N86 8MP 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N86 8MP
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N86 8MP. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N86 8MP vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test of GSM/UMTS-telefona Nokia N86

Prodajno pakovanje:

Nokia N86 8MP
Nokia baterija (BL-5K)
Punjač (AC-10)
Nokia Video kabl za povezivanje (CA-75U) – dostupnost varira od regiona
USB kabl za prenos podataka (CA-101)
Žične stereo slušalice sa daljinskim upravljačem (AD-54+HS-83)
Uputstvo za upotrebu
Ovi Suite DVD 1.1

Pozicioniranje

Prvobitno je Nokia planirala da ovaj model nazove „Nokia N85 8MP“, slično svom najprodavanijem N95 modelu i njegovoj 8Gb verziji. U toku MWC 2009 svi uzorci su imali „N85 8MP“ oznake na svojim kućištima, međutim, već sledećeg dana su se pojavili modeli sa današnjim nazivom. Zašto je Nokia izmenila naziv? Kako se nama čini, bili su zabrinuti zbog negativnih komentara po pitanju kvaliteta izrade prethodnih modela. Iako je model koji smo mi testirali veoma čvrst, većina komercijalno dostupnih telefona izrađena je od loše plastike a prisutni su i drugi problemi. Međutim, budući da je uređaj koji smo testirali bio bez mana, odlučili smo da sačekamo da se pojavi maloprodajna jedinica na kojoj nije bilo nikakvih izmena. U isto vreme, svi oni koji su bili ozbiljni razmišljajući o N86, strogo preporučujemo da prvo isprobaju telefon pre nego što se odluče na kupovinu – uvek je dobro proveriti kako vam telefon „leži“.

U suštini Nokia N86 je obnovljena verzija modela N85, u smislu kvaliteta izrade i po pitanju kamere. Kada se sve uzme u obzir, to je vodeći Nokia-in model iako kompanija ne veruje da nema potrebe za svom tom trkom oko megapiksela i radije preferira da se fokusira na algoritme za obradu fotografija i kvalitet sočiva. Tako da za kompaniju Nokia predstavljanje 8MP telefona sa kamerom predstavlja forsirani odgovor na nedavne aktivnosti kompanija Samsung, LG i Sony Ericsson do nekog manjeg opsega.

Istovremeno, rešen je problem koji je postojao sa životnim vekom modela N85 – novi telefon se isporučuje unapred instaliran sa 8Gb skladišnog kapaciteta, obnovljenom kamerom uz neizmenjenu cenu. U suštini, Nokia nema razloga da povuče N85 sa tržišta u ovom momentu već će mu pružiti priliku da još neko vreme bude prisutan zajedno sa drugim modelima. Po mom mišljenju Nokia N86 treba da bude shvaćena kao unapređena verzija originalnog telefona sa velikim brojem novih karakteristika. Sa druge strane, N86 ima dovoljno naprednih karakteristika da bi prevagnuo u odnosu na model Nokia N86.

Dizajn, veličina, kontrole

Po pitanju izgleda skoro i da nema razlike između N85 i N86, a iskreno cilj im nije bio da budu drugačiji. Međutim, izgled N86 je donekle izmenjen budući da poseduje nove tastere, novu boju i preuređeni raspored kontrola. Ali ipak, naše je mišljenje da će se onima kojima se svideo originalni telefon, svideti i ovaj novi – oni možda izgledaju drugačije ali u suštini nisu mnogo izmenjeni.

Samo kada ih stavite jedan pored drugog shvatićete da je Nokia N86 donekle manja ali šira; a na prvi pogled vam se može učiniti da je to zbog boje. Jednostavnim merenjem dolazimo do dimenzija 103.4 x 51.4 x 46.5mm, tako da je N86 zaista šira od N85 (103x50x16mm). Povrh toga, primetno je teži (149 grama u odnosu na 128 grama koliko teži N85), iako težinu sigurno nećete primetiti.

Nokia N86 vs Nokia N85:

Uopšteno, izgled N86 je sličan izgledu Nokia N97, i u smislu kvaliteta plastike i konstrukcije kućišta. To jest, zadnji poklopac je dizajniran kao čvrsta plastična ploča koja eliminiše i najmanju šansu da će se vremenom olabaviti. Plus, njegova matirana površina odlično prija ruci; vraćamo se na povećanu težinu modela N85, glavni faktor koji tome doprinosti nije novi poklopac baterije već metalni okvir ekrana.

Nokia N86 vs Samsung INNO8 i8510:

Nokia N86 vs Nokia N97:

Iako je prvobitno prikazan u dve boje – tamno siva i bela, sve maloprodajne jedinice dostupne su samo u crno-teget boji. Iskreno, meni se dopada i bela varijanta takođe pa je moguće da će se i takav model pojaviti nekad. Jedan od najverovatnijih razloga zašto su odabrali da model u beloj boji bude predstavljen na tržištu jeste da na taj način N86 jeste veoma sličan njihovom ultimativnom vodećem uređaju, N97, tako da su verovatno odlučili da je bolje da ga ne predstavljaju na tržištu te da izbegnu nepotrebnu zabunu. Međutim, možda ova teorija i ne pije vodu jer ne objašnjava zašto i siva verzija N86 takođe nije izmenjena (budući da manje ili više liči na sivi N97).

Sa leve strane nalazi se taster za zaključavanje tastature. Ispod poklopca baterije nalazi se slot za memorijsku karticu; razlog zašto je on tu je veoma jednostavan – N86 se već isporučuje sa 8GB ugrađene memorije tako da korisnici verovatno neće morati da često menjaju memorijsku karticu, ukoliko je budu menjali uopšte.

Na samom vrhu nalazi se taster za uključivanje, 3.5mm audio utičnica, microUSB utičnica za punjač i kablove za prenos podataka a odmah pored je i indikator punjenja. Sa desne strane nalaze se dva zvučnika, a isti raspored smo već videli kod Nokia brendiranih telefona. Tu je takođe i taster za kontrolu jačine zvuka zajedno sa tasterom kamere. Sa zadnje strane nalaze se sočiva kamere i LED blic.

Iznad ekrana nalazi se VGA kamera za video konferencijske pozive zajedno sa senzorom ambijentalnog osvetljenja koji automatski podešava nivo osvetljenosti ekrana i tastature.

Oko sočiva kamere nalazi se podupirač koji se može podupreti telefon kada ga stavite na neku ravnu površinu. Iako je N96 bio prvi telefon kojeg karakteriše ova odlika, novi N86 ide jedan korak dalje omogućavajući korisniku da programira pokretanje bilo koje aplikacije kada se ovaj podupirač koristi.

Ekran

Kao i kod modela Nokia N85, novi telefon poseduje AMOLED 2.6’’ ekran (39x43mm), 240x320 piksela rezolucije i mogućnost prikazivanja 16 miliona boja. Naišao sam na gomilu postova i članaka u kojima se tvrdi da je ekran N86 svetliji i živopisniji nego onaj kod N97, ali pravi razlog zašto se čini superiornijim jeste to što je kod N86 osvetljenje po podrazumevanom podešavanju podešeno jedan nivo iznad onoga kod N97. Budući da 97% korisnika nikada ne podešava osvetljenje ekrana, jasno je zašto ovakvo mišljenje opstaje.

Zaštita za staklo je blago tonirana što pruža bolju čitljivost pri direktnim sunčevima zracima. Sve u svemu, odnos dijagonala/rezolucija modela N86 je dovoljan da obezbedi odličan kvalitet slike – da su instalirali veći ekran i zadržali QVGA rezoluciju netaknutom, kvaliteta N86 bi verovatno bio daleko od onog kakav je danas, naročito kada su u pitanju vrste i veličine slova. Kada već govorimo o tome, Nokia N86 nudi slova srednje veličine koja ostaju vidljiva pri svim uglovima tako da se nećete mučiti dok budete pokušavali da pročitate šta piše. Ovaj ekran može priakzati do 8 tekstualnih i 3 servisne linije iako u nekim određenim režimima možete smestiti i čitavih 14 linija teksta. Ugrađeni senzor pokreta obezbeđuje rotiranje ekrana u zavisnosti od toga kako držite telefon.

U našem testu modela Nokia N85 možete pronaći poređenje između N85, N95 i N96 ekrana.

Tastatura

Navigaciona grupa je u potpunosti obnovljena i sada je značajno lakše raditi sa tasterima. I pored toga što su sami tasteri prilično mali, oni su jasno naglašeni i laki za upotrebu. Ugrađen u Menu taster je i servisni LED koji počinje da svetli kada dođe do nekog događaja koji je određen od strane korisnika.

Numerički pad je druga stvar koja je obnovljena – iako je N85 odlikovala čvrsta plastična ploča, N86 karakteriše potpuno drugačiji dizajn sa odvojenim, sortiranim tasterima srednje veličine. Svi tasteri su umereno osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem. Sve u svemu, tasteri modela N86 su mnogo jednostavniji za upotrebu nego oni kod modela N85.

Osim toga, njegove multimedijalne kontrole smeštene su sa druge strane slajdera i ne razlikuju se od onih koje poseduje N85. Po osnovnom podešavanju one pokreću muzički plejer, ali takođe se mogu koristiti za približavanje i udaljavanje fotografija u galeriji, kao igračke kontrole i tako dalje. Nemojte se brinuti, funkcija svakog tastera će vam odmah biti jasna.

Druga stvar koju je potrebno naglasiti jeste da N86 ne poseduje čuveni Navy Wheel modela N85 kao i skrolovanje bazirano na dodiru, što je pametan potez budući da jako malo korisnika zapravo i koristi ove karakteristike.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju BL-5K kapaciteta 1200mAh sličnu onoj koja je korišćena kod modela Nokia N79. Model N86 prema tvrdnji proizvođača može pružiti 7 sati razgovora (GSM) i 363 časa rada u režimu mirovanja. Kada je reč o muzici – do 30 sati,dok baterija jednim punjenjem može da obezbedi do 180 minuta snimanja video sadržaja u najvišoj rezoluciji kao i 7 sati video reprodukcije.

Prilikom testiranja baterija je u proseku trajala 3 dana pri čemu je N86 prosečno korišćen dva sata kada su pitanju razgovori, deset do dvadeset snimaka, nekoliko minuta videa i oko sat vremena slušanja muzike/radija. Potrebno je oko jedan čas da se baterija N86 u potpunosti napuni.

Ispod se nalazi tabela sa vremenima trajanja baterije modela Nokia N86 u različitim primenama:

GPS-navigacija – 4-4.5 asa
Video reprodukcija – 6 časova 15 minuta
WEB-surfovanje (EDGE) – 4 časa
Wi-Fi (non-stop upload podataka) – 5 časova
Muzika (preko lsušalica) – 29 časova 20 minuta
Radio – 19.5 časova
Internet radio (preko Wi-Fi) – 8 časova
Igre – 6 časova

Memorija

Uređaj je opremljen sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 70Mb slobodne memorije. Korisniku je na raspolaganju 72Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti lične podatke.Zamena kartice bez isključivanja kod modela N86 je podržana, a telefon u prodajnom pakovanju sadrži karticu kapaciteta 8Gb. Nema nikakvih ograničenja kada je veličina kartice u pitanju - pri testiranju uređaj je sa lakoćom identifikovao 32Gb karticu.

Hardver

Nokia N86 ne donosi mnogo toga novog izuzev povećanog radnog takta procesora koji sada radi na 434MHz u odnosu na radni takt od 369MHz procesora modela N85. Iako ovo ne izgleda kao značajno poboljšanje ono donosi poboljšane performanse telefona - utvrdili smo da je za nekih 20% brži u odnosu na svog prethodnika.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. Možete odabrati jedan od 3 režima povezivanja u USB podešavanjima za model N86:

Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Transfer – nije potrebno objašnjenje
Media Transfer – još jedan režim koji sam sebe objašnjava (MTP).

Najveća brzina prenosa podataka je oko 2 Mb/s. Nakon što N86 povežete sa računarom preko USB kabla on počinje automatski da se puni.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0. Podržani su sledeći profili:

Dial Up Networking Profil (Gateway)
Object Push Profil (Server i klijent)
File Transfer Profil (Server)
Hands Free Profil (Audio Gateway)
Headset Profil (Audio Gateway)
Basic Imaging Profil (Image Push Responder i Initiator)
Remote SIM Access Profil (Server)
Device Identification Profil
Phone Book Access Profil (Server)
Stereo Audio Streaming:
Generic Audio/Video Distribution Profil
Audio/Video Remote Control Profil (A/V Remote Control Target)
Advanced Audio Distribution Profil (Audio izvor)

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela N86 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela N86.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Uređaj podržava univerzalni PnP standard (UpnP), koji je naslednik žičnog standarndog PnP. Uz njegovu pomoć, zajedno sa Wi-Fi, možete slati slajdove na TV, muzički ili stereo sistem, kao i fotografije na štampač. U određenom smislu UpnP je kao dodatak infrastrukturi (Wi-Fi na primer), u formi Bluetooth servisa tako da više izgleda kao upgrade softvera. Prodajno pakovanje uključuje Home Media Server, koji omogućava povezivanje N86 preko Wi-Fi mreže sa desktop računarom.

Kod modela N86 takođe postoji i Wi-Fi čarobnjak – on zadržava mrežu omogućenom u pozadinskom režimu i po potrebi je uključuje.

Kamera

Iako je telefon Nokia-in glavni proizvod kada je u pitanju fotografisanje, možda bismo njegovu kameru trebali definisati na sledeći način - u pitanju je kamera sa najvećim brojem megapiksela u portfoliu kompanije. Nijedan proizvođač telefona nije uspeo da nas impresionira vrhunskim kvalitetom fotografija čim je prešao sa 5MP kamera na one sa 8MP rezolucijom, dok je Nokia N86 izuzetak po ovom pitanju.

Nokia N86 koristi 8MP CMOS modul kamere,sličan onima koje koriste drugi proizvođači telefona. Takođe, karakteriše ga dvo sekcioni LED blic koji pravi određenu razliku kada snimate fotografije sa 1 do 2m udaljenososti. I dok se blic modela Nokia N86 pokazao bolje pri snimanju scena u odnosu na snimanje ljudi, i dalje postoje određene sumnje koja je vrsta blica superiornija - Xenon ili LED. Verovatno bi model Sony Ericsson K850i mogao da da odgovor na ovo pitanje, obzirom da koristiti i jedan i drugi tip.

Specifikacije kamere modela N86 su sledeće:

Carl Zeiss Tessar sočiva
20x digitalni zum
Žižna daljina 4.61 mm
Opseg fokusa: 10 cm ~ beskonačno
Macro režim - 10 cm ~ 50 cm
Scene - automatski, definisane od strane korisnika, iz blizine, portret, pejzaž, noć;
Geografsko označavanje - može biti isključeno

Najviša rezolucija koju Nokia N86 omogućava je Print 8M - velika kojoj odgovara rezilucija 3264x2448 piksela pri čemu je u tom slučaju veličina fotografije između 700 Kb i 2Mb. Korisnik takođe može koristiti i sledeća podešavanja rezolucije.

Print 8M – srednje (3264x2448 piksela)
Print 5M – srednje (2592x1944 piksela)
Print 3M – sednje (2048x1536 piksela)
Print 1.3 M- srednje (1024x768 piksela)
MMS 0.3 M – male (640x480 piksela)

Nokia-i N86 je potrebno za snimanje slike u bilo kojoj od ovih rezolucija je 3-4 sekunde ukoliko vam je omogućen After-Shoot View. U slučaju da snimate drugu fotografiju odmah nakon toga potrebno vreme za snimanje iznosi 1-2 sekunde (u ovom slučaju fotografije se čuvaju u buffer-u).

Nijanse boja. Budući da se ove šeme mogu primeniti na bilo koju fotografiju u standardnom grafičkom editoru, nije pametno omogućiti ih pri snimanju fotografija. Dostupna su četiri efekta – Sepia, Black&White, Vivid, Negative.

Kompenzacija ekspozicije. Ovaj parametar se podešava u koracima od 0.33; veoma je koristan pri snimanju objekata uz dominantnu svetlost ili tamne tonove.

WUravnoteženje belog. Kamera modela N86 daje dobre rezultate u auto režimu, mada imate mogućnost da manuelnim putem podesite uravnoteženje belog i odaberete jedno od sledećih podešavanja - Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent.

Nokia N86 vs Samsung INNO8 i8510:

Nokia N86 Samsung INNO8 i8510
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Nokia N86 vs LG Viewty II:

Nokia N86 LG Viewty II
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Nokia N86 vs Nokia N85 (5 MP rezolucija korišćena za sve snimke):

Nokia N86 Nokia N85
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG
(+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG (+) Uvećaj, 3264x2448, JPEG

Video snimanje. Kada snimate video sadržaje modelom N86 postoji značajno manje podešavanja nego kada snimate obične fotografije. Ovde postoji softverski stabilizator slike koji je prvi put predstavljen kod modela Nokia N80. Možete podesiti uravnoteženje belog pri čemu imate mogućnsot odabira Automatic, Sun, Cloudy, Incandescent, Fluorescent opcija. Odabir efekata uključuje opcije Sepia, Black&White, Negative, Vivid. Postoje samo dva dostupna režima snimanja – auto ili noćni režim. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 640x480 piksela (MPEG-4). Takođe imate opciju da isključite zvuk, ali ne i da podesite brzinu FPS koji je kod modela N86 zaključan na 30. Telefon omogućava snimanje video klipova dokle god imate slobodne memorije.

GPS-navigacija

Glavno unapređenje u ovom odeljku se odnosi na novu verziju Nokia Maps 2.0 aplikacije. Želeli bismo da napomenemo je aplikacija postala brža u odnosu na prethodnu verziju i za njeno inicijalno pokretanje potrebno je nekih 4 do 5 minuta. Ipak primećuje se unapređenje funkcionisanja ovog servisa. Po mom mišljenju Nokia N86 se može smatrati jednim dobrim navigacionim rešenjem. Ali na žalost uprkos poboljšanjima kada je u pitanju navigacija baterija se jednako brzo troši pri ovom režimu rada uređaja kao i kod prethodnih modela.

Muzički odeljak

Sve aplikacija koje imaju neke veze sa muzičkim odeljkom ovog uređaja (muzički plejer, radio, Internet radio) prenete su sa FP2 standardnog paketa karakteristika i u suštini nisu ništa posebno. Uređaj se isporučuje sa daljinskim upravljačem, istim onim koji se isporučuje sa N81; obezbeđene slušalice nisu ništa posebno, tako da bi trebali da ih izmeniti sa nekima koje imaju bolje mogućnosti.

Nokia N86 takođe koristi Internet radio što je veoma dobar dodatak telefonu. Sa druge strane, njegov FM predajnik nikako nas nije impresionirao. To je neobična karakteristika koja će možda biti ustaljena kod Nokia-inih rešenja ali, da budemo iskreni, nema nikakvu realnu upotrebu. Nažalost, ova ideja je nastala lošom tehničkom implementacijom, što nikako nije mana ovog posebnog modela, već svih uređaja ovog tipa. Ovaj slabi prijemnik ne može obezbediti stabilan i jak signal, već dolazi do šuma i statičkog ometanja pri emitovanju te je slušanje audio knjiga vrlo iritirajuće (to je što se tiče korišćenja prijemnika u kolima).

N-Gage i igrački odeljak

Nokia-u N86 karakteriše kompletni N-Gage klijent koji se isporučuje sa demoima za 15 igara, iako možete neke od njih nabaviti i u kompletnim verzijama koristeći besplatni aktivacioni kod sa kojim se Nokia N86 isporučuje.

Prethodnoo instalirane aplikacije

Video Center – omogućava korisniku da se prijavi za različite kanale koji nude asortiman video klipova, uključujući mobilnu verziu YouTube-a. Svi video sadržaji se upload-uju na uređaj pa ćete biti u mogućnosti da ih gledate kada god to želite. Video klipove možete gledati preko celog ekrana u landscape režimu ali je moguće i gledati ih u portrait režimu. Najbolji način za upload-ovanje klipova je preko kućnih ili kancelarijskih Wi-Fi mreža.

QuickOffice se isporučuje u ograničenom izdanju. Ovo se naročito odnosi na činjenicu da verzijom aplikacije koja postoji na modelu Nokia N86 nećete moći da editujete office dokumente. Da biste mogli sa ovom aplikacijom da radite nešto više od čitanja dokumenata potrebno je da platite dodatni iznos.

Adobe PDF – omogućava čitanje PDF fajlova, na ovu aplikaciju nemammo nikakvih pritužbi.

ZIP – omogućava vam ekstraktovanje fajlova iz arhive ili kreiranje novih arhiva.

Rečnik – nije potrebno objašnjenje

Firmware update – Ova aplikacija proverava vaš trenutni firmware i ažurira ga ukoliko je potrebno.

Mail client. Mail klijent se ne razlikuje od onog koji je instaliran na drugim i najnovijim Nokia rešenjima kao što su Nokia N75, što znači da će neki korisnici osetiti potrebu da ga zamene fleksibilnijim i moćnijim rešenjem.

Utisci

Kvalitet prijema nikada nije bio problem sa N86. Veoma lako je potvrdio sva naša očekivanja kada su u pitanju Nokia brendirani telefoni. Melodije zvona su prilično glasne. Vibracija je prosečne jačine.

Nisam imao velikih nada kada je u pitanju N86 ali mi se ovaj telefon svideo. Kada so posmatraju rešenja koja nisu specifikovana za određeni segment korišćenja u pitanju je jedna od najdostupnijih ponuda na tržištu (za one koji vole uređaje sa ekranima osetljivim na dodir). Ovaj telefon je na evropskom tržitu postao dostupan tokom meseca juna.

Ovaj telefon će najverovatnije najviše odgovarati ljudima koji nivo detalja i šuma na svojim fotografijama shvataju veoma ozbiljno – siguran sam da će im se svideti neki od Samsung-ovih telefona ukoliko je to ono što traže. Međutim, za sve ostale smo izvršili kratko istraživanje pitajući veliki broj ljudi da presudi koje im se fotografije (snimljene sa N86 i jednako moćnim Samsung brenidranim uređajem) sviđaju na ekranima računara. Ono što smo pronašli jeste da je rezultat gotovo identičan – za većinu korisnika detalji i šum ne predstavljaju važnu stvar već to kako fotografija u celini izgleda, a u ovom slučaju nema mnogo razlike između ova dva aparata.

Sa kojim će telefonima Nokia N86 morati da se takmiči? Ne mogu se setiti nijednog modela osim Sony Ericsson C905 koji je pristojan model a koji nije preskup i koji je relativno pouzdan model. Siguran sam da će vas ovaj model zabaviti sa svojim kvalitetom slike koji je bolji nego onaj koji pruža N86 i ksenonskim blicem ali to će sve trajati dok ne počnu problemi sa njegovim kliznim mehanizmom. Međutim, ukoliko ne žudite za funkcionalnostima smart telefona, sigurno bi u obzir trebalo da uzmete C905. Što se tiče modela Sony Ericsson W995, on se ne može kvalifikovati kao rival modelu N86, budući da se radi o sličnom, muzički orijentisanom Sony Ericcson vodećem vodelu koji ne može da se poredi sa Nokia N86 po pitanju kvaliteta zvuka, na stranu to što košta kao najnoviji borbeni avion, kada znamo za njegov inferiorni kvalitet i slabe modne elemente. Što se Samsung-ovih rešenja tiče, INNOV8 i8510 čini se kao jedina alternativa zbog toga što poseduje uporedni modul kamere koji pruža fotografije sličnog kvaliteta i koji nadmašuje N86 kada govorimo o fotografisanju u mraku, ali se ne može porediti sa njim kada je u pitanju snimanje fotografija uz odgovarajuće osvetljenje.

Šta je na kraju naš zaključak? Unapređena Nokia N85, koju i dalje nazivamo N86, je čvrsta, poseduje postolje, 8Gb ugrađene memorije kao i 8MP kameru. Pozicioniran je kao vodeći model ove kompanije koji je okrenut fotografisanju, a sve zajedno ne predstavlja ništa novo već samo nastavak onoga što već postoji. U suštini, to nije vrhunski Nokia model ni po jednom kriterijumu već poseduje pristojnu kameru za all-in-one uređaje i to je sve. Međutim, što se tiče smart telefona koji ne poseduju ekran osetljiv na dodir, N86 predstavlja pravi izbor.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024