Touch HD 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Touch HD
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Touch HD. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Touch HD vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-komunikatora HTC Touch HD


Pozicioniranje

Pri korišćenju uređaja koji poseduje sve najmodernije karakteristike i u koji je uloženo dosta novca, pitanje njegovog posedovanja nestaje samo po sebi. Uređaj poseduje veliki broj opcija a radi se o vrhunskom aparatu koji predstavlja vodeći model kompanije. Pored ovoga koji je eksperimentalni model, kreirana je i jedinica za pokretanje određenih tehnologija što već spada u nova rešenja ovoga proizvođača. Kompanija HTC je već predstavila određeni broj ovakvih i sličnih modela. Prvi kojeg se možemo setiti jeste Qtek 9000 HTC Universal platforma i slični modeli a sama kompanija je postala više ograničena na takve odluke a modeli HTC X7500/7501, HTC Shift i slični uređaji su na jedan ili drugi način povezani sa njima.

Možete pokušati da smestite model HTC Touch HD u neku od ovih grupa ali to nije baš tako jednostavan zadatak. Sa jedne strane, postoje znaci masovih rešenja – moderan i atraktivan dizajn, brendirani TouchFLO 3D, a sa druge strane – postoje očigledne karakteristike koje bacaju određenju sumnju kada su u pitanju masovna rešenja među kojima su i visoke cene. U ovom tekstu ćemo uzeti u obzir sve mogućnosti HTC Touch HD, izvršiti kratak pregled i odrediti u koju grupu spadaju.

Dizajn, materijali

Novi modeli kompanije HTC kao celina veoma su slični po izgledu što doprinosi celokupnoj šemi rasporeda elemenata – veliki ekran koji je prisutan sa prednje strane kao i minimalni broj tastera, preko jednostavnosti celokupnog proizvoda da bi se na lakši način razumeo opšti stil novih proizvoda. Moramo priznati da je kompanija uspešno odradila svoj zadatak.

Kompletna prednja strana uređaja je prekrivena 3.8“ ekranom ispod kojeg je jedva vidljiv blok od četiri tastera za upravljanje koji su osetljivi na dodir. Forma uređaja je striktna pri čemu su uglovi blago zaobljeni. Prelazak između ivica i kraja telefona je vrlo gladak. Iako se po pitanju dizajna uređaj ne bi mogao nazvati savršenim ipak otkriva vrhunski rad inženjera. Ipak, kako o ukusima ne vredi raspravljati reći ćemo da smo prilično zadovoljni izgledom.

Materijali koji su korišćeni kod ovog uređaja će zadovoljiti ljubitelje praktičnih rešenja. Prednja strana je potpuno ravna i prekrivena zaštitnom plastikom.

Na ekranu ostaju otisci prstiju i drugi tragovi ali to je nešto što se ne bi moglo izbeći kada su u pitanju uređaji sa ekranima osetljivim na dodir. Ekran ćete stoga ukoliko ne podnosite otiske prstiju morati stalno da brišete. Drugo rešenje je da se jednostavno naviknete na ovo i ne obraćate pažnju na nečistoće. Jedno od rešenja je nošenje uređaja u odgovarajućoj vrećici, a možete se odlučiti i da zalepite providnu matiranu foliju preko ekrana koja neće drastično pokvariti izgled vašeg uređaja. U okviru prodajnog pakovanja možete pronaći ovu foliju.

Poklopac baterije je izrađen od matirane plastike koja odaje utisak meke na dodir, pri čemu su tragovi dodirivanja na ovom poklopcu nevidljivi. Gornja i bočne strane su izrađene od sjajnih umetaka.

Oko ekrana se nalazi tanka traka od tamne plastike.

Dimenzije

Dimenzije komunikatora ga smeštaju u grupu sa PDA ili PMP uređajima. Poređenje dimenzija ovog modela sa uređajima kao što je HTC Touch Diamond ili telefoni nema mnogo smisla. Sa druge strane fizička veličina modela Touch HD je bliska modelu Apple iPhone. Prosudite i sami.

  • HTC Touch Diamond - 103x51.5x11.3 mm, 110 g
  • HTC Touch HD - 115x62.8x12 mm, 147 g
  • Apple iPhone - 115.5x62.1x12.3 mm, 133 g
  • Samsung i900 WiTu - 112x57x13 mm, 120 g

Poređenje sa modelom HTC Touch Diamond:

Poređenje sa modelom Apple Iphone:

Poređenje sa modelom Nokia N82:

Poređenje sa modelom Samsung i900 WiTu:

U praksi iako su po veličini Touch HD i Apple iPhone gotovo identični, Touch HD izgleda glomazniji. Ukoliko u ruku prvo uzmete iPhone i zatim Touch HD ovaj drugi će vam se učiniti masivnijim. Sproveli smo mali test u okviru kojeg smo dali prvo jedan (iPhone) pa drugi (HTC Touch HD) u ruke učesnicima našeg testa i upitali ih koji ima se uređaj čini manjim. Svi su odgovorili da iPhone izgleda kompaktniji u odnosu na Touch HD.

Ovome može razlog da bude oblik tela jer je zadnja strana iPhone modela aerodinamičnija. Nošenje modela HTC Touch HD u džepu nije uvek baš najpogodnije, zbog njegove veličine, ali sa druge strane tokom konverzacije Touch HD vrlo lepo stoji u ruci, pri čemu je njegova težina primetna ali nije preterana.

Kontrole

Sa prednje strane uređaja u gornjem delu je smeštena slušalica. Preko nje se nalazi rešetka. Zajedno sa zvučnikom u rupici se nalazi i indikator osvetljenja koji omogućava automatsku promenu osvetljenja ekrana. Desno od ovih elemenata se može ispod zaštitnog plastičnog sloja videti VGA kamera za video pozive.

Sa leve bočne strane u gornjoj zoni se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. On je neznatno izbačen iznad površine kućišta pa ga možete bez problema pritisnuti i kada razgovarate. Taster je tanak kao i kod svih novih modela kompanije.

Sa donje strane ne nalazi univerzalni za HTC uređaje ExtUSB konektor za punjač ili kabl za prenos podataka.

Korisnici Windows Mobile baziranih uređaja su dugo čekali da 3.5mm priključak bude implementiran u neki od uređaja. On se kod modela HTC Touch HD nalazi na gornjoj strani uređaja a pored njega ovde je i taster za isključivanje ekrana odnosno uređaja. U okviru ovog tastera je integrisan i svetlosni indikator koji svetli crveno kada se baterija uređaja puni ili kada je uređaj povezan sa PC-jem. Rad Wi-Fi, GPS i Bluetooth modula se ne označava ovim indikatorom.

Sa donje desne bočne strane uređaja je mesto na kojem se nalazi olovka. Olovka i mesto na koje se postavlja su namagnetisani tako da nema potrebe da se olovka fiksira već je dovoljno postaviti je na predviđeno mesto a magnet će odraditi ostalo. Ovo rešenje je veoma dobro implementirano i za sve vreme testiranja nismo imali nikakvih problema sa ispadanjem olovke.

Dimenzije olovke su iznenađujuće male naročito ukoliko imate u vidu dimenzije komunikatora. Olovka će više odgovarati onima koji su navikli da se koriste dodatni priborom ovako kompaktnih dimenzija.

Slot memorijske kartice je smešten ispod poklopca baterije sa desne srane. Da biste zamenili memorijsku karticu nije neophodno da isključujete uređaj. Mesto za SIM karticu je takođe ovde, samo sa leve strane.

var so = new SWFObject("/vplayer.swf", "sotester", "366", "312", "7", "#000000"); so.addVariable("path", "pda/review/image/htc/touch-hd/video/video.flv"); so.write("player");

Video klip, izgled uređaja, interfejs menija (avi, 29 MB)

Kod ovog modela ne postoji poseban taster za uključenje kamere. Kamera uključuje TouchFLO 3D interfejs a za fokuisranje i snimanje se koristi taster za odabir kao kod iPhone uređaja.

Uređaj vam takođe nudi priliku da pre fokusiranja izvršite sve provere, jednostavnim pritiskom odgovarajuće tačke na ekranu vašim prstom. Možete odabrati koju god tačku želite na ekranu i izvršiti fokusiranje na nju. U pitanju je karakteristika koja je nova za Windows Mobile uređaje.

Modul kamere je smešten sa zadnje strane uređaja i nalazi se u okviru metalnog umetka. Kod HD modela sočivo je uronjeno u kućište pa ne može da se izgrebe ukoliko uređaj stavite tako da stoji na poklopcu baterije. Sa druge strane, prašina se značajno sakuplja na sočivu pa je potrebno dunuti u sočivo pre nego što fotografišete.

Panel sa četiri tastera za upravljanje uređajem se nalazi ispod ekrana. Ovde se nalaze tasteri za odgovaranje na pozive, vraćanje na glavni ekran Touch FLO 3D interfejsa, taster Back kao i taster za okončanje/odbijanje poziva.

Loša strana ovog rešenja je što ne postoji nijedan hardverski taster na uređaju sem tastera za promenu jačine zvuka odnosno isključenje ekrana ali oni su smešteni na bočnim stranama. Prsti jednostavno traže hardverske tastere prema kojima bi se ravnali ali oni ne postoje. Kada je u pitanju dodirna povratna informacija, vibracija koja se oseti svaki put kada pritisnete neki taster donekle spašava stvar ali ne u potpunosti. Još jedan minus ovog rešenja je i to što su ovi softverski tasteri smešteni odmah ispod ekrana, pa se može dogoditi da pored tastera pritisnete i ekran i aktivirate neku od funkcija na njemu.

Ekran

Uređaj koristi TFT matricu osetljivu na dodir dijagonale 3.8“. Fizičke dimenzije ekrana su 83x50mm, rezolucija je 800x480 piksela (WVGA). Ekran kao i kod drugih Windows Mobile uređaja priakzuje 65.536 boje. Kvalitet slike koju obezbeđuje ekran može se uporediti sa slikom koju obezbeđuje HTC touch Diamond.

Ekran je jedan od najboljih na tržištu, a kompanije kao što su Nokia, Samsung i Sony Ericsson još uvek nisu svoje uređaje opremile ovakvim ekranima, ukoliko u obzir uzmete dijagonalu kao i oštrinu. Jedina slaba tačka ekrana ovog uređaja je njegova vidljivost kada je izložen direktnim sunčevim zracima. Ipak u pitanju je stavka koja predstavlja generalno slabu tačku Windows Mobile uređaja.

Uglovi vidljivosti su maksimalni i čak i pri najvećim uglovima slika ne biva iskrivljena. Osveltjenost je dobra, pri minimalnom osvetljenju možete čitati tekst dok je maksimalno više nego dovoljno za normalne usove.

Reakcija ekrana na pritisak prsta i olovke je prihvatljiva. Ekran je optimizovan za rad sa prstom ali dobro reaguje i na pritiskanje olovke. U podešavanju TouchFLO 3D interfejsa dostupna je nova opcija koja omogućava vibriranje prilikom prelaska sa tabovanog interfejsa TouchFLo 3D, Opera pretraživača i YouTube programa.

Kamera

HTC Touch HD je prvi uređaj kompanije koji donosi 5MP kameru (CMOS) sa autofokusom. Sočivo kamere je smešteno sa zadnje strane uređaja u gornjoj zoni.

Interfejs kamere je isti kao što smo već imali prilike da vidimo kod modela HTC Touch Diamond pri čemu je jedina razlika postojanje HD tastera koji je smešten sa desne strane ekrana.

U režimu vizira je vidljiva samo ikona za pristup meniju, trenutno uvećanje (skaliranje) kao i broj dostupnih snimaka. Ostala podešavanja kao što su ona koja se odnose na režim fotografisanja su dostupna klikom na neku od ikona u dnu ekrana.

Kao i kod ostalih modela kompanije rezolucija se ne može menjati iz podešavanja, već možete samo menjati ne naročito informativna podešavanja koja su označena slovima i koja označavaju rezolucije. Ova šema nije naročito povoljna i nije jasno koje ograničenje interfejsa kamere sprečava proizvođača da implementira prikaz pravih rezolucija a ne slova (M, L itd).

U podešavanjima je moguće odabrati veliku rezoluciju za snimanje fotografija koje se pojavljuju preko celog ekrana. Ovo je logična odluka imajući u vidu widescreen rezoluciju ekrana kao i kvalitet koji on donosi. Ovako prikazane fotografije su zaista dobre.

Fotografije

Dostupne su sledeće rezolucije za fotografije:

  • 5M - 2592x1944
  • 3M - 2048x1536
  • 2M - 1600x1200
  • 1M - 1280x960
  • L - 640x480
  • M - 320x240

Kada odaberete opciju za slike velikog formata za svaki tip rezolucije (5M, 3M, itd) 5M se menja na primer u 2592x1552.

Kvalitet slika (utiče na veličinu slike)

  • Basic
  • Standard
  • High
  • Higher

Urvnoteženje belog:

  • Basic
  • Standard
  • High
  • Higher

Efekti:

  • Grayscale
  • Sepia
  • Negative

Ekspozicija:

  • Centered
  • Integral

Meni detaljnih podešavanja kamere je ugrađen u okviru TouchFLO 3D interfejsa uređaja. Generalno ovaj meni je lak za rad ali postoji jedan nedostatak koji je uvek isti kod svih uređaja. Da biste potvrdili odabir konfiguracije morate uvek pritisnuti taster „Finish“ (Done). Za mnoge korisnike sasvim sigurno je logičnija šema sa dvostrukim klikom na taster, ali tako nešto ne funkcioniše kod HTC uređaja već morate pritisnuti Finish.

Kvalitet fotografija modela Touch HD se može podesiti uz pomoć jednog od sledećih podešavanja: Contrast, Saturation, Sharpness (svako sa skalom od pet podeoka). Pored toga možete podesiti zvuk okidača, omogućiti i onemogućiti režim mreže za pomoć pri fotografisanju, tajmer, kao i vremenske odrednice na fotografiji.

Sada ćemo nešto reći o kvalitetu slika. Za svrhu procene smo uradili test slike sa modelima HTC Touch HD i Samsung i900 WiTu i uporedili ih.

HTC Touch HD Samsung i900 WiTu
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1552, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG

Bez značajnog ispitivanja svih fotografija može se zaključiti da su fotografije koje snima kamera modela HTC Touch HD lošije od onih koje obezbeđuje Samsung i900 WiTu. I u pitanju nije samo jedna od stavki već jednostavno WiTu obezbeđuje bolje detlaje, korekcije uravnoteženja belog, boje. Slike nastale modelom HD su lošije po pitanju detalja a ukoliko je slika tamnija često se na ivicama mogu pojaviti mrlje. Ove fotografije se mogu uporediti sa onima koje nastaju modelom HTC Touch Diamond, ali ne i sa rešenjima kompanije Samsung.

Snimanje teksta:

(+) Uvećaj, 1944x2592, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Uređaj se može koristiti za snimanje teksta ali treba napomenuti da da biste dobili jasan snimak koji će kasnije softver za prepoznavanje teksta identifikovati na pravi način morate snimati bilo po dnevnom svetlu ili pod dobrim osvetljenjem, i što je najvažnije morate snimiti nekoliko snimaka i odabrati najbolji.

Makro:

(+) Uvećaj, 1944x2592, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 1944x2592, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 1944x2592, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Zasebni makro režim je dostupan na uređaju ali on se može koristiti na najmanjem rastojanju od 7-8cm. Kvalitet fotografija možete utvrditi iz primera ispod.

Video

Touch HD snima video u MP4 ili H.263 (kodek mp4v ili h.263) pri 30 frejmova u sekundi. Zvuk se snima sa sAMR kodekom, sa bitrate-om od 128 kbps (sample rate – 8000Hz, mono).

Za video sadržaje su dostupne sledeće rezolucije:

  • CIF - 352x288
  • L - 320x240
  • M - 176x144
  • S - 128x96

Podešavanja koja su dostupna u video režimu su slična kao i za foto režim. Od karakteristika koje vredi pomenuti tu su mogućnost uključenja/isključenja snimanja zvuka, prikaz ograničenja trajanja ili veličine završnog fajla.

Pri bilo kojoj rezoluciji video snimanja možete koristiti dvostruko skaliranje. Korišćenje zum funkcije tokom snimanja nije moguće već morate zaustaviti snimanje. Kvalitet videa je u liniji sa najnovijim modelima kompanije HTC. Generalno ova kamera obezbeđuje prilično dobar kvalitet za snimanje u većini slučajeva ali daleko od toga da može da posluži za neke ozbiljnije primene.

Primer video klipa (mp4, 1,71 mb)

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1350mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija obezbeđuje 8 časova razgovora (GSM) i do 440 sati rada u režimu mirovanja (više od 18 dana). Nije nam jasno kako je kompanija uspela da dođe do ovog rezultata kada je u pitanju režim mirovanja jer je ono u realnosti manje pet puta. U pitanju je čudan trend jer slično vreme rada kompanija naglašava kod svi svojih novih modela, što naravno je daleko od istine.

U realnim uslovima, vreme trajanja baterije modela HTC Touch HD je dobro i ništa više. Bio sam pozitivno iznenađen činjenicom rezultata testa i jednostavnim radom pri čemu je uređaj se pokazao kao manji trošadžija u odnosu na modele HTC Touch Diamond i Touch Pro.

Pri standardnim uslovima (30-40 minuta poziva na dan, slanje 10-15 poruka, provera elektronske pošte svakog sata), naša jedinica je radila dva dana. Ovo je više nego što je obezbeđivao Touch Diamond čija baterija je uz slično opterećenje obezbeđivala oko jedan dan rada. Ukoliko slušate muziku 4-5 sati dnevno i koristite ostale funkcije uređaja on će obezbediti oko jedan dan trajanja baterije, nekad možda malo više. Ukoliko pak gledate video ovo vreme se drastično menja. Prema tome, gledanje 1-2 časa videa dnevno i slušanje nekoliko sati muzike neće dozvoliti da baterija spoji ni ceo dan.

Pored merenja trajanja baterije na uobičajen način, primenio sam i naše standardne testove nekoliko režima rada.

  • Režim čitanja - Najmanje zahtevan režim po pitanju potrošnje baterije. Nivo pozadinskog osvetljenja ekrana je podešen na milinalni nivo što ga čini pogodnim za čitanje. Prilikom korišćenja ovog režima aktivirali smo Haali čitač i autmatsko skrolovanje.
  • MP3 režim - Test koji objašnjava sam sebe. Pozadinsko osvetljenje ekrana se isključuje, nivo jačine zvuka se podešava na srednji nivo i zatim se vrši povezivanje komunikatora sa slušalicama te reprodukcija MP3 fajlova bitrate-a 128-320Kbs preko podrazumevanog plejera.
  • Maksimalno opterećenje - Osvetljnje ekrana se podešava na maksimum nakon čega se pokreće Core player i inicira reprodukcija video sadržaja rezolucije 320x240 piksela.
  • Rezultati testiranja bi se mogli nazvati značajnima u smislu toga da uprkos tome što HD poseduje bateriju istog kapaciteta kao i veći ekran u odnosu na model Touch Pro u svim režimima rada traje duže.

    Performanse

    Uređaj je izgrađen na Qualcomm MSM 7201A platformi. Razlika u odnosu na MSM 7200 platformu je unapređana tehnologija obrade podataka koja bi u teoriji trebala da smanji potrošnju energije i omogući više radne taktove procesora. Sve ostalo je isto kao kod MS 7200 platforme.

    Procesor uređaja radi na 528MHz, uređaj je opremljen sa 288MB RAM-a od čega operativni sistem i aplikacije koriste 190-200MB. Uz količinu memorije koju zauzmu korisničke aplikacije i TouchFLO 3D interfejs korisniku na raspolaganju ostaje oko 100MB memorije.

    Sa ovom količinom memorije možete zaboraviti pokretanje veće broja aplikacija u pozadini.

    Za preuzimanje korisničkih podataka, možete koristiti internu memoriju koje ima oko 320MB ili memorijsku karticu. Uređaj podržava kartice kapacteta do 8GB.

    Do sada se u ovom testu još nismo dotakli teme zašto se ovaj uređaj zove Touch HD. Šta kod ovog modela znači prefiks HD? Logično bi bilo da ova skraćenica označava prisustvo velikog ekrana jer je HD obično skraćenica za High Definition (visoka definicija), akronim koji se koristi za televiziju visoke definicije (HDTV) ili video sadržaje visoke definicije (Full-HD). Kod ovog uređaja skraćenica HD se odnosi samo na veličinu ekrana dok kada su u pitanju video sadržaji oni su manje više iste rezolucije i kvaliteta kao što su oni koji nastaju kamerama modela HTC Touch Diamond ili Pro.

    Povezivanje

    Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Njegove opcije bežičnog povezivanja uključuju Wi-Fi i Bluetooth.

    Za svrhe PC sinhronizacije i prenos podataka možete koristiti miniUSB kabl koji se isporučuje sa telefonom. Touch HD koristi USB 2.0 standard, čija brzina u teoriji je 480Mbit/s međutim pri realnim situacijama kopiranje fajla veličine 10MB traje sa modelom Touch 2 preko USB konekcije 6.9 sekundi. Kada odaberete poseban režim "Drive" onda se brzina prenosa fajlova povećava na 2800Kbps odnosno za fajl veličine 10MB je potrebno oko 3 sekunde. U ovom režimu će memorijska kartica modela biti identifikovan kao uklonivi drive na vašem desktop sistemu (nije moguće izvršiti sinhronizaciju ličnih podataka sa PC-jem u ovom režimu).

    Za upravljanje svim bežičnim interfejsima Touch 2 koristi aplikaciju iz HTC ovog paketa aplikacija – Comm Manager.

    Ugrađeni Bluetooth 2.0 + EDR. modul i Microsoft driveri. Ispod se nalazi rezime profila koji su dostupni sa modelom Touch 2 i njihove namene.

  • Dial Up Network (DUN). Profil za korišćenje uređaja kao modema.
  • Object Push Profile (OPP). Osnovni profil za slanje „objekata“ kao što su slike ili detalji sastanaka
  • Hands-Free Profile (HFP). Povezivanje Bluetooth slušalica i handsfree uređaja.
  • Headset Profile (HSP). Najviše korišćeni profil, obezbeđuje podršku za popularne Bluetooth slušalice koje se koriste sa mobilnim telefonima.
  • Human Interface Device Profile (HID). Povezivanje Bluetooth tastature .
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP). Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Audio Video Remote Control Profile (AVRCP). Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Personal Area Network Profile (PAN). Mrežna konekcija preko Bluetooth-a, upotreba za povezivanje desktop PC-ja sa internetom preko komunikatora, zamenjuje Dual-Up Networking profil.
  • SIM Access Profile (SAP). Omogućava povezivanje sa SIM karticom telefona preko Bluetooth-a tako da recimo telefon u automobilu ne zahteva zasebnu karticu.
  • File Transfer Profile (FPT). Obezbeđuje pristup fajl sistemu drugog uređaja. Ovo uključuje podršku za dobijanje lista direktorijuma, promenu različitih direktorijuma, fajlova, brisanje fajlova i slično.
  • Manipulacija stereo slušalicama je veoma laka – nismo imali nikakvih problema sa uparivanjem slušalica sa uređajem niti smo iskusili bilo kakvo odlaganje zvuka ili nepravilan rad kontrola. Kvalitet zvuka koji je obezbedio uređaj je u liniji sa ranijim ponudama kompanije.

    Wi-Fi (802.11b / g). Wi-Fi modul ovog uređaja je solidan i omogućava podešavanje jačine zvuka za bolji odnos prijem/trajanje baterije. Pretraživanje Web-a, preuzimanje fajlova sa WiFi konekcijom nije predstavljalo problem.

    Navigacija

    HTC Touch HD koristi Qualcomm-ov ugrađeni čip za svrhu navigacije. Tehnologija nosi naziv gpsOne i kombinuje dva osnovna načina pozicioniranja pomoću satelita i podataka mrežnog operatera. U našim testovima bilo je potrebno oko 1.5 minuta da se Touch HD poveže na odgovarajući satelit u slučaju da prethodno GPS modul nije bio povezan. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 30 do 50 sekundi za dalje funkcionisanje.

    Obzirom da telefon ne poseduje nijedan specijalni softver za svrhu navigacije, možete koristiti Google Maps. Ova aplikacija omogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Glavna prednost Google Maps u odnosu na sofisticiranije aplikacije je u tome što se mape mogu uplaod-ovati preko Web-a, što znači da bez obzira gde se nalazi ukoliko postoji internet konekcija nikada nećete ostati bez mapa.

    Za upotrebu Touch HD kao navigatora u automobilu Google Maps vam neće biti koristan. Ali u drugim situacijama ovaj program će biti dovoljan za većinu korisnika. Za navigaciju prilikom šetnje, pretraživanja ulica i oblasti Google Maps je odličan. Ukoliko želite na vaš HTC Touch HD možete instalirati neki drugi navigacioni softver, a zahvaljujući njegovom ekranu dužine dijagonale 3.8" uređaj će veoma dobro izvršiti ovu funkciju.

    Kvalitet zvuka

    Kod nekih uređaja rezultati merenja koje smo dobili pomoću našeg RMAA programa su se pokazali kao potpuno suprotni onima koje možemo uvideti prostim slušanjem muzike koju uređaj obezbeđuje. Stoga se ovoga puta nećemo baviti merenjima već ćemo se bazirati na subjektivnom mišljenju zvučnog doživljaja. Treba pomenuti da je ovo jedan od prvih WM baziranih modela koji poseduje 3.5mm priključak za slušalice ne računajući handheld modele.

    Subjektivno, kvalitet zvuka je neznatno bolji u odnosu na prethodne uređaje kompanije ali ova razlika je minimalna. Moguće je da je u mom slučaju delimično postojala i autosugestija, pa ću ovo mišljenje ostaviti korisnicima.

    Opet ćemo ponoviti da je implementacija 3.5mm priključka za slušalice jedan veoma ozbiljan i pozitivan korak kada su u pitnaju Windows Mobile bazirani uređaji. Postojanje ove opcije će svakako načiniti mnoge korisnike srećnima jer mogu da koriste svoje sopstvene kvalitetnije slušalice. Sa druge strane, slušalice koje se isporučuju okviru prodajnog pakovanja ovog modela nisu loše slično kao kod modela HTC Touch Diamond), ali isto tako nisu ni nešto naročito dobre. Ukoliko želite da slušate muziku kvalitetno savetujemo vam da zamenite ove slušalice sa nekima koje poseduju 3.5mm standardni priključak.

    Softver

    Komunikator radi na Windows Mobile 6.1 operativnom sistemu i kao primarni interfejs koristi ažuriranu verziju TouchFLO 3D. Glavne karakteristike ovog interfejsa smo pokrili u testu modela Touch Diamond, pa ćemo se sada fokusirati samo na one nove koje postoje kod Touch HD modela.

    Na ekranu se pojavljuje polje za kontakte sa odabirom ikone tipa broja onoga koga želite da pozovete pa tako sada jednim dodirom možete početi pozivanje ili pisanje poruke, blo tekstualne ili email.

    Kada je u pitanju vremenska prognoza ispod informacije za trenutni dan sada je dostupna i informacija za naredne dane. Ranija implementacija je donosila dodatnu stranicu sa ovim informacijama.

    Ovde je dostupna i stranica koja pokazuje informacije sa berze a po želji možete otovriti i dodatnu stranicu sa detaljnijim informacijama.

    Na glavnom ekranu, TouchFLO 3D može da kreira višestruke događaje u kalendaru koji se prikazuju jedan za drugim (prethodno je bilo moguće prikazivanje samo jednog događaja). Ovo je vrlo pogodno jer možete trenutno videti događaje koji vas očekuju u bliskoj budućnosti.

    I možda najvažnija inovacija: u podešavanjima se mogu promeniti lokacije stranica koje su dostupne u dnu TouchFLO 3D ekrana. Sada takođe možete jednostavno onemogućiti ove stranice i ostaviti samo one koje koristite.

    U sekciji podešavanja uređaja se nalazi mali alat za konfigurisanje akcelerometra. Možete odabrati da izvršite podešavanje onako kako vam najviše odgovara. Samo je potrebno da pritisnete taster „Settings“ zatim stavite uređaj na ravnu površinu. Program sam vrši podešavanje akcelerometra u odnosu na trenutnu situaciju.

    Ostale aplikacije koje postoje kod ovog uređaja su iste kao kod modela HTC Touch Diamond.

    Dodatne karakteristike

    Telefon poseduje FM radio. Kvalitet radija nije najbolji a signal često biva ometan smetnjama. Da li je problem postojao smao kod našeg uređaja ili će se ispostaviti da je tako kod svih modela za sada nije moguće reći. Interfejs radija je isti kao i kod ostalih novijih modela. Radio radi samo kada su povezane slušalice preko 3.5mm priključka jer one tada služe kao antena. Kada podešavate jačinu zvuka prilikom slušanja radija u pitanju nije standardni WM prikaz promene već mala traka sa leve strane uređaja.

    Ovde je takođe dostupna funkcija transfera dokumenata za štampanje direktno na štampač, pa je kod modela Touch HD instalirana funkcija koja se zove JETCET Print.

    Konkurencija

    Prema ceni po kojoj se ovaj uređaj prodaje njegovi konkurenti su modeli Samsung i900 (model sa 16GB memorije) i Apple iPhone.

    Samsung i900 WiTu.

    Kada je u pitanju poređenje sa modelom Samsung i900, HTC Touch HD gubi po pitanju ekrana koji je manje dijagonale i niže rezolucije. Druga stvar koja se razlikuje kod ova dva modela je konektor za povezivanje. HTC Touch H poseduje 3.5mm priključak kao i HTC-ov ExtUSB, dok Samsung i900 poseduje adapter za 3.5mm priključak. Model i900 poseduje bolju kameru, bolje se pokazuje kada je u pitanju reprodukcija videa, poseduje kompaktnije telo i nudi 16GB interne memorije.

    center>

    Sada ćemo se osvrnuti na interfejse koji postoje kod ova dva komunikatora i koji se drastično razlikuju. Kod modela HTC Touch HD postoji već pomenuti TouhchFLO 3D dok je kod Samsung-ovog modela iskorišćen interfejs ove kompanije pod nazivom Touch WIZ. Koji od ova dva interfejsa je lakši za korišćenje je pre svega stvar navike i subjektivnog mišljenja korisnika. Na stranu modela HTC ide memorija, dimenzije, platforma dok HTC Touch HD se bolje ponaša kada je u pitanju uloga univerzalnog uređaja.

    Apple iPhone. Između ovog uređaja i modela Touch HD direktno poređenje ne bi bilo ispravno. Apple model je jeftiniji, donosi veću količinu ugrađene memorije (8 ili 16GB nasprot 512MB kod modela HD), kao i bolji dizajn. Sve ostalo, ekran, mogućnosti instaliranja softvera, kamera, osnovne funkcije telefona je bolje kod modela HD. Ipak, i cena mu je znatno viša.

    Zaključak

    Kvalitet komunikacije sa modelom HTC Touch HD nam nikada nije predstavljao problem. Jačina zvuka koju obezbeđuje slušalica je takva da je razgovor moguć u gotovo svakom okruženju. Zvučnik je nešto snažniji nego kod modela Diamond i Pro. Vibracija je uprkos tome što je uređaj prilično glomazan dosta jaka. Čak i ukoliko uređaj stavite u torbu ili ranac postoji šansa da osetite vibraciju prilikom poziva.

    Kada je u pitanju ovaj uređaj trudio sam se da ga što je moguće više približim čitaocima sajta i njegove karakteristike objasnim najbolje što mogu. Uvek će biti onih koji su za i onih koji su protiv ovog uređaja. Prema tome da li će neko odvojiti značajnu sumu novca za njega zavisi od samog korisnika.

    HTC Touch HD je uređaj koji prevazilazi granice opsega uređaja kojem pripada. On svakako nije rešenje za masovno tržište ali nije ni eksperimentalno rešenje. Ovaj uređaj će svakako biti namenjen samo uskom krugu ljudi.

    HTC Touch HD je dizajniran za one uređaje koji su upravo čekali ovakav komunikator kompanije, i koji nisu bili zadovoljni nijednom ranijom ponudom koja je dolazila iz ove kompanije. Ono po čemu je Touch HD jedinstven je činjenica da je u pitanju prvi all in one komunikator. Oni koji su takav uređaj čekali sasvim sigurno će ga prihvatiti. Oni drugi kojima njegove funkcije nisu krucijalne će se ipak odlučiti za neko drugo rešenje.

    Opis

  • Klasa: komunikator
  • Forma: monoblok
  • Konkurencija: Apple iPhone, Samsung i900 WiTu
  • Korišćeni materijali: matirana (meka na dodir) i sjajna plastika
  • Operativni sistem: Windows Mobile 6.1 Professional, TouchFLO 3D
  • GSM 850/900/1800/1900 MHz, EDGE / GPRS, UMTS / HSDPA 2100
  • Procesor: 528 MHz Platforma Qualcomm MSM7201A
  • Memorija: 288 MB
  • Skladišteni kapacitet: 512 MB
  • Interfejsi: Wi-Fi, Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), kompanijin sopstveni konektor ExtUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizacju, 3.5 mm priključak za slušalice/handsfree, slot za microSd memorijsku karticu (podržava SDHC)
  • Ekran: TFT 3,8" rezolucije 800x480 piksela (WVGA), prikazuje 65.536 boja, poseduje automatsko podešavanje nivoa pozadinskog osvetljenja.
  • Kamera: 5MP sa autofokusom, video se snima u CIF rezoluciji
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Dodaci: FM-radio, akcelerometar, panel sa tasterima osetljivim na dodir ispod ekrana
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1350 mAh
  • Dimenzije: 115x62.8x12 mm
  • Težina: 147 g.
  • MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
    (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
    NAPOMENA
    Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
    Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
    Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
    * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
    Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024