N97 mini 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N97 mini
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N97 mini. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N97 mini vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Nokia N97 Mini - prvi pogled

Zamislite da se Nokia N900 i novi operativni sistem ove kompanije nikada nije pojavio. Šta je to što bi nam ostalo? Pravi odgovor je S60, koji će inače biti korišćen za veliki broj novih uređaja, pri čemu će se broj smart telefona koje nudi ova kompanija dramatično uvećati. Ali da li će u pitanju biti potpuno novi koncept ili samo nadogradnja postojećeg?. Na žalost, kompanija je odlučila da su brojne modifikacije postojećih modela najbolji način za kreiranje novih uređaja. Treba shvatiti Nokia-u jer na ovaj način pored toga što se ciklus kreiranja novih uređaja skraćuje i troškovi razvoja su niži. Sa druge strane na kraju prodajnog lanca su korisnici koji dobijaju manje ili više isti telefon ali sa novim karakteristikama kao što su bolja kamera, veća količina dostupne memorije ili bogatije prodajno pakovanje. Cena ovih uređaja je posebna priča jer korisnici su do sada naučili da ono što će danas platiti značajno kao nove karakteristike će u relativno kratkom vremenskom periodu postati dostupno i na drugim uređajima kompanije pod nižim cenama.

Uzmimo za primer modele Nokia N97 i Nokia N97 Mini. Koliko se oni razlikuju? Pa eto, zamislite da je od originalne Nokia-e N97 odsečen 1 centimetar kućišta – tačno veličina oblasti koja je zauzeta navigacionim tasterom. Ovako skraćen oblik daje novom modelu trenutni kodni naziv – „Mini“. U suštini u pitanju je uređaj koji je potpuno isti kao N97 na svim frontovima ali manjih dimenzija od originala. Znatiželjan sam da vidim koji će naziv kompanija koristiti za model N5800i (koji je identičan dobrom starom 5800, ali bez WiFi konektivnosti). Pretpostavljam da je imalo smisla i ovaj model nazvati tako što će mu biti dodato Mini umesto nove varijacije indeksa na postojeću 5800 oznaku.

Veoma je izazovno za mene da artikulišem kako se osećam u vezi ove prakse – i dok razumem proizvođače telefona i njihove namere, kao korisnik zaista mi se ne sviđa ideja da izdvojim značajnu svotu novca za glavni proizvod kompanije i razmišljam da će posle 5-6 meseci da se pojavi verzija istog uređaja sa unapređenim karakteristikama.

Ali da se vratimo pozicioniranju modela Nokia N97 Mini. Generalno govoreći u pitanju je i dalje kompanijin glavni proizvod, kao i njegov prethodnik ali je pre svega namenjen za one korisnike koji su bili odbijeni glomaznim kućištem modela Nokia N97. Kada je u pitanju cena ovog uređaja Nokia je bila u teškoj situaciji. Sa jedne strane nije mogla da spusti cenu Mini modela ispod određenog nivoa obzirom da je u pitanju varijacija na glavni proizvod kompanije ali sa druge strane nije mogla ni da ga prodaje po istoj ceni kao originalni N97, jer bi u tom slučaju prodaja oba modela trpela. Ispod modela Nokia N97 Mini (po pitanju cene) je nekoliko uređaja koji tek treba da budu najavljeni, ali sa druge strane Nokia-in izbor po ovom pitanju je ograničen.

U ovoj situaciji cena modela Nokia N97 Mini bi trebala da bude negde oko 10% niža u odnosu na N97, pri čemu ova razlika zavisi od prisustva ili odsustva određenih servisa. Na pojedinim tržištima ovaj model donosi recimo neograničeno trajanje navigacione licence kao i nekoliko karakteristika iz OVI paketa.

Nokia N97 Mini vidim kao dobro podešenu verziju originalnog telefona. On poseduje metalni poklopac baterije, karakteriše ga superiorni kvalitet izrade, dok je zbog smanjene veličine kućišta pretrpela QWERTY tastatura. Kao što se verovatno sećate, thumbboard modela Nokia N97 je bio daleko od savršenog i zahtevao je značajnu praksu dok su kod Mini modela tasteri još lošiji. U suštini kompanija nije uspela da implementira tastaturu onako kako je htela pa je ona zadržala određenu sličnost sa originalnim modelom. Sve u svemu iskreno nisam pretrano zadovoljan sa thumboard-om modela Mini, ali sa druge strane ja imam prilično velike ruke pa je problem bio delimično i u tome.

Orignalna količina ugrađene memorije od 32GB kod modela Nokia N97 je smanjena na 8GB kod Mini modela. Kamera nije promenjena međutim, Nokia je odlučila da odbaci poklopac sočiva. Softver telefona takođe karakteriše kinetičko skrolovanje (koje će biti predstavjeno u okviru drugog firmware-a i za originalni Nokia N97 modela).

Da biste dobili bolji uvid u veličinu modela Nokia N97 Mini uporedićemo ga sa modelom Nokia N900.

Slike sa ekrana:

Iskreno govoreći, ne osećam se naročito entuzijastički nastrojen kada je u pitanju Nokia N97 Mini – u pitanju svakako nije jedan od najmanjih uređaja koji se mogu naći na tržištu ni u jednom smislu. Istovremeno ovaj model karakteriše tastatura koja je oslabljena u odnosu na original. Da je razlika u ceni između ova dva telefona veća onda bi možda model Mini mogao da računa na nešto bolju prodaju. Ovako sa trenutno važećom razlikom u ceni između ova dva uređaja on i nije toliko interesantan. Ali ne treba da brinete obzirom da je Nokia pripremila veliki broj modela sa ekranima osetljivim na dodir od kojih neki neće posedovati thumbboard a opet će biti namenjeni istom segmentu tržišta kao i Nokia N97 Mini. Isto tako mislim da vam je jasno zašto su modeli Nokia 5800 Navigation Edition i Nokia N97 Mini rivali i zašto je kompanija odlučila da obelodani njihovo postojanje neposredno pre nego što budu dostupni na tržištu. Ukoliko pak ne znate odgovor na ovo pitanje reći ću da je kompanija rešila da za ova dva modela obezbedi nekoliko meseci opstanka na tržištu bez da budu ugrožavani od novijih modela sa nadom da će u tom periodu generisati određenu prodaju. Isto tako, kompaija je svesna da ova dva modela neće naročito dugo obitavati na tržištu. To bi bilo otprilike sve što treba reći o ovom uređaju, ali verujem da slike sa ekrana i dostupne fotografije u ovom pregledu govore dovoljno o ovom uređaju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024