E66 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia E66
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia E66. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia E66 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Nokia E66

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija (BL-4U)
Punjač (AC-5)
USB kabl za prenos podataka (CA-101)
Žične stereo slušalice (HS-47)
Traka za nošenje oko zgloba
Torbica za nošenje
Uputstvo za upotrebu, CD sa softverom
2Gb microSD memorijska kartica (veličina može varirati od tržišta)

Pozicioniranje

Nokia E66 stiže na tržište sa zadatkom da zauzme mesto modelu Nokia E65 – prvog telefona koji je E seriju oslobodio dosadnog i neinventivnog dizajna. U suštini, to je bio jedini način da se proširi ciljna grupa bez uticanja na osnovne poslovne karakteristike E65. Novi model, Nokia E66 je potpuno drugačiji koncept – odlučeno je da se odustane od jakih boja i da one budu zamenjene robusnim, metalnim kućištem što nije odlika N serije. Sve u svemu, to je veoma dobar način da se odvoje ove dve proizvodne kategorije, i u smilu materijala i u smislu pozicioniranja. Na ovaj način E serija kombinuje dizajn, čvrstoću i dobro osmišljeni paket karakteristika koje ga ne čine multimedijalnim čudovištem. Njegov izgled je prilično konzervativan ali su funkcionalnosti su jednim delom umanjene. To jest, Nokia E66 je dobar pokušaj ugoditi ukusu većine korisnika.

Međutim, tu je još jedna stvar koja model Nokia E66 čini još zanimljivijim – kada pogledate na tržište videćete da nećete moći da pronađete nijedan model sa kliznim mehanizmom u metalnom kućištu. Ja lično mogu da se setim samo modela Samsung U900 Soul, Samsung L870 (S60 Smart telefon čiji će test uskoro uslediti) i možda modela Motorola Z6, iako će on uskoro biti povučen sa tržišta. Veoma je zanimljiva činjenica da iako su veći proizvođači telefona prevideli ovaj segment, ovi proizvodi su i dalje veoma traženi na tržištu poslednjih nekoliko godina.

Pored toga, veliki broj korisnika pokušava da model Nokia E66 izdvoji van svih ostalih odeljenja – njih jednostavno ne zanima šta je unutra. Da li može da vrši pozive? Dobro. Da li ima solidnu kameru? Ima. Da li ima nekih mogućnosti da je Bluetooth prisutan? Tu je. I tako dalje. Drugim rečima, dizajn E66 i materijali od kojih je načinjen postali su jedna sasvim nova vrsta liste želja budućih korisnika kojoj se oni vode pri odabiru novog telefona. Štaviše, to je na samom vrhu njihovih listi a na dno padaju WiFi, GPS i S60 funkcionalnost.

Za razliku od modela Nokia E71, od kojeg je E66 pozajmio sve svoje karakteristike, ovaj telefon je pozicioniran za mnogo širu publiku. Njegove korisnike možete podeliti na dve velike grupe – nesofisticirani korisnici koji ne znaju razliku između smart telefona i telefona sa velikim brojem karakteristika čije su potrebe usmerene ka uskom broju karakteristika (kao što je muzika, radio, kamera, retko internet i neki online servisi). Druga grupa obuhvata ljude koji su deo tržišta zbog nekog razumnog odnosa cena/kvalitet kao i veliki broj snažnih karakteristika. Iako je ova izjava donekle čudna, budući da paket robusnih karakteristika obično ide sa vrhunskim telefonima i sa većom cenom, ali ova dva uslova se odlično slažu kada uzmete u obzir sve suštinske karakteristike i aplikacije (na primer, veliki broj korisnika ne polaže mnogo na kamere u njihovim mobilnim telefonima pa se samim tim to ne može smatrati bitnim dodatkom grupi važnih karakteristika telefona).

Nokia E66 vs Nokia E71:

Zanimljivo je da E66 neće imati direktnog konkurenta. Možete reći da telefon Samsung L870 može biti kvalifikovan kao jedan od mogućih konkurentnih modela ali iskreno jedini zajednički faktor su im metalni dodaci u dizajnu. Međutim, imajući u vidu činjenicu da je model L870 prilično jeftiniji on spada u potpuno drugu kategoriju. Druga moguća alternativa jeste Samsung-ovo vodeće rešenje – U900 Soul. Mada ubedljivo pobeđuje model E66 u smislu kvaliteta kamere, sigurno je da će odgovarati samo onim osobama kojima je potreban pomodni uređaj.

Nokia E66 vs Samsung L870:

Što se tiče odnosa cena/kvalitet, glavni rival modelu E66 jeste Sony Ericsson G705, čije izdavanje je zakazano za kraj ove godine ali po svemu sudeći prodavaće se po istoj ceni. Model G705 će karakterisati A200 platforma, 3.2MP kameru,mogućnost WiFi konekcije, GPS navigacija, odličan i svetao QVGA ekran kao i veliku listu ostalih karakteristika i mogućnosti. Iako neće imati nijedan metalni deo u svom dizajnu, model G705 će posedovati nekoliko metalnih umetaka (ispoliranih i obojenih tako da liče na metalne delove). Pored toga, biće tu dostupna i karakteristika rotiranja ekrana kao što je dostupno kod modela Nokia E66. Sve u svemu ova dva modela imaju dosta toga značajnog, čak iako su osmišljeni na potpuno drugačiji način. Međutim, čini se da je model Nokia E66 totalni pobednik u smislu funkcionalnosti; sa jedne strane, Sony Ericsson G705 će verovatnije biti atraktivniji ljudima. Ipak, kada se sve uzme u obzir, ciljna grupa modela G705 će obuhvatiti samo one ljude koji žele telefon sa velikim brojem karakteristika i koji nemaju veliki broj karakteristika i dodatnih mogućnosti.

Sve u svemu, jedinstveno pozicioniranje modela E66 ubacuje ga na masovno tržište, kao što je bio slučaj sa telefonom E65 do skoro,međutim u isto vreme odvojen je od konkurencije. Istina je da dugo vremena ovaj model neće dobiti svog konkurenta, budući da nema drugog telefona koji će moći da mu se približi u bliskoj budućnosti. Nokia E66 je odličan način da unapredite vaš stari telefon E65, ukoliko uzmemo u obzir da vam je potrebna njegova funkcionalnost i da nemate ništa protiv njegovog dizajna. U suštini, ovo drugo je osnovni problem pomodnih rešenja – nikada nije sigurno da li će vladati isto interesovanje kao i za originalni uređaj.

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije E66 su 107.5x49.5x13.6 mm a težak je 121 gram. Dostupne su dve opcije boja – crna ili bela, iako u obe opcije dobijate svetlo obojeni odeljak za baterije ali sa različitim šablonima. Obe boje izgledaju fantastično – crna je namenjena muškarcima dok je bela boja više prikladna za dame (iako nije ni malo odbojna ni muškarcima).

Video, dizajn i veličina (wmv, 25 mb)

Ekran je oivičen plastificiranom trakom (kod našeg telefona je tamno sive boje). Iako je pravi magnet za otiske prstiju, oni nisu toliko vidljivi.

Sa leve strane modela E66 nalazi se 2.5 mm audio priključak zajedno sa IrDA portom i microUSB slotom pokrivenim plastičnim poklopcem. Kada ga otvorite na desnu stranu ugledaćete kontrole za podešavanje jačine zvuka, posvećeni Voice taster (poziva glasovno pozivanje ili snimač glasa u toku poziva) i aktivira kameru.

Taster za napajanje nalazi se na samom vrhu uređaja dok se 2mm utičnica punjača nalazi sa donje strane E66. Odmah iznad ekrana nalazi se kamera koja je namenjena za video konferencije a tu je i senzor ambijentalnog osvetljenja (vrši podešavanje intenziteta pozadinskog osvetljenja ekrana i tastature).

Nokia E66 odaje utisak telefona odlične izrade a korišćeni materijali deluju čvrsto i izdržljivo. Jedina slaba tačka ovog modela jeste njegov navigacioni pad zbog toga što se određeni delovi obloge skidaju nakon mesec dana upotrebe. Sasvim je druga stvar to što se ovaj problem ne povećava vremenom već ono što se ogulilo ostaje onako kako jeste.

Model E66 karakteriše i servisni LED indikator koji je ugrađen ravno u navigacioni taster, nešto slično onom što se već može videti i kod drugih Nokia uređaja.

Otvaranje telefona je veoma jednostavno, čak i kada to radite jednom rukom i to sve zahvaljujući dobro podešenom mehanizmu sa oprugom koji akciju otvaranja čini veoma jednostavnom i lakom.

Ekran

E66 koristi 2.36’’ QVGA ekran (320x240 piksela, 48x36mm) koji može da prikaže 16 miliona boja. On isporučuje pristojnu sliku po pitanju kvaliteta. Podaci na ekranu ostaju vidljivi u različitim okruženjima (ne bledi prilikom delovanja sunčevih zraka zahvaljujući sloju ogledala).

Telefon E66 poseduje simpatičan ekran kojim smo bili veoma zadovoljni. Ekran ima mogućnost prikazivanja do osam tekstualnih i tri servisne linije (dok je u nekim režimima moguć prikaz do 14 tekstualnih linija).

Takođe imate mogućnost onemogućavanja automatske rotacije ekrana na telefonu Nokia E66.

Tastatura

Numerički pad modela E66 nema ništa značajno što bi ga okarakterisalo – sadrži plastikom prekrivene tastere koji su veoma jednostavni za upotrebu. Svi tasteri su osvetljeni belom pozadinskom bojom a za upravljanje pozadinskim osvetljenjem zaslužan je senzor ambijentalnog osvetljenja koji obezbeđuje da su informacije čitljive kako na otvorenom tako i u zatvorenom.

Sada malo o funkcionalnim tasterima. Glavna karakteristika modela E66 je podešavanje četvorsmernog tastera (uključuje i taster Meni) koji omogućava pristup kalendaru, imeniku i mail aplikacijama samo jednim klikom. Povrh toga tu su i dva načina za pritiskanja ovih tastera – dugi pritisak i kratki klik. Na ovaj način, sa kratkim pritiskom prelazite u opštu listu unosa u imeniku, mailbox ili mesečni pregled kalendara. Međutim, kada kucnete i zadržite ove tastere bićete u mogućnosti da kreirate novi kontakt, unos u kalendaru ili email. Kuckanjem na ove tastere još jednom vraćate se u glavni meni.

Pored toga možete čak reprogramirati ove tastere za pristup prilagodljivim aplikacijama ili karakteristikama.

Navigacioni taster telefona E66 je veoma komforan za upotrebu; takođe ima i ugrađeni servisni LED indikator u sebi. Dobra stvar je to što je u potpunosti prilagodljiv – možete podesiti notifikacije za događaje kao i druge opcije. Na žalost, ne postoji mogućnost da ga onemogućite tokom noći (budući da veoma jako svetli u mraku).

Baterija

Telefon koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1000mAh (BL-4H) nasuprot jedinici kapaciteta 1500mAh koju koristi model E71. E66 prema tvrdnji proizvođača obezbeđuje 7.5 časova razgovora (GSM) i 264 časa rad au režimu mirovanja. Vreme muzičke reprodukcije je do 14 časova.

Prosečno vreme trajanja baterija je 2 – 2.5 dana, međutim, u nekim područjima moguće je i 3 – 3.5 dana, prilikom kojeg je E66 obezbedio oko dva sata poziva, dvadesetak fotografija, nekoliko minuta video sadržaja i oko sat vremena muzike/radio. Potrebno je oko sat i po vremena da se baterija modela E66 napuni u potpunosti.

Ispod s enalaze vremena trajanja baterije koja smo uspeli da ostvarimo modelom E66.

GPS-navigacija - 4 časa 15 minuta
Video reprodukcija - 4 časa
WEB-surfovanje (EDGE) - 3.5 časa
Wi-Fi (non-stop upload podataka) - 4 časa za non stop transfer podataka, 120 časova za režim mirovanja (prema podacima kompanije Nokia)

Memorija

Uređaj se isporučuje sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 70Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica – reč „usporenje“ definitivno nije od onih koje opisuju model Nokia E66.

Korisniku je na raspolaganju gotovo 110Mb skladištenog prostora u kojem može sačuvati svaku vrstu podataka.

Zamena kartice bez isključivanja kod modela E66 je podržana, a telefon poseduje 2Gb jedinicu. Nema nikakvih ograničenja kada je veličina kartice u pitanju - pri testiranju uređaj je sa lakoćom identifikovao karticu kapaciteta 32Gb .

Performanse

Zahvaljujući većoj količini memorije i bržem procesoru (ARM11 koji radi na 369MHz nasuprot ARM9 radnog takta 220MHZ kod E61i) performanse modela E66 su gotovo duplo bolje u odnosu na one koje beleži E61i. Možete doslovce juriti kroz sve aplikacije i menije a telefon takođe može imati i više aplikacija koje će raditi u pozadini.

USB, Bluetooth

USB. Korišćenjem USB podešavanja možete odabrati jedan od sledećih režima:

Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Print – nije potrebno objašnjenje.

Najveća brzina prenosa podataka je oko 2 Mb/s.

Bluetooth. Smart telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG(1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIMAccess-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela E66 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela E66.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani uključujući WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Za razliku od N serije E66 ne podržava Universal PnP (UPnP). Ipak, ovaj telefon poseduje WiFi čarobnjak koji može vršiti pretraživanje dostupnih mreža u pozadinskom režimu.

Brzina IrDA prenosa podataka je 115Kb/s.

Kamera

E66 koristi 3.2MP CMOS kameru sa autofokusom. K Moram reći da je kvalitet snimaka koji smo dobili sa modelom E66 ono što smo očekivali od ovog tipa kamere – oni su prilično pristojni za telefon namenjen poslovnim korisnicima, ali ne može da se poredi sa današnjim rešenjima namenjenim fotografisanju.

Možete izabrati jednu od sledećih rezolucija:

Štampa 3M – Velika
Štampa 2M – Velika
Štampa/e-mail 1M – mala
Multimedijalna poruka 0.3M

Proizvođač nije obezbedio realne rezolucije slika tako da smo morali sami da ih odredimo. Sledeće rezolucije fotografija su korišćene u gorepomenutim režimima: 2048x1536, 1600x1200, 1024x768, 640x480. Prosečne veličine slika su 1Mb, 600-700Kb, 250-300Kb i 75-100Kb respektivno. Ne postoje podešavanja vezana za kvalitet slika kod modela Nokia E66.

Telefon koristi karakteristiku digitalnog zuma koja može da bude do vrednosti X20, a takođe dostupni su normalni i pojačani zum – ovaj drugi omogućava dostizanje maksimalnog uvećanja, kada se na vašoj slici pojavljuju nesavršenosti. Kada koristite standardni digitalni zum međutim ove nesavršenosti nisu toliko izražene. Sa druge strane obzirom da ove karakteristike možete da primenite u svakom grafičkom editoru fotografisanje sa zumom možda nije najpametnija ideja.

Režimi fotografisanja uključuju režim definisan od strane korisnika, auto i macro režime. Ostale opcije uključuju režime portret, pejzaž, noć, portret u tami i sport.

Blic se može podesiti da se uključuje automatski, možete ga isključiti ili podesiti da radi u režimu koji redukuje efekat crvenih očiju. Self timer se može programirati za okidanje nakon 2, 10 ili 20 sekundi. Kamera telefona može i da kreira snimke velikom brzinom (tri odjednom) što može da bude zgodno kada treba da fotografišete objekte u pokretu. Ova funkcija je namenjena da bude protivteža BestPic karakteristici kod telefona kompanije Sony Ericsson, ali za sada nudi slabiju fleskibilnost.

Kompenzacija ekspozicije – ova karakteristika je interesantna u nekim specifičnim okruženjima, kada će da obezbedi bolje i oštrije fotografije. Može da bude modifikovana u opsegu od -2 do +2 sa korakom 0.5.

Uravnoteženje belog – Auto, Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent. Efekti koji se mogu primeniti su Sepia, Black & White, Negative.

ISO podešavanja se mogu po podrazumevanom podešavanju podesiti na Auto, dok se ostale opcije mogu odabrati manuelno; slično kao kod nekih drugih aparata ovde je proizvođač smislio da korisnici mogu da odaberu opsege umesto specifičnih ISO vrednosti. Drugim rečima kada odaberete nisko ISO podešavanje ono uključuje podešavanja od 60 do 200 itd. Ovo je još jedan korak ka masovnom tržištu i pokušaj da se krajnji korisnik isključi iz psvih tehničkih nijansi.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video snimanje. Kada snimate video sadržaje modelom E66 postoji značajno manje podešavanja nego kada snimate obične fotografije. Ovde postoji softverski stabilizator slike koji je prvi put predstavljen kod modela Nokia N80. Možete podesiti uravnoteženje belog pri čemu imate mogućnsot odabira Automatic, Sun, Cloudy, Incandescent, Fluorescent opcija. Odabir efekata uključuje opcije Sepia, Black&White, Negative, Vivid. Postoje samo dva dostupna režima snimanja – auto ili noćni režim. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 320x240 piksela (MPEG-4). Takođe imate opciju da isključite zvuk, ali ne i da podesite brzinu FPS koji je kod modela E66 zaključan na 15. Telefon omogućava snimanje video klipova dokle god imate slobodne memorije.

Primer video klipa 1 (mp4, 632 kb)
Primer video klipa 2 (mp4, 816 kb)
Primer video klipa 3 (mp4, 447 kb)

Softverski odeljak

E serija ređaja je uvek bila drugačija od ostalih telefona baziranih na S60 platformi po pitanju softvera. Pojedine aplikacije i opcije koje su testirane na ovim telefonima po prvi put su sada postale standard za ostatak portfolia kompanije ali su neke i dalje ostale zaštitni znaci E serije. Model E66 slično kao i E71 poseduje jedinstven telefonski imenik, kalendar i neke druge karakteristike koje su drugačije od generičkih aplikacija ugrađenih u treće izdanje S60 platforme FP1. Pogledajmo sada koje su to nove karakteristike i mogućnosti koje E66 donosi.

Desktop režim je prerađen – sada se u dnu nalaze tri ikone koje su namenjene propuštenim pozivima, porukama i glasovnoj pošti. Ukoliko nema nikakvih događaja odgovarajuća ikona će nestati. Klikom na svaki od thumbnail-ova pojaviće se prozor sa dodatnim informacijama na ekranu.

Video klip, stablo menija modela E66 (wmv, 17,5 mb)

Mode. E66 je prvi telefon telefon u okviru E serije koji poseduje Mode funkcionalnost. U suštini u pitanju je mobilna verzija najnovije PC pomame – virtuelnih desktopa. U suštini u okviru ove karakteristike napravite nekoliko ekrana na kojima se smeštaju različite teme, slike, aplikacije, plug-in-ovi i druge osnovne karakteristike. Korišćenjem Mode karakteristike možete menjati ove ekrane jednim klikom, tako da je uvek lako prebacivati se između vašeg podešavanja za rad sa recimo elektronskom poštom i notifikacijama na glavnom ekranu i osnovnog podešavanja sa drugačijom primenjenom temom i kontrolama plejera na ekranu umesto e-mail notifikacija. Telefonu je potrebno 6 do 7 sekundi da bi se prebacio između dva režima.

Telefonski imenik. Dok se telefon nalazi u režimu mirovanja možete uneti bilo koje slovo sa thumbboard-a i telefon će trenutno pregledati sve kontakte u telefonskom imeniku koji imaju to slovo u imenu ili prezimenu. Na žalost ova vrsta pretrage radi samo za kontakte na engleskom (čak i u lokalizovanim verzijama telefona).

Kontakt grupama je takođe dodato poboljšanje – sada možete uneti broj za glasovne konferencije, lozinku i takođe i PIN kod. Poslovni korisnici, koji koriste konferencijske pozive u velikoj meri će sigurno sa zadovoljstvom prihvatiti ovu novu mogućnost. Plus, možete odabrati melodiju zvona za bilo koju kontakt grupu kod modela E66 (ali ne i sliku, na žalost).

Sa grupama, takođe možete koristiti „Call to many“ karakteristiku, koja će omogućiti modelu E71 da podesi konferencijski poziv sam; pored ovoga telefon omogućava slanje grupne elektronske pošte.

Na žalost ne postoje drugačiji izgledi telefonskog imenika. Na primer ne možete podesiti E71 da prikazuje kontakte uparene sa najmanje jednim telefonskim brojem. Istovremeno je omogućeno pozivanje ispuštenog menija odabirom kontakta i pritiskom navigacionog tastera na desno – omogućiće vam da načinite poziv ili pošaljete poruku bez napuštanja menija telefonskog imenika. Pored toga ova lista je kontekstualno osetljiva, što znači da će se opcije menjati u zavisnosti od tipa telefonskih brojeva koji su dostupni u okviru kontakta u pitanju.

Spisak polja koja možete da popunite kada kreirate ili editujete kontakte nije se mnogo promenio, ali E71 nudi bolje rešeno podešavanje polja i takođe poseduje BlackBerry PIN kao podrazumevanu opciju.

Kalendar. Aplikacija kalendara se nije mnogo promenila u odnosu na svoju poslednju iteraciju; u suštini jedino što se promenilo je njen izgled, pri čemu E66 prikazuje i kalendar i događaje koji su zabeleženi za određeni dan. U slučaju da postoji suviše unosa, E66 će prikazati samo njihov ukupan broj bez dodatnih informacija. Kada koristite nedeljni pregled u kalendaru, svi unosi su prikazani kao u MS Outlook-u, plus postoje određeni pop-up saveti koji se prikazuju na ekranu. Iako su prijatne, nijedna od ovih promena nije izuzetna.

Glasovna pomoć. I dok naziv ove karakteristike verovatno ne govori mnogo, zaključio sam da je vrlo korisna i interesantna. Na primer, ona će omogućiti da rukujete modelom E66 kada recimo vozite i kada vam je slobodna samo jedna ruka – jednostavno ovoj karakteristici dodelite jedan od tastera za prečice i možete podesiti da telefon pročita unos iz dnevnika poziva ili da odaberete unos iz telefonskog imenika bez i da pogledate telefon. U ovom drugom slučaju svi unosi se grupišu prema prvom slovu njihovog imena – pritiskom navigacionog tastera levo ili desno moćete vršiti prebacivanje između ovih kategorija (ABC, DEF, itd) a pritiskom na gore ili dole možete skrolovati liste, dok će telefon očitavati sve unose.

Čitač poruka je dostupan i sa drugim S60 telefonima – ova aplikacija radi upravo ono što joj i naziv kaže, čita poruke na glas.

Časovnik – korišćenjem ove karakteristike E66 će vam reći koliko je sati.

Dialer – ova aplikacija je preuzeta sa prethodnih uređaja E serije i u osnovi je deo handsfree opreme za automobile – ona omogućava da skrolujete kroz liste uz pomoć cifara dok ih telefon očitava na glas, tako da možete pozvati broj bez i da gledate u ekran.

Glasovno pozivanje. Bilo je dosta nejasnoća oko zvaničnog opisa modela E66 na Nokia sajtu, naročito kada je u pitanju bila ova karakteristika – glasovno pozivanje nezavisno i zavisno od zvučnika. Pojedini posetioci su sugerisali da telefon karakterišu glasovni tagovi koji se snimaju kao kod starih telefona. Ipak ovo nije istina. Podsećanja radi E61 poseduje sistem koji se može podešavati prema vašem glasu. Iako mnogi misle da ovaj inteligentni sistem ne funkcioniše u realnosti (ovo je donekle istina, na početku korišćenja telefon nikada nije uspevao da pogodi broj iz prve), nakon oko nedelju dana korišćenja i navikavanja na ovu funkciju broj grešaka se značajno smanjio.

Enkripcija podataka. Još jedna značajna karakteristika za pomenuti – mogućnost modela E66 da enkriptuje podatke (bilo one koji su na memorijskoj karticu ili u internoj memoriji telefona). Na ovaj način ćete se spasiti grdnih muka ukoliko vaš smart telefon završi u pogrešnim rukama. Sa druge strane ukoliko zaboravite lozinku nećete biti u mogućnosti da povratite svoje podatke, što je šteta ali svi sistemi ove vrste imaju ovaj problem.

Office alati. Poslovni korisnici će sa zadovoljstvm prihvatiti internet aplikacije modela E66 koje uključuju podešavanje VPN klijenta.

Kada su u pitanju office alati, E66 nije revolucionarno rešenje – njegov mail klijent jeste unapređen, telefonski imenk je fino podešen zajedno sa nekim drugim aplikacijama. Microsoft Office dokumentima se i dalje manipuliše preko QuickOffice-a, što je šteta (iako će mnogi biti zadovoljni onim što ova aplikacija nudi). Takođe postoji i ZIP arhiver kao i alat za očitavanje PDF dokumenata. Search 4.0 aplikacija može da bude povezana direktno na glavni ekran.

Teme – E66 se isporučuje sa četiri teme. Nijedna od njih nije naročito bleštava što je dobro, ali naša jedina žalba se odnosi na način na koji sve ikone i thumbnail-ovi izgledaju – oni su prilično bizarni i biće bolje da ih zamenite onima iz prilagodljivog paketa.

Bar kod – možda nađete neku primenu za ovu funkciju

Snimci sa ekrana:

GPS-navigacija

Glavno unapređenje vezano za ovaj odeljak odnosi se na novu verziju Nokia Maps. Takođe, želeo bih da napomenem da iako je aplikacja postala brža za njeno inicijalno pokretanje potrebno je nekih 4 do 5 minuta. Ipak primećuje se unapređenje funkcionisanja ovog servisa i Nokia E66 se može smatrati jednim dobrim navigacionim rešenjem. Ali na žalost uprkos poboljšanjima kada je u pitanju navigacija baterija se jednako brzo troši pri ovom režimu rada uređaja.

Muzički odeljak

Mnogi ljudi su me zamolili da pišem o muzičkom odeljku modela E66, koji se u suštini malo ili ništa ne razlikuje od onoga što je dostupno kod drugih S60 brendiranih uređaja. Zaista ne znam šta drugo da dodam – kvalitet zvuka nije značajno unapređen, interfejs plejera je i dalje isti. Svestan sam da mnogi obožavaoci S60 platforme žele da čuju nešto tipa da je u pitanju možda najnapredniji plejer u nemuzičkom rešenju ikada, da njegov kvalitet zvuka prosto oduvava i slično. Ništa od ovoga se neće dogoditi – pre svega zato što E66 poseduje 2.5mm priključak za slušalice koji nije najbolje rešenje kada je u pitanju muzika.

Utisci

Kvalitet poziva nikada nije bio problematičan sa E66, on je veoma lako ispunio naša očekivanja koja su uobičajena za Nokia brendirane telefone. Melodije zvona zvuče prilično glasno i bili smo zadovoljni njima čak i kada su u pitanju bučna okruženja. Vibracija je bila prosečne jačine.

Pojedini korisnici bi mogli da se suoče sa dilemom koji telefon kupiti - E66 ili E71. Ova dilema je još više pojačana obzirom da ova dva telefona pripadaju istom opsegu cena. Po mom mišljenju ukoiko ne koristite previše elektronsku poštu i ne šaljete previše poruka i generalno vam ne treba thumbboard kompletne veličine onda će E66 u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe. Njegov rotirajući ekran če vam dati određeni komfor kada pregledate fotografije i video sadržaje.

Obzirom da nema direktne konkurencije model E66 je u dosta dobrom položaju, plus zahvaljujući svojoj relativno povoljnoj ceni ovaj model će se dopasti i nesofisticiranim korisnicima ali i zagriženim fanovima brenda Nokia koji uvek žele da imaju sve nove karakteristike na svojim telefonima. Treba napomenuti da u poslednje vreme kompanija Nokia u svojoj ponudi ima veliki broj sličnih modela - veoma dopadljivih a u isto vreme dobro zaokruženih po pitanju funkcionalnosti.

SAR vrednost za model E66 je 1.37 W/kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024