5530 XpressMusic 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5530 XpressMusic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5530 XpressMusic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5530 XpressMusic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Nokia 5530 XpressMusic – prvi pogled

Prodajno pakovanje:

  • Nokia 5530 XpressMusic
  • BL-4U Li-Ion 1000 mAh baterija
  • Punjac (AC-8)
  • USB kabl za prenos podataka CA-101
  • Žicne stereo slušalice (WH-205)
  • 4Gb microSD memorijska kartica (MU-41)
  • MiniDVD
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U mom testu modela Nokia 5800 bio sam slobodan da obelodanim planove koje ima kompanija Nokia a koji se odnose na uređaje osetljive na dodir. Oni koji su to pročitali znali su da će se u toku prve polovine 2009 godine pojaviti neka vrsta oslabljenog izdanja modela Nokia 5800. Međutim, imajući u vidu da prodaja modela 5800 nastavlja da pobija sve rekorde te postaje neprikosnoven lider na ovom polju, pojavljivanje 5530 moralo je biti odloženo. Kakav efekat će odlaganje ovih planova imati na njega? Prvo, korisnici će dobiti priliku da rade sa veoma dobrim softverom, budući da je gotovo isto kao i onaj koji je korišćen kod modela 5800 ali u isto vreme životni ciklus 5800 će se povećati za nekoliko meseci zahvaljujući tome.

I dok je Nokia 5800 osvajala tržište za tržištem, njeni rivali nisu mirovali – Samsung je već predstavio svoj sopstveni „Star“ koji je već osvojio određeni segment brzinom svetlosti budući da je postao jedan od najpristupačnijih uređaja osetljivih na dodir koji je dostupan na tržištu. Na kraju, i sama cena Samsung Star imala je velikog uticaja na celokupno stanje. Predstojeći Nokia brendirani uređaj osetljiv na dodir moraće da mu se suprotstavi, kao i nekolio drugih, sličnih ponuda, kao što su LG KP500, iako je udeo ovog modela na tržištu potpuno beznačajan.

Samsung Star:

Nokia 5530 XpressMusic:

Primarni cilj kompanije je da proširi svoju liniju uređaja koji poseduju ekran osetljiv na dodir a u okviru koje su trenutno tri modela: 5800, N97 i 5530. Ne treba očekivati da će ovaj opseg uređaja rapidno povećati svoju cenu budući da se rukovodstvo kompanije Nokia odlučilo za oprezniji pristup, korak po korak. I pored toga što je primetan veći broj aktivnosti kompanije Samsung na tom polju, ovaj trenutni plan čini se jedva održljivim pa tako tržišni udeo kompanije Nokia neće zabeležiti veliki skok na nepredviđene nivoe.

Sada ćemo malo da se osvrnemo i pokušamo da utvrdimo šta Nokia 5530 zaista jeste. Prvo i najvažnije, u pitanju je verovatno prvi muzički telefon koji smo videli posle duže vremena koji se isporučuje sa pristojnim slušalicama u okviru prodajnog pakovanja – ekskluzivno za svoj XpressMusic opseg, Nokia je razvila novi tip slušalica koji predstavlja veliku atrakciju za nove korisnike. Sa druge strane, u pitanju je telefon veoma sličan modelu Nokia 5800 sa neznatno lošijim specifikacijama, kao što su manji ekran, manja količina memorije, lošija kamera i ne tako bogato prodajno pakovanje. Naravno ovde treba pomenuti i pristupačniju cenu, što nije nimalo zanemarljiv detalj, obzirom da 5800 nije mogla da se pohvali baš kao pristupačno rešenje. Prema tome, Nokia 5530 cilja na kupce koji traže telefon sa ekranom osetljivim na dodir po pristupačnoj ceni i koji su pri tome fokusirani na muzička rešenja dobro poznatog proizvođača.

Dizajn, veličina, kontrole

Nokia 5530 je u potpunosti načinjena od plastike, tako da su jedina dva metalna dela koji postoje kod ovog telefona dve rešetke zvučnika koje su smeštene sa prednje strane uređaja. Govoreći o ovom detalju treba napomenuti da ovakav raspored zvučnika čini da njegov zvuk zvuči drugačije nego što je slučaj kod modela Nokia 5800. Neki smatraju da je ovo lošije rešenje, ali po mom mišljenju pitanju nije toliko značajna izmena.

Nokia je donekle smanjla dimenzije ovog telefona pa su one sada 104 x 49 x 13 mm (u poređenju sa 111 x 51 x 15.5 mm, kod modela 5800), dok je težina snižena na 107 sa 109 grama. Zahvaljujući ovim promenama Nokia 5530 izgleda kao uređaj koji lepše staje na dlan. Ipak, kada sve sagledate jedina vidljiva promena kod Nokia-e 5530 u odnosu na 5800 je manja dijagonala ekrana.

Nokia 5530 vs Nokia 5800 XpressMusic:

Nokia 5530 vs Nokia N97:

Ostale promene uključuju odsustvo mehaničkog Menu tastera koji je postojao kod modela Nokia 5800 – sada su svi tasteri koji postoje sa prednje strane osetljivi na dodir. Sviđalo vam se ili ne, ali ovakvo rešenje daje dosta ugodniji osećaj korišćenja pri čemu nema apsolutno nikakve razlike između dodirivanja ekrana ili pritiska softverskih tastera. Postoji zasebni taster koji je smešten odmah ispod ekrana i koji služi za pozivanje aplikacije za bar sa prečicama.

Sa desne strane uređaja nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, zajedno sa prekidačem za zaključavanje ekrana (ovo se nije promenilo uopšte i slično je kao kod modela N97 i 5800, ali ostaje da se i sami uverimo). Sa suprotne strane se nalazi klizni zatvarač koji prekriva slot memorijske i SIM kartice. Sa gornje strane se nalazi taster za uključivanje, dok su sa donje strane 3.5mm audio priključak kao i 2mm priključak za punjač zajedno sa microUSB portom. Ovde se takođe nalazi i mesto za olovku.

Po mom mišljenju kvalitet izrade modela 5530 je dobar jednako kao i kvalitet izrade modela 5800 ali je kompanija ipak odlučila da malo izmeni kućište, pa kod ovog modela ne bi trebalo da bude problema sa labavljenjem prednje strane u gornjem desnom uglu. Naročitu pažnju smo obratili na ovaj deo telefona tokom testiranja. Sve u svemu za izradu modela Nokia 5530 je korišćena relativno jeftina plastika dok je poklopac sa zadnje strane načinjen od glatke plastike.

Telefone će biti dostupan sa izborom pet boja, iako postoje samo dve osnovne boje: crna i bela, dok različite „kolor šeme“ uključuju samo boju bočnih ivica.

Ekran

Ekran je prekriven tankim plastičnim slojem, pa iako nije uvučen u kućište njime se može veoma lako lepo rukovati. Kada se svi detalji sagledaju ekran modela 5530 je identičan ekranu koji je proizvođač upotrebio kod modela Nokia 5800, iako je njegova dijagonala smanjena na 2.9“ u odnosu na dijagonalu ekrana modela 5800 koja iznosi 3.2“ (odnosa stranica 16:9 i rezolucije 640x350 piksela, pri čemu može da prikaže 16 miliona boja što je više nego dovoljno za sočnu sliku zasićenih boja).

Ipak, iskren da budem najverovatnije nećete ni primetiti razliku između ekrana modela 5530 i 5800 kada su u pitanju vidljivost prilikom izlaganja sunčevim zracima i kvalitet slike, tako da nema potrebe sprovoditi sveobuhvatni test ekrana modela 5530.

Ekran ovog uređaja može da se rotira automatski u zavisnosti od pozicije u kojoj držite telefon – telefonu je potreban samo delić sekunde da promeni podešavanje. Oko ekrana modela 5530 postoji mali okvir koji štrči što može izazvati nelagodnost kada skrolujete dugačkim listama, ali je ovde situacija bolja nego kod modela 5800.

Ekran telefona ostaje prilično čitljiv prilikom direktnog delovanja sunčevih zraka. On može da prikaže 14 tekstualnih i 3 servisne linje; sve u svemu, ekran modela 5530 je savršen za pregled slika, videa i pretraživanje dugačkih lista.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1000mAh (BL-4U) Prema tvrdnji proizvođača ova baterija može da obezbedi 4.5 časova razgovora u GSM mrežama odnosno 350 sati rada u režimu mirovanja. Vreme kontinualne muzičke reprodukcije je 27 časova, dok jedno punjenje baterije obezbeđuje do 140 minuta snimanja video sadržaja pri podešavanju na najvišu rezoluciju i kvaitet. Ukoliko želite da gledate reprodukciju video klipova maksimalno trajanje koje obezbeđuje jedno punjenje baterije je 3.5 sati.

Prilikom testiranja baterija telefona je prosečno obezbedila 2 dana trajanja pri čemu smo Nokia 5530 koristili za oko jedan čas poziva, dvadesetak snimaka kamerom, nekoliko minuta snimanja video klipova i oko sat vremena slušanja muzike/radia. Modelu 5530 je potrebno oko sat ipo da napuni potpuno ispražnjenu bateriju.

Ispod se nalazi tabela sa vremenima trajanja baterije modela Nokia 5530 u različitim primenama:

  • Video reprodukcija - 1 čas 40 minuta (H.264 u speakerphone režimu)
  • WEB-surfovanje (EDGE) - 3 časa
  • Wi-Fi (non-stop upload podataka) - 4 časa
  • Muzika (preko lsušalica) - 27 časova
  • Radio - 21.5 čas

Obzirom da je u poređenju sa modelom Nokia 5800 kapacitet baterije modela 5530 manji za 30%, rezultati koje smo dobili nisu nikakvo iznenađenje – većina njih je lošija u odnosu na rezultate Nokia-e 5800 za 30%.

Performanse

Neću ništa govoriti o prvim utiscima koje sam stekao o ovom uređaju obzirom da je na njemu instaliran softver čije izdanje nije konačno. Sviđa mi se međutim način na koji se vrši skrolovanje kroz liste i kako su brzi efekti – 5530 je definitivno korak napred u poređenju sa ranim verzijama firmware-a modela Nokia 5800.

Memorija

Uređaj se isporučuje opremljen sa 128Mb RAM-a, da bi nakon prvog pokretanja korisniku bilo dostupno 70-74Mb slobodne memorije, plus još 75Mb koji su dostupni na telefonu za vaše personalne podatke. Nokia 5530 koristi microSD memorijsku karticu koja se može menjati bez isključenja telefona a prodajno pakovanje sadrži jedinicu kapaciteta 4Gb. Ne postoje ograničenja po pitanju veličine memorijske kartice – naša jedinica je bez problema identifikovala karticu kapaciteta 32Gb.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. Korišćenjem USB podešavanja možete odabrati jedan od sledećih režima:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Transfer – nije potrebno objašnjenje.
  • Media Transfer

Najveća brzina prenosa podataka je sa modelom Nokia 5530 je 5Mb/s, mada se prilikom povezivanja uređaja putem USB porta njegova baterija ne puni.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:

  • Dial Up Networking Profil (Gateway)
  • Object Push Profil (Server and Client)
  • File Transfer Profil (Server)
  • Hands Free Profil (Audio Gateway)
  • Headset Profil (Audio Gateway)
  • Basic Imaging Profil (Image Push Responder i Initiator)
  • Remote SIM Access Profil (Server)
  • Device Identification Profil
  • Phone Book Access Profil (Server)
  • Stereo Audio Streaming:
  • Generic Audio/Video Distribution Profile
  • Audio/Video Remote Control Profil (A/V Remote Control Target)
  • Advanced Audio Distribution Profil (Audio Source)

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 5530 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani uključujući WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. 5530 poseduje WiFi čarobnjak koji može vršiti pretraživanje dostupnih mreža u pozadinskom režimu.

Muzički odeljak

Iako je Nokia 5530 opremljena osrednjim Nokia muzičkim plejerom, zahvaljujući odličnim slušalicama, zvuk koji ona obezbeđuje je znatno bolji od onog koji korisnici dobijaju kada koriste 5800. Čak bih se usudio da kažem da za opseg cena kojem pripada Nokia 5530 ne bismo smeli ni da tražimo ništa više. Jedini nedostatak koji smo uočili kod muzičkog plejera je nepostojanje daljinskog upravljača.

Sledeći formati su podržani: AAC, AAC+, eAAC, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, Mobile XMF, SP-MIDI, AMR (NB-AMR), MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7,8,10, True tones (WB-AMR), WAV. MP3 fajlovi sa promenljivim bitrate-om uključujući VBR se reprodukuju bez ikakvih problema sa modelom 5530. Zahvaljujući opcijama sinhronizacije sa Windows Media Player-om 11 možete iskoristiti prednosti DRM zaštićenih fajlova (Janus DRM).

Ekvilajzer. Po uključivanju ekvilajzera zvučni doživljaj u značajnoj meri se menja. Svaki od šest prethodno instaliranih ekvilajzera karakteriše osam opsega koji su pri tome potpuno upravljivi od strane korisnika. Lista prethodno podešenih podešavanja ekvilajzera uključuje sledeće opcije: Bass Booster, Jazz, Classical, Pop, Rock. U podešavanjima zvuka možete podesiti opcije kao što su uravnoteženje zvuka, Stereo Widening i Loudness.

Plejer nudi i opcije nasumične i reprodukcije sa ponavljanjem (jedne ili svih numera). Kada je plejer aktivan a uređaj se nalazi na ekranu u režimu mirovanja na njemu su prikazane informacije o trenutno reprodukovanoj numeri.

Pozivanje menija Music omogućava vam da pretražujete sve numere, liste pesama i sortirate biblioteku prema izvođačima, albumima, žanrovima i kompozitorima. Muzička biblioteka (ili lista numera) biva ažurirana automatski nakon svake uspešne sinhronizacije sa PC-jem preko Nokia PC Suite alata izuzev ukoliko koristite memorijsku karticu sa prethodno unetim numerama. Vredna je pomena među ostalim karakteristikama i Library Detail karakteristika.

Podcasting – Podcast-ovi su sada integrisani direktno u muzički plejer dok su prethodno bili zasebna aplikacija. Možete pristupiti podcast-ovima iz menija plejera ili pokrenuti aplikaciju zasebno, što će vam dati pristup bilbioteci, Nokia podcast katalogu, pretrazi, podešavanjima vezanim za sinhronizaciju i slično. Takođe možete podesiti ukoliko želite da podcast-ove na koje ste prijavljeni primate automatski (u okviru matične mreže ili specifične pristupne tačke). Sve u svemu ova aplikacija je veoma laka za navigaciju ali i vrlo korisna.

Music store – Omogućava vam da pristupite Nokia muzičkoj prodavnici i kupite numere ili albume i preuzmete ih na svoj uređaj.

FM-radio – Nokia 5530 se isporučuje sa standardnom radio aplikacijom koja nudi da odaberete svoj region po njenom prvom pokretanju (ovaj izbor utiče na frekvencije kojima ćete kasnije imati pristup). Među karakteristikama je RDS, automatsko podešavanje kao i vizuelna poboljšanja.

Slike sa ekrana:

Kamera

Nokia 5530 koristi 3.2 MP CMOS matricu sa autofokusom, koja je u suštini oslabljena verzija kamere koja postoji kod modela Nokia 5800.

Utisci

Kvalitet poziva nikada nije predstavljao problem sa modelom Nokia 5530 obzirom da je lako ispunio naša očekivanja kada je u pitanju Nokia brendirani uređaj. Melodije zvona zvuče veoma glasno i bili smo zadovoljni njima čak i u vrlo bučnim okruženjima. Vibracija je umerene jačine.

Oni koji već poseduju model Nokia 5800 neće imati nikakvog razloga da kupe oslabljenu verziju istog telefona čija jedina prednost je par pristojnih slušalica kao i niža cena. Nokia 5530 cilja na širu grupu potencijalnih kupaca u okviru koje korisnici žele pristupačan telefon kojim se upravlja dodirom kao i veoma dobre muzičke karakteristike. Istovremeno pozicioniranje ovog telefona je takvo da se on razlikuje od modela Samsung Star pa tako uprkos sličnim cenama ova dva telefona su namenjena različitim ljudima.

Nokia 5530 je postala dostupna za naručivanje krajem meseca avgusta po ceni koja nije baš najpristupačnija ali će onima kojima se svidi uređaj biti odgovarajuća. Sve u svemu u pitanju je rešenje koje će biti dosta popularno. Za sada ćemo na osnovu prvog pogleda na ovaj telefon reći da je jedina razlika u odnosu na model 5800 njegov početni ekran.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024