G502 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson G502
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson G502. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson G502 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Sony Ericsson G502

Prodajno pakovanje:
Telefon
950 mAh Li-Ion baterija
Punjač
Žične stereo slušalice (HPM-62)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Iako su Sony Ericsson G brendirani telefoni prvenstveno namenjeni za pretraživanje Web-a, oni se nimalo ne razlikuju od njihovih mnogostranih protivnika – naprotiv, poseduju u potpunosti isti pretraživač i A200 softver (u slučaju G502). Ne morate da budete neki stručnjak na ovom polju da bi videli da je takva klasifikacija izazvana sa samo jednim ciljem na umu – dati razumno objašnjenje zašto im je potrebno da obogate svoj portfolio sa još jednom prosečnom ponudom.

Čini se da su odlučili da G seriju pretvore u centar za sva prosečna rešenja bez nekih posebnih karakteristika ali uz veliku privlačnost od strane masovnog tržišta i uz solidne karakteristike pozivanja. Na kraju, G502 će svima odgovarati – i pored toga što ne može mnogo drugih stvari da uradi, za pozivanje je odličan.

Model Sony Ericsson G502 namenjen je mlađoj populaciji koja će ceniti njegovu adekvatnu cenu kao i ljudima koji su prešli tridesete (u najvećoj meri muškarci, koji čine oko 70% korisnika ovog telefona), sve zahvaljujući dizjanu i estetici.

Što se tiče portfolia kompanije Sony Ericsson, G502 je blizak modelu K660i, iako on ima jače adute kada je u pitanju mlađa populacija zbog svojih neobičnih i zanimljivih kolor šema. Povrh svega toga, G502 ne poseduje posebnu kolonu sa sjajnim ikonama, tako da nema ničega posebnog već je sve standardno.

Dizajn, veličina, kontrole

G502 je dostupan u tri boje – crnoj, boji lešnika i crvenoj. Sve varijante karakteriše srebrni okvir na kućištu.

G502 odlikuje osećaj čvrstog i u celini nemamo nikakvih zamerki o kvalitetu izrade; međutim, što se tiče korišćenih materijala, određen broj korisnika imao je različite probleme – Call taster se pohabao nakon samo nedelju dana upotrebe, što značajno utiče na sam izgled prednje strane telefona.

Sada bi sve isporuke trebalo da budu rešene ovog problema (mada nije poznato da li je ovaj problem rešen zauvek) – već smo informisali Sony Ericsson a oni su obavestili sve ovlašćene servise da rešenje ovog problema mora biti pruženo bez ikakve nadoknade.

Video klip, dizajn i veličina modela G502 (wmv, 7,4 mb)

Osim toga, veoma smo zadovoljni načinom izrade modela G502. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka a ispod se nalazi posvećeni taster kamere. U osnovi telefona nalazi se Fast Port konektor.

Dimenzije uređaja su 103x46x13.5mm a težak je 84 grama – sa tom veličinom teško je da se G502 ikako razlikuje od ostalih sličnih modela.

Ekran

Ekran modela g502 može prikazati do 262.144 boje pri rezoluciji240x320 piksela (2.2’’ dijagonala, 30x40mm, TFT). Ova veličina ekrana omogućava prikaz do osam tekstualnih linija i tri servisne linije u većini režima. Za svrhe web i mail pretraživanja moguće je smanjenjem fonta dodati više linija. I dok je slika na ekranu dosta dobra i prilikom izlaganja sunčevim zracima, njegova mala dijagonala donekle stvari pogoršava tako da ćete morati dobro da se zagledate da biste pročitali informacije.

Poredeći G502 sa trenutnom generacijom telefona, čini se da je dobavljač ekrana promenjen ili da je došlo do modifikacije samog ekrana. U suštini, ekran telefona je mnogo svetliji i jasniji sada, čak i pored činjenice da je i ranije bio prilično dobar, recimo kod modela Sony Ericsson W580i, koji poseduje jedan od najboljih ekrana. Naša jedina zamerka odnosi se na malu dijagonalu koja nekako ne pristaje ovakvoj vrsti telefona koji je prvenstveno namenjen za pretraživanje Web sadržaja, te bi bilo mnogo bolje da je u pitanju 2.4’’ ekran.

Tastatura

Svi tasteri na modela G502 načinjeni su od tvrde sjajne plastike a nakon pritiska tastera čuje se klik. Sve u svemu, tastatura nije naročito meka niti nudi neki dobar odziv, međutim, unos poruke ne predstavlja nikakav problem. Nikakvih žalbi nema ni na navigacioni pad. Svi tasteri su osvetljeni belim osvetljenjem što ih čini vidljivim u svim okruženjima.

Baterija

Aparat koristi Li-Pol bateriju (BST-33) kapaciteta 950 mAh a prema tvrdnjama proizvođača baterija može obezbediti do 9 sati razgovora i oko 330 sati rada u režimu mirovanja.

Prilikom testiranja baterija je izdržala 2.5-3 dana uz prosečnu upotrebu (do sat vremena razgovora, 30 minuta igranja igara, 20 minuta sufrovanja po Web-u i nekoliko sati preslušavanja muzike). Na nekim mestima vreme rada baterije sigurno će biti i duže, što naravno sve zavisi od pokrivenosti. G502 nam je obezbedio 14.5 sati slušanja muzike a da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je 2 sata.

Memorija, memorijska kartice

Telefon se isporučuje sa 32Mb memorije koja je dostupna korisniku (g502 podržava kartice kapaciteta do 4Gb, dok će kartice višeg kapaciteta kada se pojave biti podržane). Memorijsku karticu možete menjati bez iskljčenja telefona.

Povezivanje

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju interne memorije telefona. Uprkos tome što proizvođač tvrdi da g502 USB 2.0 brzina konekcije ne prelazi 500 kb/s. Ukoliko pak želite da svoj g502 koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom g502. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s. Lista podržanih profila:

A2DP
Basic Imaging Profil
Basic Printing Profil
Dial-Up Networking Profil
File Transfer Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
HID
JSR-82 Java API
Object Push Profil
Personal Area Network Profil
Serial Port Profil
Service Discovery Application Profil
Synchronization Profil
SyncML OBEX povezivanje

Performanse

Po pitanju performansi model W902 daje rezultate koji su tipični a najnoviju generaciju modela kompanije Sony Ericsson. Ne postoji ograničenje kada je u pitanju veličina JAR fajla dok je veličina HEAP-a od 512Kb do 1.5Mb.

Kamera

Telefon je opremljen sa 2 MP kamerom sa CMOS matricom bez auto fokusa. Uređaj podržava tri moguće rezolucije – 1632x1224, 640x480 i 160x120 piksela. Postoje dva tipa kompresije podataka, Normal i Fine. Većina prikazanih fotografija je urađena u Fine kvalitetu (500-600 Kb/s), dok slika u Normal režimu zauzima oko 300Kb. Za čuvanje fotografije telefonu je potrebno 1 do 2 sekunde.

Telefon koristi novi Cyber-Shot interfejs na šta ukazuje posvećeni meni podešavanja. Takođe možete omogućiti rotaciju slike (sve zahvaljujući senzoru pokreta). I dok je meni kamere drugačiji ove promene nisu uticale na njene performanse.

Podešavanja kamere su sledeća:

Zvuk pri fotografisanju.. Možete odabrati jedan od tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
Uravnoteženje belog.. Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight.
Efekti. Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negative, Solarize, Sepia, Black & White.
Tajmer – se aktivira se nakon određenog vremenskog perioda i prilikom fotografisanja samog sebe.
Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
Režim fotografisanja. .Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Takođe postoji i višestruki režim (Burst 4) koji omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava pravljenje neobičnih fotografija i trenutno nema rivala. Poslednji režim je pravljenje fotografija sa ramovima, pri kojem se rezolucija fotografija smanjuje automatski.

U režimu fotografisanja, ekran služi kao vizir. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video

Video sadržaji se mogu snimati u dve rezolucije (320x240, 176x144 piksela) u 3GP formatu. Trajanje klipa može biti ograničeno (10 sekundi) .

Primer video klipa (mp4, 0,6 mb)

Prethodno instalirane aplikacije, teme, igre

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje model W595, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

G502 poseduje samo jednu igru: QuadraPop.

Sekcija Applications sadrži Converter i AccuWeather.

Muzički odeljak

Uprkos činenici da G502 nije od Walkman vrste, on pruža odličan kvalitet zvuka, što nije ništa čudno – zvuk se obrađuje na potpuno isti način. Iako je ovaj uređaj prilično dobar kada je u pitanju zvučno iskustvo, i dalje zaostaje za drugim muzički orijentisanim telefonima kompanija Samsung, Nokia i Motorola.

Nepostojanje pristojnih slušalica u maloprodajnom pakovanju predstavlja veliki nedostatak G502, naročito kada se uzme u obzir ciljna grupa kojoj je telefon namenjen na prvom mestu. Međutim, čini se da je Sony Ericsson želeo samo da se fokusira na jedan određeni odeljak i zbog toga ga niko ne može kriviti.

Uređaj se isporučuje sa MegaBass, multimedijalnim menijem i drugim karakteristikama tipičnim za A200-bazirane uređaje – ovaj put nećemo ići u detalje budući da su svi ovi detalji pokriveni testom ove platforme. Sve što je ostalo da uradimo jeste da dodamo da se G502 isporučuje sa ugrađenim FM radiom a o audio performansama možemo reći sledeće:

RightMark Audio Analyzer test:

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.11, -0.72Dobar
Nivo šuma, dB (A): -71.4Prosečan
Dinamički opseg, dB (A): 71.4Prosečan
THD, %: 0.0082Veoma dobar
IMD, %: 0.082Dobar
Stereo transkripcija, dB: -71.4Dobra
intermodulacija pri 10 kHz, %: 0.088Dobra

opšte performanse: dobre

Frekventni odziv

Nivo šuma

Alexander Dembovsky je rekao za G502:

Kao što ste već videli na osnovu Rightmark Audio Analyzer performansi, G502 postiže odlične rezultate iako je jačina izlaznog signala donekle slaba tako da ćete morati da pronađete kvalitetniji par slušalica da bi dobili najbolji mogući kvalitet zvuka.

Što se tiče zvuka koji pruža G502, veoma je dobar osim kada su u pitanju dublji basevi. Oni koji vole kada im basevi eksplodiraju u ušima moraće malo da snize jačinu zvuka. Što se ostalog tiče G502 je u liniji sa najnovijim ponudama kompanije.

Pretraživač

Glavna stvar koja odvaja pretraživač modela G502 od osnovne NetFront aplikacije inkorporisane u A200 jeste thumbnail režim, sličan onom kod Opera-e Mini i S60 pretraživača. Druge izmene podrazumevaju pointer koji služi za navigaciju kroz Web strane i odabir određenih elemenata strane. Međutim, sve ove izmene ne čine neku posebnu razliku i jedino malo utiču na celokupnu funkcionalnost pretraživača.

Ono što je razočaravajuće vezano za pretraživač modela G502 jeste da prilikom pretraživanja strana u landscape režimu morate da unesete sve podatke i informacije u portrait režimu. U smislu ergonomije, ovo nije naročito zgodno rešenje – podsvesno nastavljate da vršite pretragu u portrait režimu. Sve ovo je samo još jedan dokaz da nedostatak ekrana osetljivog na dodir mora dovesti do nekog kompromisa što opet dovodi do suviše komplikovane interakcije sa telefonom koja se inače mogla izbeći.

Po pitanju pretraživača, G502 nema nikakvu prednost u odnosu na ostale modele, budući da se radi samo o pokušaju da se obezbedi novi način pozicioniranja.

Utisci

Iako je maksimalna jačina zvuka uređaja prosečna, on zaista dobro zvuči a sigurno je da nećete imati problema da čujete zvono na ulici. Vibracija je prosečna po pitanju jačine, ali postoji mogućnost da je možda nekada nećete čuti. Kvalitet prijema je u liniji sa ostalim proizvodima ovog proizvođača – drugim rečima, vrlo dobar.

Jedini nedostatak na koji moramo da ukažemo kod modela G502 jeste njegovo sporadično restartovanje (što se više može pripisati ranim verzijama firmware-a). Sony Ericsson trenutno ne može ponuditi update softvera koji će ispraviti ovaj nedostatak mada ovaj problem nije primećen kod svih G502 aparata.

Sve u svemu, ovo je jedna razumna, prosečna ponuda sa platformom koja se već dokazala. Pored toga, zbog toga što G502 ima malih problema zbog softvera, ne možemo reći da je ovo dobro osmišljeno rešenje – prava je šteta da telefon ovakvog kalibra ima problem ove vrste. Model G502 nije mnogo jeftiniji od modela K660i; međutim, ukoliko je funkcionalnost ono što vam je potrebno, tada je K660i bolji izbor budući da nema navedene probleme sa softverom. Sa druge strane, postoji veliki broj sličnih ponuda uključujući aparat Nokia 6300 koji ima metalne umetke a dolazi u bogatijem maloprodajnom pakovanju. Sve u svemu, postoji veliki broj drugih dostupnih opcija a Sony Ericsson G502 nema tu snagu koja bi ga odvojila od ostalih ponuda.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024