6210 Navigator 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6210 Navigator
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6210 Navigator. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6210 Navigator vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia 6210 Navigator

Prodajno pakovanje:
Nokia 6210 Navigator uređaj
Baterija (BL-5F)
Žićne stereo slušalice (HS-47)
Punjač (AC-8)
USB kabl za prenos podataka CA-101
CD sa Nokia Suite and Map Loader 1.3 programima
1 Gb memorijska kartica
Traka za nošenje (ne isporučuje se u svim prodajnim paketima)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Prva ponuda kompanije Nokia kada su u pitanju telefoni sa mogućnošću navigacije je bila Nokia 6110 Navigator (u suštini u pitanju je bio smart telefon). Proizvođač je ovaj telefon prilično sputao tako što je u njega ugradio Route 66 softver umesto Nokia Maps. Međutim, ova dva paketa su relativno slični, a korisnici neće primetiti razliku ni kada budu trebali da plate licencu za njihovo korišćenje. Ovaj model je imao razumnu cenu za svoju klasu, karakterisale su ga standardne specifikacije S60 platforme ali nikada nije postao naročito popularan i prodat je veoma umerenoj količini. Razlog za ovo leži u tome što su drugi telefoni bazirani na S60 platformi koji su imali GPS mogućnosti koji su debitovali pre 6110 Navigator, nadigravali ga po pitanju dodatnih karakteristika (bolja kamera, ekran softver) i nudili isti komfor prilikom navigacije. Upravo zato prva kompanijina ponuda koja je bila isključivo pozicionirana kao navigacioni uređaj nije postigla uspeh. Ovaj telefon je bio jedan od retkih koji je na policama prodavnica ostao manje od godinu dana i onda u potpunosti isčezao. Da li će i druga generacija Navigator telefona kompanije Nokia koja nosi naziv 6120 izbeći istu zlu sudbinu?

Kako ja to vidim odgovor na ovo pitanje ne može da bude više definitivan. Nokia je pokušala da unese određenu jedinstvenost u formu ovog telefona u vidu kompasa na ekranu kao i besplatne šestomesečne licence za navigacioni softver. Ali da li su ovi dodaci zaista jedinstveni i mogu li se smatrati kao definitivne karakteristike Nokia 6120 Navigator modela? Većina korisnika neće ove karakteristike smatrati preterano važnim i još jednom ovaj model se neće moći naročito odvojiti od modela iz N serije. Na žalost nije prvi put da dolazimo u situaciju da konvergentni S60 uređaji ne dozvole finskom proizvođaču da predstavi specijalno rešenje namenjeno određenoj oblasti.

Dizan, veličina, kontrole

Nokia 6120 dolazi sa izborom dve boje – crnom i crvenom. Oba modela su privlačna oku, ali se veoma razlikuju u načinu na koji ih primećujemo. Ne treba naročito mnogo razmišljati da bi se shvatilo da je crvena edicija namenjena ženama, plus ova verzija je za nijansu praktičnija. Potpuno isto kao kod modela Nokia N78 prednja strana ovog telefona je sjajna i sigurno će privući mnogo pažnje nalazeći se na polici neke prodavnice. Ali kada se dođe do doživljaja držanja ovog telefona u ruci on postane uprljan otiscima prstiju gotovo trenutno, sakupljajući vrlo lako masnoću sa ruku ili obraza prilikom razgovora. Dokle god crvena verzija pokušava da sakrije otiske prstiju i masnoću kod crne je to potpuno nemoguće.

Zadnja strana telefona je nasuprot prednjoj ukrašena matiranom plastikom, sličnoj onoj koja postoji kod modela Nokia 6220 Classic. Na zadnjoj strani telefona ne ostaju otisci prstiju tako da dok razgovarate ljudi oko vas će videti čist i uredan izgled vašeg teleofna. Kada bi samo znali kakav je sa prednje strane.

Nokia 6210 Navigator izgleda zaista robusno kada je držite u ruci. Takođe ovaj telefon je veoma dobro izrađen u celini – naročito mi se sviđaju zatvarači microUSB utičnice (sa leve strane) kao i slota memorijske kartice. Takođe ove šarke možete i u potpunosti ukloniti ali nemojte biti previše grubi jer možete da ih slomite. Ipak, lično nisam siguran da je to moguće.


Video klip, izgled modela 6210 Navigator (wmv, 5 mb)

Dimenzije smart telefona su u skladu sa najnovijim i najboljim ponudama 103x49x14.9mm kao i 117 grama težine. U suštini ovaj model je neznatno veći od prosečnog telefona sa kliznim mehanizmom, ali daleko od toga da bi se Nokia 6210 navigator mogao nazvati glomaznim, iako će biti primećen ukoliko se nosi u džepu košulje, a ukoliko ga nosite u džepu pantalona jasno ćete osetiti njegovo prisustvo.

Iznad ekrana nalazi se senzor ambijentalnog osvetljenja koji manipuliše pozadinskim osvetljenjem ekrana i tastature. Ovaj senzor se nalazi odmah do kamere namenjene video-konferencijskim pozivima. Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka kao i posvećeni taster kamere. Sa gornje strane telefona je 2.5mm audio utičnica telefona kao i tanki slot za punjač (2mm).

Mehanizam sa oprugom radi bez ikakvih problema – dve polovine se kreću napred i nazad veoma lagano. Sa zadnje strane telefona nalazi se 3.2MP kamera, LED blic kao i rešetka zvučnika.

Ekran

Uređaj je opremljen 2.4’’ QVGA (240x320 piksela) ekranom koji ima mogućnost prikazivanja 16 miliona boja i koji pruža jasnu sliku koja ostaje vidljiva u različitim okruženjima. Ekran ovog modela je potpuno isti kao što je onaj koji je iskorišćen kod modela Nokia N82.

Ukoliko uporedimo ekran modela 6210 sa ekranom aparata Nokia N95, sigurno nećemo videti nikakvu realnu prednost drugog modela, ali kada su u pitanju Nokia N95 8Gb i njen 2.8’’ ekran, razlika od 0.4’’ sigurno neće proći nezapaženo. Uopšteno, ekran N82 se odlično pokazao. Ekran može prikazati do 8 tekstualnih i do 3 servisne linije. U nekim režimima moguć je prikaz do 14 tekstualnih linija. Svi fontovi su oštri i laki za čitanje.

Ekran modela Nokia 6210 bledi pri izloženosti sunčevim zracima- čak ni njegova dijagonala ne uspeva da spasi stvar. Stoga kada je u pitanju navigacija moraćete telefon da pomerate napred-nazad da biste pronašli pravi ugao gledanja ili da se jednostavno oslonite na glasovno navođenje.

Tastatura

Navigaciona grupa je prilično velika kao i sa dobrim razmacima, tako da se gotovo nikada neće dogoditi da pritisnete pogrešan taster. Neposredno ispod četvorostranog navigacionog pada se nalazi GPS prečica sa servisnim LED-om postavljenim odmah pored.

Numerička tastatura je načinjena od plastike a svi tasteri su grupisani; ipak, i dalje je zadovoljstvo koristiti je. Tastatura je osvetljenja belim pozadinskim osvetljenjem.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 950mAh (BL-5F), što je prilično čudan izbor obzirom da uređaji N serije obično koriste baterije kapaciteta višeg od 1000mAh (recimo 1050mAh baterija je upotrebljena kod modela N92, 1200mAh kod N78). Obzirom da je 6210 Navigator rešenje čija je primarna funkcija navigacija koja sama o sebi dosta brzo troši bateriju bilo bi logično da je implementirana baterija višeg kapaciteta ali to nije slučaj. Moguće je da su se dizajneri rukovodili idejom da se u najvećoj meri navigacija primenjuje u kolima, pri čemu se 6210 može povezati na auto punjač i biti stalno povezana sa njim tokom zadataka navigacije. Ali očigledno je da su dizajneri potpuno zaboravili korisnike koji koriste funkciju navigacije prilikom pešačenja. Iako postoji dovoljna količina prostora kod modela 6210 da se primeni jedinica višeg kapaciteta, proizvođač još uvek nije najavio baterije višeg kapaciteta.

Prema tvrdnji proizvođača Nokia 6210 može da obezbedi 5 sati razgovora i 240 časova rada u režimu mirovanja. Kontinualna muzička reprodukcija sa jednim punjenjem baterije je moguća u trajanju od 20 časova. Kada je u pitanju video snimanje u maksimalnom kvalitetu, baterija omogućava 140 minuta ovakvih aktivnosti, dok je video reprodukcija ograničena na 190 minuta.

Prilikom testiranja baterija ovog modela je trajala oko 2 dana pri čemu smo 6210 Navigator koristili po sat i po za pozive, dvadesetak snimaka kamerom, nekoliko minuta reprodukcije video sadržaja i oko jedan sat slušanja muzike/radija. Bateriji modela Nokia 6210 Navigator je potrebno oko 2 časa da se napuni u potpunosti.

Ispod se nalaze vremena trajanja baterije modela Nokia 6210 Navigator u različitim primenama:

GPS-navigacija – 3 sata
Video reprodukcija – 4 sata
WEB-surfovanje (EDGE) – 3 sata
Muzika (preko slušalica) – 19 sati
Radio – 12.5 sati
Igre – 4 sata

Na žalost ovaj telefon ne može da obezbedi značajna vremena kada je u pitanju korišćenje GPS navigacije iako je to njegova glavna funkcija.

Memorija

Uređaj se isporučuje opremljen sa 64Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 20Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica – reč „usporenje“ definitivno nije od onih koje opisuju model Nokia 6210. Iako deli istu platformu kao N78 (kako hadrversku tako i softversku) 6210 je za nijansu sporiji od ovog uređaja prilikom pokretanja aplikacija a takođe pokazuje određenu tendenciju zamrzavanja pri učitavanju mapa.

Korisniku je na raspolaganju gotovo 120 Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

6210 NAVIGATOR radi sa microSD memorijskim karticama (zamena bez isključenja je omogućena). Uređaj se isporučuje sa jedinicimom kapaciteta 2Gb a bez problema je identifikovao i karticu kapaciteta 8Gb.

Hardver

Korišćenje TI OMAP 2420 platforme koja je iskorišćena kod modela N82 ne bi bilo prava stvar u relativno jeftinom rešenju, pa je kompanija za 6210 Navigator odlučila da iskoristi single-chip platformu kompanije Freescale, odnosno ARM 11 procesor koji radi na radnom taktu od 369Mhz. Telefon poseduje i senzor pokreta ali se on koristi tek za nekoliko funkcija.

Performanse

6210 se gotovo uopšte ne razlikuje od modela Nokia N82/N78 kada su u pitanju performanse tako da je u liniji sa ostalim rešenjima baziranim na S60 platformi.

USB, Bluetooth

USB. Možete odabrati jedan od 3 režima povezivanja u USB podešavanjima za model 6210 Navigator:

Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Print – nije potrebno objašnjenje.

Najveća brzina prenosa podataka je oko 1 Mb/s.

Bluetooth. Smart telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 sa podrškom za EDR. Podržani su sledeći profili:

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 6210 Navigator je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela 6210 Navigator.

Kamera

Kamera modela 6210 Navigator je F2.8/4.6, 3.2 MP, CMOS jedinica sa omogućenim autofokusom. Imao sam čudan utisak da smo ovu kameru već negde videli. Naravno, u pitanju je kamera koja je iskorišćena kod dobrog starog N78 ali u nešto drugačijoj ambalaži – ako ništa drugo ove kamere su makar slične. Kada je u pitanju kvalitet slika reći ću da je on takav kakav se i može očekivati od ovakvog tipa kamere – on je generalno u redu i bilo bi suviše i očekivati bilo šta više od njega. Nismo baš zadovoljni nedostatakom poklopca sočiva, koji je sada svojstvo rešenja koja su bazirana na fotografisanju. Za razliku od Nokia-e N78, 6210 Navigator poseduje nešto oslabljeni interfejs kamere tako da on izgleda kao većina drugih ponuda koje su bazirane na FP2 i kojima fotografije nisu jača strana.

Govoreći o novim karakteristikama koje donosi FP2 ne možemo da previdimo mogućnost geografskog praćenja koja dodaje vaše trenutne koordinate foto tagovima tako da možete da ih proverite na mapi. Za pojedine servise kao što je Flickr ova karakteristika ne može biti više dobrodošla. Ukoliko vam je GPS navigacija isključena dobijanje GPS informacije će potrajati neko vreme tako da može da se desi da na nekima od prvih fotografija nećete imati standardne geografske tagove.

YMožete odabrati jendu od sledećih rezolucija:

Print 3M – Velika
Print 2M – Velika
Print/e-mail - 0.8M – Mala
Za multimedijalne poruke - 0.3M

Proizvođač nije obezbedio realne rezolucije slika tako da smo morali sami da ih odredimo. Sledeće rezolucije fotografija su korišćene u gorepomenutim režimima: 2048x1536, 1600x1200, 1024x768, 640x480. Prosečne veličine slika su 1Mb, 600-700Kb, 250-300Kb i 75-100Kb respektivno. Ne postoje podešavanja vezana za kvalitet slika kod modela Nokia 6210 Navigator.

Telefon koristi karakteristiku digitalnog zuma koja može da bude do vrednosti X20, a takođe dostupni su normalni i pojačani zum – ovaj drugi omogućava dostizanje maksimalnog uvećanja, kada se na vašoj slici pojavljuju nesavršenosti. Kada koristite standardni digitalni zum međutim ove nesavršenosti nisu toliko izražene. Sa druge strane obzirom da ove karakteristike možete da primenite u svakom grafičkom editoru fotografisanje sa zumom možda nije najpametnija ideja.

Režimi fotografisanja uključuju režim definisan od strane korisnika, auto i macro režime. Ostale opcije uključuju režime portrait, landscape, night, night.

Blic se može podesiti da se uključuje automatski, možete ga isključiti ili podesiti da radi u režimu koji redukuje efekat crvenih očiju. Self timer se može programirati za okidanje nakon 2, 10 ili 20 sekundi. Kamera telefona može i da kreira snimke velikom brzinom (tri odjednom) što može da bude zgodno kada treba da fotografišete objekte u pokretu. Ova funkcija je namenjena da bude protivteža BestPic karakteristici kod telefona kompanije Sony Ericsson, ali za sada nudi slabiju fleskibilnost.

Kompenzacija ekspozicije – ova karakteristika je interesantna u nekim specifičnim okruženjima, kada će da obezbedi bolje i oštrije fotografije. Može da bude modifikovana u opsegu od -2 do +2 sa korakom 0.5.

Uravnoteženje belog – Auto, Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent. Efekti koji se mogu primeniti su Sepia, Black&White, Negative.

ISO podešavanja se mogu po podrazumevanom podešavanju podesiti na Auto, dok se ostale opcije mogu odabrati manuelno; slično kao kod nekih drugih aparata ovde je proizvođač smislio da korisnici mogu da odaberu opsege umesto specifičnih ISO vrednosti. Drugim rečima kada odaberete nisko ISO podešavanje ono uključuje podešavanja od 60 do 200 itd. Ovo je još jedan korak ka masovnom tržištu i pokušaj da se krajnji korisnik isključi iz podešavanja koja mu mogu biti nejasna.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Panorama reim modela 6210 Navigator radi prilično dobro, telefon zajedno spaja sve fragmente automatski.

(+) Uvećaj

Video snimanje. . Kada snimate video sadržaje modelom 6210 Navigator postoji značajno manje podešavanja nego kada snimate obične fotografije. Ovde postoji softverski stabilizator slike koji je prvi put predstavljen kod modela Nokia N80. Možete podesiti uravnoteženje belog pri čemu imate mogućnsot odabira Automatic, Sun, Cloudy, Incandescent, Fluorescent opcija. Odabir efekata uključuje opcije Sepia, Black&White, Negative, Vivid. Postoje samo dva dostupna režima snimanja – auto ili noćni režim. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 640x480 piksela (MPEG-4). Takođe imate opciju da isključite zvuk, ali ne i da podesite brzinu FPS koji je zaključan na 15. 6210 Navigator omogućava snimanje video klipova dokle god imate slobodne memorije.

Primer video klipa 1 (mp4, 10,4 mb)
Primer video klipa 2 (mp4, 4,97 mb)

Nokia Maps 2.0 – navigacija

Naše glavno nezadovoljstvo kada je u pitanju funkcionalnost navigacije kod modela Nokia 6210 je to što njegov navigacioni softver ni u kom slučaju nije jedinstven – gotovo svaki GPS omogućeni uređaj poseduje iste mape i alate. Međutim, kod ovog modela postoji specijalni dodatak – to je kompas na ekranu koji će veoma dobro doći pešacima koji koriste funkciju navigacije. Ekran ove aplikacije vam pokazuje kompas. Ova funkcija je vrlo korisna jer bez obzira kako je telefon pozicioniran u datom momentu mapa će se rotirati da bi se izračunala vaša pozicija i pravac. Iako kompas radi dobro i generalno je zanimljiv, on nije od neke naročite koristi. U suštini on bi mogao da bude implementiran u svaki Nokia brendirani smart telefon koji poseduje senzor pokreta.

Video klip, kompas (wmv, 13,2 mb)

Još jedna stvar koju treba pomenuti kada je u pitanju Nokia 6210 Navigator je to što Nokia nudi šestomesečnu licencu za navigacioni softver (Walk & Drive) koji uključuje glasovno navođenje i navigaciju, iako se na sajtu proizvođača ne nalazi šestomesečna licena u ponudi su 3- i 12-mesečni paketi koji se prodaju za €25 odnosno €70 respektivno. Ali i ovde postoji trik. Nakon što šestomesečni period licenciranja istekne korisnici će biti primorani da je produže bilo tromesečnim ili godišnjim paketom. U najvećem broju slučajeva, iskustvo pokazuje da se korisnici odlučuju za godišnje pakete.

Ono što mi se sviđa kod Nokia-e 6210 Navigator je to što navigacioni taster počinje da treperi svaki put kada uređaj prati vašu lokaciju. Ovo je zgodan dodatak, ali treba napomenuti da Nokia 6220 ima istu ovu funkciju (mada je kod nje navigacioni taster postavljen sa leve strane). Kao nedostatak moram napomenuti da ekran modela Nokia 6210 izbledi prilikom izlaganja sunčevim zracima što je veliki problem za pešake.

Ono što je dosta frustrirajuće kod ovog telefona je što pristupne tačke koje su grupisane moraju da budu resetovane sa vremena na vreme – u suštini ovo je jedan od nedostataka FP2 i čini obavezujućim resetovanje i ponovno podešavanje. Takođe još jedan detalj koji je vredan pomena je taj što druga verzija GPS aplikacije je veoma „gladna“ internet saobraćaja – svaka ruta koja se prati zahteva preuzimanje barem 2 do 3Mb podataka preko GPRS/EDGE što nimalo nije jeftino, dodajte hibridni režim za mape i troškovi korišćenja navgacije će porasti do neba. Prema tome, nameće se zaključak da navigacija nije naročito primamljiva ovih dana. Na žalost aplikacija ne kreira cache fajlove za mape i slike, što vas primorava da ih učitavate svaki put. Suština je da se mape čuvaju u memoriji telefona ali se informacije ažuriraju veoma brzo, što važi i za satelitske slike koje se preuzimaju zasebno). Sa druge strane korisnici koji uživaju u blagodetima 3G HSDPA mreža i mnogo jeftinijih tarifa za prenos podataka će imati odličnu pomoć u vidu navigacije preko Nokia Maps 2.0.

Ukoliko poredimo performanse modela Nokia 6210 Navigator sa ostalim S60 smart telefonima koji se isporučuju sa GPS prijemnicima, možemo sa žalošću da potvrdimo da 6210 nije ništa naročito bolji. Pored toga, ovaj model poseduje manje RAM-a, nedostaje mu WiFi i pokreće ga jeftina single čip platforma – sve ovo Nokia 6210 Navigator čini manje pogodnim modelom, da ne govorimo o multitasking zadacima (pojašnjenja radi reći ćemo da ne možete da radite sa mapama i drugim aplikacijama istovrmeno). Dodatak svemu ovom je što baterija releativno malog kapaciteta ne poboljšava situaciju nimalo – tri časa navigacije za pešake nije baš najbolji rezultat.

Muzički odeljak

Iskreno govoreći Nokia 6210 Navigator nije vrsta uređaja koji bi mogao da prođe kao model koji ima dobar muzički odeljak. Njegovo kućište karakteriše 2.5mm audio utičnica, a sam telefon u prodajnom pakovanju sadrži prosečne slušalice. Međutim, ukoliko sa ovim telefonom povežete neke od kvalitetnijih slušalica, kvalitet zvuka se značajno popravlja. Ovo mi je zvučalo dosta čudno pa smo telefon podvrgli RMAA testovima. Takođe, smo ga suočili sa muzičkim rešenjima istog proizvođača Nokia XpressMusic 5220 i XpreesMusic 5320. Rezultati su bili prilično iznenađujući – ispostavilo se da se Nokia 5320 i 6210 razlikuju malo ili nimalo (sve što može da se podvede pod standardnu grešku), dok je Nokia 5320 takođe veoma blizu ali je karakteriše bolji odnos signal/šum. Sve u svemu, u pitanju je odličan dokaz koliko su S60 bazirana rešenja trenutno standardizovana. Ovako se zvučni doživljaj neznatno popravlja implementiranjem AIC33 čipa kod telefona namenjenih muzičkoj reprodukciji, dok su oni drugi čije su glavne karakteristike nešto drugačije bazirani samo na standardnom setu karakteristika platforme, ali ovo ne menja kvalitet zvuka u velikoj meri.

RightMark Audio Analyzer testovi: :

Alexander Dembovsky je rekao:

Uprkos tome što je pozicioniran striktno kao navigaciono rešenje, 6210 Navigator kada je u pitanju muzički odeljak je blizak performansama XpressMusic opsega. Ukoliko koristi isti čip za obradu zvuka koji se usmerava ka slušalicama, ne bih bio iznenađen.

Na žalost telefon ne poseduje 3.5mm audio utičnicu tako da ukoliko želimo da isprobamo ovakve slušalice moramo da se oslonimo na adapter, što ipak utvrdilo se nema naročito negativan uticaj na kvalitet zvuka. Nivo izlaznog signala je takođe veoma dobar.

Govoreći o specijalnim karakterisitkama koje su se pojavile kod ovog modela želeo bih da napomenem neznanto niže visoke tonove, što za rezultat daje da je rezultat manje oštar, po mom mišljenju.

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.19, -0.92 Prosečan
Nivo šuma, dB (A): -84.0Dobar
Dinamički opseg, dB (A): 84.0Dobar
THD, %:: 0.015Dobar
IMD, %: 0.647Loš
Stereo transkripcija, dB: -77.7Veoma dobra
Intermodulacija pri 10 kHz, %: 0.133Prosečna

Frekventni odziv

Nivo šuma

Nokia 6210 Navigator protiv Nokia 5320 XpressMusic protiv Nokia 5220 XpressMusic:

Opšte performanse

TestNokia 6210Nokia 5220Nokia 5320
Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.19, -0.92+0.17, -1.50+0.17, -1.38
Nivo šuma, dB (A): -84.0-88.5-80.9
Dinamički opseg, dB (A): 84.087.680.9
THD, %:: 0.0150.0110.015
IMD, %: 0.6470.3310.365
Stereo transkripcija, dB: -77.7-73.3-75.9

Frekventni odziv

Nivo šuma

Dodatne aplikacije

Standardni set aplikacija modela Nokia 6210 Navigator karakterišu uobičajene aplikacije uključujući QuickOffice za čitanje office dokumenata i prezentacija. Kompletna verzija ove aplikacije (kupuje se zasebno) omogućava i da editujete dokumente. Pored toga telefon ima mogućnost da manipuliše Adobe Acrobat fajlovima i ZIP arhivama. Takođe uz model 6210 se isporučuje nova aplikacija - Dictionary (rečnik) čiji naziv dovoljno objašnjava njenu funkcionalnost.

Među igrama koje se isporučuju sa modelom Nokia 6210 Navigator je Jelly Chase koja koristi ugrađeni senzor pokreta i u kojoj je potrebno da skupljate balončiće okrećući telefon u raznim pravcima.

Nećemo se fokusirati na sve teme i pozadinske slike koje su dostupne sa telefonom – činjenica je da ih telefon nudi zaista dosta, plus postoji i ogroman broj sadržaja koji se mogu preuzeti.

Utisci

Kvalitet poziva nikada nije predstavljao problem kada je u pitanju 6210 Navigator. On je lako ispunio naša očekivanja kada su u pitanju Nokia brendirani telefoni. Melodije zvona zvuče prilično glasno zahvaljujući dual zvučniku koji poseduje ovaj telefon. Na naše iznenađenje vibracija modela 6210 je prilično prodorna.

Nokia 6210 Navigator bi trebala na tržištu da se pojavi u mesecu avgustu po ceni koja uključuje šestomesečnu licencu za pešačku i navigaciju u automobilu.

Da li Nokia 6210 vredna svog naziva portabl navigatora? Suština je u sledećem – ovaj model nema nekih značajnih nedostataka ali se ne razlikuje od ostalih uređaja baziranih na S60 platformi (iako poseduje kompas na ekranu koji se nakon što se 5 do 10 minuta zabavljate sa njim pokazuje kao u najvećoj meri beskoristan). Da li će Nokia uspeti da ovaj uređaj uvede na mainstream tržište? Za odgovor na ovo pitanje treba razmotriti veći broj faktora, ali treba imati na umu da je Nokia 6210 namenjena specifičnim tržištima, gde su navigaciona rešenja ona koja se traže. Sa druge strane Nokia 6210 dosta je povoljna ponuda kada se gleda odnos cena/kvalitet. Međutim, funkcija navigacije ovog modela neće biti od naročite koristi kada je u pitanju većina zemalja i odgovaraće samo malom sloju ljudi koji shvataju poentu navgacije na mobilnom telefonu. Sa druge strani, veći broj korisnika će se odlučiti za neki od modela N serije ili neki od dolazećih modela E serije. Tako se kao zaključak nameće da ne postoji baš brojno tržište niti ciljna grupa za ovaj telefon. Interesantno je da je slična priča pratila i model Nokia 6110 Navigator, što je i imalo ogroman uticaj na veoma lošu prodaju prvog Nokia-inog navigacionog uređaja. Čini se da proizvođač čeka da se ovo tržšte još više raširi i dobije na popularnosti da bi onda predstavio rešenje za masovno tržište u pravo vreme. Prema mom sopstvenom mišljenju ne postoji argument koji govori u prilog kupovini Nokia 66210 Navigator telefona u ovom trenutku. On se ne razlikuje od starijih ponuda po pitanju navigacije, koja mogu da budu ažurirana najnovijim verzijama Nokia maps, a sasvim sigurno bi izgubio u suočavanju sa najnovijim i najboljim ponudama opremeljnim FP2 paketom.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024