X6 32GB 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia X6 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia X6 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia X6 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test GSM / UMTS-telefona Nokia X6/X6 16 Gb

Prodajno pakovanje:

  • Nokia X6
  • Nokia bateirja (BL-5J)
  • Punjač (AC-8)
  • USB-kabl (CA-101)
  • Žične stereo slušalice (WH-500 sa 32 GB verzijom, WH-701 sa 16 GB verzijom)
  • Uputstvo za upotrebu
  • Mini DVD
  • Vaučer za 25 pesama u OVI Store (verzija 16 Gb, ne za sve zemlje)

Pozicioniranje

U ovom testu odmah sam odlučio da kombinujem dva uređaja – originalni X6, koji ima internu memoriju od 32GB i koji se na tržištu pojavio u toku decembra meseca protekle godine, kao i model koji će se na tržištu pojaviti krajem februara meseca ove godine – X6 16GB, a jedina razlika je u količini memorije.

Uspeh modela Nokia 5800 doveo je do toga da je kompanija kreirala sledeći uređaj koji treba da zaokupi misli korisnika. Kao takav, model je kreiran ali želja da bude pokretan na skupoj verziji X6 sa pretplatom na servis „Along with the music“ učinila je protiv uslugu kompaniji Nokia. Ovaj uređaj se može svrstati u segment osrednjih uređaja, nikako među top modele, iako je ovaj aparat zajedno sa pomenutom uslugom postao veoma skup. U suštini, sada više i ne odgovara svojoj klasi. Međutim, kako je kompanija planirala da ovaj uređaj načini svojim top modelom za prvu polovinu ove godine i koji će ispratiti agresivnom reklamnom kampanjom, onda tu činjenicu možemo i zanemariti. Pre predstavljanja 16GB verzije potrebno je predstaviti stariji model po većoj ceni. Ovaj potez je već testiran na modelima Nokia N97 i Nokia N97 Mini. Čini se da se prvi model, vrlo lako može smatrati beta verzijom, a nakon njega ukoliko se neke ozbiljne mane otklone pojavljuje model sa manje memorije kako klon koji bi bio idealan. Od sada, svaki put kada budete želeli da kupite skup telefon kompanije Nokia moraćete dva puta da razmislite budući da će se ista stvar pojaviti nakon tri meseca ali za manje novca i sa velikim brojem popravljenih bug-ova. Ovo je prilično opasan trend budući da korisnici mogu lagano shvatiti da kupuju stare aparate koji više i nisu toliko interesantni.

Sve do sada pitanje cene modela Nokia X6 16GB ostaje otvoreno, budući da prodaja X6 modela nije impozantna, kao što je predviđeno za ovaj sistem jer je komanija očekivala mnogo više. Ukoliko obračunamo vrednost koja je određena za normalni X6, novija verzija trebalo bi da bude znatno jeftinija, što je zapravo veoma dobar rezultat. Uređaj je neminovno doći do ovog segmenta cena, postaće atraktivan kada je u pitanju odnos cena/kvalitet.

Oba modela kompanije Nokia smatraju se nastavkom Nokia 5800 i predstavljaju proširenje linije ovakvih telefona, kao što je predstavljanje vodećih modela muzičkih uređaja. Sledeće vodeće rešenje u seriji X (XpressMusic ima sopstvenu oznaku) pojaviće se u drugoj polovini 2010 godine, negde oko Božićnih praznika. Veoma je interesantno da je situacija za njega ostala ista, sa dva para modela koji se nastavljaju i i starijiom modelom tokom kvartala – u potpunosti je ekvivalentan po nižoj ceni. U tom periodu može doći do velikog broja izmena naročito što mlađi model može, jednostavno, nestati što bi bilo logično zbog toga što se ova praksa ne čini adekvatnom za konstantnu upotrebu.

Kompanija takođe veruje da se neki korisnici uređaja kao što je Nokia 6300 (u smislu prodaje), Nokia N73, Nokia N95 8GB mogu odlučiti za Nokia X6. Interno pozicioniranje Nokia modela usmereno je na korisničku grupu koja nosi naziv Technology Stylist, Style Leader. Ovo je dovelo do toga da se samom imidžu kao i korišćenim materijalima aparata pruži velika pažnja. Međutim, ne govorimo isključivo samo o dizajnu. Prema mom ukusu, zamena dizajna materijala iskorišćena je potpuno nepravilno. Naravno, određeni dizajn u uređaju je prisutan. Pogledajte šta je jedinstveno. Uvek me podsećaju na telefone kompanije Samusung uz iste metalne umetke koji su korišćeni što uređaje čini veoma sličnim. Povezanost je nehotična, a za upoređivanje možete pronaći veliki broj razlika i diskutovati o tome u čemu se modeli zapravo razlikuju.

Samsung Omnia Lite:

Tako dolazimo do toga da model X6 nije samo muzički već je to i pomodni model namenjen onima koji traže takve uređaje. Ukoliko odbijete mišljenje kompanije, da se radi o veoma dobrom muzičkom modelu koji se po prvi put nudi sa ovim servisom, onda on to i jesete. Ovaj model trebalo bi da se smatra jeftinijom verzijom modela X6 i kao varijantom muzičkog telefona sa ekranom osetljivim na dodir, jednim od najzanimljivijih aparata u njihovoj klasi.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon je načinjen od plastike što uopšte nije loše. Na njemu postoje određeni metalni ukrasi – trake sa strane. Nakon što mi je uređaj slučajno ispao utvrdio sam da je i segment oko kamere takođe izrađen od metala. Još jedan materijal koji je korišćen kod ovog materijala je „staklo” koje je korišćeno za prekrivanje ekrana. U pitanju je jedna vrsta kompozitnog materijala koja se ne bi mogla nazvati plastikom, a opet nije ni staklo. Bilo kako bilo preko ekrana postoji dodatni sloj koji je prilično otporan na ogrebotine. Ovakve ekrane je teško ogrebati ali daleko od toga da je to nemoguće.

Ispod ekrana postoji određeni međuprostor u kojem se skuplja prašina. Za dve nedelje koliko sam koristio ovaj uređaj u njemu se skupila značajna količina prašine. Kada je ovaj uređaj u pitanju teško da ćete ikada imati potpuno čist ekran obzirom da je on magnet za otiske prstiju što može da smeta nekim korisnicima.

Iznad ekrana se nalazi sočivo kamere sa prednje strane, za koju su napravljeni mehanički tasteri što je veliki plus jer bi rad sa tasterima osetljivim na dodir bio prilično težak. Kako i kod modela Nokia 5800 iznad ekrana se nalazi taster osetljiv na dodir koji služi kao prečica za pozivanje menija. Ovaj detalj ne utiče negativno na percepciju uređaja.

Sa leve strane se nalazi plastični zatvarač koji krije slot SIM kartice. U teoriji kartica se može izvući kada je telefon uključen, ali da biste ovo uradili potreban vam je neki od priručnih alata, makaze ili pinceta, dok normalna procedura uklanjanja kartice uključuje skidanje baterije. Zbog čega je proizvođač odlučio da koristi ovaj princip nije nam poznato.

Sa leve strane uređaja nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, kao i klizač za zaključavanje ekrana. Za razliku od drugih modela koji poseduju slično rešenje ovaj klizač ne štrči već je uronjen u telo uređaja. Ovo čini njegovo korišćenje nešto težim ali ne drastično.

Sa leve strane nalaze se dva dinamička tastera. što se tiče handsfree zvučnika on je prilično glasan čak glasniji od onoga koji postoji kod modela Nokia N97.

Sa gornje strane uređaja se nalazi 2mm konektor za punjač, kao i microUSB utičnica. Jedno od većih razočarenja kada je u pitanju ovaj uređaj je što kada se on poveže putem microUSB porta sa računarom njegova baterija se ne puni. Ipak, to je problem koji je prisutan kod cele klase uređaja kojoj pripada i ovaj model. Konačno, kod uređaja kompanije Nokia je dostupan i 3.5mm priključak za slušalice, ko i taster za uključivanje/isključivanje uređaja.

Sa zadnje strane uređaja nalazi se sočivo kamere, oko kojeg se nakon oko dve nedelje korišćenja uređaja pojavi pohabani obod, ali to je normalno za konstrukciju koja je korišćena za ovaj uređaj. Bilo kako bilo, ovo je detalj koji se mogao očekivati na samom početku korišćenja uređaja. Mnogo više iritirajući je bio škriputavi zvuk koji se pojavljivao povremeno kada ste radili sa telefonom.

Dimenzje uređaja su 111 x 51 x 13.8 mm dok je težina 122 grama. U pitanju je kompaktan uređaj koji će lepo stati kako na dlan tako i u džep odeće. Dimenzije su tipične za klasu kojoj ovaj telefon pripada.

Poređenje sa modelom Sony Ericsson Aino:

Kada su u pitnaju kolor rešenja koja su dostupna za ovaj model treba reći da je X6 dostupan u dve boje – plavoj i crnoj (belo/plavo i crno/crveno). U oba slučaja umetci su napravljeni od plastike dok je glavna boja kućišta tamna, gotovo crna kod crvene verzije dok je kod druge plavo bela kombinacija u pitanju.

Za Nokia X6 16GB biće dostupne tri boje – crna (crno/crno), bela sa pink ukrasima (bela/pink) kao i bela sa žutim ukrasima (bela/žuta).

Ekran

Ovo je jedan od prvih modela kompanije Nokia sa kapacitivnim ekranom. Imao sam utisak da je Nokia imala želju da nadmaši Apple iPhone ovim potezom, jer su svi izgledi da će prelazak kompanije na ovaj tip ekrana biti masovan i brz. Svi modeli kompanije Nokia koji su trenutno na tržištu imaju otporni ekran. Razlika između ove dve vrste ekrana je u standardu izrade, pri čemu treba pomenuti da je kapacitivni ekran nemoguće pritisnuti olovkom, nalivperom ili nekim drugim predmetom već on reaguje samo na pritisak prsta. Razlika pritiska koji treba primeniti između ovog modela i Apple iPhone je minimalna.

Prešavši sa modela Nokia N97 na X6 trebalo mi je oko dve nedelje da se u potpunosti naviknem da koristim ovaj ekran (što je tipičan vremenski period, iako sam ranije koristio modele kompanije HTC, odnosno Apple iPhone pa nije bilo velikih problema). Tokom ovog perioda broj grešaka vezanih za pogrešan unos je bio minialan da bi vremenom skoro potpuno nestao. Iako X6 nije model za koji kažete da je savršen za unos teksta broj grešaka koje sam pravio koristeći njega je bio manji nego kod Apple iPhone ili Nokia 5800 koja poseduje tastaturu na ekranu.

Ostale karakteristike ekrana se podudaraju sa onima koje postoje kod modela Nokia 5800. Ipak, ekran prikazuje donekle drugačiji kvalitet slike ali to je usled nešto drugačije dijagonale. Dužina dijagonale ekrana je 3.2“, odnos stranica je 16:9 dok je rezolucija 640x360 piksela (39x69mm). Ekran može da prikaže 16 miliona boja, pri čemu su boje zasićene, svetle i jasne.

Ekran se rotira automatski u zavisnosti od pozicije kako držite telefon – telefonu je potreban svega delić sekunde da promeni orjentaciju. Dostupan je i senzor blizine.

Ekran telefona ostaje prilično čitljiv pod direktnim sunčevim zracima, mada možete imati nekih minornih poteškoća sa očitavanjem onoga što je na njemu, ali ovo nije ništa bitno – i iPhone ima potpuno iste probleme. Ekran može da prikaže 14 tekstualnih i 3 servisne linije; sve u svemu ekran je savršen za pregled slika, video klipova i pretraživanje dugih lista.

Tastatura

Uređaj poseduje svega tri mehanička tastera sa prednje strane – Call, End i Menu. Pritiskom tastera End u bilo kom meniju telefona vraćate se na prethodni nivo menija. Unos teksta se vrši na dva različita načina,da budemo precizniji preko dve različite tastature. .

Prvi je standarno unošenje karaktera preko alfanumeričke tastature kojom je opremljen ekran ovog telefona – on funkcioniše samo kada telefon držite vertikalno i nudi prilično pogodan način za unos teksta jednom rukom.

Drugi metod je oubičajena QWERTY tastatura koja je dostupna u landscape orjentaciji. Tasteri su zgodni za unos i omogućavaju korišćenje tastature sa dve ruke.

Kada unosite tekst sa karakteristikom pretpostavljenog unosa možete da pritisnete na reč i odaberete drugu varijantu.

Dodirna povratna informacija koju nudi Nokia X6 je slična Samsung-ovoj VibeZ tehnologiji – telefon zavibrira minimalno kada god ga dodirnete. Iako ovo ne donosi zaista osećaj kao da ste „pritisnuli“ taster na ekranu, telefon reaguje na dodir.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1320mAh (BL-5J), što je baterija najvećeg kapaciteta kompanije Nokia za uređaje ovog segmenta. Ova baterija prema tvrdnji proizvođača obezbeđuje 11.5 sati razgovora kao i 420 sati rada u režimu mirovanja. Vreme kontinualne muzičke reprodukcije prema tvrdnji proizvođača je 35 časova, video snimanja (najveća rezolucija i kvalitet) do 210 minuta, odnosno 4 časa video reprodukcije.

Prilikom testiranja baterija ovog modela je trajala oko 2 dana pri čemu smo uređaj koristili za 1 čas poziva, dvadesetak fotografija, nekoliko minuta reprodukcije video sadržaja i oko jedan čas reprodukcije muzike/slušanja radija. Bateriji je potrebno oko jedan čas i 40 minuta da se napuni u potpunosti.

Maksimalno trajanje baterije u različitim režimima:

  • GPS-navigacija - 4-4.5 časa
  • Gledanje videa - 3 časa 30 minuta (H.264 u handsfree režimu)
  • WEB-surfovanje (EDGE-konekcija) - 4 časa
  • Slušanje muzike preko lsušalica - 34 časa
  • Radio - 35 časova
  • Igre - 5 časova

Memorija

Uređaj se isporučuje sa 128Mb RAM-a, dok nakon prvog pokretanja korisniku na raspolaganju ostaje 45Mb memorije, plus pored ove memorije postoji i 256Mb koja je rezervisana za vaše personalne podatke. Ovo je drive C dok je većina slobodne memorije na disku D (oko 30GB slobodnog prostora).

Odluka kompanije da odvoji prostor u vidu C drive-a na koji ćete instalirati programe je pozitivna promena u odnosu na rešenja koja postoje kod uređaja kao što su Nokia 5800 i N97. Ali ovo rešenje opet neće u potpunosti rešiti problem sa nedostatkom memorije u nekim situacijama. Na žalost, problem sa pretraživačem koji zatvara ostale aplikacije ni ovde nije rešen, pa ćete ukoliko želite da pretražujete internet morati da pozatvarate sve ostale otvorene aplikacije.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. Korišćenjem USB podešavanja možete odabrati jedan od sledećih režima:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) -memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite - koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Transfer - transfer fotografija.
  • Media Transfer - transfer multimedijalnih fajlova(MTP).

Maksimalna brzina prenosa podataka koja može da se ostvari ovm telefonom je 5MB/s. Telefon se ne puni kada se poveže sa računarom preko USB porta.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0. Podržani su sledeći profili:

  • Dial Up Networking Profil (Gateway)
  • Object Push Profil (Server i Klijent)
  • File Transfer Profil (Server)
  • Hands Free Profil (Audio Gateway)
  • Headset Profil (Audio Gateway)
  • Basic Imaging Profile (Image Push Responder i Initiator)
  • Remote SIM Access Profil (Server)
  • Device Identification Profil
  • Phone Book Access Profil (Server)
  • Stereo Audio Streaming:
  • Generic Audio / Video Distribution Profil
  • Audio / Video Remote Control Profile (A / V daljinsko upravljanje)
  • Advanced Audio Distribution Profile (Audio izvor)

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani uključujući WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Uređaj poseduje WiFi čarobnjak koji može vršiti pretraživanje dostupnih mreža u pozadinskom režimu.

GPS-navigacija

Uređaj koristi treću verziju Maps aplikacije. Telefon ne samo da podržava A-GPS već poseduje integrisani GPS prijemnik.

Kamera

Nokia X6 koristi 5MP CMOS modul kamere, koji je sličan kameri modela N97 čija je kopija. Razlika je u tomešto e zatvarač uklonjenpa se sada sočivo kamere može izgrebati. Kontroverzna odluka alisemožda pokaže i kao dobra.

Uređaj poseduje LED blic koji radi dobro na udaljenostima do 2metra (proizvođač tvrdi 3 m).

Karakteristike sočiva su sledeće:

  • Carl Zeiss optika, Tessar sočiva
  • 20x digitalni zum
  • Fokus - 5.45 mm
  • Žižna daljina - od 10 cm do beskonačnosti
  • Macro režim - od 10 do 50cm
  • Scene - automatic, user defined, close-up, portrait, landscape, sport, night

Najviša rezolucija u kojoj Nokia X6može da snima fotografije je Print 5M - velike, što odgovara rezoluciji 2592x1944 piksela i veličini slike od 700Kb do 2Mb. Korisnik takođe na raspolaganju ima neka od sledećih podešavanja rezolucije:

  • Print 3 M - Medium (2048x1536 piksela)
  • Print 2 M - Medium (1600x1200 piksela)
  • E-mail 0.8 M - Med. (1024x768 piksela)
  • MMS 0.3 M - Small (640x480 piksela)

Vreme potrebno za snimanje slike u bilo kojoj od ovih rezolucija je 3-4 sekunde ukoliko vam je omogućen After-Shoot View. U slučaju da snimate drugu fotografiju odmah nakon toga potrebno vreme za snimanje iznosi 1-2 sekunde (u ovom slučaju fotografije se čuvaju u buffer-u).

Nijanse boja. Budući da se ove šeme mogu primeniti na bilo koju fotografiju u standardnom grafičkom editoru, nije pametno omogućiti ih pri snimanju fotografija. Dostupna su četiri efekta – Sepia, Black&White, Vivid, Negative.

Podešavanje ekspozicije. Korak podešavanja - 0.33, veoma korisna funkcija pri snimanju objekata uz dominantnu svetlost ili tamne tonove.

Uravnoteženje belog. Kamera daje dobre rezultate u auto režimu, mada imate mogućnost da manuelnim putem podesite uravnoteženje belog i odaberete jedno od sledećih podešavanja - Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent.

Primeri fotografija nastalih kamerom ovog uređaja:

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Video snimanje. Kada snimate video sadržaje postoji značajno manje podešavanja nego kada snimate obične fotografije. Ovde postoji softverski stabilizator slike. Možete podesiti uravnoteženje belog pri čemu imate mogućnsot odabira Automatic, Sun, Cloudy, Incandescent, Fluorescent opcija. Odabir efekata uključuje opcije Sepia, Black&White, Negative, Vivid. Postoje samo dva dostupna režima snimanja – auto ili noćni režim. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 640x480 piksela (MPEG-4). Takođe imate opciju da isključite zvuk, ali ne i da podesite brzinu FPS koji je kod modela N85 zaključan na 30. Telefon omogućava snimanje video klipova dokle god imate slobodne memorije. U najvišoj rezoluciji dostupan je digitalni zum x4 a u QCIF rezoluciji x8 (ovde je format snimanja 3GP). Zvuk se snima u stereo tehnici.

Primer video klipa (mp4, 7,5 mb)>>>

Muzičke mogućnosti

U pitanju je tipičan plejer kompanije Nokia ali prvo ćemo da se pozabavimo slušalicama. U okviru prodajnog pakovanja sa starijim modelom su bile WP-500 slušalice. U pitanju su slušalice koje istina izgledaju smešno ali zato obezbeđuju vrlo dobar zvuk. Ovde dolazimo do centralnog problema vezanog za ove slušalice: koliko ljudi će želeti da se prošeta gradom noseći ovakve slušalice? Odgovor je jako, jako mali broj. Možda bi među mlađim korisnicima bilo onih koji bi koristili ove slušalice, ali ipak ponavljamo veoma mali broj. Zato je primećen trend da su vlasnici ovog uređaja odlučivali se da kupe druge slupalice koje će sa ponosom šetati. Sreća pa Nokia X6 poseduje standardni interfejs za povezivanje slušalica.

Shvativši problem, kompanija Nokia je odlučila da kod modela Nokia X6 16GB implementira slušalice sa daljinskim upravljačem WH-701, koje smo prvi put imali prilike da vidimo kod Nokia N97 Mini. Odlične slušalice, koje omogućavaju savršenu kontrolu sadržaja. Mogu ipak reći da po kvalitetu zvuka nisu iste modelu WH-500 ali su za svakodnevnu upotrebu odlične.

Sada ćemo reći nekoliko reči o plejeru, koji ma nekoliko nedostataka. Recimo, u režimu mirovanja iz kontrolnog panela nije moguće pokrenuti reprodukciju. Potrebno je da imate na ekranu muzički widget ili da sami pokrenete plejer. Ponekad izgleda kao da je ovaj plejer rešenje od pre desetak godina. Funkcionisanje sa daljinskim upravljačem radi kao i prelazak sa pesme na pesmu.

Za podcast-ove dostupan je zaseban filter. Ali kada ih koristite to u mnogim slučajevima dovodi do netačne reprodukcije, naročito ukoliko ih preuzimate direktno na telefon. Postoje retke situacije kada muzički widget prikazuje vreme trakanja kao 23.31/10.21 što je besmisleno. Problem je u widget-u jer muzički plejer sve prikazuje normalno.

Međutim, kada se sve uzme u obzir mogu reći da nisam zadovoljan radom programera koji su kreirali ovaj plejer. Pre svega, imajući u vidu ogromnu količinu memorije, ovaj telefon je namenjen za slušanje muzike i logično je da korisnici imaju velike muzičke biblioteke na njemu. A programeri su odlučili da izbace funkciju pretrage numera, već vam je na raspolaganju lista pesama koju možete skrolovati.

Ipak, treba napomenuti prisustvo dobre opcije pretrage u zasebnoj aplikaciji koja može da vrši i pretragu muzičkih fajlova, ali ovo nije alternativa pretrazi koja bi trebala da bude ugrađena u muzički plejer, što je mnogo logičnije nego referenca ka muzičkoj prodavnici.

Prelazak između numera je naročito izražen ukoliko slušate DRM fajlove, što se objašnjava činjenicom da uređaj proverava licence. Eliminisati ovo kašnjenje je nemoguće, što čini korišćenje uređaja više nego usporenim, ali ovo je nešto na šta se morate naviknuti.

Licence uključuju mnoštvo problema sa OVI paketom na vašem personalnom računaru jer ovaj program iz nekog razloga je vrlo zahtevan pa može da poprilično uspori i veoma brze računare. Očigledno je da su metode ovog softvera prenešene i na telefon. Takođe, postoji određeni problem sa plejerom koji se manifestuje njegovim iznenadnim zatvaranjem bez nekog vidljivog razloga. Prema tome ukoliko imate sreće može da se dogodi da slušate muzku dva-tri sata bez problema a opet može da se dogodi da vam se već nakon desetak minuta slušanja plejer isključi. Takođe, može doći do zamrzavanja plejera naročito ako dok slušate muziku odlučite i da pregledate fotografije, što se pripisuje maloj količini memorije.

Sledeći formati su podržani: AC, AAC+, eAAC, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, Mobile XMF, SP-MIDI, AMR (NB-AMR), MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7,8,10, True tones (WB-AMR), WAV. MP3 fajlovi sa promenljivim bitrate-om, uključujući VBR se besprekorno reprodukuju sa modelom Nokia N97. Sinhronizacijom sa Windows Media Player 11 možete iskoristiti prednost DRM zaštićenih fajlova (Janus DRM).

Naziv numere i izvođača se pojalvjuje na ekrnau kao i kontrole. Na ekranu se nalazi klizač za određenu numeru koji omogućava da se prebacite na željeni deo numere.

Ekvilajzeri. Kada se promene podešavanja ekvilajzera zvučni doživljaj se drastično menja. Svaki od 6 prethodno podešenih ekvilajzera karakteriše 8 opsega i potpuna mogućnost podešavanja od strane korisnika. Lista preseta je sledeća - Bass Booster, Classical, Jazz, Pop, Rock. U zvučnim podešavanjima možete podesiti uravnoteženje zvuka te opcije Stereo Widening i Loudness.

Telefon poseduje režime nasumične i ponavljanja reprodukcije (jedne ili svih numera). Kada je ekran režima mirovanja aktivan on prikazuje informacije o trenutno reprodukovanoj numeri.

Meni Music vam omogućava da pretražujete sve numere, iste pesama ili da sortirate biblioteku prema izvođačima, albumima, žanrovima i kompozitorima. Muzička biblioteka (ili lista pesama) biva ažurirana svaki put po uspešnoj sinhronizaciji sa PC-jem preko Nokia PC Suite izuzev ukoliko koristite memorijsku karticu sa prethodno snimljenim numerama. Ovo nije vredno pomena među svim ostalim funkcijama.

Podcasting - podcast-ovi su sada integrisani direktno u muzički plejer, dok su prethodno bili smešteni kao zasebna aplikacija. Možete pristupiti podcast-ovima bilo iz menija plejera ili pokrenuti aplikaciju zasebno, što će vam dati pristup biblioteci, Nokia podcast katalogu, pretrazi, podešavanju vezanom za sinhronizaciju itd. Možete takođe odabrati da dobijete vaše podcast-ove za koje ste prijavljeni automatski (u okviru kućne mreže ili preko specifične pristupne tačke). Sve u svemu, ovom aplikacijom je veoma lako koristiti se a pored svega je još i veoma korisna.

Music Store - mogućava vam pristup Nokia muzičkoj prodavnici gde možete da kupite muzičke numere, albume i preuzmete ih na svoj telefon.

FM-radio - Nokia X6 se isporučuje sa standardnom radio aplikacijom koja vam omogućava da odaberete region gde će ona biti prvi put pokrenuta (ovaj izbor će uticati na FM frekvencije kojima kojima ćete kasnije imati pristup). Među ovim karakterisitkama je i RDS, auto podešavanje kao i neka vizuelna podešavanja.

Sa modelom Nokia X6 32GG je dostupan servis pod nazivom “Along with the Music” ali neću vam objašnjavati kako on radi.

Play-list DJ.Osnova ove funkcije je jasno preuzeta iz SensMe karakteristike uređaja kompanije Sony Ericsson, gde birate raspoloženje a onda uređaj bira listu numera koja će biti reprodukovana. Princip je isti ali nema potrebe da pripremate fajlove na vašem računaru već samo pokrenete program koji će sam uraditi ostalo. Radi veoma dobro na prvi pogled. Ali postoje određene nelogičnosti kod implementacije ove funkcije koje mi nisu baš najjasnije zašto su ugrađene, pa ćemo videti kako će se ova opcija svideti korisnicima.

Standardne aplikacije i operativni sistem

Uređaj je tipični predstavnik pete generacije uređaja baziranih na S60 platformi.

Od dodatnih programa treba pomenuti tri igre koje su uključene u prodajno pakovanje - Asphalt 4, Dj Mix Tour, Spore.

Nokia X6 poseduje zasebni mail klijent koji prepoznaje html standard. Ovde treba napomenuti da je ovaj mail klijent veoma dobra osnova za pisanje sličnih programa u budućnosti. Ipak, u pitanju je softver koji se zasebno plaća, ali nigde nije navedeno niti njegovo vreme probnog korišćenja niti cena.

Poređenje sa modelom Nokia N97 Mini

Da bismo vam olakšali rešili smo da sve razlike između ova dva uređaja prezentujemo na jednom mestu pa da možete sami da procenite razlike između ova dva uređaja.

Nokia X6 Nokia N97 Mini
Veličina 111x51x13.8 mm 113x52.5x14.2mm
Težina 122 grama 138 grama
Materijal kućišta Plastika Plastika, metal
Ekran 3.2", TFT, 16 miliona boja, reflektujući sloj, kapacitivni 3.2", TFT, 16 miliona boja, reflektujući sloj, otporni
Baterija 1320 mAh, Li-Ion 1200 mAh, Li-Ion
Interna memorija 32 GB 8 GB (plus memorijska kartica)
Drive C 265 MB 265 MB
Daljinski upravljač WH500 (32Gb), WH701 (16Gb) WH701
Kamera 5MP, CMOS 5MP, CMOS

Tabela daje poređenje trenutne verzije ovog uređaja sa 32GB skladištenog prostora sa modelom Nokia N97 mini. Ovde treba napomenuti da će model X6 16GB biti jeftiniji od dva uređaja pomenuta u našoj tabeli pa nema nikakve sumnje da će ova jedinica biti atraktivna i interesantna kupcima. Nokia X6 ipak ne bi trebala da se smatra modelom koji je konkurentan Nokia N97 mini, koji je u višoj klasi, već je X6 pre uređaj koji je logičan nastavak modela 5800, koji pripada srednjoj klasi. Bilo kako bilo, uprkos tome što je X6 po svom pojavljivanju prodavan za cenu koja ga je smestila u neku višu klasu on nikako ne može da se poedi sa uređajima kao što je Apple iPhone 3G ili 3Gs.

Poređenje sa modelom Nokia N97 Mini:

Utisci

Kvalitet prijema nam nije pravio nikakve probleme, sve je radilo vrlo dobro. Jačina melodija zvona je visoka i melodije se mogu čuti u različitim uslovima, ali treba da budete pažljivi kada birate melodiju jer se ne čuju sve jednako glasno. Vibracija je dosta slaba, što je očigledno posledica masivnosti kućišta.

Morate razumeti da je model X6 sa 32GB skladištenog prostora i servisom “Along with the Music” najskuplja verzija ovog aparata, što je bio razlog da interesovanje za ovaj model među korisnicima ne bude najveće kada su u pitanju modeli muzičke orjentacije sa ekranima osetljivim na dodir. Prvi talas prodaje nije bio baš za pohvalu, inicijalne količine ovog uređaja su se lagao prodavale. Sa druge strane, model X6 16GB će biti jeftiniji od starijeg modela što ga može načiniti značno interesntnijim populaciji.

Ovaj uređaj je vrlo čudan kada su u pitanju neke muzičke mogućnosti a objašnjenja za ovu pojavu ne postoje. Uređaj pati od tzv. dečijih bolesti, što bi moglo da bude ispravljeno budućim verzijama firmware-a. Ali koliko ovako nešto može da traje? Zaista ne znam, možda 6 meseci, jer recimo za model Nokia N97 Mini glavni problem još nije rešen (curenje memorije, restartovanje widget-a). Na žalost, količina RAM-a od 128 MB ne daje programerima mnogo prostora da ovaj problem reše ozbiljno.

Sa druge strane za korisnike koji će telefon koristiti za pozivanje, povremeno slušanje mizike, neće koristiti 60-70% mogućnosti smart telefona, opisani problemi neće predstavljati naročito ograničenje, već ih verovatno neće ni primetiti. Ovde se sve svodi na primećivanje problema i koliko zaista razumete kako vaš smart telefon funkcioniše. Neki korisnici su skloni da poveruju da je Nokia N97 jedan od najstabilnijih uređaja i stoga nema razloga da im narušavamo ovakvo uverenje ukoliko su oni zadovoljni uređajem koji poseduju, pa isto će da važi i za Nokia X6.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024