7210 Supernova 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 7210 Supernova
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 7210 Supernova. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 7210 Supernova vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Nokia 7210 Supernova

Prodajno pakovanje:
Telefon
860 mAh Li-Ion baterija (BL-4CT)
Punjač (AC-3)
Žične stereo slušalice (WH-501)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Očigledno je da kompanija Nokia lagano se kreće ka segmentu tržišta namenjenog nezahtevnim koisnicima. Dokaz za ovu tvrdnju je činjenica da u okviru svake nove kolekcije telefona koju predstavi ova kompanija ima nekoliko rešenja koja su namenjena korisnicima koji vode računa o ceni uređaja. Jedini izuzetak od ovog pravila je serija 8000 koja je zadržala svoj originalni fokus. Sa druge strane kompanijina najnovija i najdostupnija linija Supernova počinje modelom Nokia 7210 – jeftinim telefonom koji ide uz vrlo nesofisticirani prodajni paket i čiji fokus je na lepšem polu (iako jedna od kolor varijanti ovog telefona lepo pristaje i muškarcima).

Tražeći način da kreira jeftini telefon koji bi mogao da bude rival ponudama jeftinih uređaja drugih proizvođača, Nokia je uzela svoj model 5310 (isto je primenjeno i kada je u pitanju Nokia 7310 Supernova) i iskopirala sve karakteristike i mogućnosti koje je ovaj telefon nudi (uključujući muzički odeljak) i dodala posvećene muzičke kontrole.

Nokia 7210 Supernova je dostupno rešenje za one koji žele da kupe svoj prvi telefon (učenike) ili mlade devojke (koje od svojih telefona ne zahtevaju naročite karakteristike), kao i za određene muškarce (oni će činiti oko 20% kupaca ovog telefona) koji ne mogu da odole dizajnu koji donosi Nokia 7210 Supernova. Na ovaj način Nokia 7210 Supernova bi mogla da postane jedna od najpopularnijih ponuda na tržištu a njegova niska cena je jedan od faktora koji doprinose ovome.

Obzirom da modelu 7210 nedostaju izmenjive maske, on će biti za nijansu manje privlačan od Nokia 7310 Supernova modela, ali ovo ne važi kada je u pitanju funkcionalnost.

Dizajn, veličina, kontrole

Nokia 7210 Supernova će biti dostupna u pink i plavoj boji. Ovaj prvi dizajn je naravno namenjen ženama; sa namenom ovog dizajna nema greške – kome bi drugom pink umeci mogli da budu namenjeni. Oni su načinjeni od gume i ponekad se čini kao da u stvari predstavljaju grupu tastera ali u suštini tasteri su smešteni desno od njih. Druga kolor varijanta nije toliko upadljiva i predstavlja mnogostrnaije rešenje.

Dimenzije telefona su 106x45x10.6mm dok je njegova težina svega 69.8 grama, što nam govori da je u pitanju veoma tanak i lagan telefon koji vrlo lako pristaje svakom džepu.

Sa leve strane nalazi se utičnica za punjač (2mm) dok se sa gornje strane nalaze ostali portovi i konektori uključujući tastar za ukjučivanje telefona 3.5mm audio utičnicu i USB slot. Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa desne strane. Ne postoji posvećeni taster kamere iako 7210 Supernova ima sočivo 2MP kamere sa zadnje strane. Ovde se takođe nalazi otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata.

Video klip. Izgled, dimenzije (wmv, 12,8 mb)

Senzor ambijentalnog svetla koji podešava osvetljenost ekrana i tastature ne nalazi se na uobičajenom mestu, već se nalazi sa desne strane slušalice. Otvor mikrofona se nalazi sa prednje strane teleofna desno od tastature.

Ekran

Ekran modela Nokia 7210 je dužine dijagonale 2’’ i rezolucije 240x320 piksela (31x41mm) i može da prikaže 262.144 boje. U poređenju sa modelima Nokia 5310 i 7310 ovaj telefon poseduje jeftiniji ekran koji i dalje uspeva do obezbedi svetlu i zasićenu sliku (iako stariji modeli lako prevazilaze 7210 po pitanju ekrana).

Informacije na ekranu su čitljive i pri direktnim sunčevim zracima (TFT) najviše zahvaljujući toniranom zaštitnom sloju. Međutim, čak i ovaj ekran počinje da bledi u određenim uslovima tako da je potrebno pronaći pravi ugao. Nažalost, imajući u vidu relativno malu dijagonalu ekrana, nije pogodan za korišćenje ne otvorenom što je slučaj i sa ostalim telefonima koje karakteriše 2’’ ekran.

Ekran može prikazati do 9 tekstualnih i 3 servisne linije. Veličina slova ne zadaje muke pri čitanju a pored toga manuelnim putem možete podešavati njihovu veličinu u nekim režimima i aplikacijama.

Tastatura

Nokia 7210 poseduje generičku tastaturu za tanke telefone. U pitanju je tanka metalna ploča prilično prosečna kada je u pitanju ergonomija, ali nismo imali nikavih velikih zamerki kada je u pitanju ova tastatura, mada isto tako ona ni ne donosi neke naročite prednosti u odnosu na tastature sličnih modela. Svi tasteri su osvetljeni nenametljivom belom svetlošću.

Baterija

Uređaj poseduje novi tip baterije BL-4CT, koja je Li-Ion baterija kapaciteta 860mAh. Kako proizvođač tvrdi baterija može pružiti 2 sata razgovora i 250 sati rada u režimu mirovanja. Pri testiranju baterija modela 7210 izdržala je oko tri dana uz dva sata slušanja muzike, 1.5 sat poziva i nekoliko SMS poruka. Korisnici mogu očekivati da će im baterija pružiti 2-3 dana rada. Najduže vreme reprodukcije koje smo mi uspeli da postignemo jeste 18 sati i 50 minuta (uz slušalice koje se isporučuju uz telefon) uz uključen radio modul. Potreban je 1sat i 40 minuta da se baterija u potpunosti napuni.

Memorija, memorijske kartice

Aparat se isporučuje sa oko 29Mb skladišnog kapaciteta koji stoji korisniku na raspolaganju. MicroSD memorijski slot nalazi se ispod poklopca odeljka za bateriju a pored toga omogućena je i zamena kartica bez isključenja. Maksimalna veličina kartice podržane od strane uređaja je neograničena – mi smo priključili karticu kapaciteta 8GB a pri tom nije bilo nikakvih problema.

Performanse

Ograničenje veličine JAR-file-a – 1 Mb, heap veličina – do 2 Mb. Po pitanju performansi 7210 se ne razlikuje od prosečnih rezultata drugih predstavnika iste platforme. .

USB, Bluetooth

USB. Nokia 7210 isporučuje se sa microUSB utičnicom koja se nalazi sa gornje strane telefona. Ova utičnica se koristi za prikjlučivanje kabla za prenos podataka (telefon počinje da se puni), slušalica ili punjača.

Proizvođač navodi da uređaj poseduje USB 2.0, što je zaista i tačno. U USB Mass Storage režimu konekcija preko USB kabla pruža brzinu podataka od 500-600Kb/s. Ovo je nešto sporije nego što pruža Motorola RAZR V8, koja se takođe isporučuje sa microUSB priključnicom.

Nakon uspešno uspostvaljene konekcije možete odabrati neki od sledećih režima: USB Mass Storage, PC Studio ili režim modema. Nokia 7210 takođe podržava MTP režim.

Bluetooth.Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 kao i sledeće profile:
Dial-UpNetworking Profil
GenericAccess Profil
GenericObject Exchange Profil
ObjectPush Profil
SerialPort Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
Synchronization Profil
BasicImage Profil
FileTransfer Profil
HID(host) Profil
Stereo Advanced Audio Distribution Profil
Advanced Audio/Video Remote Conference Profil

Implementracija Bluertooth-a je takva da kao i obično nemamo razloga da se na nju žalimo a prilikom korišćenja ove karakterisitke nismo iskusili nikakve probleme. Stereo slušalice takođe rade vrlo dobro. Brzina Bluetooth konekcije modela Nokia 7210 je 170-180Kb/s.

Kamera

Telefon je opremljen 2MP kamerom (CMOS) koja nije po današnjim standardima, ali je i dalje dovoljna za ponudu kakva je Nokia 5310. Nokia je odlučila da ne polaže velike nade kada je kamera u pitanju kod ovog modela već na nju gleda samo kao na opcionu karakteristiku. Upravo iz ovog razloga je kamera koja je primenjena kod modela Nokia 7210 jedna od najjeftinijih na tržištu i obezbeđuje prosečan kvalitet.

Podržane su sledeće rezolucije:

1600x1200
1280x1024
1280x960
800x600
640x480
320x240
160x120.

Dve najniže rezolucije su dodate za kreiranje fotografija koje bi odgovarale kao pozadinske slike na ekranu. Korisnicima su na raspolaganju tri tipa JPEG kompresije: basic, normal i high. Uzimajući u obzir činjenicu da vas fotografije koje se kreiraju modelom Nokia 5310 neće oduševiti po pitanju kvaliteta smatram da je nabolje da odaberete maksimalni kvalitet kada je u pitanju kompresija sličica.

Zvuk pri fotografisanju može da se isključi, a korisniku je na raspolaganju i 8x digitalni zum, za čije korišćenje nema neke naročite potrebe. Kreirane fotografije možete sačuvati na memorijskoj kartici i u internoj memoriji telefona.

Pojedini efekti se mogu primeniti na već načinjene fotografije, mada se ovi efekti mogu koristiti i pri samom fotografisanju. Dostupni su efekti kao što su False Colours, Greyscale, Sepia, Negative i Solarize.

Za one koji vole da fotografišu više fotografija odjedanput, postoji specijalan režim pri kojem kamera kreira 3 fotografije odjednom. Podešavanja su za ovaj režim slična kao i kod onih za režim pojedinačnomg snimanja. Takođe kamera poseduje tajmer za fotografisanje samog sebe.

(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

Video. Telefon omogućava snimanje video sadržaja u 3GP formatu, a dostupne rezolucije su 128x96 ili 176x144 piksela. Postoji tri podešavanja kvaliteta za snimanje video klipova. Dužina trajanja video klipova se može ograničiti, ali isto tako možete podesiti i da ne bude ograničena već će snimanje trajati dokle god imate slobodne memorije (nterne ili na memorijskoj kartici). Efekti koji se mogu primeniti na video klipove su potpuno isti kao i oni koji se mogu primeniti na fotografije.

Primer video klipa (3gp, 145 kb)

Meni, teme, alikacije, igre

Telefon sadrži brojne teme koje značajno menjaju izgled telefona, utičući na ukupnu sliku ovog aparata.

7210 takođe donosi i nekoliko Supernova stilizovanih tema, ali one nisu ništa posebno.

Telefon se isporučuje sa sledećim prethodno instaliranim igrama – Snake III, Bounce Tales, Sea Sweeper, Sudoku.

Sekcija Application uključuje standardne funkcije kao što su World Time, Convertor, Widgets Instaler kao i katalog kompanije Nokia za upload-ovanje novih aplikacija. Takođe Nokia 7210 se isporučuje sa Nokia pretragom koja omogućava pretraživanje informacija i slika na Webu (prilagodljivi engine za pretragu za svaki region).

Opera Mini ne zahteva predstavljanje, ona se isporučuje sa većinom modela koji su bazirani na S40 platformi.

Nokia Sensor je namenjen pre svega mladima.

Takođe, ovde se mogu naći još dve aplikacije - Yahoo! Go i Flikr.

Utisci

Supernova nije naročito glasan telefon, ali se ni ne razlikuje od Nokia-e 5310 po ovom pitanju značajno – u mnogim situacijama ćete primetiti da jačina melodija zvona nije dovoljna, što je naša osnovna zamerka kada je u pitanju ovaj telefon. Po pitanju kvaliteta prijema Nokia 7210 se ponaša veoma dobro; vibracija je prosečne jačine, ali vas neće izneveriti.

Nokia 5310 je na tržište ušla u oktobru prošle godine, dok će model 7210 na tržištu postati dostupan ovog septembra po ceni koja je za nekih 50% niža. I dok su dizajni ova dva telefona različiti, kada se razmotre svi detalji jasno je da je Nokia 7210 replika modela Nokia 5310. Jedina razlika je u tome što je 7210 inertan i ne učitava aplikacije tako brzo kao 5310. Iako naš test Java performansi ne ukazuje na velike nedostatke kada je u pitanju ovaj segment, usporenost kod modela 7210 definitivno postoji. Izgleda da je Nokia odlučila da što je moguće više snizi cenu modela 7210 pa je i prepolovila količinu RAM-a kod ovog modela. Sa druge strane, on uprkos ovom nedostatku može da prođe kod korisnika – jeste da nije brz koliko bi mogao da bude, ali to nije toliki nedostatak da će korisnici zbog njega odustati od ovog telefona.

Consumers seem to love Nokia’s affordable phones, and the 7210 Supernova won’t be an exception for sure. However its list of rivals is pretty massive – there is an horde of other relatively cheap solutions that have rolled down to this price bracket at the end of their life cycles. In other words, there are a lot of phones to choose from apart from the 7210 Supernova.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024