5220 XpressMusic 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5220 XpressMusic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5220 XpressMusic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5220 XpressMusic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test of GSM-telefona Nokia 5220 XpressMusic

Prodajno pakovanje:

Telefon
Baterija (BL-5CT)
Punjač (AC-3, AC-6C za Kinu)
512 Mb microSD memorijska kartica
Žične stereo slušalice (HS-48)
Uputstvo za upotrebu
CD sa softverom
Traka

Pozicioniranje

Izgleda da kompanija Nokia nije mogla da bude više ozbiljna kada su u pitanju njena muzička rešenja nego što je ovih dana – dok njene prve muzički orjentisane ponude nisu imale posvećeni muzički procesor i nisu mogle da postignu dobre muzičke performanse, moderni opseg muzičkih telefona je posve drugačiji. Koristeći svoje prošlogodišnje iskustvo, proizvođač je načinio novi korak na ovom frontu. Što je još bitnije, Nokia trenutno radi na predstavljanju muzičkih telefona koji se neće oslanjati samo na muziku već i na dizajn i dodatne karakteristike. Do sada S40 platforma je bila osnova za sve ovakve muzički orjentisane uređaje.

U protekloj godini, najdostupniji muzički uređaj kada je u pitanju ponuda kompanije Nokia je bio model 5310. U pitanju je klasičan telefon kod kojeg je naglasak na muzičkim mogućnostima ali je posedovao i neke dodatne karakteristike kao i veoma dobar kvalitet zvuka. Može zvučati čudno, ali potražnja za ovim telefonom je prevazišla očekivanja kompanije Nokia i mada ovaj model nije postao najbolje prodavani kompanijin model u nekom trenutku zadržao je veoma dobru prodaju. Nekih pola godine nakon što je predstavljen Nokia 5310, finski proizvođač najavljuje novi model 5220, koji je u osnovi dobri stari 5310, ali nešto drugačije upakovan i za manje novca. Kompanija je ovim modelom predstavila naslednika svog starog popularnog telefona ali isto tako i preuzela korak unapred predstavivši novi dizajn ovog modela, namenjujući ga pre svega mladima.

Faktor na koji je kompanija Nokia obratila najveću pažnju kada je kreirala Nokia 5220 XpressMusic je bio dizajn, koji nije iznenađenje ako se ima u vidu da je prvobitno zamišljen kao konkurencija Sony Ericsson Walkman seriji. Neobične linije kućišta i neparalelni dizajn – možete gotovo osetiti sličnost između ovog i dizajna koji koristi Sony Ericsson. Nokia nikada nije predstavljala uređaje ovakvog i sličnih dizajna kada su u pitanju bili telefoni namenjeni masovnom tržištu – za sve korisnike kojima je dizajn telefona najvažniji ova kompanija ima liniju modnih telefona. Što se tiče jeftinijih modela kompanija je nudila telefone čiji su dizajni međusobno bili vema slični jedni sa drugima. Ovako dramatičan zaokret u kursu se nije dogodio samo zato što Nokia sada želi da bude konkurentna drugim proizvođačima sa specifičnim proizvodima, već i zato što je u kompaniji angažovan novi tim dizajnera koji ima kontrolu na kompletnim opsegom proizvoda. Očigledno ove promene su bile izvršene na najbolji mogući način, obzirom da su proizvodi ipak zadržali prepoznatljiv dizajn.

Ne postoji ništa posebno što je vezano za pozicioniranje modela Nokia 5220 XpressMusic – on je pre svega namenjen mladim ljubiteljima muzike koji nisu voljni da plate za pristojan muzički plejer. U suštini pojavljivanje ovakvih uređaja predstavlja težak udarac za tržište osrednjih posvećenih MP3 plejera.

Dizajn, veličina, kontrole

Na iznenađenje, kod modela Nokia 5220 kompanija je više igrala na kartu izgleda nego karakteristika – on poseduje standardni candybar oblik koji je rastegnut a oba njegova kraja su zakrivljena, što mu daje veoma karakterističan izlged. Koju god kolor opciju da odaberete, dobićete telefon sa sjajnom crnom prednjom stranom i bočnim stranama u odgovarajućim bojama. Model Nokia 5220 možete da odaberete u jednoj od tri kolor varijante – crvenoj, zelenoj i plavoj. Zelena verzija poseduje poklopac sa zadnje strane koji je izrađen od bele plastike dok su ostale verzije sa crnim poklopcima sa zadnje strane.


Video klip, izgled telefona (wmv, 19,1 mb)

Zadnja strana telefona je tako dizajnirana kao da je ispresecana linijama što praktično čini nemogućim da vam 5220 isklizne iz ruke, plus daje veoma lep osećaj nošenja telefona u ruci. Telefon pruža osećaj robusnosti i lepo staje u dlan a nećete čuti nijedan škriputavi zvuk čak ni kada ga pritisnete. Prednja strana telefona poseduje otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata (dolazi u paketu sa telefonom). Pre nekog vremena u određenim sredstvima informaisanja koja se bave mobilnim telefonima pojavila se dezinformacija da Nokia 5220 XpressMusic ima ugrađenu traku za nošenje oko vrata koja se po potrebi može izvlačiti i uvlačiti. Ali ovo naravno nije imalo nikavo utemeljenje u realnosti.

Dimenzije telefona su 108x43x10.5mm a njegova težina je 78 grama, što je zaista sjajno, tako da nećete imati nikavih problema sa nošenjem telefona Nokia 5220. Sve u svemu dimenzije telefona nas nisu nimalo razočarale.

Obzirom da je u pitanju telefon koji je pozicioniran kao muzičko rešenje, poseduje 3.5mm priključak sa gornje strane, koji nije prekriven nikakvim zatvaračem. Ovaj priključak se nalazi odmah do rezice poklopca baterije – ukoliko je potrebno da dođete do baterije modela 5220 potrebno je da pritisnete rezicu i povučete poklopac ka sebi. Takođe sa gornje strane nalazi se micro USB utičnica, koja je prekrivena plastičnim zatvaračem.

Sa leve strane telefona nalaze se posvećeni muzički tasteri koji pružaju osećaj kao da su postavljeni na samoj ivici, ali nisu – tasteri su postavljeni na bočnoj strani telefona ali su njihove oznake postavljene tako da su na samoj ivici između bočne i prednje strane telefona. Iznenađujuće, sve ove oznake imaju LED diode ispod sebe, što u suštini nije od naročitog značaja – nemoguće je primetiti ih kada ste na otovrenom po sunčanom danu. Nešto dalje sa leve strane se nalazi utičnica punjača (2mm).

Sa desne strane se nalaze kontrole jačine zvuka, nešto ispod je slot memorijske kartice prektriven plastičnim zatvaračem. Zadnju stranu karakteriše sočivo kamere kao i LED blic zajedno sa dva zvučnika. Po pravilu dva zvučnika su bolje rešenje od jednog, ali kada je u pitanju model Nokia 5220 postojanje dva zvučnika ne donosi neku značajnu razliku. Zvučnici su mali, postavljeni zajedno i njihov zvuk je donekle prigušen tako da nema stereo efekta.

Ekran

Ekran modela 5220 karakteriše dijagonala dužine 2’’ i rezolucija od 240x320 piksela (31x41mm) koji može prikazati 262.144 boje. Sve ovo za rezultat daje svetlu u živopisnu sliku. Ovaj model zapravo je primetan zbog svog veoma dobrog ekrana koji se može uporediti sa svim današnjim ponudama kompanije Sony Ericsson, kao što je Sony Ericsson W580i.

Informacije na ekranu su čitljive i pri direktnim sunčevim zracima (TFT) najviše zahvaljujući toniranom zaštitnom sloju. Međutim, čak i ovaj ekran počinje da bledi u određenim uslovima tako da je potrebno pronaći pravi ugao. Nažalost, imajući u vidu relativno malu dijagonalu ekrana, nije pogodan za korišćenje ne otvorenom što je slučaj i sa ostalim telefonima koje karakteriše 2’’ ekran.

Ekran može prikazati do 9 tekstualnih i 3 servisne linije. Veličina slova ne zadaje muke pri čitanju a pored toga manuelnim putem možete podešavati njihovu veličinu u nekim režimima i aplikacijama.

Tastatura

Tastatura modela Nokia 5220 je odgovarajuće veličine i sa dobrim razmacima, plus tasteri su prilično mekani; međutim, ova tastatura može da se pokaže kao neodgovarajuća za ljude sa velikim rukama, ali za ostale će biti sasvim dobra. Nema ništa drugo što bismo mogli reći za tastaturu modela Nokia 5220, ali isto tako ne možemo da nađemo neki krucijalan nedostatak vezan za nju. Navigacioni taster je okružen LED okvirom koji je u boji kućišta (crveni, plavi ili zeleni).

Svi tasteri su osvetljeni belom bojom, koja je vidljiva u većini okruženja.

Baterija

Telefon se isporučuje sa novim tipom baterije - BL-5CT, koja je kapaciteta 1020mAh (nasuprot baterije kapaciteta 860mAh koja je korišćena kod modela Nokia 5310). U pitanju je Li-Ion baterija koja prema tvrdnji proizvođača može da obezbedi 5.25 sati razgovora odnosno 406 sati rada u režimu mirovanja. Prilikom testiranja naš 5220 je trajao oko 3 dana uz 5 časova slušanja muzike, 1.5 sati poziva i tek nekoliko SMS-ova. Prema tome, većina korinsika može očekivati 3 do 4 dana autonomije. Najduže vreme kontinualne reprodukcije koje smo uspeli da postignemo (koristili smo slušalice koje se isporučuju sa telefonom, makismalno podešena jačina zvuka) je bilo 23 časa i 50 minuta (radio modul omogućen). Za potpuno punjenje baterije modela Nokia 5220 je potreban 1 čas i 50 minuta.

Baterija je jedan od aduta ovog modela i definitivno je ne možete prevideti.

Memorija, memorijska karitca

Aparat se isporučuje sa približno 30Mb skladišnog kapaciteta koji stoji korisniku na raspolaganju. MicroSD memorijski slot nalazi se sa desne strane uređaja a pored toga omogućena je i zamena kartica bez isključenja. Maksimalna veličina kartice podržane od strane uređaja je neograničena – mi smo koristili karticu kapaciteta 8GB a pri tom nije bilo nikakvih problema.

Peformanse

Ograničenje veličine JAR-file-a – 1 Mb, heap veličina – do 2 Mb. Po pitanju performansi 52200 se ne razlikuje od prosečnih rezultata drugih predstavnika iste platforme.

USB, Bluetooth

USB. Nokia 5220 isporučuje se sa microUSB utičnicom koja se nalazi sa gornje strane telefona. Ova utičnica se koristi za prikjlučivanje kabla za prenos podataka (telefon počinje da se puni), slušalica ili punjača.

Proizvođač navodi da uređaj poseduje USB 2.0, što je zaista i tačno. U USB Mass Storage režimu konekcija preko USB kabla pruža brzinu podataka od 500-600Kb/s.

Nakon uspešno uspostvaljene konekcije možete odabrati neki od sledećih režima: USB Mass Storage, PC Studio ili režim modema. Takođe postoji i podrška za MTP režim.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 kao i sledeće profile:

Dial-UpNetworking Profil
GenericAccess Profil
GenericObject Exchange Profil
ObjectPush Profil
SerialPort Profil
HandsfreeProfil
HeadsetProfil
SynchronizationProfil
BasicImage Profil
FileTransfer Profil
HID(host) Profil
StereoAdvanced Audio Distribution Profil
AdvancedAudio/Video Remote Conference Profil

Implementracija Bluertooth-a je takva da kao i obično nemamo razloga da se na nju žalimo a prilikom korišćenja ove karakterisitke nismo iskusili nikakve probleme. Stereo slušalice takođe rade vrlo dobro. Brzina Bluetooth konekcije modela Nokia 5220 je 170-180Kb/s.

Kamera

Telefon je opremljen 2MP kamerom (CMOS) koja nije po današnjim standardima, ali je i dalje dovoljna za ponudu kakva je Nokia 5220. Nokia je odlučila da ne polaže velike nade kada je kamera u pitanju kod ovog modela već na nju gleda samo kao na opcionu karakteristiku. Upravo iz ovog razloga je kamera koja je primenjena kod modela Nokia 5220 jedna od najjeftinijih na tržištu i obezbeđuje prosečan kvalitet.

Podržane su sledeće rezolucije:

1600x1200
1280x960
800x600
640x480
320x240
160x120.

Dve najniže rezolucije su dodate za kreiranje fotografija koje bi odgovarale kao pozadinske slike na ekranu. Korisnicima su na raspolaganju tri tipa JPEG kompresije: basic, normal i high. Uzimajući u obzir činjenicu da vas fotografije koje se kreiraju modelom Nokia 5310 neće oduševiti po pitanju kvaliteta smatram da je nabolje da odaberete maksimalni kvalitet kada je u pitanju kompresija sličica.

Zvuk pri fotografijanju može da se isključi, a korisniku je na raspolaganju i 8x digitalni zum, za čije korišćenje nema neke naročite potrebe. Kreirane fotografije možete sačuvati na memorijskoj kartici i u internoj memoriji telefona.

Pojedini efekti se mogu primeniti na već načinjene fotografije, mada se ovi efekti mogu koristiti i pri samom fotografisanju. Dostupni su efekti kao što su False Colours, Greyscale, Sepia, Negative i Solarize.

Za one koji vole da fotografišu više fotografija odjedanput, postoji specijalan režim pri kojem kamera kreira 3 fotografije odjednom. Podešavanja su za ovaj režim slična kao i kod onih za režim pojedinačnog snimanja. Takođe kamera poseduje tajmer za fotografisanje samog sebe.

(+) Uvećaj, 960x1280, JPEG (+) Uvećaj, 960x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 960x1280, JPEG (+) Uvećaj, 960x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 960x1280, JPEG (+) Uvećaj, 960x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 960x1280, JPEG (+) Uvećaj, 960x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 960x1280, JPEG (+) Uvećaj, 960x1280, JPEG

Video. Telefon omogućava snimanje video sadržaja u 3GP formatu, a dostupne rezolucije su 128x96 ili 176x144 piksela. Postoji tri podešavanja kvaliteta za snimanje video klipova. Dužina trajanja video klipova se može ograničiti, ali isto tako možete podesiti i da ne bude ograničena već će snimanje trajati dokle god imate slobodne memorije u telefonu. Efekti koji se mogu primeniti na video klipove su potpuno isti kao i oni koji se mogu primeniti na fotografije.

Meni, teme, igre

Telefon radi na petom izdanju S40 platforme, stoga ćemo objašnjavanje opštih karakkteirsitka ove platforme preskočiti. ovo se odnosi na standardne karakteristike kao što su telefonski imenik, planer, izgled menija i drugo.

Telefon nudi pet različitih tema koje ne donose ništa posebno i čak ni ne menjaju izgled menija.

Teleofon se isporučuje sa prethodno instaliranim igrama – City Bloxx, Snake III i Music Guess, Rally 3D, Soccer 3D, Sudoku.

Sekcija Application uključuje standardne funkcije kao što su World Time, Convertor, Widgets Instaler kao i katalog kompanije Nokia za upload-ovanje novih aplikacija. Takođe dostupna je i Nokia Search karakteristika koja omogućava korisniku da pregleda slike i informacije online - svaki region (prilagodljivo u meniju podešavanja) ima engine za pretraživanje koji se koristi u ovu svrhu.

Opera Mini ne zahteva predstavljanje, ona se isporučuje sa većinom modela koji su bazirani na S40 platformi.

Nokia Sensor je namenjen pre svega mladima.

Novi alat koji postoji kod modela Nokia 5220 je Wallpaper Creator.

Još jedan paket aplikacija je dostupan na modelu Nokia 5220. Ovaj paket nismo ranije imali prilike da vidimo na drugim modelima a uključuje Windows Live Messanger i QQ (ICQ klijent).

Muzički odeljak

Model 5220 nije pretrpeo velike izmene u odnosu na model Nokia 5310; on i dalje poseduje dva skina koji su savim dovoljni. sve u svemu Nokia 5220 se ne razlikuje od ostalih telefona koji su bazirani na petom izdanju Nokia S40 platforme – plejeri kod svih ovakvih modela su isti po pitanju specifikacija. Stoga nećemo posebno da ispitujemo ovaj plejer. Bočno postavljeni tasteri znače da ste u svakom trenutku samo jedan klik od pokretanja muzičkog plejera ili prebacivanja na sledeću ili prethodnu numeru. verovatno je ovo jedan od razloga zašto je Nokia odlučila da uz model 5220 ne isproučuje daljinski upravljač.

Zvučni doživljaj koji isporučuje ovaj plejer je prilično dobar, zahvaljujući ugrađenom AIC33 čipu, istom onakvom kakav postoji kod drugih i najnovijih muzičkih ponuda XpressMusic. Jačina zvuka koji se reprodukuje preko slušalica je dovoljna i generalno gledano Nokia 5220 je jedan vrlo poletan muzički uređaj, mada bi po mom subjektivnom mišljenju u nekim situacijama zvuk koji ovaj telefon reprodukuje mogao da bude za nijansu dublji. Iako se ne može meriti sa vrhunskim muzičkim rešenjima kao što su Nokia N91 ili Samsung i450, kvalitet zvuka koji obezbeđuje Nokia 5220 je u liniji sa zvukom Samsung Beatz opsega odnosno iznad u odnosu na Sony Ericsson Walkman telefone (ne za sve već one slabije modele).

Ovde prikazujemo šta su nam RMAA testovi rekli o modelu Nokia 5220:

Aleksander Dembovsky je rekao za model Nokia 5220:

Nokia 5220 se pokazala kao prilično dobar model na našim audio testovima, mada je to i ono što smo očekivali da će nam obezbediti rešenje koje je pozicionirano kao muzičko. Među njegovim lepim i dobrodošlim karakteristikama su standardna 3.5mm utičnica za slušalice i prilično snažan izlazni signal. Ova dva faktora omogućavaju da koristite širi izbor slušalica koje možete upariti sa modelom 5220, ne ugrožavajući njegove performanse.

Grafik frekventnog odziva modela 5220 je takođe veoma dobar – čak je i bolji od većine posvećenih muzičkih plejera: međutim i on ima svoje nedostatke a to je što su visoki tonovi donekle prigušeni. Osim ovog detalja i zvučni osećaj i rezultati naših RMAA testova su solidni.

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.17, -1.50Prosečan
Nivo šuma, dB (A): -88.5Dobar
Dinamički opseg, dB (A): 87.6Dobar
THD, %: 0.011Dobar
IMD, %: 0.331Prosečan
Stereo transkripcija, dB: -73.3Dobar
Intermodulacija pri 10 kHz, %: 0.123Prosečan

Opšte performanse: dobre

Frekventni odziv

Nivo šuma

Kada je u pitanju kontinualna muzička reprodukcija sa modelom Nokia 5220, uspeli smo da dobijemo gotovo 24 časa rada. Ovako dobar rezultat je postignut zahvaljujući unapređenom hardveru ali i uvećanom kapacitetu baterije. Što se tiče dužine trajanja baterije ovaj telefon obezbeđuje gotovo najviše što baterija može da pruži, i da budemo iskreni na tržištu trenutno nema boljeg modela. Što je još važnije, baterija i sam telefon imaju relativno tanak profil što značajno doprinosi vizuelnoj dopadljivosti.

Govoreći o performansama modela Nokia 5220 kao juke-box-a (režim slušanja muzike preko zvučnika, on je osrednji. Telefon bi mogao da koristi dva zvučnika, (u pitanju jesu dva zvučnika koji su jedan do drugog pa nema stereo efekta, a njihova snaga se ispostavlja kao nedovoljna. Pomenućemo i da starija ponuda kompanije Nokia 5310, na kojoj je 5220 i baziran se nije pokazala baš najbolje po ovom pitanju.

Utisci

Jačina 64-zvučnih melodija zvona je prosečna i uopšte Nokia 5220 nije uređaj koji se može pohvaliti kao najglasniji na tržištu, tako da smo iskusili određene poteškoće kada je trebalo čuti zvonjenje telefona na ulici. U suštini ovo je i jedini ozbiljniji nedostatak telefona. Po pitanju kvaliteta prijema nismo imali nikavih problema sa ovim telefonom. Vibracija je prosečne jačine, ali ćete osetiti vibriranje telefona dok vam se nalazi u džepu.

Kada se uzme u obzir cena po kojoj će se ovaj telefon naći u prodaji on neće imati direktnog konkurenta na tržištu. U osnovi, nijedan drugi proizvođač ne nudi candybar telefon koji je pozicioniran kao muzičko rešenje – kao muzička rešenje se ponajpre nude telefoni na preklop. Jedini model koji bi mogao da bude rival modelu Nokia 5220 bi mogao da budeSony Ericcson W350i iako je ovaj model na silu izmišljen. Sa druge strane ova dva modela su potpuno različita ali se opet nalaze u istom opsegu cena pa se mogu donekle smatrati rivalima. Ukoliko želite da kupite muzički telefon oba modela su dobre ponude, a Nokia ima bolji kvalitet zvuka, bolju funkcionalnost i širi opseg prethodno instaliranih aplikacija i igara.

Nokia je postigla pun pogodak sa modelom Nokia 5220 XpressMusic, primarno zahvaljujući njegovom dizajnu. Ovaj model predstavlja izvnredno redizajniran model Nokia 5310 koji dobro pokriva svoje korene.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024