Touch Pro2 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Touch Pro2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Touch Pro2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Touch Pro2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM komunikatora HTC Touch Pro 2

Fotografije modela HTC Touch Pro 2

Pozicioniranje

Ako prvi Touch Pro nije imao nikakvih karakteristika po pitanju pozicioniranja, za novi model je odlučeno da bude predstavljen na pravi način. Tokom prvog predstavljanja ovog komunikatora koje je održano u Barseloni, kompanija se fokusirala na nove funkcije uređaja – mogućnost uspostavljanja konferencijskog poziva. Jasno je da samo postojanje ove mogućnosti ne smešta ovaj uređaj među druge QWERTY komunikatore i smart telefone budući da postoji ovaj ili onaj način da ovi modeli budu pozicionirani kao telefoni za poslovne korisnike. Druga stvar je ta što sa Touch Pro 2 po prvi put kompanija navodi primere funkcije koja zapravo može biti korisna ovim poslovnim korisnicima, ali čini se da je to tako samo u teoriji.

Ono što u okviru jedne ponude u ovo doba teškog ekonomskog okruženja predstavlja veliku stvar po pitanju nekog modela sigurno je njegova cena. Kaže se da cena čini neki uređaj pa je prema tome ovaj model namenjen isključivo poslovnim korisnicima jer će u ostalim slučajevima njegova cena biti nedostižna. Međutim, kasnije ćemo se vratiti na ovaj problem a sada ćemo temeljno ispitati novu ponudu iz kompanije HTC.

Dizajn, kucište

U ovaj deo testa ćemo, možda, uneti najveći broj emocija a za to postoje i razlozi. Prvo, opisati sam dizajn bez emocija u potpunosti je nemoguće a drugo, čini se da je Touch Pro 2 u smislu dizajna pošao pogrešnim putem...

One čitaoce koji su pratili Mobile World Congress 2009 ne treba podsećati da je svako upoređivanje novog Pro modela sa iPhone uređajem uzaludno.

Ne radi se o tome da HTC Touch Pro 2 izgleda loše, nikako. Ovaj model odlično izgleda, originalno donekle, ali su kvalitet i odabir materijala pod znakom pitanja. Važno je napomenuti da je model koji je testiran ipak rani, test uzorak te da će do vremena kada se ovaj model pojavi u prodaji to možda izmeniti u potpunosti.

Prednja strana je u potpunosti napravljena od plastike koja je izrađena tako da pruža efekat hromirane površine ali se i u kom slučaju ne radi o metalu, dok su na samom kraju vidljiva su četiri tastera, a veći deo prednje polovine zauzima ekran. Sama površina ekrana se veoma brzo isprlja što je generalno problem većine uređaja sa velikim ekranima.

Druga polovina (tamo gde je tastatura i baterija) izrađena je od lakirane sive plastike što je praktično rešenje ali su otisci prstiju vidljivi gotovo svuda. U samom centru poklopca baterije – poseduje metalni umetak – prisutna je šara u vidu matrice ali veoma dekorativno izgleda dok su oba zvučnika locirana sa prednje strane kućišta.

Šta nam se ne dopada po pitanju dizajna? Nepostojanje dodatnih elemenata. Umetak sa prednje strane bi bio odličan, dok je na poklopcu baterije suvišan. Isto se odnosi i na dinamiku matrice – zašto je moralo biti u toj formi budući da postoje samo dva zvučnika a ni oni nisu u periferiji kućišta. Ispostavlja se da ako pogledate u kameru sa prednje strane, videćete zanimljiv izgled koji će vas sigurno podsetiti na iPhone ali kada uzmete komunikator u ruke ili kada otvorite aparat, postaje očigledno da u dizajnu nigde nije korišćen metal.

Da ne bi čekali do odeljka „Utisci“, naglasićemo da ovaj model ne odlikuju najbolji dizajn i kvalitet materijala – dva najveća problema ovog aparata dok drugih problema gotovo i da nema.

Dimenzije

Po veličini ovaj model pripada kategoriji većih komunikatora: HTC Touch HD, MAX 4G. Prilikom upoređivanja prvog i drugog Touch Pro, Pro 2 je sigurno veći ali je kod ovog modela povećanje veličine opravdano zbog toga što su veliki ekran i tastatura mnogo prikladniji u poređenju sa Pro.

Ovde cemo porediti veličine nekoliko komunikatora:

  • HTC Touch Pro 2 - 116 x 59.2 x of 17.3 mm, 175 g
  • HTC Touch Pro - 102 x 51.5 x 18.1 mm, 165 g
  • Sony Ericsson XPERIA X1 - 110.5 x 52.6 x 17 mm, 158 g
  • HTC Touch HD - 115 x 62,8 x 12 mm, 147 g
  • HTC MAX 4G - 113,5 x 61,3 x 13,9 mm, 151 g
  • Apple iPhone - 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 133 g

Uređaj je težak čitavih 175 grama. Ukoliko uporedite težinu Diamond 2 i Pro 2, prvi se čini lagan kao pero u odnosu na Pro tako da nošenje telefona u džepu košulje nije baš lagano. Držanje telefona u ruci je olakšano zaobljenim oblikom ovog komunikatora.

Habanje kućišta

Model koji smo testirali izgledao je kao da ga je neko drugi već koristio tako da, donekle, možemo proceniti stepen habanja telefona. Poklopac baterije nije imao vidljiva oštećenja dok su otisci prstiju bili vidljivi. Međutim, treba imati na umu plastiku od koje je izrađen ali i to da je ona matirana a ne sjajna.

Oštećenja sa prednjeg dela mogu biti pripisana ključevima ili nekom sitnišu u džepu. Prednja strana je najviše izložena habanju dok drugi elementi i nisu toliko. Ogrebotine na samoj površini ekrana nisu toliko primetne a nije ih ni bilo puno.

Između poklopca i ivica zaštitne plastike može se nakupiti velika količna prašine dok je na drugim mestima nema.

Elementi kućišta

Sa prednje strane, u gornjem delu, nalazi se slušalica koja pokrivena rešetkom. Sa leve i desne strane zvučnika nalaze se indikatori. Levi svetli crvenom bojom prilikom punjenja, povezivanja sa računarom ili treperi kada je baterija slaba. Desni indikator treperi plavom ili narandžastom bojom u zavisnosti od toga koji modul trenutno koristite. U blizini se nalazi i senzor LED osvetljenja koji vam omogućava da automatski izmenite nivo osvetljenja ekrana a obezbeđuje i isključivanje ekrana kada aparat približite uhu radi konverzacije.

Sa leve strane, na gornjem delu nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. On se blago uzdiže tako da možete da ga koristite bez gledanja iako to i nije baš najprikladnije.

Na samom dnu nalazi se univerzalni ExtUSB konektor za punjač, kabl ili slušalice. Na donjem delu zadnjeg poklopca nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko ruke.

Na gornjoj ivici uređaja, kao i obično, nema ničega. Pored tastera za isključivanje ekrana ili uređaja (potrebno je zadržati taster) nema drugih elemenata.

U donjem desnom uglu nalazi se prostor za olovku. Olovka je aktivna, a kada se u potpunosti izvuče iz prostora uređaj se automatski aktivira. Ovde nije iskorišćen sistem uvlačenja olovke prilikom vraćanja već je upotrebljena tradicionalna šema.

Olovka je mala pa je potrebno određeno vreme da bi se navikli na nju.

Slot memorijske kartice se nalazi ispod poklopca baterije. Srećom, zamena memorijske kartice ne zahteva isključenje uređaja.

Model ne poseduje taster za aktiviranje kamere (kao što je to slučaj kod novih modela ove kompanije). Kamera poseduje TouchFLO 3D interfejs a da bi ste usnimili fotografiju i izvršili fokusiranje koristite taster na ekranu, kao i kod iPhone-a. Da bi fokusirali subjekat i snimili fotografiju jednostavno dodirnite tastere.

Odeljak za bateriju je u suštini čitava zadnja strana. Da bi uklonili poklopac dovoljno je da ga povučete, prilično je zategnut pa je malo verovatno da će se vremenom olabaviti. Konektor za SIM karticu nalazi se pored baterije u gornjem delu kućišta. Kartica se ubacuje u odgovarajuće ležište. Da bi izvukli karticu jednostavno je povucite i izdignite vrhom olovke.

Kontrole

Grupa za upravljanje koja se nalazi ispod ekrana sastoji se od četiri tastera. U pitanju su tasteri za javljanje odnosno okončanje poziva, taster za pozivanje menija „Start“ kao i taster „back“. Primarno sredstvo kontrole nad ovim uređajem je ekran osetljiv na dodir. Tasteri ispod ekrana su velikih dimenzija, zgodni za upotrebu i fino osvetljeni.

Iznad grupe za upravljanje je pad osetljiv na dodir koji se koristi za skaliranje. Uz pomoć njega možete zumirati fotografije ili mape u okviru Google Maps aplikacije, odnosno menjati veličinu stranica u okviru pretraživača.

Panel je veoma zgodan za korišćenje, ali je suviše specifičan tako da će vam retko biti potreban pri svakodnevnom korišćenju uređaja. Tužan trend da HTC uređaji nemaju džojstik pa čak ni centralni taster za upravljanje se nastavlja i sa modelom HTC Touch Pro 2. U početku vam neće biti lako da se naviknete na ovakav način upravljanja, ali ćete nakon nekog vremena steći potrebno iskustvo da upravljate telefonom bez navigacionih tastera.

QWERTY- tastatura

Blok sa QWERTY tastaturom sadrži 49 tastera. Tasteri su smešteni u pet redova kao i kod prvog HTC Touch Pro modela. Dakle, HTC Touch Pro 2 poseduje manje tastera dok je oblast u koju su oni smešteni povećana. Šta je krajnji rezultat ove promene?

Prema mom mišljenju, tastatura kod modela HTC Touch Pro 2 se može nazvati jednom od QWERTY tastatura koje su najlakše za korišćenje kod modernih mobilnih uređaja, bili u pitanju smart telefoni ili komunikatori. Tastatura je zaista dobra i nemamo nikakvih zamerki na njeno korišćenje.

Tasteri su pravougaonog oblika, blago razvučeni horizontalno. Svaki taster je izrađen zasebno, dok je razmak između tastera neznatno veći od 1mm. Jedna od ključnih karakteristika ove tastature je to da tasteri nisu striktno postavljeni jedan ispod drugog već su blago pomereni u stranu. Sa ovakvim rasporedom tastera i dovoljnim razmakom između njih veoma je mala šansa da ćete pritisnuti pogrešan taster, što je još jedan doprinos tvrdnji da je ova tatsatura jedna od najboljih QWERTY tastatura.

Jedini nedostatak tastature, koji kvari komletan utisak je da ne poseduje sve simbole drugih kodnih rasporeda. Tako na primer, za tipična slova recimo ruskog alfabeta potrebno je pritisnuti taster FN, pa tek onda pronaći odgovarajući specijalni simbol. Nadamo se da će prodajna verzija ovog uređaja rešiti problem i makar smanjiti broj karaktera za koje je prvo potrebno pritisnuti taster FN. Zaista je šteta što ovaj neodstatak postoji jer je tastatura veoma laka za korišćenje kao što smo već rekli.

Kao i kod modela Touch Pro, ni novi model ne poseduje dva funkcionalna tastara. Ukoliko ste navikli da koristite ove tastere kod ovog modela ćete morati da ih zaboravite.

Tastatura je osvetljena belom bojom. Kompletna površina tastature je osvetljena vrlo dobro i ravnomerno.

Uređaj poseduje mehanizam za automatsko pokretanje kliznog mehanizma. On radi dobro i na njega nemamo nikakvih pritužbi. Uprkos značajnoj težini uređaja i njegovoj veličini, šarke se vrlo lako otvaraju. Dovoljno je da gurnete palcem polovinu na kojoj se nalazi ekran a mehanizam će uraditi ostalo.

Mehanizam za rotiranje ekrana je potpuno isti kao kod modela HTC TyTN II, pri čemu menja samo ugao. Da biste promenili ugao ekrana postoje dve šarke na ivicama površine šarki koje spajaju polovine uređaja.

Ugao za koji se ekran telefona može okrenuti je oko 45 stepeni u odnosu na standardnu poziciju.

I dok je za neke korisnike poput mene promena ugla ekrana korisna jer mi olaškava unos teksta u pokretu, obezbeđujući veći konfor, za druge ova funkcija ne znači ništa.

Ekran

Uređaj koristi veliki TFT ekran osetljiv na dodir dužine dijagonale 3.6“ (79x47mm). Rezolucija ekrana je 800 x 480 piksela (WVGA). Ekran prikazuje 65.536 boja. Ekran implementiran kod modela Touch Pro 2 je neobičan kada su u pitanju HTC i uopšte Windows Mobile uređaji. Takođe, ni dijagonala ekrana nije uobičajena obzirom da HTC u okviru svojih modela implementira ekrane dijagonale 3.2“ ili 3.8“ uz WVGA rezoluciju. Uprkos svemu, kao i kod većine drugih novih uređaja ekran je veoma dobar, a jedina zamerka se odnosi na ponašanje ekrana prilikom delovanja sunčevih zraka pri čemu boje izblede u izvesnoj meri.

Odzivnost ekrana na pritisak prsta ili olovke je prihvatljiva, ali stekao sam utisak da je telefon optimizovan za upravljanje prstom, obzirom da je za pritisak olovkom potreban veći napor.

Ugao vildjivosti je takođe veoma dobar, a isto se može reći i za osvetljenost ekrana. Uređaj poseduje senzor ambijentalnog osvetljenja koji reguliše osvetljenost ekrana i koji radi veoma dobro.

Kamera

HTC Touch Pro 2 koristi 3.2MP kameru (CMOS) sa autofokusom. Sočivo kamere je smešteno u gornjem delu zadnje strane telefona. Obzirom na to da sočivo nema zaštitni pokopac rupica u kojoj se nalazi sočivo je pogodna za sakupljanje prašine, pa je pre svakog snimanja obavezno da očistite ili izduvate prašinu.

Interfejs kamere je isti kao što smo već imali prilike da vidimo kod modela HTC Touch HD, MAX 4G ali sa nešto drugačijom konfiguracijom (na primer kod modela HD je implementirana 5 MP kamera).

U režimu vizira je vidljiva samo ikona za pristup meniju, trenutno uvećanje (skaliranje) kao i broj dostupnih snimaka. Ostala podešavanja kao što su ona koja se odnose na režim fotografisanja su dostupna klikom na neku od ikona u dnu ekrana.

Rezolucija se ne može promeniti iz prozora vizira već ćete biti primorani da uđete u meni sa podešavanjima. Sa druge strane, poslednji HTC modeli, uključujući i Touch Pro 2 ukazuju ne samo na tip rezolucije (M, L itd) već i na veličinu fotografije u pikselima (2048x1216, itd), što je vrlo zgodno.

U podešavanjima je moguće odabrati da se slike koje korisnik snima ugrađenom kamerom prikazuju preko celog ekrana a ne samo njegovog dela. Ovo je logična odluka obzirom na widescreen rezoluciju ekrana plus činjenicu da kvalitetan i velik ekran može da obezbedi veoma dobar kvalitet prikazanih fotografija.

Sledeće rezolucije su dostupne za fotografije:

  • 3M (Wide) - 2048x1216
  • 3M - 2048x1536
  • 2M - 1600x1200
  • 1M - 1280x960
  • L - 640x480
  • M - 320x240

Kvalitet fotografija (utiče uglavnom samo na veličinu fotografije):

  • Base
  • Standard
  • High
  • High

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Solar
  • Night
  • Incandescent lamp
  • Fluorestsent

Efekti:

  • Grayscale
  • Sepia
  • Negative

Merenje:

  • Centralno
  • Integralno

Detaljna podešavanja su implementirana tako da se uklapaju u opšti i TouchFLO 3D interfejs uređaja. Generalno, ovaj meni je dosta lak za rad ali poseduje jednu lošu stranu koja je prisutna i kod ranijih modela: da biste potvrdili odabir određene stavke morate uvek pritisnuti taster „Finish“ (Done). Za mnoge korisnike, logičnija bi bila nešto drugačija šema – dupli klik na odabrano podešavanje, ali ovakav način kod modela HTC Touch Pro 2 ne funkcioniše, već je potrebno da kliknete „Finnish“.

Pored opisanih podešavanja, možete promeniti nivo kontrasta, zasićenje boja, nijanse i oštrinu u pet nivoa. Takođe, možete podesiti zvuk pri okidanju, rešetku na viziru, tajmer, odnosno na fotografije uneti datum kada su snimljene.

Kvalitet fotografija je razočaravajući. Sa druge strane, treba imati u vidu da u pitanju nije konačna verzija uređaja, pa je moguće da će prodajna verzija ponuditi nešto bolji kvalitet fotografija.

Primeri fotografija snimjenih po danu:

(+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG (+) Uvećaj, 1216x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG

Snimanje teksta:

(+) Uvećaj, 1216x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1216x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG

Makro-režim:

(+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1216, JPEG

Zasebni makro režim je dostupan, ali sa njim ne možete snimati objekte koji su na rastojanju manjem od 7 do 8 cm. O kvalitetu fotografija snimljenih u makro režimu prosudite na osnovu primera iznad.

Video. Telefon snima video sadržaje u MP4, H.264 ili H.263 formatima (kodeci mp4v ili h.263) pri 30fps. Zvuk se snima uz pomoć sAMR kodeka sa bitrateom od 512Kbps i pri 16000 Hz, stereo.

Za snimanje video klipova su dostupne sledeće rezolucije:

  • VGA - 640x480
  • CIF - 352x288
  • L - 320x240
  • M - 176x144
  • S - 128x96

Podešavanja u video režimu se ne razlikuju od onih koja su dostupna u foto režimu. Karakteristike koje su dostupne a koje se razlikuju odnose se na omogućavanje/onemogućavanje snimanja zvuka, kao i ograničenje veličine i trajanja fajla.

Za svaku od rezolucija u kojoj se snima video može se primeniti zumiranje. Korišćenje zum funkcije tokom snimanja nije moguće, već se prvo mora zaustaviti snimanje. Kvalitet videa nije loš ni u jednoj rezoluciji, uključujući VGA rezoluciju.

Autonomija rada

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1550mAh. U standardnim uslovima korišćenja (30 do 40 minuta razgovora dnevno, slanje 10 do 15 poruka, provera elektronske pošte svakog sata), naš test model je radio dan ipo. Vreme rada modela HTC Touch Pro 2 je u ravni sa ostalim modelima sličnih performansi.

Performanse

Uređaj je baziran na Qualcomm MSM 7200A platformi. Radni takt njegovog procesora je 528MHz. Komunikator poseduje 256MB sistemske memorije a od ove količine za operativni sistem i aplikacije je dostupno oko 190MB. Kada se memorijom podmire svi sistemski fajlovi i TouchFLO 3D interfejs korisniku na raspolaganju ostaje oko 80 do 90MB.

Za preuzimanje korisničkih podataka možete koristiti internu memoriju uređaja, koje ima oko 288MB (od 512MB dostupne memorije) ili memorijsku karticu. Po pitanju brzine obrade video sadržaja HTC Touch Pro 2 je zabeležio nešto lošije rezultate u odnosu na originalni HTC Touch Pro model, ali ovo zaostajanje se može pripisati višoj WVGA rezoluciji koja je korišćena, nasuprot VGA rezoluciji modela HTC Touch Pro.

Sveukupna brzna interfejsa je prema mom mišljenju sa svakim novim modelom kompanije sve viša, što je činjenica koja me raduje. Naravno, po ovom parametru HTC Touch Pro 2 ne može da se poredi sa modelima koji poseduju prilagođeni firmware, ali u poređenju sa interfejsima modela Touch Diamond i Pro, model Pro 2 se može pohvaliti višom brzinom.

Interfejsi

Uređaj radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama. Kada su u pitanju standardi za prenos podataka velikim brzinama podržani su EDGE i HSDPA, kao i bežični Bluetooth i Wi-Fi.

Za sinhronizaciju sa PC-jem i kao dodatak Bluetooth opciji povezivanja uređaj koristi miniUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju. Ovaj kabl koristi USB 2.0 interfejs. Teoretska brzina prenosa podataka je do 480 Mbit/s. U praksi prenos fajla veličine 10MB na vaš uređaj korišćenjem USB konekcije (ukoliko odaberete ActiveSync traje 6 do 8 sekundi. Ukoliko odaberete specijalan režim “drive” brzina prenosa podataka se uvećava za tri puta, pa iznosi 2.800KB/s odnosno 3 sekunde za prenos fajla veličine 10MB.

Kada ovaj režim koristite za memorijsku karticu, telefon je od strane PC-ja prepoznat kao uklonivi drive. U ovom režimu uređaj ne može vršiti sinhronizaciju sa PC-jem.

Ukoliko želite da koristite neku od opcija bežičnog prenosa podataka sa modelom HTC Touch Pro uređaj koristi program kompanije – Comm Manager.

Uređaj podržava Bluetooth verzije 2.0 + EDR. Pogledajmo sada koje profile uređaj podržava i njihovo značenje.

  • Generic Of access Of profile (GAP). Osnovni profil.
  • Dial Up Of network (DUN). Profil koji omogućava da koristite telefon kao modem.
  • Object push profile (OPP). Koristi se za transfer objekata , kao što su unosi u kalendar, kontakti.
  • Hands-Free Of profile (HFP). Povezivanje Bluetooth slušalica, handsfree uređaja.
  • Headset profile (HSP). Povezivanje Bluetooth slušalica sa mogućnosti izvršenja jednostavnih komandi - pozivanja, odgovaranja na pozive, kontrole jačine zvuka.
  • Human interface device profile (HID). Povezivanje Bluetooth tastature.
  • Advanced audio distribution profile(A2DP). Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Audio video remote control profile (AVRCP). Upravljanje muzičkim sadržajima preko bežičnih slušalica.
  • Personal area network profile (PAN). Mrežna konekcija preko Bluetooth-a. Koristi se za povezivanje desktop računara sa internetom preko komunikatora. Može se koristiti kao zamena za Dial Up Networking profil.
  • SIM access profile (SAP). Koristi se za povezivanje opreme za povezivanje sa automobilom korišćenjem daljinskog pristupa SIM kartici telefona.
  • File transfer profile (FPT). Mogućnost pretraživanja sistema fajlova ili drugih Bluetooth uređaja kao i pristup sopstvenom fajl sistemu.

Uređaj sa stereo bežičnim slušalicama radi vrlo dobro: zaostajanje u prenosu zvuka ne postoji, a sve komande kojima se može upravljati preko slušalica (HTC BH S100) rade korektno. Kvalitet zvuka kada koristite stereo slušalice (Samsung SBH 100), subjektivno je u ravni sa prethodnim HTC modelima.

Wi-Fi (802.11b/g). Wi-Fi modul nam nije stvarao nikakve probleme. U okviru ovog modela možete konfigurisati snagu signala sa ciljem boljeg prijema ili uštede baterije. Pretraživanje Web-a, preuzimaje fajlova preko Wi-Fi konekcije nam nije izazivalo nikakve probleme.

Softver

Komunikator radi na Windows Mobile 6.1 operativnom sistemu kako je bilo najavljeno na Mobile World kongresu 2009. Kompanija je najavila da će za sve njene modele nakon pojavljivanja Windows Mobile 6.5 ovaj operativni sistem biti obezbeđen. HTC Touch Pro 2 koristi i novu verziju Touch FLO 3D 2.0.xx interfejsa, koji donosi mnoštvo novih karakteristika kada se u uporedi sa prethodnom verzijom.

Sada ćemo reći nekoliko reči o karakteristikama koje se razlikuju u okviru Touch Flo 3D kod modela Touch Pro 2 i modela Diamond 2. Za razliku od ranije verzije interfejsa, ne postoji specijalni meni, već je interfejs jednostavno konvertovan u horizontalni režim. Ovaj panel automatski skriva tabove. Svi tabovi se u okviru Touch FLO 3D prikazuju u horizontalnom režimu.

U okviru podešavanja uređaja postoji alat za konfigurisanje akcelerometra. Možete odabrati da akcelerometar sam odradi određivanje orjentacije. Samo je potrebno da pritisnete taster “Settings” i zatim postavite uređaj na ravnu površinu. Program sam određuje pravilnu orjentaciju uređaja i vrši odgovarajuće podešavanje.

Straight talk

U suštini u pitanju je naziv za set karakteristika koje imaju za cilj da pomognu poslovnim korisnicima u njihovom radu i poslovanju. Cilj ove aplikacije je omogućavanje odgovarajućih opcija za komunikaciju sa vašim poslovnim partnerima kroz jednostatavan interfejs. Interesantno je da je proizvođač odlučio da uradi dosta na realizaciji ove karakteristike i po pitanju hardvera, pa tako kod modela HTC Touch Pro 2, dva zvučnika sa zadnje strane obezbeđuju visok nivo jačine zvuka potreban tokom konferencijskih poziva, a tu je i osetljivi mikrofon za handsfree.

Evo kako ova opcija radi: pozovete učesnike u razgovoru u opštu konverzaciju i zatim postavite aparat na sto licem okrenutim na dole i uključite speakerphone. Za pogodnost korišćenja mikrofona u ovom načinu korišćenja uređaja glavnu ulogu igra poklopac baterije koji sprečava iskrivljenje zvuka. Treba pomenuti da je osetljivost mikrofona dosta jaka pa učesnici razgovora mogu da se čuju bez problema čak iako su na 1 do 2m od telefona.

Dodatne mogućnosti

Kod modela HTC Touch Pro 2 postoji TV-Out karakteristika koja omogućava povezivanje uređaja sa televizorom i prikaz slike sa ekrana uređaja na TV-u. Kabl koji omogućava prenos slike sa uređaja na TV nije dostupan u okviru prodajnog pakovanja već se kupuje zasebno.

Navigacija

Tradicionalno, kao i kod drugih modela baziranih na Qualcomm procesoru i Touch Pro 2 koristi ugrađeni čip za navigaciju. Tehnologija koja je korišćena kod ovog modela je gpsOne i ona kombinuje dva glavna načina pozicioniranja (prema podacima dobijenim sa satelita i podacima od mrežnog operatera). Postoje razlike u tačnosti pozicioniranja između modela HTC Touch Pro 2 i modela koji su bazirani na SirfStar III čipu. Ipak, ove razlike nisu velike (nekoliko metara) i nisu kritične ni u slučaju jednog rešenja, naročito ukoliko se ima u vidu da Touch Pro 2 ima opciju i za sekundarni način navigacije.

Kada se navigacija prvi put pokreće uređaju je potrebno oko 2 minuta da počne da funkcioniše normalno dok je u svakoj sledećoj situaciji dovoljno oko 30 sekundi da bi se dobili potrebni podaci - rezultat koji je tipičan za moderna GPS rešenja.

Za navigaciju uređajem ne postoji poseban softver, već je dostupan jednostavan program koji nosi naziv – Google Maps. Uz ovu aplikaciju možete pronaći željenu adresu, doduše, bez glasovne navigacije. Pored toga, ovaj program vam nudi veliki broj funkcionalnih navigacionih aplikacija među kojima je i mogućnost preuzimanja sa interneta kada su u ptianju veći gradovi a sve je pitanje dostupnosti internet konekcije. To je najveća mana Google Maps – bez interneta postaje neupotrebljiv.

Za upotrebu Touch Pro 2 kao navigatora u automobilu Google Maps vam neće biti koristan. Ali u drugim situacijama ovaj program će biti dovoljan za većinu korisnika. Za navigaciju prilikom šetnje, pretraživanja ulica i oblasti Google Maps je odličan. Pored Google Maps, aparat poseduje instalirani QuickGPS za ažuriranje satelitskih podataka preko interneta koji smanjuje vreme traženja satelitskog uređaja.

Zaključak

Kvalitet komunikacije se meri test uzorcima, a kvalitet kod ovog aparata je odličan bilo da je u pitanju kvalitet prenešenog govora i jačina zvučnika, melodije zvona i samog razgovora. Maksimalna jačina melodije zvona je veoma visoka pa je tako sigurno da ćete čuti poziv čak i u veoma bučnim prostorijama ili ulici. Vibracija nije najjača strana ovog modela ali nije ni toliko loša.

Još uvek je rano govoriti o ceni ovog modela i datumu kada će pojaviti u prodaji. Hajde da govorimo malo o budućnosti ovog modela na tržištu na osnovu naših utisaka i njegovih karakteristika kao i tome kakav je rezultat HTC ostvario ovim modelom. Da li je HTC stvorio novi Tocuh Pro, novi Diamond ili nešto sasvim treće?

Ukoliko vršimo upoređivanje po pitanju forme, Touch Pro – verzija Diamond-a sa tastaturom, Touch Pro 2 je sigurno blizak njemu u tom smislu da nije istovetna kopija Diamond 2 mdela. Ovo su potpuno drugačiji modeli, i tehnički i u smislu dizajna. Kod Pro 2 dizajna veliku razliku pravi velika dijagonala ekrana sa lošijom kamerom, nema GPS čipa, postoji nekoliko specijalnih karakteristika koje razlikuju aparat u odnosu na neke druge Touch komunikatore, na prvom mestu Straight Talk..

Ono što se može uzeti kao mana modelu Touch Pro 2 jeste kvalitet izrade i vrednost. Kvalitet materijala od kojih je izgrađeno kućište nije tako visok kao kod drugih modela ali za sada se to može pripisati nedostatku kreativnosti od strane inženjera. Drugi minus je nešto što je njegova nesumnjivo astronomska cena.

Po mom mišljenju Touch Pro 2 je zanimljiv i atraktivan a veliki plus predstavlja njegova QWERTY tastatura. Drugi plus, odlična veličina ekrana koja opet pruža mogućnost zadržavanja kompaktnih dimenzija modela. Treće, to je jedan od nekoliko komunikatora koji su bazirani na Windows Mobile uz visok kvalitet standarda zvučnika a sigurno je da je ova činjenica važna velikom broju korisnika. Četvrto, update-ovana verzija TouchFlo 3D interfejsa ali o njemu treba tek posebno govoriti.

Opis:

  • Klasa: komunikator
  • Forma: uređaj sa kliznim mehanizmom
  • Pozicija u portfoliu kompanije: Iznad modela HTC Touch Pro
  • konkurenti: Sony Ericsson XPERIA X1, Acer m900
  • Materijali korišćeni za kućište: plastika
  • Operativni sistem: Windows mMbile 6.1 Professional, touchFLO 3d
  • GSM quad-band 850/900/1800/1900 MHz, EDGE/GPRS, UMTS/HSDPA 2100
  • Processor: Qualcomm MSM7200A radnog takta 528 MHz
  • Radna memorija: 288 mb.
  • ROM: 512 mb.
  • Uređaj podržava microSD memorijske kartice ( dostupna je i podrška za microSDHC)
  • Interfejsi: Bluetooth 2.0+EDR (A2DP), Wi-Fi, vlasnički extUSB (USB 2.0) za punjenje, sinhronizaciju i slušalice
  • Ekran: TFT 3.6" rezolucije 800x480 piksela (VGA), prikazuje 65.536 boja podržava deset nivoa osvetljenja kao i automatsko isključenje pozadinskog osveltjenja
  • Prethodno instalirana Google Maps
  • Dodatno: akcelerometar, kontrola dodir, TV-out funkcija
  • Baterija: uklonivaLi -Ion baterija kapaciteta 1550 mAch
  • Dimenzije: 116x59.2x17.3 mm
  • Težina: 175 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024