Serenata 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung Serenata
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Serenata. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Serenata vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Samsung SGH F-310 Serenata

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija
Punjač
Desktop "kolevka"
Žične stereo slušalice
USB kabl
Uputstvo za upotrebu
CD sa softverom

Kada sam prvi put video model Serenata nisam bio preterano oduševljen. Pritiskao sam tastere pokušavajući da saznam kako ući u meni za muziku, kako upload-ovati neku muziku i slično. Nakon nekoliko sati igranja sa ovim telefonom konačno sam shvatio način rada ovog modela. Budući da je ovaj test posvećen veoma neobičnom uređaju i sam test će biti donekle drugačiji, odeljak vezan za kontrole aparata biće nešto temeljniji nego uobičajeno.

Dizajn

Kao što ste verovatno već pogodili prvi susret sa modelom Serenata nije ostavio nikakav poseban utisak na mene budući da isprva nisam znao ni kako da ga držim u ruci, kako da ga otvorim, kako se klizni mehanizam ponaša itd, sve u svemu, bilo je mnogo nepoznanica. Krenimo od dizajna.

Ukoliko niste tip osobe koja je upoznata sa najnovijim, vrhunskim telefonima sa trendovima i ostalim stvarima, u tom slučaju možda na prvi pogled nećete shvatiti kakav je ovaj telefon. U suštini ima veoma malo sličnosti sa ostalim uređajima koje sam ranije viđao. Kada sam ga pokazao nekim nezahtevnim korisnicima oni nisu mogli da odrede da li je u pitanju plejer, daljinski upravljač, portabl hard drive, digitalni foto-aparat ili nešto drugo. Zapravo, mogu da razumem njihovu zbunjenost – Serenata više podseća na telefon samo što kada je ekran uključen, naziv mreže nalazi se u donjem delu ekrana. Ne poseduje tastaturu, niti Call/End tastere, niti otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata – ukratko rečeno, veoma je zbunjujuć. Serene je nekada bio tipičan mobilni telefon pa ga je zahvaljujući tome bilo lako prepoznati. To nije slučaj sa Serenata-om, budući da su u ovoj kompaniji odlično odradili svoj posao. Da bi bilo lakše shvatiti kako su uspeli da preoblikuju prilično poznate stvari u, pa recimo, neobične, najbolje bi bilo posetiti njihovu oficijelnu Web stranu i pregledati njihov portfolio. Kada to uradite siguran sam da ćete imati odgovore na sva vaša pitanja.

Na kraju krajeva, šta je Serenata? Nezgrapni telefon sa kliznim mehanizmom (109.5x63x19.7mm) sa četvrtastim ekranom, velikim skrol tasterom koje ima samo jedan taster unutar sebe. Na taj način se rukuje telefonom: uzmete telefon u ruke tako da vam ekran bude sa donje strane, stavite palac na gornju polovinu i zatim pomerite polovinu na gore. Tada ćete primetiti postolje sa zadnje strane. Nakon toga, Serenata se pretvara u zvučnik. Sada ćemo ga zatvoriti i krenuti dalje.

Kada ga pogledate sa prednje strane, prva stvar koja će vam pasti na pamet jeste da veoma podseća na sendvič – ekran i točkić su uokvireni metalnom pločicom koja je okružena baršunastom plastikom, koja pruža dodatnu atraktivnost modelu Serenata. Sa zadnje strane nema nikakve razlike – metalni deo nalazi se u sredini plastike meke na dodir. Štaviše, isto važi i za donju stranu – „čelična“ ivica okružena je nekim drugim materijalom. Na tom mestu nalazi se i i interfejs port, što je neuobičajeno za Samsung, jer se nalazi iza klizajućih vratanca (odmah pored nalazi se i otvor za mikrofon). Metalni delovi se nalaze svuda na telefonu, skrol taster ima donekle finiju teksturu što povećava njegovu upotrebljivost. Serenata pruža veoma prijatan osećaj kada se drži u ruci zahvaljujući svojoj adekvatnoj težini. Pored toga, postoji i veliki broj žena kojima ne smeta veličina i težina uređaj iako je sasvim jasno da je ovo uređaj koji je namenjen muškom delu korisnika. Telefon nije otporan na ogrebotine čak iako se poneka pojavi ona neće biti toliko vidljiva tako da nikakva ogrebotina neće naružiti neobičan izgled ovog telefona.

Uprkos činjenici da je ovo telefon sa kliznim mehanizmom, Serenata je prilično čvrst model, polovine su blago odvojene samo kada je telefon otvoren ali sve u svemu kvalitet izrade telefona veoma je dobar, toliko je dobar da ne mogu da se setim nijednog modela koji bi mu po tom pitanju bio konkurentan. Ne nailazimo svaki dan da ovakvo dizajnersko remek delo.

Nekoliko reči o samom kliznom mehanizmu – budući da se podiže donji deo telefona potrebno je da na pravilan način držite telefon (skrol taster iznad ekrana), da bi mogli da koristite Serenata-u kao mini zvučni sistem potrebno je da upotrebite postolje. Prilikom testiranja telefon sam koristio ne samo za muziku već mi je postolje došlo veoma zgodno da ostavim telefon na sto ili bilo koje drugi zgodno mesto (na primer, odmah možete videti ko vas zove ili odmah možete pročitati SMS pritiskom na samo jedan taster). Klizni deo je zaobljen i poseduje plastičnu rešetku sa malim otvorima koje je veoma teško raspoznati iz daljine.

Ispod postolja nalazi se odeljak za bateriju a ispod nje se nalazi ležište sa SIM karticu.

Serenata je veoma neuobičajen uređaj kada je reč o dizajnu, savršen po pitanju izrade sa velikim brojem metalnih i plastičnih delova. Testirao sam ovaj uređaj dva meseca i tokom tog perioda telefon je bio izložen svemu – nekoliko puta sam ga slučajno ispustio, u džepovima je bilo puno sitnog novca koji je dodirivao i čvrste i meke površine uređaja, a najteži izazov za ovaj telefon je bio kada je dospeo u ruke moje kćerke. Zbog tih razloga Serenati dajem ocenu A+++ po pitanju kvaliteta izrade i korišćenih materijala.

Ja sam testirao crnu verziju uređaja, međutim, na tržištu su dostupne i druge boje – bež i crvena. Verzija koja je prikazana na donjoj slici se meni više dopada nego model u crnoj boji. Kao što možete videti sa prednje strane nalaze se slova ispod pad-a osetljivog na dodir, prostor ispod ekrana je prazan osim što se tu nalazi oznaka proizvođača. Sa druge strane pri dnu nalazi se sledeće: „Design and Sound engineering by Bang&Olufsen“. Raniji prototipovi imali su Samsung i B&O imena ugravirana sa prednje strane, međutim, za ovaj model su odlučili da ga sačuvaju za poznati naslov tako da se potencijalni kupci ne dovedu do zablude. Iako sve to možda nema nimalo smisla – ciljnu grupu za Serenata-u čine ljudi sa prilično visokim prihodima a vrlo je verovatno da već poseduju nešto iz B&O portfolia, tako da je veoma teško zamisliti bilo koji drugi naziv na uređaju.

Ekran

Uređaj poseduje četvrtasti TFT ekran rezolucije 240x240 piksela koji ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boja a dijagonala mu je dužine 2.4’’. Ekran modela Serenata veoma je dobar – možete videti kako prikazuje neke slike, međutim, čini se inferiornijim usled veoma oskudnog menija. Neću se zadržavati na slovima i tekstu u ovoj sekciji zbog toga što ćete mnogo više saznati o ovome kada budete čitali SMS odeljak a siguran sam da ćete sami shvatiti i zašto. Informacije na ekranu su čitljive i pri direktnim sunčevim zracima. Ono što mi se ne sviđa kod ovog uređaja je font menija koji je, po mom mišljenju, nejasan i prilično nezanimljiv. To je moglo biti mnogo bolje urađeno kada je u pitanju ovakav uređaj.

Senzori na Serenata-i koriste tehnologiju koja je slična onoj koja je korišćena kod modela Samsung Armani, to je i razlog zašto je termin „senzor“ maginalno upotrebljen u ovom kontekstu. I pored toga, odnosiću se prema njemu na ovakav način da ne zbunim ni vas ni sebe. Nažalost, padovi ponekad ne reaguju na vaše tipkanje, što vas ponekad može i zbuniti. To posebno važi kada je reč o muzičkom plejeru, gde vam je za preskakanje pesama neophodno da pritisnite bilo donju levu ili desnu stranu ekrana, ali ukoliko malo oslobodite pritisak, makar i na sekund, plejer odmah prelazi na sledeću numeru. Sigurno znate koliko to iritirajuće zna da bude.

Kontrole

Zaista ne želim da razmišljam o tome kako se to dešava, pa ćemo se fokusirati na neobičnost dizajna kojeg zdrav razum ne može da objasni. Uređaj nema tastaturu, ali umesto toga poseduje skrol taster. Tu je i centralni taster unutar njega, kao i četiri direkciona tastera koja vrše određene zadatke – poziv levo, End/Cancel sa desne strane, Correction na gornjem i Back na donjem. Kada već govorimo o kontrolama modela Seranata, ono što je zanimljivo jeste to da ih ne možete videti golim očima, tu je i par padova osetljivih na dodir koji su ugrađeni u njega a meni se čini da je telefon podeljen na šest zona, pritisak na određene tastere/padove dovodi do različitih radnji u zavisnosti od aplikacije u kojoj se trenutno nalazite. Zbog toga mislim da je od suštinske važnosti savladati osnovne interakcije sa uređajem tako da dobijete bolju ideju o čemu se tu zapravo radi.

Uključivanje

Da bi uključili Serenata-u potrebno je da pritisnete i zadržite prst na End tasteru (odmah pored crvene tačke van točkića), čitav proces traje nekih 40 sekundi. U slučaju da je potrebno da unesete PIN kod, tada je upotreba točkića jedino rešenje gde morate potvrditi svaki unešeni broj tapkanjem centralnog tastera. Isključivanje telefona vrši se na isti način.

Pozivanje

Da bi pozvali neki broj potrebno je da pritisnete područje ekrana na kojem je prikazan datum kada je ekran u režimu mirovanja. Tada ćete ugledati krug sa brojevima i # i * unutar. Kao što već pretpostavljate pomoću točkića ih menjate a zatim je potrebno da pritisnete centralni taster radi odabir, a kada završite biranje pritisnite levu stranu točkića (Call taster). Kada uporedite vreme koje ste potrošili na zvanje kada je reč o Serenata-i i običnom telefonu, biće vam potrebno dva ili čak tri puta više vremena. Barem je meni bilo potrebno toliko vremena ali nakon mesec dana korišćenja ovog aparata sam se navikao na ovaj način pozivanja i tada mi je sve išle malo brže. Rečima ne mogu da izrazim taj magični osećaj koji sam osetio kada sam ponovo uzeo standardni telefon.

“Quick” meni

Pozivanje ovog menija završava se pritiskanjem donjeg dela ekrana i tada ćete ugledati novi panel sa prečicama za muzički režim (telefon treba da bude otvoren, kada kliknete na ikonu počeće sa reprodukcijom poslednje numere koju ste slušali), alarm časovnik, novu SMS poruku. Ovu listu možete modifikovati odabirom neke druge stavke.

Opcije

Za pozivanje menija Opcije sa gornje desne strane pronađite sledeće stavke na padajućem meniju:

Tastatura i ekran zaključani, da ih otključate pritisnite i zadržite Back taster i zatim pritisnite taster Confirm.
Glasovna pošta – proverava vaš voice mail box
Tihi režim
Aktivacija Flight režima, onemogućuje rad uređaja dok su muzičke mogućnosti netaknute. Potrebno je nekoliko sekundi da se uključi.
Bluetooth
Pozivanje – proizvođač je želeo da smisli dodatni način za pozivanje tako da vam se nikada ne dogodi da pogrešite broj
Hot keys – editovanje Quick menija
Getting to know Serenata – upoznavanje sa modelom, preporučujem da ovaj deo pregledate odmah nakon što kupite ovaj model.

Sve u svemu, možemo reći da će svako ko prvi put dođe u susret sa Serenata-om pokušati da sam shvati kako ovaj aparat funkcioniše ili će ga odmah izbaciti iz užeg izbora. Serenata je aparat koji stil stavlja ispred suštine i ono što je najtužnije od svega jeste to što ne postoji mogućnost rotiranja ekrana, tako da možete držati Serenata-u sa točkićem na donjem delu, zahvaljujući izgledu njegovih područja osetljivih na dodir, to je prilično dobro rešenje. Međutim, usavršavanje rada na njemu nije baš najlakše.

Ukrasi

Tokom testiranja ovog aparata morao sam da kontrolišem svoje emocije, naročito kada su u pitanju dekorativni deo uređaja pod kojim smatram teme, numere, notifikacije i slično - jednom rečju, sve ono što često najviše utiče na utisak o nekom telefonu, što ga razlikuje od gomile ostalih. Pored toga, Serenata vam ne omogućava da uvek promenite temu, tako da nećete imati mogućnosti osim da gledate u crno-ljubičasti ekran (tema po podrazumevanom podešavanju). Isto važi i za numere, budući da nije moguće ni njih da menjate ali u narednom odeljku ćemo se više zadržati na njima.

Serenata nudi sedam melodija zvojna koje se mogu dodeliti za dolazeće pozive, SMS poruke, alarm časovnik, itd. To su: “Steel”, “Aluminum”, “Glass”, “Oak”, “Bamboo”, “Porcelain” i “Ebony”. Svaka numera zvuči tako kao da je udareno u stablo, staklo, šta god – istu stvar možete uraditi ako viljuškom ili kašikom udarite o kristalnu čašu. Zvuci su približno jednaki. Pored njih tu su i varijacije ovih numera kao što je “Oak 1”, “Oak 2”, “Oak 3” itd. Melodije zvona prilično lepo zvuče a vi ćete sigurno prepoznati kada vaš telefon zvoni, bilo da ste u kancelariji ili kod kuće, iako nisu dovoljno glasne da se telefon čuje na bučnim ulicama ili u nekom drugom bučnom okruženju, tako da nije redak slučaj da dođe do propuštenih poziva.

Vibracija je takođe prisutna kod ovog modela – prosečne je jačine i ne oseti se dovoljno kroz odeću.

Pored toga, Serenata poseduje neke veoma dobre karakteristike, kada je u pitanju skrol taster – u suštini kada ga okrećete čuje se samo klik koji se ne može nikako isključiti budući da je mehanički.

Sve u svemu, što se tiče izgleda telefona, nema sumnje da izgleda prilično neuobičajeno – budući da su želeli da daju poseban stil, dizajneri su zaboravili ono što je najvažnije a to je da numera „Oak 4“ nikao neko može probuditi nekoga. Sa ovog aspekta Serenata uopšte nije dobra a za to ne postoji nikakvo drugo objašnjenje.

Muzički odeljak

Pretpostavljam da se već pretpostavili da Serenata nije samo telefon koji krasi neuobičajen dizajn već je i muzički orjentisan uređaj. Skoro sva oprema u njemu ima neke veze sa muzikom. Kod drugih uređaja, bilo da je to telefon sa velikim brojem karakteristika ili smart telefon, kada je reč o muzici sve se završava sa aplikacijom plejera, međutim, kod Serenata-e je sve drugačije. Tokom vremena testiranja shvatio sam da smanjena funkcionalnost u velikom broju odeljaka vodi ka tome da ćete oko 10% vašeg vremena posvetiti uređaju za slanje SMS poruka i proveru email-a, 30% - za pozivanje i većinu vremena, oko 60%, preslušavajući muziku, što znači da ćete biti vezani za muzički meni ovoga telefona. Možda ste već shvatili iz prethodnih izdanja da je jedna od odlika Serenata-e prošireni muzički meni a ja smatram da je to najbolja tačka sa koje bi mogli da krenemo.

Album Art režim

ADa va ne bismo zbunili objasniću vam šta se zapravo krije iza termina „produženi muzički meni“. Dok je telefon u režimu mirovanja potrebno je da pritisnete levi ugao ispod Music znaka i pređete u muzički meni. Tada, pomoću točkića, skrolujete na dole do Covers i kliknete na Accept taster.

Zaustavite se tu, budući da moram prvo nešto da vam kažem. Nisam se mnogo mučio oko Album arts budući da ih nemam na uređaju – svaki put kada sam otvorio ovaj meni aparat je pokazivao istu poruku da nema detektovanih albuma. Tada sam preko Tag&Rename pristupio tagu svake numere. Zatim preko Windows Media. Zatim sam uključio iTunes... međutim, ni tada nije bilo albuma bez obzira koliko se ja trudio. Nakon toga nisam imao drugu opciju osim da pozovem lokalnog distributera gde su mi rekli da su imali korisnika koji je imao albume ali nikakva komunikacija sa njim nije bila omogućena. Čudno, zar ne? U svakom slučaju ja sam još nekoliko puta bezuspešno pokušavao a nakon toga mi je palo na pamet – koji sam režim ja pokrenuo povezujući se putem USB-a?

Ispostavilo se da je to Mass Storage. Bez ijedne reči prebacio sam na MTP, zatim sam pokrenuo Windows Media, i ubacio veliki broj albuma na Serenata-u. Nakon toga, sve je proradilo. To je jedna od stvari koju treba da imate na umu, ukoliko ozbiljno razmišljate o kupovini ovog telefona.

... videćete omot albuma prikazan preko celog ekrana uokviren narandžastim ramom. Okretanjem točkića napred-nazad moći ćete da vršite pregled omota albuma a pritiskom na taster Accept ćete odabrati album ili numere kojoj omot pripada. Kada ovo završite videćete mali prikaz, naziv izvođača, albuma, numere; tada možete skrolovati na dole da vidite dužinu numere, zatim kucnite na Select taster još jednom da započnete reprodukciju, tada ekran prikazuje samo omot albuma. Možete isti taster pritisnuti još jednom i vratiti se na listu numera pomoću točkića (ukoliko točkić vrtite u režimu reprodukcije tada menjate samo jačinu zvuka). Sve u svemu, produženi muzički meni jeste korisnički interfejs namenjen onim korisnicima koji dosta polažu na modne detalje, budući da je veoma privlačan ali i jednostavan za upotrebu, a pored toga poseduje sve mogućnosti koje odlikuju najnovije i najbolje iPod i Zune plejere. Štaviše, režim Cover takođe uveliko olakšava navigaciju budući da ćete završiti u posebnoj listi numera u okviru istog albuma – kada sam sve shvatio kako radi odlučio sam da nikako ne koristim neku drugu formu navigacije na Serenata-i.

Plejer, kontrole reprodukcije

Sada je vreme da malo pričamo o samom plejeru – kucnite na pad osetljiv na dodir koji se nalazi ispod „Music“ da pokrenete ovu aplikaciju i videćete listu koja se sastoji od sledećih stvari:

Now playing – pojavljuje se samao tokom reprodukcije
Artists – lista muzičkih fajlova sortiranih prema nazivu izvođača koju možete pretraživati pomoću točkića a slovo možete odabrati klikom na centralni taster.
Albums –lista muzičkih fajlova sortiranih po albumu, koristi se ista rutina kao i za prethodnu sekciju.
Tracks – lista muzičkih fajlova sortiranih po nazivu numere.
Covers– lista muzičkih fajlova sortiranih po slici
Favorites – možete dodati bilo koju pesmu na vašu listu omiljenih numera, što je prilično zgodno.
Track Lists – mislim da ovde nema potrebe za bilo kakvim objašnjenjem. Serenata podržava liste numera kreiranih u Windows Media.
Podcasts
Audio books
Genres – lista muzičkih fajlova sortirana po žanrovima
Recently Added – u osnovi, ono što ova stavka prikazuje nedavno upload-ovane numere ali u stvarnosti to ne radi. Ne znam kako telefon bira numere za tu listu.
Settings – Postoji nekoliko stavki u okviru ovog odeljka. ”Music Menu Order”, “Bass boost” – povećava niske audio frekvencije (srednje, visoko, onemogućeno), “Index line searching” – onemogućuje alfabetni redosled u Artist, Albumima, itd. “Default volume” – podešavanje nivoa jačina zvuka za reprodukciju muzičkih fajlova.

Prelazak na režim reprodukcije – nakon odabira numere koju želite da slušate morate pritisnuti centralni taster i tada ćete se naći u meniju za reprodukciju. Ekran se deli na dva dela, sa crnim područjem koje uključuje naziv izvođača i abuma na gornjem delu narandžastog dela ekrana bez prekidanja reprodukcije a nakon dolazećeg poziva automatski se zaustavlja samo na trenutak dok se razgovor ne završi. Pritiskom na Options touch pad pozivate meni sa sledećim stavkama:

Pause – pauzira i nastavlja reprodukciju
Music library home – pristup muzičkim fajlovima
Add to favorites
Add to playlist – dodaje fajlove novoj listi numera ili nekoj postojećoj
Go to artist –otvara listu albuma izvođača koji se trenutno preslušava
Bass boost – ova stavka se pojavljuje samo kada su B&O slušalice priključene ili prilikom korišćenja ugrađenog zvučnika (nije moguće korišćenje 3.5mm adaptera)
Play via Bluetooth – usmeravanje zvuka do slušalica ili zvučnika. Zanimljivo je to da nećete moći da to uradite ili da preslušavate muziku dok je telefon zatvoren.
Delete track
Repeat
Send via – – Dostupne opcije su MMS, e-mail i Bluetooth
Track details – uključuje izvođača, album, godinu, žanr, kompozitora, broj numere, tip fajla, kvalitet

Nekoliko reči o kontrolama. Prelazak između numera vrši se pritiskom na padove koji su osetljivi na dodir a koji se nalaze sa donje strane, dok je za prelazak na neku drugu numeru potrebno kucnuti i zadržati prst na nekoj od njih. Serenata nema opciju fast forward, što je verovatno najgora moguća stvar koja je mogla da se desi po mom mišljenju. Kada skrolujete točkić plejer podešava jačinu zvuka a pritiskom na taster pored zelene tačke pauzirate reprodukciju, dok pritiskom na suprotni taster potpuno isključujute plejer. Pritiskom na centralni taster automatski odlazite do liste numera koja se prikazuje abecednim redom. Zanimljivo je to da kada pokušavate da modifikujete nivo jačine zvuka, jedan simpatični krug se pojavi na ekranu koji predstavlja prilično zanimljivu sitnicu.

Tokom reprodukcije pritiskom na tester rewind prikazuje se status bar sa indikatorom jačine signala, nivoom baterije, GPRS/EDGE ikonama. Nije potpuno jasno zašto ovaj bar nije uvek uključen – verovatno je to još neka od smicalica dizajnera.

Muzički kvalitet koji obezbeđuju ugrađeni zvučnici veoma je dobar za ovakav uređaj, ne bih se usudio da ga upoređujem za portabl zvučnicima za mobilne telephone, budući da obezbeđuje veoma zvučne basove, bez ikakvog škripanja u Bass Boost režimu, a nema nikakvih škriputavih zvukova ni kada je ovaj režim isključen. Sve u svemu, Serenata će vam pomoći da malu sobu ispunite muzikom. Povrh toga, postolje će vam u tome uveliko pomoći.

Slušalice koje se isporučuju sa modelom ne pružaju dovoljnu jačinu zvuka, da budemo precizniji zvuk jeste glasan ali dizajn slušalica ga prilično prigušuje. Sa druge strane, zvuk koji se proizvodi je kristalno jasan ali ne dovoljno jak. U suštini, sigurno je da neće svi korisnici smatrati ovaj dizajn slušalica komfornim. Bez sumnje, one liče na skup i prilično dobar uređaj, ali sigurno je da nema ništa bolje od starog 3.5mm adaptera za svakodnevnu upotrebu. Adapter sam po sebi nije ništa novo budući da je sličan kao i kod ostalih modela – ja lično koristim Samsung, Sony, AKG i ostale i veoma sam zadovoljan njihovim kvalitetom. Na kraju krajeva u smislu kvaliteta zvuka, Serenata iza sebe ostavlja sve današnje muzičke telephone. Kao što već znate da je moj favorit, kada je u pitanju muzika, do sada bio model Nokia N91, sada je došlo vreme za promenu na prestolu. Serenata nudi bolju jačinu zvuka, jasniji zvuk. Pored toga što bi reprodukciju mogli oceniti osrednjom, sigurno je da nećete primetiti manje probleme – sigurno je da ćete na kraju uživati u vašim omiljenim numerama. Uređaj poseduje IcePower pojačivač zvuka koji je takođe ugrađen i u druge Samsung brendirane uređaje, ali Serenata se toliko razlikuje od njih zahvaljujući jačini zvuka bez ikakvih iskrivljena pri najvišem zvuku. Za većinu korisnika ovaj parametar je najvažniji a da budemo iskreni, i meni je prilično važan naročito kada se radi o pristojnom kvalitetu sa ovakvom jačinom zvuka

Ukoliko bismo upoređivali model Serenata sa samostalnim plejerima, ova stvar dobija zanimljivi obrt – može zameniti veliki plejera koji se danas mogu pronaći na tržištu, naročito ukoliko ste izbirljivi u smislu bitrate-a. Naravno, Cowon i Sony (A serija) ponude pružaju bolje zvučno iskustvo ali ni Serenata ne zaostaje, naprotiv, odmah im je za petama.

Nažalost, ne možemo vam ponuditi nikakve rezultate RMAA testa budući da svaki put kada smo pokušavali da izmerimo audio performance putem adaptera, cifre su bile blizu očajnih, najverovatnije zbog stalnog unapređivanja softvera i hardvera Serenata-e.

Serenata nije pravi izbor za sve one kojima je potrebna podrška za sve nestandardne muzičke formate budući da ovaj uređaj podržava samo MP3, AAC, AAC+, e-AAC+, WMA a nema ništa protiv ni numera sa 320 kb/s bitrate-ovima. Kao što smo već pomenuli, uređaj se može prebaciti u režim plejera i tada je radio onemogućen.

Prava je šteta što dizajneri nisu obezbedili skrol točkiće za veći broj tipova interakcija kada je u pitanju plejer aparata, na primer, prelazak napred i nazad. Štaviše, nakon nekoliko meseci upotrebe još uvek mi se desi da kliknem na pogrešno mesto ili da odem u pogrešni meni – rad sa plejerom nije baš jednostavan kao što se može učiniti na prvi pogled. Potrebno je da prođe neko vreme i da se naviknete na njega ali i da shvatite da je Album Art režim najbolji način za navigaciju kroz muzičku biblioteku.

Prodajno pakovanje

„Lepe slušalice“ – Alexander Dumbovsky je komentarisao pre....
„Radi veoma dobro“ ... i posle muzičke sesije sa modelom Serenata.

Po pravilu ne postoji ovakva sekcija u našim uobičajenim testovima, ali smatrao sam da je tako nešto prosto obavezno za model Serenata iz prostog razloga što telefon donosi neka interesantna rešenja koja na neki način kompletiraju imidž i karakter ovog telefona. Kao prvo tu je desktop kolevka koja se ispručuje zajedno sa telefonom. Telefon čvrsto pristaje u ovu kolevku i potrebna je određena veština da ga izvadite iz kolevke. Pogledajmo sada šta od opcija povezivanja je dostupno sa kolevkom. Kolevka je dizajnirana po ugledu na one koje je kompanija Sony Ericsson dizajnirala za neke svoje modele. Sa njom možete povezati USB kabl, punjač i sluušalice što je veoma povoljno.

Slušalice kod modela Serenata su nešto na šta nismo navikli da vidimo. Takođe ove slušalice nemaju apsolutno ništa sa drugim Samsung brendiranim ponudama. U suštini u pitanju je Bang&Olufsen B200 model prerađen za upotrebu sa modelom Serenata. Kabl ovih slušalica iako veoma dugačak, je veoma precizno odmeren i ne donosi vam ni jedan jedini nepotrebni centimetar dužine. Kabl koji vodi do bubica je različite dužine tako da vam omogućava da ih nosite oko vrata, dok mikrofon stoji veoma blizu usta. Osetljivost samog mikrofona je pristojna, tako da neće biti potrebe da povišavate ton kada govorite preko njega. Dizajn slušalica je kompleksan sa mnoštvom detalja za podešavanje. Ništa manje značajan detalj je da ove slušalice imaju veoma visoku cenu kada se prodaju zasebno, tako da je uključivanje u prodajni paket modela Serenata više nego dobrodošlo. Šteta je jedino što slušalice poseduju specifičan priključak, što sprečava njihovu upotrebu sa drugim telefonima.

Takođe postoji dobra verovatnoća da će se model Serenata isporučivati i sa slušalicama koje se isporučuju uz model i450 što će za neke biti poželjnija opcija jer korisnicima omogućava da povežu telefon sa sopstvenim slušalicama.

Da skratimo priču, prodajno pakovanje kao što je ovo koje ide uz model Samsung F390 je moguće samo onda kada se ne vodi računa o ceni ili kada se nastoji da se smanje proizvodni troškovi. Ugrađeni dodatni pribor je maksimalno obogađen – metal, luksuzni detalji, udobnost itd. Najbolje poređenje je sa modelom Nokia 8800 i njenim raznim varijacijama (u poređenju sa ovim modelom paket koji ide uz model Serenata je nešto bolji).

Takođe eksluzivno za ovaj uređaj kompanija je već najavila dodatni pribor druge kompanije – futrola ukrašena od strane Louis-a Vuitton-a, čija impresioniranost modelom Serenata ima dalekosežne implikacije. Ovo naročito ukazuje da svet visoke mode (sa svojim jedinstvenim načinom razmišljanja) će voleti ovaj model koji kao da je stvoren za slavne. Ukoliko me sećanje ne vara, kada je u pitanju bio model Serene niko o njemu nije govorio na ovakav način.

Trajanje bateirje

Uređaj je opremljen sa 1000mAh Li-Ion-skom baterijom i očigledno moj primarni interes je bio da vidim koliko dugu non stop muzičku repordukciju ovaj uređaj može da obezbedi. Iz ovog razloga uzeo sam svoju tajnu SIM karticu (karticu sa brojem koji niko ne zna, da me ne bi neočekivani pozivi omeli u utvrđivanju vremena koje bateirja modela Serenata može da obezbedi). Priključio sam slušalice koje se isporučuju sa telefonom i podesio jačinu zvuka na maksimalnu vrednost. Reprodukcija je započela u 00:20 a uređaj je ostao bez napajanja u 12:12 pre podne, što nas navodi da izračunamo da je sa modelom Serenata moguće slušati muziku bez prestanka nešto manje od 12 časova, što je vrlo dobar rezultat za muzičko rešenje. Kada koristite ugrađeni zvučnik umesto para slušalica, vreme trajanja baterije pada na 5 časova što takođe nije loše vreme.

Što se tiče nekog uobičajenog režima korišćenja telefona sa muzikom, kratkim porukama, poziva i ostalih karakteristika, Serenata nudi oko 2.5 dana korišćenja (ukupno 3 časa poziva, uvek uključen uređaj, bez isključivanja noću). Ukoliko Bluetooth držite uključen preko celog dana vreme rada se smanjuje na 2 dana.

Zahvaljujući činjenici da dok se nalazite kod kuće ili u kancelariji uvek telefon možete da držite u njegovoj kolevci čime ćete napunjenost baterije održati na dobrom nivou, jednostavno ćete moći da se opustite i da ne gledate svaki čas u telefon da vidite koliko vam je još vremena preostalo pre nego što ćete morati da dopunite bateriju – lično sam ovo isporobao i kada god sam bio kod kuće Serenata je bila u kolevci što je veoma zgodno.

Memorija

Telefon se isporučuje sa ugrađenih 4Gb memorije (u pitanju je memorija koja je obezbeđena preko solid state drive-a) od čega je korisniku na raspolaganju 3.7Gb. Serenata takođe poseduje podršku za USB 2.0 High Speed, što je veoma dobra stvar. Za prenos fajla veličine 133Mb na ovaj način bilo je potrebno oko 35 sekundi. Telefon takođe poseduje Mass Storage režim koji omogućava prenos muzičkih fajlova u posebno spremljen direktorijum na telefonu, mada nismo imali nikakvih problema sa ovakvim fajlovima i ako su bili smešteni na nekom drugom mestu. Pored direktorijuma Music, postoje i direktorijumi Record, Albums i Videos.

Glavni meni

U glavni meni modela Serenata možete ući tako što ćete pritisnuti centralni taster dok je telefon u režimu mirovanja.

Slanje poruka

Ova sekcija ne donosi ništa revolucionarno – možete komponovati novu poruku (SMS, MMS, e-mail), pretraživati dolazne SMS i e-mail poruke, kao i nedovršene, odlazne i poslate poruke. Sekcija donosi veliki broj šablona, arhive i mogućnost da proverite status memorije (Serenata poseduje kapacitet za skladištenje 200 SMS poruka i gotovo neograničen kapacitet za ostale tipove poruka). Podešavanja su standardna i korisnik sa prethodnim znanjem u rukovanju Samsung brendiranim telefonon neće imati nikavih problema sa rukovanjem, mada bih želeo da naglasim način kako u stvari unosite tekst sa modelom Serenata i njegove e-mail mogućnosti. Telefon možeda može bez problema da radi sa POP3 i IMAP4 protokolima što je normalno, ali ono što je neobično je da model Serenata nema mogućnost da koristi različite kodne rasporede. Nadamo se da će ovaj nedostatak biti ispravljen u nekim budućim verzijama. Generalno govoreći, Serenata nije namenjena za e-mail (čak se i zaglavlja prikazuju na nezgodan način zbog gorepomenutog problema. Pored toga, gotovo 70% vremena koje sam pokušavao da primim e-mail dobijao sam poruku da je to nemoguće, a nikako nisam mogao da pronađem razlog za to.

Što se tiče procesa unosa teksta on je isti za ceo telefon (za telefonski imenik, poruke itd). Ono što je neobično je odabir seta karaktera kroz koji se možete kretati korišćenjem skrol točkića, zatim pritisnete centralni taster za prihvatanje da biste došli do slova koje vam je potrebno nakon čega prelazite na sledeće slovo. Donji levi touch pad je rezervisan za meni sa specijalnim simbolima, dok centralni ima sličnu funkciju kao taster Caps Lock na vašem računaru, dok onaj sa desne strane telefonu stavlja do znanja da ste završili sa unosom teksta i vodi vas na sledeći prozor. Sve je prilično jasno, a ovakva šema nije nova već je prvi put primenjena kod modela Nokia 7280.

Sve u svemu unos teksta kod modela Serenata je dobar samo u konteksu koncepta telefona – očigledno mogao je da bude još gori. Nema mesta poređenju unosa teksta sa modelom Serenata i konvencionalnim rešenjima, jer je Serenata namenjena za unos teksta tek kao sekundarne opcije i ta funkcija mu je prisutna samo zato što je Serenata telefon. Pored toga, dok unosite tekst ovim modelom najverovatnije ćete prstom prekriti ekran što će mnoge od vas verovatno frustrirati.

Pretraživač

Telefon koristi NetFront pretraživač, sličan aplikaciji koja postoji kod modela SGH-P520 (Armani) dok kod modela Serenata nedostaje Smart Fit. Možete odabrati jednu od tri dostupne veličine fonta, menjati veličinu stranice (velika, normalna, mala) što su sve standardne karakteristike. Touch padovi sa donje strane su namenjeni za pretraživanje Web strana u standardnom režimu (sa leva na desno). Korišćenjem točkića možete vršiti navigaciju kroz linkove dostupne na stranici, što je očekivana karakteristika. Ali imajući u vidu kontrole telefona, Web pretraživanje sa modelom Serenata možda nije najbolja ideja, već je dodatna karakteristika.

Planer

Ova stavka sadrži četiri poslvne aplikacije – kalendar sa pregledom u danima, nedeljama i mesecima, notifikaciju vezanu za sastanak/godišnjicu (mada mi nije baš jasno zašto je proizvođač odlučio da stavi kao tip događaja „godišnjica“). Ono što je iznenađujuće je da nema opcija za zadatke i beleške. Sledeća aplikacija vam omogućava da pregledate sastanke koji su uneti u kalendar što je već ponovljena karakteristika. Sledeća stavka u ovom meniju je opet Godišnjica, potpuno ista kao što je ona koja postoji u aplikaciji Sastanak. Poslednja aplikacija koja je ovde dostupna je Propušteni događaji, koja sama sebe objašnjava u dovoljnoj meri.

Mogu reći samo ovo – Serenata nije rešenje koje je najviše orjentisano poslovnim korisnicima koje bi se mogli naći na tržištu, na šta ukazuje funkcionalnost planera. Takođe imate mogućnost da isprobate pravljenje notifikacija za sastanke, što nije naročito pogodno.

Biblioteka

Generalno govoreći, ova stavka je mogla da bude nazvana i Gallery, jer prikazuje samo multimedijalne sadržaje koji su dostupni na telefonu, odnosno slike, zvukove, video klipove itd, kao i status memorije. Ono što želim da naglasim ovde je da je način na koji Serenata tretira sličice donekle čudan – JPEG slike koje su na telefon prebačene sa personalnog računara ne mogu da se prikažu na telefonu, dok istovremeno kada je u pitanju pregled sličica koje su sačuvane u okviru internet pretraživača moguć bez ikakvih problema. Koliko ja razumem veličina fajla diktira da li će ili ne sličica biti prikazana preko celog ekrana, što ne oebzbeđuje Serenata-i poene ukoliko se ovaj uređaj posmatra i kao mini PMP. Potpuno isto važi i za video fajlove – iako uređaj podržava 3gp i wmv ekstenzije način na koji manipuliše video klipovima ne čini nas naročito ubeđenim da je Serenata dobra za gledanje video sadržaja. Direktorijum Sounds nudi sve zvučne klipove koje ste načinili diktafonom telefona, dok opcija Memory status otkriva da telefon poseduje 21Mb memorije rezervisane za karateristike telefona i oko 3.8Gb za media sadržaje.

Naši eksperiment su pokazali da se telefon isporučuje sa prethodno instaliranom jednom od aplikacija koje su prepoznatljive za Samsung brendirane uređaje – Picsel Viewer. Uz pomoć ove aplikacije smo uspeli bez problema da otvorimo tekstualni fajl, ali smo zato odmah nakon toga upali u probleme sa skaliranem dokumenta – kada smo pokušali da ga zumiramo telefon je mogao da se fokusira samo na centralni deo dokumenta, tako da nam ova funkcija nije bila od neke stvarne upotrebljivosti. Plus ukoliko želite neki od dokumenata da prebacite u direktorijum Others i da ga uz to telefon prepozna morate koristiti Bluetooth (prebacivanje preko kabla nije funkcionisalo).

Telefonski imenik

Memorija telefona može da uskladišti 1000 kontakta, dodajte ovome memoriju vaše SIM kartice, što znači da modelom Serenata možete sačuvati 1200 kontakata. Pretpostavljam da je ovo više nego dovoljno za većinu korisnika jer nisam do sada sreo mnogo korisnika koji u svom telefonskom imeniku imaju više od 500 kontakata. Dizajn telefonskog imenika koji je prisutan kod modela Serenata je ono što očekujemo od svakog telefona – možete kreirati novi kontakt, uspostaviti grupu kontakata uskladišteniih u memoriji telefona itd. Novom unosu možete dodeliti tri telefonska broja (kućni, mobilni, na poslu), email, fotografiju, grupu, rođendan, adresu i kratku napomenu. Pri dolaznom pozivu slika koju ste dodelili kontaktu će zauzeti kompletan ekran što izgleda odlično.

Ne mogu da previdim čudan način na koji Serenata tretira kontakte sačuvane na SIM karticu – kao prvo ne volim duplirane kontakte, a kao drugo ukoliko odaberete tip memorije sa kojeg želite da vidite unose iz telefonskog imenika (memorija, telefona, SIM kartic aili oba) nećete ih videti, što je očigledno neki od bug-ova u softveru telefona.

Iznad liste kontakata nalazi se abecedni bar, koji izgleda kao onaj koji služi za svrhu navigacije u muzičkom delu modela Serenata (može da bude isključen).

Dnevnik poziva

Nema ničega specijalnog vezanog za ovaj meni, za šta pre svega možemo da zahvalimo činjenici da nismo uspeli da dostignemo granični broj unosa. Naime odustao sam od popunjavanja nakon tridesetog poziva. Ovde takođe možete da proverite trajanje poziva.

Što se tiče dnevnika poziva njemu možete pristupiti tako što ćete pritisnuti taster Call u režimu mirovanja. Na ovaj način ćete videti zajedničku listu poziva na kojoj se nalaze poslednji propušteni, dolazni i odzivni pozivi prikazani po redosledu događanja.

Aplikacije

Ova sekcija sadrži konvencionalni alarm časovnik, na koji preporučujem da se ne oslanjate previše jer bi njegove melodije mogle da probude samo osobu veoma lakog sna. Svetsko vreme – ne donosi ništa što bi se moglo naglasiti. Kalkulator, konvertor jedinica i diktafon (snima u amr formatu, maksimalno trajanje 1 sat, odlično za novinare, mada ne može da snima tokom poziva) modela Serenata su uobičajene aplikacije. Beleške i Lista zadataka bi bolje bilo da su u meniju Planer koji je najbolje mesto za njih. Media plejer naravno služi za reprodukciju media fajlova.

Podešavanja

Pretpostavljam da bi bilo korisno reći nekoliko stvari vezanih za neke od stvaki koje postoje u ovom meniju. Možete podesiti datum, vreme, mrežne servise, Bluetooth i sekciju Library, pregledati status memorije resetovati telefon, pregledati DRM licence (koje Serenata u potpunosti podržava) kao i proveriti detalje vezane za sigurnost telefona (PIN kod i slično). Takođe u ovoj stavci menija nalaze se i podešavanja vezana za ekran i zvuk na koja nemamo nikavih primedbi i biće poznata svim korisnicima koji su i ranije koristili Samsung brendirana rešenja. Podešavanja telefona će omogućiti promenu jezika, podešavanje režima prenosa fajlova (manuelni, PC Studio, MTP, Mass Storage - za prenos muzike preporučujem MTP), uključivanje/isključivanje automatskog ponovnog pozivanja ukoliko je prijavljeno zauzeće linije kao i automatsko zaključavanje telefona.

Takođe iz glavnog menija je dostupan pristup aplikacijama SIM servisa. Ono što želim ovde da pomenem je da nakon što završite ispitavanja funkcija telefona i izvršite sva podešavanja (ekran, telefonski imenik, ostale osnovne funkcije) nećete ni imati veliku potrebu da ulazite u glavni meni.

Što se tiče Java aplikacija, želeo bih da naglasim da nisam uspeo da instaliram Opera pretraživač na model Serenata, koji je odbijao da pokrene instalaciju stalno dajući objašnjenje kako pomenuti tip fajla nije podržan. Jar/jad fajl takođe nije identifikovan (bez obzira na način na koji je prebačen na telefon – Bluetooth ili kabl). Ovo znači da igre, Web pretraživanje i IM klijenti su samo puste želje. Iako postoji šansa da će za model Serenata biti izdat SDK mali su izgledi. Ovo je jedini razlog zbog kojeg ne možemo da za model Serenata obezbedimo standardni grafički benchmark, mada smo uvereni da se Serenata pristojno rešenje obzirom da MP3 veličine 70-80Mb otvara dok trepnete.

Bluetooth

Telefon podržava sve profile potrebne za rukovanje svim tipovima slušalica, omogućavajući usmeravanje fajlova, pristup mreži itd. Teleofon takođe podržava A2DP, koji je definitivno odlična stvar. Poodešavanja omogućavaju da podesite vidljivost modela Serenata u odnosu na druge uređaje i uradite ostale rutinske stvari. Ovaj model koristi Bluetooth verzije 1.2 što utiče na brzine prenosa podataka među ostalim aspektima. Ukoliko odlučite da na ovaj način prebacite fajl veličine veće od 10Mb, to će postati prilično dug i mučan proces. Isrobali smo bežični prenos zvuka koristeći različite mono i stereo slušalice ali najbolji rezultat smo postigli sa Samsung DS-200 i Samsung SBH-500 zbog njihovog glasnog i zasićenog zvuka, iako i dalje ne mogu da obezbede kvalitet zvuka kakav smo dobili sa žičnim slušalicama. Šta je još potrebno da znate o modelu Serenata? Postoji nekoliko interesantnih detalja na koje treba da obratite pažnju kada povezujete stereo slušalice – prvo je potrebno da ih spojite sa telefonom, zatim da uđete u muzički meni, otvorite klizni mehanizam i odaberete stavku „Play via Bluetooth“ i odaberete svoj uređaj. Trik je u tome da se klizni mehanizam mora otvoriti jer u suprotnom prenos zvuka neće raditi – barem je tako bilo sa nekoliko tipova slušalica koje smo isprobali.

Kvalitet poziva i karakteristike pozivanja

Brojeve možete pozivati birajući unose iz dnevnika poziva (pristupa se pritiskom tastera Call) ili obrtanjem točkića dok ste u režimu mirovanja da biste ušli u telefonski imenik. Serenata ne kompletira telefonske brojeve automatski.

Sada ćemo malo o dobrim stvarima koje donosi ovaj telefon – čućete kristalno jasan zvuk, glas koji se prenosi je pun života i veoma precizan, zvuk koji čujete sa služalice je veoma jasan kao da se radi o konverzaciji licem u lice. Telefon se takođe sjajno ponaša i po pitanju prijema signala – čak i u najproblematičnijim oblastima telefon uspeva da sačuva barem jedan podeok indikatora jačine prijema. Jedna od stvari koja mi se nije dopala kod modela Serenata je to što telefon ne može da izađe na kraj sa pozivima call centrima. Naime, kada sam pokušao da pozovem svoju banku da bih proverio stanje svoje kreditne kartice, kada mi je govorni automat rekao da pritisnem nulu, model Serenata je ušao u meni. Šta možete da uradite ukoliko vam je potrebna ovakva vrsta usluge? Svi touch padovi su zaključani. Isto važi i za pozive sa više linija. Serenata jednostavno ne može da manipuliše višestrukim pozivima već kada sa nekim razgovarate morate prekinuti vezu ukoliko vam zvoni druga linija da biste mogli da odgovorite na drugi poziv. Mada ovo i nije preveliki problem jer nema baš mnogo ljudi koji će koristiti ovaj telefon kojima se dešava slična stvar.

Još jedna od stvari koje bi trebalo pomenuti kada je model Serenata u pitanju je način javljanja pri dolaznom pozivu. Jedan od načina je naravno pritiskom tastera za javljanje, dok je drugi otvaranjem kliznog mehanizma, čijim se podizanjem odmah pokreće zvučnik. Međutim, nivo jačine zvuka u tom slučaju je daleko od željenog, jer u malo bučnijim okruženjima jednostavno na ovaj način nećete biti u mogućnosti da čujete ono što vaš sagovornik govori. Zatvaranjem kliznog mehanizma pak ne okončavate poziv, ali redirektujete zvuk preko slušalice.

Serenata poseduje podršku za HSDPA.

Promocija na tržištu

Prve slike ovog modela procurele su na internet mnogo pre njegovog pojavljivanja, što je veoma čudno – izgleda da je kompanija želela da podigne određenu vrstu fame oko telefona, generiše više pažnje na ovaj model, jer snimci koji su „procureli“ nisu baš procureli već su više bile profesionalno izrađene fotografije, koje su sadržale sve ono što bi trebale da sadrže zvanične fotografije telefona. Zahvaljujući ovome Serenata je u krugovima ljubitelja Gadget-a već bila poznata i pre pojavljivanja. Ali koliko znam, neće biti agresivne reklamne kampanje modela Serenata – u pitanju je uređaj potpuno drugačijeg kalibra. Ali proizvođač ipak ima neke adute u rukavu kada je u pitanju reklamiranje ovog uređaja – na Webu se mogu naći video klipovi koji su usmereni na jedinstveni dizajn ovog telefona . Pored toga slavni su uvek bili odlični promoteri telefona i sve što proizvođač treba da uradi je da pokloni nekoliko Serenata određenim poznatim ličnostima i eto odlične reklame. Sve u svemu proizvođač može ovaj proizvod da načini prepoznatljivim među potencijalnim korisnicima uprkos tome što se odlučilo da se u njegovo reklamiranje ne ide agresivno.

Zaključci

Da biste stekli što potpuniji utisak o ovom telefonu ponudiću vam na jednom mestu dobre i loše strane modela Serenata. Ono što se meni zaista svidelo kod modela Serenata je:

Dobro:

Pristojan muzički kvalitet, kojem nijedan drugi telefon ne može da priđe (po pitanju jačine zvuka i kako dobro se čuju tonovi nižeg intenziteta)
Vrhunski iskorišćeni materijali i kvalitet izrade
Veoma dobar kvalitet izrade
Veoma dobar ekran
Odlično prodajno pakovanje
Dobro implementiran Album Art režim
Dugo trajanje baterije

Loše:

Dizajn je koliko dobar toliko i loš
Sveukupno komplikovane i neintuitivne kontrole
Mogao je da bude korišćen i konvencionalni dizajn
Kontrole osetljive na dodir bi mogle da imaju bolju odzivnost
Različiti problemi sa rukovnajem slikama, tekstualnim fajlovima itd
Nemogućnost instaliranja Java aplikacija
Čudan pretraživač, problemi sa e-mail-om
Nemogućnost korišćenja call centara i sličnih servisa

To je to – nasuprot ovome u pitanju je modno rešenje i veoma pouzdan telefon (nisam primetio nijedan bug u dva meseca koliko sam koristio ovaj telefon). Takođe ovaj model je veroma dobar na muzičkom frontu i isporučuje fenomenalan kvalitet poziva. Bio sam veoma srećan što imam mogućnost da koristim Samsung F390 Serenata kao sekundarni telefon uz moj smart telefon. Serenata se u nekim situacijama, naročito ukoliko se samo gleda na korišćenje telefona za zabavne sadržaje pokazala i boljim rešenjem.

Ali. Kao i uvek ima nekoliko „ali“. Kao prvo to je prodajna cena po kojoj će se ovaj model prodavati. U pitanju je četvorocifrena brojka. Zaista ne mogu da pretpostavim koliko bi bogatih ljudi koji bi mogli da daju toliki novac za telefon pristalo da se bakće nelogičnim i loše implementiranim stvarima koje Serenata nosi sa sobom. Kao drugo, proizvođač uopšte nije voljan da spusti cenu telefona (kompanija zna o čemu je reč kada je u pitanju model Serenata i ne računa na naročitu prodaju ovog modela – ne ni na hilljade već stotine prodatih primeraka ovog telefona u pola godine). Treće, Serenata nije kao Serene-a ovaj model ima nešto novo i da ponudi. Prema tome krug ljudi koji će posedovati ovaj teleofon može da uključi pored bogatih dama i gospode, ljude svesne tradicije koji već imaju neko od rešenja na kojima je radio B&O kao i ljude koji žele ono najbolje kada je tehnologija u pitanju. Ovi korisnici neće imati mnogo toga ali ipak Serenata ima šta da ponudi: pretraživanje interneta je muka ovim telefonom ali zato slušanje muzike je pravo uživanje. Preporučujem stoga ovaj telefon svakome ko želi rešenje izrađeno od odličnih materijala, ali samo onima koji su ograničeni na pozive i slušanje muzike jer je u ovom slučaju Serenata odlično rešenje uprkos svim njenim nedostacima.

Za Samsung debi ovog modela zajedno sa nekoliko drugih rešenja označava da je još jedna barijera prekinuta – u pitanju je šou za konkurenciju i korisnike za koji je Samsung udruio snage sa legendarnim dizajnerom ponudivši rešenje vrhunske tehnologie i naglašava posvećenost kompanije korisnicima u Evropi. Ovo je po meni još važnije jer mnogi ljudi kada se kaže mobilni telefoni prvo pomisle na kompanije kao što su Nokia, Motorola, Sony Ericsson, dok kada se pomene Samsung, prva socijacija su korisnicima neki drugi uređaji. Samsung ovako nešto ne bi mogao da postigne bez super telefona kao što je Serenata.

Tokom vremena u kojem sam koristio ovaj telefon skaupio sam veliki broj raznih mišljenja vezanih za ovaj telefon. Ono što sam uočio je da su mišljenja mahom polarizovana, alli nisam sreo čoveka koji nije znatiželjan da vidi kakav je telefon u pitanju. Svi kojima sam telefon pokazao su želeli da ga imaju u rukama, da pogledaju kako funkcioniše, neki su tražili od mene čak i da slušaju muziku sa ovog telefona. Ovde su neki komentari: „Oni (Samsung) su imali hrabrost da izdaju ovako neobičan telefon – to je sjajno“, „Umesto da su se fokusirali na pravljenje normalnih telefona, oni su napravili nešto ludo“, „Kupio bih jedan, samo zato što postoji". i slično.

Međutim, najbolja stvar koja je vezana za fenomen Serenata-e je što je devojka iz kompanije Motorola, koja uopšte nije upoznata sa ovim modelom, potrošila 15 minuta da bi pokušala da shvati na koji način Serenata radi. Naravno, ovo ne znači ništa, ali ipak....

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024