KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona

Samsung
S5230


 


MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/samsung-s5230.shtml

Kompletan test GSM-telefona Samsung S5230

Prodajno pakovanje:

 • Telefon
 • RPunjiva Li-ionbaterija kapaciteta 1000 mAh
 • Punjač
 • Žične stereo slušalice
 • USB-kabl
 • CD sa softverom
 • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Onima koji su pročitali test koji se odnosi na model Samsung S5600 preporučujem da preskoče ovaj deo, o opisu funkcionalnosti i izgledu, ekranu i stečenim iskustvima jer ništa novo nećete saznati budući da su ova dva aparata veoma slična, ali poseduju različito kućište.

Već nekoliko godina kompanija planira da izradi Samsung TouchWiz taster za sve proizvode sa ekranima osetljivim na dodir. Bez obzira koji operativni sistem telefon koristio - Google Android platformu, S60 ili Windows Mobile, ovaj interfejs će biti korišćen na potpuno isti način kao što je slučaj sa trenutnim modelima sa vlasničkim operativnim sistemima. Ovaj trend se nedavno pojavio kada su proizvođači shvatili da je interfejs veoma važan deo proizvoda. Na primer, slična je i situacija sa LG budući da nudi interfejs S klase. Sony Ericsson priprema svoje proizvode koji će biti spremni u toku ove i naredne godine a prototip ovog rešenja će biti dostupan na IDOU.

Za Samsung S5230 i S5600 ovako nešto predstavlja korak na masovno tržište uz telefon sa ekranom osetljivim na dodir. Ne postoji nikakav problem sa implementacijom Samsung Omnia (WiTu) budući da je to jedan od najmasovnijih proizvoda u ovom segmentu. Međutim, ovoj proizvodnoj liniji nedostaju pristupačniji modeli sa ekranima osetljivim na dodir. Odgovor na ovo dat je u okviru modela S5230 i S5600. Iskreno govoreći, prvobitno sam planirao da uradim dva testa, zatim da izvršim kombinaciju ova dva uređaja u okviru jednog testa a zatim sam se ponovo odlučio na pisanje zasebnih. Moja neodlučnost je razumljiva: pozicioniranje je isto, kućište različito kao i broj karakteristika dok su modeli potpuno identični. Međutim, nakon detaljnog ispitivanja jednog i drugog zaključio sam da bi jedan test doveo do velike zbrke pa sam se odlučio na pisanje dva testa.

Poređenje sa modelom Samsung S5600:

Samsung S5600 model kreiran je za ona tržišta na kojima je potrebna 3G podrška a to je i njegova glavna razlika u odnosu na mlađi model. Takođe se razlikuju po dijagonali ekrana osim što je kod mlađeg modela on veći, jasniji i svetliji. To je prilično neočekivano otkriće. Međutim, pored ove minimalne razlike, oba uređaja namenjena su istoj ciljnoj grupi. U većini zemalja neće biti moguće naći oba modela, već samo jedan od njih.

Ovi telefoni su osmišljeni kao odlično rešenje za one koji žele ekran osetljiv na dodir, sa jedne strane, i one koji nisu spremni za potroše veću količinu novca sa druge strane. Ovaj pristupačni model sa ekranom osetljivim na dodir možemo nazvati budžetskim rešenjem. Ovakvo pozicioniranje je iskoristio i Sony Ericsson za svoj Sony Ericsson G700 model, međutim, zbog problema koje je kompanija imala, sve je prošlo gotovo neprimetno. Ipak, na proizvode kompanije Samsung nedostatak pažnje nema nikakvog uticaja budući da su tu odgovarajuće reklame i aktivne promocije te se sa sigurnošću može reći da se uređaj postići značajan rezultat. Prilikom odabira modela, ostaje glavno pitanje: Da li mi je potreban model sa ekranom osetljivim na dodir ili ne. Oni modeli koji su trenutno dostupni nikako ne predstavljaju konkurenciju uobičajenim telefonima u okviru iste cenovne grupe. U okviru ovog segmenta ovo je jedna od najpristupačnijih ponuda od strane velikih proizvođača što takođe ukazuje na potencijalnu popularnost.

Dizajn, veličina, kontrole

Za razliku od dizajna S5600 modela koji je tipičan za Samsung, ovaj model predstavlja kopiju Samsung Omnia (WiTu). Dobar, pristojan dizajn bez nekih neočekivanih otkrića.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. Sa suprotne strane nalazi se taster kamere kao i prekidač za zaključavanje. Na samom dnu sa leve strane nalazi se microUSB priključak koji poseduje plastični zatvarač.

Sa zadnje strane nalazi se sočivo kamere. Panel sa zadnje strane karakteriše tačkasta struktura, što odaje utisak čvrstog uređaja. Dimenzije telefona su 104 x 53 x 11.9 mm dok je njegova težina 94 grama. Sve u svemu uređaj je kompaktan i lepo staje u džep pantalona ili košulje.

Ekran

Za razliku od modela S5600, mlađi model poseduje ekran dužine dijagonale 3“ koji je neznatno izdužen po horizontali. Kvalitet ekrana je znatno bolji iako su njihove karakteristike na papiru gotovo identične. Svetlije boje, jasnija slika, rezolucija 240x320 piksela i mogućnost prikazivanja 16 miliona boja su karakteristike ovog ekrana.

Svi podaci se unose putem ekrana osetljivog na dodir koji pokreće Capacitive Touch Screen tehnologija – drugim rečima, za razliku od običnih ekrana osetljivih na dodir, ovaj ne poseduje senzore i koristi specijalni oksidni sloj na gornjem sloju ekrana koji reaguje na dodire vaših prstiju, u ovom slučaju olovka ili neki oštar predmet vam neće biti od pomoći. Čak i pri korišćenju rukavica bićete u mogućnosti da koristite tastere uređaja dok će kucanje SMS poruka biti nemoguća misija.

Među vrhunskim tehnologijama je takođe i zaštita ekrana, bilo plastična ili staklena, koja obezbeđuje viši stepen sigurnosti nego kada je reč o standardnim panelima osetljivim na dodir. Takođe sa ovim uređajem nije bitno koliko je površina ekrana prljava – veoma tačnu reakciju ćete dobiti za pristojno vreme.

Samsung brendirane ponude takođe koriste VibeZ karakteristiku tako da sam telefon lagano vibrira potvrđujući vašu akciju budući da se ova funkcija javlja samo kada pritisnite neki od tastera koji nešto pokreću

Ekran ima mogućnost prikazivanja do 10 tekstualnih i 3 servisne linije ali je moguće povećati ovaj broj čak do 16 linija prilikom čitanja poruke, u zavisnosti od veličine slova koja ste odabrali. Veličina slova može se podešavati putem bočnih kontrola za jačinu zvuka (od velikih do malih). Korisnik takođe ima mogućnost prilagođavanja veličine i tipa slova, iako se dostupne opcije ne razlikuju mnogo. Ono što je zapravo bitno jeste to da za razliku od većine ostalih ponuda S5230 podržava i prikaz zaista velikih slova koji se mogu pročitati sa bilo koje razdaljine.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima slika na ekranu bledi ali ne toliko kao kod modela S5600.

Telefon poseduje senzor pokreta koji omogućava rotiranje ekrana kao i skrolovanje kroz vašu galeriju pomeranjem uređaja u različitim pravcima. Druga važna karakteristika ovog telefona jeste Gesture Lock koja korisnicima omogućava da ispisivanje određenog karaktera dok je aparat u režimu mirovanja a koja služe kao prečice za broj telefona ili aplikaciju (do devet programabilnih prečica). Veoma dobra karakteristika koja ranije nije bila dostupna kod uređaja kompanije Samsung.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1000 mAh koja može pružiti 250 sati u režimu mirovanja i 5 sati razgovora. Prilikom testiranja baterija ovog uređaja prosečno je trajala oko 2 dana (nešto više od jednog sata razgovora, nekoliko poruka dnevno, malo upotrebe email servisa i sat-dva slušanja radia). Oni koji koriste Web i email će sigurno moći da izvuku jedan dan trajanja baterije. Međutim, generalno govoreći, ovaj uređaj može izdržati 1-2 dana. Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je oko 2 sata.

Prenos podataka je karakteristika koja najviše prazni bateriju modela S5230.

USB, Bluetooth, mogućnosti povezivanja

Bluetooth. Telefon podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP, Dual Profile Bluetooth. EDR omogućeni Bluetooth 2.1 je dostupan na telefonu. Model S5230 bežičnim slušalicama upravlja bez ikakvih problema.

USB-povezivanje. U meniju možete da odaberete tri režima: Media, Mass Storage, Samsung PC Studio. Kada je povezan sa PC-jem preko USB-a, telefon se automatski puni. Iako nije dostupan režim Modem, možete lako pretvoriti telefon u bežični modem preko PC studio režima.

U USB Mass Storage režimu, uređaj se pojavljuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a, tako da je odmah pro povezivanju spreman za rad. Brzina prenosa podataka je 2Mb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost ovog modela zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Kada je uređaj povezan USB kablom sa računarom njegova baterija se puni.

Za GSM mreže uređaj obezbeđuje EDGE klase 12.

Memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 115Mb ugrađene memorije – ovaj skladišni prostor je na raspolaganju korisniku. Memorijska kartica (zamena bez isključivanja je podržana) se prikazuje kao posebna sekcija tako da ne možete pristupiti kartici odnosno internoj memoriji u isto vreme. Telefon poseduje menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku karticu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 32GB microSD memorijskom karticom.

Kamera

Telefon poseduje uobičajenu 3MP autofokus kameru. S5230 koristi landscape interfejs kamere i omogućava korisnku da sva podešavanja i izmene opcija vrši u letu jednostavnim dodirivanjem thumbnail-ova na ekranu. Nema potrebe reći da ovo čini aplikaciju kamere vrlo lakom za rad.

O Face Link režimu ćemo više govoriti kada dođemo do odeljka Photo Browser uređaja.

Kamera podržava sledeće rezolucije:

 • 2048x1536
 • 1600x1200
 • 1280x960
 • 640x480

Režimi:

 • Single shot
 • Multi-shot
 • Panorama shot
 • Smile shot

Uravnoteženje belog:

 • Auto
 • Daylight
 • Incandescent
 • Fluorescent
 • Cloudy

Efekti:

 • Black and white
 • Sepia
 • Negative
 • Watercolour
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video snimanje

Telefon snima video sadržaje u mpeg4 formatu (a imate opciju da onemogućite snimanje zvuka). Sva podešavanja koja su ovde dostupna ne razlikuju se značajno od onih koja postoje za režim snimanja statičnih fotografija. Maksimalna rezolucija za snimanje video klipova je 320x240 piksela pri 15fps. Po pitanju video kvaliteta u pitanju je prosečan model kada se razmatraju moderni standardi.

Primer video klipa (mp4, 0,57 mb)>>>

Meni, korisnički interfejs

Na veliki broj načina S5230 je sličan Samsung M8800 Pixon/Samsung S8300 Ultra Touch modelu, međutim, neke karakteristike su implementirane na donekle drugačiji način. U isto vreme je potpuno identičan sa modelom S5600, kada govorimo o softveru.

Dok je telefon u režimu mirovanja, osnova ekrana je zauzeta barom koji sadrži tri prečice do ekrana za pozivanje, telefonskog imenika i menija. Sa leve strane nalazi se strelica koju kada dodirnete proširujete bar za aplikacije, pri čemu vam se omogućava da svaki Widget prevučete na ekran (njihov raspored se može podešavati). Očigledno je da S5230 izgleda znatno lepše sa samo nekoliko prozora na ekranu nego sa čitavom grupom raznih widgeta koji se nalaze na ekranu. Pogledajmo sada šta se sve može nalaziti na ekranu:

 • Naziv operatera - obična četvorougaona kućica sa nazivom operatera
 • Datum i vreme
 • Analogni časovnik
 • Digitalni časovnik
 • Svetsko vreme (za bilo koji odabrani grad)
 • Kontrole plejera (Play / Pause, rewind)
 • Radio kontrole
 • Album sa thumbnail-ovima (možete takođe skrovolati slike preko ove karakterisitke)
 • Prečice za igre
 • Događaji (propušteni pozivi, SMS)
 • Podsetnik rođendana
 • Menjač profila
 • Pet omiljenih kontakata – možete ih pozivati ili slati SMS jednim dodirom
 • Ogledalo – korisiti se za kameru sa prednje strane da prikaže omo što je na ekranu
 • Google pretraga
 • Brz pristup za Samsung Fun Club
 • AccuWeather prognoza – nešto slično vizuelnim efektima koji se mogu pronaći kod modela HTC Touch Diamond
 • Stop pušenju - broji koliko dana niste zapalili cigaretu
 • Stop kilogramima - broji koliko dana ste proveli na dijeti
 • Preuzimanje novih widgeta
 • Yandex Plugs
 • RBC vesti
 • Konvertor valuta

Lako je utvrditi da Samsung Widget-i omogućavaju korisniku da podesi i kreira izgled ekrana po svom nahođenju. Na žalost, ranije ili kasnije ćete ipak biti ograničeni jedinim stvarnim ograničenjem koje postoji kod modela S5230 u ovom odeljku - fizičkom veličinom njegovog ekrana; prirodno je da želimo da smestimo što je moguće više elemenata u njega. Ipak, šta je tu je ali i u ovom stadijumu, Widget-i su najfleksibilnije rešenje i definitivno ispred Nokia-inog Active standby rešenja.

S5230 poseduje gotovo dvadeset widget-a, zajedno sa menadžerom za preuzimanje koji omogućava korisnicima da preuzmu nove sa Samsung-ovog web sajta. Nema potrebe reći da drugi proizvođači telefona ne mogu ponuditi ništa, čak ni daljinskim putem što je ovako fleksibilno kao početni ekran modela Samsung S5230.

Postoje tri ekrana koja su omogućena za popunjavanje sa widgetima. Ove ekrane možete menajti prevlačenjem prsta preko ekrana.

U glavni meni možete ući tako što ćete pritisnuti ikonu u donjem delu ekrana. Glavni meni je prikazan u vidu matrice 3x4. Ekran osetljiv na dodir je lak za rukovanje - potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podataka duplim klikom, jer ga prvim odabirate a sledećim omogućavate tastaturu na ekranu. Ukoliko je telefon otovren korisnik može d akoristi hardverske tastere. U suprotnom jedini način upravljanja modelom S5230 je preko tastature na ekranu.

Sav unos teksta se vrši preko tastature na ekranu, koja je gotovo identična izgledu tastatura koje poseduju telefoni konvencionalnog izgleda - ona poseduje 12 tastera sa velikim brojem simbola pridruženih svakom tasteru, tako da ukoliko je potrebno da unesete neko specifično slovo potrebno je taster kojem je to slovo dodeljeno pritisnuti više puta. I dok model Samsung S5230 poseduje virtuelni thumbboard, manji ekran modela S5600 čini njegovo korišćenje nezgodnim tako da je proizvođač odlučio da odbaci iz standardnog paketa.

Još jedna stvar koja je prošla kroz veliko prerađivanje je predvidivi unos teksta T9. Možete ga omogućiti i za numberpad i thumbboard samo jednim dodirom. Dobra stvar je što S5230 pokušava da pretpostavi koja slova ili reči ćete uneti sledeće pa samim tim olakšava odabir reči jednostavnim dodirom na njih.

Sve aplikacije karakteriše u odnosu na kontekst osetljiv bar sa alatima u dnu ekrana.

Još jedna oblast u kojoj je S5230 unapređen u odnosu na svoje prethodnike je skrolovanje - prevlačenjem vašeg prsta na dole sa leve strane ćete učiniti da se lista skroluje mnogo brže nego kada to uradite prevlačenjem sa desne strane. U slučaju da lista koju pretražujete sadrži imena, uvek možete izabrati opciju da se prebacite na tačno određeno slovo, slično kao u galeriji.

Na drugom ekranu srednji taster služi kao prečica za listu najčešće korišćenih kontakata (slika, ime, telefonski broj). Iako je njegova lokacija donekle u pitanju, sviđa mi se izgled, mada ćete morati da dodajete fotografije vašim omiljenim kontaktima.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati dodirom prečice koja se nalazi na ekranu u režimu mirovanja; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona. Sa leve strane se nalazi prečica koja omogućava skrolovanje na dole do slova koje vam je potrebno. Padajuća lista u gornjem desnom uglu omogućava sortiranje liste prema tipu unosa - kontakti, grupe ili omiljeni.

Jedini pogled koji je dostupan za telefonski imenik je jednostavna lista sa nazivima kontakata - nećete biti u mogućnosti da pretražujete dodeljene slike ili brojeve telefona već ćete za ovu karakteristiku morati da uđete u detaljniji pogled.

Možete dodeliti bilo koju sliku, fotografiju ili video klip kao caller ID. Svaki unos može sadržati do 5 telefonskih brojeva različtih tipova (mobilni, u kancelariji, kod kuće, fax i drugi). Jedan od njih će biti glavni broj (po podrazumevanom podešavanju to je prvi uneti). Sva polja su prilagodljiva.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti na engleskom idu prvi a zatim idu oni sa nazivima na lokalnom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja, i poznat iz računarskih programa. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da unosi načinjeni na različitim jezicima neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Ali da se vratimo na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom S5230, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može da sadrži poslovne kartice, mada njegova struktura kopira sva polja koja postoje u običnim kontaktima telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati dvanaest brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Liste poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih pozivaSMS poruka i emailova (do 90 unosa maksimalno) sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Po mom mišljenju uključivanje email-ova čini listu težom za praćenje ukoliko primate desetine pisama svakog sata, što će sve ostale događaje potisnuti na kraj liste.

Možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. Datum i vreme poziva se mogu videti u proširenom pogledu. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za određene brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Takođe, postoji zasebna lista za poslate poruke.

Slanje poruka

Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa ovim telefonom postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 1MB, ili da pošalje fajl koji je veći od 1MB. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Telefon ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano.

čarobnjak za povezivanje za aplikaciju pošte vam omogućava kretanje kroz osnovne opcije i podešavanja.

Planer

U memoriju telefona možete uneti po 300 događaja jednog tipa – sastanak. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Na žalost nije moguće pokrenuti podešavanje kalendara pritiskom na određeni datum u kalendaru; plus ne pokazuje stablo dolazećih događaja za bilo koji nastupajući odabrani dan u mesečnom pogledu zbog male dijagonale ekrana.

Beleške - jednostavne tekstualne beleške.

Zadaci - moguće je uneti do 100 zadataka različitog prioriteta.

Svetsko vreme. je prikazano za dva odabrana grada, sve je jednostavno i jasno. Dostupna je i mapa preko koje možete odabrati željenu vremensku zonu.

Kalkulator - najjednostavniji kalkulator.

Konvertor - omogućava da konvertujete jednu jedinicu drugu, vrlo zgodna implementacija a na ekranu možete videti kompletnu listu odjedanput.

Aplikacije

FM-radio. Možete da uskladištite do 99 radio stanica u memoriju telefona. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Štoperica i brojač su uobičajeni.

RSS čitač. U pitanju je samostalni alat za čitanje RSS feed-ova. Međutim, mnogo više smisla bi imalo da je RSS čitač povezan sa Web pretraživačem modela S5320, ali to ovde nije slučaj. Na ovaj način RSS linkovi nisu povezani sa pretraživačem ili poslati direktno aplikaciji. Potrebno je da se manuelno prijavite na kanal u ovoj aplikaciji ili da unesete Web adresu i pustite aplikaciju da pokuša da nađe RSS kanal na njoj.

Prilikom upload-ovanja novih feed-ova sa vestima, uređaj može da uploaduje tekst, video i audio fajlove. A na vama je da ukoliko želite podesite ograničenje veličine (po podrazumevanom podešavanju u pitanju je 5MB). Na žalost ne postoji mogućnost update-ovanja feed-ova po rasporedu, tako da ćete morati manuelnim putem da osvežavate feed-ove svaki put kada su vam potrebne nove informacije.

Bluetooth. Vizuelno veoma neobičan alat - sada možete videti mapu uređaja (kao što je slučaj kod nekih bežičnih menadžera na desktopu računara) ili možete odabrati opciju da vidite listu uređaja.

Igre. S5230 može da izvršava nekoliko zadataka kada su u pitanju Java aplikacije što znači da možete da pokrenete nekoliko programa, minimizujete ih i vratite na ekran kada god vam je volja. Dostupne igre variraju od tržišta.

Browser - razmotrićemo ga posebno u odeljku Google.

Communities (Prethodno poznata kao Share Pix) – Ovaj alat će uskoro postati deo podrazumevanog paketa karakteristika kod mnogih Samsung brendiranih telefona. On omogućava podešavanje naloga na jednom od servisa za razmenu fotografija tako da je moguće podesiti telefon da šalje sve vaše slike na određeni servis bez ikakve vaše intervencije. Međutim ukoliko na mestu na kojem se nalazite nije dostupan Wi-Fi signal, telefon koristi konekciju vašeg operatera što može da bude prilično nezgodno kada je u pitanju cena ove usluge.

Google. Ovu stavku menija karakterišu Google pretraga, Gmail i Google Maps aplikacije. Počećemo sa poslednjom - nema ničeg naročitog kod verzije Google Maps koja je implementirana u uređaj, međutim 3’’ ekran ovog uređaja čini skrolovanje mapama vrlo interesantnom opcijom. Pored toga imate mogućnost prebacivanja prikaza između satelitskog i prikaza ulica, mada satelitske slike mi izgledaju prilično grubo kada se porede sa onima koje nudi ostali telefoni koji imaju ovu mogućnost. Ali, ovo je verovatno zato što telefon poseduje prilično veliku dijagonalu ekrana ali ne i odgovarajuću rezoluciju za istu. Telefon je pogodio našu lokaciju preko mobilne mreže bez ikakvih problema, tako da sve u svemu nemamo neku zamerku kada je u pitanju ovaj odeljak.

Telefon se isporučuje sa prethodno instaliranim NetFornt 3.5 (WAP browser 2.0) pretraživačem koji poseduje unapređeni algoritam prikaza stranica koji ceo proces čini glatkijim i bržim. Kao nedostatak, za razliku od Windows Mobile edicije, ovaj pretraživač nema obilje dodatnih opcija i mogućnosti.

Nezavisno od JavaScript podrške, skaliranja fonta (tri tipa), SmartFit (pogled u vidu pojedinačne kolone), režima prikaza preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica, proizvođač je implementirao i novu karakteristiku - pointer miša na ekranu. Slično kao kod Nokia-inih telefona baziranih na S60 platformi i Opera Mini pretraživača, možete pregledati stranice sa malim prikazanim navigacionim prozorom. Sam pretraživač poseduje dosta interesatnih stvari i biće više nego dovoljan za većinu korisnika.

Alarm

Možete podesiti koliko god želite alarm časovnika jednim dodirom ili omogućiti/onemogućiti one koji su već kreirani. Svaki alarm je u potpunosti prilagodljiv - možete odabrati bilo koji dan želite za alarm i takođe koristiti prilagodljivu melodiju.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava premeštanje, kopiranje i brisanje kao i različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Podešavanja

Tradicionalno, ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija. Za ovaj uređaj nisu dostupna neka specijalna podešavanja. On se samo isporučuje sa asortimanom pozadinskih slika i mogućnošću da se one menjaju nasumičnim redosledom. S5320 se isporučuje sa prethodno instaliranim profilima koji omogućavaju korisniku da menja podešavanja trenutno.

Veličina fonta kao i njegova boja i stil se takođe mogu podešavati.

Korisnik može modifikovati snagu vibracije uz pomoć VibeZ-a.

Mobile Tracker - čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

MP3 plejer

Telefon se isporučuje sa najnovijom generacijom Samsung plejera. Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Model S5320 poseduje ekvilajzer, ali njegovo podešavanje nije moguće. Među novim dodacima je Fade Out opcija, koja prilikom završavanja svake od numera utišava zvuk. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Jačina zvuka se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Plejer poseduje sledeće filtere kada je u pitanju reprodukcija: sve numere, nedavno reprodukovano, najpopularnije, po izvođaču, albumu, žanru i kompozitoru. Samsung S5320 poseduje i podršku za Album Arts.

Govoreći o novim opcijama, plejer je dobio sistem ocenjivanja, koji vam omogućava da svakoj numeri dodelite od jedne do pet zvezdica. Proizvođač je vodio računa da integracija sa Windows Media Player-om, bude veća nego ikada ranije; menadžer takođe poseduje sistem ocenjivanja.

Slušalice koje se isporučuju u paketu sa telefonom imaju utičnicu za povezivanje sa prilagodljivim slušalicama, i obezbeđuju solidan zvučni doživljaj. Generalno govoreći, ukoliko posmatrate Generalno govoreći ovaj uređaj, kao muzički orjentisano rešenje može se smatrati po kvalitetu bliskim modelima Sony Ericsson Walkman opsega, naročito ukoliko se posmatra prva generacija ovih modela. Ukoliko se nalazite na početnom ekranu a muzički plejer je minimizovan, videćete nejgove kontrole i naziv numere koja se trenutno reprodukuje na ekranu.

Dok se reprodukcija izvodi preko zvučnika, zvuk koji isporučuje plejer je donekle iskrivljen i nedostaje mu snaga, mada i dalje nije preterano prigušen.

Kvalitet reprodukcije muzike je dobar sa slušalicama.

Find Music (prethodno poznata kao Music Recognition) – alternativa funkciji Track ID kompanije Sony Ericsson. Suština ovog servisa je su sledećem: snimite kratak klip iz neke muzičke numere koja vam se svidi dok vam telefon pronađe naziv izvođača i numere.

Picsel Viewer

Picsel Viewer je aplikacija koja otvara MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je njena brzina pa za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

Poređenje sa modelima Samsung S5600, LG KP500

Samsung S5600 Samsung S5230 LG KP500
Veličina, težina 102.8 x 54.8 x 12.9, 92 104 x 53 x 11.9, 94 106.5 x 55.4 x 11.9 87
Ekran, dijagnala, rezolucija, tip 2.8", QVGA, 16 miliona boja, TFT 3", WQVGA, 16 miliona boja, TFT 3", 240х400 piksela, 262.144 boje, TFT
Kamera 3MP, blic 3MP, bez blica 3 , bez blica
3G, video pozivanje Da Ne Ne
Baterija Li-Ion, 1000 mAh Li-Ion, 1000 mAh Li-Ion, 900 mAh
Memorisjke kartice microSD do 32 GB microSD do 32 GB microSD udo 32 GB
QWERTY-tastatura na ekranu Ne Da Da
Olovka Ne Ne Da
Prepoznavanje rukopisa Ne Da Ne
FM-radio Da Da Da
Widgeti Da Da Da

Ono što je donekle iznenađujuće jeste da noviji model, iako ne poseduje 3G mogućnost povezivanja, nudi unos rukom ispisanog teksta, QWERTY tastaturu i bolji ekran bez ugrožavanja svega ostalog, pa prema tome postaje direktni rival modelu LG KP500. Čak i pored toga što je prethodno pomenuti model ranije stigao na tržište, sigurno je da će se Samsung S5230 više svideti širom opsegu ljudi zbog toga što poseduje Bluetooth mogućnosti, veći odabir widget-a i zanimljiviji meni. Na kraju, KP500 i S5230 su u istom rangu a sigurno je da će ta odluka imati uticaj na vaš odabir brenda.

Pogledajte kako izgledaju slike nastale modelom S5600 u odnosu na one izrađene modelom S5230.

Samsung S5600 Samsung S5230
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Utisci

Kvalitet prijema je bio kao i kod ostalih telefona kompanije Samsung i sa njim nismo imali nikakvih problema i može se uporediti sa uređajima klase kojoj pripada. Jačina melodija zvona je prosečna ili neznatno ispod, tako da možete imati određenih problema da čujete zvonjenje telefona ukoliko ga nosite u odeći. Vibracija je prosečne jačine i kod nje nema fundamentalnih unapređenja.

Za koji od ova dva uređaja se odlučiti? Kupivši model S5230 koji je nešto jeftiniji od modela, korisnik dobija model koji poseduje dobar ekran koji omogućava pisanje rukom, QWERTY tastaturu. Tu je i vrlo dobar set ostalih funkcija, mogućnost dodeljivanja pozadinske slike ne samo za režim mirovanja već i za ekran u glavnom meniju. Ovaj uređaj izgleda veoma interesantno naročito ukoliko se u obzir uzme njegova cena. Njegov direktni konkurent je model LG KP500 pa svako može da odluči koji model mu više odgovara bazirano na ličnim afinitetima. Oba uređaja su interesantna a razlike između njih nisu toliko velike iako jedinica kompanije Samsung je za nijansu više funkcionalna (nema ograničenja kada je Bluetooth u pitanju). Obzirom da ga karakteriše isti dizajn kao i WiTu model (Samsung Omnia) nema sumnje da će S5230 zabeležiti dobru prodaju.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/samsung-s5230.shtml

NAPOMENA:
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.


  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Cena je izražena u evrima radi       lakšeg snalaženja, plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2018