K660i 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson K660i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson K660i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson K660i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Sony Ericsson K660i

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija (BST-33, 950 mAh Li-Pol)
M2 memorijska kartica (256 Mb)
USB kabl (DCU-60)
Punjač
Žične stereo slušalice (HPM-52, 3,5mm jack)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Sa standardnom platformom implementiranom širom svog opsega, svaka kompanija mora da primeni neki od trikova da bi obezbedila što bolju prođu svojim modelima na tržištu, a to može da učini tako što će im spoljašnjost načiniti takvom da izgledaju drugačiji potencijalnim korisnicima. Do skoro kompanija Sony Ericsson nije uopšte imala ovaj problem – svi njeni proizvodi su izgledali potpuno drugačije jedni od drugih. Međutim, nedavna inflacija kompanijinog portfolia je donela kao rezultat i promenu strategije kompanije. Iako su se u toku ove godine pojavljivali modeli bazirani na A100 i A200 platformi sa osnovnim funkcionalnostima i poboljšani prethodno instaliranim aplikacijama, u 2008. se očekuje donekle drugačiji pristup kompanije. Svaki novi uređaj koji će kompanija Sony Ericsson predstaviti će posedovati zaseban pečat koji će biti integrisan zajedno sa sledećom verzijom platforme ove kompanije. Ipak strategija je kompanije je bez pogovora nova – ovako nešto je već primenila kompanija Nokia sa svojim S60 rešenjima.

Što se tiče pozicije modela Sony Ericsson K660i potpuno je jasno da je u pitanju model koji je namenjen mladim korisnicima – u prilog ovoj tvrdnji govori njegov sjajan izgled i različite kolor opcije, kao i Web pretraživanje koje je jedna od osnovnih karakteristika ovog telefona. Do sada modeli koji su dolazili iz K serije nisu bili pozicionirani tako da im se neka od funkcionalnosti jasno izdvaja u odnosu na sve ostale. Uvek ih je karakterisao paket karakteristika kao i kod svih drugih modela u seriji, tu i tamo su se razlikovali po pitanju dizajna, kamere ili nekih dodatnih mogućnosti ali to je bilo sve. Međutim u poslednje vreme trend je da svaki model poseduje nešto što ga izdvaja u odnosu na druge, pa je kompanija počela dq pravi specifične modele, kao što je na primer Sony Ericsson K530i, koji je jeftini telefon kojem su glavne karakteristike navigacione mogućnosti koje postaju uočljive kada se uređaj upadi sa HGE-100 GPS uređajem. Takođe, kao deo K serije je poznat i Cyber Shot opseg, što znači da su rešenja koja ga karakterišu pre svega namenjena fotografisanju. Na ovaj način ovaj opseg postaje vrlo nezgodan kada je pozicioniranje u pitanju, jer indek K još uvek ne znači fokus na neku određenu oblast. Prema tome, kompanija na ovaj način nastoji da izađe na kraj sa neophodnošću proširenja svog indeksa i izmeni način na koji svoje ponude pozicionira.

Da je T indeks zadržao svoje mesto za kompanijine modele srednjeg i visokog opsega kada su cene u pitanju, tada bi sva rešenja koja su srodna modelu K660i mogla bez problema da ponesu ovaj indeks. Da li će kompanija istrajati na svojim planoivima da izradi kompletnu grupu ovakvih rešenja kao što su modeli namenjeni fotografisanju, slušanju muzike i igranju igara još uvek nije poznato. Drugim rečima, K660i bi se mogao okarakterisati kao početak linije ponuda koje su okrenute funkcijama pretraživanja sadržaja na internetu, ali i ovo je prilično teško za izvesti, jer ovakvo pozicioniranje izgleda kao silom smišljeno.


Generalno govoreći Sony Ericsson-ova segmentacija telefona, kako portfolio ove kompanije počinje da raste izgleda prilično pobrkana. Pored već prilično zbunjujućeg označavanja slovima, kompanija je poslednjim ponudama u svojim linijama dodala „emocionalni“ dizajn. Primarni cilj proizvoođača je da proda telefon, a „emocije“ koje će korisnik iskusiti su samo jedan od sastavnih delova ovde, ostali aspekti, kao što je funkcionalnost takođe su veoma važni.

Tako se događa da su K6xx telefoni 3G omogućeni uređaji, koji zavise od operatera. Proizvođač ne može da bude zadovoljniji jer ne mora da ovoj liniji doda neku izuzetnu karakteristiku. Ali ovo je tačka u kojoj politika Sony Ericsson-a greši. Veliki operateri naručuju ogromne količine ovakvih uređaja, koji su dosta jeftini i na taj način omogućavaju korisnicima da dobiju vrlo zanimljiv model za vrlo malo novca i ugovor koji već poseduju. Drugim rečima, ova rešenja imaju za cilj da zamene stare ugovore koje su korisnici kupili sa ugovorima, i predstavljaju na neki način prelazak sa 2.5G uređaja na 3G uređaje.

Ali šta je sa ovom linijom kada su u pitanju slobodna tržišta? Kompanija je prvobitno odlučila da za ove modele zadrži visoki nivo cena i sliku skupog brenda da bi uvećala zahteve za kupovinu primeraka koje prodaju operateri. Do neke tačke ovakav pristup ima smisla jer operateri igraju važnu ulogu u razvojnoj strategiji kompanije Sony Ericsson. Međutim, postoje dve strane medalje. Manje sjajna je prodaja koju ovi modeli postižu na slobodnim tržištima. Uzećemo na primer model Sony Ericsson K600i koji je prodat u manjem broju nego što je to bilo realno za očekivati. I upravo je ovo stvarni razlog zašto je kompanija snizila njegovu cena na tako dramatičan način – tokom relativno kratkog perioda vremena cena ovog modela je snižena za nekih 40% nakon čega je počeo dobro da se prodaje, narušavajući drugi cilj proizvođača (pravljenje imidža). Sudbina modela Sony Ericsson K610i je slična iako je njegova cena snižena manje drastično.

Još jedan model koji će biti pozicioniran na potpuno isti način kao Sony Ericsson K660i (sada ćemo ostaviti K630i po strani a na njega ćemo se vratiti kasnije u ovom testu). Sve u svemu, novi model je usvojio mnoštvo sjajnih detalja, čime je još više naglašena njegova namenjenost mladima, što je takođe zahvaljujući svom prethodniku koji je bio popularan među mlađim korisnicima. Međutim, koliko ja shvatam kompanija je zbunjena zbog ovog efekta – njihovi stručnjaci za tržište iz nekog meni nepoznatog razloga smatraju da kžje K6xx linija popularna zbog svojih specifikacija, mada pravi razlog popularnosti se nalazi u putanji cene koju ova serija ima kao i dostupnosti edicija brendiranih od strane operatera, naravno uz veliki broj dostupnih kolor rešenja.

Bilo kako bilo, nije naročito važno šta su dizajneri Sony Ericsson-a K660i (kodni naziv Chen) imali na umu. Oni su kreirali model namenjen mladima i u smislu stila i pozicioniranja. K660i ima jednu ciljnu grupu i to su mladi ljudi starosti između 20 i 30 godina, koji nisu preterano zagrejani za tehnologije, barem kada su mobilni telefoni u pitanju, mada će korisnici koji su tehnološki fanatici smatrati K660i privlačnim rešenjem (samo zbog njegovog dizajna). Prema tome, ideja koja se krije iza ovog modela je obezbediti mlađe korisnike rešenjem koje omogućava i vrlo lako surfovanje internetom.

Druga ciljna grupa kada je u pitanju ovaj model su stariji korisnici, ali oni neće činiti toliki procenat kada je broj prodatih modela u pitanju jer će ih odbiti pomodne boje koje karakkterišu K660i kao i poziciniranje bazirano na surfovanju internetom, što ovakvim korisnicima obično deluje suviše komplikovano.

Dizajn, veličina, kontrole

Bilo smo vrlo iznenađeni kada smo videli kako model K660i može kitnjasto i veselo da izgleda – čim ga vidiite biće vam jasno kakva je ciljna grupa ovog modela. Ovakve kolor šeme nisu primenjene na druge proizvode još uvek tako da ovaj model deluje kao sam za sebe. Baš kao i bilo koji drugi pomodni model k660i će biti voljen ili ne – niko neće biti ravnodušan prema njemu.

Video klip, izgled telefona (28,1 mb, wmv)

Telefon se isporučuje sa izborom dva kolor rešenja – zelene boje na beloj pozadini i crvene na crnoj. Kod obe kombinacije za prednju sranu telefona je iskorišćena sjajna plastika koja je magnet za otiske prstiju. Sa druge strane zadnja strana belog modela nema ovakvih problema pre svega zbog matirane plastike koja je primenjena, crna varijanta je obezbeđena istom sjajnom plastikom kao i prednja strana pa su i na njoj veoma vidljivi otisci prstiju.




Na naše veliko iznenađenje dva kolor rešenja jednog istog modela se veoma razlikuju po pitanju korišćenih materijala. Središnji deo crne verzije modela K660i je načinjen od meke plastike, koja podseća na „soft-touch“ završnu obradu, što telefonu daje veoma dobar osećaj pri dodiru i čini da kućište ne klizi iz ruke. Sa druge strane beli model je načinjen od klasične sjajne plastike bez suvišnih nabora i detalja.


Kada je model K660i u pitanju teško nam je bilo da pronađemo bilo koji nedostatak kada je u pitanju kućište telefona – nakon mesec dana korišćenja, prilikom kojih smo bili dosta grubi sa ovim telefonom, nismo uspeli da primetimo značajnija oštećenja kod modela Sony Ericsson K660i. Među nedostacima je okvir sočiva sa zadnje strane, koji dodaje interesantan izgled izgledu telefonu. Međutim, ovaj okvir se vrlo lako izgrebe bilo noktima pri korišćenju uređaja ili ukoliko telefon nosite u džepu pantalona.

Po pitanju dizajna proizvođač kao da je ovaj model hteo da pozicionira nakon Sony Ericsson-a K810i – i u ovome je donekle uspeo, naročito kada se u obzir uzme slična tastatura i sveukupan izgled.


K660i poseduje dva okvira sa prednje i zadnje strane telefona koji zgledaju kao da su načinjeni od metala, ali činjenica je da su napravljeni od plastike koja je prevučena hromiranim slojem. K660i na sebi nema nikakve metalne delove. Izgled telefona je robustan i nismo uspeli da pronađemo gotovo nikakve zamerke na kvalitet izrade ovog telefona, a jedini deo čiji način izrade nam se nije svideo je poklopac odeljka baterije koji je dizajniran tako da se veoma lako otvori što se može dogoditi i nenamerno. Ukoliko vam se slučajno dogodi da ispustite telefon, budite uvereni da će se poklopac zadnje strane sigurno odvojiti što u nekim slučajevima ipak i nije toliko loše.


Sony Ericsson K660i je težine 95 grama i dok ga držite u ruci daće vam osećaj određene težine. Sa dimenzijama od 104x47x15mm u pitanju je candy bar telefon osrednjih dimenzija, tako da sa ovim telefnom nikada nećete imati problema pronalaženja mesta kako i gde da ga stavite.


Sa gornje strane uređaja nalaizi se taster za uključivanje, dok se sa donje nalazi rešetka mikrofona, kao i otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata i FastPort utičnica. Sa leve bočne strane nalazi se M2 slot za proširenje memorijskog kapaciteta prekriven plastičnim zatvaračem koji je povezan sa kućištem. Sa desne strane uređaja nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka i posvećeni taster kamere.



Nakon što model Sony Ericsson K660i okrenete sa zadnje strane ugledaćete sočivo 2MP kamere kao i otvor zvučnika. Iznad ekrana nalazi se kamera namenjena za videokonferencijske pozive.

Ekran

Ekran telfona ima mogućnost prikazivanja 262.144 boja uz rezoluciju 240x320 ppiksela (dijagonala od 2’’, TFT 30x40mm), koji omogućava prikazivanje osam tekstualnih i tri servisne linije u većini režima. Pri pretraživanju web strana ili pri radu sa email-ovima ili tekstualnim porukama možete smestiti još više linija na ekran, smanjenjem veličine slova. Iako ekran modela K660i se veoma dobro ponaša kada je izložen direktnim sunčevim zracima, dijagonala mu je slabija strana, tako da je često potrebno da se dobro zagledate da biste uspeli da pročitate informaciju sa ekrana.

Ukoliko uporedite K660i sa trenutnom generacijom telefona, uočićete ili da je kompanija promenlia snabdevača ekranima ili da je promenila tip ekrana. U suštini ekran ovog modela je mnogo svetliji i oštriji sada, čak iako se uporedi sa ekranima koje karakterišu prilično žive boje kao što je onaj koji postoji kod modela Sony Ericsson W580i, koji važi za jedan od najboljih na tržištu. Tako je naša jedina zamerka kada je u pitanju ovaj model mala dijagonala ekrana, naročito kada se ima u vidu da je ovaj model pozicioniran kao rešenje namenjeno Web surfovanju. Smartamo da bi Sony Ericsson-u K660i više pristajao ekran dijagonale 2.4’’.

Tastatura

Navigaciona grupa je ofarbana u različite boje u odnosu na ostatak tastature i stoga veoma laka za uočiti. Kod modela K660i ne postoji džojstik – on je zamenjen četvorosmernim navigacionim tasterom sa OK taserom u sredini. Ovakav dizajn u suštini veoma i liči na džojstik. D-pad telefona je potpuno isti kao onaj koji postoji kod modela Sony Ericsson W890i kod kog mi se veoma svideo i kod kojeg je pravo zadovoljstvo za korišćenje. Na žalost, K660i ne dostiže ni blizu ovakav nivo komfornosti upotrebe zahvaljujući pre svega prosečnoj ergonomiji, mada daleko od toga da je loš. Proizvođač je obzirom na relativno veliku količinu prostora koji je dostupan sa strane mogao ove kontrole da načini većima.



Okrugli numerički tasteri su mali po veličini i prosečni kada je u pitanju njihova upotrebljivost, međutim sigurno ćete sa njima osetiti poteškoće pri radu. Interesantno je da su brojevi ugravirani na tastere, dok su slova napisana između tastera. Sa desne strane se nalaze ikone povezane sa pretraživačem ali o ovome ćemo kasnije. U osnovi pristup koji je primenjen na modelu K660i je usvojen sa modela K810i koji ne poseduje specijalne ikone za režim kamere.

Svi tasteri su obojeni belom bojom a uz ovaj model se ne isporučuje senzor ambijentalnog osvetljenja.

Baterija

Telefon koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 950mAh (BST-33) i prema tvrdnji proizvođača omogućava 9 časova razgovora i 330 sati rada u režimu mirovanja.


Prilikom testiranja u uslovima slabije pokrivenosti mrežom telefon je trajala 2.5 do 3 dana uz prosečno opterećenje (oko 1 čas poziva, 30 minuta igara, 20 minuta Web surfovanja i nekoliko časova slušanja muzike). U uslovima bolje pokrivenosti mrežom performanse baterije će svakako da se poboljšaju barem za 50%. Baterija modela K660i je omogućila 14.5 časova kontinulane muzičke reprodukcije, dok je za njeno potpuno punjenje bilo potrebno oko 2 časa.

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa približno 32Mb memorije koja je na raspolaganju korisniku, dok prodajno pakovanje takođe uključuje M2 memorijsku karticu (256Mb, mada K660i podržava kartice kapaciteta do 4Gb, dok pretpostavljamo da će se po predstavljanu kartica višeg kapaciteta i one moći koristiti). Zamenu memorijske kartice možete vršiti dok je telefon uključen).

Povezivanje

USB

Po uspostavljanju USB konekcije prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj K660i koristite kao modem, odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih bluetooth slušalica sa modelom K660ii. Maksimalna brzina prenosa podataka na ovaj način je 100Kb/s. Lista podržanih profila:

A2DP
Basic Imaging Profil
Basic Printing Profil
Dial-Up Networking Profil
File Transfer Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
HID
JSR-82 Java API
Object Push Profil
Personal Area Network Profil
Serial Port Profil
Service Discovery Application Profil
Synchronization Profil
SyncML OBEX povezivanje

Telefon takođe podržava HSDPA konektivnost.

Performanse

Performanse modela K660i su tipične za poslednju generaciju uređaja ove kompanije i nalazi se ispred većine modela koji su danas dostupni na tržišu. Nema ograničenja kada je reč o JAR fajlovima, dok je HEAP veličina ogrnaičena od 512Kb do 1.5Mb.




Kamera

Telefon je opremljen sa 2 MP kamerom sa CMOS matricom bez auto fokusa. Uređaj podržava tri moguće rezolucije – 1632x1224, 640x480 i 160x120 piksela. Postoje dva tipa kompresije podataka, Normal i Fine. Većina prikazanih fotografija je urađena u Fine kvalitetu. Fotografije se razlikuju po veličini gotovo dva puta u zavisnosti od rezolucije, tako da fotografija u Normal režimu zauzima oko 300Kb, dok ona fotografisana u Fine kvalitetu je veličine 500-600Kb. Vreme potrebno da se fotografija sačuva ne zavisi od veličine fajla i traje 1-2 sekunde, što je prilično dobro za fajlove tolike veličine.


Model koristi novi Cyber-Shot interfejs, na što je ukazano u meniju podešavanja. Takođe, imate mogućnost da omogućite automatsku rotaciju slika (sve zahvaljujući senzoru pokreta). I dok meni kamere izgleda drugačije, ove promene se ne odnose na njene performanse.

Podešavanja kamere su sledeća:

Zvuk pri okidanju. Možete odabrati tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
Uravnoteženje belog. Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight.
Efekti. Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negativ, Sunčano, Crveno smeđa i Crno belo.
Tajmer služi za fotografisanje samog sebe i aktivira se nakon određenog vremenskog perioda.
Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
Režim fotografisanja. Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Takođe postoji i višestruki režim (Burst 4) koji omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava pravljenje neobičnih fotografija i trenutno nema rivala. Poslednji režim je pravljenje fotografija sa ramovima, pri kojem se rezolucija fotografija smanjuje automatski.

U režimu fotografisanja, ekran služi kao vizir. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video

Video sadržaji se mogu snimati u dve rezolucije (176x144, 128x96) u 3GP formatu. Trajanje klipa može biti ograničeno (10 sekundi) ili neograničeno. Kvalitet klipova je ispod svake kritike; u pitanju je najslabija tačka kada su u pitanju svi Sony Ericsson brendirani uređaji.

Prethodno instalirane aplikacije, teme, igre

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje model K660i, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.





Telefon se isporučuje sa pet prethodno instaliranih teme, od kojih svaka uključuje flash animacije i određena proširenja funkcionalnosti.

Video klip, teme (10,6 mb, wmv)

K660i poseduje tri prethodno instalirane igre: JS Does Texas, QuadraPop, RollerCaster Rush 3D

Video klip, igre (27,1 mb, wmv)

Sekcija Applications sadrži aplikacije kao što su FaceWarp i AccuWeather.

Muzički odeljak

Uprkos činjenici da model Sony Ericsson K660i ne pripada Walkman brendu, isporučuje prilično dobar kvalitet zvuka, što nije ništa neobično budući da se zvuk kod ovog telefona obrađuje na potpuno isti način kao kod Walkman bredniranih modela kompanije Sony Ericsson. Iako smo ustanovili da je zvuk modela K660i prilično dobar on je ipak daleko iza kvaliteta zvuka kakav isporučuju muzička rešenja kompanija Nokia, Samsung i Motorola.

Jedan od nedostataka modela Sony Ericsson K660i je nepostojanje slušalica u njegovom prodajnom pakovanju. Međutim, kompanija je pri ovoj odluci smatrala da bi uvrštavanjem slušalica u prodajno pakovanje donkle narušila fokus uređaja koji je na surfovanju internetom, tako da ovaj potez ima smsila.

Telefon se isporučuje sa MegaBass, multimedijalnim menijem i ostalim karakteristikama koje su tipične za uređaje bazirane na A200 platformi pa ih nećemo dublje analizirati. Ovde ćemo samo da dodamo da se model K660i isporučuje sa FM radion i pogledati šta je Alexander Dembovsky rekao o zvučnim performansama ovog uređaja.

RightMark Audio Analyzer test:

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB:

+0.11, -0.72

Dobar

Nivo šuma, dB (A):

-71.4

Prosečan

dinamički opseg, dB (A):

71.4

Prosečan

THD,%:

0.0082

Veoma dobar

IMD,%:

0.082

Dobar

Stereo transkripcija, dB:

-71.4

Dobra

Intermodulacija pri 10 kHz, %:

0.088

Dobra


Opšte performanse: Dobre

Frekventni odziv

Nivo šuma

Alexander Dembovsky je rekao o modelu K660i:

Kao što možete da uočite iz Rightmark Audio Analizer performansi, K660i se pokazao dobro, mada je jačina njegovog izlaznog signala donkle ispod standarda, tako da ćete morati da pronađete odgovarajuće slušalice, najverovatnbije bubice.

Što se tiče zvuka koji isporučuje Sony Ericsson K660i on je prilično gladak, izuzev kada su u pitanju duboki basovi. Oni koji vole jake baseve će morati niže frkevencije da podese manuelno. Što se tiče ostalog, K660i je u liniji sa kompanijinim najnovijim i najboljim ponudama.

RSS – prerađeni klijent

U poređenju sa podrazumevanom verzijom A200, RSS čitač koji postoji kod menija za slanje poruka modela K660i je donekle izmenjen. Podešavanja sada omogućavaju da zaglavlja RSS-ova budu prikazana na ekranu u režimu mirovanja, pri čem u ekran karakterišu vertikalno poređan bar sa ikonama i zaglavlje sa desne strane. Ukoliko otključate tastaturu, imaćete mogućnost kretanja ovim bar-om i odabira određene stavke vesti. Kao i ranije imate mogućnost da uđete u RSS kanale ukoliko to želite, ažurirate ih manuelno ili ih samo osvežavate prema rasporedu.

Model K660i takođe se isporučuje sa Podcasts sekcijom sa podešavanjima za ažuriranje sadržaja (koji će tip sadržaja biti preuzet na telefon, da li će biti preuzet po povezivanju sa računarom). Po pitanju funkcionalnosti, RSS klijent je sličan Motorola-inoj SCREEN3 tehnologiji.

WEB-pretraživač

Slično kao što kod modela K810i postoje tasteri namenjeni fotografijama, K660i poseduje niz tastera koji su namenjeni upravljanju pretraživačem. Ovu aplikaciju možete da pokrenete prožitoskom navigacionog tastera na desno da bi se zatim ekran automatski prebacio u lanndscape orjentaciju.

Video klip, web-pretraživač (19,5 mb, wmv)

Glavni detalj vezan za podešavanje koji postoji kod modela K660i a koji se razlikuje od podrazumevanog rešenja koje postoji kod modela baziranih na A200 platformi se odnosi na thumbnail režim, slično kao što je rešenje koje postoji u Opera Mini pretraživaču ili kod rešenja baziranih na S60 platformi. Drugim rečima ova funkcionalnost surfovanje velikim internet stranicama čini znatno lakšim. Ostale promene uključuju pointer koji služi za navigaciju Web stranicama i odabir određenih elemenata stranica. Međutim, sva ova unapređenja ne menjaju u velikoj meri izgled pretraživača ali opet pojačavaju njegovu funkcionalnost.







Ono što je razočaravajuće a vezano je za pretraživač koji postoji kod modela K660i se odnosi na detalj da kada stranicu pretražujete u album režimu, sve podatke i informacije morate da unosite u portrait režimu. Po pitanju ergonomije, ovo nije dosledan pristup. Ali ukoliko pogledate u tastaturu koja takođe leži vertikalno, verovatno će vam biti lakše. Međutim, podsvetsno uopšte ne želite da se ekran obrne u režim portrait. Ovo je još jedan dokaz da nepostojanje ekrana osetljivog na dodir uvek iziskuje kompromise što vodi do komplikovane interakcije sa telefonom koja je mogla da bude izbegnuta.

Šta je ono što nam se sviđa kod pretraživača? Prečice na tastaturi. Po drugim aspektima, sve u svemu pretraživač koji postoji kod modela K660i se ne razlikuje drastično od pretraživača koji postoje kod drugih modela baziranih na A200 platformi. Po pitanju pretraživača model K660i ne poseduje neku naročitu prednost u odnosu na slične modele, već je pre svega pokušaj kompanije da kreira novu grupu u koju bi mogla da pozicionira određene modele.

Konkurencija

Da se vratimo na deo o pozicioniranju, kada smo napomenuli da ćemo se ponovo vratiti na model Sony Ericsson K630. Sada je vreme za to. U pitanju je treći od četiri, u zavisnosti od toga kako na njih gledate, uređaj u K6xx liniji. Ovaj model je čista replika modela koji smo testirali u ovom testu, ukoliko se izuzmu pretraživač i poboljšanja vezana za RSS klijent. Ovaj model je počeo da se isporučuje početkom decembra sa istim prodajnim pakovanjem, ali je drugačije pozicioniran – kao muzičko rešenje. Ovaj model ne karakteriše dizajn bogat detaljima, fokus je na muzici (iako ne pripada Walkman opsegu). Kako ja ovo vidim, u pitanju je jasan primer kako je trenutno pozicioniranje kompanije Sony Ericsson mukom izmišljeno. Kompanija očigledno mora da revidira način na koji pozicionira svoja rešenja – potrebno je pre svega da pozicije svojih modela načini jasnim i transparentnim za korisnike.

Na tržištu postoji veliki broj modela koji bi mogli da budu rivali Sony Ericsson-u K660i i smatram da ne bi bilo naročito pametno navoditi svaki od ovih modela ponaosob. Stoga ćemo se usresrediti samo na modele koji imaju istu ciljnu publiku. Među ovakvim konkurentima je Nokia 6120 Classic, koji se razlikuje od Sony Ericsson-a K660i po tome što je smart telefon baziran na S60 platformi, i koji poseduje sve karakteristike koje su uobičajene za ovu platformu. Dimenzije ova dva modela su približne mada baterija kraće traje kod ovog drugog, što nije iznenađenje. Obzirom na cenu koja karakteriše 6120 u pitanju je jedna pristojna ponuda, naročito ukoliko se uzme u obzir da poseduje sličnu dijagonalu ekrana kao i K660i, kao i pretraživač i mail klijent bogatiji karakteristikama.

Takođe kao rival modela K660i bi se mogao smartati i Nokia 6233, ali samo ukoliko se bude zadržao u prodaji do početka sledeće godine što nije toliko verovatno.

Visoka početna cena koju ima ovaj model (na otvorenim tržištima nezavisnim od operatera) ga stavlja u potpuno drugačiju grupu po pitanju funkcionalnosti. Uzmimo na primer model Motorola E8 koji se prodaje po gotovo istoj ceni ali se isporučuje sa više ugrađene memorije kao i nekoliko fundamentalnih unapređenja i razlika. Cena je osnovni ograničavajući faktor kada je u pitanju Sony Ericsson K660i. Uzmimo na primer model Sony Ericsson K800i koji poseduje gotovo identičnu ergonomiju kada su u pitanju Web aplikacije i videćete koliko je visoka cena K660i neopravdana.

Utisci

Kada je u pitanju jačina zvuka koju isporučuje ovaj model nećete imati problema da čujete melodije zvona čak ni kada se nalazite na ulici. Jačina vibracije je prosečna ili nešto viša od proseka, mada se ponekad može dogoditi da ne uspete da je osetite. Kada je u pitanju kvalitet prijema, on je u liniji sa ostalim proizvodima kompanije, drugim rečima pristojan.

Model Sony Ericsson će početi da se prodaje od meseca febrara a 2008. za već pomenutu dosta visoku cenu korisnici će dobiti telefon interesantnog dizajna, sve standardne karakteristike koje poseduje A200 platforma i nešto dodataka. U pitanju nije najpristojnija ponuda kada je u pitanju odnos cena/kvalitet koju smo ikada videli ali je donekle na mestu kada se ima u vidu dizajn telefona. Pretpostavljam da će upravo dizajn Sony Ericsson-a K660i biti najjači adut kada je u pitanju prodaja ovog modela. Prema tome najveći broj kupaca koji se odluče na ovaj model će biti oni kojima se on svideo na prvi pogeld. Ovo svakako neće dovesti do toga da K660i bude jako popularan na tržištu, ali tako nečim nije moglo da se podiči nijedno od ranijih Sony Ericsson K6xx rešenja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024