G810 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung G810
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung G810. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung G810 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Samsung G810 - Novi glavni proizvod

Pozicioniranje

Nije prošlo puno vremena od kada se Samsung G800 prvi put pojavio a proizvođač se već priprema da predstavi njegovog naslednika koji nosi naziv G810. Zbog čega tolika žurba i zašto Samsung mora da predstavi novi vodeći proizvod u opsegu telefona namenjenih za fotografisanje?

Prvo moramo da saznamo šta je šta u smislu nove šeme pozicioniranja koju primenjuje Samsung. Na ovaj način, prethodni vodeći model koji je pripadao multimedijalnim opsegu, naročito kada je reč o fotografisanju, gde potpuno novi G810 dolazi u klasi telefona sa višestrukom svrhom. Po mom mišljenju ovo odeljenje je suviše kompleksno za krajnjeg korisnika, naročito kada se radi o sličnom dizajnu ova dva telefona. Objašnjenje do kojeg smo došli jeste da Samsung G810 nije samo vodeći model kada je reč o telefonima namenjenim za fotografisanje već i uređaj za komunikaciju, blogovanje, pretraživanje Web sadržaja, aktivnu navigaciju kao i veliki broj drugih stvari. Sve gore navedene odlike proizilaze iz činjenice da G810 radi na S60 platformi, a to je razlog zašto je predstavljen kao direktni rival modelima Nokia N95, Nokia 82 i kao indirektno konkurentni model Sony Ericsson-u K850i.

Kako ja to vidim, predstavljanje ovog modela je bio nužan korak, barem kada se radi o rešenjima namenjenim za fotografisanje, što Samsung G800 jeste, jer kompanija više nije mogla da održi korak sa proizvodima kompanije Nokia – bilo im je potrebno više karakteristika, dodatnih opcija da pokažu svoje mogućnosti po pitanju fotografisanja. Kompanija se suočila sa ovim ciljem predstavljanjem modela Samsung G810, međutim, to nikako ne znači da će odbaciti G800. Novi model ne predstavlja dopunu nedostataka modela G800, stvarni razlog njegovog pojavljivanja leži u onome što on poseduje. Sa druge strane, prosečni korisnik to neće primetiti budući da su ova dva telefona sličnih dimenzija, fizičkog izgleda, boja, oba su telefoni sa kliznim mehanizmom a plus imaju i slične cene. Samsung bi mnogo bolje prošao da se zauvek otarasi modela Samsung G800, međutim, to ne ide tako. U svakom slučaju, u narednih 7-8 meseci Samsung G810 će sigurno biti nevažan što se tiče Samsung-ove linije rešenja namenjenih za fotografisanje.

Dizajn, veličina, kontrole

I dok model G800 poseduje plastično kućište koje izgledom podseća na metalno, G810 poseduje prave metalne ukrase na kućištu. Telefon će se isporučivati sa dva izbora boja – srebrnom i crnom. Po veličini stiče se utisak da je G810 blizak modelu LG Shine, barem se ovaj utisak stiče nakon nekoliko minuta igranja sa njim. Ekran poseduje sloj ogledala, dok metalni okvir koji okružuje navigacionu grupu i tastere vas teraju da uporedite ovaj model sa LG proizvodima, jer je ova kompanija prva primenila ovakav stil.

Dimenzije telefona su 103x53x18mm ali obzirom na to da Samsung nikada nije bio naročito iskren po pitanju debljine svojih rešenja jer je navodio debljinu njihovih najužih delova ne verujemo ni da je sada odstupio od ove prakse. Bili smo u pravu jer je debljina uređaja na mestu gde postoji poklopac sočiva, odnosno gde je telefon najdeblji 22mm, što je ipak razlika u odnosu na vrednost navedenu od strane kompanije. Što se tiče težine, Samsung G810 teži 139 grama čime se svakako ne uklapa u profil laganog telefona, ali opet sa druge strane ova njegova težina je slična kao težina recimo modela Nokia N95 ili Sony Ericsosn K850i.

Prednja strana uređaja sadrži kameru za video konferencije u 3G mrežama; slušalica je skrivena iza metalne rešetke. Otvori za provlačenje trake za nošenje oko vrata se nalaze sa leve strane zajedno sa tasterom za uključivanje, 3.5mm audio priključkom koji je pokriven zatvaračem koji je povezan sa kućištem i microUSB utičnicom (takođe zaštićemom zatvaračem). Sa desne strane nalazi se posvećeni taster kamere, taster za regulaciju jačine zvuka kao i ekspanzioni slot microSD kartice. Mikrofon modela G810 se nalazi na donjoj ivici uređaja.

Jedini detalj koji se nalazi sa zadnje strane uređaja je poklopac sočiva. Kvalitet izrade modela G810 je vrlo dobar, nema škriputavih zvukova niti labavih detalja; njegov klizni mehanizam se otvara i zatvara relativno jednostavno korišćenjem jedne ruke čemu pogoduje mehanizam zasnovan na opruzi.

Ekran

Model G810 koristi 2.6' TFT matricu koja može da ponudi rezoluciju od 240x320 piksela (40x53mm) i prikaže 262.144 boje i koja daju sočnu i sliku punu života. Isti ekran je iskorišćen kod modela i550. U poređenju sa ekranom koji postoji kod modela Nokia N95, ekran Samsung-a G810 je nešto bolji zahvaljujući tome što je svetliji i jasniji. Iako pri direktnim sunčevim zracima boje na ekranu su donekle izbledele informacije i dalje deluju savršeno čitljive.

Ekran može prikazati do 12 tekstualnih i 3 servisne linije. Čak i sa podrazumevanom veličinom slova možete iskoristiti svih 16 tekstualnih linija u nekim režimima.

Tastatura

Pad sa brojevima modela G810 je načinjen od plastike; ono što smo našli zaista dopadljivim kod ovog modela je da su svi tasteri veoma dobro pozicionirani i veoma laki za pritiskanje. Međutim biće potrebno da se prilagodite njihovoj relativno kratkoj putanji i mekoći, ali pojedinim korisnicima će se ovakav pristup sigurno dopasti. Navigaciona grupa je dizajnirana na uobičajeni način; dobra stvar ovde je da je kompanija odlučila da odbaci sve tastere osetljive na dodir. Vrlo čudno, ali svaki put kada vidim Samsung brendirani telefon koji karakteriše normalni mehanizam tastera smatram to veoma pozitivnim. Tastatura je osvetljena belom svetlošću i veoma je dobro vidljiva u različitim okruženjima.

Baterija

G810 koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1200mAh koja prema tvrdnji proizvođača može da obezbedi 250 časova rada uređaja u režimu mirovanja odnosno 2.5 časa razgovora. Prilikom testiranja uređaja baterija je obezbedila približno 2 dana rada uz jedan čas poziva, nešto kreiranja fotografija i video klipova kao i Web surfovanja u trajanju od 15 minuta dnevno. Ovo znači da će uz prosečno korišćenje baterija modela G810 trajati oko 2 dana ali uz manje korišćenje njegovih karakteristika možete da izvučete i 3 dana. Za potpuno punjenje baterije potreban je 1.5 čas. Za ovaj model nisu dostupne baterije viših kapaciteta.

GPS navigacioni režim isprazni bateriju za 2.5 časova

Takođe smo sa modelom G810 uspeli da obezbedimo 10 časova kontinualne muzičke reprodukcije.

Hardverska platofrma

Telefon je prevashodno interesantan zbog toga što se veoma razlikuje od već standardnih uređaja baziranih na Nokia S60 platformi. Samsung ima slobodu da izabere koje god rešenje želi i to je razlog zašto je Samsung drugačiji od bilo kog drugog proizvođača koji svoje modele kreira na osnovu S60 platforme. Uzmite na primer njegov radio modul baziran na Qualcomm MSM6260, dok Nokia ovakvo rešenje uopšte ne koristi.

Za razliku od Samsung-a i450, model G810 koristi TI OMAP 2430 čipset sa ugrađenim 2D/3D akceleratorom, međutim, mi nismo našli način da ga upotrebimo (verovatno se aktivira samo u okviru aplikacije za kameru).

Budući da smart odeljak telefona G810 i njegov deo sa radiom koriste potupuno drugačije čipove, ovaj fenomen doveo je do prilično neobičnog rešenja, da budemo specifični, oni su memoriju podelili na dva samostalna bloka. U suštini, aparat poseduje RAM za radio modul i deo za smart telefon (SRAM tip za oba, 32Mb i 64Mb respektivno).

Model G810 koristi procesor (ARM1136) koji radi na 330MHz.

Na kraju, reći ćemo nešto o IceMobile pojačivaču koji je zadužen za zvuk kod ovog telefona (radi samo sa slušalicama, zvuk koji dopire iz zvučnika modela G810 obrađuje se od strane TI ugrađenog modula). Čini se da je ovo samo duboko integrisano rešenje ali je ono u ovom slučaju neophodno. Naravno da to dovodi do blagog povećanja aparata zbog velikog broja različitih komponenti (međutim, korisnici ne daju veliku pažnju ovome budući da su dimenzije i550 savršene) kao i do veće potrošnje baterije (u poređenju sa sistemima sa pojedinačnim CPU). Međutim, imajući u vidu da poseduju posvećene module i komponente koje rade određene zadatke, sve to uveliko utiče na poboljšanje G810, barem u teoriji. Kao što možete videti, za ovakav pristup postoje stavovi i za i protiv.

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa oko 130Mb flash memorije koja je dostupna korisniku dok je veličina RAM-a 84Mb (količina nakon prvog pokretanja uređaja, dodatne aplikaicje nisu instalirane). G810 ima mogućnost korišćenja microSD memorijske kartice kapaciteta 2Gb (zamena bez isključenja je moguća) međutim mi nismo imali problema pri radu sa 4Gb jedinicom u aparatu koji smo testirali.

USB, Bluetooth

USB. Uređaj se isporučuje sa USB 2.0 podrškom a nakon uspešne PC konekcije možete odabrati jedan od sledećih režima:

Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijske kartice su dostupne, nisu potrebni driver-i budući da vaš operativni sistem automatski identifikuje uređaj. Brzina prenosta podataka je oko 950 Kb/s (USB 2.0).
PC Suite – koristi se za rukovanje uređajem putem PC Suite softvera, omogućuje sve karkteristike telefona, backup podataka, itd.
PictBridge – služi sa štampanje slika i fotografija.
Media Player (MTP protocol) – sinhronizacija podataka sa Windows Media plejerom.

Bluetooth. Smart telefon podržava EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najviša brzina koju možete ostvariti sa Bluetooth konekcijom modela G890 je negde oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil u paru sa Sony Ericsson DS970 koji se zaista odlično pokazao – mogli smo da upravljamo listom numera, preskačemo numere i podešavamo jačinu zvuka, međutim, nismo uspeli da prikažemo naslov trenutne numere na ekranu G810.

GPS-navigacija

Ovo rešenje je potpuno identično sa modelima Samsung i550/i560 po pitanju softvera i mogućnosti. Obzirom da G810 radi na S60 platofrmi, prva prva stvar koju očekujete da je na njemu dostupna Nokia Maps ili makar Smart2Go aplikacija, koje su u suštini iste. Međutim programeri Samsung-a su odlučili da povežu ove aplikaicje u jednu – za Symbian to je Navigation. Ovo znači da nećete biti u mogućnosti da instalirate Smart2Go na G810 jer ne postoji aplikacija sa odgovarajućim sigurnosnim sertifikatom. Našli smo samo Google Maps 2.0 među svim dostupnim programima koje mogu da rade sa GPS prijemnikom; međutim u budućnosti će biti još ovakvih aplikacija.

Da bi rešio ovaj problem, proizvođač uz model i560 isporučuje Navigation 6.27 ili noviju verziju, međutim krajnji korisnik neće primetiti neke naročite razlike između 6.xx verzija. Da biste koristili navigacioni odeljak modela Samsunhg G810, potrebno je da povežete uređaj sa PC-jem u USB Storage režimu i zatim instalirate i mape i aplikacije, koje se ne isporučuju instalirane na telefon kao kod Nokia brendiranih ponuda. Ovo je veoma nezgodno, a mnogima se može dogoditi da previde ovaj korak u procesu instaliranja, i zaista nije jasno zašto se proizvođač odlučio na ovakav korak.

Nakon instaliranja aplikacija i mapa na telefon, možete mauelno odabrati fajl sa glasovnim navodima i pravcima, ali ponavljam, sve se manuelno podešava, što je još jedan nedostatak softvera modela Samsung G810.

U osnovi, za sve one koji su upoznati sa aplikacijama namenjenim S60 platofrmi i načinu na koji one rade, proces instaliranja će biti lagan, ali oni koji se nisu susretali sa ovakvim rešenjima će naići na određene teškoće.

GPS aplikacija je u suštini veoma različita od Nokia Maps-a i ne možemo ga nazvati ugodnim za korišćenje ni po jednom smislu. Kao prvo, ovo nije kompletna verzija aplikacije koja se isporučuje sa modelom Samsung G810 – u pitanju je samo dvonedeljna probna verzija, nakon čijeg isteka će vam za glasovne upute i karakteristike izračunavanja rute biti potrebno da platite određenu sumu. Primera radi, Nokia nudi besplatno proračunavanje rute, ali naplaćuje za glasovne funkcije i navigaciju.

Kao drugo, nakon što uđete u režim mapa videćete da uređaj pokušava da pronađe satelite, što znači da nećete biti u mogućnosti da vidite mapu ili da uradite bilo šta drugo ukoliko vaša lokacija nije povezana sa satelitom. Veoma je teško reći koliko ova stvar ometa ergonomiju aplikacije – na primer, ne možete proračunari putanju iz tačke A i tačku B kada je baterija prazna. Lično smatram da je potpuno nelogično i nakazno na ovaj način kreirati aplikaciju.

Još jedna stvar koju želimo da naglasimo kada su mape u pitanju je da su sve lokacije date transliteralno, ali je moguće prebacivanje na lokalne jezike. Mape većih gradova su urađene dosta detaljno, mada ne toliko da bi nas baš oduševile i u liniji su sa mapama koje nudi Nokia Maps ili navigator za automobil. Glasni navodi za pravce kod modela G810 su glasni, ali ono što je zaista nepogodno je da ne postoji specijalni nosač za automobil pa ste prisiljeni da uređaj držite na instrument tabli sa koje vam ekran neće uvek baš biti vidljiv.

Navigacioni režim isprazni bateriju uređaja veoma brzo – da budemo precizni za 2 časa. Dobra strana GPS uređaja kod modela Samsung G810 je u tome što je za pokretanje uređaja po uključivanju za upotrebu u automobilu potrebno oko 5 minuta – nakon povezivanja sa satelitima, uređaj nikada ne gubi signal i nudi dobru tačnost pozicioniranja.

Među značajnim nedostacima aplikacije je to što nije moguće zumirati ili umanjivati mapu u realnom vremenu – potrebno je prvo da uđete u meni. Ostale mogućnosti aplikacije uključuju 2D/3D grafiku, noćni režim ali ni ovde nema ničega što bi nas preterano oduševilo.

POI pretraga sa modelom G810 nije ništa drugo do obična – pronašli smo brojne tačke obezbeđene sasvim pristojno, ali ništa sem toga. Na primer navigator je promašio nekoliko benzinskih stanica kada smo upitali navigator gde je najbliža tako da ovo nije ispalo onako kako smo očekivali.

Rute se mogu izračunati na osnovu brzine i drugih ograničenja, ali to nije ništa spektakularno. Međutim, režim simulacije rute se očigledno nigde ne može pronaći što nas je donekle zbunilo.

Bez sumnje, o GPS odeljku modela G810 bi mogli nadugačko i naširoko da pišemo ali to nema nikakvu svrhu. Ono što je bitno jeste da navigacija nije ponuđena na najbolji način u svojoj klasi budući da poseduje veliki broj ograničenja od kojih su dva kritična te je to jedini razlog zbog čega se nećemo posebno fokusirati na to. Pogledajmo slike interfejsa; mislim da će od sada pa nadalje one govoriti sve.

Prethodno instalirane aplikacije

Telefon ne donosi veliki broj prethodno instaliranih aplikacija. Standarndi paket uključuje Adobe PDF, QuickOffice za čitanje dokumenata (dokumente možete editovati tek nakon što kupite kompletnu verziju programa).

Flash Player – omogućava otvaranje flash klipova van ugrađenog pretraživača, i kod modela G810 je prisutan kao samostalna aplikacija.

Signal glasa – paket za prepoznavanje glasa. Jedan od najboljih prisutnih na tržištu u današenje vreme. Dok ste na ekranu u režimu mirovanja, možete pozvati glasovne komande pritiskom sa zadržavanjem tastera „0“. Uz pomoć ove aplikacije možete pozvati broj iz vašeg telefonskog imenika, pozvati neke stavke menija ili pokrenuti druge komande. Nije potrebno prethodno treniranje glasa, a telefon pretpostavlja vaš trenutni jezik menija za potrebe ove aplikacije. U poređenju sa sličnim aplikacijama na smart telefonima kompanije Nokia, ovaj paket je superironiji iako je načinio par pogrešaka pri pozivanju brojeva.

Video editor

Još jedna od aplikacija koja ne pripada standardnom paketu aplikacija koje postoje kod telefona baziranih na Nokia S60 platformi. Postoje tri dostupna režima vezana za ovaj Video editor – prvi i najmanje sofisticirani vam omogućava da editujete video klipove (dužinu klipa, vreme početka, zvučnu numeru, snimanje zvuka itd).

Drugi režim je vredniji dodatak podrazumevanoj funkcionalnosti sistema. Sa gomilom fotografija možete kreirati CIF, QVGA ili QCIF klip. Drugim rečima, možete odabrati fotografije koje su vam potrebne, podesiti pozadinsku muziku i zatim podešavati efekte prebacivanja sa fotografije na fotografiju. U ovom režimu postoji veliki broj dostupnih opcija, ali nijedna nije suviše komplikovana – naprotiv sve je prilično jednostavno. Prirodno, biće vam potrebna određena veština, ali korišćenjem ovog režima ćete vrlo brzo ovladati. Da pomenemo da ovaj režim ni u kom slučaju nije zamena za slide-show režim, već ovde imate samo kratki video koji možete razmenjivati po potrebi.

Poslednji režim koji postoji kod video editora je „StoryBoard“, koji je sličan prethodno opisaom režimu, međutim ovde imate mogućnost dodavanja slika i klipova u novi klip. Sva ostala podešavanja su nepromenjena.

Kamera

Pristojna stvar u vezi modela G810 se ogleda u poklopcu njegovog sočiva. Samsung-ova rešenja prvenstveno namenjena fotografisanju uvek imaju zaštićena sočiva što je definitivno pozitivno jer neće naterati kompaniju da napravi potez koji je Sony Ericsson načinio sa modelom K750i koji nije imao zatvarač sočiva i koji je implementiran tek na insistiranje korisnika, izdavanjem novog modela.

Kamera modela G810 se razlikuje od drugih 5MP jedinica na dva velika načina – kao prvo ona koristi 3x optički zum kao i 1:3.5-6.8 žižnu daljinu 4.75-14.25mm. Ona se takođe isporučuje sa ksenonskim blicem. Ipak ovaj blic nije posao odradio najbolje, što se može videti po fotografijama. Najverovatnije je da će ovaj problem biti rešen nekom novom verzijom firmware-a. Stoga ćemo za sada preskočiti ovaj deo i konstatovati da modul blica modela G810 „još nije spreman“.

Postoje tri dostupna kvaliteta slike, kao i sledeće rezolucije koje su korisnicima na raspolaganju:

2560x1920;
1600x1200;
1280x960;
800x600;
640x480;
320x240;

G810 karakteriše makro režim koji omogućava korisniku da isključi režim Face Detection. Ostatak poodešavanja je uglavnom standardan – podešavanje ekspozicije, uravnoteženja belog, efekti (Normal, Sepia, Black & White, Negative, Sharpen). Vrednost ISO osetljivosti može se podeisti u rasponu od 50 do 800. Kamera takođe izvlači određenu korist od Wide Dynamic Range tehnologije (ova tehnologija automatski podešava ISO osvetljenost) kao i elektronskog stabilizatora slike.

Sada ćemo pogledati kako se model G810 ponaša kada se suoči sa modelima Nokia N95 i Sony Ericsson K850i. Pretpostavljam da će vam snimci jasno ukazati da je prilično u liniji sa ovim modelima, ali što je još važnije blago zaostaje kada su u pitanju boje, dok kada je u pitanju prikazivanje detalja Nokia-ino i Samsung-ovo rešenje su približno jednaki. Ali nakon svega, sa potpuno istim uslovima za fotografisanje svakog od modela, Nokia N95 izlazi kao pobednik ovog mini takmičenja.

Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944
Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944

Takođe smo bili uzbuđeni mogućnošću da dobro ispitamo optički zum modela G810. Ovde su slike koje prikazuju jedan isti poster – obratite pažnju da je u pitanju stvarni optički zum, tako da se veličina između svakog snimka ne razlikuje mnogo, tj. nije u pitanju isečeni i uvećani snimak koji dobijate kada koristite digitalni zum.

(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
(+) Uvećaj, 2592x1944

Pogledajte šta se događa kada suočimio dogitalni i optički zum.

Sony Ericsson K850i Nokia N95
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
Samsung G810 (optički zum)
(+) Uvećaj, 2592x1944

Ovde se nalazi nekoliko snimaka kojima poredimo module blica koji postoje kod modela Nokia N82 i Samsung G810. Ali imajte na umu da ovi snimci ne znače mnogo jer je flash modul drugog pomenutog modela bez premca.

Nokia N82 Samsung G810
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944
(+) Uvećaj, 2592x1944 (+) Uvećaj, 2592x1944

Video snimanje. Model G810 može da snima video sadržaje u VGA rezoluciji brzinom od 30fps dok pri snimanju u QVGA rezoluciji može da se dostigne i brzina od 120fps. Ispod se nalazi nekoliko primera video klipova snimljenih u ove dve rezolucije.

Primer video klipa 1(mp4, 5,75 mb)
Primer video klipa 2 (mp4, 1,20 mb)

Utisci

Nivo jačine zvuka koji proizvodi zvučnik je vrlo visok i u liniji sa Nokia baziranim smart telefonima opremljenim stereo zvučnicima. Takođe nam se vrlo dopala vibracija koju obezbeđuje model G810. Po pitanju glasovnih poziva i osetljivosti mikrofona, performanse ovog modela su vrlo dobre i na njih se ne možemo požaliti.

Među prednosti modela G810 spadaju WiFi konektivnost, TV out, 2GB memorijska kartica koja se isporučuje u prodajnom pakovanju (još uvek se očekuje potvrda). Činjenica da ugrađeni GPS prijemnik ovog modela može da radi i sa drugim aplikacijama a ne samo sa prethodno instaliranom je ohrabrujuća i značajno uvećava njegovu vrednost. G810 svakako nije osrednji telefon, u nekim situacijama nadigrava model Nokia N95. Ali uzevši u obzir činjenicu da je N95 već duže na tržištu neće biti direktne konkurencije između ova dva modela. Da li Samsung-ova ponuda ima sve ono što je potrebno da može da bude konkurenta sa drugim proizvodima. Mislim da da; govoreći u korist ovog modela treba pomenuti optički zum, pristojne mogućnosti video snimanja plus S60 platformu koja je iskorišćena, a koja donosi potpunu kompatibilnost sa već postojećim aplikacijama. Takođe, stvar koju sam gotovo zaboravio da pomenem je da zvuk koji je na nivou modela Samsung i450 definitivno donosi dodatne poene modelu G810.

Kada se ovaj model pojavi tokom meseca zahvaljujući svojoj ne preterano visokoj ceni će biti prilično interesantna ponuda. Ukoliko se pak proizvođač odluči da na početku insistira na višoj ceni to će veoma umanjiti poularnost ovog modela, jer konkurencija nudi slične ponude za manje novca.

Povlačenjem paralela između modela Samsung G800 i G810 dolazi se do zaključka da je ovaj drugi istinsko vrhunsko rešenje namenjeno korisnicima koji žele da fotografišu i koje nadigrava prethodni model u svakom pogledu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024