XPERIA X1 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson XPERIA X1
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson XPERIA X1. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson XPERIA X1 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-komunikatora Sony Ericsson XPERIA X1


Prodajno pakovanje:

  • Komunikator
  • Baterija (1500 mAh)
  • Olovka
  • Kabl za sinhronizaciju (miniUSB)
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice (3.5 mm)
  • Adapter sa 3.5 mm izlazom
  • CD sa softverom
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U nekim drugim okolnostima bilo bi potrebno mnogo više vremena od momenta kada je ovaj uređaj prvi put najavljen da se u potpunosti odredi njegovo pozicioniranje, istorija kreiranja modela kao i razlozi koji su proizvođača naveli da se odluči za Windows Mobile platformu. Na sreću ili ne za model Sony Ericsson XPERIA to nije bio slučaj obzirom da se ovaj uređaj pojavio u pravo vreme i vro brzo stiže na tržište. Ipak, ono na šta ćemo se prvo fokusirati je pitanje kome je ustvari namenjen XPERIA X1.

Komunikator, ukoliko je suditi prema najavama proizvođača bi trebao da popuni prazninu na Windows Mobile tržištu među tzv. poslovnim uređajima. Možda će vam ova odluka kompanije zvučati čudno obzirom da je Sony Ericsson na ovom segmentu daleko iza kompanije Samsung koja tradicionalno pozicionira većinu svojih komunikatora kao poslovne modele i ima znatno više uspeha na ovom segmentu (u suštini tržište za ovakve modele je prilično veliko).

Dakle, Sony Ericsson XPERIA X1 – smart telefon za poslovne ljude, poslovni komunikator ili nešto treće. Jasno je da možemo da izvlačimo mnogo šire definicije za ovaj uređaj ali ćemo taj zadatak ostaviti ljudima iz kompanije SonyEricsson. Bilo bi interesantno pratiti stvarnu vrednost ovog uređaja među drugim WM komunikatorima i proceniti njegov potencijal kao poslovnog uređaja ali i nezavisno od ovog klišea.

Dizajn, materijali

Po mom mišljenju SE XPERIA X1 izgleda pomalo futuristički, možda i za nijansu više nego što bismo to želeli. Delimično zbog toga što mu je kućište prepuno raznih detalja i kontrola a delimično i zbog mnogih dodatnih dekorativnih elemenata. Međutim, pojedini delovi tela kao što su okvir i poklopac baterije su više nego zgodni.

Prvobitno će u prodaji ovaj uređaj biti u dve boje – crnoj i srebrnoj. Crna varijanta ovog modela ne izgleda ništa boje i interesantnije nego srebrni model kao što je često slučaj. Različitost materijala koji su korišćeni za izradu ovog modela čini ga jednim od najdoteranijih i najskupljih komunikatora baziranih na WM platformi koji su trenutno dostupni. Pored metalnog poklopca baterije sa zadnje strane druge sekcije korišćena je i plastika meka na dodir. Sa prednje strane uređaja je korišćena plastika koja je upotpunjena metalnom površinom sa ugraviranim tekstom.

Kada se među WM uređajima traži rival modelu SE XPERIA X1 po pitanju kvaliteta materijala koji su iskorišćeni jedino nam na pamet pada Samsung i900 WiTu, dok drugi modeli jednostavno ne mogu da se porede.

Dimenzije

Za uređaj sa QWERTY tastaturom SE XPERIA X1 je relativno tanka. Po dimenzijama ovaj model se može uporediti sa modelom HTC Touch Pro, pri čemu je ovaj drugi malo deblji.

Upoređivanje dimenzija nekoliko uređaja:

  • HTC Touch Diamond - 103x51.5x11.3 mm, 110 g
  • HTC Touch Pro - 102x51.5x18.1 mm, 165 g
  • Sony Ericsson XPERIA X1 - 110.5x52.6x17 mm, 158 g

U ruci model stoji odlično, lako se može smestiti u bio koji komad odeće izuzev džepa košulje. Razlog za ovo je pre svega težina komunikatora.

Uprkos činjenici da je telo telefona produženo, opšti utisak kada su u pitanju njegove dimenzije je pozitivan. Model odaje utisak jednostavnog telefona usled činjenice da mu je telo uzano a debljina i dužina u ovom slučaju ne igraju naročito važnu ulogu.

Kvalitet izrade

Zbog upotrebe metalnih umetaka i kvalitetne plastike kućište se praktično ne haba. Naravno, minorne ogrebotine i tragovi korišćenja uređaja svakako se moraju videti ali one generalno ne kvare vizuelni utisak koji ostavlja ovaj uređaj. Treba napomenuti da mnoštvo dodatnih detalja i dekorativnih elemenata kao što su umetci na krajevima kućišta ili zadnja strana uređaja su vrlo kompleksni. Zadnja strana kućišta se sastoji od tri sekcije što ga čini još praktičnijim. Zbog ovih malih detalja tragovi ogrebotina na kućištu deluju neprimetni.

Bočne strane uređaja i poklopac baterije se ne prljaju ali na ekranu ostaju tragovi i masnoća. Još jedna karakteristika ekrana je da se prašina i prljavština stalno sakupljaju na ivicama. Ovo se događa zato što je ekran uronjen u kućište pa je uklanjanje sakupljene prašine teško.

Blok kontrolnih tastera koji se nalaze ispod ekrana je načinjen od sjajne plastike tako da se otisci prstiju na ovim kontrolama stalno vide. Međutim, ovaj kontrolni blok je u neku ruku loše dizajniran jer poseduje veliki broj raznih udubjenja pa se u njima sakuplja prašina. Uklanjanje sakupljene prljavštine je teško.

Kućište

Sa prednje strane uređaja u gornjem delu je locirana slušalica. Ona je skrivena ispod dekorativnog umetka. Sa jedne strane pored slušalice se nalazi VGA kamera za video pozive dok se sa druge nalazi senzor ambijentalnog osvetljenja.

Sa leve bočne strane uređaja u gornjem delu je nalazi mini USB utičnica a sa donje je zvučnik melodija zvona. On obezbeđuje prosečnu jačinu zvuka ali ukoliko se dogodi da stavite telefon u džep i pokrijete nehotice ovaj zvučnik vrlo lako može da se desi da propustite poziv.

Sa desne bočne strane u gornjem delu telefona se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka koji je mali i nezgodan za korišćenje. Prst preklapa ceo ovaj taster tako da biste podesili jačinu zvuka neophodno je da pritisnete ivice tastera. Ivice tastera ne štrče u dnosu na kućište. .

Kamera se nalazi u donjem delu uređaja.

Sa donje strane uređaja se nalazi otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja, kao i taster za isključivanje zvukova - potrebno je da ga pritisnete i zadržite da biste aktivirali nečujni režim kao i 3.5mm priključan za povezivanje sušalica.

Mesto za olovku je na gornjem levom delu uređaja.

Kao što je i uobičajeno, olovka se može lako izvući iz svog ležišta. Držite uređaj u jednoj ruci dok sa dva prsta druge izvlačite olovku. Postoji i druga opcija a to je da istom rukom i držite uređaj i izvadite olovku. Uprkos razlici ove dve metode sigurno je da će vam jedna od njih više odgovarati pa ćete i steći naviku da koristite samo jednu metodu.

Kod modela Sony Ericsson XPERIA X1 olovka se ne nalazi niti sa bočne niti sa zadnje strane već bi se moglo reći negde između. Ovo može izgledati kao neobično rešenje ali to nije slučaj. Poznato je da male stvari čine određene uređaje dopadljivim ili ne. Razmotrio sam pet popularnih komunikatora sa ciljem da vidim kako se kod njih postavlja olovka da bih vam dočarao zašto je način na koji je olovka postavljena kod modela XPERIA neobičan i čudan.

HTC Touch 3G. Olovka je smeštena sa desne strane gore. Kod ovog modela je vrlo zgodno izvaditi olovku palcem dok se kažiprst nalazi na gornjoj strani uređaja.

HTC MAX 4G. Olovka se nalazi desno dole i lako se izvlači kažiprstom.

HTC Touch Diamond. Lokacija olovke i način na koji se izvači je potpuno isti kao u prethodnom slučaju.

Glofiish DX900. Olovka je smeštena sa donje desne strane. Uzimanje olovke na isti način kao u prethodnom slučaju.

Asus P552w. Olovka se nalazi gore desno. Uklanjanje olovke isto kao kod modela HTC Touch 3G.

Kod modela XPERIA X1 lokacija olovke je neobična pa je stoga vrlo nezgodno njeno izvlačenje dok se ne naviknete na ovaj uređaj. Već smo pomenuli da postoje dva metoda koji omogućavaju da se olovka izvadi iz svog ležišta. Prva metoda da se jednom rukom drži uređaj i izvlači olovka neće biti zgodan za sve korisnike jer zahteva da previše savijete prst. Drugi način je nešto lakši – držanje uređaja jednom rukom dok drugom izvlačite olovku. Prvi put kada uzmete ovaj uređaj u ruku izvlačenje olovke neće biti baš lagano možda će izgledati poznato korisnicima koji su ranije imali neki od uređaja baziranih na WM operativnom sistemu dok će za sve ostale biti neobično. Sony Ericsson je rešila da bude nešto originalnija kada je u pitanju postavljanje olovke.

Olovka je vrlo zgodna za rad, možda malo tanka ali se brzo naviknete na nju.

Sada ćemo se fokusirati na slot memorijske kartice. On je smešten ispod poklopca baterije desno na kućištu. Da biste promenili memorijsku karticu nije neophodno da isključite telefon.

Poklopac baterije je učvršćen sa četiri jezička. Poklopac je sigurno postavljen na telefon i nema nikakvog međuprostora između poklopca i uređaja. Konektor SIM kartice se nalazi ispod baterije, a sa ubacivanjem kartice u slot nismo imali nikakvih probema.

Upravljanje

Razmatramo blok tastera koji se nalaze ispod ekrana i koji služe za kontrolisanje uređaja. Svi tasteri su locirani na bloku jednog panela i odvojeni samo malim prorezima. Izuzetak su dva programabilna tastera.

Tasteri koji reaguju na javljanje, prekidanje veze kao i taster koji je zadužen za pokretanje X panela i OK taster su u obliku trogla. U centru bloka se nalazi četvorosmerni taster kojim se krećete kroz meni a u centru ovog tastera je touch pad koji služi i kao taster za potvrđivanje operacija. Navigacio taster je lak za korišćenje obzirom da prst se lepo oslanja na njega tokom pritiskanja dok touch pad u njegovom centru nije baš toliko zgodan. On je uronjen u tastere što ne omogućava njegovo lako upravljanje.

Jedna od „zgodnih“ osobina touch pada u centru je njegovo samo-uključivanje svakih 5-6 sati. Ne znam sa čim je ova funkcija povezana (testirali smo konačno prodajno izdanje telefona sa konačnom verzijom softvera), ali čak i ukoliko u podešavanjima onemogućite ovu funkciju ona će se vratiti posle nekog vremena. Morate stoga svaki put ući u meni i onemogućiti funkciju ukoliko ne želite da koristite touch pad. Ovo ćete morati da radite nekoliko puta dnevno što nije baš najprijatnije.

Sve u svemu, upravljanje uređajem je vrlo zgodno što nismo očekivali uzevši u obzir izgled tastera. Naravno tasteri za javljanje ili za okončavanje poziva bi mogli da budu veći ili odvojeni od ostalih ali i ovako su dovoljno dobri. Navigaciona jedinica je pogodna za rad ne računajući gore pomenute probleme sa uključivanjem touch panela.

Prikaz događaja

Sa bočne strane kućišta se nalaze LED indikatori koji prikazuju različite događaje. Postoje četiri indikatora po dva sa svake strane. Indikatori nisu toliko svetli tako da pored njihove korisnosti daju uređaju određenu dozu šarma, izdvajajući ga od ostalih WM uređaja koji nemaju ovakvu funkciju.

Tokom dolaznog poziva indikator treperi zeleno, dok ukoliko primite tekstualnu ili multimedijalnu poruku ovaj indikator će trepereti crveno. Takođe, indikatori trepere i tokom punjenja baterije uređaja i u nekim drugim slučajevima. Kompletna lista svih situacija u kojima su indikatori uključeni je dostupna u okviru uređaja. Opciono možete onemogućiti uključivanje indikatora za pojedine događaje.

Omogućavanje Bluetooth, Wi-Fi ili GPS modula se ne prikazuju. Da biste saznali koja je vrsta bežičnog modula aktivna, morate pogledati na statusnu liniju ekrana.

QWERTY-tastatura

Da biste pristupili tastaturi potrebno je da otvorite uređaj. Gornja i donja polovina se razdvajaju korišćenjem automatskog mehanizma. Mehanizam radi veoma dobro a kada dve polovine zauzmu svoje krajnje položaje čućete karakterističan zvuk. Način na koji ovaj mehanizam radi otkriva još jedanput vrhunski kvalitet ovog uređaja i materijala koji su za njega korišćeni.

Prilikom otvaranja uređaja gornja polovina se blago izdiže. Prema tome u otvorenoj poziciji dve polovine kućišta su pod blagim uglom jedna u odnosu na drugu. Mogli bismo pomisliti da je kompanija odlučila da implementira ovakvo rešenje da bi dodala određenu dopadljivost i interesantnost, ali praksa pokazuje da ukoliko između dve polovine kod ovakvog tipa uređaja postoji i najmanji ugao onda je unos teksta lakši. Prema tome sa praktične tačke gledišta ova šema je takođe korisna.

Blok sa QWERTY tastaturom se sastoji od 42 tastera. Tasteri su locirani tako da između svakog od njih postoji rastojanje od 1mm kako vertikalno tako i horizontalno. Tasteri su pravougaonog oblika pri čemu je odstupanje od forme kvadrata minimalno. Svaki taster je tako postavljen da je pomeren u odnosu na tastere iz sledećeg reda. Ovakav način pozicioniranja tastature je intersantan i retko će se dogoditi da pritisnete pogrešan taster.

Sada ćemo reći nešto o pogodnosti unosa teksta. Ona je dobra, svi tasteri su odzivni za pritiskanje, tako da gotovo nema pogrešnog pritiskanja tastera. Ukratko, kod tastature modela XPERIA X1 gotovo sve je idealno. Ali postoji nekoliko sitnih detalja koji kvare sveukupan utisak ove tastature.

Prvo – gornji red tastera je suviše blizu granice između gornje i donje polovine tastature. Zbog ovoga, kada želite da ritisnete neki od tastera u gornjem redu može da se desi da vam prst naleti ili sklizne ka ekranu odnosno gornjoj polovini uređaja. Stoga treba malo strpljenja da biste ovladali unosom teksta. Ukoliko imate veće prste biće vam potrebna dodatna doza strljenja.

Drugo – čudan raspored tastera. Jasno je da je ovde u pitanju mali broj tastera ali drugi proizvođači uvek na QWERTY tastaturu smeštaju navigacionu jedinicu ili džojstik (Nokia E90, N97) koji sadrži tastere back, forward, up, down.

Zamislite situaciju u kojoj pišete tekstualnu poruku i u nekom momentu primetite da ste ranije napravili slovnu grešku. Koristeći obe ruke držite kameru jer unosite tekst koristeći QWERTY tastaturu. Najlogičniji bi bio pokret pomeranja prsta desne ruke do par tastera niže jer se obično tu nalazi navigaciona jedinica kod ovakvih tastatura i jednostavno vraćanje nazad u okviru teksta do mesta na kojem je uočena greška. Kod modela XPERIA X1 to nije moguće. Potrebno je da skinete jednu od ruku sa tastature i da pređete na drugu polovinu uređaja da biste došli do navigacionog tastera. Proizvođač tvrdi da ova implementacija nije ništa lošija jer prst treba da pređe približno jednaku putanju kao da se navigaciona grupa nalazi u donjem desnom uglu QWERTY tastature. Ali nije tako. Korisnici koji su navikli na korišćenje QWERTY tastature običnu unose tekst vro brzo. Takođe, razlika u pomeranju prsta na dole nekoliko centimetara i pomeranja skroz do navigacione grupe na gornjoj polovini ekrana je više nego uočljiva. Zašto je SE odlučio da primeni ovakvo rešenje nije nam poznato.

Qtek 9100 /HTC S730

HTC TyTN II HTC Touch Pro

Glofiish M800 M810 Glofiish

Sveukupan rezutat je da tastatura nikako nije idelana. Ostaje da se vidi kako će se tastatura snaći sa drugim alfabetima sem latinice.

Kod modela SE XPERIA X1 je postoji normalna tastatura na ekranu. Pod normalna podrazumevam tastaturu koja je implementirana u najnovije modele kompanije HTC. Korisnici komunikatora ove kompanije uvek imaju izbor a ako ne žele da koriste hardversku tastaturu na raspolaganju im je uvek veoma zgodna klasična tastatura na ekranu. Kada radite sa modelom SE XPERIA X1 ukoliko ne želite da koristite QWERTY tastaturu morate se potruditi da instalirate odgovarajuću tastaturu na ekranu. Ukoliko niste previše probirljivi onda će izbor pasti na standardnu Windows Mobile tastaturu.

Ovde bih mogao da podsetim na testove modela Glofish ili na primer O2 XDA Zinc kod kojih nisam za zlo uzeo nepostojanje odgovarajuće tastature na ekranu ali kod ovih modela pogodnost QWERTY tastature je nesumljiva.

Levo - on-screen tastatura modela SE XPERIA X1 na 3" ekranu, desno - tastatura modela Glofiish DX900, iznenađujuće tastatura je na 2.8" ekranu

Osvetljenje ekrana modela XPERIA X1 je savršeno. Meka bela boja savršeno odrađuje svoj zadatak tako da su svi podaci lepo čitljivi a pored toga pomenuta nijansa nikako ne zamara oči.

Konačno, zaključak o tastaturi modela XPERIA X1. Kao što je slučaj i sa tastaturama modela HTC Touch Pro kao i Glofish M800 ni tastatura ovog uređaja nije idealna i da biste se na nju navikli potrebno vam je da je koristite nekoliko dana.

Ekran

Uređaj koristi TFT matricu osetjivu na dodir dužine dijagonale 3“ (65x39mm). U pitanju je widescreen ekran rezolucije 800x480 piksea (WVGA). Ekran može da prikaže 65.536 boja. Uprkos tome što je dužina dijagonale ekrana za ovakve uređaje veoma važna treba napomenuti da su troškovi ekrana nestandarndog odnosa stranica nešto veći nego kada je u pitanju 2.8“ ekran kod većine komunikatora.

Kvalitet slike koju obezbeđuje ovaj ekran je dobar kao što je slučaj i kod drugih VGA ekrana. Uglovi vidljivosti su maksimalni kako horizontalno tako i vertikalno tako da nema iskrivljenja slike. Pod dejstvom direktnih sunčevih zraka ekran ovog uređaja bledi ali informacije na njemu i dalje ostaju čitljive.

Reakcija ekrana na prste je prihvatljiva ali prisustvo oboda ne omogućava kontrolisanje komunikatora prstima u svakom slučaju. Pokretati programe ili multimedijalne sadržaje možete prstima.

Malo softvera je kompatibilno sa widescreen ekranima. Većina aplikacija radi bez ikakvih problema dok je kod nekih programa interfejs jednostavno standardna površina ekrana ostavljajući prazne pruge sa strana ekrana, a kod drugih je interfejs razvučen. Jedini probem se događa kada želite da učitate neku igru koja biva prikazana netačno što za posledicu ima da ona jednostavno neće funkcionisati.

Kamera

Pre samo godinu dana 3MP kamera za model SE XPERIA X1 ne bi zvučala nimalo čudno, makar kada su u pitanju Windows Mobile uređaji. Danas zvuči tako obzirom da većina novih komunikatora je opremljena sa 5MP kamerama. Ipak, kvalitet fotografija koje obezbeđuje kamera ovog modela nije jednak kao one koje obezbeđuje HTC Touch Pro ili Diamond.

Sočivo kamere je smešteno sa zadnje stranje kućišta i nalazi se ispod zaštitnog staklenceta. Oko modula kamere i blica se nalazi tanki okvir od plastike tako da kamera ne može da bude izgrebana ukoliko se uređaj spusti na ravnu površinu.

Interfejs kamere je jednostavan i zgodan za koršćenje. U režimu fotografisanja ekran prikazuje minimalnu količinu informacija što predstavlja jedini nedostatak interfejsa obzirom da vidimo samo odabranu rezoluciju i broj preostalih snimaka. Podešavanja su podeljena u dva menija pri čemu kada pritisnete taster za konfigurisanje ukažu vam se osnovni parametri kao što je režim fotografisanja, tip fokusa, blic. Da biste promenii kvalitet fotografija odaberite taster Advanced Settings.

Fotografije su dostupne u sledećim rezolucijama:

  • 3 M - 2048x1536 (2048x1280 za widescreen režim)
  • 2 M - 1600x1200
  • 1 M - 1280x960
  • VGA - 640x480
  • QVGA - 320x240

Kvalitet fotografija (utiče uglavnom na veličinu slike):

  • Cost-effective
  • Normal
  • High

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Sunny
  • Cloudy
  • Incandescent
  • Fluorescent

Efekti:

  • Negative
  • Solarization
  • Sepia
  • Black and white

Primeri fotografija na otvorenom:

(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG

Prilikom fotografisanja na otvorenom po danu dobijate dobre slike, uglavnom oštre sa prirodnim bojama. Jedini nedostatak koji je vidljiv je prekomerna oštrina slika, koja je vidljiva u oblasti fokusa između istaknutog i ostalog dela fotografije.

Primeri fotografija snimjenih u zatvorenom:

(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG

Fotografije snimljene kod kuće ili u kancelariji izgledaju manje jasne pri čemu promena režima (mako ili standard) ne daje nikakav rezultat. Moguće je da je problem u slabom osvetljenju.

Primeri fotografija u makro režimu:

(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1280, JPEG

U makro režimu možete snimati sa rastojanja od 8 do 10 cm od objekta dok će pri snimanju sa manjih rastojanja slika biti mutna.

Snimanje teksta:

(+) Uvećaj, 1280x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1280x2048, JPEG

Iako su fotografije na kojima smo snimali tekst bile prepune šuma, kvalitet prepoznavanja nije bio uopšte pogoršan. Jasnoća slika je dobra a kasnije prepoznavanje fotografija sa tekstom je bilo izvedeno bez ikakvog problema. Iznenađujuća je uspešnost prepoznavanja snimljenih fotografija obzirom da je 8 od 10 ovakvih snimjenih fotografija odmah prepoznato. Poređenja radi kada je u pitanju bio model HTC Touch Pro stepen prepoznavanja teksta je bio 30 do 40%.

Video Video se snima u 3GP režimu (kodek mp4v) pri 15fps (VGA), promenljivim bitrate-om, 600-800 kb/s. Snimanje zvuka se izvodi sAMR kodekom, bitrateom od 128kbps, pri frekvenciji od 8000Hz u mono režimu.

Za snimanje video klipova dostupne su sledeće rezoucije:

  • VGA - 640x480
  • QVGA - 320x240

Kvalitet snimanja je dobar, pored toga što je u pitanju VGA rezoucija pri 15 fps. Ovo nije naročito dostignuće po opštim standardima ali imajući u vidu da WM modeli maksimalno i mogu da snimaju VGA video i da ih takvih samo malo je dostupno u pitanju je dobro dostignuće.

Osnovna podešavanja za video su ista kao i za fotografije.

Zumiranje za snimanje videa nije moguće.

Primer video klipa (3gp, 2,04 mb)>>>

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1500mAh. Ovo je veći kapacitet nego što je korišćen kod modela HTC Touch Pro. Proizvođač tvrdi da baterija ovog modela može da obezbedi 10 časova razgovora u GSM mreži, odnosno 500 sati rada (20 dana) u režimu mirovanja). Normalno ovi podaci kao i kod drugih proizvđača su uzeti pri potpuno idelanim i ne mogu da budu dostignuti pod realnim uslovima. U realnosti XPERIA X1 može da obezbedi znatno kraće trajanje baterije nego što navodi proizvođač.

U standardnim uslovima korišćenja telefona (30-40 minuta poziva dnevno, 10-15 tekstualnih poruka, provere elektronske pošte svakog časa), naš model je radio dva do dva ipo dana. Ukoliko komunikator koristite samo za pozive (60 minuta dnevno), jedno punjenje baterije će vam obezbediti tri časa autonomije. Sa aktivnom upotrebom svih funkcija (fotografisanja, slušanja muzike 3 do 4 časa dnevno), XPERIA isprazni bateriju uveče ili odmah ujutru narednog dana. Ovo je normalno vreme trajanja za komunikator, ništa neobično nema u tako kratkom vremenu trajanja baterije. Jednostavno morate da se pripremite na činjenicu da ukoliko koristite sve funkcije komunikatora morate ga puniti na dnevnoj osnovi.

Pored „odokativne“ metode merenja trajanja baterije primenili smo i nekoliko uobičajenih testova za ovaj model.

  • Režim čitanja - Najmanje zahtevan režim po pitanju potrošnje baterije. Nivo pozadinskog osvetljenja ekrana je podešen na milinalni nivo što ga čini pogodnim za čitanje. Prilikom korišćenja ovog režima aktivirali smo Haali čitač i autmatsko skrolovanje.
  • MP3 režim - Test koji objašnjava sam sebe. Pozadinsko osvetljenje ekrana se isključuje (preko standardnih alata ili uz pomć SPB Pocket Plus), nivo jačine zvuka se podešava na srednji nivo i zatim se vrši povezivanje komunikatora sa slušalicama te reprodukcija MP3 fajlova bitrate-a 128-320Kbs preko podrazumevanog plejera.
  • Maksimalno opterećenje - Osvetljnje ekrana se podešava na maksimum nakon čega se pokreće Core player i inicira reprodukcija video sadržaja rezolucije 320x240 piksela.

Neznatno uvećan kapacitet baterije kod modela XPERIA X1 u odnosu na HTC Touch Pro je doveo do neznatnog povećanja vremena trajanja baterije.

Performanse

Komunikator radi na Qualcomm MSM 7200A platformi. Procesor ovog uređaja radi na 528MHz, a on je opremljen sa 256MB RAM-a od čega operativni sistem i aplikacije koriste 200MB. Korisničke aplikacije mogu da zauzmu oko 280MB memorije. za instaliranje osnovnog softvera ovaj kapacitet je više nego dovoljan.

Sa RAM memorijom nema nikakvih problema bez obzira koliko je pokrenuto aplikacija u pozadini.

Prilikom testiranja obrade videa rezultati koje je postigao model XPERIA X1 su bili gotovo duplo slabiji u odnosu na one koji su ostvareni modelima HTC Touch Pro ili Touch Diamond iako su sva tri uređaja izrađena na identičnoj platformi i razlike među njima su minimalne. Verovatno je na ovaj rezultat uticao widescreen ekran obzirom da ne postoji nikakvo drugo objašnjenje. Čak i konvertovan video osrednjeg kvaliteta ovaj model je dosta teško reprodukovao.

Brzina interfejsa nije loša, mada se o njoj nema reći ništa posebno. Animacije pri prelasku između različitih delova interfejsa su mahom glatke, ali se može primetiti određeno kratkotrajno zamrzavanje kada je u pitanju otvaranje kliznog mehanizma.

Interfejsi

Uređaj radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/1200/2100) mrežama. Telefon podržava kako standardni tako i brzi transfer podataka – HSDPA i EDGE kao i bežični Bluetooth i Wi-Fi.

Da biste izvršili sinhronizaciju podataka sa PC-jem ili transfer podataka možete koristiti miniUSB interfejs. Teoretska brzina prenosa podataka korišćenjem ovog interfejsa je 480Mbit/s. U praksi prenos količine od 10MB podataka na vaš uređaj korišćenjem ove konekcije (ukoliko odaberete Active Sync) traje između 8 i 10 sekundi.

Dostupne memorijske kartice se na desktopu računara prepoznaju kao uklonivi drive. Kopiranje fajla veličine 10MB traje oko 3-4 sekunde. U ovom režimu uređaj ne može da bude sinhronizovan sa vašim PC-jem.

Rad sa bežičnim interfejsom zahteva instaliranje HTC-ovog Comm Manager-a.

Ugrađeni Bluetooth 2.0 + EDR. Bluetooth 2.0 +EDR. Driveri kompanije Microsoft kao i HTC-ovi savršeno odgovaraju modelu SE XPERIA X1. Dostupni su sledeći profili.

  • Generic Access Profile (GAP). TOsnovna strktura, odgovorna za rad uređaja.
  • Dial Up Network (DUN). Profil omogućava upotrebu uređaja kao modema.
  • Object Push Profile (OPP). Koristi se za prenos objekata kao što su unosi u kalendar, kontakti
  • Hands-Free Profile (HFP). Povezivanje Bluetooth slušalica, handsfree opreme
  • Headset Profile (HSP). Povezivanje Bluetooth slušalica sa mogućnošću izvršenja jednostavnih komandi – pozivanjam, odgvoaranja na poziv, kontrole jačine zvuka.
  • Human Interface Device Profile (HID). Povezivanjenje Bluetooth tastature
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP). Transfer stereo zvuka preko Bluetooth-a
  • Audio Video Remote Control Profile (AVRCP). Upravljanje muzikom preko bežičnih slušalica
  • Personal Area Network Profile (PAN). Mrežna konekcija preko Bluetooth-a. Koristi se za povezivanje desktop računara sa internetom preko komunikatora i kao zamena za Dial Up Networking profil.
  • SIM Access Profile (SAP). Omogućava povezivanje sa SIM karticom telefona preko Bluetooth-a tako da recimo telefon u automobilu ne zahteva zasebnu karticu
  • File Transfer Profile (FPT). Obezbeđuje pristup fajl sistemu drugog uređaja. Ovo uključuje podršku za dobijanje lista direktorijuma, promenu različitih direktorijuma, fajlova, brisanje fajlova i slično

Kada koristite uređaj sa stereo slušalicama nikakav problem nismo primetili. Odlaganja u prenosu zvuka nema, svi tasteri sem kretanja u okviru numere putem slučalica (HTC BH S100) su radili. Kvalitet zvuka kada koristite stereo slušalice (Samsung SBH 100) je tipičan za mnoge modele WM opsega.

Wi-Fi (802.11b / g). Rad Wi-Fi modula nije izazvao nikakve probleme. Kod ovog modela možete konfigurisati odnos snage prijema u odnosu na trošenje baterije tako da odaberete ono što vam je važnije. Pretraživanje Web-a, preuzimanje fajlova putem WiFi konekcije nije predstavljalo nikakav problem.

Softver

Komunikator radi na Windows Mobile 6.1 platformi, a glavna karakteristika ovog modela je interfejs kompanije SE nazvan X-Panel.

Kvalitet zvuka

Kvalitet zvuka smo testirali na najednostavniji način, „na uvo“ pa je rezultat potpuno subjektivan. Po mom mišljenju ovaj model obezbeđuje zvuk koji spada među najbolje kada su u pitanju Windows Mobile uređaji. Čak i za nekoga ko nije izvežban da primeti razliku u zvuku, zvuk koji obezbeđuje SE XPERIA X1 je bolji od onog koji obezbeđuju modeli kompanije HTC (Diamond, Pro, MAX 4G, HD) ili Samsung i900 WiTu.

Sergej Kuzmin je rekao:

Autor teksta konstantno navodi kako nema izvežbano uho da bi mogao da donese objektivan sud o kvalitetu zvuka ovog uređaja. Meni se pre čini da on nije hteo pred čitaocima da preuzme odgovornost za sud o kvalitetu zvuka. Ukoliko bi rekao da je dobar sasvim sigurno bi bilo ljudi koji bi smatrali suprotno i tvrdili da autor nije u pravu i napadali ga. Ukoliko bi pak rekao da kvalitet zvuka nije dobar sasvim sigurno bi bilo onih koji bi smatrali drugačije. Prema tome, autor me je zamolio da dam komentar o kvalitetu zvuka koji obezbeđuje ovaj uređaj, a meni je zadovoljstvo da napišem nekoliko redova o tome kako sam doživeo zvuk koji obezbeđuje model XPERIA X1. Kao prvo, WM tradicionano ne može da obezbedi dobru implementaciju Bluetooth prenosa zvuka ali su zato slušalice koje je kompanija Sony Ericsson obezbedila odlične za ovaj način prenosa zvuka a pojedini korisnici bi se mogli složiti da se zvuk ni ne razlikuje od onoga kao da muzičke sadržaje slušate preko žičnih slušalica. Ipak, ne bih mogao da se složim sa ovom konstatacijom. Testirao sam mogućnosti bežičnog prenosa zvuka koristeći Sony Ericsson HBH IS-800 slušalice i nisam bio naročito zadovoljan. Zvuk je čudan, nekako stran, postoji šum, muzika je „ravna“. Da donesem sud o kvalitetu zvuka koji se prenosi Bluetooth slušalicama mi je bilo dovoljno pet minuta, pri čemu mi ne pada na pamet da ponovo isprobam ovakve slušalice.

Druga stvar koju treba pomenuti je da su žične slušalice koje se isporučuju sa ovim uređajem normalne HPM-75 slušalice sa modifikovanim konektorom. One obezbeđuju prilično dobar kvalitet zvuka za prosečnog audiofila koji ne mora da se izlaže dodatnim troškovima kupovine novih slušalica. Kvalitet koji obezbeđuje Sony Ericsson XPERIA X1 je veoma dobar, glasan, dok bi kao negativnosti mogle da se navedu minimalna funkcionanost multimedijalnog plejera kada je u pitanju panel, ekvilajzeri. Ali kao što vam je poznato na raspolaganju su brojne odlične softverske aplikacije drugih proizvođača koje su namenjene za Windows Mobile operativni sistem i koje mogu da poprave doživjaj korišćenja muzičkog plejera. XPERIA X1 je najbolji kada su u pitanja muzička rešenja onoga što kompanija Sony Ericsson nudi. Ovaj uređaj se oslanja uglavnom na kvalitet zvuka. Ne nudi naročite dodatne opcije, nema programe kao što je SenseMe. Standardni konektor, jeftine memorijske kartice čine upotrebu ovog aparata takvom da predstavlja uživanje gotovo za svakoga. Pred korisnicima je da prihvate ovu činjenicu i uređaj onakav kakav je ili jednostavno da se ne odluče za njega.

Satelitska navigacija

Kod modela XPERIA X1 kompanija je odlučila da iskoristi ugrađeni čip kompanije Qualcomm. Ovaj čip je uobičajen za proizvode kompanije HTC i kombinuje dva osnovna načina pozicioniranja – sa satelita i podatke koji se dobijaju od mrežnog operatera. Pri prvom pokretanju satelitske navigacije, uređaju je potrebno oko 2 minuta da locira satelit korišćenjem programa QuickGPS. Pri svakom sledećem pokretanju i stacionarnoj poziciji za pronalaženje satelita je potrebno 30 do 50 sekundi.

Za svrhu navigacije uređaj ne poseduje nikakav specijalni softver već je dostupan poznati program Google Maps. Uz pomoć ove aplikacije možete pronaći rute do određene adrese služeći se nazivom ulice ili mesta (restorani, kafići, nazivi institucija itd). Plus, u pitanju je jedna od najmoćnijih navigacionih aplikacija na svetu koja omogućava navigaciju u većini većih gradova u svetu pa je možete koristiti gde god da se nalazite. Za ovu aplikaciju osnovna stvar je pristup internetu. Glavni nedostatak je to što ukoliko niste u mogućnosti da pristupite internetu onda ova aplikacija postaje gotovo neupotrebljiva.

Google Maps aplikacija teško da će biti korisna ukoliko planirate da je koristite za navigaciju u kolima, ali u drugim situacijama će biti dovoljna za većinu korisnika. Za navigaciju pri prešačenju, pretragu ulica, Google Maps savršeno odgovara. Ukoliko želite možete na ovaj uređaj instalirati neki od specijalnih navigacionih softvera i koristiti uređaj kao navigacioni za automobil.

Prodajno pakovanje

Set standardne dodatne opreme koji se može pronaći u prodajnom pakovanju ovog telefona nije naročito bogat. U pitanju je standardna oprema koja se može naći kod većine komunikatora. Punjač, kabl za povezivanje sa personalnim računarom, CD sa propratnim softverom, kao i žične stereo slušalice i adapter sa 3.5mm sušalicama i tasterom za odgovaranje i mikrofonom se nalaze u prodajnom pakovanju.

Jedinica za punjenje je jednostavna nasuprot rešenjima koja su implementirana kod modela HTC Touch Pro i Diamond i ne sadrži providni logo. Da biste punili uređaj potrebno je da povežete kompetan kabl (za povezivanje sa personalnim računarom) i priključite ga u punjač.

Slušalice su tipične za kompaniju i mogu se pronaći i kod drugih modela kompanije Sony Ericsson.

U okviru slušalica sa standardnim 3.5 mm konektorom se nalazi i mikrofon kao i taster za odgovaranje na pozive. Ovakvo izvođene je takođe tipično za kompaniju Sony Ericsson.

U zasebnoj maloj kutiji prodajnog pakovanja se nalaze uputstva za upotrebu koja su u različitim bojama od kojih svako pokriva osnovne principe rada sa aplikacijama komunikatora i X panela. Instrukcije privlače pažnju jer su veoma kvalitetno urađene. Njihovo proučavanje je vrlo prijatno i veoma dobar primer kako dosadan tekst za tehnički uređaj može da bude interesantan.

U suštini prodajno pakovanje je oskudno u odnosu na ranije ponude kompanije HTC i sadrži samo neophodni dodatni pribor i adapter kao bonus.

X-Panel

Šta je X-panel? Po mom mišljenju u pitanju je osnova za pokretanje desktopa a sa druge strane set višestrukih desktopa. X panel se pokreće pojedinačnim tasterom koji se nalazi na kućištu komunikatora ispod ekrana. Od momenta kada pritisnete ovaj taster pa do trenutka kada se pokrene X panel prođe 2 do 4 sekunde u zavisnosti od broja pokrenutih aplikacija. Prozor sa X-panelom može da ima oblik matrice koja se sastoji od devet ikona ili lepeze koja se kreće sa leve na desnu ili sa desne na levu stranu.

U X-panelu se ne prikazuju aktivni desktopi u vidu minijaturnih aplikacija već samo njihove slike tako da u suštini nema nikakvih aktivnosti. Delovi lepeze (sa alternativnim nazivima paneli ili radne tabele) na ekranu se mogu menjati gestovima koje činite pristima, što je propraćeno odgovarajućim prijatnim zvukom. Tokom promena priakza panela npr. sa lepeze na matricu ili obrnuto možemo videti animaciju koja prati prelazak. Animacija je odlično urađenja i ni u jednom trenutku nema usporenja.

Video. Promena tipa prikaza panela u X panelu (avi, 14,1 MB)>>>

Dodavanje, brisanje "panela"

U isto vreme na ekranu X panela može da bude prikazano 9 desktopa, ali je ovo veoma teško za korišćenje. Prvo ćemo govoriti o dodavanju i uklanjanju panela. Ono se izvodi jednostavno, potrebno je samo da pritisnete taster za podešavanja u okviru X panel režima i odaberete panel koji želite da zamenite ili uklonite. Ukoliko na ekranu nije prikazano devet ikona na mestu gde bi trebalo da se nalazi panel se nalazi ikona za dodavanje panela.

Da biste dodali toolbar kliknite na ovu ikonu. Tada pokrenite meni sa listom panela koji su već instalirani na uređaju. Ukoliko nijedan nije od onih koje biste dodali, možete pritisnuti „More panels“ koji vas vodi na sajt kompanije na kojem su dostupni novi paneli.

Trenutno se za XPERIA X1 može naći nekih 14-15 panela od kojih su pažnje vredni samo standardni Today plug za Windows Mobile operativni sistem, zatim brendirani SE multimedijalni meni kao i neznatno modifikovana verzija X1 SPB Mobile Shell. Ostali nisu vredni pomena.

Radne tabele za X-Panel

Sada pogledajte dostupne panele iz X panela i njihove mogućnosti.

Prikaz "Today".

Zašto je standardni Today ekran postao deo X panela je vrlo interesantno pitanje ali će ostati neodgovoreno, jer ne mogu da pronađem logičan odgovor na njega. Nema se šta značajno reći ovde obzirom da je u pitanju poznati „Today“ panel sa svim svojim mogućnostima.

Screen shell 1.

Jednostavni panel sa osnovnim karakteristikama, pretraživanjem feed-ova sa vestima, prikazivanjem vremena, vremenske prognoze i događaja u kalendaru. Postoje prečice za često pokretane aplikacije, tasteri uključuju Bluetooth i Wi-Fi. Ovaj panel je veoma koristan i svakako će opravdati svoje postojanje.

Google servisi. U pitanju je prozor u čijoj sredini se nalazi kućica za pretragu kao i prečice i linkovi do servisa kompanije Google. Ovaj panel nije ništa do set linkova na koje kada kliknete vam se otvaraju odgovarajuće stranice u okviru pretraživača. Međutim, implementacija ovog panela je veoma dobra tako da za one koji često koriste servise kompanije Google ovaj panel će biti koristan.

Screen Jacket 2. Isti ekran kao i Screen Shell 1 samo sa drugčijim grafičkim dizajnom. Korisne funkcije su iste kao i zaključak koji se odnosi na Mobile Shell.

Multimedia. U ovom panelu se nalaze programi za pregled slika, fotografija i videa kao i slušanje muzike. Ovde je takođe i opcija za ulazak u meni za igre kao i kontaktiranje proizvođača. Počećemo sa kontaktima. Oni predstavjaju listu thumbnail-ova i imena kontakata. Ukoiko kontaktu nije dodeljena slika onda će prikaz sadržati standarnu sliku. Takođe, dostupna je i pretraga za koju morate pozvati tastaturu na ekranu ili otvoriti klizni mehanizam i koristiti QWERTY tastaturu. Pretraga se izvodi samo prema imenu. Kontakti se mogu premeštati gestovima prstiju. Ovo je sve što se može reći o aplikaciji kontakti. Standardno pametno pozivanje koje je dostupno u okviru Windows Mobile OS je dostupno.

Funkcija pregleda slika nije loša, kretanje kroz slike možete vršiti uz pomoć gestova, zatim dostupan je slideshow režim, mogućnost zumiranja slika pritiskom odgovarajućeg tastera.

Reprodukcija filmova se vrši u okviru specijalnog prozora. Dostupne su vam opcije vraćanja unazad u okviru video sadržaja pauziranja i sve ostale funkcije klasičnog media plejera.

Moguće je izvršiti skeniranje svih muzičkih sadržaja koji su dostupni na uređaju i nakon toga oni mogu da budu sortirani prema izvođaču, albumu i numeri (lista svih dostupnih numera). Prozor koji omogućava reprodukciju muzike je veoma zgodan i nenametljiv, interfejs je lak za korišćenje tako da ćete lako razumeti sve funkcije. Ništa posebno nije dostupno ovde samo nekoliko režima reprodukcije, međutim i oni su dovoljni.

Multimedia Control Panel može da bude prilagođen promenom veličine fonta, kao i animacijama u pozadini.

Jedan od nedostataka ovog panela je nemogućnost vraćanja na prethodni meni pritiskom tastera OK ispod ekrana. Takođe, vraćanje na bar glavnog menija pritiskom tastera takođe neće raditi. OK taster jednostavno ne možete koristiti tokom rada sa ovim panelom, pa je vraćanje na glavni ekran moguće samo uzastopnim pritiskanjem tastera „Back“.

Radio. Najverovatnije jedna od najbeskorisnijih aplikacija je ova za rad sa FM radiom. Dostupno je memorijskog prostora za memorisanje 6 stanica i da biste shvatili kako da sačuvate određenu radio stanicu potrebno je da uđete u odeljak sa instrukcijama. Druga solucija je samo da malo napregnete mozak, obzirom da ipak sačuvati stanicu nije nikakva mudrost, ali proizvođač je mislio drugačije. Ostale mogućnosti ove aplikacije su ograničene na manuelno ili automatsko skeniranje frekventnog područja kao i omogućavanje reprodukcije preko zvučnika.

Haringa. Mislim da bi bilo ispravno nazvati ovaj panel „Riba“ ili nekako drugačije obzirom da se na ekranu nalazesamo tri ribe ali će ostati haringa. Opisivanje ovog panela je vrlo naporno a da se ostane u granicama pristojnosti obzirom da nam nije baš najjasnija njegova namena.

Tako, konačno evo priike da upoznate najmoćniju aplikaciju u okviru X-panela koja se mora naći pri ruci svakom vlasniku poslovnog komunikatora pa tako i modela Sony Ericsson XPERIA X1. Naravno ova konstatacija je bila vrlo ironična. U suštini na ovom ekranu se nalazi digitalni časovnik koji pluta kao i tri haringe. Ukoliko prevučete prstom preko jedne od haringi, ona će se uplašiti i otplivati dalje od vašeg prsta. Ukoiko prstom pritisnete časovnik neće se ništa dogoditi.

Po mom mišljenju ovaj screen saver može komotno da se nađe na listi 100 najbesmislenijih softvera za Windows Mobile.

Ovde se lista standardnih panela završava. Možete ih instalirati još 6-7 ali velika je verovatnoća da će od sedam panela šest biti besmisleno i neupotrebljivo.

Problemi sa X-Panel-om

Glavna i po meni najapsurdnija karakteristika X panela je to što ne može da bude pokrenuto više od jednog deskopa. Šta ovo znači za korisnike. Vrlo jednostavno, zamislite sledeću sliku. Slušate radio, otvorite odgovarajući panel i odaberete da vidite fotografije. Logično, najlakši način da uradite ovo je da pokrente multi-media panel i otvorite sliku ovde. Međutim, ukoliko pritisnete X panel, reprodukcija radija se zaustavlja jer se desktop radio reprodukcije trenutno zatvara.

Isto važi i za ostale panele. Slušate muziku preko multimedijalnog panela i želite da se vratite na ekran Today. A obzirom da je ekran Today takođe panel, reprodukcija muzike prestaje. Opisati ovakvu situaciju rečju „čudno“ ne bi baš bilo korektno. Čak iako uzmemo u obzir dobre motive programera, kao što je činjenica da istovremeni rad nekoliko panela bi trošio suviše memorije, ostaje nekoliko neodgovorenih pitanja. Mogli su da ekran Today ostave nezavisnim od X panela obzirom da je u pitanju standardno okruženje za Windows Mobile. Takođe je nelogična nemogućnost da se korisniku omogući da se na ekran Today vrati iz svakog menija.

Sličnih primera je mnogo i njihovo dalje nabrajnje nigde ne vodi. U pitanju nije multi tasking i moguće je otvoriti samo po jedan panel odjednom.

Desilo mi se nekoliko puta da se dogodi još jedna karakteristika X panela a to je njegovo pojavljivanje i nestajanje, za koje nisam uspeo da dokučim kako se dešava. Opisaću vam situaciju u potpunosti. Pokrenuo sam X panel i odabrao multimedijalni panel da slušam muziku. Prebacio sam plejer da slušam određenu numeru. U tom trenutku sam želeo da pošaljem tekstualnu poruku. Pritisnuo sam Start da bih ušao u poruke i otvorio opciju za pisanje nove poruke. U tom momentu muzika se pauzirala automatski. Da bih nastavio reprodukciju morao sam da se sa prozora poruke vratim na multimedijalni panel klijnet na taster Play i zatim preko menadžera aplikacija ili start menija ponovo uđem u poruku. U pitanju je vrlo komplikovana šema.

Ovde ćemo bez ulaska u dublju analizu navesti nekoiko očiglednih nedostataka ovog uređaja.

  1. Ne postoji indikator napunjenosti baterije. Da biste proverili nivo baterije potrebno je da uđete u Start meni i pogledate potrošnju u podešavanjima.
  2. Svakih 5-6 časova touchpad se automatski aktivira čak iako ga svaki put onemogućite u podešavanjima
  3. Nepogodan za korišćenje taster za jačinu zvuka koji je dopunjen standardnim isto tako nezgodnim pop up menijem za promenu jačine zvuka na ekranu. Nije sasvim jasno zašto se SE odlučila za ovako rešenje obzirom da je kod modela kompanije HTC implementirano mnogo bolje rešenje.
  4. Prilikom konverzacije ekran se ne isključuje već nastavlja da radi.

Uklanjanje X-Panel-a

Standardni način da se ukloni X Panel nije dostupan. Ono što možete uraditi je da uklonite pojedinačne panele i ostavite samo minimalni set panela. Međutim, za one koji žele da u potpunosti uklone X Panel ovo nije rešenje. Za sve ostale dovoljno je da uklone sve panele i jednostavno ne koriste X Panel taster ili dodele ga nekoj drugoj funkciji (za ovo je potreban softver drugog proizvođača).

Softver

Broj dodatnih programa za model Sony Ericsson XPERIA X1 je veoma mali što je još jedan negativan aspekt ovog uređaja. Obzirom da je u pitanju rešenje koje bi trebalo da bude masovno ovo je zaista nedostatak.

Postoji alat za ažuriranje podataka koji se dobijaju sa satelita, Java auto program za upravljanje kontaktima na SIM kartici kao i Adobe Reader za čitanje PDF fajlova te Google Maps za navigaciju. U suštini u pitanju je mali set programa koji se instaliraju na svaki novi uređaj koji dolazi iz kompanije HTC. Ipak HTC može da se pohvali TouchFLO 2D i 3D interfejsima koji su prihvaćeni od strane velikog broja korisnika. Takođe, ovaj interfejs omogućava instaliranje velikog broja dodataka koji olakšavaju rad sa ovim uređajima.

Kod modela Sony Ericsson XPERIA X1 od svih dodataka ostao je samo modifikovani program Comm Manager za rad sa bežičnim interfejsima, menadžer zadataka kao i SmartDial sa novim grafičkim interfejsom.

Uređaj poseduje veliki broj dodatnih melodija zvona za dolazne pozive, poruka ili čak za standardni alarm časovnik. Ovo je prijatna činjenica imajući u vidu da su modeli kompanije HTC poređenja radi opremljeni parom ne baš sjajnih standarndih tonova za alarm i poruke.

Konkurencija

Ukoliko ne uzmete u obzir varijacije po pitanju cene možemo da izdvojimo dva modela koji bi mogli da budu konkurencija modelu XPERIA X1 kompanije Sony Ericsson.

HTC Touch Pro. U pitanju je model koji je tehnički gotovo identičan SE XPERIA X1 uređaju stim što ne poseduje 3.5mm priključak za slušalice i poseduje standardni (ne wide ekran) rezolucije 640x480 piksela.

U ovom poređenju XPERIA X1 bez sumnje pobeđuje kada je u pitanju kvalitet materijala i interesantan izgled uređaja. Tastature su kod oba modela jednako nepogodne, i na njih se treba navići. Kada je u pitanju softver kao i interfejs HTC Touch Pro je daleko ispred modela XPERIA. Ukoliko prvenstveno želite da se fokusirate na slušanje muzike a uz to vam je dizajn i izgled uređaja među najvažnijim karakteristikama onda ćete se svakako odlučiti za model kompanije Sony Ericsson. U svim ostalim aspektima ova dva modela su manje više uporediva.

Glofiish M800. U pitanju je uređaj koji je na tržištu gotovo godinu dana ali ovaj uređaj tehnički nije daleko iza modela HTC Touch Pro odnosno XPERIA X1. Ukoliko ne uzimate u obzir prednosti koje XPERIA X1 ima u odnosu na Touch Pro (to su prednosti koje X1 ima i u odnosu na M800), razlika između X1 i M800 je u brendu i ceni.

Moramo jasno naglasiti sa je SE XPERIA X1 na potpuno isti način „ogoljen“ po pitanju softvera i dodataka kao i Glofiish M800. Oba modela zahtevaju temeljnu intervenciju iskusnog korisnika nakon koje mogu da budu pretvoreni u konvencionane alate za poslovne korisnike. Ali razlika u ceni između ova dva modela je takva da je X1 gotovo duplo skuplji od M800.

Zaključak

Žalbe po pitanju kvaliteta veze stoje. Slušalica obezbeđuje prosečan nivo jačine zvuka, koji u bučnim okruženjima možda nije dovoljan. Zvučnik za pozive je nešto iznad proseka po pitanju nivoa jačine, ali tek neznatno. Vibracija je takođe dobra i može da se oseti čak ukoliko je komunikator u džepu.

Pogledajmo preliminarne rezultate. Generalno, gotovo svi aspekti modela Sony Ericsson XPERIA X1 su dobri. Uređaj karakteriše savršen kvalitet sklapanja i po kvalitetu izrade i upotrebljenih materijala je jedan među najboljim uređajima baziranim na Windows Mobile platformi. Međutim, postoje neki minorni nedostaci koji kvare utisak uređaja:

  • Nestandardno mesto na kojem se nalazi olovka
  • Nepostojanje navigacionih tastera na QWERTY tastaturi.
  • Nepostojanje indikatora statusa napunjenosti baterije na ekranu (da biste videli indikator napunjenosti baterije morate da potrošite 30-40 sekundi i ušli u meni za podešavanja) – ovaj problem može da se reši plug-in-om. U pitanju nije veiki nedostatak.
  • Nepostojanje normalne tastature na ekranu, već samo standardne za WM uređaje. Ovaj problem može da se reši dobro tastaturom drugog proizvođača tako da nije veliki problem.

Ukupno sam naveo samo četiri nedostatka. Naravno u okviru ovog odeljka uopšte nisam govorio o X panelu obzirom da je on potpuno druga priča. Ukupan broj minornih problema je mnogo veći. Pre svega mislimo na QWERTY tastaturu kao i niz ograničenja koje donosi WM operativni sistem. Sa druge strane treba pogledati kako je kompanija HTC implementirala svoj TouchFLO 3D interfejs. Ovi sitni detalji su vlro bitni kada treba doneti zaključak o određenom uređaju. Kod modela XPERIA X1 ovakvi detalji u najčešćem broju slučajeva nisu implementirani naročito dobro.

U principu u pitanju nisu neki neoprostivi nedostaci, ali nestandardna implementacija određenih karakteristika vodi do toga da se kupci modela XPERIA X1 mogu podeliti u tri grupe.

Prva grupa - Ova grupa označava fanove kompanije Sony Ericsson koji su iz nekog razloga čekali upravo na pojavjivanje ovog uređaja. Izbor za njih je očigledan i ova recenzija neće mnogo uticati na njihovu odluku pri kupovini ovog uređaja

Druga grupa - Korisnici koji su već dugo upoznati sa Windows Mobile platformom. Po mom mišljenju XPERIA X1 je za njih odličan, elegantan poklon. Windows Mobile uređaj koji je ovako kvalitetno izrađen nije viđen odavno. Odlični materijali, kvalitetna izrada, dobra kamera, 3.5mm priključak za slušalice – sve su ovo detalji koji uređaju daju dodatne poene. Glavni minus kada je u pitanju model XPERIA X1- softverska komponenta za ove korisnike neće predstavljati problem jer su oni upoznati sa onim što donosi WM i ukoliko im nisu dovojni softveri koje ovaj OS poseduje, znaju gde mogu naći alternative i kako ih implementirati. Prema tome za ovakve korisnike X1 je odličan izbor.

Treća grupa, bi logično trebala da je najmasovnija. To su jednostavno korisnici koji čak nisu ni upoznati sa Windows Mobile uređajima ali su upoznati sa brendom Sony Ericsson. Oni su zainteresovani za uređaj, videli su reklamu za njega i zainteresoavni su pre svega zbog toga što izgleda odlično. Međutim, neće biti lako privući ove ljude. Po mom mišljenju oni će birati XPERIA X1 veoma oprezno, po stotinu puta će vagati ono što su čuli ili pročitali da bi na kraju doneli konačnu odluku. Tokom najave za ovaj model i nešto kasnije čuo sam informaciju da će Sony Ericsson kreirati novu seriju uređaja koja će biti veoma masovna i dizajnirana za širok spektar kupaca, a da model XPERIA X1 je model koji otvara ovu seriju. Da li je uspešan? Milsim da nije.

U pitanju je jedan od najskupljih uređaja baziranih na Windows Mobile platformi, ne uzimajući u obzir model HTC Touch Pro.

Za novac koji će izdvojiti za ovaj uređaj, korisnici će dobiti dobar uređaj kvalitetne izrade, dobrog dizajna (najboljeg do sada za Windows Mobile uređaje), dobrog kvaliteta zvuka i odličnog ekrana. Ali ova cena takođe uključuje praktično „ogoljen“ operativni sistem i potpuno nepotreban i nekoristan X panel.

Kompanija je u pokušaju da kreira nešto novo i nesvakidašnje malo skrenula sa svoje staze i pokušala da ponovo izmisli točak da se figurativno izrazimo. U ovome nije u potpunosti uspela. Rezultat je veoma skup uređaj sa kojim običan neiskusan korisnik može da obavlja pozive i sluša muziku. Ukoliko želi nešto više mora da se bori sa ne baš uvek jasnom logikom koju sledi uređaj. Zbog čega bi korisnici to radili ukoiko za isti novac mogu da kupe HTC Touch Pro sa TouchFLO 3D interfejsom ili neki jeftiniji uređaj koji će im igrati ulogu jednostavnog telefona i plejera ukoliko im nikakva druga funkcionalnost nije potrebna.

Ironično je to što je u pokušaju da napravi uređaj za masovno tržište i da ga udalji od tipičnog Windows Mobile klišea (veliki uređaji, obično vro nezgodni za upravljanje jednostavnim korisničkim menijem) kreirala odličan komunikator u WM segmentu koji će biti namenjen iskusnim korisnicima. Ali ljudi koji nisu upoznati sa WM platformom teško da će se ikada odlučiti za XPERIA X1.

Opis:

  • Klasa: komunikator
  • Forma: bočni slider
  • Pozicija u okviru linije: u XPERIA seriji
  • Rivali: HTC Touch Pro
  • Korišćeni materijali: plastika, metal
  • Operativni sistem: Windows Mobile 6.1 Professional, X-Panel
  • GSM Quad-band 850/900/1800/1900 MHz, EDGE / GPRS, UMTS / HSDPA 900/1900/2100
  • Processor: 528 MHz Platforma Qualcomm MSM7200A
  • Random access memory (RAM): 256 MB (200 MB je dostupno za operativni sistem i programe)
  • Memorija za skladištenje podataka (ROM): 512 MB, 280 MB dostupno
  • Konektor za memorijsku karticu microSD (podrška i za microSDHC)
  • Interfejsi: Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), Wi-Fi, miniUSB (USB 2.0) utikač za punjenje / sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: TFT 3" rezolucije 800x480 piksela (WVGA), prikazuje 65.536 boje, moguće podešavanje 10 stadijuma osvetljenja kao i automatsko osvetljenje
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm, prethodno instalirani softver Google Maps
  • Dodaci: FM-radio, akcelerometar, senzor svetlosti, panel osetljiv na dodir (touch pad)
  • Baterija: ukloniva Li-Ion baterija kapaciteta 1500 mAh
  • Dimenzije: 110.5x52.6x17 mm
  • Težina: 158 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024