W302i 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W302i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W302i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W302i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Sony Ericsson W302i

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Stereo-slušalice
CD sa softverom
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Predstavljanje modela W302 ni u kom slučaju nije bilo iznenađenje, budući da je to samo još jedna pokušaj kompanije Sony Ericsson da Walkman opseg ubaci na mainstream tržište kao pristupačno rešenje koje će dominirati tržištem sa svojom povoljnom cenom. Međutim, W302 zapravo predstavlja kombinaciju različitih stvari – iako su morali njegovu cenu da zadrže u okviru određenog opsega, pozajmljen je dizajn nekih postojećih ponuda kao što su Sony Ericsson W880i i Sony Ericsson W890i.

Prvo iskustvo kompanije Sony Ericsson kada je reč o Walkman modelima namenjenim nezahtevnim korisnicima stiglo je sa modelom W200i – ovaj telefon nije postigao značajan uspeh u pogledu njegove relativno niske cene i prilično oskudnih karakteristika. U cilju obezbeđivanja boljeg odnosa cena/kvalitet, ljudi su imali više volje da plate dodatni iznos novca da bi dobili Sony Ericsson ponudu prošlogodišnje linije. Uprkos paru zvučnika koje poseduje W200i i par nekih drugih bonusa, tržište nije dalo pozitivne reakcije. Sve u svemu, nije sve išlo kao što je planirano tako da Sony Ericsson W200i nikada nije postao najpopularniji Walkman uređaj a samo značajno smanjenje cene ga je održalo donekle zanimljivom ponudom na tržištu. U smislu dizajna, ovaj telefon je donekle sličan prvom Walkman brendiranom uređaju, W800i, a ni ta sličnost nije imala povoljan uticaj. Međutim, da li će ovaj put biti drugačijih rezultata? Hajde da pogledamo W302i iz nekog drugog ugla. Na šta proizvođač računa? To je veoma jednostavno – kombinacija dizajna koji podseća na mnogo skuplju ponudu i ne baš reprezentativno prodajno pakovanje i prilično nekvalitetne slušalice.

Predstavljanje telefona sličnog izgleda predstavlja potencijalnu pretnju modelu W890i u tom smislu što može smanjiti ciljnu grupu. U suštini, glavni razlog zašto su oba modela, W890i i W880i, toliko popularni je to što ih većina korisnika bira zbog njihovog izgleda a ne zbog njihovih multimedijalnih mogućnosti. Na osnovu iskustva drugih proizvođača telefona, očigledo je da jeftinija konkurentska ponuda ne obuhvata samo negativne efekte za prodaju oba telefona. Na primer, Samsung je uživao sve beneficije ovog pristupa kada je predstavio pristupačan slajder čiji je dizajn u potpunosti prekopiran sa telefona Samsung D900. Taj model je doživeo veliku popularnost i nikada ga nije bilo dovoljno na tržištu uprkos obimnim isporukama. Međutim, to nije primer koji želimo da koristimo za W302i/W890i dvojac budući da je W890 pristojan telefon sam po sebi ali nije vodeća ponuda ove kompanije. To je jedini razlog zašto se njegova kopija prodaje u relativno malim količinama.

Sada kada je obezbedio alternativu, Sony Ericsson je donekle proširio ciljnu grupu onih koji su uvek želeli da imaju W880i/W890i; a sa druge strane kreirana je potencijalna pretnja za ova dva telefona. Međutim, ova pretnja nije nešto oko čega bi trebalo biti zabrinut, budući da W302i sigurno neće ostvariti enormnu prodaju u prvih šest meseci postojanja na tržištu. Bio bi to odličan početak ali bi se to sigurno smanjilo kasnije, kao što je bio slučaj i sa modelom Sony Ericsson W200i.

Sada ćemo malo promeniti tok ovog testa – sada prelazimo na cenu i hardver. To je polje koje je Sony Ericsson usavršio, to jest, izbačeni su svi vrhunski materijali a ostavljena je samo metalna ploča sa prednje strane (ostatak telefona je u potpunosti izrađen od plastike). Međutim, čak i ovaj potez ne objašnjava u potpunosti izuzetno nisku cenu modela W302i – stvarni razlozi su njegove komponente i proizvodni troškovi, na kraju krajeva radi se o ODM proizvodu. Portfolio kompanije Sony Ericsson već podrazumeva veliki broj ovakvih uređaja (onih koji su namenjeni nezahtevnim korisnicima, u većini slučajeva). To su uglavnom modeli koji su prilagođeni i usavršeni tako da odgovaraju softverskim standardima drugih Sony Ericsson brendiranih telefona a ukoliko neke od karakteristika nedostaju one se jednostavno iznova kreiraju. Modelu W302i najbliži je Sony Ericsson S302i koji poseduje skoro potpuno isti softver i hardver dok je jedina razlika u njihovom muzičkom plejeru i kameri.

Softver telefona W302i je najbliži A100 platformi, kasnije će biti reči o razlikama budući da ih ima nekoliko desetina. Niska cena telefona ne dolazi samo usled njegovog operativnog sistema i paketa karakteristika, već i zbog većeg broja komponenata W302i, kao što je zvučnik. Probe radi dao sam prijateljima W302i koji su imali W890i i W880i kao svoje primarne telefone. Zatim sam ih zamolio da čuju zvuk koji pruža zvučnik W302i i, što je veoma začuđujuće, njihova mišljenja su imala mnogo toga zajedičkog – imali su utisak da je zvuk prilično metaliziran kao i da pri najvišoj jačini zvuka dolazi do pucketanja zvučnika. Jedan od njih je imao utisak kao da ponovo koristi svoj prvi i ne tako kvalitetni telefon Siemens A serije. Sve u svemu, recept modela W302i jesu jeftine komponente zamotane u prilično atraktivno kućište – i to je sve.

Dizajn, veličina, kontrole

Model W302i odlikuje preuzeti dizajn modela Sony Ericsson W890i; dostupan je u dve boje – crna i bela. Prednja strana izrađena je od anodizovanog aluminijuma, kao i kod modela W890i, dok je druga strana izrađena od plastike osrednjeg kvaliteta.

Sa leve strane nalazi se Fast Port konektor zajedno sa Walkman tasterom. Na suprotnoj strani nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i taster kamere. Zanimljiva je činjenica da telefon W302i ne poseduje taster za uključivanje. Otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata nalazi se na donjem delu telefona.

Dimenzije W302i su 100x46x10.5mm a težak je 78 grama – uređaj je moguće nositi na bilo koji način.

Ekran

Ekran ovog telefona odlikuje 176x220 piksela rezolucija (2’’ dijagonala, TFT matrica) i može prikazati 262.144 boja. Pored toga, ekran može prikazati do 8 tekstualnih i 3 servisne linije u većini režima iako je pri surfovanju Web-om ili čitanju e-mail poruka moguć prikaz i većeg broja linija (uz manju veličinu slova).

Sve u svemu kvalitet ekrana nije loš, naročito za telefon pristupačne cene – veoma je svetao a informacije su vidljive i pri direktnim sunčevim zracima. Međutim, ovaj model ne može se upoređivati sa većinom Sony Ericsson brendiranih telefona (naročito sa svojih prethodnikom), uglavnom zbog slabe rezolucije.

Tastatura

Tasteri numeričkog pada telefona W302i su prilično mali ali to nikako ne utiče na ergonomiju. Narandžasto pozadinsko osvetljenje nije dovoljno svetlo ali vrši svoj posao. Uopšteno govoreći tasteri na ovom telefonu nisu toliko dobri kao oni kod modela Sony Ericsson W890i ali definitivno su bolji nego oni koje poseduje W880i.

Baterija

Odeljak baterije modela W302i prilično je jako stegnut ali i dalje veoma lako za otvaranje. Telefon poseduje Li-Pol bateriju (BST-33) kapaciteta 950mAh koja može obezbediti do 300 sati rada u režimu mirovanja i do 7 sati razgovora.

Prilikom testiranja baterija W302i je u proseku obezbedila 2.5 dana rada uz prosečno korišćenje (do jedan sat razgovora, 30 minuta igara, 20 minuta surfovanja). Međutim, u područjima gde postoji odlična pokrivenost baterija bi sigurno pružila 1.5 puta više rada. Telefon W302i ima mogućnost reprodukcije muzičkih sadržaja u trajanju od ravno 18 sati. Da bi se telefon u potpunosti napunio potrebno je oko 2 sata.

Povezivanje

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Takođe ovde je prisutan Media Transfer (MFT režim a pristup, recimo Windows Media Player-u). Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj W302 koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Za razliku od telefona baziranih na A100/A200 platformi Bluetooth modela W302 ne podržava EDR. Takođe, prisutna je A2DP podrška, koja omogućava korišćenje bežičnih slušalica sa modelom W302. Lista podržanih profila:
A2DP
BasicImaging Profil
BasicPrinting Profil
Dial-UpNetworking Profil
FileTransfer Profil
GenericAccess Profil
GenericObject Exchange Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
HID
JSR-82Java API
ObjectPush Profil
PersonalArea Network Profil
SerialPort Profil
ServiceDiscovery Application Profil
Synchronization Profil
SyncMLOBEX povezivanje

Memorija, memorijske kartice

W302 se isproučuje sa oko 20Mb memorije koja je dostupna korisniku, a prodajno pakovanje uključuje M2 memorijsku karitcu kapaciteta 512Mb koju možete zameniti bez isključenja telefona. Telefon podržava kartice kapaciteta do 8GB. Slot memorijske kartice je smešten ispod poklopca baterije pa morate prvo njega ukloniti da biste mogli da uklonite karticu.

Performanse

U pogledu male rezolucije W302i jasno je da bi ovaj telefon trebalo da pruži bolje performanse nego QVGA bazirani modeli. Međutim, razlika je kolosalna. I pored toga što su Sony Ericsson telefoni među najbržim ponudama na tržištu, W302i još bolji od toga. Zanimljivo je da se pri pokretanju Java aplikacija pojavljuje ikona za više zadataka, međutim, ne postoji mogućnost minimizovanja ili preskakanja programa W302i. Još jedna zanimljiva činjenica je da je maksimalni broj boja koje se prikazuju u Java aplikacijama 65.536 boja, surotno od realnog kapaciteta ekrana od 262.144. Međutim, to ne predstavlja veliki problem. Nema ograničenja po pitanju veličine JAR fajlova, HEAP veličina – od 512Kb do 1.5Mb.

Kamera

Telefon je opremljen sa 2 MP kamerom sa CMOS matricom bez auto fokusa. Uređaj podržava tri moguće rezolucije – 1600x1200, 1280x1024, 640x480 piksela. Postoje dva tipa kompresije podataka, Normal i Fine. Većina prikazanih fotografija je urađena u Fine kvalitetu. Veličina fotografija se razlikuje gotovo duplo u zavisnosti od rezolucije. Fotografije kreirane u Normal režimu zauzimaju oko 300Kb dok one u Fine kvalitetu su veličine 500 do 600Kb.

Podešavanja kamere su sledeća::
Zvuk pri fotografisanju. Možete odabrati jedan od tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
Uravnoteženje belog. Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight.
Efekti.Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negative, Solarize, Sepia, Black & White.
Tajmer se aktivira se nakon određenog vremenskog perioda i prilikom fotograifsanja smaog sebe.
Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
Režim fotografisanja. Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Višestruki režim (Burst 4) omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji.

U režimu fotografisanja, ekran služi kao vizir. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja.

Primeri fotografija:

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video sadržaji se mogu snimati u dve rezolucije (176x144 i 128x96 piksela) u 3GP formatu. Trajanje klipa može biti ograničeno (10 sekundi) ili neograničeno.

Primer video klipa (mp4, 0,3 mb) >>>

A050 vs A100 – razlike

Pokušali smo da dođemo do pravila na osnovu kojeg se dodeljuju nazivi platformama; međutim, ove oznake ponekad ne znače zapravo ništa ali smo ipak došli do nekog zaključka a W302i je samo još jedan primer toga. Budući da će biti veliki broj W302i baziranih telefona koji treba da budu predstavljeni, ova softverska platforma mogla bi da nosi naziv „A050“, što je prikladan naziv u opsegu portfolia Sony Ericsson proizvoda.

Prva stvar koju ćete primetiti kada je u pitanju model W302i je veličina brojeva prikazanih na njegovom ekranu; takođe, veoma je važno da znate da ne možete da podesite datum i vreme ni sa jednog drugog mesta izuzev iz „Setup Wizard“ aplikacije, što je donekle čudno.

Kao pozitivan detalj navešćemo da Sony Ericsson W302i koristi efekte animacije – na ovaj način svi prozori koji se pojavljuju na ekranu pojavljuju se iz jedne tačke ili nestaju upravo u njoj. Ove animacije se po ekranu kreću veoma glatko što pretraživanje menija telefona čini vrlo privlačnim. Za razliku od modela baziranih na A100 platformi, ova platforma poseduje tri tastera na ekranu čime oponaša izgled A200 platforme.

Na žalost W302i ne može da manipuliše sa nekoliko zadataka odjednom, što je upravo karakteristika koja je mnoge korisnike privukla ka Sony Ericsson telefonima. Suština je da ovaj naročiti model koristi drugačiji virtuelni Java engine i da njegov operativni sistem ne podržava multitasking. Iz ovog razloga taster koji izgleda kao da služi za Active Standby u suštini samo poziva listu prečica ka različitim aplikacijama.

Pored toga, kada su u pitanju teme, izbor je ograničen na prethodno instalirane teme i ovde nema podrške za flash animacije.

I dok je Fast Port utičnica standardni deo opreme kada su u pitanju Sony Ericsson brendirani telefoni, ona vam neće omogućiti da izvršite sinhronizaciju kontakata ili unosa u kalendaru sa PC-jem, što telefon čini samo flash drive-om za prenos podataka (naravno ukoliko na telefonu imate instaliranu memorijsku karticu).

Sekciju za slanje poruka karakterišu aplikacije kao što su MyFriends (koja je u suštini IM klijent) kao i RSS čitač. Govoreći o aplikacijama, telefoni bazirani na A050 ne isporučuju se sa prethodno instaliranim PhotoDJ i Music DJ aplikacijama.

Ne postoje glasovno pozivanje niti komande.

Klijent za elektronsku poštu je oslabljen tako da ne podržava Push IMAP Idle.

I dok platforma omogućava predvidivi unos teksta, ovaj sistem je razvijen od strane Zi Corporation umesto Tegic (T9). Srećom, osnovni koncept je ostavljen netaknut tako da nećete morati da trošite vreme dok se naviknete na ovaj princip.

Aplikaciju štoperice ne karakteriše Split režim (samo Lap) i što je još važnije ona je implementirana kao Java aplikacija što znači da ne može da radi u pozadinskom režimu.

I planer i lista zadataka podržavaju glasovne beleške; ali sve u svemu ove aplikacije su nešto drugačije od onoga na šta smo navikli kod modela baziranih na A100 ili A200 platformama. Plus nećete biti u mogućnost da izvršite update A050 firmware-a bežičnim putem.

Kada se sve sabere i oduzme može se sa sigurnošću reći da A050 ne nastavlja nijednu od prethodnih ideja koje su krasile kompaniju Sony Ericsson – u suštini u pitanju je nova zasebna platforma za telefone namenjene nezahtevnim korisnicima koja neće doživeti upgrade. Najbolja stvar kojoj se možemo nadati kada je u pitanju ova platforma su minorne kozmetičke promene koje će malo dati glamuroznosti ovim rešenjima.

Meni

Iako je interfejs menija veoma sličan onome koji postoje kod drugih Sony Ericsson brendiranih telefona koje karakterišu tri tastera, W302 be podržava multitasking i karakteriše ga samo jedan izgled menija (matrica).

Telefonski imenik. Možete pokrenuti pretragu po prvom slovu u telefonskom imeniku. Kada pređete preko kontakta videćete njegov podrazumevani broj, a pritiskom navigacionog tastera na levo ili na desno možete skrolovati kroz ostale telefonske brojeve koji su dodeljeni ovom kontaktu.

Kada dodajete novi kontakt, prelazite preko polja kao što su Ime i Prezime – nemojte se dati da vas problemi koji se povremeno javljaju u ovim situacijama preterano iznerviraju. U pitanju su minorni nedostaci koji će nestati nakon što kompanija izvrši redizajn platforme da bi se telefonski imenik poklopio sa tradicionalnim stilom kompanije. U jedan unos možete dodati četiri broja, sva polja su povezana sa telefonom i to su Home, Mobile, Work i Fax. Ovo znači da ne možete da dodate dva broja mobilnih telefona. Dodatna polja uključuju dve e-mail adrese, jedan link za Web sajt, sliku, personalnu melodiju i naziv kompanije. Dobra stvar vezana za W302i je to da možete podesiti automatski podsetnik u kojem dodajete datum rođendana kontakta.

Kontakt grupe koje se mogu kreirati kod modela W302i mogu da služe samo za svrhu slanja grupne elektronske pošte – ne možete postaviti sliku niti posebnu melodiju zvona za ove grupe. Kada kreirate novu grupu, nastaje problem između dve opcije informacija u meniju ali to je samo još jedan problem koji je proizvođač prevideo. U suštini u pitanju su dve različite stavke.

Slanje poruka. Interfejs odeljka za slanje poruka kod modela W302i nije mogao da bude jednostavniji pa u njemu gotovo da uopšte nema dodatnih podešavanja i u osnovi jedina stvar koju možete da podesite je format teksta (EMS). Telefon takođe omogućava primenu i kreiranje nekoliko prilagodljivih šablona. Sistem predvidivog unosa teksta Zi korporacje nudi nekoliko opcija reči istovremeno iz padajuće liste. Jedna stvar na koju bismo zaista želeli da ukažemo je da kada unosite poruku u model W302i slovo po slovo to može da postane istinski problem – greške i pogrešni unosi nisu retkost. Na primer ukoliko želite da pritisnete reč „more“ , nakon unosa karaktera „m“ nećete moći nikako da pritisnete „o“ obzirom da će telefon skliznuti na listu simbola dodeljenih broju „6“. Očigledno je da kompanija nije implementirala pravilno period odlaganja pri unosu drugog simbola koji je dodeljen istom tasteru.

Kod e-mail klijenta koji postoji kod modela W302i možete se igrati sa podešavanjima tj. podesiti ga da prima samo nove poruke ili sve. Ne postoji način da se postavi limit kada su u pitanju upload-ovane poruke što je šteta. Takođe, telefon ne manipuliše delom koji se odnosi na enkodovanje karaktera na najbolji način – u slučaju da su naslov i telo pruke pisani različitim kodnim rasporedima, W302i neće moći da ih pročita. Sve u svemu, podešavanja koja se mogu ovde naći nisu sasvim logička a sam klijent za elektronsku poštu je inferiorniji u odnosu na telefone bazirane na A100.

Lista poziva. Do 30 poziva može biti zabeleženo na objedinjenoj listi, zajedno sa vremenom i datumom poziva. Pored svakog unosa nalazi se ikona koja označava tip poziva (propušten, primljen, pozivan). Sem toga dodatne ikonice pokazuju ukoliko je broj sačuvan u telefonskom imeniku ili na SIM kartici. Lista propuštenih poziva se može videti zasebno, i na njoj se čuva do 10 unosa. U ovom meniju takođe možete videti cene poziva, dužinu trajanja svih poziva, odlaznih poziva i poslednjeg poziva. Navigacija kroz liste se vrši uz pomoć tabulatora čime se štedi dosta vremena.

Zabava. Ovu sekciju karakteriše nekoliko igara (3D Rollercoaster, QuadraPop), TrackID servis, Video Player, kao i diktafon (koji omogućava snimanje audio klipova trajanja do 30 sekundi).

Planer. Planer ima dosta funkcija. Pogledajmo prvo kalendar. Postoje tri tipa za pregled događaja ugrađena u model W302i: nedeljni, mesečni ili dnevni. Kod dnevnog označavanja događaja možete videti listu svih događaja i napomena, dok u druga dva možete videti obeleženo vreme ili dan. Možete kalendar prebaciti na željeni dan, godinu ili mesec. Sve je uobičajeno, kao i način unošenja rasporeda. Imate mogućnost da događaju dodelite određeni naziv, definišete mesto gde će se događaj održati, dužinu i podesite podsetnik (na određeno vreme pre događaja ili baš u tačno vreme događaja). Po prvi put događaji mogu da budu ponovljeni. Tipovi ponavljanja događaja su: dnevni i mesečni. Podsetnik radi i kada je telefon isključen, sve dok ne isključite ovu funkciju. W302 takođe poseduje i tzv. glasovni podsetnik koji omogućava snimanje jednominutnog audio klipa koji se reprodukuje u željeno vreme.

Zadaci - nema ništa naročito da se kaže o ovoj sekciji obzirom da donosi mogućnost kreiranja tekstualnih ili zvučnih beleški.

Kalkulator ne donosi nikave posebne karakteristike.

Brojač vremena i štoperica su standardni.

Meni Applications kod modela W302i uključuje Svetsko vreme i konvertor.

WAP. W302i se isporučuje sa prethodno instaliranim Openwave 7.2.7 pretraživačem koji nije ništa unapređen u odnosu na prethodnu verziju NetFront-a. Ipak, ovoga puta on dolazi upakovan sa nekim dobrodošlim karakteristikama, uključujući mogućnost čuvanja lozinki. Sa druge strane pretraživač ne nudi pregled stranica nalik na desktop niti AJAX podršku. Sve u svemu, pretraživač koji postoji kod ovog telefona nije jedna od najboljih aplikacija koje smo videli u poslednje vreme.

Menadžer fajlova. Telefon poseduje najjednostavniji fajl menadžer, uz čiju pomoć fajlovi mogu biti sortirani u različite direktorijume, a posebni direktorijumi mogu biti kreirani u memoriji telefona. Fajlovi se mogu premeštati iz jednog u drugi direktorijum bez problema. Sa odgovarajućim kablom za povezivanje telefon može postati savršeno mesto za čuvanje fajlova, a nema problema ni sa prenosom na telefon fajlova koje on sam ne može da otvori. Uobičajeno, fajlovi se skladište po datumu, tipu ili veličini.

Radio. Model W302i poseduje memoriju koja omogućava skladištenje 20 radio stanica i mogućnost automatskog traženja stanice kao i RDS funkciju. Ali za razliku od drugih Sony Ericsson brendiranih telefona, RDS je dosta loše implementirana. Kvalitet zvuka koji obezbeđuje radio modul ovog telefona se ne razlikuje od kvaliteta koji donose ostale ponude bazirane na A100/A200 platformi.

Walkman 2.0 muzički plejer

Muzički plejer modela W302i je u narandžastoj boji ali uvek možete promeniti kolor šemu u plavu boju. Dok se telefon nalazi u režimu mirovanja plejer je dostupan jednim klikom - dovoljno je da pritisnete Walkman taster. Dupli klik će minimizovati plejer i vratiti ekran u režim mirovanja.

Uređaj locira sve fajlove i direktorijume – i zatim sakuplja neophodne podatke iz ID3 tagova. Podržani zvučni formati su MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje po pitanju bitrate-a tako da možete upload-ovati i fajlove sa promenljivim bitrate-om. Kompanija preporučuje korišćenje fajlova sa 192kbps bitrate-om.

U muzičkoj biblioteci sve sačuvane numere su klasifikovane prema sledećim karakteristikama:

Artists – aplikacija prikazuje opštu listu izvođača, kod koje možete primeniti i brzu pretragu.
Albums – sortiranje prema naslovu albuma, funkcija pretraživanja je takođe dostupna;
Tracks – opšta lista svih numera, sortiranje se izvršava prema nazivu numere ili prema ID3 tagovima;
Genre – ssortiranje koje koristi različite muzičke pravce kao što su Hip Hop, Jazz, Bluzes kao kriterijum;
My playlists – ovo su liste pesama kreirane od strane korisnika. Možete ih kreirati i na uređaju i na računaru dok pregledate sadržaj flash memorije u USB Mass storage režimu; telefon ih locira prilikom ažuriranja biblioteke.

Horizontalnim prebacivanjem između tabulatora možete pregledati ne samo albume, već i liste izvođača i numera. Kompletna navigacija muzičkim plejerom modela W302i se može izvršiti preko jednog ili eventualno nekoliko pritisaka a kod svake liste možete primeniti pretragu po prvom slovu. U režimu reprodukcije možete odabrati odgovarajuću sliku koja će biti prikazana (slika omota albuma) ili Vizuelizaciju (vrsta screensaver-a koja „igra“ u taktu muzike). Omogućeno je ponavljanje pojedinačne ili svih numera, kao i režim nasumične reprodukcije. „Premotavanje unazad“ je progresivno.Tu je i režim reprodukcije nazvan demo reprodukcija u kojem telefon reprodukcuje nekoliko sekundi od svake numere. Kvalitet slušalica koje se isporučuju sa ovim telefonom je prosečan - nisuni blizu HPM-70 modelu koji je isporučivan sa prethodnim modelima Sony Ericsson telefona.

Podešavanja. Brojna dostupna podešavanja su značajno umanjena u poređenju sa telefonima koji su bazirani na A100 platformi – model W302i donosi neke teme ali ništa posebno se ne bi moglo da se kaže vezano za njih. Takođe, ni zvučne teme nisu prilagodljive a pored toga meni Settings je jedino mesto na kojem možete promeniti svoj zvučni profil. Nezavisno od ovoga, telefon ne poseduje objedinjana mrežna podešavanja što znači da je potrebno da podešavanja za pretraživač i e-mail klijent zasebno podesite.

Utisci

Naša glavna zabrintuost se odnosila na to da li se kvalitet poziva koji nudi model Sony Ericsson W302i razlikuje u odnosu na druge Sony Ericsson brendirane telefone; i na naše zadovoljstvo, ovaj model nas nije izneverio na ovom polju. Ili da budemo potpuno precizni ponaša se potpuno isto kao trenutne ponude koja nam dolaze iz ove kompanije bez nekih naročitih izleta kako u dobro tako i u loše. Sa druge strane, kvalitet njegove slušalice donekle nas je razočarao. Zvuk se probija korz pozadinske zvukove i smetnje (koje nisu naročito glasne ali postoje), dok glas pozivaoca ne zvuči naročito bogato. Sve u svemu u pitanju je tipično rešenje namenjeno nezahtevnim korisnicima koje se ne može porediti sa vrhunskim modelima kao što su W880i/W890i. Pri podešenju zvuka na najvišem nivou zvuk ovog modela karakteriše značajna količina šuma i smetnji. Neki bi mogli da pomisle da značajno naglašavamo minorne nedostatke ovog telefona ali sa druge strane ukoliko u razmatranje uzmemo telefone kompanije Nokia koji su namenjeni nezahtevnim korisnicma i koji koriste iste komponente kao i drugi telefoni ovog opsega razlika je evidentna. Opet kada se malo bolje razmisli koliko ljudi je upoznato sa ovim nedostacima pre nego što je kupilo telefon? Veoma, malo.

Jačina melodija zvona koju nudi W302i je takođe prosečna, sa mnogo škriputavih zvukova pri najviše podešenoj jačini zvuka, a ovo je naročito izraženo kada su u pitanju sofisticirane numere. Jačina vibracije nije naročito snažna, ali može da odradi svoju funkciju. Korisnici koji već imaju Sony Ericsson brendiran telefon će W302i doživeti kao drugačiji, ukoliko ne i kao korak unazad. Oni korisnici koji do sada nisu koristili telefone kompanije Sony Ericsson neće biti razočarani, obzirom će misliti da je sve onako kako treba da bude. Na primer nećete imati mogućnost da označite nekoliko fajlova na listi, ali ukoliko odlučite da pošaljete neki sadržaj biće vam ponuđeno da pošaljete jedan fajl ili nekoliko odjednom. Ovakav način je preuzet od Samsung brendiranih telefona ali Sony Ericsson može da ponudi i bolja rešenja od ovoga. Pokušaj u okviru A050 je da ukrsti izgled baziran na tri tastera sa najnovijim korisničkim interfejsem (ali i dalje bez multitasking funkcionalnosti) samo dodaje još više konfuzije kada je u pitanju portfolio platformi kompanije Sony Ericsson.

I dok je većinu vremena koje ga koristite W302i vrlo brz u nekim situacijama ćete iskusiti iznenadna usporenja; na žalost nismo uspeli da utvrdimo odakle ova usporenja vode poreklo. U takvim situacijama bilo je teško povratiti ekran telefona u rad – izgledalo je da je telefon isključen, ali nakon nekoliko sekundi sve se vraćalo u normalu. Ali ukoliko na ovo ne obraćate pažnju i ne očekujete savršene performanse kada je u pitanju telefon namenjen nezahtevnim korisnicima onda možemo reći da on radi sasvim dobro.

Za korisnike koji do sada nisu imali nijedan Sony Ericsson brendiran telefon W302i nije loš izbor. Jedini problem koji prati ovaj telefon u tom slučaju je njegova cena. Kada se ovaj model pojavi na tržištu, tokom meseca oktobra, cena mnogo boljeg i starijeg W880i će biti tek nešto malo viša što će biti potpuna katastrofa za ovo rešenje namenjeno nezahtevnim korisnicima, jer W880i u potpunosti nadigrava W302i na mnogim poljima naročito kada su u pitanju korišćeni materijali i efekat koji stvara njegova pojava.

Obzirom da je u prepoznatljiv dizajn implementirao model namenjen nezahtevnim korisnicima Sony Ericsson je odlučio da to i naplati – u suštni pre bi se moglo reći da višu cenu ovog modela diktiraju njegove sofisticirane krivine i brendirano ime. Ali istinu govoreći, W302i neće iskusiti nedostatak konkurencije – postoji veliki broj telefona koji su funkcionalni jednako koliko i ovaj model (uzmite za primer model Sagem my721X, koji je gotovo potpuna kopija W302i). Kasnije ove godine, u oktobru pojedina tržišta će imati priliku da se upoznaju i sa oslabljenom verzijom Motorola ROKR E8 modela – on je izrađen od istih materijala, poseduje audio priključak, kvalitet zvuka ali će se isporučivati sa nešto lošijim prodajnim paketom i ne poseduje osetljiv na dodir pad u obliku točkića (iako mu je tastatura ostala nedirnuta). Cena po kojoj će se prodavati će ostaviti Sony Ericsson W302i daleko iza.

Sony Ericsson je dizajnirano W302i kao odgovor na telefone kao što su Nokia 6300 ali istina je da „odgovor“ nije baš bio uspešan. Njegov muzički odeljak vas neće ostaviti bez daha, prodajno pakovanje nije naročito bogato i u suštini jedina stvar koja ide uz njegov dizajn je relativno visoka cena, što znači da će na tržištu W302i iskusiti teške trenutke. Sve u svemu, postoji velika verovatnoća da će ovaj model pratiti put koji je već prešao W200i; njegova cena će ostati na istom nivou do kraja ove godine da bi značajno pala u prvoj polovini sledeće. Kompanija će na ovo biti prisiljena da bi donekle spasila prodaju ovog modela. Ali ovo nije dovoljno, jer obzirom na ono što nudi Sony Ericsson W302i bi u startu po pojavljivanju trebao da se prodaje po značajno nižoj ceni. Samo bi ovakva cena omogućila ovom modelu da zabeleži koliko toliko značajnu prodaju. Kada su u pitanju lojalni kupci kompanije Sony Ericsson W302i ne donosi ništa novo već je pre namenjen onima koji prvi put kupuju telefon ove kompanije.

Kao zaključak navešćemo da ovaj model karakteriše dopadljiv dizajn, prosečni paket karakteristika i nenormalno visoka cena koja je za 20 do 30% viša u odnosu na konkurenciju. Na vama je da odlučite da li je njegov dizajn i Sony Ericsson brend vredan toliko novca. Ovaj telefon je pre svega namenjen kupcima koji impulsivno kupuju i ne vode računa o tome šta kupuju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024