N78 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N78
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N78. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N78 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia N78

Nokia N78
microSD memorijska karitca (2 Gb)
Baterija (BL-6F)
Punjač (AC-5)
Žične stereo slušalice sa daljinskim upravljačem (HS-45/AD-54)
USB kabl za prenos podataka CA-101
Uputstvo za upotrebu
DVD sa softverom

Pozicioniranje

Nokia 78 je zamišljena kao zamena za model Nokia N73, međutim, to neće biti prosta zamena kao što se to čini na prvi pogled. Ne bi bilo pošteno misliti da proizvođač teži da povuče Nokia-u N73 sa tržišta, budući da je to jedan od najpopularnijih S60 baziranih uređaja. Ovaj model će zadržati svoje mesto u prodavnicama još neko vreme, to je sigurno, međutim Nokia N78 je već zauzela poziciju N73 samim svojim pojavljivanjem. Štaviše, postoje neki detalji vezani za ovaj telefon za koje se na prvi pogled čini da nemaju toliku važnost u kontekstu Nokia-ine S60 linije.

Prva i najvažnija stvar koju ovde treba da navedemo jeste update-ovano treće izdanje S60 platforme – N78 podržava Feature Pack 2. Postoji veliki broj izmena po pitanju funkcionalnosti, ali ukoliko uporedimo ono što je proizvođač dobio sa onim što je imao, videćemo gde je obrt. Kamera modela N78 nije jedno od vrhunskih rešenja i daleko je od nivoa kamere koju poseduje Nokia N73. Zajedno sa FM prijemnikom, hardverskim GPS risiverom model N78 je i dalje jednak N73 aparatu po pitanju odeljka vezanog za slike. Centralni deo u 2008 će zauzeti GPS i online servisi dok kamera više neće imati toliko bitnu ulogu, pa je to razlog zbog kojeg će Nokia N82 dominirati srednjim opsegom uređaja. Ovaj aparat je predstavljen na tržištu da bi se povećala ponuda rešenja namenjenih za fotografisanje i sigurno je da se sa te pozicije neće pomeriti do sredine 2009 godine. Tu se sada pojavljuje drugo pitanje – ukoliko je Nokia N82 dizajnirana da ima tako dug vek trajanja, šta je onda sa modelom Nokia N78, budući da je to kopija prethodno pomenutom modela, koji uz to ima lošiju kameru, ali ima FP2 i nove mogućnosti. To je ono što izjednačava ova dva modela.

Ulažući u Nokia-u N82 kao najprodavanjiji aparat u ovom segmentu, Nokia je proizvela više jedinica N82 nego što tržište može prihvatiti. To je još jedan dokaz da postoji više ovih aparata koji samo skupljaju prašinu u raznim skladištima nego N82 aparata koji se nalaze u prodaji. Neki će možda steći utisak da ovaj model ima veoma lošu prodaju, međutim, to nikako nije tačno. U poređenju sa konkurencijom ovaj model je bio veliki uspeh po pitanju cene. Ipak, Nokia je bila optimističnija kada je u pitanju prodaja N82, pa je zbog toga tržište prepunjeno.

Još jedna stvar koju je potrebno uzeti u obzir je pitanje da li će FP2 biti veliki podstrek za kupovinu. Kompanija Nokia veruje da će ovakav update privući veliki broj ljudi, naročito vlasnika aparata Nokia N73. Nije ni važno da li će se odlučiti za N78 ili N82. U prvom slučaju, presudiće softver dok će u drugom presuditi kamera. Međutim, čini se da se sve veći broj korisnika odlučuje za FP2. Realnost je mnogo manje složena nego što to izgleda – samo nekoliko korisnika je zapravo svesno šta kupuje i šta se nalazi unutar telefona. Prednosti dubokog razmišljanja o kupovini relativno su male kada je reč o ovom segmentu.

Imajući to u vidu možemo očekivati i skora sniženja modela N78 jer će u suprotnom prodaja sigurno biti zaustavljena. Na osnovu toga što je N78 nov model i načina na koji distributivni lanac radi, Nokia će imati oko 2.5-3 meseca da podesi cenu N78 (moraće da snize cenu više nego što je to uobičajeno jer u protivnom neće imati smisla).

Još jedna posledica je to što kompanija neće biti u mogućnosti da objavi update modela N82 sa novim bojama i sa FP2. Ovakav proizvod će se moći pronaći na tržištu samo sredinom 2008 godine, ali samo ako se „zvezde poklope“. Nokia sada ulazi u stadijum kada priprema update-ove za svoje proizvode naoružavajući ih sa FP2-specifičnim karakteristikama, dok njihova osnovna funkcionalnost ostaje slična originalnim ponudama. Dobar primer ovakvog pristupa je Nokia 5710 XpressMusic.

Međutim, Nokia N78 već sada ima sva prava da ponese titulu najprihvaćenijeg S60 smart telefona. Predstojeće sniženje cena će sigurno povisiti prodaju, a smanjenje cene će doći onda kada se pojave nova rešenja sa FP2 (Nokia 5710, Nokia N88, itd). Postavlja se pitanje da li će Nokia predstaviti N6x uređaj koji je trenutno neumesan, po mom mišljenju. Trenutno sve njegove osobine karakterišu modeli koji će polagano da nestaju sa tržišta. Čitav ovaj preokret vezan za aparat Nokia N78 dovodi do zaključka da je neophodno da cena ovog telefona bude snižena u narednom periodu radi povećanja prodaje. Ukoliko do toga ne dođe tada će N78 jednostavno nestati sa tržišta, što je malo verovatno, a ukoliko mislite da je to Nokia-ina taktika, mislim da to nije kraj kakav su zamislili za N78.

Dizajn, veličina, kontrole

U velikom broju slučajeva dizajn ovog uređaja podseća na model Nokia N82, iako mu je tastatura drugačija a prednji deo sjajan. Uopšteno govoreći sličnosti ćete primetiti na prvi pogled. N78 je u suštini mešavina sastavljena od ostalih modela N serije brendiranih telefona – crna završna površina i zadnji poklopac sa šarom, kao i kod N82. Možda će se činiti kao mešavina svega i svačega ali na kraju se može uočiti prepoznatljivi stil i oblik. Ja neću suditi na osnovu njegovog izgleda ali meni izgleda prilično jeftinije od modela N82.

N78 je dostupan u tri boje, iako se i ne razlikuju toliko – sve razlike se svode za zadnju stranu, dok je prednji deo sa svojom crnom površinom i srebrnim stranama netaknut. Donja površina, u zavisnosti od toga za koju se boju odlučite, može biti braon, plava ili bela.

Dimenzije telefona su 113x49x15.1mm a težak je 101.9 grama. Nekoliko milimetara je tanji od N82 ali to postaje očigledno onda kada ih postavite jedan pored drugog, budući da bez lenjira nećete primetiti razliku kada telefon držite u ruci.

MicroUSB utičnica je verovatno jedan od najboljih elemenata svakog Nokia telefona – ni N78 nije izuzetak – nalazi se sa leve strane. Može se koristiti za žični prenos podataka, dok se slušalice mogu priključiti na 3.5mm audio priključak koji se nalazi sa gornje strane pored tastera za uključivanje. Sa leve strane se takođe nalazi 2mm slot za punjač. Za razliku od dizajna N82, zvučnici kod modela N78 nalaze se sa suprotnih strana kućišta. /p>

Što se ostalih stvari tiče Nokia je odustala od posvećenog Gallery tastera tako da se sada sa desne strane nalazi samo prečica za kameru i taster za kontrolu jačine zvuka.

Kvalitet izrade N78 ne može se dovesti u pitanje – nema škripanja niti delova koji nisu dobro pričvršćeni. Međutim, njegova prednja strana predstavlja pravi magnet za otiske prstiju tako da su masne mrlje vidljive čak i na otvorenom, te prema tome krpicu za brisanje jednostavno morate imati. Osim toga, veoma smo zadovoljni prednjom stranom modela Nokia N78.

Ekran

Uređaj poseduje 2.4’’ QVGA (240x320 piksela) ekran koji ima mogućnost prikazivanja 16 miliona boja i koji pruža jasnu sliku koja ostaje vidljiva u različitim okruženjima. Ekran modela N78 je u potpunosti identičan onome koji psotoji kod modela Nokia N82.

Ukoliko uporedimo ekran modela N78 sa ekranom telefona Nokia N95, sigurno nećemo videti nikakvu realnu prednost drugog modela kad aje u pitnaju dnevna rutina korišćenja. Uopšteno, ekran N78 se dobro pokazao. Ekran može da prikaže do 8 tekstualnih i do 3 servisne linije. U nekim režimima moguć je prikaz do 14 tekstualnih linija. Sva slova su oštra i laka za čitanje.

Tastatura

Dok model nokia N82 koristi konvencionalni dizajn tastature ona koji postoji kod modela N78 je veoma blizak onome koji je instaliran na modelu N81 i na još nekoliko drugih modela. Model N78 koristi NavyWheel koji je pad osetljiv na dodir koji omogućava kretanje kroz stranice prevlačenjem vašeg prsta preko navigacionog tastera. Međutim, iskreno, za upotrebu je potrebno navići se – navigacioni pad je dizajniran tako da se povremeno senzor slučajno aktivira i završićete u meniju u kojem niste želeli da budete. Ipak, u poređenju sa ostalim rešenjima N78 se čini najboljim rešenjem po pitanju implementacije ove kontrole.

Navigacioni taster je veoma jednostavan za upotrebu budući da je mehanički. Zadržan je indikator koji svetli belom bojom obaveštavajući korisnika o raznim događajima a može se isključiti ukoliko vam se ne dopada. Kao što već pretpostavljate, pozadinsko osvetljenje tastature je bele boje kao kontrast boji kućišta pa je tastatura vidljiva u svakom okruženju. Pored toga, tu je i senzor ambijentalnog svetla koji podešava jačinu pozadinskog osvetljenja kako za tastaturu tako i za ekran.

Pad sa brojevima nije najpogodniji jer je sastavljen od tankih vertikalno postavljenih traka. I pored toga N78 je po pitanju ergonomije pristojno rešenje obzirom da je moglo biti i gore – tasteri su bolji nego što bi se moglo očekivati. Nemam neki poseban stav o bojenju tastature modela N78 u crnu boju – niti je loše niti ekstremno dobro.

Baterija

Uređaj poseduje Li-Pol bateriju (BP-6MT) kapaciteta 1200mAh nasuprot baterije modela N82 koja je kapaciteta 1050mAh. Model N78 prema tvrdnji proizvođača može pružiti 5 sati razgovora i 225 sati rada u režimu mirovanja. Kada je reč o muzici – do 24 sati, pri maksimalnom kvalitetu snimanja – do 215 minuta, reprodukcija video sadržaja – do 280 minuta.

Prilikom testiranja baterija je u proseku trajala 3 dana a N78 je prosečno korišćen sat do sat ipo vremena kada su pitanju razgovori, deset do dvadeset snimaka, nekoliko minuta videa i oko sat vremena slušanja muzike/radija. Potrebno je oko 2 sata da se baterija telefona N78 u potpunosti napuni.

Ispod se nalazi tabela sa vremenima trajanja baterije modela Nokia N78 u različitim primenama:

GPS-navigacija – 3.5-4 sati
Video reprodukcija – 4 sata 45 minuta
WEB-surfovanje (EDGE) – 3 sata
Wi-Fi (non-stop upload podataka) – 3.5 sata
Muzika (preko slušalica) – 21 sat
Radio – 12.5 sati
Internet-radio (preko Wi-Fi) – 6 sati
Igre – 4.5 sata

Zahvaljujući uključenju FP2 pojedini režimi sada troše manje energije baterije što dodaje značajno poboljšanje vremenu trajanja baterije. N78 je očigledno bolji nego što je N82 kada je u pitanju štedljivost iako se baterije ova dva modela prazne jednako brzo pri Web pretraživanju ili Wi-Fi-ju. Istovremeno, noviji model N78 može da pruži gotovo dvostruko duže vreme kontinualne muzičke reprodukcije.

Memorija

Uređaj se isporučuje sa 96Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 45Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica – reč „usporenje“ definitivno nije od onih koje opisuju model Nokia N78.

Korisniku je na raspolaganju gotovo 70 Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

Zamena kartice bez isključivanja kod modela N78 je podržana, a telefon poseduje 2Gb jedinicu. Nema nikakvih ograničenja kada je veličina kartice u pitanju - pri testiranju uređaj je sa lakoćom identifikovao 8Gb karticu.

Hardver

Korišćenje TI OMAP 2420 platforme koja je iskorišćena i kod modela N82 ne bi bilo baš pravo rešenje kod relativno jeftinog rešenja tako da je za model N78 proizvođač posegnuo za platformom baziranom na pojedinačnom čipu iz kompanije Freescale i to ARM11 procesora koji radi na radnom taktu od 369MHz. Obzirom da N78 ne poseduje senzor pokreta njegov ekran se ne rotira automatski.

Performanse

N78 se gotovo uopšte ne razlikuje od modela Nokia N82 kada su u pitanju performanse tako da je u liniji sa ostalim rešenjima baziranim na S60 platformi.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. Možete odabrati jedan od 3 režima povezivanja u USB podešavanjima za model n78:

Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Print – nije potrebno objašnjenje.

Najveća brzina prenosa podataka je oko 2 Mb/s.

Bluetooth. Smart telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela N78 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela N78.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Uređaj podržava univerzalni PnP standard (UpnP), koji je naslednik žičnog standarndog PnP. Uz njegovu pomoć, zajedno sa Wi-Fi, možete slati slajdove na TV, muzički ili stereo sistem, kao i fotografije na štampač. U određenom smislu UpnP je kao dodatak infrastrukturi (Wi-Fi na primer), u formi Bluetooth servisa tako da više izgleda kao upgrade softvera. Prodajno pakovanje uključuje Home Media Server, koji omogućava povezivanje N78 preko Wi-Fi mreže sa desktop računarom.

Kod modela N78 takođe postoji i Wi-Fi čarobnjak – on zadržava mrežu omogućenom u pozadinskom režimu i po potrebi je uključuje.

Kamera

N78 inkorporiše potpuno isti modul kamere kao što je onaj koji je iskorišćen kod modela Nokia N73. Ali ukoliko se malo udubite u specifikacije kamera ova dva modela shvatićete da su one u suštini različite – kameru modela N78 karakteriše F2.8/4.6 nasuprot F2.8/5.6 kod modela N73. N78 se isporučuje opremljena sa 3.2MP kamerom sa autofokusom. Kada govorimo o kvalitetu kamere koja je ugrađena u model N78 ograničićemo se da kažemo da ova kamera po kvalitetu odgovara telefonu u koji je ugrađena – pristojna je, ali teško da bismo od nje mogli da očekujemo nešto više. Što se tiče nedostataka kamere navešćemo da je loše to što se ne vidi poklopac sočiva koji je rezervisan samo za rešenja namenjena fotografisanju.

Govoreći o novim karakteristikama koje donosi FP2 ne možemo da previdimo mogućnost geografskog praćenja koja dodaje vaše trenutne koordinate foto tagovima tako da možete da ih proverite na mapi. Za pojedine servise kao što je Flickr ova karakteristika ne može biti više dobrodošla. Ukoliko vam je GPS navigacija isključena dobijanje GPS informacije će potrajati neko vreme tako da može da se desi da na nekima od prvih fotografija nećete imati standardne geografske tagove.

Možete odabrati jendu od sledećih rezolucija:

Štampa 3M – Velika
Štampa 2M – Velika
Print/e-mail 0.8M – Mala
Za multimedijalne poruke 0.3M

Proizvođač nije obezbedio realne rezolucije slika tako da smo morali sami da ih odredimo. Sledeće rezolucije fotografija su korišćene u gorepomenutim režimima: 2048x1536, 1600x1200, 1024x768, 640x480. Prosečne veličine slika su 1Mb, 600-700Kb, 250-300Kb i 75-100Kb respektivno. Ne postoje podešavanja vezana za kvalitet slika kod modela Nokia N78.

Telefon koristi karakteristiku digitalnog zuma koja može da bude do vrednosti X20, a takođe dostupni su normalni i pojačani zum – ovaj drugi omogućava dostizanje maksimalnog uvećanja, kada se na vašoj slici pojavljuju nesavršenosti. Kada koristite standardni digitalni zum međutim ove nesavršenosti nisu toliko izražene. Sa druge strane obzirom da ove karakteristike možete da primenite u svakom grafičkom editoru fotografisanje sa zumom možda nije najpametnija ideja.

Režimi fotografisanja uključuju režim definisan od strane korisnika, auto i macro režime. Ostale opcije uključuju režime portret, pejzaž, noć, portret u tami i sport.

Blic se može podesiti da se uključuje automatski, možete ga isključiti ili podesiti da radi u režimu koji redukuje efekat crvenih očiju. Self timer se može programirati za okidanje nakon 2, 10 ili 20 sekundi. Kamera telefona može i da kreira snimke velikom brzinom (tri odjednom) što može da bude zgodno kada treba da fotografišete objekte u pokretu. Ova funkcija je namenjena da bude protivteža BestPic karakteristici kod telefona kompanije Sony Ericsson, ali za sada nudi slabiju fleskibilnost.

Kompenzacija ekspozicije – ova karakteristika je interesantna u nekim specifičnim okruženjima, kada će da obezbedi bolje i oštrije fotografije. Može da bude modifikovana u opsegu od -2 do +2 sa korakom 0.5.

Uravnoteženje belog – Auto, Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent. Efekti koji se mogu primeniti su Sepia, Black&White, Negative.

ISO podešavanja se mogu po podrazumevanom podešavanju podesiti na Auto, dok se ostale opcije mogu odabrati manuelno; slično kao kod nekih drugih aparata ovde je proizvođač smislio da korisnici mogu da odaberu opsege umesto specifičnih ISO vrednosti. Drugim rečima kada odaberete nisko ISO podešavanje ono uključuje podešavanja od 60 do 200 itd. Ovo je još jedan korak ka masovnom tržištu i pokušaj da se krajnji korisnik isključi iz podešavanja koja mu mogu biti nejasna.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1536õ2048, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video snimanje. Kada snimate video sadržaje modelom N78 postoji značajno manje podešavanja nego kada snimate obične fotografije. Ovde postoji softverski stabilizator slike koji je prvi put predstavljen kod modela Nokia N80. Možete podesiti uravnoteženje belog pri čemu imate mogućnsot odabira Automatic, Sun, Cloudy, Incandescent, Fluorescent opcija. Odabir efekata uključuje opcije Sepia, Black&White, Negative, Vivid. Postoje samo dva dostupna režima snimanja – auto ili noćni režim. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 640x480 piksela (MPEG-4). Takođe imate opciju da isključite zvuk, ali ne i da podesite brzinu FPS koji je kod modela N78 zaključan na 15. N78 omogućava snimanje video klipova dokle god imate slobodne memorije.

Primer video klipa (11,2 mb, mp4)

GPS navigacija

Glavno unapređenje vezano za ovaj odeljak odnosi se na novu verziju Nokia Maps. Takođe, želeo bih da napomenem da iako je aplikacja postala brža za njeno inicijalno pokretanje potrebno je nekih 4 do 5 minuta. Ipak primećuje se unapređenje funkcionisanja ovog servisa i Nokia N78 se može smatrati jednim dobrim navigacionim rešenjem. Ali na žalost uprkos poboljšanjima kada je u pitanju navigacija baterija sejdnako brzo troši pri ovom režimu rada uređaja.

Muzički odeljak

Sve aplikaicje koje su povezane sa muzičkim odeljkom modela Nokia N78 (muzčki plejer, radio, internet radio) vode poreklo od standarndih karakteristika koje su prisutne u Feature Pack 2 paketu i ne donose ništa neobično. Telefon se isporučuje sa daljinskim upravljačem koji je potpuno isti kao onaj koji se isporučuje sa modelom Nokia N81; na slušalice koje se isporučuju u prodajnom pakovanju nismo imali nikakvih pritužbi, ali možete da ih zamenite nekim modelom koji vam možda više odgovara. Uključivanje daljinskog upravljača u prodajno pakovanje naslednika modela Nokia N73 ukazuje da je u pitanju više muzički orjentisano rešenje nego rešenje koje je bazirano na karakteristici kamere. Ali kada se sve sabere i oduzme kod modela N78 je više pristan duh modela N73 nego N82.

Po pitanju kvaliteta zvuka Nokia N78 je klasično rešenje koje pripada S60 platformi i koje se ni malo ili vrlo malo razlikuje od modela N81, što znači da iako nema nekih ozbiljnijih nedostataka kada je u pitanju muzički odeljak ipak se ne može smatrati kompletnom zamenom za posvećene muzičke plejere. Mada, ljudi koji će da slušaju muziku u muzički neprijateljskim okruženjima (podzemna železnica, vozovi, itd) neće primetiti nikakvu razliku.

N78 korist izvlači iz internet radija koji je dodatak vredan pažnje muzičkom odeljku. Kada su u pitanju nedostaci internet radija FM predajnik koji može da prima muziku ne ponaša se tako da bi nas impresionirao. U pitanju je neobična karakteristika koja se ustaljuje na Nokia modelima ali koja nije od stvarne koristi. Na žalost pristojna ideja je ugušena lošom tehničkom implementacijoim, koja nije loše implementirana samo na ovom rešenju nego na svim uređajima ovog tipa. Slab prijemnik ne može da obezbedi jak i stabilan signal, što rezultira pojavom šuma pa je čak i preslušavanje internet knjiga iritirajuće (ovo naročito dolazi do izražaja ukoliko predajnik koristite u kolima prilikom vožnje).

Rezultati RightMark Audio Analyzer testa:

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.19, -1.49Prosečan/td>
Nivo šuma, dB (A): -79.5Prosečan
Dinamički opseg, dB (A): 79.5Prosečan
THD, %: 0.010Dobar
IMD, %: 0.600Loš
Stereo transkripcija, dB: -74.2Dobra
intermodulacija pri 10 kHz, %: 0.121Prosečna

Opšte performanse: Prosečne

Frekventni odziv

Noise level

Alexander Dembovsky je rekao:

Naši RMAA testovi ukazuju da je N78 sveukupno osrednje rešenje ali sa druge strane svi vitalni paramteri su se pokazali dobro, a na nekim frontovima telefon pokazuje i pristojne rezultate.

Kao što dijagram frekventnog odziva sugeriše, N78 je nešto lošiji kada su u pitanju visoki tonovi, ali ukoliko vam to ne odgovara uvek možete odabrati opciju da podesite zvuk telefona sa ekvilajzerima. Međutim, ukoliko posedujete dobre slušalice verujem da će vam se zvuk koji model N78 obezbeđuje dopasti. Izlazni signal ovog telefona je prosečan i bolji će biti ukoliko koristite par bubica.

Utisci

Kvalitet poziva ni u jednom trenutku nam nije bio problematičan kada je u pitanju model Nokia N78, koji je lako ispunio naša očekivanja kao Nokia brendirani telefon. Melodije zvona zvuče prilično glasno zahvaljujući dual zvučnicima koje poseduje ovaj telefon. Međutim kada se sve sabere i oduzme ovaj telefon je jedno pomešano rešenje – premda je u pitanju prvi model koji koristi FP2 i koji iskorišćava prednosti te činjenice i koji je veoma dobro izbalansirano rešenje sa pristojnom kamerom, GPS-om i WiFi-jem. Sa druge strane ergonomija tastature ovog modela mogla bi da bude bolja a njegov dizajn je nešto što ćete ili voleti ili mrzeti. Ali sve u svemu ne postoji mnogo stvarnih nedostataka kada je u pitanju model Nokia N78. Za većinu njegovih karakteristika presudiće jednostavno lični afiniteti potencijalnog kupca.

Kada se ovaj model pojavi u maju on će gotovo trenutno postati popularan. Kada se ovo uzme u obzir izgledi za prodaju modela Nokia N81 neće biti nimalo optimistički. Nokia N78 nema direktnog konkurenta dokle god se posmatraju rešenja drugih proizvođača. U suštini modeli bazirani na S60 platformi i sa ovim operativnim sistmeom su došli do stadijuma kada su bez daljnjeg dobre ponude i N78 je pravi primer za ovo. Za sumu po kojoj će se prodavati Nokia N78 korisnik će dobiti veoma dobro rešenje sa ugrađenim GPS modulom, a kompanija Nokia u vidu modela N78 i N82 dobija snažan duo koji će namučiti konkurenciju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024