I8000 Omnia II 16GB 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung I8000 Omnia II 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung I8000 Omnia II 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung I8000 Omnia II 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-komunikatora Samsung GT-i8000 (Omnia II)

Pozicioniranje

Na mesto uspešnog aparata Samsung i900, koji je poznat i kao WiTu, pre ili kasnije zamena mora doći. Sa druge strane, kompanija ne može rizikovati da na tržištu predstavi sličan i tek nešto nešto moderniji dizajn, dok sa druge strane uspeh modela i900 je u njegovom vremenu, što je donekle čudno kada je u pitanju Samsung. Shodno tome, naslednik modela Omnia je donekle razvijen na dodiru, a ono što je sigurno jeste da će Omnia zahvaljujući svojim odlikama i svim karakteristikama koje ova kompanija nudi zabeležiti veliki broj korisnika.

Međutim, Samsung i900 je nekada bio najfunkcionlaniji uređaja u WM grupi kada su u pitanju modeli kompanije Samsung, međutim ne na tržištu kao celini, a i8000 odnosi pobedu kao najfunkcionalniji komunikator godine.

Dizajn, materijali. kućište

Što se tiče spoljnog izgleda ovaj uređaj se razlikuje od prethodnog modela, a sličnosti između Omnia i Omnia II postoje po pitanju opšteg dizajna. Sa druge strane modeli i8000 i Samsung S8000 liče kao jaje jajetu a njihove sličnosti nisu ograničene samo na dizajn.

Uprkos nedostatku sličnosti između prvog i drugog Omnia uređaja, glavna karakteristika prvog modela, minimalistički dizajn, očuvana je i kod modela i8000. Kod aparata nema dekorativnih dodataka osim kada je u pitanju metalna ivica oko oboda prednjeg dela kao i stilizovanih tastera menija. Crna verzija uređaja otkriva činjenicu da ovaj model pripada grupi skupih telefona.

Kod ovog uređaja je korišćeno dva tipa plastike: sjajna za poklopac baterije i obode uređaja kao i teksturirana plastika koja je korišćena ispod ekrana na mestu na kojem su smešteni hardverski tasteri. Ivice prednjeg dela telefona su izrađene od metala.

Jedini značajni nedostatak kućišta modela Omnia II je njegovo prljanje. Samsung i8000 postaje zaprljan veoma brzo pri čemu se otisci prstiju nalaze kako na ekranu tako i na poklopcu odeljka baterije.

Kvalitet izrade modela Samsung i8000 nam ne daje nikakvih razloga da se na njega žalimo. Uređaj je savršeno uklopljen, nema nikakvih škriputavih zvukova niti zazora između elemenata.

Dimenzije

Po pitanju dimenzija Samsung i8000 može da se uporedi sa handheld računarima ili većim komunikatorima. Obzirom na njegove dimenzije ovaj uređaj se nikako ne bi mogao nazvati kompaktnim. .

Poređenje sa dimenzijama nekoliko drugih komunikatora:

  • HTC Touch HD - 115 x 62,8 x 12 mm, 147 g
  • HTC MAX 4G - 113,5 x 61,3 x 13,9 mm, 151 g
  • Apple iPhone - 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 133 g
  • Samsung i900 WiTu - 112 x 58 x 13 mm, 122 g
  • Samsung Omnia II (I8000) - 118 x 60 x 11,9 mm

Uređaj se može bez problema nositi u tašni ili džepu jakne dok nošenje u košulji nije baš najzgodnije.

Poređenje sa modelom Samsung Jet:

Kontrole

Iznad ekrana se nalazi zvučnik preko kojeg je postavljena rešetka. Sa desne strane iznad ekrana se nalazi VGA kamera za video pozive kao i senzor ambijentalnog osvetljenja koji omogućava automatsko konfigurisanje nivoa jačine osvetljenja ekrana a on i isključuje osvetljenje ekrana kada se telefon približi licu radi konverzacije.

Uređaj ne poseduje indikator bežičnog povezivanja što nije dobro. Samo je dostupna ikona na servisnoj liniji koja ukazuje da je bežični interfejs aktiviran.

Sa leve strane uređaja se nalazi u gornjoj zoni taster za regulaciju jačine zvuka koji je blago izdignut iznad površine kućišta, što je zgodno i omogućava da njime manipulišete bez gledanja. Neznatno iznad se nalazi otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata.

Taster za zaključavanje ekrana se nalazi u gornjoj zoni desne bočne strane. Jedinstvenost modela I8000 je to što kada pritisnete ovaj taster osvetljenje ekrana se lagano isključuje što iako izgleda impresivno nije baš najpraktičnije sa tačke upotrebljivosti jer morate da sačekate neko vreme nakon pritiska tastera da biste mogli da nastavite sa aktivnostima.

Sa donje desne strane se nalazi taster za pozivanje multimedijalnog menija (cube) kao i taster za aktiviranje kamere.

Sa donje strane uređaja nema nikakvih elemanata izuzev otvora mikrofona. Sa gornje strane nalazi se utičnica za 3.5mm priključak za slušalice kao i slot micro USB porta za povezivanje sa računarom i punjenje uređaja.

Slot microSD kartice kao i slot za SIM karticu su smešteni ispod poklopca baterije u gornjem delu kućišta.

Upravljanje

Hardverskih tastera na modelu Samsung i8000 nema mnogo. Tu su bočni tasteri kao i tri tastera koji se nalaze ispod ekrana: tasteri za pozivanje i prekid razgovora kao i taster za pozivanje menija (jednostavan pritisak koji poziva glavni meni). Svo upravljanje uređajem se obavlja preko ekrana osetljivog na dodir. Kod modela Samsung i8000 u pitanju je otporni ekran, koji karakteriše ista preciznost kada ga pritiskate bilo olovkom ili noktom i prstom. Pored toga, za razliku od drugih otpornih ekrana koji se koriste kod WM uređaja, kod Samsung-a i8000 je upravljanje nalik na upravljanje kod modela iPhone. Drugim rečima, vrlo su retki slučajevi kada ekran ne registruje pritisak iz prvog puta.

Ekran

Ekan karakteriše rezolucija od 800x480 piksela i dužina dijagonale ekrana od 3.7“. Fizičke dimenzije ovog ekrana su 81x48mm. AMOLED ekran modela Samsung i8000 je vrlo svetao i po ovom parametru daleko iza sebe ostavlja standardne TFT ekrane WM komunikatora. Međutim, slika koju obezbeđuje ovaj uređaj je neznatno granularnija nego kod modela HTC MAX 4G.

Ekran karakterišu maksimalni uglovi vildjivosti kako horizotalno tako i vertikalno. Prilikom izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti ekran bledi što nije naročito pogodno kada su u pitanju konvencionalni TFT ekrani osetljivi na dodir. Bilo kako bilo, čitanje informacija na ekranu modela Samsung i8000 je moguće po sunčanom danu ali znatno teže.

Poređenja radi predstavljamo vam ekrane uređaja Samsung i8000 i HTC MAX 4G.

Levo - Samsung GT-i8000, desno - HTC MAX 4G:

Kao što možete videti na ekranu modela MAX slika nije toliko svetla, kontrast ekrana je slabiji a sa druge strane slika koju obezbeđuje MAX je tačnija, prikazivanje boja dublje, dok bi se za i8000 moglo reći da je suviše oštra gradacija boja problem.

Glavna karakteristika ekrana modela Samsung i8000 njegova jaka osvetljenost donosi i pozitivne i negativne aspekte – sa jedne strane to je dobro jer uvek ima dovoljno osvetljenosti. Sa druge čak i sa minimalnim nivoom osvetljenja kada se nalazite u tamnom okruženju ekran ovog uređaja snažno svetli što zna da bude vrlo neprijatno za oči.

Trajanje baterije

Samsung i8000 koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1440 mAh koja je prilikom testiranja obezbedila dan rada uz prosečnu upotrebu (20-30 minuta poziva dnevno, 1 čas korišćenje GPRS/EDGE interneta i 1 čas korišćenja WiFi konekcije, te nekoliko snimaka). Ukoliko pak slušate muziku na telefonu 3 do 4 sata dnevno to će uticati na trajanje baterije uređaja koju ćete morati da punite i pre kraja dana.

Izveli smo standardne testove u nekoliko režima.

  • Režim čitanja - Najmanje zahtevan režim po pitanju potrošnje baterije. Nivo pozadinskog osvetljenja ekrana je podešen na milinalni nivo što ga čini pogodnim za čitanje. Prilikom korišćenja ovog režima aktivirali smo Haali čitač i autmatsko skrolovanje.
  • MP3 režim - Test koji objašnjava sam sebe. Pozadinsko osvetljenje ekrana se isključuje, nivo jačine zvuka se podešava na srednji nivo i zatim se vrši povezivanje komunikatora sa slušalicama te reprodukcija MP3 fajlova bitrate-a 128-320Kbs preko podrazumevanog plejera.
  • Maksimalno opterećenje - Osvetljnje ekrana se podešava na maksimum nakon čega se pokreće Core player i inicira reprodukcija video sadržaja rezolucije 320x240 piksela.

Ovde možemo potvrditi da glavna karakteristika ekrana, njegova jaka osvetljenost ima negativan uticaj na čitanje teksta. I pri najnižem podešavanju ekran je svetao što nije baš zgodno za čitanje. Da ne govorimo o bržem pražnjenju baterije. Rezultati kada su u pitanju slušanje muzike i gledanje videa su manje ili više tipični.

Kamera

Uređaj poseduje 5MP kameru sa autofokusom i blicem koji se sastoji od dve LED lampice. Pre 18 meseci kada se pojavio model Samsung i900, 5MP kamera je bila nešto do tada neviđeno za segment Windows Mobile uređaja, dok je danas standardan modul. Po ovom pokazatelju i8000 je tipičan komunikator.

Interfejs kamere koja je upotrebljena kod modela i8000 je isti kao kod modela Jet i vrlo sličan interfejsu koji je postojao kod modela i900. Osnovna podešavanja kamere su vidljiva preko vizira i odabiraju se jednostavnim pritiskanjem ikona što je vrlo zgodno.

(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) l/Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG

Opisivati kvalitet fotografija ovog modela ne bi imalo mnogo smisla jer po ovom parametru Samsung i8000 se ne razlikuje mnogo u odnosu na druge 5MP uređaje izuzev kada je u pitanju makro režim u kojem su fotografije krajnje osrednje. Ipak, izgleda da je sa makro režimom problem bio u našoj inženjerskoj jedinici. Kada je u pitanju video maksimalna rezolucija koju obezbeđuje kamera je takva da daje dobar kvalitet koji je retkost su u pitanju WM uređaji.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama. Njegove opcije bežičnog povezivanja uključuju Wi-Fi i Bluetooth.

Za povezivanje kabla za sinhronizaciju kao i konektora punjača koristi se microUSB (USB 2.0) port. Za slušalice je dostupan 3.5mm priključak. Kada se povezivanje vrši preko kabla korisnik može da odabere jedan od dva režima: standardni Active Sync za sinhronizaciju sa vašim računarom ili MyStorage tako da je dostupni memorijski uređaj ili memorijska kartica identifikovan kao uklonivi drive.

Bluetooth je verzije 2.0 + EDR, dok je broj profila uporediv sa drugim komunikatorima. Ureađj koristi drivere kompanije Microsoft. Pogledajmo koji profili su podržani:

  • Object Push Profile (OPP). Osnovni profil za slanje „objekata“ kao što su slike ili detalji sastanaka
  • Hands-Free Profile (HFP). Connection of Bluetooth-headset, handsfree device.
  • Headset Profile (HSP). Povezivanje Bluetooth slušalica i handsfree uređaja.
  • Human Interface Device Profile (HID). Povezivanje Bluetooth tastature .
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP). Prenos stereo zvuka preko Bluetooth-a..
  • Audio Video Remote Control Profile (AVRCP).Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Personal Area Network Profile (PAN). Mrežna konekcija preko Bluetooth-a, upotreba za povezivanje desktop PC-ja sa internetom preko komunikatora, zamenjuje Dual-Up Networking profil.
  • SIM Access Profile (SAP). Omogućava povezivanje sa SIM karticom telefona preko Bluetooth-a tako da recimo telefon u automobilu ne zahteva zasebnu karticu.
  • File Transfer Profile (FPT). Obezbeđuje pristup fajl sistemu drugog uređaja. Ovo uključuje podršku za dobijanje lista direktorijuma, promenu različitih direktorijuma, fajlova, brisanje fajlova i slično.
  • Basic Printing Profile (BPP). Mogućnost slanja fotografija na štampač radi štampanja preko Bluetooth-a

Bluetooth slušalice su radile veoma dobro. Kvalitet zvuka se ne razlikuje od drugih modernih WM uređaja, a ukoliko niste preterano zahtevni po pitanju kvaliteta zvuka možete koristiti bežične Bluetooth slušalice.

Wi-Fi 802.11b / g. Wi-Fi modul ovog uređaja je solidan i omogućava podešavanje jačine zvuka za bolji odnos prijem/trajanje baterije. Pretraživanje Web-a, preuzimanje fajlova sa WiFi konekcijom nije predstavljalo problem.

Hardverska platforma, performanse

Komunikator je izrađen na Samsung S3C6410 platformi a radni takt procesora uređaja je 667MHz.

Komunikator poseduje 256MB RAM-a od čega je za programe dostupno oko 60-70MB. Kod konačne verzije bi ova količina trebala da bude i veća, mada čak i 60MB je dovoljno za pokretanje višestrukih aplikacija.

Uređaj je opremljen i sa 512MB flash memorijskog skladištenog kapaciteta od kojeg je 200MB slobodno. Svi podaci se mogu uskladiti u MyStorage sekciju, a dostupan je memorijski modul koji može biti kapaciteta 2, 8 ili 16GB u zavisnosti od verzije uređaja.

Testirali smo CorePlayer modela Samsung i8000 Player, rezultati se mogu videti ispod.

Samsung i8000 je osrednji uređaj kada je u pitanju brzina obrade video sadržaja. Postoje bolji ali i lošiji uređaji. Ovde govorimo pre svega o rezultatima koji su dobijeni kada se video sadržaji pokreću preko Core plejera.

Još jedan test koji sam sproveo je uključio jednostavno gledanje istih video sadržaja na nekoliko uređaja. Tako sam isti sadržaj pregledao pri rezluciji 624x352 piskela na Samsung-u i8000, te HTC MAX G i Touch HD komunikatorima. Kod HTC-ovih modela kvalitet reprodukovanog videa je bio prihvatljiv: ukoliko nije bilo brzih scena video je išao veoma glatko, dok su propušteni frejmovi se dešavali u brzim scenama. Kada je u pitanju bio Samsung i8000 različiti video sadržaji pri istim rezolucijama su se reprodukovali glatko bez obzira na njihovu dinamiku. Iako su ovi rezultati krajnje subjektivni odlučio sam da ih ubacim u ovaj test čisto da biste dobili potpunu sliku.

Brzina interfejsa (Samsung TouchWiz) koji pokreće različite aplikacije i menije je takva da ne izaziva nikakve probleme u radu i može se čak reći da je viša u odnosu na originalni Omnia model ukoliko uporedimo pokretanje Widget-a na primer.

Navigacija

Sa našom inženjerskom jedinicom je bilo nemoguće isprobati funkcionisanje navigacionog odeljka modela jer program „Navitel Navigator“ detektuje čip ali pretraga za satelitima ne počinje. Sa Google Maps je slična situacija. Proizvođač međutim tvrdi kako je Samsung i8000 opremljen kompletnim GPS navigacionim rešenjem i da uređaj može da služi kao navigator pod svim uslovima.

Operativni sistem

Uređaj radi na Windows Mobile OS 6.1 operativnom sistemu, ali je moguć upgrade na verziju 6.5

Kada je u pitanju korisnički interfejs uređaja, Omnia II poseduje unapređenu verziju TouchWiz interfejsa plus mnoge manje izmene: promenu pozadine za sve aplikacije i podešavanja prozora, dodavanje kompanijih alata (opcije menija i menadžer fajlova).

Konkurencija

HTC MAX 4G. Najverovatniji konkurent modelu Samsung i8000 u bliskoj budućnosti.

Prednosti HTC MAX 4G u odnosu na Samsung:

  • WiMax-modul
  • Servis Yota (muzika, video, filmovi)
  • Niža cena (barem u teoriji)
  • Kućište
  • Uređaj se može koristiti kao elektronski čitač, dok kod AMOLED ekrana modela Samsung i8000 čitanje knjiga može biti problematično

Prednosti i8000:

  • 3.5 mm slušalice
  • (u teorji) dostupnost verzije sa 16GB memorije (u poređenju sa 8GB kod modela HTC MAX 4G)
  • AMOLED-ekran modela Samsung i8000 se bolje ponaša prilikom izlaganja sunčevim zracima
  • 5 MP kamera
  • Kompletnija revizija sistema i skrivanje standardnih elemenata WM interfejsa.

Acer F900. Uređaj koji je baziran na istoj platformi kao i Samsung i8000 stim što Acer model poseduje lošiju kameru (3MP), ima standardnih 256MB sistemske memorije kao i slot za memorijsku karticu. Sve u svemu, kada se uporedi ono što nudi, kao i njegova cena Acer F900 je slabija ponuda u odnosu na Omnia II.

Toshiba TG01. U teoriji ovo bi se mogao nazvati najsnažnijim konkurentom modelu Samsung i8000. Prosudite i sami. TG01 koristi Qualcomm Snapdragon platfromu sa radnim taktom procesora od 1GHz, poseduje dijagonalu ekrana dužine 4.1“ kao i rezoluciju ekrana od 800x480 piksela, te prilično tanak dizajn. Od nedostataka ovog modela u odnosu na Samsung i8000 treba izdvojiti nepostojanje 3.5mm priključka, nepostojanje dodatne memorije (samo 512MB kao i slot memorijske kartice), 3MP kameru. Međutim, TG01 je uređaj koji se može pohvaliti zaista odličnim dizajnom i velikim ekranom koji je njegova najveća prednost.

Stabilnost platforme na kojoj je baziran TG01 je takođe pod znakom pitanja, obzirom da je u pitanju osnovna verzija platforme. Kako svi ovi faktori sugerišu, TG01 nije ozbiljan konkurent modelu Samsung i8000 jer je oko ovog uređaja ipak suviše pitanja.

ASUS P835. Situacija je slična kao i sa modelom Toshiba TG01: potencijal ovog modela postoji ali kada će se on pojaviti u masovnoj prodaji i koliko će koštati još nije poznato.

Zaključak

Kvalitet komunikacije sa modelom Samsung i8000 ni u jednom momentu nije bio problematičan. U mom slučaju uređaj je uvek imao dovoljno snažan signal mreže. Jačina zvuka koju obezbeđuje slušalica bi se mogla nazvati prihvatljivom, međutim, pitanje je da li je ona dovoljna da dobro čujete sagovornika kada se nalazite u bučnom okruženju. Što se tiče melodija zvona one su prilično glasne tako da ćete ih čuti bilo da se nalazite na ulici ili podzemnoj železnici. Snaga vibracije je prosečna.

Nakon što Samsung Omnia II postane najfunkcionalniji i tehnološki najnapredniji komunikator među Windows Mobile uređajima sigurno je da će se na tom mestu dugo i zadržati. Ovaj model poseduje sve mogućnosti koje nude Samsung i900 i Touch HD ali bez nedostataka koji su poznati kod pomenutih modela (neuobičajeni konektor, niska rezolucija).

Ono što se zasigurno može reći jeste neoboriva činjenica da Omnia II sve više liči na najmoćniji uređaj koji se trenutno može pronaći na tržištu Windows Mobile uređaja nudeći čitav opseg najpoželjnijih karakteristika svojim korisnicima koji imaju mogućnost da odaberu one karakteristike koje su im najprivlačnije i najpotrebnije.

Opis:

  • Klasa: komunikator
  • Forma: monoblok
  • Rivali: HTC Touch HD, HTC Max 4G, Apple iPhone 3Gs
  • Operativni sistem: Windows Mobile 6.1 Professional (mogućnost upgrade-a na verziju 6.5), Interfejs: TouchWiz 2.0
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 2100
  • Procesor: Samsung S3C6410, 667 MHz
  • Memorija: 2/8/16 GB + slot microSD memorijske kartice (do 32 GB)
  • Interfejsi: Wi-Fi, Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), microUSB-utičnica (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
  • Ekran: AMOLED 3,7" rezolucije 800x480 piksela (WVGA), prikazuje 65.536 boja, automatski nivo kontrole pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom, blicem (LED) mogućnost video snimanja u rezoluciji 740x480 piksela
  • Navigacja: GPS + A-GPS
  • Dodaci: TV-Out
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1440 mAh
  • Dimenzije: 118x60x11.9 mm
  • 117 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024