6600 fold 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6600 fold
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6600 fold. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6600 fold vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Nokia 6600 Fold

Prodajno pakovanje

Telefon
Žične stereo slušalice(WH-501)
Baterija (BL-4CT)
Punjač (AC-4)
USB kabl za prenos podataka (CA-101)
Nokia 512 MB microSD kartica MU-28
Torbica
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Nokia je predstavila novu liniju pomodnih rešenja koja su prvenstveno namenjena ženama. Naziv koje ovo rešenje nosi jeste „Beautiful to use“ podseća na Samsung-ovu seriju uređaja koji su se prodavali u okviru linije „Beatiful Technology“, iako je to bilo pre više od godinu dana. Zanimljivo je videti kako se različiti proizvođači u cilju što veće konkurencije prihvataju iste koncepte i nazive. Što se tiče modela Nokia 6600 Fold, tu je iskorišćena donekle različita ideja, suština koja postaje očigledna kada se zagledate u telefon. Za Nokia-u je ova ponuda jedan od pokušaja da pruži uređaj koji je izrađen od materijala osrednjeg kvaliteta tako da nije potrebna neka velika nauka da bi se shvatilo da i Nokia preuzima neke od karakteristika ostalih proizvođača.

Neki će tvrditi da ideja o elektromagnetskom mehanizmu za otvaranje zapravo potiče od one koju poseduje Motorola PEBL. Međutim, dizajn 6600 gde se spoljašnji ekran nalazi ispod plastičnog panela zamagljuje njegove konture i odmah otkriva svoj izvor – Motorola U9 i do nekog manjeg opsega Sony Ericsson Z610i/Z750i. U suštini, na ovaj proizvod najveći uticaj su imali Motorola-ini dizajneri. Na mini Web strani koja je posvećena ovoj seriji telefona Nokia-ini dizajneri govore o razlozima zašto su prihvatili ovaj dizajn kao i odakle su dobili inspiraciju. Posebno je naglašena činjenica da su svi materijali izabrani tako da prednji deo izgleda kao da je izrađen iz jednog dela. Da li vam je to poznato? Isti razlozi su spominjani i kada je u Londonu predstavljena Motorola RAZR2 V8 a nakon toga i telefon Motorola U9. Što se Motorola-e tiče, to je njihova ponos i dika – zaista, kompanija je okupila jedan od najboljih timova dizajnera koji regularno predstavljanju nove materijale i koncepte koje su kasnije prihvatili i drugi proizvođači. U ovim rečima nema nimalo ironije – uvek važi pravilo da se kopiraju najbolji ali ono što takođe treba imati na umu jeste blaga izmena budući da je potrebno predstaviti i neke karakteristike koje će biti jedinstvene za krajnji proizvod da bi se na neki način razlikovao od originala.

Model 6600 Fold ni u kom slučaju nije kopija, zapravo, Nokia nije tip kompanije koji bi radio tako nešto. Naprotiv, oni svaku ideju prve i druge generacije PEBL pomno razmatraju. Nokia je model 6600 Fold pozicionirala kao glavnog rivala modelu Motorola RAZR2 V8 na evropskom tržištu, što je donekle privlačno – to su dva različita sveta po pitanju materijala, dizajna, funkcionalnosti ali i cene i drugih stvari.V8 je definitivno proizvod visoke klase iako je Nokia brend prilično jači i ima veći broj pristalica. Telefon 6600 Fold ipak predstavlja rivala modelu Motorola U9, tako da bi ih trebalo uporediti bez obzira na sve.

Međutim, u pogledu nestašice Motorola U9 na većini tržišta, sigurno je da neće biti neke velike konkurencije. Na ovaj način 6600 Fold će biti samostalan bez stvarnih alternativa budući da se radi o dizajnerskom rešenju sa jedinstvenim izgledom uz neke detalje preuzete od Motorola-e.

Dizajn, veličina, kontrole

Ključni element dizajna modela 6600 sigurno je prednja strana koju odlikuje plastika u vidu ogledala. Telefon je dostupan u dve verzije – crna i crvena, iako u oba slučaja nijansa kućišta postaje svetlija kada gledate prema osnovi. Kao što se može očekivati od ove vrste plastike, prednji deo Fold-a je veoma sklon skupljanju masnoća i nečistoća.

Korišćena plastika je prilično tvrda, međutim, male ogrebotine se pojavljuju očas posla mada su prilično neprimetne, osim ukoliko se zagledate u aparat. Pitanje koje se postavlja jeste donekle dokle će ova obloga trajati? To ostaje da se vidi iako nema razloga očekivati loše performanse modela 6600 Fold po ovom pitanju – u suštini, ovaj tip plastike je dobio prelaznu ocenu tokom testiranja i pokaza se mnogo bolji od ostalih.

Video klip, izgled i meni modela Nokia 6600 Fold (wmv, 32,8 mb)

Telefon koristi senzor koji omogućava prebacivanje zaštite ekrana u vidu sata na spoljašnji ekran dodirom po prednjoj strani, što je veoma zgodna karakteristika koja se prvi put pojavila kod modela Nokia 8800 Arte (i širi se na ostatak portfolia). Međutim potrebno je da budete oprezni jer ukoliko je koristite često, broj ogrebotina sa prednje strane će se značajno povećati. I dok model Arte zahvaljujući svojim materijalima nije imao ovakav problem, što se tiče 6600 Fold ovo definitivno predstavlja pretnju.

Sa prednje strane se takođe nalazi i svetlosni indikator; možete omogućiti i neke svetlosne efekte koji nisu ništa posebno.

Spoljašnji ekran se odlično uklapa u prednji deo – njegove konture ostaju nevidljive čak i pri direktnom suncu. Telefon 6600 Fold koristi OLED jedinicu koja prikazuje samo u beloj boji koja nije toliko svetla zbog sloja plastike koji se nalazi sa gornje strane. Sa druge strane, zaštitnik ekrana u vidu sata je primetan i broj pozivaoca je veoma laka pročitati. Takođe, tu su još neki servisni indikatori kao što je onaj za propuštene pozive, status baterije, itd. Dimenzije ekrana su 1.36’’ od ugla do ugla i poseduje rezoluciju od 128x160 piksela. Pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu blede i to potpuno – bez obzira koji ugao koristite sigurno je da nećete moći da vidite sadržaj ekrana.

Na bočnim stranama nema nikakvih kontrola osim tastera za otvaranje telefona. Prva stvar koju ćete primetiti jeste magnet koji se nalazi postavljen odmah ispod numeričke tastature. Loša vest je da se 6600 Fold može zatvoriti samo manuelnim putem; a možete ga i otvoriti bez korišćenja odgovarajućeg tastera s tim što će biti očigledne lošije performanse mehanizma sa oprugom. Otvaranje 6600 Fold manuelnim putem će biti veoma teško onima koji nemaju nokte budući da nema nikakvog oslonca za prst.

Sa leve strane nalazi se microUSB priključnica koja se koristi za priključivanje slušalica i kablova za prenos podataka. Sa druge strane nalazi se priključak za punjač koji donekle predstavlja zaštitni znak Nokia-e. Na donjem delu 6600 Fold nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata ali da bi bili u mogućnosti da provučete traku potrebno je da uklonite zadnju stranu telefona što i nije tako jednostavno.

Sa zadnje strane nalaze se sočiva 2MP kamere a tu je i blaga kosina koja aparat čini dužim nego što jeste kada se otvori što je definitivno dobra stvar. Međutim, što se tiče mogućnosti kamere ona predstavlja jedno veliko razočaranje – često se dešava da se prstom prekriju sočiva tako da morate tražiti određeni način za držanje telefona ukoliko želite da vam fotografije budu uspešne.

Ugao između dve polovine modela Nokia 6600 Fold je manji nego što je onaj koji zaklapaju dve polovine modela 6555. Kod ovog modela taj ugao čak ima i svoje me „smoothback“. I dok kod modela Nokia 6600 Fold nema naziva za ugao između dve polovine, on je takav da se polovine telefona lepo uklapaju sa konturom vašeg lica. Zadnja strana modela Nokia 6600 Fold je načinjena od plastike sa metalnim umetkom.

Jasno je da je Nokia utrošila ogroman broj radnih sati na usavršavanje materijala koji su iskorišćeni za izradu modela Nokia 6600 Fold – u nekim trenucima će vam se učiniti da su pojedini delovi izrađeni od metala. Ova iluzija podržana težinom telefona koja iznosi 110 grama. U svakom slućaju telefon kada se drži u ruci daje prijatan osećaj težine. Dizajneri kompanije Nokia, još od vremena kada je sa njima bio Fenk Nuovo, veruju da je težina jedan od sinonima kvaliteta (iako Frank više ne radi za Nokia-u, njegove ideje su i dalje aktuelne).

Dimenzije telefona su 87.7x44x15.9mm što su prosečne dimenzije, mada sa modelom Nokia 6600Fold nema nikavih problema obzirom da bez problema staje u svaki džep ili tašnu.

Kada su u pitanju neobične stvari treba pomenuti to da 6600 Fold je opremljen prednjom kamerom za video konferencijske pozive (ona se nalazi odmah do slušalice zajedno sa senzorom ambijentalnog osvetljenja koji je zadužen za određivanje kada se će uključiti osvetljenje ekrana i tastature).

Ekran

Glavni ekran modela Nokia 6600 Fold je dimenzija 2.13’’ od ugla do ugla i rezolucije 240x320 piksela (32.4x43.2m). Ovaj ekran je osvetljen OLED tehnologijom i može da prikaže 16 miliona boja, uz veoma zasićenu sliku i široke uglove gledanja. Ovaj ekran, za razliku od onog koji je instaliran sa spoljne strane se na suncu ponaša na vrlo pogodan način i informacije na njemu ostaju čitljive. Ekran može da prikaže 8 tesktualnih i 3 servisne linije pri upotrebi fonta koji je veoma lak za čitanje. Kao što se i da očekivati korisnik ima mogućnost da u određenim menijima promeni veličinu fonta (kao što je slanje poruka, gde uvećanje veličine slova značajno pomaže). Za osvetljenje ekrana zadužen je senzor ambijentalnog osvetljenja ali se ono u podešavanjima i može potpuno isključiti.

Tastatura

Svi tasteri su načinjeni od sjajne plastike. Jedan od interesantnih detalja je to što je kolona u sredini donekle grublja i razlikuje se po pitanju teksture od okolnih tastera. Tasteri modela Nokia 6600 Fold su veoma odzivni i osvetljeni pink bojom. Sve u svemu tastatura ovog modela je laka za rukovanje. Često je tastatura ta koja kvari kompletan doživljaj telefona, ali srećom sa modelom Nokia 6600 Fold to nije slučaj.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 860mAh, koja prema tvrdnji proizvođača može da obezbedi 300 sati rada u režimu mirovanja odnosno 4 časa razgovora. Prilikom testiranja baterija modela Nokia 6600 Fold je trajala oko 2 dana uz 3 sata razgovora i 5 sati slušanja muzike. Bateriji telefona je potrebno 2 sata da se u potpunosti napuni.

Sa modelom Nokia 6600 Fold uspeli smo da ostvarimo 10 časova i 20 minuta kontinualne muzičke repordukcije (preko slušalica).

Memorija, memorijska kartica

Ekspanzioni slot microSD kartice (podržane su kartice kapaciteta do 8GB) je smešten ispod baterije. Telefon takođe poseduje 15Mb ugrađene memorije.

Performanse

Telefon je tipičan predstavnik svoje generacije, nema ništa posebno po pitanju performansi. U poređenju sa modelima kompanije Sony Ericsson 6600 Fold je prosečan model.

Kamera

Modul kamere se nije promenio značajno u odnosu na ostala Nokia brednirana rešenja sličnog opsega – u pitanju je i dalje 2MP CMOS matrica bez autofokusa. Dostupno je nekoliko režima fotografisanja - high, normal, basic (nivo kompresije je ono što ih razlikuje). Takođe, Nokia 6600 Fold omgoućava da fotografije kreirate u jednoj od šest rezolucija - 1600x1200, 960x1280, 600x800, 480x640, 240x320, 120x160. Blic možete da onemogućite, iako nema mogućnosti da ga koristite kao baterijsku lampu. Što se tiče specijalnih efekata korisnicima su na raspolaganju Grey Scales, Sepia i Negative. Kamera se može koristiti sa 8x digitalnim zumom, međutim kada je koristite ne možete kreirati jasne ili detaljne fotografije.

(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

Telefon takođe može da snima video sadržaje u rezolucijama od 640x480 do 128x96 piksela (uključujući i rezolucije 352x288 i 176x144), u 3GPP formatu što nije ništa novo. Dok snimate u rezoluciji 640x480 piksela, 6600 Fold vam omogućava da snimate brzinom od svega 13.78fps, dok je u ostalim rezolucijama ova brzina 15fps. Takođe, snimljene klipove možete da gledate preko celog ekrana.

Primer video klipa (3gp, 269 kb) >>>

USB, Bluetooth

USB. Nokia 6600 Fold isporučuje se sa microUSB utičnicom koja se nalazi na levoj strani telefona. Ova utičnica se koristi za priključivanje kabla za prenos podataka ili slušalica(telefon počinje da se puni). Proizvođač navodi da uređaj poseduje USB 2.0, što je zaista i tačno. U USB Mass Storage režimu konekcija preko USB kabla pruža brzinu podataka od 500-600Kb/s (maksimalna teorijska brzina je 800Kb/s). Nakon uspešno uspostvaljene konekcije možete odabrati neki od sledećih režima: USB Mass Storage, Nokia Mode (PC Studio) ili Printing&Media.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 kao i sledeće profile:

Dial-UpNetworking Profil
GenericAccess Profil
GenericObject Exchange Profil
ObjectPush Profil
SerialPort Profil
HandsfreeProfil
HeadsetProfil
SynchronizationProfil
BasicImage Profil
FileTransfer Profil
HID(host) Profil
StereoAdvanced Audio Distribution Profil
AdvancedAudio/Video Remote Conference Profil

Implementracija Bluetooth-a je takva da kao i obično nemamo razloga da se na nju žalimo a prilikom korišćenja ove karakterisitke nismo iskusili nikakve probleme. Stereo slušalice takođe rade vrlo dobro.

Teme, aplikacije, igre

Telefon karakterišu brojne teme koje značajno menjaju njegov izgled. Uz to dobro su izrađene čime značajno popravljaju kompletan imidž ovog telefona.

Teleofon se isporučuje sa prethodno instaliranim igrama: Backgammon II, Golf Tour, Highroller Casino, Rally 3D, Sudoku, Snake III.

Sekcija Application uključuje standardne funkcije kao što su Converter, Opera Mini, World Clock, Yahoo! Go, Widsets, Download!, Flickr, Messenger (Windows Live Messenger). Na pojedina tržišta ovaj model će se isporučivati sa nekim dodatnim aplikacijama i igrama. Java aplikacije se mogu upload-ovati bežičnim putem ili direktno u memoriju telefona, a ne postoji ograničenje kada je u pitanju veličina.

Mape – mape sa telefonima baziranim na S40 platformi se isproučuju na isti način kao što je to urađeno i kod S60 modela. Međutim, ove mape su prilično beskorisne ukoliko telefon nema ugrađeni GPS prijemnik. Sa druge strane ukoliko se odlučite da se preko ovog telefona povežete sa eksternim GPS prijemnikom proći čete kroz brojne probleme. Po mom mišljenju modelu Nokia 6600 Fold bi značajno bolje pristajala Google Maps aplikacija.

Utisci

Kada je u pitanju kvalitet prijema Nokia 6600 Fold se pokazala veoma dobro – sve u svemu pokazala se pottpuno isto kao i druga Nokia brendirana rešenja. Jačina zvuka koju zvučnik isporučuje je prosečna, čak i nešto niža nego kod drugih ponuda kompanije Nokia. U zaista bučnim okruženjima se može dogoditi da propustite zvonjenje telefona (ali ovo u velikoj meri zavisi od melodije koju ste odabrali). Što se tiče jačine vibracije koju obezbeđuje 6600 Fold na nju nemamo nikavih zamerki.

Sa cenom po kojoj se prodaje, Nokia 6600 Fold je jedna veoma dostupna i dopadljiva ponuda. Plus u pitanju je jedan od telefona koji više leži ženama, tako da će ovaj telefon u 80% slučajeva kupovati lepši pol dok će se za njega tek u nešto oko 20% odlučiti muškarci. Komande kojima se dodirom upravlja telefonom daju neku posebnu vrednost teleofnu i smeštaju ga u grupu u kojoj je i Nokia 8800 Arte – korišćenjem ove karakteristike možete da onemogućite alarm časovnik, isključite melodije zvona pri dolaznim pozivima i slično. Govoreći za sebe moram da nagasim da mi se dopada način na koji je Nokia 6600 Fold izgrađen, on izgleda kao veoma robustan telefon, iako materijali od kojih je izrađen nisu nešto posebno. Ukoliko se uporede materijali od kojih je izrađen ovaj telefon i oni koji su korišćeni za model Motorola U9, Nokia 6600 Fold izgleda snažnije i nadigrava U9. Ali ukoliko se posmatraju neki drugi frontovi, Nokia 6600 Fold ne uspeva da nadigra Motorola rešenje, sve zahvaljujući fenomenalnim screen saver-ima koji postoje za spoljni ekran ovog drugog modela, nižim cenama i funkcionalnostima koje se daju uporediti (obzirom da Motorola ne poseduje GPS, isključili smo ovu funkcionalost i kod 6600 Fold). Sa druge strane U9 je značajno više izložen habanju, plus plastika sa njegove prednje strane je mekša i lakše se ošteti. Ali i dalje, zahvaljujući nešto nižoj ceni U9 je dostupniji izbor; ipak postoji veliki broj korisnika koji će tražiti ovakav telefon ali na njihovoj listi želja se nalazi samo Nokia, pa nema sumnje da će oba modela imati vrlo dobru prodaju.

Kada su u pitanju nedostaci modela Nokia 6600 Fold tu svakako treba navesti veoma loše performanse spoljnog ekrana kada je izložen suncu – on potpuno izbledi; prema tome ispostavlja se da je proizvođač žrtvovao performanse zbog cene i dizajna što nije redak slučaj u poslednje vreme.

Što se tiče prednosti modela Nokia 6600 Fold on se isporučuje sa prethodno instaliranim dobrim izborom igara, Flickr podrškom (prvi put kada je u pitanju telefon baziran na S40 platformi. Ipak ova funkcionalnost neće biti od preterane koristi obzirom da je potreban model baziran na S60 platformi da bi se u potpunosti iskoristile prednosti koje nudi ovaj servis), kao i Windows Live Messanger (za neka tržišta u pitanju je pristojna ponuda bez konkurenata).

Ne možemo reći da Nokia 6600 poseduje bilo šta što kod korisnika može da izazove efekat da se momentalno zaljube u ovaj model, čak ni elektromagnetni mehanizam otvaranja koji postoji ovde neće izazvati naročito uzbuđenje i entizijazam. Kako cena ovog modela bude padala njegova popularnost će rasti. Nokia je odlučila da prati druge proizvođače kreiranjem visoko specijalizovanih uređaja i deleći tržište na manje segmente. Ovo daje drugim proizvođačima šansu da izađu sa snažnim ponudama jer „all-in-one“ rešenja nemaju širok opseg cena po kojima mogu da se prodaju i po definiciji ne mogu da budu široko usvojena, tako da korak po korak ova klasa uređaja pada u zaborav, što je zacelo šteta.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024