C3212 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung C3212
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung C3212. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung C3212 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung C3212 Duos

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjiva Li-Ion baterija kapaciteta 1000 mAh
  • Punjač
  • Žične stereo lsušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Razvijanjem linije telefona koji istovremeno mogu da radi sa dve SIM-kartice i njihovim predstavljanjem pod imenom DUOS, kompanija Samsung planira da poveća svoje prisustvo na ovom delu tržišta. Ova kompanija konstantno nudi sve veći broj ovakvih modela koji su sve skuplji. Proizvođači se često odlučuju za ovakav korak ali najuporniji među njima sigurno je Samsung. Kao rezultat toga ova kompanija je stekla reputaciju aparata sa dve kartice a tome je pomogao i nedostatak konkurencije od strane drugih proizvođača kao što su Nokia i Sony Ericsson. Masovnija pojava ovih aparata samo je pitanje vremena a za sada je na tržištu samo model C3212. Nakon predstavljanja ovog modela sigurno je da će se na tržištu pojaviti slični modeli u okviru DUOS linije što će neminovno uticati i na sniženje nihovih cena. Da bi se sve to ustalilo na tržištu potrebno je da prođe između 1.5 i 2 godine.

Najpovoljniji model koji poseduje mogućnost rada sa dve SIM kartice, C3212, ne može se pohvaliti velikim mogućnostima, njegova glavna odlika je to što je pristupačan i to je sve. Ovaj telefon će biti atraktivan onima koji imaju potrebu da koriste dve različite SIM kartice, pišu i čitaju SMS poruke, ponekad koriste druge funkcije i kojima izgled nije važan. Grupa potencijalnih kupaca nije velika ali je ipak značajna za kompaniju.

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije ovog telefona su 110.7 x 47 x 14.2mm a težak je 85 grama, pri čemu telefon odlično staje u šaku. Za sada su ovi modeli na tržištu dostupni u dve boje – crvena i siva. Druga boja je tipična za modele koji su namenjeni korisnicima koji vode računa o budžetu.

Sa desne strane nalazi se konektor za interfejs koji služi za povezivanje punjača i slušalica. Odmah pored nalazi se taster za prebacivanje SIM kartica, menadžer SIM poziva. Tu je i otvor za provlačenje trake za nošenje telefona dok se sočivo kamere nalazi sa zadnje strane aparata.

Kvalitet izrade je dobar, ne pojavljuju se nikakvi škriputavi zvukovi. Telefon je u potpunosti izradjen od plastike, nema nijednog metalnog dela.

Ekran

Ekran karakteriše dužina dijagonale od 2’’ i rezolucija 128x160 piksela. Ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boje (TFT). Kvalitet slike nije loš dok izgled ekrana nije moderan ali to je ipak rešenje za nezahtevne korisnike. Ekran može prikazati do devet tekstualnih i tri servisne linije. Veličina slova je zadovoljavajuća, dobra za čitanje a to se odnosi na režim SMS poruka i pozivanja. Pri direktnim sunčevim zracima ekran bledi dok informacije ostaju čitljive.

Tastatura

Tasteri su osvetljeni belom bojom koja je jednakog intenziteta i dobro vidljiva u različitim okruženjima. Numerički tasteri su veliki, imaju osrednju putanju pri čemu je rad sa njima veoma lak. Tastatura ovog modela lako nadigrava onu koja postoji kod modela C5212, po pitanju ergonomije.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1000mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 250 sati rada u režimu mirovanja i 3 časa razgovora. Prilikom testiranja uređaj je obezbedio prosečno 2 dana rada pri prosečnom opterećenju koje obuhvata jedan čas razgovora (dve kartice) i do 30 SMS poruka. Vreme koje je potrebno da se baterija uređaja u potpunosti napuni je oko 2 časa.

Za one koji dosta razgovaraju i koriste obe kartice, uređaj može da garantuje 1.5 dan autonomije, što nije loše i što je u ravni sa prvim modelom familije Duos uređaja. Sa druge strane ukoliko koristite samo jednu karticu, baterija uređaja će trajati dva dana.

Vreme maksimalne muzičke reprodukcije pri maksimalnoj jačini zvuka (slušalice) - 12 hours.

USB, Bluetooth, mogućnosti povezivanja

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluetooth 2.0 je dostupan. Upravljanje slušalicama se izvodi bez ikakvih probema. Zvuk se može istovremeno poslati na dva seta slušalica.

USB-povezivanje. U meniju možete odabrati jedan od dostupna tri režima rada: Samsung PC Studio, Mass Storage, Printer.

Dok se nalazi u USB Mass Stroage režimu, uređaj se prikazuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem ikakvih dodatnih drivera, tako da je odmah nakon povezivanja spreman za rad. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 950Kb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela B5702 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 10.

Memorijske kartice

Telefon poseduje 9MB interne memorije čiji je kapacitet u potpunosti dostupan korisniku, a tu je i mogućnost korišćenja posebne memorijske kartice. Model karakteriše i menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa kartice i na karticu a zamena bez isključivanja nije podržana. Moguće je koristiti microSD kartice do 8GB kapaciteta budući da kartice višeg kapaciteta nisu podržane.

Performanse

Ovaj model karakterišu performanse koje su u skladu sa uređajima trenutne generacije kompanije Samsung, koji pripadaju klasi kojoj pripada i C3212. Kod ovog modela instaliranje dodatnih aplikacija je moguće samo preko WAP-a. Testove 3D prikazivanja nije bilo moguće izvesti sa ovim uređajem.

Kamera

Telefon koristi VGA kameru bez autofokusa (CMOS). Ovde ćemo vam predstaviti samo nekoliko primera fotografija i jedan video klip obzirom da kamera koja je implementirana u ovaj model se u današnje vreme ne može shvatiti kao moderno rešenje.

(+) Uvećaj, 640x480, JPEG (+) Uvećaj, 640x480, JPEG
(+) Uvećaj, 640x480, JPEG (+) Uvećaj, 640x480, JPEG

Primer video klipa (mp4, 0,2 mb)>>>

Rad sa dve SIM-kartice

Ispod baterije se nalaze dva slota za SIM kartice ali nije bitno koji ćete koristiti za koju karticu obzirom da će vam meni telefona omogućiti da odaberete primarnu karticu, koju ćete koristiti kao osnovnu. Kada je u pitanju model C3212 Duo slotovi SIM kartica imaju svoje oznake ali je ovo jedino važno za red po kojim će vam ih SIM menadžer predstavljati.

Kako sve ovo funkcioniše? Uključite telefon i korišćenjem menadžera SIM kartica date odgovarajuće nazive SIM karticama koje su instalirane. Ovo znači da više nećete morati da mozgate koja kartica je na poziciji SIM1 a koja na poziciji SIM2 već možete dati nazive koji vam najviše odgovaraju. U okviru ovog menadžera takođe postoji mali set ikona za svaku karticu koje su prikazane u status baru.

Kada je na ekranu telefona režim mirovanja, ekran pokazuje nazive oba operatera, pri čemu brojevi koji su označeni odgovaraju poziciji SIM kartice. Indikator jačine signala prvog operatera se nalazi u gornjem levom uglu dok je indikator signala druge kartice pomeren udesno. Pri dolaznom pozivu telefon će prikazati koja kartica u stvari prima poziv. Što je još veoma bino, korisnik ne samo da može da odabere zaseban ton za svaku karticu već i profili mogu da budu prilagođeni za obe SIM kartice. Na primer, za prvu karticu možete da ostavite podrazumevani režim dok za drugu možete odabrati režim bez zvukova. Ovo je sjajna opcija koja nedostaje kod sličnih telefona drugih proizvođača.

Da bi se naglasio fokus telefona na dual SIM funkcionalnosti bočna strana telefona sadrži posvećeni taster za upravljanje pozivima i pokretanje SIM menadžera. Ne samo da ova opcija omogućava pokretanje pomenute aplikacije već i pri pozivanju broja ili unosa SMS poruke omogućava pristup drugoj kartici jednim dodirom. Međutim, u svim menijima se nalazi ikona prve (podrazumevane) kartice, ali kretanjem kroz meni može odabrati i drugu karticu, čime se tasteri za radnje dupliraju. Neko će koristiti ovu karakterisitku, neko neće, sve zavisi od navike. Slično kao i kod modela C5212 izbor kartice nije podržan ikonom u dnu ekrana. Niska rezolucija ekrana je primorala proizvođača da primeni ovakvo rešenje.

Još jedna od privlačnosti koju model Duo poseduje je mogućnost onemogućavanja korišćenja jedne od kartica kroz meni. Pojedini korisnici će smarati da je ovo nepotrebno obzirom da je upravo duo režim rada najveći adut ovog telefona. Ali u situacijama kada je vaša baterija pri kraju sa energijom, a nemate mogućost da je napunite ovakva karakteristika se itekako može pokazati korisnom – dve kartice koje su online duplo brže prazne bateriju vašeg telefona.

Obe kartice karakteriše jednaka vrednost, pa tako možete ne samo pozivati ili slati poruke koristeći bilo koju od kartica već koristiti i GPRS/EDGE sa bilo kojom od njih bez rebootovanja telefona. Za svaku aplikaciju možete možete prilagoditi svoj profil, odabrati karticu koja će biti aktivna, što je vrlo povoljno. Sve u svemu implementacija obe kartice je vrlo dobro urađena što je velika prednost u odnosu na starije modele koji su posedovali sličnu funkcionalnost.

Sve liste poziva nose indikaciju sa koje kartice je poziv načinjen ili primljen. U telefonskom imeniku mogu stajati unosi sa jende i druge kartice kao i memorije telefona.

Prisustvo dve radio jedinice zahteva dva IMEI broja, kao i što omogućava zadovoljenje svih potrebnih standarda

Meni

Glavni meni je predstavljen u vidu matrice ikona (3x4). Svi podmeniji imaju horizontalne liste. Prilikom kretanja kroz menije, možete da iskoristite prednost memorizacije poslednje pozicije u svakom pod-meniju i glavnom meniju. U suštini, telefon "pamti" koja je funkcija poslednja pozvana i automatski je označava čim uđete u istu stavku menija. Na primer, pozovete listu poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena a font je uvećan.

U Action meniju navigacija se vrši preko digitalnih nizova, ali ova opcija nije sve kada su u pitanju kontrole. Za navigacione tastere je moguće dodeliti im tri različite aplikacije sa liste koju obezbeđuje proizvođač (Java bazirane aplikacije su dostupne). Takođe kod ovog modela je dostupan Quick Start Menu (uMenu) u vidu horizontalne linije. Dostupno je nekoliko tema, ali je njihova suština samo promena boja menija i ništa više.

Kada se krećete kroz meni i ulazite u pojedine stavke uređaj izvodi određene animacije a korisnik može odabrati dva efekta prelaska u meniju kao i u potpunosti isključiti animaciju. Ova animacija je interesantna i privlači pažnju ali ćete se brzo navići na nju pa vam neće biti toliko zanimljiva.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati pritiskom na desni programabilni taster - u pitanju je standardan pristup koji uključuje unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona (možete podesiti opciju da ih vidite zasebno). Polje ispod imena sadrži podrazumevani broj, koji može da bude izabran manuleno iz liste unetih brojeva za određeni kontakt. Podržana je i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Polja nisu fiksirana što znači da njihov tip možete odabrati manuelno (na primer uneti dva broja mobilnih telefona i dva broja fiksnih nekom kontaktu ili dodati dodatne beleške, adrese, datum rođenja koji će biti prikazan u kalendaru itd.)

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl (uključujući MP3) može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa ovim telefonom, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu. Ovo daje ekranu odličnan izgled.

Liste poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva (90 kom ukupno) sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete da uredite crnu listu, koja će odbijati sve pozive koji dolaze od tih kontakata.

Poruke

Memorija telefona može da uskladišti do 300 poruka; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail postoji mogućnost ne smao prebacivanja adresa na crnu listu već i samih neželjenih subjekata.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom C3212 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 500Kb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Uređaj ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS-poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može prilagođavati.

Planer

Memorija telefona može da uskladišti do 1000 događaja različitih tipova – sastanak, zadatak, godišnjica,lično i drugo. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Zadaci - uobičajena lista zadataka sa mogućnošću dodeljivanja prioriteta.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada, sve je jednostavno i jasno

Kalkulator - jednostavan i jasan, može da prikazuje trigonometrijske funkcije.

Konvertor služi za konvertovanje jedne jedinice u drugu a takođe vam je na raspolaganju i konvertor valuta.

Beleške -jednostavne tekstualne beleške.

Aplikacije

Editor slika. Sve fotografije se skladište u Albumu, u kojem možete videti detaljne podatke o svakoj fotografiji. Svaka slika koja se nalazi u Albumu se može dodeliti nekom od kontakata u telefonskom imeniku ili postaviti kao pozadinska slika ekrana. Takođe, na raspolaganju vam je i slide show režim kao i osnovni editor (omogućava primenu emotikona, okvira i specijalnih efekata).

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Štoperica i Brojač su uobičajeni.

Java svet. Telefon se isporučuje sa 9 prethodno instaliranih igara od kojih je jedna potpuno funkcionalna (Cannon Ball), a ostale su demo verzije (ograničene vremenom i nivoima).

Količina memorije koja je dodeljena Java aplikacijama je ograničena na 4MB. Imate mogućnost da uklonite bilo koju od prethodno instaliranih igara i da upload-ujete novu preko WAP-a. Veličina HEAP-a ne može da pređe 2Mb dok aplikacije ne mogu da budu preko 1Mb.

WAP

Uređaj koristi WAP pretraživač verzije 2.0 (NetFront 3.5) koji donosi JavaScript podršku, mogućnost skaliranja fonta (tri tipa teksta), Smart-Fit (prikaz sadržaja sajta u jednoj koloni), mogućnost prikaza slika preko celog ekrana (sve kontrole su skrivene), keširanja stranica kao i korišćenja virtuelnog kursora. Slično kao kod rešenja baziranih na S60 platformi i Opera Mini pretraživača, dostupan je mini prozor koji služi za navigacju stranicom. Pretraživač je veoma zgodan za korišćenje i odgovaraće većini korisnika.

Za razliku od prethodnih modela kod kojih se za pregled Office dokumenata koristio Piscel Viewer kod ovog uređaja je za pomenutu funkciju zadužen pretraživač. Dobra karakteristika ovde je što postoji mogućnost pretrage u okviru dokumenta i to na svakom od jezika. Brzina prikaza dokumenata je nešto niža nego sa Picsel Viewer-om, mada i jedno i drug rešenje imaju svoje pluseve i minuse.

MP3 plejer

Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Vaše numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko speakerphone-a. Skala za podešavanje jačine zvuka ima 14 podeoka. Korisnik može sam da prilagodi svoju listu pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu, pri čemu će na ekranu biti prikazane kontrole plejera.

Ekvilajzeri su jednostavni ali se ne mogu podešavati. Uređaj nijeu mogućnosti da automatski dodaje sve numere u biblioteku već morate kreirati svoje sopstvene liste pesama. Po ovom aspektu plejer je znatno jednostavniji nego kod većine drugih uređaja.

FM-radio

U memoriju telefona možete da uskladištite 30 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je 87.5MHz - 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Radio je dobro implementiran, iako ne prima sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne.

Alarm

Telefon je opremljen sa četiri alarm časovnika od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (My files).Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Podešavanja.Prva aplikacija koju ćete ugledati po ulasku u ovaj meni je SIM Menadžer (objašnjen ranije).

Tradicionalno, ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pri pozivanju.

Profili - ovaj meni omogućava korisniku da konfiguriše sve zvučne notifikacije i upozorenja vezana za uređaj i odabere najrelevantniji profil za trenutnu situaciju.

Vreme osvetljenja tastature - možete specifikovati vremenski interval (noć) u kojem će biti aktivirano osvetljenje tastature, dok u ostalom periodu dana ono neće biti aktivno. Ovo je jeftina zamena za indikator osveljtenja koje postoji kod modela drugih proizvođača.

Utisci

Jačina melodija zvona je dobra i one mogu da se čuju u različitim uslovima uključujući bučnu ulicu. Vibracija je prosečna ili neznantno bolja, mada neki korisnici će reći da to ne primećuju. Osetljivost uređaja se ne razlikuje u odnosu na konvencionalne telefone kompanije Samsung uprkos prisustvu dva radio modula.

Ovaj model je u prodaji od meseca septembra prošle godine. Na tržištu se može trenutno naći i model Samsung C5212 slične funkcionalnosti koji je nešto skuplji. Situacija koja je prisutna kada je u pitanju DUOS linija je već postala tradicionalna. Svaki put kada se pojavi novi model u okviru ove linije, u prvih 2-3 meseca ona je uporediva sa cenom prethodnog modela koji je više klase i bolje funkcionalnosti. Ovo kreira inicijalnu potražnju za starijim modelom, koja postepeno opada pri čemu se onda mlađi model počinje bolje prodavati.

Koliki su zaista troškovi izrade ovog modela nije baš poznato, ali smatramo da nisu preterano visoki, tako da Samsung njime dobro zarađuje. Primera radi nepoznati proizvođač Fly je predstavio sličan modela oznake DS150 koji nudi uporedivo vreme rada, izgled ali poseduje neke slabije funkcionalnosti u odnosu na Samsung-ovu ponudu (lošiji telefonski imenik, planer itd). Ali za segment uređaja namenjenih korisnicima kojima je cena prevashodni uslov ovo i nisu naročito bitne karakteristike. Samsung dakle u ovoj situaciji igra najviše na svoj brend. Model Fly DS150 je moguće kupiti za više od dva puta manju cenu nego što je to slučaj sa modelom Samsung C3212.

Kada treba zaključiti ovaj tekst o modelu Samsung C3212 reći ću da on nudi jedno od najboljih iskustava rada sa dve kartice i svakako predstavlja model sa najvišim stepenom logike u rešenjima koji je dostupan na tržištu. Biće interesantno videti kako male kompanije kao što je Fly, ali i jedan Philips mogu da budu konkurentni velikom proizvođaču kakav je Samsung na tržištu modela sa dve kartice. Na strani Samsung-a jeste kvalitet, to je nesumnjivo ali njegova previsoka cena je ta koja okreće korisnike ka drugim modelima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024