uređaj, naročito ukoliko ne vodite mnogo računa o ceni telefona koji kupujete. A u slučaju da funkcionalnost karakteristična za smart telefon/komunikator nije od velike važnosti za vas, kamera nije jedan od poririteta telefona koji tražite, ali želite da slušate omiljene numere na ugrađenom plejeru, onda je E51 svakako kandidat za vaš primarni uređaj.

Trend uspostavljen od strane kompanije Nokia kroz model E51 će da se provuče kroz ostale modele kompanije, sa naročitim naglaskom na modele E serije, jer je na njih najlakše primenjiv. WiFi konektivnost koja je snažno naglašena kao jedna od mogućnosti ovog telefona je u stvari potrebna samo malom borju korisnika. Na ovo takođe ukazuje prisustvo i IrDA porta, što većina vlasnika ovog telefona ne vidi kao anahronizam. Ukoliko stavite IrDA sa jedne a WiFi sa druge, dve tehnologije koje karakterišu različita razdoblja, videćete da zajedno oblikuju kontroverzni lik vlasnika modela E51 – konzervativne i tehnički potkovane osobe u isto vreme. Međutim, ovakve dve krajnosti retko gde možete sresti u jednoj osobi.

Jedan od poslednjih razloga zašto ovaj model neće osvojiti veliko tržište jeste taj što Nokia nije obuhvatila svoje poslovne distributivne kanale za E seriju i prodaje je kao i bilo koje druge mobilne telefone – preko maloprodajne mreže. Ovo nije sjajan pristup naročito kada se ima u vidu da Nokia-ina linija poslovnih telefona ima veliki broj konkurentskih modela.

Nokia E51 je već dostupna na evropskom tržištima dok se u drugim područijima očekuje tokom ovog meseca.

SAR vrednost za E51 je 1.4W/kg. Poslednja stvar koju želimo ovde da pomenemo je visok SAR nivo ovog telefona – on nije izazvan zbog veće predajne moći ili vrhunskih tehnologija za bolji kvalitet prijema. Pravi razlog za ovo je drugačija platforma i nova lokacija antene (čak ni ovo ne doprinosi visokom SAR nivou koliko sama platforma) koja se sada nalazi na gornjem desnom uglu suprotno od vašeg uha, dok se kod većine današnjih telefona ona nalazi na donjem delu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024