C902i 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson C902i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson C902i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson C902i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan GSM/UMTS-telefon Sony Ericsson C902

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Stereo-slušalice
CD sa softverom
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Bez obzira koliko gledali u njega, Sony Ericsson C902 ćete uvek upoređivati sa modelom Sony Ericsson K850i. Oba su pozicionirana kao rešenja koja akcenat stavljaju na fotografiju i oba poseduju 5MP kameru. Po tom pitanju se ne čine nimalo različitim a C902 može da se pohvali tanjim profilom zahvaljujući novim tehnologijama i hardveru koji ne utiče na kvalitet slike. To je ono na šta većina korisnika obraća pažnju. Na primer, da li prisustvo „Cyber Shot“ znači da je krajnji cilj proizvođača da podigne kvalitet slike na svojim uređajima? Očigledno ne. Ono što oni žele jeste da se snimanje fotografija načini što je moguće jednostavnijim, što predstavlja veliku razliku. Ista paradigma važi za tržište kompaktnih digitalnih foto-aparata koji su dizajnirani na osnovu „point & shoot“ principa, sa svim režimima koji korisniku mogu zatrebati preko tastera prečica. Međutim, u isto vreme jeftini aparati ne znači da su automatski u liniji sa profesionalnim aparatima po pitanju kvaliteta. Osim toga, prosečni korisnik više voli kompaktne digitalne foto-aparate, budući da su oni jednostavniji, intuitivniji i da obezbeđuju razumno dobre fotografije bez mnogo muke oko podešavanja. Dalje, imajući u vidu da su kompaktni aparati zamenjeni za profesionalnije alate, veliki broj korisnika potroši dobar deo vremena pre nego što načini manje ili više prihvatljive fotografije. Da li je to zaista potrebno? Da li je vredno novca i vremena? Perfekcionisti će na ovo dati jedini mogući odgovor ali sa druge strane većina ljudi ne žudi za boljim kvalitetom slike nego što je onaj koji pruža digitalni foto-aparat, ono što svi traže jeste laka i jednostavna upotreba. U suštini, to su korisnici kojima je C902 namenjen. Ovakav pristup nije ništa novo – Sony Ericsson-ova Walkman linija je takođe zasnovana na njemu, gde su osrednje performanse zvuka nadmašile one koje nude interfejsi plejera i muzički orijentisane dodatne aplikacije. Dodajte malo mode svemu ovome i dobićete tipičnu vrhunsku ponudu kompanije Sony Ericsson.

Sony Ericsson C902 je zamišljen kao mainstream rešenje nastavljajući tamo gde su stali modeli Sony Ericsson T610, T630, K750 i delimično K850. Možda će zvučati čudno, osim K850, svi drugi telefoni su „all-in-one“ do nekog određenog opsega. Stvar je u tome što je Sony Ericsson šireći svoj portfolio primoran da se fokusira na jednu ili dve karakteristike na najbolji mogući način, dok su druge manje važne ili se uopšte ne pominju pri reklamiranju. Isto važi i za C902 – akcenat je na mogućnostima koje pruža odeljak za fotografisanje, iako su i ostale karakteristike tražene na tržištu i to sve zahvaljujući A200 platformi. Nažalost, ovakav pristup uveliko ograničava ciljnu grupu; da bi pojasnili šta ovim mislimo, setite se koliko je telefona T610 prodato ili se setite fantastičnog uspeha Sony Ericsson K750i, dok njihovi naslednici nisu bili toliko privlačni i nisu zabeležili takve uspehe. Vrhunac ove izmene u viziji kompanije Sony Ericsson po pitanju pozicioniranja proizvoda došao je zajedno sa K850i, prvom 5MP ponudom koja je na tržište stigla kasnije nego Nokia-ine ponude. Kada se K850i konačno pojavio na tržištu, Nokia je odmah predstavila sličan ali ipak napredniji model Nokia N82. Ispostavilo se da je Sony Ericsson nadmudrio sam sebe fokusirajući se više na odeljak za fotografisanje modela K850i, dok je Nokia-in pristup za model N82 bio mnogo zanimljiviji, budući da je ovaj model predstavljao telefon koji poseduje ksenonski blic kao i GPS, WiFi i Web pretraživač sa svim mogućim karakteristikama. Ono što je još važnije dodatnu pažnju su usmerili na sekundarne karakteristike uređaja. Problem sa pozicioniranjem je to što je uređaj shvaćen više kao portabl digitalni foto-aparat a manje kao telefon, tako da su sve druge karakteristike koje nudi u većini slučajeva bile previđene. Model C902 stoji na samoj ivici da ga zadesi ista sudbina, ali još uvek nije poznato da li će krenuti stopama K850 ili ne. Verujem da čak iako Sony Ericsson ne učini ono što je neophodno u kontekstu reklamne kampanje vezane za ovaj telefon i PR, korisnici će i sami eventualno spoznati dodatne mogućnosti ovog modela. Sigurno je da će ovaj model postati veoma privlačno pomodno rešenje sa pristojnim specifikacijama.

Koji su modeli koji su slični ovom? Ukoliko ostavimo na stranu sve mogućnosti za fotografisanje, postoji nekoliko pomodnih rešenja koji imaju sličnu ciljnu grupu – Nokia 6500 Classic, Samsung U800 Soul, Sony Ericsson W890i. Svi ovi modeli će se sigurno najviše dopasti muškarcima i ženama između 25 i 35 godina koji imaju bolja primanja a sigurno je da će biti i nekih korisnika izvan opsega navedenih godina.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon je dostupan u dve boje – crna i crvena; iako oba telefona odlikuje sjajna crna površina koja predstavlja pravi magnet za otiske prstiju, masnoća i sa obraza i ruku se ne primećuje toliko tako da nećete morati brisati telefon svakih pet sekundi.

Dimenzije modela C902 su 108x49x10.5mm a težak je 107 grama, što ga čini aparatom koji odlično staje u šaku. Kvalitet izrade je vrhunski a veoma smo zadovoljni i korišćenim materijalima: kućište je načinjeno od metala a ostali deo je izrađen od plastike koja podseća na metal. Poklopac baterije je u potpunosti izrađen od metala i ne poseduje plastične umetke – zahvaljujući odličnoj izradi telefon deluje veoma čvrsto.

Video klip: izgled, dimenzije, interfejs kamere (wmv, 20,2 mb)

Odlučili smo da ne testiramo čvrstoću modela C902 ali tokom nekoliko meseci koliko smo koristili ovaj telefon dosta toga smo radili sa njim a on je i posle svega izgledao kao nov. Sve u svemu, kvalitet izrade i izdržljivost C902 zaslužuju svaku pohvalu, zapravo je čvrst kao i Sony Ericsson K800i.

Sledeća stvar koja muči veliki broj korisnika jeste pitanje da li se boja guli vremenom ili ne. Mi smo koristili ovaj model nekoliko meseci tražeći odgovor na ovo pitanje i sada potpuno sigurni možemo reći da C902 neće tako lako izgubiti savršeni izgled. Međutim, bilo je nekoliko problema u par oblasti – na primer, mesto gde se kači i povlači poklopac baterije. Kod našeg aparata mali deo farbe se tu skinuo otkrivajući da je sloj farbe prilično debeo. Ipak ova pukotina se nije širila dalje. Drugo, srebrna boja modela C902 skida se sa leve strane, oko mehanizma za otvaranje kamere; međutim, to nije ništa oko čega bi čovek morao da se zabrine – zapravo možda nećete ni primetiti ove tačkice kroz koje se nazire osnovna boja telefona.

Tu su dve problematične zone koje ne utiču na izgled C902 ni na koji način. Nema potrebe brinuti o kvalitetu boje uređaja – veoma je teško oštetiti je u kratkom vremenskom roku bez obzira koliko oštro se ponašate prema telefonu. Nakon nekoliko godina provedenih u vašem džepu zajedno sa tasterima, muzičkim plejerom i ko zna čim – možda će biti oštećen ali to je potpuno druga priča. Iako ne možemo reći da je model C902 otporan na metke, on je veoma blizu toga, u suštini, to je jedna od najizdržljivijih ponuda koje je Sony Ericsson predstavio ovih dana.

Budući da govorimo o neodstacima, ne mogu a da ne pomenem navigacioni taster ovog telefona, da budem precizniji OK taster unutar njega. Sa razdaljine od 10cm nikada ne možete videti šta nije u redu sa njim. Međutim, pažljivijim pregledom otkrićete da je skoro savršeni krug ustvari LED indikator ili nešto tome slično, ali to nije istina – ono što vidite zapravo je izgrebana plastika a oblik joj je takav usled nezgrapnog dizajna tastera. Iskreno govoreći, nama to ne predstavlja nikakav problem, pa ne bi trebalo ni vama. Neko čak može reći da je to zanimljiv vizuelni dodatak budući da se ova ogrebotina odlično uklapa sa tasterom.

Sa leve strane nalazi se konektor za interfejs dok se sa desne strane nalazi taster kamere i taster za kontrolu jačine zvuka koji se blago nazire van kućišta tako da ga je veoma lako koristiti. Ispod ekrana nalazi se senzor ambijentalne svetlosti koji je odgovoran kako za pozadinsko osvetljenje tastature kao i za osvetljenje ekrana; osim toga, sa desne strane nalazi se kamera za video-konferencijske pozive. Sa zadnje strane nalazi se zvučnik, pored metalnog umetka nalazi se svetlo plavi indikator, međutim, sočiva kamere se ovde ne nalaze. Stvar je u tome što C902 koristi jedinstveni dizajn gde je kamera skrivena unutar kućišta što znači da morate izvući gornji deo kućišta da bi se kamera prikazala. Bolje da koristite obe ruke za ovo držeći telefon sa strane. Kada je C902 u potpunosti otvoren poveća se skoro za 1cm; a sa zadnje strane nalaze se sočiva kamere, LED blic kao i ogledalo za slikanje samoga sebe. Jedna od pozitivnih stvari ovde jeste to što sočiva kamere nisu izložena habanju; međutim, na klizačima mehanizma i u uglovima se veoma brzo nakupi dosta prljavštine tako da će povremeno čišćenje C902 neizbežno.

Mehanizam za otvaranje je vrlo jednostavan – gornja strana se otvara sa lakoćom, plus telefon ne poseduje opruge. Možete videti da je plastika donekle istrošena na sredini i da na gornjoj polovini postoje dosta duboke ogrebotine. Ali u suštini ih nećete videti izuzev kada snimate fotografije ili video sadržaje. Retko ko bi mogao da ovo smatra ozbiljnim nedostatkom modela C902. Pomislite o tome šta vam je važnije kada snimate fotografiju – nekoliko ogrebotina koje su skrivene u unutrašnjosti telefona većinu vremena ili slika na ekranu. Nema ništa toliko loše u tim ogrebotinama i ovo svakako ne bismo mogli smatrati nedostatkom modela Sony Ericsson C902.

Kod modela C902 ne postoji otvor za provlečanje trake za nošenje telefona, ali možete je vezati za jedan od otvora na poklopcu baterije (ovo je sasvim u redu, obzirom da se u tom slučaju poklopac baterije neće odvojiti od telefona).

Ekran

Model C902 koristi TFT ekran rezolucije 240x320 piksela (dijagonale 2"), koji može da prikaže 262.144 boje. U zatvorenom slika izgleda glatka, kristalna i jasna. U suštini kada je u pitanju prikaz boja ovaj model je jedna od najboljih ponuda na tržištu. Ekran modela C902 može da prikaže 9 tekstualnih i 4 servisne linije dok neki režimi omogućavaju čak prikaz većeg broja informacija. Ekran se ponaša dobro prilikom izlaganja sunčevim zracima ali slika na njemu izgleda delimično bleđa.

Ugrađeni senzor pokreta omogućava da ekran modela C902 rotirate automatski bilo da se nalazite u Web pretraživaču ili u galeriji slika.

Tastatura

Numerička tastatura modela C902 je donekle izdignuta, slično načinu na koji je to urađeno kod nekih od prethodnih modela kompanije Sony Ericsson. Svenu svemu, ova tastatura donosi prosečan nivo ergonomije, iako su tasteri dosta gusto postavljeni što je svakako nedostatak. Dok se za tastere ne može reći da su preterano loši, isto tako ne možemo da kaženo da su zgodni za unos teksta – nešto između bi bila prava definicija. Navigacioni taster je dosta lak za korišćenje i odgovaraće većini korisnika.

Pozadinsko osvetljenje tastature se podešava ugrađenim senzorom svetla. svi tasteri su ravnomerno osvetljeni belom bojom.

Baterija

C702 koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 930mAh (BST-33). Prema tvrdnji proizvođača ova baterija može da obezbedi 400 časova rada telefona u režimu mirovanja odnosno 9 sati razgovora.

Prilikom testiranja uređaja baterija modela C902 je trajala 2,5-3 dana prosečne upotrebe – što je obuhvatalo oko 1 čas poziva, 30 minuta igranja igara, 20 minuta surfovanja internetom i nekoliko časova slušanja muzike. Pri korišćenju telefona u okruženju koje je dobro pokrivenom mrežom mobilnih operatera, učinak baterije se poboljšava najmanje za 50%. Telefon takođe, jednim punjenjem baterije obezbeđuje 17.5 časova kontinualne reprodukcije muzike. Potrebno je oko 2 časa da se baterija modela C902 u potpunosti napuni (njenim punjenjem u trajanju od 1.5 časova dopunićete je do 80%).

Memorija, memorijska kartica

Uređaj poseduje oko 160Mb memorije koja je dostupna korisniku. Kartice možete menjati bez isključivanja telefona. Telefon podržava kartice kapaciteta do 4GB, ali kada se pojave one većeg kapaciteta moći će i da radi sa njima.

Kamera

Telefon koristi 5MP CMOS modul kamere kompanije Samsung, koji je potpuno isti kao onaj koji je iskorišćen kod modela Samsung U900 – jedina stvar koja razlikuje ove dve kamere je obrada slika, što nas dovodi do zaključka da svaka kompanija ima sopstveni algoritam za to. Matrica koja je ugrađena u model Sony Ericsson C902 je jedna od najskupljih koje se mogu pronaći na tržištu; ona je odabrana za model C902 upravo zbog svojih kompaktnih dimenzija obzirom da je to ono što je ovom telefonu bilo potrebno.

Imali smo nekoliko nedoumica po pitanju kamere modela C902, odnosno pitanje je bilo da li je ova kamera ista kao ona koja je implementirana u model Sony Ericsson K850i. Stoga sam odlučio da ih uporedim jedne sa drugima. I dok fotografije koje su nastale u lošim uslovima osvetljenja izgledaju prilično jednako (proverite fotografije – detalje, kvalitet i boje fotografija nastalih modelom C902, u liniju su sa onim koje su kreirane modelom K850i). Međutim, kod fotografija koje su snimljene na ulici sa boljim osvetljenjem, razlika je veća – generalno C902 nudi manje detalja, više zamućenosti i manje osvetljenosti u poređenju sa fotografijama nastalim modelom K850i. Stoga na prvi pogled ove razlike mogu biti minorne i zanemarljive i kao što smo rekli na početku testa mnogi će ih jednostavno prevideti.

Sony Ericsson K850 Sony Ericsson C902
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Sve fotografije izgledaju odlično na ekranu modela C902, ali najveći deo zasluga za to pripada odličnom ekranu ovog telefona. Sa druge strane stvar se potpuno menja kada ove fotografije prebacite na računar i pogledate ih na monitoru. Jedna mala napomena – buduća rešenja će najverovatnije koristiti isti softver ali drugačiji hardver za odeljak za fotografije što će za rezultat dati drugačiji nivo kvaliteta.

Dakle, nakon otvaranja modula kamere C902 trenutno poziva aplikaciju kamere, prebacujući ekran na landscape orjentaciju i osvetljava 8 osetljivih na dodir tastera sa prečicama oko ekrana, omogućavajući pristup jednim dodirom svim glavnim podešavanjima i opcijama, što čini model C902 mnogo više korisnički orjentisanim i lakšim za korišćenje. Kada snimate video klipove ili pregledate slike, nisu sve prečice osvetljene, jer neke od njih nisu potrebne u ovim režimima.

C902 podržava četiri podešavanja rezolucije:
5M – 2592x1944 piksela
3M – 2048x1536 piksela
1M – 1280x960 piksela
VGA – 640x480 piksela

Postoje dva nivoa kvaliteta slika – Normal i Fine. Razlika između njih odnosi se na veličinu fajla. Postoje četiri režima fotografisanja koji su dostupni sa modelom C902 – normal, BestPic (dve brzine – brza i spora; omogućava kreiranje serije fotografija i odabira najbolje među njima), Panorama (tri dela jedne panorame se automatski povezuju zajedno), Frames (dostupno je nekih dvadesetak ramova, nakon primene nekog od njih telefon autoamtski smanjuje rezoluciju slike).

(+) Uvećaj sliku

Takođe kod modela C902 je dostupno šest scena: Twilight Landscape, Landscape, Portrait, Beach/Snow, Sports, Document, kao i Auto. Podešavanja fokusa su sledeća: auto, macro, infinite, Face Detection. Ova poslednja će sasvim sigurno biti jedna od omiljenih među korisnicima jer mogućava telefonu da se fokusira upravo na lice osobe koju fotografišete. Ipak kada fotografišete grupnu fotografiju treba biti oprezan sa ovom karakteristikom jer se može dogoditi da Face Detection tehnologija bude u neku ruku “zbunjena”.

Ne postoji način da se podesi LED blic osim da ga isključite. Verovatno je ova druga opcija bolja jer blic neće biti od neke realne koristi i ne može nikako da se uporedi sa ksenonskim blicem koji postoji kod modela K850i (iako se pokazao bolji kada slikate predmete koji su blizu ili kada slikate objekte).

C902 takođe nudi i samo tajmer, dva režima merenja (sport i normal), podešavanja jačine osvetljenja (-2 do 2, podeševanje se vrši pritiskanjem navigacionog tastera), uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Fluorescent, Incandescent) kao i nekoliko efekata (Black&White, Negative, Sepia, Solarize). Takođe, imate opciju da omogućite geo tagovanje u podešavanjima kao i da koristite “Show on Map” opciju da biste videli mesto u Google Maps na kojem ste neku fotografiju kreirali. Zbog nedostatka ugrađenog GPS modula vaša trenutna pozicija se prati preko mobilnih stanica. Poslednja stvar koju bi trebalo pomenuti u vezi modela C902 je to što poseduje ugrađeni stabilizator slike kao i Fix Photo režim koji omogućava uvećanje oštrine slike jednim dodirom odmah nakon što je slika kreirana. U osnovi u pitanju je ista stvar koju može da uradi bilo koji editor fotografija pojačavanjem boja i sveukupnim naglašavanjem fotografije čime ćete možda dobiti neki oštriji detalj.

Ispod se nalaze primeri fotografija koje su nastale ugrađenom kameorm modela C902 – ne treba se naročito udubljivati da biste shvatili da u pitanju nisu remek dela po pitanju kvaliteta.

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Takođe, fotografije nastale modelom Sony Ericsson C902 smo uporedili i sa fotograifjama trenutno jedne od najboljih ponuda na tržištu kada je u pitanju kvalitet fotografija – N82. Mislim da nema potrebe da bilo šta kažem.

Nokia N82 Sony Ericsson C902
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Video

Video sadržaji se mogu snimati u rezoluciji 320x240 piksela pri 30fps (mpeg4). Trajanje klipa može da bude ograničeno (do 10 sekundi) ili neograničeno. Klipovi su prosečni kada je kvalitet u pitanju i ponavljam kao i uvek, mnogo bi bilo bolje da je za video klipove omogućena VGA rezolucija.

Primer video klipa (mp4, 0,5 mb)

Povezivanje

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Takođe ovde je prisutan Media Transfer (MFT režim a pristup, recimo Windows Media Player-u). Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj C902 koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom C902. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s. Podržani su sledeći profili:
A2DP
BasicImaging Profil
BasicPrinting Profil
Dial-UpNetworking Profil
FileTransfer Profil
GenericAccess Profil
GenericObject Exchange Profil
HandsfreeProfil
HeadsetProfil
HID
JSR-82Java API
ObjectPush Profil
PersonalArea Network Profil
SerialPort Profil
ServiceDiscovery Application Profil
SynchronizationProfil
SyncMLOBEX povezivanje

Performanse

Po pitanju performansi model C902 daje rezultate koji su tipični a najnoviju generaciju modela kompanije Sony Ericsson i iznad većine modela koji su dostupni na tržištu. Ne postoji ograničenje kada je u pitanju veličina JAR fajla dok je veličina HEAP-a od 512Kb do 1.5Mb.

Prethodno instalirane aplikacije, igre, teme

Za razliku od modela koji su baziran na A200 platformi, C902 u potpunosti iskorišćava različite animacije kada se neki od prozora otvori. Iako ovo nije ništa naročito i neobično, dodaje dosta poena vizuelnoj pojavi telefona. Sve u svemu još jedna zgodna karakteristika modela C902.

Telefon se isporučuje sa pet prethodno instaliranih različitih tema od kojih sve uključuju u određenom stepenu flash animacije i menjaju izgled glavnog menija tako da on dobija kružni oblik ili izgled matrice na koju smo svi navikli. Postoji nekoliko različitih izgleda menija: rešetka, rotirajući ili pojedinačna ikona.

C902 se isporučuje sa dve prethodno instalirane igre: Need for speed i FotoQuestFishing.

Na modelu C902 postoji samo jedna aplikacija - FaceWrap za igranje sa licima ljudi.

Ukoliko se posmatraju multimedijalne karakteristike C902 je standardna A200 ponuda.

Nezavisno od plejera C902 takođe poseudje i FM radio

Utisci

Naš C902 je bio dovoljno glasan da se čuje u većini čak i ne naročito pogodnih za pozive okruženja. Kvalitet prijema sa modelom C902 je priično dobar – imali smo snažan nivo signala na većini mesta na kojima smo vršili testiranje i nismo primetili ikakve razlike u odnosu na druga moderna rešenja. Takođe kada je u pitanju C902 treba pomenuti izvanredan kvalitet izrade. Modelu Sony Ericsson C902 direktan rival je Samsung U800 Soul – u suštini ova dva telefona imaju odsta toga zajedničkog: kvalitet izrade, metalne ukrase sa zadnje strane, relativno mali ali pristojan ekran, prilično osnovnu funkcionalnost. Međutim, Samsung-ova ponuda donosi 3MP kameru što mu unekoliko snižava vrednost. Interesantnno je da su ova dva telefona rekacije kompanija Sony Ericsson i Samsung na odličnu prodaju modela Nokia 6500 Classic iako ovaj poslednji ne poseduje metalne ukrase kao ni veliku količinu ugrađene memorije i neke druge karakteristike. Ali on je isto tako stigao dosta ranije na tržište pa sve to ima smisla. Takođe je interesantna činjenica da će update modela Nokia 6500 Classic stići na tržište dosta kasnije u odnosu na modele Samsung U800 i Sony Ericsson C902, tako da se oni neće sudariti direktno.

Model Sony Ericsson C902 ne treba gledati kao rešenje čija je glavna karakteristika snimanje fotografija, jer je po kvalitetu snimljenih fotografija, ovaj model iza ponuda kao što su Sony Ericsson K850i i Nokia N82 kao i još nekih modela. Jedino bi se kvalitet njegovih fotografija mogao uporediti sa kvalitetom koji daje Motorola ZN5. Sony Ericsson C902 je telefon čiji je glavni adut njegov modni izgled i on ga koristi maksimalno. Takođe ovaj telefon krasi i vrlo dobar kvalitet izrade, robusna funkcionalnost A200 platforme kao i dosta pristojno trajanje baterije. C902 će se dopasti korisnicima zahvaljujući svojim naprednim karakteristikama i relativno dobrom kamerom. U nekim sementima C902 je sličan modelu C702 koji je više telefon koji je namenjen oštrijim uslovima rada, umesto što je telefon kojem je kamera jedna od važnijih karakteristika. Sa druge strane, C902 je dopadljiv proizvod koji neće biti naročito popularan ali će postići relativno dobru prodaju nakon planiranog sniženja cena ovog modela u oktobru.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024