E63 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia E63
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia E63. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia E63 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia E63

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija (BP-4L)
Punjač (AC-5)
Žične stereo slušalice (WH-102)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Čak i pored toga što je prvobitno označen kao E72, ovaj telefon je dizajniran kao QWERTY uređaj pa otuda i novo ime. Sve u svemu, ovaj model poslovne uređaje dovodi jedan korak bliže masovnom tržištu, kao što E71 nije uradio. Kada govorimo o pozicioniranju modela Nokia E71, govorimo mnogo o najnovijoj tendenciji kompanija Nokia i načina na koji je implementiraju.

Svaki delić modela Nokia E63 je namenjen samo jednoj stvari a to je smanjenje troškova. Čak i kada je E71 tu, on poseduje sve što je potrebno da bi se privuklo interesovanje zahvaljujući veoma pristupačnoj ceni. Kako je moguće da neko izradi moderni telefon sa tako niskom cenom? Počnimo sa prodajnim pakovanjem – izbačena je traka za nošenje oko zgloba, futrola, USB kabl, CD sa softverom (budući da se sve važne aplikacije mogu preuzeti sa interneta) kao i memorijska kartica. Zatim prelazimo na kućište – zaboravimo sve vrhunske materijale, naročito metal, budući da je ovde sve plastika. Na kraju – zaboravimo i ugrađene GPS i Infrared module (iako Infrared skoro nikome ne koristi, GPS bi ovde bio više nego koristan).

Ipak, ne izgleda sve tako loše, proizvođač je obezbedio jednogodišnju pretplatu za Files on Ovi servis koji omogućava skladištenje do 1GB korisničkih podataka na Ovi serverima. Dobra stvar vezano za ovaj servis jeste to što mu možete pristupiti i preko računara i putem mobilnog telefona. Sa druge strane, Files on Ovi je dostupan i posebno za $9.99 mesečno (ili $79.99 godišnje), dok memorija koju možete nositi kao privezak nudi deset puta veći skladišni kapacitet – čitavih 10Gb.

Međutim, pitanje je da li se sve svodi na smanjenje veličine? Da li Nokia zaista želi da smanji cenu E63 do te tačke kada postaje veoma zanimljiva opcija za masovno tržište ili njihove namere nisu baš ovako naivne? Razlog je, po mom mišljenju, očigledan – ova cena obezbeđuje modelu E63 zeleno svetlo kao poslovnom uređaju, za koje će veliki broj kompanija i provajdera sigurno pokazati svoje interesovanje. Iako se Nokia E71 kupovala primarno za ličnu upotrebu, E63 je više usmeren ka poslovnim korisnicima. Cena ovog telefona je njegov glavni adut, budući da poseduje sve ključne opcije namenjene starijima, uključujući Wi-Fi a prodaje po povoljnoj ceni.

Povrh toga, Nokia se trudi da udovolji kako običnim tako i poslovnim korisnicima – iako cena ovog modela i njegove karakteristike ukazuju na to da se radi o poslovnom telefonu, bogatstvo dostupnih boja ukazuje na to da E63 ipak nije namenjen samo poslovnim korisnicima.

Naprotiv, model E63 služi kao pristupačna alternativa za Nokia E71 za one koji ne mare toliko za prodajno pakovanje i koji će radije odabrati telefon sa velikim brojem karakteristika i thumbboard-om, nego neki monoblok u bogatom paketu. Kao po pravilu, ovakvi ljudi preferiraju korišćenje rešenja kao što su ova za svoje sekundarne telefone a Nokia E63 poseduje potencijale da se direktno nađe u njihovim džepovima. Da li će ovaj proizvod postati tražen? Zapravo, to zavisi od toga šta mislite pod tim. Očigledno je da se nikada neće približiti nivou prodaje Nokia E71 na tržištima bez prisustva provajdera budući da će veliki broj korisnika sigurno da se okrene atraktivnijem modelu E71. Na ovakvim tržištima E63 je vredan pažnje samo ukoliko tražite sekundardni telefon ili obraćate pažnju na cena/kvalitet odnos. Samo mali broj korisnika koristi ova dva kriterijuma kao vodeću liniju pri odabiru novog uređaja. Kada govorimo o oblastima gde glavnu reč vode provajderi, E63 najednom postaje postojano rešenje zahvaljujući ugovorenim poslovima koji će biti ponuđeni velikom broju različitih kompanija. Jaz po pitanju cene dva uređaja, E63 i E71, neće otići nikuda i uvek će se vrteti negde oko 1.7:1. Ipak vredno je pomenuti da će osnovna polazna tačka za cenu modela E71, barem što se trenutne prodaje tiče, biti dostignuta za nekih 7 do 8 meseci (negde do kraja njegovog ciklusa postojanja); plus, sledeća ponuda E serije će morati da se suoči sa uspehom E71 modela budući da će morati istovremeno da budu na tržištu u trajanju od nekih 4 do 5 meseci. Osim niže cene, E71 će ponuditi i veći izbor boja (verujem da će to biti crna i pink, ali možda se odluče za još ekstravagantnije nijanse).

spostavlja se da E63 predstavlja jeftinu alternativu za Nokia N71 sa čim je Nokia pokušala da pokrije čitav segment nudeći najpristupačniji model i drugi, skuplji model sa većim brojem karakteristika. Imajući u vidu koliko oskudni QWERTY smart telefoni mogu biti, E63-E71 duo bi mogao da postigne značajan uspeh zahvaljujući u velikoj meri ovom drugom modelu uprkos njegovoj višoj ceni.

Dizajn, veličina, kontrole

Stil i veličina modela E63 kao i težina ukazuju na činjenicu da se Nokia zaista pomučila da pruži izgled koji će ga razlikovati od E71. Dimenzije aparata su 113x59x13mm (u poređenju sa Nokia E71 čije su dimenzije 114x57x10mm) a težina 126 grama (što je samo jedan gram lakše od E71). Međutim, što se tiče dodirnog osećaja koji pruža, nije tako dobar kao E71 uglavnom zbog svoje tanušnosti a osim toga tu je i mali problem vezan za tastaturu, ali o tome kasnije.

Video klip, izgled, meni, korisnički interfejs (wmv, 107 mb)

Nokia E63 je dostupna u dve boje – crvena i plava.

Što se kvaliteta materijala od kojih je izrađen E63 tiče, nemamo ništa posebno da naglasimo – radi se od plastici mekoj na dodir koja se neće izlizati nakon nekoliko nedelja upotrebe, što je odlična vest. Sada uklonite poklopac i ugledaćete čudan izgled – na samom vrhu nalazi se slot, gde ubacujete kukicu, zatim zatvarate poklopac i pritiskate rezu da bi fiksirali poklopac. Za sada deluje dobro, pa zašto smo onda rekli da je čudno izgleda? To je zbog toga što je baterija prilično labava kada se nalazi na svom mestu – budite uvereni da neće ispasti iz svog mesta ali ukoliko blago protresete E63 čućete kako zveči unutar telefona.

Sa leve strane telefona nalazi se slot za microSD memorijsku karticu i microUSB konektor (oba imaju gumene zatvarače). U donjem delu telefona E63 nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona kao i 2mm slot za punjač. Na samom donjem delu telefona nalazi se 3.5mm audio priključak.

Na gornjem delu ekrana nalazi se senzor ambijentalnog osvetljenja koji upravlja nivoom osvetljenosti tastature telefona i ekrana. Iza se nalaze sočiva 2MP kamere.

Ekran

Nokia E63 poseduje 2.36’’ QVGA ekran (320x240 piksela, 48x36mm) koji ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja. On pruža sliku prilično dobrog kvaliteta a informacije ostaju čitljive u različitim okruženjima (informacije ne blede pri direktnim sunčevim zracima i to zahvaljujući sloju u vidu ogledala).

Ekran aparata E63 je značajno manji nego onaj koji poseduje model Nokia E61i što u suštini može biti nešto što će odbijati korisnike. Međutim, po mom mišljenju nije tako teško navići se na korišćenje ovog ekrana, budući da nije u potpunosti osetljiv na dodir i da većina današnjih telefona poseduje slične dijagonale i rezoluciju.

E63 poseduje atraktivan ekran i veoma smo zadovoljni njime. Ima mogućnost prikazivanja do 8 tekstualnih i 3 servisne linije (u nekim režimima je moguć prikaz do 14 tekstualnih linija).

Tastatura

Da budem iskren, veoma mi je lako videti kako thumbboard E63 odnosi pobedu u odnosu na model Nokia E71 samo zbog toga što sam ja ovaj model uglavnom koristio kao primarni telefon neko vreme. I tu nema mnogo toga o čemu da se priča. Prvo i najvažnije, donji red tastera kod modela E63 proširen je sa dva nova tastera što znači da više liči na model Nokia E61i po pitanju rasporeda. Iako su tasteri modela E63 veći nego oni koje poseduje E71 i da bi u teoriji bili lakši za kucanje, u praksi to nije slučaj. Činjenica je da Nokia E63 ima problem zbog tanušnosti kućišća – to ćete primetiti kada budete pokušavali da kucate jednom rukom. To i nije toliki problem budući da će vam biti potrebno nekoliko dana da se naviknete na to. Međuitm, E71 je mnogo jednostavniji za upotrebu iako nije brži ni u kom slučaju.

Druga tačka koju bih želeo da pokrijem u ovom testu za model Nokia E71 vezana je za činjenicu da je inferiorniji u odnosu na E61i u smislu ergonomije tastature. Međutim, nakon nekoliko nedelja upotrebe konačno sam ušao u štos te naprotiv više ne smatram da je E61i toliko komforan. Ispostavilo se da to nisu nikakvi nedostaci po pitanju ergonomije koliko je pitanje navike i ličnih preferenci.

Taster „Space“ je smanjen, a u režimu mirovanja aktivira baterijsku lampu

Svi tasteri su osvetljeni belom bojom, međutim, osvetljenje nije jednako – čini se da je prvi red tastera najviše osvetljen dok je za ostale tastere osvetljenje oskudno. To je za sada naša najveća mana po pitanju tastature modela E63.

Sada malo o funkcionalnim tasterima. Karakteristična odlika modela E63 jeste podešavanje četvorostrukog tastera (uključujući taster Menu) koji omogućava jednim klikom pristup kalendaru, imeniku i mail aplikacijama. Povrh toga, zapravo postoje dva načina da pritisnete svaki od ovih tastera – dugačak pritisak i kratak klik. Na ovaj način, uz kratak pritisak idete direktno u opštu listu unosa u imeniku, sanduče za prijem pošte ili mesečni pregled kalendara. Međutim, kada kucnete i zadržite ove tastere imaćete mogućnost da kreirate novi kontakt, unos u kalendaru ili e-mail. Pritiskanjem ovih tastera nekoliko puta vratićete su u glavni meni.

Osim toga, imate mogućnost da reprogramirate ove tastere tako da pristupite prilagođenim aplikacijama ili karakteristikama.

Navigacioni taster modela E63 je veoma jednostavan za upotrebu; osim toga poseduje servisni LED indikator u sebi. Dobra stvar u vezi sa tim jeste da je u potpunosti prilagodljiv – možete podešavati notifikacije događaja pa čak i druge opcije. Na žalost, ne postoji način da ga isključite tokom noći (budući da suviše svetli u mraku).

Baterija

Telefon koristi Li-Pol bateriju (BP-4L) kapaciteta 1500mAh, nasuprot ćelije kapaciteta 1050mAh koja je iskorišćena kod modela N82. Proizvođač tvrdi da ova baterija omogućava 10.5 sati rada u režimu razgovora odnosno 20 dana rada u režimu mirovanja. Vreme kontinualne muzičke reprodukcije - 18 časova.

Prilikom testiranja baterija je u proseku trajala 4 dana pri čemu smo E63 prosečno koristili dva sata kada su pitanju razgovori, deset do dvadeset snimaka, nekoliko minuta videa i oko sat vremena slušanja muzike/radija. Potrebno je oko 1.5 čas da se baterija telefona E63 u potpunosti napuni.

Ukoliko u potpunosti zaboravite EDGE/GPRS prenos podataka, baterija modela E63 će duže trajati. U osnovi, sa prosečnim korišćenjem baterija će trajati minimalno 4 dana upotrebe.

Ispod se nalazi tabela sa vremenima trajanja baterije modela Nokia E63 u različitim primenama:

Video reprodukcija – 6 časa 40 minuta
WEB-surfovanje (EDGE) – 4.5 časa
Muzika (preko lsušalica) – 17 časova
Wi-Fi (non-stop upload podataka) – 6 časova za non-stop prenos podataka, 166 časova u režimu mirovanja (prema navodima proizvođača)

Memorija

Uređaj se isporučuje sa 111Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 74Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica – reč „usporenje“ definitivno nije od onih koje opisuju Nokia-u E63.

The user almost has 110 Mb of storage available, where any data can be stored.

E63 koristi microSD memorijske kartice (zamena bez isključenja je održana, a prodajno pakovanje sadrži jedinicu kapaciteta 2Gb. Nema nikakvih ograničenja kada je veličina kartice u pitanju - pri testiranju uređaj je sa lakoćom identifikovao 8Gb karticu.

Performanse

Zahvaljujući većoj količini memorije i bržem procesor (ARM11 koji radi na 369MHz nasuprot ARM9 radnog takta 220MHZ kod E61i) performanse modela E63 su gotovo duplo bolje u odnosu na one koje beleži E61i. Možete doslovce juriti kroz sve aplikacije i menije a telefon takođe može imati i više aplikacija koje će raditi u pozadini.

USB, Bluetooth

USB. Korišćenjem USB podešavanja možete odabrati jedan od sledećih režima:

Data Transfer (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Print – nije potrebno objašnjenje.

Najveća brzina prenosa podataka je oko 2 Mb/s.

Bluetooth. Smart telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela E63 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu uređaja.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani uključujući WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Za razliku od N serije E63 ne podržava Universal PnP (UPnP). Ipak, ovaj telefon poseduje WiFi čarobnjak koji može vršiti pretraživanje dostupnih mreža u pozadinskom režimu.

Kamera

Nokia E63 je opremljen 2MP kamerom sa LED blicem ali bez autofokusa, koja može da snima dobre fotografije pri pristojnim uslovima osvetljenosti. Da budem iskren ni kamera modela E71 nije ništa posebno pa ovom pitanju E63 ne zaostaje za svojim starijim bratom. Ali, vredna je pomena činjenica da E71 podržava VGA video snimanje, dok sa modelom E63 morate da se zadovoljite QVGA rezolucijom.

Nokia E63 Nokia E71
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Primer video klipa (mp4, 1,18 mb)

Softverski odeljak

E serija uređaja je uvek bila drugačija od ostalih telefona baziranih na S60 platformi po pitanju softvera. Pojedine aplikacije i opcije koje su testirane na ovim telefonima po prvi put su sada postale standard za ostatak portfolia kompanije ali su neke i dalje ostale zaštitni znaci E serije. Model E71 poseduje jedinstven telefonski imenik, kalendar i neke druge karakteristike koje su drugačije od generičkih aplikacija ugrađenih u treće izdanje S60 platforme FP1. Pogledajmo sada koje su to nove karakteristike i mogućnosti koje E63 donosi.

Desktop režim je prerađen – sada se u dnu nalaze tri ikone koje su namenjene propuštenim pozivima, porukama i glasovnoj pošti. Ukoliko nema nikakvih događaja odgovarajuća ikona će nestati. Klikom na svaki od thumbnail-ova pojaviće se prozor sa dodatnim informacijama na ekranu.

Mode. U pitanju je mobilna verzija najnovije PC pomame – virtuelnih desktopa. U suštini u okviru ove karakteristike napravite nekoliko ekrana na kojima se smeštaju različite teme, slike, aplikacije, plug-in-ovi i druge osnovne karakteristike. Korišćenjem Mode karakteristike možete menjati ove ekrane jednim klikom, tako da je uvek lako prebacivati se između vašeg podešavanja za rad sa recimo elektronskom poštom i notifikacijama na glavnom ekranu i osnovnog podešavanja sa drugačijom primenjenom temom i kontrolama plejera na ekranu umesto e-mail notifikacija. Modelu E63 je potrebno 6 do 7 sekundi da bi se prebacio između dva režima.

Telefonski imenik. Dok se telefon nalazi u režimu mirovanja možete uneti bilo koje slovo sa thumbboard-a i telefon će trenutno pregledati sve kontakte u telefonskom imeniku koji imaju to slovo u imenu ili prezimenu. Na žalost ova vrsta pretrage radi samo za kontakte na engleskom (čak i u lokalizovanim verzijama telefona).

Kontakt grupama je takođe dodato poboljšanje – sada možete uneti broj za glasovne konferencije, lozinku i takođe i PIN kod. Poslovni korisnici, koji koriste konferencijske pozive u velikoj meri će sigurno sa zadovoljstvom prihvatiti ovu novu mogućnost. Plus, možete odabrati melodiju zvona za bilo koju kontakt grupu kod modela E63 (ali ne i sliku, na žalost).

Sa grupama, takođe možete koristiti „Call to many“ karakteristiku, koja će omogućiti modelu E63 da podesi konferencijski poziv sam; pored ovoga telefon omogućava slanje grupne elektronske pošte.

Na žalost ne postoje drugačiji izgledi telefonskog imenika. Na primer ne možete podesiti E71 da prikazuje kontakte uparene sa najmanje jednim telefonskim brojem. Istovremeno je omogućeno pozivanje ispuštenog menija odabirom kontakta i pritiskom navigacionog tastera na desno – omogućiće vam da načinite poziv ili pošaljete poruku bez napuštanja menija telefonskog imenika. Pored toga ova lista je kontekstualno osetljiva, što znači da će se opcije menjati u zavisnosti od tipa telefonskih brojeva koji su dostupni u okviru kontakta u pitanju.

Spisak polja koja možete da popunite kada kreirate ili editujete kontakte nije se mnogo promenio, ali E63 nudi bolje rešeno podešavanje polja i takođe poseduje BlackBerry PIN kao podrazumevanu opciju.

Kalendar. Aplikacija kalendara se nije mnogo promenila u odnosu na svoju poslednju iteraciju; u suštini jedino što se promenilo je njen izgled, pri čemu E71 prikazuje i kalendar i događaje koji su zabeleženi za određeni dan. U slučaju da postoji suviše unosa, E63 će prikazati samo njihov ukupan broj bez dodatnih informacija. Kada koristite nedeljni pregled u kalendaru, svi unosi su prikazani kao u MS Outlook-u, plus postoje određeni pop-up saveti koji se prikazuju na ekranu. Iako su prijatne, nijedna od ovih promena nije izuzetna.

Glasovna pomoć. I dok naziv ove karakteristike verovatno ne govori mnogo, zaključio sam da je vrlo korisna i interesantna. Na primer, ona će omogućiti da rukujete modelom E63 kada recimo vozite i kada vam je slobodna samo jedna ruka – jednostavno ovoj karakteristici dodelite jedan od tastera za prečice i možete podesiti da telefon pročita unos iz dnevnika poziva ili da odaberete unos iz telefonskog imenika bez i da pogledate telefon. U ovom drugom slučaju svi unosi se grupišu prema prvom slovu njihovog imena – pritiskom navigacionog tastera levo ili desno moćete vršiti prebacivanje između ovih kategorija (ABC, DEF, itd) a pritiskom na gore ili dole možete skrolovati liste, dok će telefon očitavati sve unose.

Čitač poruka je dostupan i sa drugim S60 telefonima – ova aplikacija radi upravo ono što joj i naziv kaže, čita poruke na glas.

Časovnik – korišćenjem ove karakteristike E63 će vam reći koliko je sati.

Dialer – ova aplikacija je preuzeta sa prethodnih uređaja E serije i u osnovi je deo handsfree opreme za automobile – ona omogućava da skrolujete kroz liste uz pomoć cifara dok ih telefon očitava na glas, tako da možete pozvati broj bez i da gledate u ekran.

Glasovno pozivanje. Bilo je dosta nejasnoća oko zvaničnog opisa modela E71 na Nokia sajtu, naročito kada je u pitanju bila ova karakteristika – glasovno pozivanje nezavisno i zavisno od zvučnika(SDND, SIND). Pojedini posetioci su sugerisali da telefon karakterišu glasovni tagovi koji se snimaju kao kod starih telefona. Ipak ovo nije istina. Podsećanja radi E61 poseduje sistem koji se može podešavati prema vašem glasu. Iako mnogi misle da ovaj inteligentni sistem ne funkcioniše u realnosti (ovo je donekle istina, na početku korišćenja telefon nikada nije uspevao da pogodi broj iz prve), nakon oko nedelju dana korišćenja i navikavanja na ovu funkciju broj grešaka se značajno smanjio.

Enkripcija podataka. Još jedna značajna karakteristika za pomenuti – mogućnost modela E63 da enkriptuje podatke (bilo one koji su na memorijskoj karticu ili u internoj memoriji telefona). Na ovaj način ćete se spasiti grdnih muka ukoliko vaš smart telefon završi u pogrešnim rukama. Sa druge strane ukoliko zaboravite lozinku nećete biti u mogućnosti da povratite svoje podatke, što je šteta ali svi sistemi ove vrste imaju ovaj problem.

Office alati. Poslovni korisnici će sa zadovoljstvm prihvatiti internet aplikacije modela E71 koje uključuju podešavanje VPN klijenta.

Kada su u pitanju office alati, E63 nije revolucionarno rešenje – njegov mail klijent jeste unapređen, telefonski imenk je fino podešen zajedno sa nekim drugim aplikacijama. Microsoft Office dokumentima se i dalje manipuliše preko QuickOffice-a, što je šteta (iako će mnogi biti zadovoljni onim što ova aplikacija nudi). Takođe postoji i ZIP arhiver kao i alat za očitavanje PDF dokumenata. Search 4.0 aplikacija može da bude povezana direktno na glavni ekran.

Teme - E63 se isporučuje sa četiri teme. Nijedna od njih nije naročito bleštava što je dobro, ali naša jedina žalba se odnosi na način na koji sve ikone i thumbnail-ovi izgledaju – oni su prilično bizarni i biće bolje da ih zamenite onima iz prilagodljivog paketa.

Files on OVI. Ovaj online servis omogućava skladištenje vaših podataka na OVI serverima i pristup bilo preko mobilnog teleofna ili PC-ja. Svaki vlasnik Nokia E63 dobija 1Gb skladištenog prostora na godinu današto nije preterano mnogo ali možemo reći da je sasvim dovoljno za dnevne potrebe.

Nokia E63 vs Nokia E71

Dok su softverski i hardversik odeljci ova dva telefona gotovo identični, E63 je donekle veći, nema GPS i dolazi u prodajnom pakovanju sa manje dodatnog pribora i ne sadrži metalne ukrase. Ali nasuprot ovome on je interesantnija opcija za one koji ne prave velikiu problem oko ovih nedostajućih karakteristika.

  Nokia E63 Nokia E71
Veličina, težina (mm, grama) 113x59x13, 126 114x57x10, 127
Ekran 2.36',  TFT, 16 miliona boja, prekriven slojem zaštitnog stakla 2.36',  TFT, 16 miliona boja, prekriven slojem zaštitnog stakla
Baterija Li-Pol, 1500 mAh Li-Pol, 1500 mAh
Kućište Platično Metalno
Memorija 111 Mb RAM-a (74 Mb dostupno nakon inicijalnog pokretanja), 110 Mb ugrađene memorije, microSD memorijski ekspanzioni slot 128 Mb RAM-a (70 Mb dostupno nakon inicijalnog pokretanja), 110 Mb ugrađene memorije, microSD memorijski ekspanzioni slot
Procesor ARM 11, 369 Mhz ARM 11, 369 Mhz
Bluetooth 2.0+EDR 2.0+EDR
Kamera 2 MP 3.2 MP
WiFi Ne Da
GPS Ne Da
FM-Radio Da Da
Kamera sa prednje strane Ne Da
S60 verzija S60 Treće izdanje FP1 S60 Treće izdanje FP1
3.5 mm audio priključak Da Ne

Utisci

Kvalitet poziva nikada nije bio problem sa modelom E63, koji je lako ispunio naša očekivanja kao Nokia brendirani uređaj. Melodije zvona su zvučale prilično glasno i nismo imali nikavih problema čak ni u bučnim ookruženjima. Vibracija je umerene jačine.

Nokia E63 bi trebala da se pojavi u većini evropskih zemalaja u narednih nekoliko nedelja. Cena po kojoj će se prodavati ovaj model ga izdvaja u odnosu na druge telefone sličnih performansi i funkcionalnosti koji koštaju znatno više. Iako bi mogao da se uporedi sa nekim od telefona sa klinznim thumbboard-om, kao što je LG KS360, istina je da Nokia E63 nema premca u svom segmentu kada je u pitanju funkcionalnost (naročito ukoliko se u obzir uzme i cena).

Ovaj model takođe ima i nekoliko nedostataka kao što je zaista siromašno prodajno pakovanje koje čak ne uključuje ni USB kabl za prenos podataka niti memorijsku karticu što znači da ćete morati ipak da na cenu telefona izdvojite određenu sumu da biste uspeli da dođete do svega što vam je potrebno da normalno koristite telefon. Pored svega navedenog treba reći da baterija stoji labavo u svom kućištu kao i da ergonomija tastature nije na najvišem nivou (ali ipak bismo želeli da kažemo da ovi detalji nisu vredni nerviranja). Ali kada se sve sabere i oduzme ovaj model je pristojan dodatak veoma dobro prodavanom E71 modelu, koji ipak sa svojom veoma primamljivom cenom neće uspeti da ponovi uspeh E71. Ukoliko želite pristojan QWERTY uređaj onda je E63 prava ponuda za vas. Ukoliko vas pak zanima nešto drugo onda je bolje da ovaj uređaj zaobiđete.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024